Kikibombona wrote:Chagalj wrote:
ne , nije to cilj Boga, da kaznjava ljude nego oni sami izaberi krivi put u zivotu i tako sami sebe bace u propast, a Bog je taj koji poziva sebi i oprostu da uzivaju u Raju, a ljudi sami sebe otpisu.
Zar Bog nije rekao da nije zelio da svi ljudi budu vjernici?
Dakle, prije nego je stvorio ljude, bilo mu je jasno koliko ce ih
tacno zavrsiti u dzehenemu.
Prije nego je prvi covjek krocio na zemlju, Bog je znao koliko ce milijardi ljudi goriti u dzehenemu?
Dakle, okrutno i podmuklo, nikako milostivo.
Bog je samo slao islam vjeru svi poslanicima, iako se mozda nije zvalo islam prije Muhammeda, ali princip je ista, ista je vjera, nema razlike, jedino u nekim pravnim propisima ali sustina je ista.
I svi poslanici od Boga su pozivali u tu jednu vjeru, kad god bi ljudi otsupali od prave vjere Bog je slao poslanike da ih pozivaju bozijoj vjeri dok nije doslo do zadnjeg poslanika muhammed i Kurana, gdje se Bog obavezao da ce ga cuvati od iskrivljenja i nema vise potrebe za slanjem novi poslanika, eh jedino to sto ce Isus doci na zemlju u buducnosti kao predznak Smaka svijeta ali nece donositi nista novo, nego samo propovjedati islam , zivjeti, ozeniti se, imati djecu i biti zakopan pored Muhammeda u Medini. nedugo nakon toga trebao bi Smak svijeta da nastupi.
Ja vidim jedino semitske tvorevine. Islam, krscanstvo i judaizam.
Nama su poznate stotine razlicitih religija i ove tri monoteisticke, Alahaove religije, kako bi rekli vi monoteisti.
Sad mi objasni jednu stvar.....
Kako je toliko starih bezboznickih religija ostalo zapisano i samo tri monoteisticke?
Kako to da su narodi Sjeverne i Juzne Amerike odbacili Bozju religiju? (kada su dosli Evropljani na novi kontinent nasli su tragove iskljucivo 'bezboznickih' religija)
Kako to da su narodi Evrope odbacili Bozju religiju? (do dolaska judaizma i posebno krscanstva Evropljani nisu slijedili monotesticku vjeru)
Isto je sa Azijom, Afrikom..... da se ne ponavljam.
Zar Bog nije rekao da nije zelio da svi ljudi budu vjernici?
ne , nije to rekao
ovo je rekao:
Kuran:
A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali, On hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti; Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti.
znaci da Allah hoce mogao bi uciniti sve ljude jedne vjere, ali prepustio ih da sami izaberu svoje puteve u zivotu, sto je slobodna volja, i naravno dosta ljudi izabere krivi put u zivotu i tako i umre bez pokajanja Bogu.
Da ti dam primjer, dali moze profesor na testu da ucini da svi studenti prodju test, da, jednostavno ide jednom po jednom i govori koji je rezultat, ali to profesor nece uraditi, jer je to test, isto kao sto je ovaj nas zivot test od Boga
Bog kaze:
1. Uzvišen je Onaj u čijoj je ruci vlast – On sve može! –
2. Onaj koji je dao smrt i život da bi iskušao koji od vas će bolje postupati; - On je Silni, Onaj koji prašta -,
sa testom se filtrira ko saluzuje kaznu a ko nagradu, jer je dao slobodnu volju da radimo sta hocemo, a kad imas slobodnu volju onda moras proci i test.
Dakle, prije nego je stvorio ljude, bilo mu je jasno koliko ce ih tacno zavrsiti u dzehenemu.
da,jasno iz svog sveznanja
a sad se pitas zasto ih je stvorio onda ako je znao, e pa zato sto si ti izabrao to prije svog rodjenja, jer Bog je stvorio sve duse u praiskonu, prije nego je stvorio prvog covjeka,
172. I kad je Gospodar tvoj iz kičmi Ademovih sinova izveo potomstvo njihovo i zatražio od njih da posvjedoče protiv sebe: "Zar Ja nisam Gospodar vaš?" – oni su odgovarali: "Jesi, mi svjedočimo" – i to zato da na sudnjem danu ne reknete: "Mi o ovome ništa nismo znali",
duse stvorene posvjedocile da je Allah nas gospodar
poslije Allah nudio emanet ko ce da ga prihvati, da ima slobodnu volju, pa da moze da cini sta hoce, ako bude cinio dobro bit ce nagradjen ako bude cinio zlo bit ce kaznjen, svi su odstupili samo smo mi to prihvatili.
Mi se toga nesjecamo jer smo sad pod testom, jer Allah kaze ako bi ljudi sa njim pricali i trazili da se vrate na zemlju morao bi im oduzeti pamcenje kako bi mogli da padnu pod test,
Allah kaze:
27. A da ti je vidjeti kako će, kad pred vatrom budu zadržani, reći: "Da nam je da povraćeni budemo, pa da dokaze Gospodara našeg ne poričemo i da vjernici postanemo!’
28. Ne, ne! Njima će očevidno postati ono što su prije krili; a kada bi i bili povraćeni, opet bi nastavili da rade ono što im je bilo zabranjeno, jer oni su doista lažljivci,
29. i rekli bi: "Nema života osim na ovom svijetu i mi nećemo biti oživljeni!’