Istihara samo za sebe . ... to prvi put cujemkritichar wrote:istihara se klanja kada je čovjek u nedoumici, ne može se odlučiti između nekoliko opcija, pa traži pomoć od Boga da ga uputi na onu opciju koji je najbolji za njega
istihara se ne može klanjati ni za koga, svako za sebe klanja
a što se tiče ostalog najbolje bi bilo da se dovi, a u dovi prvo tražit uputu za tu osobu pa onda i olakšanje
Islam - pitanja i odgovori
- mO k3
#2626 Re: Islam - pitanja i odgovori
- kritichar
#2627 Re: Islam - pitanja i odgovori
U našoj "lijepoj" tradiciji je običaj da odeš nekoj nani da klanja za tebe istiharumO k3 wrote:Istihara samo za sebe . ... to prvi put cujemkritichar wrote:istihara se klanja kada je čovjek u nedoumici, ne može se odlučiti između nekoliko opcija, pa traži pomoć od Boga da ga uputi na onu opciju koji je najbolji za njega
a što se tiče ostalog najbolje bi bilo da se dovi, a u dovi prvo tražit uputu za tu osobu pa onda i olakšanje
nek ona klanja, ona to svima radi, zna kako treba, a ja ću biti u kafani za to vrijeme
to jeste možda od tradicije bosanskih muslimana, ali nije od islama.
- ABH017
#2628 Re: Islam - pitanja i odgovori
Što baš u kafani?
Može i u birtiji, kladionici, za rakijskim kazanom...
Ne podržavam uopšte posredovanje između insana i Boga, ali i to tvoje (po ugledu na Pezića), pripisivanje svih griješnih činova bosanskoj tradiciji, mi izaziva smijeh. Pokušavate strpati u isti koš sve, kad je vama u interesu. Onda ispadne da Irci, Englezi, Francuzi, Nijemci, itd. idu u kafane i pub-ove po staroj bosanskoj tradiciji.
De malo razmislite, ako se već smatrate razumom obdareni.
Može i u birtiji, kladionici, za rakijskim kazanom...
Ne podržavam uopšte posredovanje između insana i Boga, ali i to tvoje (po ugledu na Pezića), pripisivanje svih griješnih činova bosanskoj tradiciji, mi izaziva smijeh. Pokušavate strpati u isti koš sve, kad je vama u interesu. Onda ispadne da Irci, Englezi, Francuzi, Nijemci, itd. idu u kafane i pub-ove po staroj bosanskoj tradiciji.
De malo razmislite, ako se već smatrate razumom obdareni.
- ABH017
#2629 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ja koliko vidim, ako znam čitat (a do sad sam mislio da znam), pitanje je bilo za nafila namaz i za dovu. Istihare je spomenuto, vjerovatno iz neznanja.kritichar wrote:istihara se klanja kada je čovjek u nedoumici, ne može se odlučiti između nekoliko opcija, pa traži pomoć od Boga da ga uputi na onu opciju koji je najbolji za njega
Dakle, nafila namaz se može uvijek klanjati, u dozvoljeno namasko vrijeme, a svako po sebi može odrediti, koliko će namaz trajati. Poslije namaza, lijepo se zahvaliti Allahu, spomenuti Božijeg Miljenika a.s. i poslije toga, prosto, na svom jeziku, uputiti dovu Uzvišenom i osloniti se na Njegovu pomoć, iskreno i čvrsto, vjerujući u Njegovu milost.Female_Sa wrote:Selaam.
Molim VAs za jednan odgovor..uputu. Radi se o sljedećem:
Često klanjam nafilu namaz. Zanima me da li se moze istihatra ili nafila klanjati za nemuslimana? Imam prijateljicu kojoj je dijete mnogo bolesno. Mnogo pati, a jako je dobra žena i vjernica je, ali pravoslavan je vjera u pitanju. I sad mene zanima da li je dozvoljeno da klanjam nafilu i da zamolim dragog Allaha dz.s.da joj olaksa?
Mozda je pitanje malo čudo, ali eto..voljela bih da me neko uputi..Unaprijed hvala.
Allahu nije bitna religijska i nacionalna pripadnost, jer smo svi mi njegova stvorenja i robovi, a posebno kad je u pitanju dijete.
Opet, biće onako, kako On dž.š. odluči.
Selam.
- Female_Sa
#2630 Re: Islam - pitanja i odgovori
Hvala puno, Allah dz.s.da te nagradi jer si mi odgovorio.
Selam i svaki hair.
Selam i svaki hair.
- ABH017
#2631 Re: Islam - pitanja i odgovori
Da Allah usliši tvoje molitve i dadne brzo ozdravljenje i oporavak tom djetetu, na radost njegovih roditelja.
- vazi
#2632 Re: Islam - pitanja i odgovori
imala sam bolesnu prijateljicu, pok joj dusi, zajedno smo ucile, ona svoju Knjigu a ja svoju, za njeno zdravlje.Female_Sa wrote:Hvala puno, Allah dz.s.da te nagradi jer si mi odgovorio.
Selam i svaki hair.
- Female_Sa
#2633 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nazalost, kćerka moje kolegice je umrla..Bozija volja. Upucivala sam dove..

- ABH017
#2634 Re: Islam - pitanja i odgovori
Tek sad ugledah ovaj post. Žao mi je... Stvarno. Iskreno saučešće tvojoj kolegici. Tuga.. Nikom se nikad ne desilo takvo nešto.. Neka proba osaburit, nije lahko, ali živjeti se mora...Female_Sa wrote:Nazalost, kćerka moje kolegice je umrla..Bozija volja. Upucivala sam dove..![]()
![]()
Teško je shvatiti Božiju volju, teško je izdržati tugu i nepravdu koju gledamo i osjećamo svaki dan. Bitno je ostati priseban i nastaviti se boriti.
Molim Boga da bude milostiv prema onima, koji su shrvani gubitkom, da im olakša bol i tugu, da im da snage i strpljenja da se nastave boriti, te da ih ojača i umanji njihovu bol.
- Smrcak15
#2635 Re: Islam - pitanja i odgovori
ova dva hadisa su najveca nada onome ko se nadje u toj teskoj situaciji sad je potreban sabur i nada u ovo sto hadisi nagovjestavaju jer smrt nije kraj nego se ima mogucnost da se sretne opet sa svojim djetetom poslije smrtiFemale_Sa wrote:Nazalost, kćerka moje kolegice je umrla..Bozija volja. Upucivala sam dove..![]()
![]()
Prenosi Muslim u svom "Sahihu" od Ebu Hasana da je rekao: -
Umrla su mi dva sina pa rekoh Ebi Hurejri r.a., cuo sam od Alla-
hovog Poslanika s.a.v.s. hadis koji smo prepricavali, i koji nas je
smirivao u slucajevima kada nekom umre dijete! Da, rece mu
Ebu Hurejre, to je hadis "Njihova djeca su kao skitnice dzennet-
ske, jedno od njih ce se pribliziti svom roditelju - l Li je rekao
svojim roditeljima - pa ce ga uhvatiti za kraj njegove odjece l Li
ruke kao sto uhvatam sada kraj ove odjece, i nece se od njega
rastaviti, dok ga Allah zajedno s njim ne uvede u dzennet".
Kada čovjeku umre dijete, Allah kaže melekima: ‘Uzeli ste dijete Mome robu?’ Oni odgovore: ‘Da!’ Allah onda kaže: ‘Uzeli ste plod njegovog srca?’ ‘Da’, odgovore meleki. Tada ih Allah upita: ‘A šta je rekao Moj rob?’ Meleki odgovore: ‘Zahvaljuje Ti i govori: -Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo! Onda im Allah kaže: ‘Sagradite Mome robu kuću u Džennetu i nazovite je kuća zahvalnosti.’” (Tirmizi)
- Female_Sa
#2636 Re: Islam - pitanja i odgovori
[/quote] Kada čovjeku umre dijete, Allah kaže melekima: ‘Uzeli ste dijete Mome robu?’ Oni odgovore: ‘Da!’ Allah onda kaže: ‘Uzeli ste plod njegovog srca?’ ‘Da’, odgovore meleki. Tada ih Allah upita: ‘A šta je rekao Moj rob?’ Meleki odgovore: ‘Zahvaljuje Ti i govori: -Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo! Onda im Allah kaže: ‘Sagradite Mome robu kuću u Džennetu i nazovite je kuća zahvalnosti.’” (Tirmizi)[/quote]
Mnogo mi je tesko, a mogu tek misliti kako je toj mojoj kolegici..ipak je to dijete bilo dio nje. Ne daj Boze razumjeti je. Ali Allahova odluka. Sjecam se jednom davno dzenaze jednog skolskog druga. Njegov babo, inače hadzija, je pored mezara stajao miran, kao da se nista desilo nije. Ljudi su ga tjesili, a on je govorio da njegov sin nije umro, samo se privremeno preselio na drugo mjesto. I nije to bilo nikakvo bunilo. Nije onto govorio pod utjecajem lijekova. On je tako stvarnoi mislio jer je njegova vjera u Allaha dz.s. bila toliko jaka. Ovo pisem shodno gore citiranom. Baš mora insan biti toliko jak i čvrst u vjeri da bi racionalno prihvatio jednu takvu Allahovu dz.s. odluku - smrt djeteta.
Mnogo mi je tesko, a mogu tek misliti kako je toj mojoj kolegici..ipak je to dijete bilo dio nje. Ne daj Boze razumjeti je. Ali Allahova odluka. Sjecam se jednom davno dzenaze jednog skolskog druga. Njegov babo, inače hadzija, je pored mezara stajao miran, kao da se nista desilo nije. Ljudi su ga tjesili, a on je govorio da njegov sin nije umro, samo se privremeno preselio na drugo mjesto. I nije to bilo nikakvo bunilo. Nije onto govorio pod utjecajem lijekova. On je tako stvarnoi mislio jer je njegova vjera u Allaha dz.s. bila toliko jaka. Ovo pisem shodno gore citiranom. Baš mora insan biti toliko jak i čvrst u vjeri da bi racionalno prihvatio jednu takvu Allahovu dz.s. odluku - smrt djeteta.
- skafiskafsnjak
#2637 Re: Islam - pitanja i odgovori
Bas ovih dana vidjam dosta slika ljudi koji klanjaju ...ne biraju gdje ce, kraj auta na putu, na krovu zgrade , tamo i vamo .
Ja se trudim biti bolji vjernik,bolji covjek ... Uglavnom svaki dan sam u dzamiji na vaktu jednom.
Ne znam jel pogresno razmisljam, ali brate dragi meni je ovo glupo - klanja na cesti kraj auta ili na krovu zgrade . Imam osjecaj nekako da se to radi samo da neko vidi i da prica ... ja to ne bih nikad. Nasao bih neko prikladnije mjesto ili bih sacekao da dodjem gdje sam kreno pa onda na miru i na cistom mjestu da klanjam.
Ja se trudim biti bolji vjernik,bolji covjek ... Uglavnom svaki dan sam u dzamiji na vaktu jednom.
Ne znam jel pogresno razmisljam, ali brate dragi meni je ovo glupo - klanja na cesti kraj auta ili na krovu zgrade . Imam osjecaj nekako da se to radi samo da neko vidi i da prica ... ja to ne bih nikad. Nasao bih neko prikladnije mjesto ili bih sacekao da dodjem gdje sam kreno pa onda na miru i na cistom mjestu da klanjam.
- ABH017
#2638 Re: Islam - pitanja i odgovori
Takvih, kao ti što ih opisuješ, je najviše. Još kad klanja pored auta, da nekom da ga uslika, da to može na fejsu da objavi. Ali, svako ima pravo da radi šta hoće sa svojim životom. Meni se to ne sviđa i ljigavo mi je, ali ako neko voli tako, nek to radi. Sve dok druge ne ugrožava, nije problem.skafiskafsnjak wrote:Bas ovih dana vidjam dosta slika ljudi koji klanjaju ...ne biraju gdje ce, kraj auta na putu, na krovu zgrade , tamo i vamo .
- skafiskafsnjak
#2639 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa eto bio je onaj jedan nedje u Bosni gore, dal' Kladusa... Na krovu zgrade, neki radnik ... Eto na samom rubu zgrade, da ga svako vidi. Jel mogao na sredinu ? ili neki sprat ispod jer je zgrada u izgradnji ? Ne , on na rubu da svako vidi - i naravno uslika.
Pa ja sta vise, volim da me niko ne vidi kada klanjam - bilo to u vlastitoj kuci ili negdje drugo. Volim da sam sam i da me ne ometa niko...
A ovo ovako...nemam komentara. Bojim se da grijesim .
Pa ja sta vise, volim da me niko ne vidi kada klanjam - bilo to u vlastitoj kuci ili negdje drugo. Volim da sam sam i da me ne ometa niko...
A ovo ovako...nemam komentara. Bojim se da grijesim .
- kritichar
#2640 Re: Islam - pitanja i odgovori
Obaveza svakog čovjeka je da klanja namaz u propisano vrijeme, stojeći, sjedeći ili ležeći, naklanjavanje je kod nas uzeto olako, pa nam se sve smatra preprekom za obavljanje namaza, mislim da nam je to ostalo od onog sistema, gdje se nije smjelo klanjati na javnim mjestima. To vrijeme je prošlo i moramo se mijenjati.
Ako neko vozi auto, putuje, ističe mu namasko vrijeme, zna da neće naići na mesdžid, dužan je da stane i da klanja.
Zemlja mi je učinjena mesdžidom i čistom (Buhari, Fethul Bari, 1/533)
Nemojmo ulaziti u tuđe nijetove, ne znamo zašto neko klanja na vidljivom mjestu, to nije naše da se bavimo.
Zašto ne vidimo drugu stranu, zašto ne kažemo mashaAllah, on je hrabriji od mene, ja ne bih smio klanjati tu gdje on klanja
Ako neko vozi auto, putuje, ističe mu namasko vrijeme, zna da neće naići na mesdžid, dužan je da stane i da klanja.
Nemojmo ulaziti u tuđe nijetove, ne znamo zašto neko klanja na vidljivom mjestu, to nije naše da se bavimo.
Zašto ne vidimo drugu stranu, zašto ne kažemo mashaAllah, on je hrabriji od mene, ja ne bih smio klanjati tu gdje on klanja
- ABH017
#2641 Re: Islam - pitanja i odgovori
A zašto bi me/nas bilo strah. Ako me/nas nije bilo strah poginuti za din, kad je trebalo, zašto bi me/nas bilo strah klanjati na otvorenom, sad kad to više nije onaj sistem?kritichar wrote:Obaveza svakog čovjeka je da klanja namaz u propisano vrijeme, stojeći, sjedeći ili ležeći, naklanjavanje je kod nas uzeto olako, pa nam se sve smatra preprekom za obavljanje namaza, mislim da nam je to ostalo od onog sistema, gdje se nije smjelo klanjati na javnim mjestima. To vrijeme je prošlo i moramo se mijenjati.
Ne ulazim u tuđe nijjete, ali znam kako su se ponašali ti isti, koji sad javno pokazuju da su veliki vjernici, kad su meci zviždali oko glava. Tako da argument "hrabrost" pada u vodu. Oni koji se jezikom plaše samo Allaha, trebali bi to pokazati i u praksi.
U onom sistemu je bila hrabrost klanjati javno. Danas je to pomodarstvo.
- kritichar
#2642 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne ulaziš ali si ušaoABH017 wrote: A zašto bi me/nas bilo strah. Ako me/nas nije bilo strah poginuti za din, kad je trebalo, zašto bi me/nas bilo strah klanjati na otvorenom, sad kad to više nije onaj sistem?
Ne ulazim u tuđe nijjete, ali znam kako su se ponašali ti isti, koji sad javno pokazuju da su veliki vjernici, kad su meci zviždali oko glava. Tako da argument "hrabrost" pada u vodu. Oni koji se jezikom plaše samo Allaha, trebali bi to pokazati i u praksi.
U onom sistemu je bila hrabrost klanjati javno. Danas je to pomodarstvo.
- Towelie
#2643 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zasto ne kazemo ja ne bih hteo, a ne ja ne bih smeo?kritichar wrote:Obaveza svakog čovjeka je da klanja namaz u propisano vrijeme, stojeći, sjedeći ili ležeći, naklanjavanje je kod nas uzeto olako, pa nam se sve smatra preprekom za obavljanje namaza, mislim da nam je to ostalo od onog sistema, gdje se nije smjelo klanjati na javnim mjestima. To vrijeme je prošlo i moramo se mijenjati.
Postavlja se pitanje koji je motiv da neko klanja na javnom mestu bez preke potrebe? Od koga zeli da bude vidjen? Sta nam to govori o nijetu? Allah swt ga sigurno vidi i kad klanja u sobi, podrumu ili na vrhu brda.
- Towelie
#2644 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zasto ne kazemo ja ne bih hteo, a ne ja ne bih smeo? Postavlja se pitanje koji je motiv da neko klanja na javnom mestu bez preke potrebe? Od koga zeli da bude vidjen? Sta nam to govori o nijetu? Allah swt ga sigurno vidi i kad klanja u sobi, podrumu ili na vrhu brda.Towelie wrote:kritichar wrote:Obaveza svakog čovjeka je da klanja namaz u propisano vrijeme, stojeći, sjedeći ili ležeći, naklanjavanje je kod nas uzeto olako, pa nam se sve smatra preprekom za obavljanje namaza, mislim da nam je to ostalo od onog sistema, gdje se nije smjelo klanjati na javnim mjestima. To vrijeme je prošlo i moramo se mijenjati.
- kritichar
#2645 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ulaziš u tuđi nijet, bavi se svojim nijetom, i da znaš da nema potrebe, da je pretjerivanjeTowelie wrote:Zasto ne kazemo ja ne bih hteo, a ne ja ne bih smeo?kritichar wrote:Obaveza svakog čovjeka je da klanja namaz u propisano vrijeme, stojeći, sjedeći ili ležeći, naklanjavanje je kod nas uzeto olako, pa nam se sve smatra preprekom za obavljanje namaza, mislim da nam je to ostalo od onog sistema, gdje se nije smjelo klanjati na javnim mjestima. To vrijeme je prošlo i moramo se mijenjati.
Zašto ne vidimo drugu stranu, zašto ne kažemo mashaAllah, on je hrabriji od mene, ja ne bih smio klanjati tu gdje on klanja![]()
Postavlja se pitanje koji je motiv da neko klanja na javnom mestu bez preke potrebe? Od koga zeli da bude vidjen? Sta nam to govori o nijetu? Allah swt ga sigurno vidi i kad klanja u sobi, podrumu ili na vrhu brda.
bosanski muslimani nisu navikli da ljudi klanjaju na javnim mjestima, a jedini način da to omalovaže je da uđu u tuđi nijet
- Towelie
#2646 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne ulazim u tudj nijet, nisam ga optuzio da klanja radi pokazivanja ili bilo sta slicno. Samo primecujem okolnosti i ono sto je indikativno, a to je da je mogao da odabere neku lokaciju gde ga niko nece videti, ali eto nije.kritichar wrote:Ulaziš u tuđi nijet, bavi se svojim nijetom, i da znaš da nema potrebe, da je pretjerivanjeTowelie wrote:Zasto ne kazemo ja ne bih hteo, a ne ja ne bih smeo?kritichar wrote:Obaveza svakog čovjeka je da klanja namaz u propisano vrijeme, stojeći, sjedeći ili ležeći, naklanjavanje je kod nas uzeto olako, pa nam se sve smatra preprekom za obavljanje namaza, mislim da nam je to ostalo od onog sistema, gdje se nije smjelo klanjati na javnim mjestima. To vrijeme je prošlo i moramo se mijenjati.
Zašto ne vidimo drugu stranu, zašto ne kažemo mashaAllah, on je hrabriji od mene, ja ne bih smio klanjati tu gdje on klanja![]()
bosanski muslimani nisu navikli da ljudi klanjaju na javnim mjestima, a jedini način da to omalovaže je da uđu u tuđi nijet
- kritichar
#2647 Re: Islam - pitanja i odgovori
a šta ako je njegov nijet bio da ga vide kao pozitivan primjer, da treba klanjati ma gdje god da si, a ne da zadovoljava svoj egoTowelie wrote: Ne ulazim u tudj nijet, nisam ga optuzio da klanja radi pokazivanja ili bilo sta slicno. Samo primecujem okolnosti i ono sto je indikativno, a to je da je mogao da odabere neku lokaciju gde ga niko nece videti, ali eto nije.
- Towelie
#2648 Re: Islam - pitanja i odgovori
Mozda bih i mogao da poverujem u to da je klanjao negde unutra u zgradi i dosao neko od drugih radnika i video to, pa rekao aferim, ovaj insan zna vrednost namaza. Ovako, na vrhu zgrade, gde te moze videti na stotine ljudi u prolazu, drugacije je. Ja ne kazem da je on 100% zeleo da bude primecen, samo je indikativan taj obrazac ponasanja. A znam i primera iz svog okruzenja coveka, koji je varijacija na temu ovog lika. Samo sto je on klanjao na terasi od svoje sobe.kritichar wrote:a šta ako je njegov nijet bio da ga vide kao pozitivan primjer, da treba klanjati ma gdje god da si, a ne da zadovoljava svoj egoTowelie wrote: Ne ulazim u tudj nijet, nisam ga optuzio da klanja radi pokazivanja ili bilo sta slicno. Samo primecujem okolnosti i ono sto je indikativno, a to je da je mogao da odabere neku lokaciju gde ga niko nece videti, ali eto nije.
- ABH017
#2649 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zar ne trebamo klanjati Allahu i da nas on vidi?kritichar wrote:a šta ako je njegov nijet bio da ga vide kao pozitivan primjer, da treba klanjati ma gdje god da si, a ne da zadovoljava svoj egoTowelie wrote: Ne ulazim u tudj nijet, nisam ga optuzio da klanja radi pokazivanja ili bilo sta slicno. Samo primecujem okolnosti i ono sto je indikativno, a to je da je mogao da odabere neku lokaciju gde ga niko nece videti, ali eto nije.
Ako klanjamo da bi nas neko vidio, kao pozitivan primjer, to je već sumnjiv nijjet i može se vrlo lahko protumačiti kao širk.
Jedan je tako došao da klanja noćni namaz, sam u džamiji. Kad je čuo škripu avlijskih vrata, klanjao je najskrušenije što je znao. Vrata su stalno škripala, pa je pomislio da ga gleda mnoštvo ljudi. Klanjao je najljepše što je mogao i ostao tako do sabaha. Kad je vidio da sviće, morao je prekinuti namaz. Okrenuo se i vidio čopor pasa lutalica, kako ulaze i izlaze u avliju.
Shvatio je da je klanjao zbog pasa lutalica.
To što neko ne voli bosanske muslimane, što se navukao na neku tuđu tradiciju, što se stidi svog porijekla (ako je to sve tako), ne znači da je bolji i hrabriji musliman od drugih. Da sutra, ne daj Bože, zapuca, takvi bi prvi bili u Jordanu na školovanju. Pa bi se vratili kad se smiri, da nam tumače, kako smo mi slabi muslimani i kukavice što ne klanjamo na otvorenom.
Jedno je klanjati sabah namaz, na otvorenom, 30 metara ispred neprijateljskih linija, a sasvim drugo pokazivati se na krovu u miru, raširiti noge i dizati ruke pri svakom tekbiru, kako bi pokazao kako je ispravno klanjati.
- Bosanski_kralj
#2650 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nije to to kad klanjaš pored ceste i neko te uslika i onda ti to objaviš na fb. Sve što se postigne s tim je par lajkova i komentara na navedenu objavu.