Skontao sam ja tebe na pocetku, ali ti nisi mene.Hafis wrote:Ja uopće nisam ni počeo priču o izjašnjavanju, već ti.
Uostalom pogledaj kronologiju jutrošnjeg pisanja pa ćeš se uvjeriti.
ti si bacio hipotezu o Hrvatima koji se izjašnjavaju kao Hrvati i Hrvatima koji se ne izjašnjavaju kao Hrvati...( jebote, valja i ovo smisliti).
Da zaključimo: ne postoje Hrvati koji se izjašnjavaju kao ''ostali'' ili kao Eskimi. Pa valjda su to ''ostali'' ili su Eskimi, kako mogu biti Hrvati?
Jesi li me skontao na kraju?
Dakle, ako se etnicka pripadnost ispoljava iskljucivo izjasnjavanjem, da li to znaci da i ja sutra mogu postati legitimni Hrvat? Ili su pak vrata ateistima zatvorena (zato su me istjerali iz B kluba, pa reko da vidim ima li nafake u H komponenti)?
Moj problem s tim pristupom je sto se ljudima daju odredjena prava cisto po osnovu izjasnjavanja. U Sarajevu i Tuzli bi zapravo bilo jos manje Hrvata da nije toga, da se pripadnost ne gleda pri zaposljavanju u odredjene institucije. Uostalom Komsic se izjasnio kao Hrvat, pa valjda onda nemas nista protiv njega, ni protiv ambasadora u Rimu.
Ti tvoji "ljuti Hrvati" su se spakovali jos 1992 ili 1993. Susjed mi bio jedan od tih ljutih. Frontalni kokuz, niko i nista, najveca sirotinja od svih katolika kraj kojih sam odrastao - oni su bili pravnici, trgovci, sestre, doktori - a ljuti je bio klosar. S velikim merakom je 1992 drzao predavanja tim drugim nelegitimnim Hrvatima kod kojih prije rata nikad ne bi mogao uci u kancelariju da ih nije poznavao iz ulice. Ljuti je pljuvao HOS, policiju, armiju, a kovao u zvijezde svoj HVO koji je od njega prvi put u zivotu napravio nekoga. Pocetkom 1993 se lagano isfurao za Hrvatsku pa za zapad, nakon brilijantne vojne karijere u kojoj nije ispalio metak na neprijatelja, ali je svoje "usluge" naplatio i ojadio upravo taj HVO za neke fine pare. Srecom vecina nije bila takva. Stoga eto ti on, jebo te on, a meni ostavi ove pitome koji su jos uvijek tu, kako god da se izjasne.
Uostalom ljudi zive tu vec stoljecima i na tvoju veliku zalost to se nece promijeniti. S druge strane tvoj djed je dosao u Bosnu 1899, pa eto ti sad imas neko pravo da im govoris da nisu Hrvati zato jer se radi ljudi poput "ljutog" susjeda i tvoje malenkosti ne zele izjasniti kao Hrvati.