Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
-
plavi_E
#26126 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Znaci "kad je SDA postavljala debile u ustavni sud mozemo i mi ali niko ne smije reci da smo isti kao i SDA odmah ce mo ga popljuvati kao SDA bota". 
-
Lug
#26127 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
sda je uvaljivala svoje kadrove.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#26128 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Botcinaljubijankic wrote: ↑22/04/2024 14:53Od koga li je vidio toKo nam se pravio lud i izbjegavao forum u vrijeme Fadilove presude, hapsenja Memića, Skake, presude za sekinu diplomu
![]()
![]()
-
Jordan1961
#26129 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
A Trojka HDZ-ove?
Hajde to, nego u Ustavu BiH lijepo pise da suce US BiH iz FBiH biraa Predstavnicki dom FBiH. Kakvo je to biranje ako se na listi nalazi samo jedno ime? Izmedju cega tu PD FBiH u stvari bira? I ko bira? PD (sto bi trebalo po Ustavu) ili Komisija (sto ne pise u Ustavu)?
- BHCluster
#26130 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Jordan1961 wrote: ↑22/04/2024 18:44A Trojka HDZ-ove?
Hajde to, nego u Ustavu BiH lijepo pise da suce US BiH iz FBiH biraa Predstavnicki dom FBiH. Kakvo je to biranje ako se na listi nalazi samo jedno ime? Izmedju cega tu PD FBiH u stvari bira? I ko bira? PD (sto bi trebalo po Ustavu) ili Komisija (sto ne pise u Ustavu)?
- Skijaš
#26131 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Moguce je da to, kako kazes, "netko radi na finjaka", ali je to ipak samo tvoje tumacenje, cinjenica je da popustljivost Sarajeva vodi sirenju nebuloze kako je dijalog moguc, kako su nametanje od OHR-a i sankcije nepotrebni. Kako u Briselu ...no_sekirli wrote: ↑22/04/2024 15:56Vidim da ti nije jasno kako mogu pasti Bakir i Dodik ovako nisko. Jebga, vidimo mi sta vama odgovara i kome se divite. Vremena se mijenjaju, ne treba nekoga udarati po prstima da bi ga se politicki oslabilo, netko radi to na finjaka.Skijaš wrote: ↑22/04/2024 15:19Pa nije trebao samar, trebao je strogo sluzbeno, sta se moras grliti s pavijanom i kakvu to poruku salje ?no_sekirli wrote: ↑21/04/2024 20:52
U pravu si apsolutno. Trebao je Dodiku odmah odvaliti samar cim ga je vidio i opalit mu jedan fuz u guz.
Nejasno mi je to samoponizavanje, totalna misterija.
... tako i na forumu ....“EU podsjeća da se njegove izvršna ovlaštenja trebaju koristiti samo kao posljednja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji. EU ističe da je opsežna međunarodna supervizija nekompatibilna s evropskom budućnosti BiH i očekuje od svih učesnika odgovorno ponašanje i suzdržanost u narednom razdoblju“
- no_sekirli
#26132 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Apsolutno to nisam nigdje napisao. Moj stav je da i postojeci suci iz BiH trebaju dobiti pedalu, i da se jasno u natjecaju navede koje kvalifikacije treba imati kandidat.
Po meni, osoba koja nema barem 10 godina rada u sudnici, ili na fakultetu, ne bi mogla biti ni kandidat.
Jasno je da Vukoja od pravih kvalifikacija ima samo iskaznicu Partije i amenovanje don Dragana. Kao i ovo troje trenutnih, samo od drugih donova.
-
Jordan1961
#26133 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Zakon o US bi morao biti uskladjen sa Ustavom a Ustav BiH po tom pitanju je prilicno neodredjen:no_sekirli wrote: ↑22/04/2024 19:11Apsolutno to nisam nigdje napisao. Moj stav je da i postojeci suci iz BiH trebaju dobiti pedalu, i da se jasno u natjecaju navede koje kvalifikacije treba imati kandidat.
Po meni, osoba koja nema barem 10 godina rada u sudnici, ili na fakultetu, ne bi mogla biti ni kandidat.
Jasno je da Vukoja od pravih kvalifikacija ima samo iskaznicu Partije i amenovanje don Dragana. Kao i ovo troje trenutnih, samo od drugih donova.
" Ustavni sud Bosne i Hercegovine sastoji se od devet članova.
a) Četiri člana bira Predstavnički dom Federacije, a dva člana Skupština Republike Srpske.
Preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa
Predsjedništvom.
b) Sudije će biti istaknuti pravnici visokog moralnog ugleda. Svako ko udovoljava takvoj
kvalifikaciji i ima pravo glasa može biti imenovan za sudiju Ustavnog suda. Sudije koje bira
predsjednik Evropskog suda za ljudska prava ne mogu biti državljani Bosne i Hercegovine ili
bilo koje susjedne države."
E sada sta je "istaknuti pravnik" i "visoki moralni ugled" je stvar individualnog tumacenja. HDZ ti moze reci da je Vukoja istaknut' zato sto ga oni isticu i haj' sad znaj je li to u skladu sa Ustavom ili ne. Meni je kljucna stvar glagol "bira" jer u ovom konkretnom slucaju PD FBiH ne bira Vukoju nego potvrdjuje izbor komisije a to nije u skladu sa stavkom a) gore.
-
Hakiz
#26134 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
I vi se uhvatili toga "bira".
Koga će birati kada je pozicija sudije Ustavnog suda neinteresantna, opasna a loše plaćena, pa niko neće da se kandiduje. Jednio se Vukoja žrtvovao za raju. Ne bi ni on, ali zavrnuli mu ruku.
Koga će birati kada je pozicija sudije Ustavnog suda neinteresantna, opasna a loše plaćena, pa niko neće da se kandiduje. Jednio se Vukoja žrtvovao za raju. Ne bi ni on, ali zavrnuli mu ruku.
- no_sekirli
#26135 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
@Jordan1961
Apsulutno u sridu
Zakon pun nejasnoca kao reseto. Vukoja apsulutno nije nikakav pravnik visokog moralnog ugleda, odnosno ako je on, onda je i sefica pravne sluzbe u mojoj firmi takodjer. A naravno, i ova 3 trenutna clana iz BiH.
Politicko mjesto 1/1.
Apsulutno u sridu
Zakon pun nejasnoca kao reseto. Vukoja apsulutno nije nikakav pravnik visokog moralnog ugleda, odnosno ako je on, onda je i sefica pravne sluzbe u mojoj firmi takodjer. A naravno, i ova 3 trenutna clana iz BiH.
Politicko mjesto 1/1.
-
upitan
#26136 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Botu trojke,nemoj me citirati jer mi zvucis kao i tvoj mentor Dinokio.A_A_AKCIJA wrote: ↑22/04/2024 07:45E, da i ovo je jedna od propagandnih rečenica koja se plasira.
Prvo je isprana u Srbiji do beskraja, Marić u Ćirilici redovno pričao kako ne žele pravoslavce u EU. Pa kada su ga demantovali sa Rumunijom, Bugarskom, Grčkom i pola Kipra, priča se počela plasirati kod nas.
Samo citiras ono sto vas bode u oci,kao sto i on danas kaze pakuju nam rodjo.
FBI,DEA,EUROPOL nekome pakuju....
Procitaj ponovo moj post,dakle ide ovako . . .
Prije rata u Ukrajini,da li nas je htjela EU?
Naravno da nije,a i ako jednog dana udjemo u EU moje licno misljenje da ce donjeti vise stete nego koristi.
Kako kaze Miroljub Petrovic "demonska unija".
-
Jordan1961
#26137 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Iskreno, ni neki drugi vec izabrani suci nisu puno bolji ali ovaj nema bas nikakvog iskustva u bilo kojem vidu pravosudja. Opet, ni to nije explicitno navedeno kao uvjet pa se moze interpretirati kako ko hoce.no_sekirli wrote: ↑22/04/2024 20:05 @Jordan1961
Apsulutno u sridu![]()
Politicko mjesto 1/1.
-
doktor78
#26138 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Auuu, ako se ovdje počeo citirati Miroljub Petrović, onda nema dalje.
- no_sekirli
#26139 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Kontam da ce Trojka don Draganu dobro naplatiti ovog "uglednog pravnika, visokog morala". Barem bi trebalo biti tako ako imaju 3 ciste u glavi, ne da ni on nista badava.
- Login77777
#26140 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Svi smo mi Fadil.
-
Nebozemlja
#26141 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Trebao si staviti ovu zadnju rečenicu na početak da znam da ne čitam dalje.upitan wrote: ↑22/04/2024 21:19Botu trojke,nemoj me citirati jer mi zvucis kao i tvoj mentor Dinokio.A_A_AKCIJA wrote: ↑22/04/2024 07:45E, da i ovo je jedna od propagandnih rečenica koja se plasira.
Prvo je isprana u Srbiji do beskraja, Marić u Ćirilici redovno pričao kako ne žele pravoslavce u EU. Pa kada su ga demantovali sa Rumunijom, Bugarskom, Grčkom i pola Kipra, priča se počela plasirati kod nas.
Samo citiras ono sto vas bode u oci,kao sto i on danas kaze pakuju nam rodjo.
FBI,DEA,EUROPOL nekome pakuju....
Procitaj ponovo moj post,dakle ide ovako . . .
Prije rata u Ukrajini,da li nas je htjela EU?
Naravno da nije,a i ako jednog dana udjemo u EU moje licno misljenje da ce donjeti vise stete nego koristi.
Kako kaze Miroljub Petrovic "demonska unija".
-
Lug
#26142 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Slazem se ja s tobom 100%. Moja opaska je bila da nisu isti i da je trojka gora, jer ubacuje svjesno tudje uhljebe i ne samo uhljebe, vec ljude koji rade za onu stranu. SDA je kriminalna i svasta bi se moglo reci, ali tako nesto nije radila, dok trojkasi ubacuju ljude koji ce sutra glasati protiv BiH i sto je najgore, svjesni su tog.Jordan1961 wrote: ↑22/04/2024 18:44A Trojka HDZ-ove?
-
Jordan1961
#26143 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ulazimo u vrijednosne sudove tipa bolje i gore i tu raspravi nema kraja izmedju SDA i Trojka botova, jer kod obiju argumenti ne vrijede (vrijedi samo "sud partije" sto je rahmetli J.B. Tito onomad na sudu izgovorio i usao u legendu) . Ovdje se najprije radi o cistom nepostovanju Ustava BiH i tu je meni glavni problem.Lug wrote: ↑22/04/2024 21:54Slazem se ja s tobom 100%. Moja opaska je bila da nisu isti i da je trojka gora, jer ubacuje svjesno tudje uhljebe i ne samo uhljebe, vec ljude koji rade za onu stranu. SDA je kriminalna i svasta bi se moglo reci, ali tako nesto nije radila, dok trojkasi ubacuju ljude koji ce sutra glasati protiv BiH i sto je najgore, svjesni su tog.Jordan1961 wrote: ↑22/04/2024 18:44A Trojka HDZ-ove?
- Haris.ba
#26144 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Nije neodredjen.
Odredba o tome da mora biti ISTAKNUTI pravnik + VISOKOG moralnog UGLEDA je veoma jasna.
To ne znaci da mora biti neko iz pravosudja. Moze biti i profa bez dana prakse. Takvi su birani recimo u Ustavni sud FBiH. I ne vidim da se iko zalio.
Moze doci i iz privrede. Sto da ne.
Stvar je da je to pravnik prvenstveno istaknut strucnoscu u svojoj bransi dvojako. Prvenstveno medju samim pravnicima. A onda medju klijentima i trecim osobama.
Visoko moralni ugled je jedna jos teza prepreka. Iako izgleda neodredjena, nije. Obuhvata mnoge elemente ponasanja.
Problem jeste sto ustavni sud se bira od strane politike. Cim se to bira u nekom parlamentu - to je tako. U Hrvatskoj su probali to rijesiti sa 2/3 kvoruma za odluku da bi izbjegli da vecina sama bira, pa u praksi dobili ti mog ja tvog.
Mozda bi se to moglo rijesiti kroz bolji nacin formiranja komisije i toga ko cini komisiju.
Ali, opet bi trebala i politika moci naci kandidata koji zadovoljava i struku i moral.
Last edited by Haris.ba on 22/04/2024 22:15, edited 1 time in total.
-
Nisamsdaali
#26145 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Negdje mi je iskočio video face televizije sa naslovom “Hadžifejzović : Bakir Izetbegović je najveći negator genocida! “ i kad vidim ponašanje botova zadnjih dana mogu samo reći da je pogodio u centar. Sve se radi da se zadovolje gazde iz Beograda
-
upitan
#26146 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Sta fali Miroljubu,licno ne slazem se sa svim sto on govori ali ima dosta stvari gdje je on upravu.
Drugo je sto mnogima smetaju stvari koje on govori kao npr sto botovima trojke smetaju ove objave od Avde Avdica...
https://istraga.ba/otkrivamo-kokainske- ... ri-na-grb/
I na kraju ocekujem sigurno isto ako smo poceli citirati Avdu,a ne radi se o njemu nego sto vise nema tkz. zelenog rezima...
Jer ovaj rezim sada ima vlast i na kantolanom,drzavnom i federalom nivou,policija,tuzilastvo ali odredjeni mediji i jedino mogu sami sebi da pakuju...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#26147 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
opa, sda-ovci citiraju miroljuba petrovića.
može se reći da je učinjen puni krug. od alijinog jaranstva sa ćosićem, preko agresije, genocida i konc logora, do ponovnog lizanja šupka velikosrpskom intelektualnom šljamu.

može se reći da je učinjen puni krug. od alijinog jaranstva sa ćosićem, preko agresije, genocida i konc logora, do ponovnog lizanja šupka velikosrpskom intelektualnom šljamu.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#26148 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
ne fali ništa miroljubu. tebi fali.upitan wrote: ↑22/04/2024 22:20Sta fali Miroljubu,licno ne slazem se sa svim sto on govori ali ima dosta stvari gdje je on upravu.
Drugo je sto mnogima smetaju stvari koje on govori kao npr sto botovima trojke smetaju ove objave od Avde Avdica...
https://istraga.ba/otkrivamo-kokainske- ... ri-na-grb/
I na kraju ocekujem sigurno isto ako smo poceli citirati Avdu,a ne radi se o njemu nego sto vise nema tkz. zelenog rezima...
Jer ovaj rezim sada ima vlast i na kantolanom,drzavnom i federalom nivou,policija,tuzilastvo ali odredjeni mediji i jedino mogu sami sebi da pakuju...
- video
#26149 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
E cuj pozivaju se na petu trubu aka m.petrovic

- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#26150 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Sto znaci da nijedan trenutni clan ne ispunjava kriterije.Haris.ba wrote: ↑22/04/2024 22:05Nije neodredjen.
Odredba o tome da mora biti ISTAKNUTI pravnik + VISOKOG moralnog UGLEDA je veoma jasna.
To ne znaci da mora biti neko iz pravosudja. Moze biti i profa bez dana prakse. Takvi su birani recimo u Ustavni sud FBiH. I ne vidim da se iko zalio.
Moze doci i iz privrede. Sto da ne.
Stvar je da je to pravnik prvenstveno istaknut strucnoscu u svojoj bransi dvojako. Prvenstveno medju samim pravnicima. A onda medju klijentima i trecim osobama.
Visoko moralni ugled je jedna jos teza prepreka. Iako izgleda neodredjena, nije. Obuhvata mnoge elemente ponasanja.
Problem jeste sto ustavni sud se bira od strane politike. Cim se to bira u nekom parlamentu - to je tako. U Hrvatskoj su probali to rijesiti sa 2/3 kvoruma za odluku da bi izbjegli da vecina sama bira, pa u praksi dobili ti mog ja tvog.
Mozda bi se to moglo rijesiti kroz bolji nacin formiranja komisije i toga ko cini komisiju.
Ali, opet bi trebala i politika moci naci kandidata koji zadovoljava i struku i moral.
Ne moze se drzava srozavat Osmicama, Sekama, Fadilima, Palavrickama i Ćemanima pa onda kukati kad i drugi imaju svoje Palavrićke i Ćemane