Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
volta dzontra

#2626 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by volta dzontra »

JoseMujica wrote:druže nisam nikad ni pljuvao Žeksa, ali Hanka mi je trenutno balvan u oku i nikad preko toga neću preći...pogotovo što sam fufino ime zaokružio na prošlim izborima :-) :oops: a znaš kakav je osjećaj kad ispadneš nagužen :oops:

ne treba se sve apsolutizirati ...ni negativno ni pozitivno, ali ne gradi se novo vrijeme na starim navikama
Malo se stišala početna euforija/razocaranost pa se sad može objektivnije sagledati DF i ZK. Iskreno ja sam očekivao više prebjega iz SDP. One najave o čitavim OO i KO koji će hametice prijeći u DF se nisu baš obistinile.
Nekako mi se DF čini kao tipična stranka individualnih "nezadovoljnika" plus nešto njukomera u politiku...
akcid

#2627 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by akcid »

volta dzontra wrote:... Iskreno ja sam očekivao više prebjega iz SDP. One najave o čitavim OO i KO koji će hametice prijeći u DF se nisu baš obistinile....
A iz kojih podataka crpiš broj članova i "prebjega"?
vivaldi

#2628 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by vivaldi »

volta dzontra wrote:
JoseMujica wrote:druže nisam nikad ni pljuvao Žeksa, ali Hanka mi je trenutno balvan u oku i nikad preko toga neću preći...pogotovo što sam fufino ime zaokružio na prošlim izborima :-) :oops: a znaš kakav je osjećaj kad ispadneš nagužen :oops:

ne treba se sve apsolutizirati ...ni negativno ni pozitivno, ali ne gradi se novo vrijeme na starim navikama
Malo se stišala početna euforija/razocaranost pa se sad može objektivnije sagledati DF i ZK. Iskreno ja sam očekivao više prebjega iz SDP. One najave o čitavim OO i KO koji će hametice prijeći u DF se nisu baš obistinile.
Nekako mi se DF čini kao tipična stranka individualnih "nezadovoljnika" plus nešto njukomera u politiku...

pa isti slucaj je bio i sa fahrom - nije bilo kapitalnih prebjega iz sda, a to je ujedno i nauk za sve s obzirom da fahro vjerovatno sada sija s puno manjom voltazom nego na pocetku.

zeljko je repa bez korjena i infrastrukture i kao takav moze pustit samo povrsinsko korjenje. iz sdp-a moze pobjeci samo koji idealista (a sumnjam da ih ima vise od par) ili, sto bi mogla biti vjerovatnija opscija, oni koji su se iz nekog razloga trajno zamjerili vozdu, pa ih ako ostanu ceka tama i izolacija.
shiljak

#2629 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by shiljak »

taman bi sad trebao neko napustiti stranku da bi se učlanio u DF.. komšić reče fino da je ostalo prostora za neke kasnije koji se naknadno uključe u stranku.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#2630 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JoseMujica »

madner wrote:Eh jebi ga, covjek je skupio 15 ljudi i najgore sto su nasli je da je Hanka prije X godina vjerovatno zaposlila sina na FPNu.

Mislim, ono kontas i sam.
Što će ti vjerovatno :D kad jeste;zaposlila sina na fqkultet.... tu bi možda riječ upotrijebio kad;je kćerka u pitanju mada i tu previše koincidencija;ima......zaposlena u CB 2001. godine kad je na vlasti mamina stranka SDP, a unaprijeđena kad je mama digla ruku za SDA....što jes jes puno koincidencija za jednog;struĆnjaka :D

ne vjerujem da se u ljudskom društvu stvari slučajno događaju.....zato mi je Eso Radeljaš moralna gromada za Hanku......i kod Ese su sve struĆnjaci, al Eso ne laže o tome"kako se kod nas postqje struĆnjakom
_Reds_

#2631 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by _Reds_ »

Alfons Kauders wrote:
tvsabina wrote:
exliberal-ex wrote: Ja fakat nekontam ko su njegovi savjetnici...kakav je njihov plan ...on je clan predsjednistva jos dvije godine , znaci na drzavnoj sisi , zasto to vrijeme i novac koji mu je na raspolaganju neiskoristit da prosparta cijelu drzavu usput i poprijeko i da pod krinkom predsjednistva iskoristi taj period da uspostavi sebe kao pravog lidera i da svoju stranku prezentira na teritorij cijele drzave...ma jok ja cu ko uvrijedjena snasa da dignem nos ...politika se tako nevodi moj Komsicu... :run:
Aha. Znači treba potrošiti novce SVIH poreskih obveznika i iskoristiti poziciju jednog od tri člana predsjedništva SVIH građana ove zemlje , kako bi marketinški razvijao partiju za koju ćeš konkretno ti glasati ?
Šta mi ostali imamo od toga ? Šarenu lažu. Generalno nemam ništa protiv toga da ŽK putuje i RADI svoj posao ali ne u svrhu "da svoju stranku prezentira na teritorij cijele države" već da radi ono za šta je već izabran a ne radi ništa ili skraćeno niškorist sa ogromnim primanjima.
Određeni broj forumaša koje jako respektiram podržava ovu stranku. Iskreno se nadam da će njihove želje biti uslišene.
Clanovi predsjednistva nikad nisu obilazili drzavu, jednostavno imaju takve ingerencije da to uopste nije potrebno. To rade entitetski predsjednici i potpredsjednici, svako malo se pojave u nekoj vukojebini.

Ne vjerujem da ce Komsic promijeniti praksu cisto da ustedi na gorivu. Uostalom ne moze utabati teren sasvim sam - s njim bi moralo ici jos clanova stranke, sto ne dolazi u obzir prilikom sluzbenih putovanja.
Inache je kabinet ZK pravo stedljiv. :D :D
madner

#2632 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

JoseMujica wrote:
madner wrote:Eh jebi ga, covjek je skupio 15 ljudi i najgore sto su nasli je da je Hanka prije X godina vjerovatno zaposlila sina na FPNu.

Mislim, ono kontas i sam.
Što će ti vjerovatno :D kad jeste;zaposlila sina na fqkultet.... tu bi možda riječ upotrijebio kad;je kćerka u pitanju mada i tu previše koincidencija;ima......zaposlena u CB 2001. godine kad je na vlasti mamina stranka SDP, a unaprijeđena kad je mama digla ruku za SDA....što jes jes puno koincidencija za jednog;struĆnjaka :D

ne vjerujem da se u ljudskom društvu stvari slučajno događaju.....zato mi je Eso Radeljaš moralna gromada za Hanku......i kod Ese su sve struĆnjaci, al Eso ne laže o tome"kako se kod nas postqje struĆnjakom
Zato sto nema dokaza za tu tvrdnju, pred zakonom je cist.

Eso bi ti bija clan SDP koalicije da su mu htjeli zaposliti kcerku, strucnjaka sa diplomom sa Sokoca. Tako da ne samo da je on gromada, nego ha cijela familija je u tom fonu. :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#2633 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JoseMujica »

I Nečko je pred zakonom čist.....hajmo onda u SDA :D

i treNerko"je pred zakonom čisto hoćemo li u SDP?

ako su svi čisti predzqkonom što će nqm DF?
madner

#2634 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Touche :D

Trenerka je ispala veci karakter u vezi FTV-a nego sto bi covjek pomislio poslje epizode sa bratom, da nije bilo drugog protagoniste iz iste stranke imao bi pravo :D

DF nam treba da ne budu svi pred zakonom cisti, nego da ako neko iskopa dokaz neko zbog toga leti.
HM 2011

#2635 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by HM 2011 »

shiljak wrote:
rajvosa1 wrote:
shiljak wrote: ima ih dosta, ali jedina DF će imati dosta glasova, a dosadašnje su imale vrlo malo. Ne znači da ne valjaju ako imaju malo glasova.

Ne moraš biti fašist ako živiš tamo negdje u hercegovini, valjda i tamo ima 'normalnih' ljudi.. e sa tim hoćemo, sa ovim drugim nećemo.
Onda morate i vi napraviti neke korake koji bi se svidjeli normalnoj vecini. Otidjite dole, napravite neku tribinu, saslusajte ljude... Vdite koliko je u komunizmu politika integracije Zapadne Hercegovine koju je vodio Dzema Bijedic dala bolje rezultate od Rankovicevog orgijnja nakon WWII. Naravno, nemojte voditi lopinase kao Hanka, oni su u tom sportu puno bolji od nas :-)
Ja sam siguran da će ljudi glasati koji budu željeli, ne treba im ništa. Ali DF je rekla ide i na taj dio, ali neće prikupljati fašiste nego normalne.. A za ove fašiste, oni će da olabave nakon 4 godine kada vide da postoji i drugi, ljepši, bolji način da se vodi država.. ako stranka državu bude vodila prosječno, i to će biti odlično u odnosu na ovo sad. Ne moraju opet ti isti da glasaju za DF nakon 4 godine, ali mogu za neku drugu koja nije nacionalistička. Naravno mislim na to da će DF surađivati sa ostalim strankama kao što su obećali.

Ako to nije cilj DF-a, onda neću glasati naredni put možda.. a ako bude a ne krene im baš fino, glasam opet.
Meni niti dan danas nije jasno - šta mu znače ovi fašisti ?

Gdje su, ko su, gdje izlaze, kakve aktivnosti provode ?

Ovo zaista ozbiljno postavljam pitanje a nisam glup ? Ko su fašisti sa kojima neće pregovarati !!!?

Djelimično mi je jasna njegova poruka o tome "oni koji nam se jave da bi željeli biti na listi ili slično - takvi nam ne trebaju"..... Evo ja bih mu se javio, ali ne vidim za šta mu drugo mogu trebati nego baš na listi, u debati, prilikom odlučivanja - ne gubi mi se vrijeme stajanjem u hodnicima u nadi da će me neko pitati za mišljenje ili stav - nemam niti vremena niti živaca za to.....

Čudna mu je prva poruka - odbojna nekako.....

Komšić je između ostalog u svom obraćanju kazao kako je svjestan da u BiH postoje i oni politički faktori koji ne dijele isto mišljenje kao on, odnosno da se neće slagati sa stavovima ove stranke, ali da i s njima treba razgovarati.

"Spreman sam razgovarati sa svima. Svima pružiti ruku, ali ne šovinistima i fašistima, s njima nemam o čemu razgovarati", kazao je Komšić.

"Zamislili smo DF na način kako ostale stranke u BiH nisu organizovane, uz dužno poštovanje svima. Pošli smo od stvari koje su uobičajne za demokratske zemlje, a to je da ova stranka mora biti demokratska, a ne stranka lidera i rukovodstva. Ovu zemlju su lideri već previše koštali, snagu ove zemlje treba tražiti u običnim ljudima. Tako je i Statut stranke postavljen. Naprimjer, u stranačkoj hijerarhiji cijeli sistem je okrenut članstvu. Članstvo bira, a ne predsjednik ili predsjedništvo. U stranci će se organizovati izbori na svim nivoima. Kada se obični članovi pitaju? Pitaju se na kongresu, tamo nemaju pravo glasa ni predsjednik niti rukovodstvo. Dakle ,glasaju samo članovi, a ne predsjednici stranke na bilo kojem nivou. Za kandidovanje na listama za izvršne funkcije, što će doći vrlo brzo 2014. godine, također će se pitati članstvo, odnosno na listama će biti ljudi koje će članstvo kandidovati", kazao je Komšić.

Komšić je rekao da u Demokratskoj fronti neće biti mjesta za one koji će doći i tražiti da budu premijer ili na listi. "Takvima kažemo hvala i doviđenja", dodao je Komšić.

On je naglasio i to da je ovo multietnička stranka, stranka cijele BiH te da se to ne dovodi u pitanje.
Pisistratus

#2636 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Pisistratus »

"Zamislili smo DF na način kako ostale stranke u BiH nisu organizovane, uz dužno poštovanje svima. Pošli smo od stvari koje su uobičajne za demokratske zemlje, a to je da ova stranka mora biti demokratska, a ne stranka lidera i rukovodstva. Ovu zemlju su lideri već previše koštali, snagu ove zemlje treba tražiti u običnim ljudima. Tako je i Statut stranke postavljen. Naprimjer, u stranačkoj hijerarhiji cijeli sistem je okrenut članstvu. Članstvo bira, a ne predsjednik ili predsjedništvo. U stranci će se organizovati izbori na svim nivoima. Kada se obični članovi pitaju? Pitaju se na kongresu, tamo nemaju pravo glasa ni predsjednik niti rukovodstvo. Dakle ,glasaju samo članovi, a ne predsjednici stranke na bilo kojem nivou. Za kandidovanje na listama za izvršne funkcije, što će doći vrlo brzo 2014. godine, također će se pitati članstvo, odnosno na listama će biti ljudi koje će članstvo kandidovati"

Ovo je jedina stvar koja će mu zagarantovati siguran uspjeh. Sistem socijalizma modernog vremena.. O tome sam napisao podosta na stranici 74 ove teme. :-D
HM 2011

#2637 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by HM 2011 »

Pisistratus wrote:"Zamislili smo DF na način kako ostale stranke u BiH nisu organizovane, uz dužno poštovanje svima. Pošli smo od stvari koje su uobičajne za demokratske zemlje, a to je da ova stranka mora biti demokratska, a ne stranka lidera i rukovodstva. Ovu zemlju su lideri već previše koštali, snagu ove zemlje treba tražiti u običnim ljudima. Tako je i Statut stranke postavljen. Naprimjer, u stranačkoj hijerarhiji cijeli sistem je okrenut članstvu. Članstvo bira, a ne predsjednik ili predsjedništvo. U stranci će se organizovati izbori na svim nivoima. Kada se obični članovi pitaju? Pitaju se na kongresu, tamo nemaju pravo glasa ni predsjednik niti rukovodstvo. Dakle ,glasaju samo članovi, a ne predsjednici stranke na bilo kojem nivou. Za kandidovanje na listama za izvršne funkcije, što će doći vrlo brzo 2014. godine, također će se pitati članstvo, odnosno na listama će biti ljudi koje će članstvo kandidovati"

Ovo je jedina stvar koja će mu zagarantovati siguran uspjeh. Sistem socijalizma modernog vremena.. O tome sam napisao podosta na stranici 74 ove teme. :-D
A kako će se predstaviti potencijalni kandidati - lobijima ili internom debatom o bitnim pitanjima za politički život ?

Ako se ostavi tek tako glasajte sa liste kandidata - to su lobiji - dovedeš familiju i par prijatelja i eto ti glasova ?

Hoću da se okušam u debati pa i sa Komšićem samim ako treba - i da sudije u toj debati budu nepristrasne....

Imamo li mi to ? (samo nemoj Sanju Vlaisavljević kao nepristrasnu - jer ista nije nepristrasna niti objektivna prilikom suđenja)....
Pisistratus

#2638 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Pisistratus »

HM 2011 wrote:
Pisistratus wrote:"Zamislili smo DF na način kako ostale stranke u BiH nisu organizovane, uz dužno poštovanje svima. Pošli smo od stvari koje su uobičajne za demokratske zemlje, a to je da ova stranka mora biti demokratska, a ne stranka lidera i rukovodstva. Ovu zemlju su lideri već previše koštali, snagu ove zemlje treba tražiti u običnim ljudima. Tako je i Statut stranke postavljen. Naprimjer, u stranačkoj hijerarhiji cijeli sistem je okrenut članstvu. Članstvo bira, a ne predsjednik ili predsjedništvo. U stranci će se organizovati izbori na svim nivoima. Kada se obični članovi pitaju? Pitaju se na kongresu, tamo nemaju pravo glasa ni predsjednik niti rukovodstvo. Dakle ,glasaju samo članovi, a ne predsjednici stranke na bilo kojem nivou. Za kandidovanje na listama za izvršne funkcije, što će doći vrlo brzo 2014. godine, također će se pitati članstvo, odnosno na listama će biti ljudi koje će članstvo kandidovati"

A kako će se predstaviti potencijalni kandidati - lobijima ili internom debatom o bitnim pitanjima za politički život ?

Ako se ostavi tek tako glasajte sa liste kandidata - to su lobiji - dovedeš familiju i par prijatelja i eto ti glasova ?
Pa za rukovodstvo stranke treba da glasaju svi članovi stranke, kao što se radi u naprednim socijaldemokratskim strankama u Južnoj Americi. O lokalnim funkcionerima glasa - lokalno članstvo. Recimo u Chavezovoj stranci, za predsjednika je glasalo 2,5 miliona članova stranke.. Tako kad se funkcioner stranke izabere na političku poziciju u društvu, ima dvostruki legitimitet. Ima legitimitet stranački, jer je izabran demokratski od strane članstva, i ima izborni legitimitet države, jer su ga izabrali glasači na izborima. Ne bi se mogla desiti situacija da Živko Budimir sa 2 000 glasova blokira sve procese..
HM 2011

#2639 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by HM 2011 »

Pisistratus wrote:
HM 2011 wrote:

Pa za rukovodstvo stranke treba da glasaju svi članovi stranke, kao što se radi u naprednim socijaldemokratskim strankama u Južnoj Americi. O lokalnim funkcionerima glasa - lokalno članstvo. Recimo u Chavezovoj stranci, za predsjednika je glasalo 2,5 miliona članova stranke.. Tako kad se funkcioner stranke izabere na političku poziciju u društvu, ima dvostruki legitimitet. Ima legitimitet stranački, jer je izabran demokratski od strane članstva, i ima izborni legitimitet države, jer su ga izabrali glasači na izborima. Ne bi se mogla desiti situacija da Živko Budimir sa 2 000 glasova blokira sve procese..
Pa šta dobijamo - koja je razlika - pričinio mu se duh Chaveza do konačne pobjede.... porodica Chaveza teška 900 Miliona USD....

Nemoj više takva poređenja postavljati - štetiš stranci - ne bi to ovdje ni pas sa maslom pojeo....

http://www.huffingtonpost.com/2013/04/0 ... 07965.html

http://www.celebritynetworth.com/riches ... net-worth/
Last edited by HM 2011 on 14/04/2013 22:04, edited 2 times in total.
Katamaran_Sa

#2640 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Katamaran_Sa »

JoseMujica wrote:neka Alfons ne kvari idilu :D bitno je hraknuti Žeksa
Procitaj post od @Skijasa iznad, on ga poredi ne ja, ja vise ne smijem da spominjem heroja sa prackom :lol: :lol: :lol:
Last edited by Katamaran_Sa on 14/04/2013 22:02, edited 1 time in total.
shiljak

#2641 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by shiljak »

Zar može bolje? Znači član si stranke, neka budu svi članovi što su i glasali za stranku.. i onda "mi" biramo koga želimo..

Kao što sad govorimo da nam se neki članovi u stranci ne sviđaju, znači ako se ne sviđaju članovima stranke ta osoba onda neće ni biti izabrana za nešto.. tako bi trebalo da bude.

Valjda bi tako članovi stranke mogli i eliminisati Hanku ako im ne odgovara :D
Last edited by shiljak on 14/04/2013 22:04, edited 1 time in total.
Katamaran_Sa

#2642 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Katamaran_Sa »

akcid wrote:
volta dzontra wrote:... Iskreno ja sam očekivao više prebjega iz SDP. One najave o čitavim OO i KO koji će hametice prijeći u DF se nisu baš obistinile....
Zar i sam osnivac nije "prebjeg" :? :?
_Reds_

#2643 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by _Reds_ »

shiljak wrote:Zar može bolje? Znači član si stranke, neka budu svi članovi što su i glasali za stranku.. i onda "mi" biramo koga želimo..

Kao što sad govorimo da nam se neki članovi u stranci ne sviđaju, znači ako se ne sviđaju članovima stranke ta osoba onda neće ni biti izabrana za nešto.. tako bi trebalo da bude.
Znas kako kaze nas narod bolan.

Nije se rodio, ko je svima ugodio. A ti bi da biras po principima da se svakome sviđa. Izvini, ali koliko ti godina imas. 18 ?
Pisistratus

#2644 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Pisistratus »

HM 2011 wrote:
Nemoj više takva poređenja postavljati - štetiš stranci - ne bi to ovdje ni pas sa maslom pojeo....
Pa ako ne vidite svu korist direktne demokratije, bojim se da će prije ili kasnije i ova stranka postati ista kao i ostale. Direktna demokratija je jedino, zapamtite jedino što u ovim uslovima može jednu stranku sačuvati totalne kontrole jedne ličnosti ili rukovodeće klike. Ne govorim sad ovdje o Željku Komšiću, u njegove namjere ne sumnjam, nego šta će biti kad jednom ne bude Željka Komšića? Da li će poslije doći drugi Željko Komšić, ili će doći neko sa željom i ciljem da zavlada sam. Ja do sad nisam vidio izuzetak u pravilu u strankama u BiH. Dodik je na čelu SNSD od 1997, Zlatko isto od 97' - 98', Bosić od 99', Tihić od 2002, itd, itd, Ta poređenja su odraz cjelokupne političke klime u BiH, nisu napravljena s namjerom da omalovažavam Željka Komšića ili bilo koga drugog, isto i pominjanje Chaveza. Ja se samo nadam da će rukovodstvo stranke postupiti u skladu s razumom i demokratskim principima i kaniti se kongresa i kojekakvih skupova na kojima "delegati" glasaju o rukovodstvu. Ako u stranci koja ima (lupam) 50 000 članova na kongresu glasa 1000 i izabere rukovodstvo, zar mi nemamo pravo tu stranku nazvati tiranskom? Aktivacija članstva jest ono što garantuje demokratiju unutar stranke i čuvanje od zloupotrebe njenih rukovodećih pozicija.
HM 2011

#2645 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by HM 2011 »

shiljak wrote:Zar može bolje? Znači član si stranke, neka budu svi članovi što su i glasali za stranku.. i onda "mi" biramo koga želimo..

Ne bi - jer da bi promjenio bilo šta - izbore ne smiješ posmatrati kao izbor najljepšeg manekena -

nego jakog govornika, političara, filozofa, taktičara.....

Inače nema promjene - i oslanjaš se na to koliko ćeš prevariti masu i do kada ćeš je moći varati....
shiljak

#2646 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by shiljak »

_Reds_ wrote:

Nije se rodio, ko je svima ugodio. A ti bi da biras po principima da se svakome sviđa. Izvini, ali koliko ti godina imas. 18 ?
ja samo govorim kako stranka funkcioniše, ako nije tako onda moja greška.
_Reds_

#2647 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by _Reds_ »

shiljak wrote:
_Reds_ wrote:

ja samo govorim kako stranka funkcioniše, ako nije tako onda moja greška.
Ovo o cemu ti govoris je utopija.
Pisistratus

#2648 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Pisistratus »

Pa u tome i jest bit' direktne demokratije. Res publica, javna stvar, i glasanje - prenošenje suvereniteta građanina na izabranog funkcionera. Tako ako se na čelo stranke "instalira" neko ko nema suverenitet članstva, odnosno nije izabran većinom glasova članstva partije, može biti svrgnut voljom tog istog članstva, jer je članstvo na taj način ustvari nosilac izvornog suvereniteta..
akcid

#2649 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by akcid »

Katamaran_Sa wrote:
akcid wrote:
Zar i sam osnivac nije "prebjeg" :? :?

Po tvojoj logici, svi političari u BiH su komunisti :-)

No, šta i da je prebjeg, zašto bi ta osobina bila diskriminirajuća ili ponižavajuća? Zašto neko ne bi imao pravo na promjenu vlastitih političkih percepcija? Ako su bivši komunisti preko noći postali "demokrate", onda i današnji prebjezi imaju slična prava :oops:
HM 2011

#2650 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by HM 2011 »

Pisistratus wrote:
HM 2011 wrote:
Pa ako ne vidite svu korist direktne demokratije, bojim se da će prije ili kasnije i ova stranka postati ista kao i ostale. Direktna demokratija je jedino, zapamtite jedino što u ovim uslovima može jednu stranku sačuvati totalne kontrole jedne ličnosti ili rukovodeće klike. Ne govorim sad ovdje o Željku Komšiću, u njegove namjere ne sumnjam, nego šta će biti kad jednom ne bude Željka Komšića? Da li će poslije doći drugi Željko Komšić, ili će doći neko sa željom i ciljem da zavlada sam. Ja do sad nisam vidio izuzetak u pravilu u strankama u BiH. Dodik je na čelu SNSD od 1997, Zlatko isto od 97' - 98', Bosić od 99', Tihić od 2002, itd, itd, Ta poređenja su odraz cjelokupne političke klime u BiH, nisu napravljena s namjerom da omalovažavam Željka Komšića ili bilo koga drugog, isto i pominjanje Chaveza. Ja se samo nadam da će rukovodstvo stranke postupiti u skladu s razumom i demokratskim principima i kaniti se kongresa i kojekakvih skupova na kojima "delegati" glasaju o rukovodstvu. Ako u stranci koja ima (lupam) 50 000 članova na kongresu glasa 1000 i izabere rukovodstvo, zar mi nemamo pravo tu stranku nazvati tiranskom? Aktivacija članstva jest ono što garantuje demokratiju unutar stranke i čuvanje od zloupotrebe njenih rukovodećih pozicija.
Ja ti i govorim o blagodatima direktne demokratije - nema izbora napamet - nego kvalitet se gleda, mjeri, vaga, javno - svima dostupno.....

Ako budu lobiji i glasanje ko je ljepši i ko se više svima sviđa - tek tako - nema ništa od toga....

Dovedi onda nekog DJ-a popularnog - sve će trebice glasati za njega,

Dovedi Gileta - imaš masu glasova -

to što i jedan i drugi ne znaju puno o upravljanju društvom - niti imaju formirano političko mišljenje - niti planiraju da ga imaju -

ukratko - ako hoćeš napredak ili nešto bolje - ne ide to tako..... Osim ako predsjedništvo stranke... i to bi onda bilo to o suštini čitave stranke....
Post Reply