shiljak wrote:rajvosa1 wrote:shiljak wrote:
ima ih dosta, ali jedina DF će imati dosta glasova, a dosadašnje su imale vrlo malo. Ne znači da ne valjaju ako imaju malo glasova.
Ne moraš biti fašist ako živiš tamo negdje u hercegovini, valjda i tamo ima 'normalnih' ljudi.. e sa tim hoćemo, sa ovim drugim nećemo.
Onda morate i vi napraviti neke korake koji bi se svidjeli normalnoj vecini. Otidjite dole, napravite neku tribinu, saslusajte ljude... Vdite koliko je u komunizmu politika integracije Zapadne Hercegovine koju je vodio Dzema Bijedic dala bolje rezultate od Rankovicevog orgijnja nakon WWII. Naravno, nemojte voditi lopinase kao Hanka, oni su u tom sportu puno bolji od nas

Ja sam siguran da će ljudi glasati koji budu željeli, ne treba im ništa. Ali DF je rekla ide i na taj dio, ali neće prikupljati fašiste nego normalne.. A za ove fašiste, oni će da olabave nakon 4 godine kada vide da postoji i drugi, ljepši, bolji način da se vodi država.. ako stranka državu bude vodila prosječno, i to će biti odlično u odnosu na ovo sad. Ne moraju opet ti isti da glasaju za DF nakon 4 godine, ali mogu za neku drugu koja nije nacionalistička. Naravno mislim na to da će DF surađivati sa ostalim strankama kao što su obećali.
Ako to nije cilj DF-a, onda neću glasati naredni put možda.. a ako bude a ne krene im baš fino, glasam opet.
Meni niti dan danas nije jasno - šta mu znače ovi fašisti ?
Gdje su, ko su, gdje izlaze, kakve aktivnosti provode ?
Ovo zaista ozbiljno postavljam pitanje a nisam glup ? Ko su fašisti sa kojima neće pregovarati !!!?
Djelimično mi je jasna njegova poruka o tome "oni koji nam se jave da bi željeli biti na listi ili slično - takvi nam ne trebaju"..... Evo ja bih mu se javio, ali ne vidim za šta mu drugo mogu trebati nego baš na listi, u debati, prilikom odlučivanja - ne gubi mi se vrijeme stajanjem u hodnicima u nadi da će me neko pitati za mišljenje ili stav - nemam niti vremena niti živaca za to.....
Čudna mu je prva poruka - odbojna nekako.....
Komšić je između ostalog u svom obraćanju kazao kako je svjestan da u BiH postoje i oni politički faktori koji ne dijele isto mišljenje kao on, odnosno da se neće slagati sa stavovima ove stranke, ali da i s njima treba razgovarati.
"Spreman sam razgovarati sa svima. Svima pružiti ruku, ali ne šovinistima i fašistima, s njima nemam o čemu razgovarati", kazao je Komšić.
"Zamislili smo DF na način kako ostale stranke u BiH nisu organizovane, uz dužno poštovanje svima. Pošli smo od stvari koje su uobičajne za demokratske zemlje, a to je da ova stranka mora biti demokratska, a ne stranka lidera i rukovodstva. Ovu zemlju su lideri već previše koštali, snagu ove zemlje treba tražiti u običnim ljudima. Tako je i Statut stranke postavljen. Naprimjer, u stranačkoj hijerarhiji cijeli sistem je okrenut članstvu. Članstvo bira, a ne predsjednik ili predsjedništvo. U stranci će se organizovati izbori na svim nivoima. Kada se obični članovi pitaju? Pitaju se na kongresu, tamo nemaju pravo glasa ni predsjednik niti rukovodstvo. Dakle ,glasaju samo članovi, a ne predsjednici stranke na bilo kojem nivou. Za kandidovanje na listama za izvršne funkcije, što će doći vrlo brzo 2014. godine, također će se pitati članstvo, odnosno na listama će biti ljudi koje će članstvo kandidovati", kazao je Komšić.
Komšić je rekao da u Demokratskoj fronti neće biti mjesta za one koji će doći i tražiti da budu premijer ili na listi. "Takvima kažemo hvala i doviđenja", dodao je Komšić.
On je naglasio i to da je ovo multietnička stranka, stranka cijele BiH te da se to ne dovodi u pitanje.