Razocarenje za 3,2,1...

Post Reply
madner

#2626 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

Mister Yes wrote:
madner wrote:Jao jao, pa nije Fule predstavnik instance koja je donjela presudu kralju i sahu.

Po toj logici nisu mogli nista reci ni za Deyton, to je njihov mirovni sporazum.
Fule je predstavnik EU a EU je ta koja će reći kada smo zadovoljili uvjete da uđemo u taj "krug odabranih". A kada uđemo nek se tužaka ko god hoće kralju i šahu.

Ne bi oni rekli ništa ni za Dayton da im u Daytonu nije promakla ta greškica koju sada ispravljaju. Ko god misli da je sva ova frtutma zbog Ostalih mnogo je naivan. U EU sada postoje države koje ne poštuju te stvari ali nikom ništa. Pa čitav svijet funkcioniše na principu "jači kači" a neko bi da vjeruje da je ova frtutma zbog Ostalih. :lol:
Ti da pojma nemas, nego valjas takve gluposti da te treba banirati kako neko ne bi zaglupio dok ovo cita.
EU trazi da svaka clanica svoje zakondavstvo uskladi sa standardima prilikom procesa pridruzivanja. Ugraditi novu diskriminaciju koja ce ispraviti ovu samo znaci da ce se isti zakon opet morat mjenjat.

Ovo je jedna od ovih gluposti zbog kojih je svako gluplji ko djeli forum sa tobom.
seln

#2627 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by seln »

Hafis wrote:Plan je super, samo je manjkav kod aktualnih zbivanja.
Ne znam kako misle rahatispatiti ovu presudu S-F?
Lijepo. Kazemo: pristajemo na to da bilo ko moze biti biran za clana predsjednistva BiH.
To je nasa ponuda.
Neko nije zadovoljan? Onda nije do nas.
EU nas nece primiti? Evo, samo sto nisu.
Dok dodje vrijeme za BiH u EU, ko ziv, ko mrtav.
Mister Yes

#2628 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Mister Yes »

madner wrote:EU trazi da svaka clanica svoje zakondavstvo uskladi sa standardima prilikom procesa pridruzivanja. Ugraditi novu diskriminaciju koja ce ispraviti ovu samo znaci da ce se isti zakon opet morat mjenjat.
Ako EU kaže "ok sada ste uskladili svoje standarde i možete se pridružiti" onda je to to. Zar ne genije?

S obziroma da nas nagovaraju da prihvatimo ovo 5+5 rješenje onda je to to. Kralju i šahu. 8-)
madner

#2629 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

Mister Yes wrote:
madner wrote:EU trazi da svaka clanica svoje zakondavstvo uskladi sa standardima prilikom procesa pridruzivanja. Ugraditi novu diskriminaciju koja ce ispraviti ovu samo znaci da ce se isti zakon opet morat mjenjat.
Ako EU kaže "ok sada ste uskladili svoje standarde i možete se pridružiti" onda je to to. Zar ne genije?

S obziroma da nas nagovaraju da prihvatimo ovo 5+5 rješenje onda je to to. Kralju i šahu. 8-)
Mister Yes wrote:

Ako instance koja je donjela presudu za Sejdica i Fincija donese novu presudu po novoj tuzbi onda to nije to i neki novi Fule ce doci da trazi novo rjesenje.

Sa obzirom da veze nemas, znam da ti je tesko shvatiti ali Fule nije izaslanik Evropskog Suda za ljudska prava. :roll:
cyprus

#2630 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by cyprus »

madner wrote:Postoje tolerancije koje se mogu tolerisati zbog granica nizih nivoa koji sprovode izbore.
Imas li neki primjer gdje je u BiH, ovakoj kakave jeste, neka izborna jedinica duplo, trostruko ili 4 veca od druge?

Svjez primjer:
2012 je Njemacki ustavni sud nalozio izmjenu izbornog zakona zato sto su neke jedinice bile izvan tolerancija, a rjesenje nepravilnost neustavno. Zasto se to radi ako ne postoji pravo da glas vrijedi isto? :D
Pa dobro, generalno se teži da izborne jedinice budu kvantitativno što više ujednačene... Neke države mogu donijeti i propis kolika maksimalna odstupanja mogu biti, ali univerzalno pravilo ne postoji!

U složenijim političkim tvorevinama, što sa aspekta teritorije, što sa aspekta strukture stanovništva odstupanja od ujednačenosti u vrijednosti glasa su po nepisanom pravilu veća... Kod homogenijih teritorija, obično su odstupanja manja...

U BiH također postoje odstupanja... Što se tiče rasporeda izbornih jedinica, mislim da nema odstupanja baš u tim omjerima koje si spomenuo, ali opet postoje značajna... Npr. za parlament Federacije BiH glasovi tri Visočana vrijede jednako kao glasovi četiri Banovićana... Postoje i drastičnija odstupanja, ali mrsko mi sad tražit i računat... Poenta je da ne postoji univerzalna mjera koliko vrijednost glasa može odstupati...
Last edited by cyprus on 23/01/2014 14:33, edited 1 time in total.
madner

#2631 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

cyprus wrote:
madner wrote:Postoje tolerancije koje se mogu tolerisati zbog granica nizih nivoa koji sprovode izbore.
Imas li neki primjer gdje je u BiH, ovakoj kakave jeste, neka izborna jedinica duplo, trostruko ili 4 veca od druge?

Svjez primjer:
2012 je Njemacki ustavni sud nalozio izmjenu izbornog zakona zato sto su neke jedinice bile izvan tolerancija, a rjesenje nepravilnost neustavno. Zasto se to radi ako ne postoji pravo da glas vrijedi isto? :D
Pa dobro, generalno se teži da izborne jedinice budu kvantitativno što više ujednačene... Neke države mogu donijeti i propis kolika maksimalna odstupanja mogu biti, ali univerzalno pravilo ne postoji!

U složenijim političkim tvorevinama, što sa aspekta teritorije, što sa aspekta strukture stanovništva odstupanja od ujednačenosti u vrijednosti glasa su po nepisanom pravilu veća... Kod homogenijih teritorija, obično su odstupanja manja...

U BiH također postoje odstupanja... Što se tiče rasporeda izbornih jedinica, mislim da nema odstupanja baš u tim omjerima koje si spomenuo, ali opet postoje značajna... Npr. za parlament Federacije BiH glasovi tri Visočana vrijede jednako kao glasovi četiri Banovićana... Itd. Poenta je da ne postoji univerzalna mjera koliko vrijednost glasa može odstupati...
Postoji univerzalni princip, ne postoji univerzalno pravilo.

Imas li neki primjer u EU gdje je odstupanje 2, 3 ili 4 puta?
Mister Yes

#2632 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Mister Yes »

madner wrote:Ako instance koja je donjela presudu za Sejdica i Fincija donese novu presudu po novoj tuzbi onda to nije to i neki novi Fule ce doci da trazi novo rjesenje.

Sa obzirom da veze nemas, znam da ti je tesko shvatiti ali Fule nije izaslanik Evropskog Suda za ljudska prava. :roll:
Šta god da je Fule vjerujem da se bolje razumije u tu problematiku nego ti. Posebno što ima i savjetnike i pravni tim koji je sigurno razmotrio sve aspekte, sad već legendarnog, 5+5 modela. Vjerovatno oni bolje od tebe znaju da li će to biti prihvatljivo za budućnost.

Fule vs @madner
advantage Fule

Sorry, but I call it as I see it 8-)
cyprus

#2633 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by cyprus »

madner wrote:Postoji univerzalni princip, ne postoji univerzalno pravilo.

Imam... Na izborima za Evropski parlament, glas jednog Maltežana je vrijedniji skoro 12 puta od glasa jednog Nijemca...
seln

#2634 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by seln »

cyprus wrote:

Imam... Na izborima za Evropski parlament, glas jednog Maltežana je vrijedniji skoro 12 puta od glasa jednog Nijemca...
Mazanje ociju...Njemacka ima 99 delegata, Malta 6.
Evo, ja se slazem da hrvatski glas vrijedi kao 2 bosnjacka. Jel valja?
bole1st

#2635 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by bole1st »

Alfons Kauders wrote:
bole1st wrote:Bojkot ne moze da napravi neku stetu u slucaju kad ne postoji propisana minimalna izlaznost da bi izbori bili validni. Cak i da bojkot potpuno uspije, uvijek ce izaci bar 5% stanovnika, sto je dosta. Cak i 5 stanovnika je dovoljno.
Jedino da se nasilno sprijeci odrzavanje izbora i da se nigdje ne otvore izborna mjesta, sto je potpuno druga prica od bojkota.
ok, isto pitanje onda - imas li ti sta protiv da se to fino i regulise? tako da hdz bojkotom ili blokadom nekog procesa ne moze blokirati ostale nivoe vlasti? (ili sda, ili neka deseta stranka)
Mislio sam da sam vec odgovorio, al vidim da nisam.

Politicki sistem u BiH ima dovoljno eksplicitnih kontrola i blokada, kada se glasovima odluke obaraju ili prihvacaju. Besmisleno je da neke institucije mogu neizvrsavanjem obaveza da blokiraju odluke drugih institucija i bilo bi dobro da se malo drukcije organizira tako da se daju eksplicitni vremenski okviri i sprijece neregularne blokade.
madner

#2636 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

cyprus wrote:

Malta je jedna izborna jedinica, Njemacka druga. Ne govorimo o tome. :roll:
cyprus

#2637 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by cyprus »

seln wrote:
cyprus wrote:

Mazanje ociju...Njemacka ima 99 delegata, Malta 6.
Evo, ja se slazem da hrvatski glas vrijedi kao 2 bosnjacka. Jel valja?
Pa skoro uvijek pripadnici one grupacije (bilo teritorijalne bilo etničke/vjerske/jezičke) koja je malobrojnija imaju glas koji više vrijedi od pripadnika mnogobrojnije populacije... I to je, kao što madner kaže, univerzalni princip...
cyprus

#2638 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by cyprus »

madner wrote:
cyprus wrote:

Malta je jedna izborna jedinica, Njemacka druga. Ne govorimo o tome. :roll:
Nego o čemu?
madner

#2639 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

Unutar jedne, da se gleda ko gdje zivi, koliko zaradjuje itd...
Mister Yes

#2640 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Mister Yes »

seln wrote:Evo, ja se slazem da hrvatski glas vrijedi kao 2 bosnjacka. Jel valja?
Kad bi se moglo implementirati naravno da bi to Hrvati prihvatili. To bi im gotovo pa garantovalo jednog člana u predsjedništvu.
seln

#2641 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by seln »

Mister Yes wrote:
seln wrote:Evo, ja se slazem da hrvatski glas vrijedi kao 2 bosnjacka. Jel valja?
Kad bi se moglo implementirati naravno da bi to Hrvati prihvatili. To bi im gotovo pa garantovalo jednog člana u predsjedništvu.
Naravno da je to nemoguce implementirati. Jedini ispravan pricip bi bio indirektan izbor.
Vec spomenuta Njemacka bira predsjednika indirektno...sta bi falilo nama?
cyprus

#2642 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by cyprus »

madner wrote:Unutar jedne, da se gleda ko gdje zivi, koliko zaradjuje itd...
Ja sam sve mislio da mi pričamo od različitim izbornim jedinicama... Unutar jedne izborne jedinice glasovi naravno da imaju istu vrijednost (osim u slučaju da ne postoje izborne podjedinice)...
madner

#2643 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

cyprus wrote:
Ja sam sve mislio da mi pričamo od različitim izbornim jedinicama... Unutar jedne izborne jedinice glasovi naravno da imaju istu vrijednost (osim u slučaju da ne postoje izborne podjedinice)...
Kako naravno ako nije univerzalno pravilo? :D
Kakve podjedinice kod direktnog izbora? :roll:
Naveo sam razlicite izborne jedinice i drzave koje moraju uskladiti velicinu istih za primjer da bi se moglo tuziti cak i slucaju da naprave dvije asimetricno velike izborne jedinice unutar FBiH.
Mister Yes

#2644 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Mister Yes »

seln wrote:
Mister Yes wrote:
Naravno da je to nemoguce implementirati. Jedini ispravan pricip bi bio indirektan izbor.
Vec spomenuta Njemacka bira predsjednika indirektno...sta bi falilo nama?
Indirektan bi bio idealan. Ali nažalost Dodik nije budala. Zna da je indirektan loš za RS jer bi se predsjedništvo BiH sastavljalo na državnom nivou (državni parlament) a ne da kao sada entiteti delegiraju članove. Direktan izbor je puno bolji za RS i Dodik to zna.
Alfons Kauders

#2645 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

bole1st wrote:
Alfons Kauders wrote:
bole1st wrote:Bojkot ne moze da napravi neku stetu u slucaju kad ne postoji propisana minimalna izlaznost da bi izbori bili validni. Cak i da bojkot potpuno uspije, uvijek ce izaci bar 5% stanovnika, sto je dosta. Cak i 5 stanovnika je dovoljno.
Jedino da se nasilno sprijeci odrzavanje izbora i da se nigdje ne otvore izborna mjesta, sto je potpuno druga prica od bojkota.
ok, isto pitanje onda - imas li ti sta protiv da se to fino i regulise? tako da hdz bojkotom ili blokadom nekog procesa ne moze blokirati ostale nivoe vlasti? (ili sda, ili neka deseta stranka)
Mislio sam da sam vec odgovorio, al vidim da nisam.

Politicki sistem u BiH ima dovoljno eksplicitnih kontrola i blokada, kada se glasovima odluke obaraju ili prihvacaju. Besmisleno je da neke institucije mogu neizvrsavanjem obaveza da blokiraju odluke drugih institucija i bilo bi dobro da se malo drukcije organizira tako da se daju eksplicitni vremenski okviri i sprijece neregularne blokade.
hvala na odgovoru - slazem se u potpunosti

to je problem s ovim ad hoc pizdarijama... hdz se zalaze za nesto sto mu odgovara 2014... a da li ce mu odgovarati 2018, 2022 i dalje ostaje da se vidi

uostalom i hdz je digao ruku za zakon po kojem je komsic izabran... a prije toga smo imali indirektno rjesenje
Alfons Kauders

#2646 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

Mister Yes wrote: Indirektan bi bio idealan. Ali nažalost Dodik nije budala. Zna da je indirektan loš za RS jer bi se predsjedništvo BiH sastavljalo na državnom nivou (državni parlament) a ne da kao sada entiteti delegiraju članove. Direktan izbor je puno bolji za RS i Dodik to zna.
mogu ih delegirati i entitetki parlamenti :wink:
biske

#2647 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by biske »

Alfons Kauders wrote: uostalom i hdz je digao ruku za zakon po kojem je komsic izabran... a prije toga smo imali indirektno rjesenje
moram primijetiti da griješiš. indirektni izbor nije nikad postojao kao odredba. bilo je slučajeva indirektnog izbora (belkić umjesto izetbegovića i pokojni križanović umjesto... ne sjećam se), ali su svi članovi predsjedništva od 1996. naovamo birani direktno.
cyprus

#2648 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by cyprus »

madner wrote:
cyprus wrote:
Kako naravno ako nije univerzalno pravilo? :D
Kakve podjedinice kod direktnog izbora? :roll:
Naveo sam razlicite izborne jedinice i drzave koje moraju uskladiti velicinu istih za primjer da bi se moglo tuziti cak i slucaju da naprave dvije asimetricno velike izborne jedinice unutar FBiH.
Pravilo koje nema svoje specifikacije nije pravilo... Uostalom ko je postavio to pravilo? Ko ga može postaviti? A čak i da jeste tako kako ti kažeš (a nije), opet za skoro svako pravilo postoje izuzeci...

Podjedinice eto imaš na primjeru BiH... Na izborima za Parlament BiH imaš dvije velike izborne jedinice: FBiH i RS, a unutar njih još ukupno 8 podjedinica (pet u FBiH i tri u RS-u)...

Također, apsoultno ne postoji osnova za tužbu po ovom pitanju... Posebno ne međunarodna, jer niti jedna međunarodna konvencija ne garantuje identičnu vrijednost glasa među izbornim jedinicama... Nonsens...
Mister Yes

#2649 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Mister Yes »

Alfons Kauders wrote:
Mister Yes wrote: Indirektan bi bio idealan. Ali nažalost Dodik nije budala. Zna da je indirektan loš za RS jer bi se predsjedništvo BiH sastavljalo na državnom nivou (državni parlament) a ne da kao sada entiteti delegiraju članove. Direktan izbor je puno bolji za RS i Dodik to zna.
mogu ih delegirati i entitetki parlamenti :wink:
Ako ih delegiraju entitetski parlamenti onda oni predstavljaju entitete a to ne odgovara hrvatima koji su manjina u oba entiteta i ne bi imali način da osiguraju svog predstavnika.

Dovoljno je pogledati onaj stari prijedlog SDP-HDZ za indirektni izbor pa da se vidi zašto to ne može biti prepušteno entitetskim parlamentima.
Danguba

#2650 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Danguba »

cyprus wrote:
Pravilo koje nema svoje specifikacije nije pravilo... Uostalom ko je postavio to pravilo? Ko ga može postaviti? A čak i da jeste tako kako ti kažeš (a nije), opet za skoro svako pravilo postoje izuzeci...

Podjedinice eto imaš na primjeru BiH... Na izborima za Parlament BiH imaš dvije velike izborne jedinice: FBiH i RS, a unutar njih još ukupno 8 podjedinica (pet u FBiH i tri u RS-u)...

Također, apsoultno ne postoji osnova za tužbu po ovom pitanju... Posebno ne međunarodna, jer niti jedna međunarodna konvencija ne garantuje identičnu vrijednost glasa među izbornim jedinicama... Nonsens...
Nista onda. Hrvati ne mogu ni tuziti a drugo je dobra volja i jos pride zanovjetaju. :D
Post Reply