Varate li?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Great Cornholio

#2626 Re: Varanje u vezi

Post by Great Cornholio »

djigibau wrote: Hajde ovo nesvjesno malo razradi. Obicno kada si nesvjestan onda nisi u stanju nista niti napraviti ili se mozda varam.
Često mi djelovanja raznih emocija nismo svjesni dok ne "izbiju na površinu", dok iz sfere nesvjesnog ne prodru u sferu svjesnog. Ako je za duže vrijeme neka inače snažna emocija ( urođeni nagon) nezadovoljena, a još se i dalje iz vana potiče njeno jačanje, onda se ta emocija može pretvoriti u afekat , veoma jaku emociju koju razum više ne može kontrolisati, i onda se desi da čovjek uradi nešto "što" inače u "normalnim" okolnostima ne bi učinio.

Neko, kod koga su nagoni zadovoljeni, i zbog toga nisu prejaki da bi pobijedili razum , može reći " Ja ni u ludilu ne bi u ne bih nekoga prevario, ali često se dešava da se čovjek, nesvjeno, dovede u stanje da ga "ludilo" preuzme i učini nešto što razumski smatra nemoralnim.
Great Cornholio

#2627 Re: Varanje u vezi

lavorpunvode wrote:da i ja dodam, pod nesvjesnim se ne smatra niti nesto sto bi neko mogao uciniti u pripitom stanju.. pijana osoba nikada nece pristati na nesto na sto ne bi pristala i kada je trijezna, eventualno, mozda lakse pristaje na neke stvari oko kojih se inace dvoumi.
Nije tačno, alkohol djeluje tako da oglupi čovjeka, pa pijan čovjek sluša emocije a ne razum, kojeg inače sluša kad je trijezan.
Zbog toga ja nikada ne bih ulazio u vezu sa nekom osobom koja konzumira alkohol, drogira se ili na neki drugi način svjesno se dovodi u "nesvjesno" stanje.
lavorpunvode

#2628 Re: Varanje u vezi

Post by lavorpunvode »

Great Cornholio wrote:
lavorpunvode wrote:da i ja dodam, pod nesvjesnim se ne smatra niti nesto sto bi neko mogao uciniti u pripitom stanju.. pijana osoba nikada nece pristati na nesto na sto ne bi pristala i kada je trijezna, eventualno, mozda lakse pristaje na neke stvari oko kojih se inace dvoumi.
Nije tačno, alkohol djeluje tako da oglupi čovjeka, pa pijan čovjek sluša emocije a ne razum, kojeg inače sluša kad je trijezan.
Zbog toga ja nikada ne bih ulazio u vezu sa nekom osobom koja konzumira alkohol, drogira se ili na neki drugi način svjesno se dovodi u "nesvjesno" stanje.
dobro, ne bi ulazio u vezu s alkoholicarkom ili narkomankom pretpostavljam.. ali tu se ne podrazumijevaju situacije kada se nekada "omakne" pa popije onako, preko mjere.
I sad bi se kao trebalo uzeti u obzir ako te partner u takvom slucaju prevari? ono, oprosti, alkohol me zaglupio pa sam se poveo emocijama?
i kakve to emocije mogu naprasno nastati kada si alkoholiziran a da ne postoje kada si trijezan?
jok. i dalje stojim iza svoje konstatacije. nikakav alkohol ne moze uciniti da uradis nesto sto ne bi uradio savrseno trijezan.
Lilyen

#2629 Re: Varanje u vezi

Post by Lilyen »

Za prevaru ne postoji opravdanje! Nikakvo!
Great Cornholio

#2630 Re: Varanje u vezi

lavorpunvode wrote: dobro, ne bi ulazio u vezu s alkoholicarkom ili narkomankom pretpostavljam.. ali tu se ne podrazumijevaju situacije kada se nekada "omakne" pa popije onako, preko mjere.
I sad bi se kao trebalo uzeti u obzir ako te partner u takvom slucaju prevari? ono, oprosti, alkohol me zaglupio pa sam se poveo emocijama?
i kakve to emocije mogu naprasno nastati kada si alkoholiziran a da ne postoje kada si trijezan?
jok. i dalje stojim iza svoje konstatacije. nikakav alkohol ne moze uciniti da uradis nesto sto ne bi uradio savrseno trijezan.
Ne, ne bih ulazio u vezu ni sa djevojkom kojoj se ponekad "omakne" pa se napije.
Ja prevaru ne bih oprostio, prevaru bih svatio kao znak da ja nisam spooban da djevojci s kojom sam u vezi pružim sve ono što joj je potrebno da bi sa mnom bila srećna, pa ne bi morala sreću da traži kod drugih muškaraca.

Ima mnogo ljudi koji imaju veoma jake moralne "kočnice" i koji njima stalno potiskuju nagone koji se normalno javljanju ako se provociraju, i takve osobe su "tempirane" bombe u trenucima kad konzumiraju neko opojno sredstvo, jer opojna sredstva djeluju tako da oslabe svjesnu kontrolu, pa potisnute emocije provale branu koju ne mogu provaliti dok im npr. alkohol ne pomogne.
Great Cornholio

#2631 Re: Varanje u vezi

Lilyen wrote:Za prevaru ne postoji opravdanje! Nikakvo!
Ne postoji opravdanje, ali postoje uzroci koji dovode do prevare.
lavorpunvode

#2632 Re: Varanje u vezi

Post by lavorpunvode »

pa upravo to i jeste to... alkohol moze uciniti samo da lakse pristanes na nesto o cemu razmisljas kad si trijezan. nista drugo ja nisam ni rekla.
tendzera

#2633 Re: Varanje u vezi

Post by tendzera »

SmOrate. :oops:
pakshu

#2634 Re: Varanje u vezi

Post by pakshu »

lavorpunvode wrote: i kakve to emocije mogu naprasno nastati kada si alkoholiziran a da ne postoje kada si trijezan?
Mnogima "porastu" muda kad su pod gasom jer znaju da im moze posluzit kao "vadiona" u stvarima koje ne smiju ili tacnije nemaju hrabrosti da rade kad su normalni.Sto to niko ne prepisuje stan,kola,kucu na moru u pijanom stanju nego se samo rade stvari koje oni zele?Zato sto ipak znaju sta rade. :wink:
Lilyen

#2635 Re: Varanje u vezi

Post by Lilyen »

@Great Cornholio - naravno, slažem se. Uzrok-Posljedica.
mO k3

#2636 Re: Varanje u vezi

Post by mO k3 »

A koliko vam je godina ??
Great Cornholio

#2637 Re: Varanje u vezi

lavorpunvode wrote:pa upravo to i jeste to... alkohol moze uciniti samo da lakse pristanes na nesto o cemu razmisljas kad si trijezan. nista drugo ja nisam ni rekla.
Javljanje sekslanog nagona je nešto na šta mi svjesno ne možemo uticati, ono što mi možemo je ne povesti se trenutnim impulsom, ne "zaskočiti" osobu koja je u nama proizvela, bilo svojim izgledom ili ponašanjem, javljanje sekusalnog nagona.

Nije nenormalan onaj koga uzbudi osoba suprotnog spola, nenormalan je onaj ko nije razvio svijest da nije normalno željeti osobu koja ti je zabranjena.

Ne opravdavam prevaru, ali nije osoba koja je nekog prevarila jedini krivac za to, jer krivi su i oni koji, svjesno ili nesvjesno, svojim ponašanjem i vanjskim izgledom provociraju javljanje seksualnog nagona koji je urođen, i normalno se javlja ako ga se provocira.
Great Cornholio

#2638 Re: Varanje u vezi

Lilyen wrote:@Great Cornholio - naravno, slažem se. Uzrok-Posljedica.
U svakom slučaju, osoba koja se na radnom mjestu previše izazovno odijeva, i koja u flertovanju sa osobama s kojima nije u vezi ne vidi ništa loše, je "kriva" ako sutra prevari svog partnera, ili on nju prevari, jer ko što naš narod kaže " Ne treba čačkat mečku"
Great Cornholio

#2639 Re: Varanje u vezi

Da zaključim, normalno je ako te ponekad seksualano uzbudi osoba suprotnoig spola s kojom nisi u vezi, ali stalnim potiskivanjem tog normalnog prirodnog nagona, i ne zadovoljavanjem istog sa osobom s kojom si u vezi, može dovesti do toga da "pukneš" i prevariš osobu s kojom si u vezi.

Možda je to razlog zašto je pokretača ove teme djevojka prevarila, a možda i nije, jer seksualna kompatibilnost nije dovoljna da bi dvije osobe bile srećne u vezi, pored toga moraju jedno drugome biti uzbudljivi i intelektualno, a mora postojati i "ono nešto".
Lilyen

#2640 Re: Varanje u vezi

Post by Lilyen »

Druga strana može biti kriva samo ako i ona/on vara svog partnere, a ne ako se izazovno oblači ili flertuje i sl.
Osoba (M/Ž) treba i mora znati granicu preko koje ne bi trebala preći ukoliko ima stabilnu vezu. Sasvim je normalno da ćeš pogledati nekoga, zamirisaće neko u prolazu, biti zgodan i sl. ali to je nešto što će proći kroz senzorno pamćenje i tačka.
Great Cornholio

#2641 Re: Varanje u vezi

Lilyen wrote:Druga strana može biti kriva samo ako i ona/on vara svog partnere, a ne ako se izazovno oblači ili flertuje i sl.
Osoba (M/Ž) treba i mora znati granicu preko koje ne bi trebala preći ukoliko ima stabilnu vezu. Sasvim je normalno da ćeš pogledati nekoga, zamirisaće neko u prolazu, biti zgodan i sl. ali to je nešto što će proći kroz senzorno pamćenje i tačka.
Svi smo mi pomalo egzibicionisti, volimo pokazati svoje "fizičke" atribute, volimo vidjeti da kad nas neko primjeti, i to je normalno, ali sve treba imati mjeru, a vala postoji odjeća prikladna za svaku priliku, jer na poslu bi se čovjek trebao koncentrisati na posao a ne prepuštati se seksualnim maštarijama, koje se podstiču "izazovnim" oblačenjem i ponašanjem.

A flertovaanje je normalno samo s osobom s kojom si u vezi.
Great Cornholio

#2642 Re: Varanje u vezi

valter033 wrote:
Great Cornholio wrote:Varanje nije moralno, onaj ko vara nije sposoban da održi vezu jer onaj ko vara nije sposoban da upravlja vlastitim nagonima, ali postoji razlika između onoga ko svjesno vara i onoga ko je nekoga prevario u trenutku kada su mu emocije pomutile razum. Onaj ko svjesno vara i ne osjeća poslije tog čina krivicu, ne zaslužuje drugu šansu, a onaj ko je nekoga prevario "nesvjesno" ne bi trebao biti odmah osuđen na "smrtnu kaznu".

U svakom slučaju preko prevare ne bi trebalo tako lako preći, ali isto tako ne treba činiti ništa što bi povećalo mogućnost da do prevare dođe, npr. "bezazleno" se šaliti na račun tema o kojima se možeš "šaliti" samo sa osobom s kojom si u vezi.

Ti se salis?!?!?! Molim te reci da se salis!!!!!

Neko te prevari kad su ti emocije pomutile razum? Mozes li mi naci medicinski naziv takvog stanja? Sta uopste znaci emocije pomutile razum? To ono kad se zaljubis i onda ti je lako preci i taj zadnji korak i kresnuti se s nekim?

Ovo je samo ljepse upakovana verzija "jebi ga omaklo mi se". Ne, druze, nije ti se omaklo, niti te ko prevario. Da ti je to servirano, tu se slazemo, ali na tebi je izbor, znaci, to se ne desi, nego svjesno odaberemo. Pravdati prevaru pijanstvom, potiscenoscu ili bilo cime drugim je krajnje drsko, uz to vrijedjas i inteligenciju osobe s kojom si u vezi... ali ja se ipak nadam da si ono gore napisao u sali..
Ne šalim se, a ako te partner prevari to je zbog toga što tvoj partner nema jake moralne kočnice i zbog toga što ti ne možeš zadovoljiti njene "apetite", bilo zbog toga što previše radiš ili zbog toga što se ne trudiš previše oko partnera.

U svakom slučaju, ako su osobe kompatibilne, teško da će jedna drugu prevariti, a ako bilo koja strana prevari drugu, ta veza nije jaka, i bolje bi bilo da se nije ni sklopila.
una_bo

#2643 Re: Varate li?

Post by una_bo »

pa svi mi imamo svoju definiciju varanja. nekome je varanje kad partner i pomisli na drugu/drugog (karikiram). neko će svom partneru nbiti na nos ako se lijepo obuče i sredi, jer će to protumačiti kao provokaciju.
tako da kad smo u vezi, treba da pitamo partnera šta za njega znači varanje.
Great Cornholio

#2644 Re: Varate li?

una_bo wrote:pa svi mi imamo svoju definiciju varanja. nekome je varanje kad partner i pomisli na drugu/drugog (karikiram). neko će svom partneru nbiti na nos ako se lijepo obuče i sredi, jer će to protumačiti kao provokaciju.
Nekoga varaš tako što se upustaš u seksualne odnose sa drugom osobom, ali isto tako nekoga varaš ako se intelektulano ili emocionalno daješ drugim osoba pa ti ne ostane energije da se tako daš osobi s kojom si u vezi.

A ovo što se tiče odijevanja, ako ti se partner odijava kad krene na posao kao da je krenuo na plažu, onda je normalno da će ti to smetati, ali pošto veza u kojoj će neko nekome nešto zabranjivati nije "zdrava" bolje bi bilo da ne ulaziš u vezu s nekim čiji ti se način odijavanja u određenim prilikama čini neadekvatnim.
Lilyen

#2645 Re: Varate li?

Post by Lilyen »

@Great Conholio - gdje li ti radiš! Očito te neko uznemiruje na poslu, svjesno ili nesvjesno. :-)
Pa kod normalnih ljudi se zna na poslu bussines outfit, uniforma ili odjeća primjerena poslu koji obavljaš, privatno po volji i prilici.
Great Cornholio

#2646 Re: Varate li?

Lilyen wrote:@Great Conholio - gdje li ti radiš! Očito te neko uznemiruje na poslu, svjesno ili nesvjesno. :-)
Pa kod normalnih ljudi se zna na poslu bussines outfit, uniforma ili odjeća primjerena poslu koji obavljaš, privano po volji i prilici.
Ne radim trenutno nigdje, ali dok sam radio u jednoj školi vidio sam da se riejtko ko odijevao prikladno situaciji, ženski svijet se odijevao tako da bi čovjek mogao pomisliti da one ne dolaze na posao radi posla, već da bi se udale :evil: :D

Nego, nastavnica koja se oblači ko Seka Aleksić il Jelena Karleuša, a predaje dječacima u pubertetu se neadekvatno odijeva, i ako toga nije svjesna neko bi je na to trebao upozoriti.
Great Cornholio

#2647 Re: Varate li?

Izvinite me, ali ja ne bih više o ovoj temi, i ako me ko "napadne" neću replicirati :)
alkalna_baterija

#2648 Re: Varate li?

Post by alkalna_baterija »

Corni, samo naprijed, ja potpisujem tvoje riječi. :thumbup:
Great Cornholio

#2649 Re: Varate li?

alkalna_baterija wrote:Corni, samo naprijed, ja potpisujem tvoje riječi. :thumbup:
Hvala :) Fakat nemam šta više reći na ovu temu, a da se prepirem ne bih, a vi nastavite.
una_bo

#2650 Re: Varate li?

Post by una_bo »

Great Cornholio wrote:
una_bo wrote:pa svi mi imamo svoju definiciju varanja. nekome je varanje kad partner i pomisli na drugu/drugog (karikiram). neko će svom partneru nbiti na nos ako se lijepo obuče i sredi, jer će to protumačiti kao provokaciju.
Nekoga varaš tako što se upustaš u seksualne odnose sa drugom osobom, ali isto tako nekoga varaš ako se intelektulano ili emocionalno daješ drugim osoba pa ti ne ostane energije da se tako daš osobi s kojom si u vezi.

A ovo što se tiče odijevanja, ako ti se partner odijava kad krene na posao kao da je krenuo na plažu, onda je normalno da će ti to smetati, ali pošto veza u kojoj će neko nekome nešto zabranjivati nije "zdrava" bolje bi bilo da ne ulaziš u vezu s nekim čiji ti se način odijavanja u određenim prilikama čini neadekvatnim.

kao što rekoh, ti to govoriš iz svoje perspektive, sigurna sam da postoji barem jedna osoba na kugli zemaljskoj kojoj ne bi smetalo da joj partner odlazi na posao obučen kao da ide na plažu, tj. da joj ne igra ulogu oblačenje partnera i ne smeta da li je provokativno/sexy ili ne.
što se varanja tiče, meni je varanje SAMO ako dođe do fizičkog kontakta.
ali koliko ljudi, toliko čudi
Post Reply