Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Connaisseur Karlin

#2626 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Connaisseur Karlin »

seln wrote:
Problem je star koliko i seksualni nacin razmnozavanja vrsta, ali Hakiz je u pravu.

Zasto bi neko ulazio u brak ako je u njemu po slovu zakona donji?
slovo zakona je ljudski produkt, a nema zakon na planeti Zemlji koji ne diksiminnira ljudsku rasu , zato ljudi konstatno mijenaju zakone :D
Hakiz

#2627 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

.
seln

#2628 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

Connaisseur Karlin wrote:
seln wrote:
Problem je star koliko i seksualni nacin razmnozavanja vrsta, ali Hakiz je u pravu.

slovo zakona je ljudski produkt, a nema zakon na planeti Zemlji koji ne diksiminnira ljudsku rasu , zato ljudi konstatno mijenaju zakone :D
Nemoj zamjerit, ali odgovor ti je za kurca.
Pitao sam konkretno, a ti si odgovorila u stilu "kukusne su bile saradajke".

I jedno pitanje si zaobisla:
Jesi li udata? Imas li djecu?
Connaisseur Karlin

#2629 Re: Danasnji "feminizam"

seln wrote:
seln wrote:

Nemoj zamjerit, ali odgovor ti je za kurca.
Pitao sam konkretno, a ti si odgovorila u stilu "kukusne su bile saradajke".

I jedno pitanje si zaobisla:
Jesi li udata? Imas li djecu?
cekaj, malo, ovako ne zelim razgovarati , nisma navikla da mi se ovako muskarac obraca :thumbup:
seln

#2630 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

cekaj, malo, ovako ne zelim razgovarati , nisma navikla da mi se ovako muskarac obraca :thumbup:
Pa kad pises gluposti... kako da ti se obracam? Dovom?
I sta ce ti thumb up?
triconja

#2631 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

seln wrote:
Pa kad pises gluposti... kako da ti se obracam? Dovom?
I sta ce ti thumb up?
Hoce da joj se isaretom obracas, ima ona pametnom i isaretom dosta :D
AleksoMKD

#2632 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

http://journals.sagepub.com/doi/10.1177 ... 7617741719

The Gender-Equality Paradox in Science, Technology, Engineering, and Mathematics Education

The underrepresentation of klix and women in science, technology, engineering, and mathematics (STEM) fields is a continual concern for social scientists and policymakers. Using an international database on adolescent achievement in science, mathematics, and reading (N = 472,242), we showed that klix performed similarly to or better than boys in science in two of every three countries, and in nearly all countries, more klix appeared capable of college-level STEM study than had enrolled. Paradoxically, the sex differences in the magnitude of relative academic strengths and pursuit of STEM degrees rose with increases in national gender equality. The gap between boys’ science achievement and klix’ reading achievement relative to their mean academic performance was near universal. These sex differences in academic strengths and attitudes toward science correlated with the STEM graduation gap. A mediation analysis suggested that life-quality pressures in less gender-equal countries promote klix’ and women’s engagement with STEM subjects.
annoy

#2633 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

Nikako natjerat te zene u STEM
Oce da biraju sukladno svojim afinitetima :roll:
wewa

#2634 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

a mozebit ima nesto i u onom nature vs nurture...

nije bas da se slamamo uceci djevojcice kako da popravljaju svijet oko sebe vlastitim rukama
zato se satrasmo pokazujuci im kako da poprave sminku
annoy

#2635 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

Pa eto čak i u tim feminističkim rajevima, pardon, državama s visokom "gender equality", svejedno postoje razlike, točnije, razlike još više rastu u takvim državama. Što još napraviti, kako ih natjerati, kako izbrisati razlike među spolovima, jer mora nas svugdje biti jednako, inače ne valja. Osim recimo, u čistačima septičkih jama ili rudarima.
triconja

#2636 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

Feminizam polahko pocinje da lici na fasizam, tih par vise rangiranih (mislim hijerarhijskih) bi da odredjuju sve od rodjenja do smrti :lol: :lol: :lol:
wewa

#2637 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

annoy wrote:Pa eto čak i u tim feminističkim rajevima, pardon, državama s visokom "gender equality", svejedno postoje razlike, točnije, razlike još više rastu u takvim državama. Što još napraviti, kako ih natjerati, kako izbrisati razlike među spolovima, jer mora nas svugdje biti jednako, inače ne valja. Osim recimo, u čistačima septičkih jama ili rudarima.
ne vidim cemu cinizam i sarkazam...

niko nikoga ne tjera ni u kakvu profesiju, osim valjda trgovaca ljudima.

zakonski osigurana ravnopravnost spolova ne znaci automatski i ravnopravnost u stvarnosti. pogledati recimo BiH i status radnica - trudnica.

a nije, meni bar, svejedno da li ce mi kcerke izabrati profesiju u STEM oblastima ili neku drugu po svojoj volji ili zato sto im je drustvo poslalo poruku da nisu dovoljno zenstvene ako se odaberu tradicionalno 'musku' profesiju.

ima ova prica i drugu stranu: nedavno je objavljen intervju s jednim od rijetkih odgajatelja u Hrvatskoj. prica covjek o tome kako je izabrao profesiju i s kakvim se sve predrasudama susretao tokom godina staza, jer se odlucio za struku koja je tradicionalno 'zenska'. ja prizeljkujem svijet u kojem se niko nece susretati s predrasudama zbog svojih izbora koji ne ugrozavaju druge.
annoy

#2638 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

Dakle u zemljama s najvećom stopom ravnopravnosti među spolovima, gdje žene generalno zaista imaju mogućnosti studirati što žele i na to ih se aktivno potiče i nisu toliko društveno uvjetovane, one svejedno u prosjeku biraju drugačije od muškaraca, i to čak u VEĆOJ mjeri, od žena u državama koje su konzervativnije i gdje je društveno uvjetovanje možda veće. Što je razlog za to, nije onda teško zaključiti, i očito nema toliko veze s društvenim uvjetovanjem.
A ima veze s biološkim razlikama i ekonomskom situacijom u državi.
A to "poticanje" na STEM očito ne daje očekivane rezultate, jer istraživanje pokazuje da ako je ekonomska situacija u državi povoljna žene će svejedno u prosjeku radije izabrati nešto drugo, koliko ih god u tim državama poticali da se bave STEM-om.

A svijet u kojem nikad od nikoga nećeš dobit kritiku na temelju onoga čime se baviš, ne postoji, nit će ikada postojati. Ja sam izabrala tipično žensku struku pa sam se svejedno naslušala da "zašto baš studiram to a ne XY", zapravo mogu na prste jedne ruke nabrojati kad sam čula da se netko pozitivno izjasnio o mom odabiru. Samo što, ono, boli me briga.
wewa

#2639 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

evo koliko statistika nema veze s 'drustvenim uvjetovanjem'

https://voxeu.org/article/why-there-are ... tem-fields

Why do women react differently to low grades in male-dominated STEM majors? One explanation is that STEM fields are associated with masculinity (Francis et al. 2017) and that this stereotype serves as an additional signal to women of their lower likelihood of success in these fields. Thus, while women are quite resilient, when they receive multiple signals about ability and fit, they may eventually tend to opt out.
Hakiz

#2640 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

wewa wrote:
a nije, meni bar, svejedno da li ce mi kcerke izabrati profesiju u STEM oblastima ili neku drugu po svojoj volji ili zato sto im je drustvo poslalo poruku da nisu dovoljno zenstvene ako se odaberu tradicionalno 'musku' profesiju.
Prije nekoliko stranica ja napisah kako žene koje se na radnom mjestu posmatraju kao spolno neutralne kolege počnu da kukaju kako im smeta što ih više niko ne gleda kao žene. I napadoše me zbog toga, kao i treba da ih gledaju kao spolno neutralne, neka im ne udjeljuju komplimente itd. Kada, vidi vraga, žena napisa gore navedeno.

Eto, kada se konačno i dogodi ta ravnopravnost itd, opet neće valjati. Zaboga, sada je problem u tome što žene koje odaberu neke profesije neće biti ženstvene.

Nema tu pomoći...
wewa

#2641 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Hakiz wrote:
wewa wrote:
Prije nekoliko stranica ja napisah kako žene koje se na radnom mjestu posmatraju kao spolno neutralne kolege počnu da kukaju kako im smeta što ih više niko ne gleda kao žene. I napadoše me zbog toga. Kada, vidi vraga, žena napisa gore navedeno.

Eto, kada se konačno i dogodi ta ravnopravnost itd, opet neće valjati. Zaboga, sada je problem u tome što žene koje odaberu neke profesije neće biti ženstvene.

Nema tu pomoći...
bice da si iscitao nesto sto ja nisam napisala niti porucila.

ja ne poznajem takve zene - spolno neutralne, kako velis, a da se zale zbog tretmana.
i sta znaci spolna neutralnost? znaci li to odusustvo predrasuda na radnom mjestu ili zatiranje sebe kako bi se izbjegle neugodnosti?! znaci li to da vojnikinja ne smije imati dugu kosu, ako ne zeli da je se tretira kao manje vrijednu/sposobnu? ili da odgajatelj ne smije imati bradu da ne bi 'strasio djecu'?

ravnopravnost podrazumijeva da su svi u prilici izabrati profesiju koju zele, nacin zivota koji zene, a da im izbor nije uslovljen bioloskim zadatostima.
seln

#2642 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

Hakiz wrote:
wewa wrote:
Prije nekoliko stranica ja napisah kako žene koje se na radnom mjestu posmatraju kao spolno neutralne kolege počnu da kukaju kako im smeta što ih više niko ne gleda kao žene. I napadoše me zbog toga, kao i treba da ih gledaju kao spolno neutralne, neka im ne udjeljuju komplimente itd. Kada, vidi vraga, žena napisa gore navedeno.

Nema tu pomoći...
Najteza stvar na svijetu: hraniti sitog i lijeciti zdravog.
moonca

#2643 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moonca »

ravnopravnost podrazumijeva da su svi u prilici izabrati profesiju koju zele, nacin zivota koji zene, a da im izbor nije uslovljen bioloskim zadatostima.
Jesmo u prilici i zbog toga ja ne razumijem feminiskinje. :)
wewa

#2644 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

moonca wrote:
ko to mi?

mi, bosanke i hercegovke? pogledati statistiku u oblasti zaposljavanja, pa vidjeti koliko broj nezaposlenih zena nadmasuje broj nezaposlenih muskaraca.
mi, evropljanke? imale bi sta moldavke reci na ovu temu.
mi, zene svijeta? http://interactive.unwomen.org/multimed ... index.html

nije feminizam sluga bijelih zena srednje klase.
seln

#2645 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

wewa wrote:
Bez plagiranja, molim!
@seln je ovo napisao, iha-haj....
Connaisseur Karlin

#2646 Re: Danasnji "feminizam"

annoy wrote:Pa eto čak i u tim feminističkim rajevima, pardon, državama s visokom "gender equality", svejedno postoje razlike, točnije, razlike još više rastu u takvim državama. Što još napraviti, kako ih natjerati, kako izbrisati razlike među spolovima, jer mora nas svugdje biti jednako, inače ne valja. Osim recimo, u čistačima septičkih jama ili rudarima.
Brianje razlika mejdu spolovima , kakve, bloloske :D :-) :lol:

Kakve veze ima profesija sa spolom :D

ne rastu razlike, tko ti je to rekao :D
Connaisseur Karlin

#2647 Re: Danasnji "feminizam"

wewa wrote:a mozebit ima nesto i u onom nature vs nurture...

nije bas da se slamamo uceci djevojcice kako da popravljaju svijet oko sebe vlastitim rukama
zato se satrasmo pokazujuci im kako da poprave sminku
wew, ja sam nekoliko godina u ime svoje grupe sudjelovala sa okupljanima u iScience :

radilai smo prezentacije iz svoh grupa avijacija, izneinjering, fizika, astornomija, kemija, najvise je bilo predstavnika sa univerziteta i naucnigh grupa

Cijeli dan, ( dva dane viken) su dolazili roditleji sa djecom , bez obzria na spol i uzrast, primjetila sma da su djeca bila jednako odusevljena :thumbup:

wewa , mi smo svi volontirali, ali je bilo divno druzenje :-D najvise su mi se doapla pitanja djce svih uzrasta :-D

moja zadatak je bio upravo promocija zena u aviajicji :-D
Connaisseur Karlin

#2648 Re: Danasnji "feminizam"

AleksoMKD wrote:http://journals.sagepub.com/doi/10.1177 ... 7617741719

The Gender-Equality Paradox in Science, Technology, Engineering, and Mathematics Education

The underrepresentation of klix and women in science, technology, engineering, and mathematics (STEM) fields is a continual concern for social scientists and policymakers. Using an international database on adolescent achievement in science, mathematics, and reading (N = 472,242), we showed that klix performed similarly to or better than boys in science in two of every three countries, and in nearly all countries, more klix appeared capable of college-level STEM study than had enrolled. Paradoxically, the sex differences in the magnitude of relative academic strengths and pursuit of STEM degrees rose with increases in national gender equality. The gap between boys’ science achievement and klix’ reading achievement relative to their mean academic performance was near universal. These sex differences in academic strengths and attitudes toward science correlated with the STEM graduation gap. A mediation analysis suggested that life-quality pressures in less gender-equal countries promote klix’ and women’s engagement with STEM subjects.
ovo je bitno:

Equal opportunity is important, not equal outcome. :D

U tvom postavljenom radu, STEM profesije su izabrane u drzavama u kojim je manja ravnopravnost :)

trvidi da je povecna ravnopravnost mejdu spolovima utice na smanjeni interes zena u STEM proesijama je glpost, jer interes u STEM profesijama raste, ali raste jako sporo :)

besmisleno je voditi rasprave od istrazivanja do istrazivanja,jer sako istraivanje je ogranicneo i mjeri odredjene elemente

evo,mogu i j apostaviti ovako nesto i reci da i djevocjice imaju mozga za metamatiku kao djecacji :D

Image

https://twitter.com/MaxCRoser/status/96 ... 32/photo/1

Na Zapadu je vise stranih naucnika iz drzvaa u kojim je obrazovni sistem znatno vise skonteriran na naucne displine :D
Connaisseur Karlin

#2649 Re: Danasnji "feminizam"

annoy wrote:Nikako natjerat te zene u STEM
Oce da biraju sukladno svojim afinitetima :roll:
afinitetima :D :lol:

tako su bijelci u americi tratirali crnce, da nemaju vece afinitete od industrijskih poslova, a crncima pukne film , i pocnu graditi svoje univerzitete , i gle cuda, dokazali su da imaju iste afinitete kao i bijelci :P
Hakiz

#2650 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

wewa wrote:
moonca wrote:
ko to mi?

mi, bosanke i hercegovke? pogledati statistiku u oblasti zaposljavanja, pa vidjeti koliko broj nezaposlenih zena nadmasuje broj nezaposlenih muskaraca.
mi, evropljanke? imale bi sta moldavke reci na ovu temu.
mi, zene svijeta? http://interactive.unwomen.org/multimed ... index.html

Na 99% izloga prodavnica u Sarajevu na kojima takav oglas visi piše: Potrebna radnica...

Prije nego što neko počne omalovažavati posao prodavača/prodavačice, samo da napomenem da je Nobelovu nagradu za mir dobio čovjek koji je omogućio ženama u Bangladešu da kupe jednu šivaću mašinu ili kozu ili neku sličnu sitnicu kojom su se izvukle iz pakla siromaštva.

Možda posao prodavača recimo u Švedskoj i jeste dno dna, ali u BiH nije, i pored sveg očaja kojem su oni koji ga rade ovdje izloženi.
Last edited by Hakiz on 20/02/2018 16:45, edited 3 times in total.
Post Reply