Ma hajde molim vas, pa i ja koristim Mteli agree wrote: Kod mene pise
4G u BiH
Moderator: Benq
- diablobih
#2626 Re: 4G u BiH
- i agree
#2627 Re: 4G u BiH
crnivrag wrote:Daj screenshot.i agree wrote: Kod mene pise

-
player_
#2628 Re: 4G u BiH
Ne uvodi se volte na ovu pokrivenost to mozemo ocekivati za 2 3 godine eventualno...
- crnivrag
#2629 Re: 4G u BiH
To ništa ne znači, i kod mene isto piše, pa nije aktiviran VoLTE, i ne mogu primati i slati pozive sa LTE mreže:i agree wrote:

- diablobih
#2630 Re: 4G u BiH
To nije to.i agree wrote:crnivrag wrote:Daj screenshot.i agree wrote: Kod mene pise
- i agree
#2631 Re: 4G u BiH
Kako ne mozes primati i slati?Meni stalno stoji 4g na mrezi i kad zovem i kad me zovucrnivrag wrote:To ništa ne znači, i kod mene isto piše, pa nije aktiviran VoLTE, i ne mogu primati i slati pozive sa LTE mreže:i agree wrote:
- crnivrag
#2632 Re: 4G u BiH
Stavi samo LTE only, pa probaj obaviti poziv.i agree wrote: Kako ne mozes primati i slati?Meni stalno stoji 4g na mrezi i kad zovem i kad me zovu
Inače kad je VoLTE aktiviran, pojavi se ova ikonica u status baru:

- i agree
#2633 Re: 4G u BiH
Upravu si kad stavim samo lte nece da obavi poziv,do mene je
- diablobih
#2634 Re: 4G u BiH
To ti mislis, prebaci ti uvijek na H+ ili 3G obicni.
- i agree
#2635 Re: 4G u BiH
Jeste prebaci ga na h+
- SONY_91
#2636 Re: 4G u BiH
Ja čim ubacim bonbon karticu u postavkama mreže dobijem VoLTE da aktiviram ili deaktiviram dok na BH Telecom sim kartici ta opcija nestane tako da vam i to sve govori samo.
- i agree
#2637 Re: 4G u BiH
Ovo me da kazem zbunilo sto stalno stoji 4g nisam obraco paznju da ga za par sekundi prebaci na h+ kad zoves,pa kad zavrsim poziv stoji 4g,opet ga presalta tako da sam se zabunio,zajebao,svejedno 
- Tesla Edison
#2638 Re: 4G u BiH
VoLTE je bespotrebna opcija u Bosni jer BiH je kompletna pokrivena ili 2G ili 3G signalom. To je namijenjeno za područja gdje nema druge mreže osim 4G. Kvalitet poziva je lošiji u odnosu na 2/3G jer je VoLTE ustvari VoIP.
- escobar__
#2639 Re: 4G u BiH
I 4G je beskorisna opcija jer imamo 2G ili 3G mrežu koje također omogućavaju surfanje. 
-
Posmatrac_007
#2640 Re: 4G u BiH
VOLTE nije pušten ni u Srbiji u MTS mreži, inače matičnoj mreži mtela. Tako da od puštanja ove usluge u mtelu nema ništa još za dugo godina.
Na svim operaterima u BiH se prebacuje na 3g/2g prilikom poziva. Na 4g radi samo net i sms poruke.
Na Bh telekomu dolazi do problema tačno na onim lokacijama gdje navedu da taj dan rade nadogradnje i tu ne pomaže nikakav odabir mreža. I ako se odabere smo 2g3g i tada će za uspostavu poziva trebati po 4-5 pokušaja a korisnik bude često nedostupan.
Šta još treba uzeti u obzir kod BHT jeste kada jedan dan navedu da rade nadogradju na nekoj lokaciji to obično potraje nekoliko dana duže, vjerovatno kiša otežava radove.
Bio sam mišljenja kako nadogradnja ide brzo i nema se tu šta puno raditi, zakače se nove antene i to je to, ali kada sam nedavno na baznoj BHT-a vidio da su tri čovjeka "visila" na tornju od 10h ujutro do 15:30h popodne i naredni dan od 10 do 12h shvatio sam da to i nije baš tako brz posao
Na svim operaterima u BiH se prebacuje na 3g/2g prilikom poziva. Na 4g radi samo net i sms poruke.
Na Bh telekomu dolazi do problema tačno na onim lokacijama gdje navedu da taj dan rade nadogradnje i tu ne pomaže nikakav odabir mreža. I ako se odabere smo 2g3g i tada će za uspostavu poziva trebati po 4-5 pokušaja a korisnik bude često nedostupan.
Šta još treba uzeti u obzir kod BHT jeste kada jedan dan navedu da rade nadogradju na nekoj lokaciji to obično potraje nekoliko dana duže, vjerovatno kiša otežava radove.
Bio sam mišljenja kako nadogradnja ide brzo i nema se tu šta puno raditi, zakače se nove antene i to je to, ali kada sam nedavno na baznoj BHT-a vidio da su tri čovjeka "visila" na tornju od 10h ujutro do 15:30h popodne i naredni dan od 10 do 12h shvatio sam da to i nije baš tako brz posao
- escobar__
#2641 Re: 4G u BiH
Ne znam ima li to veze s činjenicom da BH Telekom mijenja kompletnu opremu (dakle nije u pitanju samo instalacija 4G bazne stanice već i zamjena postojećih) pa im možda zbog toga treba više vremena nego inače?
- Tesla Edison
#2642 Re: 4G u BiH
Miješaš kruške i jabuke, nije to isto.escobar__ wrote:I 4G je beskorisna opcija jer imamo 2G ili 3G mrežu koje također omogućavaju surfanje.
4G je namijenjen prvenstveno za IP prijenos, čak ni SMS ne idu preko 4G. Kada je 4G tek uspostavljen, nije se planiralo uvoditi govorni saobraćaj međutim mnoge zemlje su uspostavile 4G mrežu i na mjestima gdje ranije nisu imali nikakve GSM mreže i pojavio se problem sa govornim saobraćajem. Tada je standardizovan VoLTE i to je dakle klasični VoIP preko LTE.
Kvalitet VoLTE u odnosu na 2G i 3G možete uporediti sa kvalitetom Skype poziva u odnosu na obični poziv sa fiksne ili mobilne mreže. Ukoliko se ispegla prebacivanje 4G na 3G bez da si nedostupan, nema nikakve potreba za uvođenjem VoLTE.
- Tesla Edison
#2643 Re: 4G u BiH
Upravo tako. Zbog toga i ima ovoliko problema.escobar__ wrote:Ne znam ima li to veze s činjenicom da BH Telekom mijenja kompletnu opremu (dakle nije u pitanju samo instalacija 4G bazne stanice već i zamjena postojećih) pa im možda zbog toga treba više vremena nego inače?
Da su neki ljudi, trebali su svim korisnicima pustiti OJ od 1 sec. dok traju radovi jer kad stalno prekida vezu, ode bonus sad pa sad i to ne našom krivicom. Jedna sekunda razgovor traje, skine mi minutu.
- escobar__
#2644 Re: 4G u BiH
A neki dan pomenuh, ne znam zašto ignorisati bilo kakav tehnološki napredak i stavljati stvari u stranu, posebno stvari koje se prihvataju i u svijetu?TESLA_EDISON wrote:Miješaš kruške i jabuke, nije to isto.escobar__ wrote:I 4G je beskorisna opcija jer imamo 2G ili 3G mrežu koje također omogućavaju surfanje.
4G je namijenjen prvenstveno za IP prijenos, čak ni SMS ne idu preko 4G. Kada je 4G tek uspostavljen, nije se planiralo uvoditi govorni saobraćaj međutim mnoge zemlje su uspostavile 4G mrežu i na mjestima gdje ranije nisu imali nikakve GSM mreže i pojavio se problem sa govornim saobraćajem. Tada je standardizovan VoLTE i to je dakle klasični VoIP preko LTE.
Kvalitet VoLTE u odnosu na 2G i 3G možete uporediti sa kvalitetom Skype poziva u odnosu na obični poziv sa fiksne ili mobilne mreže. Ukoliko se ispegla prebacivanje 4G na 3G bez da si nedostupan, nema nikakve potreba za uvođenjem VoLTE.
Na kraju krajeva zašto kroz neko vrijeme ne ugasiti 2G mrežu na primjer? Smanjiš nepotrebne troškove, oslobodiš spektar... Normala govorimo o nekim dugoročnim stvarima koje se kod nas možda neće desit u narednih 20 godina ali eto navodim kao primjer.
O kvaliteti VoLTE drugom prilikom, to ću kad ga budem imao prilike isprobat.
-
sarajlija1971
#2645 Re: 4G u BiH
Tuzne price mog zivota:
- Zamijenio danas ERONET-ovu SIM karticu za USIM. Dodjem kuci, samo ERONET nema 4G signal (Istocno Sarajevo), BH Telekom i MTEL ima. U ERONET-u kazu nisu jos pokrili Istocno Sarajevo.
- Htjedoh da kupim jos jednu prepaid karticu, kazu nemamo USIM. Pa sta cu sad? Kaze kupi obicnu SIM pa cemo ti je odmah zamijeniti za USIM. Pa kako onda nemate USIM? Nemamo za slobodnu prodaju za sada, samo za zamjenu postojecih.
(Eronet stand u Merkatoru Lozionicka).
- Kupio prije par dana MTEL-ovu USIM da probam 4G. Ide brzina od 20 do 50 mbit-a. Kad razgovaram na Viber odzvanja kao da sa 2G zovem, ne stalno ali pocesto. Haloo 3G je za ovo Josip Broz Tito.
Znaci, sve u svemu, pocelo je kako ne treba.
- Zamijenio danas ERONET-ovu SIM karticu za USIM. Dodjem kuci, samo ERONET nema 4G signal (Istocno Sarajevo), BH Telekom i MTEL ima. U ERONET-u kazu nisu jos pokrili Istocno Sarajevo.
- Htjedoh da kupim jos jednu prepaid karticu, kazu nemamo USIM. Pa sta cu sad? Kaze kupi obicnu SIM pa cemo ti je odmah zamijeniti za USIM. Pa kako onda nemate USIM? Nemamo za slobodnu prodaju za sada, samo za zamjenu postojecih.
- Kupio prije par dana MTEL-ovu USIM da probam 4G. Ide brzina od 20 do 50 mbit-a. Kad razgovaram na Viber odzvanja kao da sa 2G zovem, ne stalno ali pocesto. Haloo 3G je za ovo Josip Broz Tito.
- Tesla Edison
#2646 Re: 4G u BiH
To svakako da ali VoLTE je improvizacija realno gledajući i nije baš neki napredak.escobar__ wrote:A neki dan pomenuh, ne znam zašto ignorisati bilo kakav tehnološki napredak i stavljati stvari u stranu, posebno stvari koje se prihvataju i u svijetu?TESLA_EDISON wrote:Miješaš kruške i jabuke, nije to isto.escobar__ wrote:I 4G je beskorisna opcija jer imamo 2G ili 3G mrežu koje također omogućavaju surfanje.
Na kraju krajeva zašto kroz neko vrijeme ne ugasiti 2G mrežu na primjer? Smanjiš nepotrebne troškove, oslobodiš spektar... Normala govorimo o nekim dugoročnim stvarima koje se kod nas možda neće desit u narednih 20 godina ali eto navodim kao primjer.
O kvaliteti VoLTE drugom prilikom, to ću kad ga budem imao prilike isprobat.
O 2G svakako treba razmišljati kao zastarjeloj tehnologiji međutim treba imati u vidu to da sve fiskalne kase, telekomande i ostali srodni uređaji rade isključivo preko 2G. Dakle prije gašenja bi trebalo to sve prebaciti na LTE a to ogroman trošak.
Ja bih najviše volio kod nas vidjeti GSM-R ali daleko smo svjetlosnim godinama od toga.
- sagosen
#2647 Re: 4G u BiH
To sa Viberom ne bi reko da ti je do neta, i mene jebe Viber u zadnje vrijeme s tim, dok pozivi na messengeru ok, ne odzvanjasarajlija1971 wrote:Tuzne price mog zivota:
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#2648 Re: 4G u BiH
Tebi treba skroz ukinuti mrežu. Čuj da se ugasi 2G. Ja lično poznajem dosta starijih osoba koje imaju obični telefon koji im služi SAMO za pozive i od kojih većina nema 3G mrežu. Jest da takvi korisnici nisu većina, ali neki takvi korisnici troše 30-40KM mjesečno na pozive jer zovu onako, ne znaju aktivirati flat opciju minuta, telecom treba malo misliti i na takve korisnike.escobar__ wrote: Na kraju krajeva zašto kroz neko vrijeme ne ugasiti 2G mrežu na primjer? Smanjiš nepotrebne troškove, oslobodiš spektar... Normala govorimo o nekim dugoročnim stvarima koje se kod nas možda neće desit u narednih 20 godina ali eto navodim kao primjer.
Nije još ni Hrvatska ukinula 2G a uveli su LTE ima bar 6 godina(najstariji LTE test iz Hrvatske što sam našao je od 13.02.2013.), možda i više jer znaju da je i dalje potrebna 2G mreža.
-
player_
#2649 Re: 4G u BiH
Volte omogucava hd voice tako da ta prica da je kvalitet poziva losiji nema veze sa vezom...TESLA_EDISON wrote:VoLTE je bespotrebna opcija u Bosni jer BiH je kompletna pokrivena ili 2G ili 3G signalom. To je namijenjeno za područja gdje nema druge mreže osim 4G. Kvalitet poziva je lošiji u odnosu na 2/3G jer je VoLTE ustvari VoIP.
Da je bespotrebna trenutno stoji dok se ne pokrije 90% teritorije svakako...