Republika Turska

The 51st State

#26001 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

breuer wrote: 08/09/2020 13:35 pa slike iste, spaljeno ovdje, spaljeno vamo...ne vidim razliku...to što vi vidite je što ste slijepi pored očiju... :oops:
jer ne zelis da vidis, jasno sam ti rekao koja je razlika.
@mba

#26002 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Kikibombona wrote: 08/09/2020 13:35
turgut wrote: 08/09/2020 10:29moguće ali bilo je još kafira u Siriji i Iraku pa im nisu navukli to odijelo, niti ugrozili njihov život. taj je sigurno nešto debelo skrivio. druga stvar, ne izgleda mi kao prosječni sirijski ili irački kršćanin a ti sliku postavljaš kao dokaz njihove krvoločnosti, a ne vjeruješ ni ti ni ja da je slika iz Londona niti Pariza, nego iz Iraka i Sirije. e sad sve ovo dovodi do pitanja, šta je radio taj kafir u Iraku ili Siriji? pretpostavljam bio humanitarac, pošto su oni uglavnom humanitarci jel tako? :D
Na slici je Dzejms Fouli, novinar kojeg su tvoji ljubimci zarobili 2012. a 2014. obezglavili. On je jedan od mnogih koje su zaklali.

Najgore zlocine su pocinili nad jezidi narodom, jedan od najgorih genocida u istoriji covjecanstva. Muskarci i starije zene su ubijani po kratkom postupku, mlade zene uzimane kao seksualno roblje, a mladi djecaci pretvarani u borce, obicno bombase samoubice.

Hiljade jezidi zena su kao stoka prodavane na pijaci. Ruzni kozojebi, nakaze iz dzehenema, su kupovali mlade djevojčice i godinama ih silovali.

Po ovome sto pises niko ne moze reci da ti ne bi odsjecao glave da ti se ulaze prilika, silovao djevojčice i sl. Par stotina ISIL babuna iz BiH je otisli u Siriju i Irak.

https://youtu.be/JBvVCQybu0s

ja bih te zamolio da nas muslimane ne poredis sa tim kreaturama iz (N)IS, NE islamska drzava!
Kikibombona

#26003 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

@mba wrote: 08/09/2020 13:56ja bih te zamolio da nas muslimane ne poredis sa tim kreaturama iz (N)IS, NE islamska drzava!
A gdje sam poredio vas muslimane sa nekim?

Obrati se Turgutu a ne meni, on je simpatizer ISIL- a a ne ja.
HarTar

#26004 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Tvrtkice, šta se se uFatiJo čovjeka ? :mrgreen:
@mba

#26005 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Kikibombona wrote: 08/09/2020 13:57
@mba wrote: 08/09/2020 13:56ja bih te zamolio da nas muslimane ne poredis sa tim kreaturama iz (N)IS, NE islamska drzava!
A gdje sam poredio vas muslimane sa nekim?

Obrati se Turgutu a ne meni, on je simpatizer ISIL- a a ne ja.

pardon, moja greska u koracima! :|
MUNAFIK

#26006 Re: Republika Turska

Post by MUNAFIK »

breuer wrote: 08/09/2020 12:46 grozno, samo se može zamisliti šta se tada radilo na cijelom području Anadolije i Trakije i Grčke...

nažalost, slike nevjerovatno podjećaju na ono što danas turske trupe rade u kurdskim oblastima...
Ni blizu...

Turska se bori protiv teroristickog PKKa, a ne protiv kurda.

Kurdi u Turskoj žive jednako dobro kao i turci... Kad god sam bio u Turskoj i imao priliku da popricam sa kurdima oni kažu, a i ja vidim da žive jednak život kao i turci i naravno ogradjuju se od teroristickog PKKa...
HarTar

#26007 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Prica o sirijskom djecaku Muhamedu, 14 mjeseci, koji nema ni ruke ni noge, dosla je do Turske. Njegov otac ima samo jedan san da malisan dobije prosteticke noge.
Turci su ih doveli u Tursku a danas ih je primila hanuma Emine Erdogan, supruga predsjednika Erdogana.
Hafis

#26008 Re: Republika Turska

Post by Hafis »

Znaci pristojan i ne bas previse ratrosan provincijski zivot, s mnogoclanim kućanstvima i tradicionalnim stalnim slanjem djece u pecalbu na zapad.
Sanjarko

#26009 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

Gusar-from-Riga wrote: 08/09/2020 11:03
Sanjarko wrote: 08/09/2020 10:49
geralt wrote: 08/09/2020 10:45
:lol:

Hvala ti sto me nasmija. Otidji nekad do Dubaija, nije skupa avio karta. Prosirices vidike :D
Ne koriste ni internet, TV, radio. Sejtanska posla, u najmanju ruku dzinska. :lol:
Nemoj me pogresno shvatiti ne znam koja su ti uvjerenja ali ti bi se najmanje trebao smijati sto se tice dzina, demona i slicno.

Ovaj sto spominje Dubai, Dubai je leglo nemorala to zna svaki musliman. To sto nose muslimanska imena i oblace se ne znace da su muslimani.
Takvi su ubili Kashogija u konzulatu. btw Osudjeni su na po 20 godina zatvora, njih 5. Koga su poturili Bog sami zna..
Me šalim i ne smijem se njima. Znam da su u pitanju zlotvori. Šalim se i smijem se da Vehabije i slični smatraju svaki tehnološki progres tako Šejtanskim poslom, đinskom magijom i slično.

Iako se slažem da tehnologija zna uticati negativno na ljude itd.
Kikibombona

#26010 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Turska lira iz dana u dan obara rekorde

Turci grcevito brane liru ali nista ne mogu uraditi. Jos ako im uvedu sankcije, kriza u Venecueli ce biti malo podrhtavanje u odnosu na zemljotres koji ce se desiti u Turskoj

The 51st State

#26011 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Ostwdose samo u siriji pod kolonijalnom protekcijom

HarTar

#26012 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

The 51st State wrote: 08/09/2020 20:23 Ostwdose samo u siriji pod kolonijalnom protekcijom

Ako Iran bude od riječi, nema im spasa na tursko-iranskoj granici...
@mba

#26013 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Kikibombona wrote: 08/09/2020 20:06 Turska lira iz dana u dan obara rekorde

Turci grcevito brane liru ali nista ne mogu uraditi. Jos ako im uvedu sankcije, kriza u Venecueli ce biti malo podrhtavanje u odnosu na zemljotres koji ce se desiti u Turskoj

Još jedan Erdoganov san postaje stvarnost

Na mostu “Çanakkale 1915” u Turskoj završena je izgradnja dviju kula visokih 318 metara.

Most Çanakkale 1915, poznat i kao most na tjesnacu Çanakkale, viseći je most koji se gradi u provinciji Çanakkale na sjeverozapadu Turske.

Smješten južno od gradova Lapseki i Gelibolu, most će se prostirati kroz tjesnac Dardaneli, oko 10 km južno od Mramornog mora.

Kada bude završen, bit će to najduži viseći most na svijetu s glavnim rasponom od 2.023 metara.

Most će biti visok 72 etra, ukupne širine 45 metara, a maksimalne debljine 3,5 m. Imat će šest traka (po tri u svakom smjeru) autoceste, zajedno s dvije šetnice sa svake strane radi održavanja.

Izgradnja projekta vrijednog milijardu funti započela je u martu 2017. godine, a trebao bi se završiti za nešto više od godinu i po dana. Otvaranje je predviđeno za mart 2022. godine.

Gradnja mosta, koji nosi ime po pobjedi iz 1915. godine iz Çanakkale, je još jedan san predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

toliko o propaloj turskoj ekonomiji, padu lire i svim tim glupostima, dok beduini i ova fukara iz grcke laju, brko otvara najmodernije bolnice, grade najmodernije mostove i autoputeve, gradi za narod!

beduini nisu u stanju ama bas nista da naprave, ama bas nista, jednostavno klasicni konzumenti!

a za naciju koja zivi od socijalne pomoci evropske unije, je svaka rijec suvisna!
@mba

#26014 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Rastući odnosi Alžira i Turske i izbacivanje Francuske iz Afrike

Image

Nestabilnost u široj regiji Bliskog istoka, posebno Libiji, i želja za širenjem političkih i ekonomskih veza, zbližili su Alžir i Tursku.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu pozdravio je svog alžirskog kolegu, Sabrija Boukadouma, u Ankari ranije ove sedmice kao “mog brata”, što je pokazatelj toplih odnosa između dvije strane.

Produbljivanje odnosa između dvije zemlje i dalje je relativno nova pojava.

“Sporazum o prijateljstvu i saradnji” potpisan 2006. godine u Alžiru sa trenutnom turskom vladom AK stranke, predstavlja jedan od prvih pokušaja Ankare da rekalibrira svoje odnose sa Zapadom i Jugom.

“U prošlosti se Turska više fokusirala na odnose sa Zapadom,” kaže profesor Ismail Numan Telci, sa Odjela za međunarodne odnose Univerziteta Sakarya.

Preokret koji je Ankara napravila u svom neposrednom susjedstvu, posebno na Bliskom istoku, može se opisati kao “promjena paradigme” u turskom vanjskopolitičkom smjeru “, rekao je Telci.

Kako je Turska proširivala odnose s Marokom, Tunisom i Libijom, “posebna pažnja posvećena je Alžiru”, dodaje Telci.

Jačenje odnosa i povratak Turske u Afriku

Godine 2013. tadašnjeg turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana pratilo je 200 poslovnih ljudi na turneji po Alžiru, Maroku i Tunisu u želji za unapređenjem odnosa.

To je također bio pokazatelj rastućeg samopouzdanja Turske da može uskladiti odnose sa svojim historijskim i nekada zapostavljenim susjedima i stvoriti šanse za obostrani dobitak.

Od tada su se dogodile tri dodatne Erdoganove državne posjete, a kao posljednja u januaru 2020. godine, nakon odlaska alžirskog predsjednika Abdelaziza Bouteflikea, koji je odstupio sa vlasti jer je bio prisiljen dati ostavku u aprilu 2019. godine.

Novi alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebboune, star 74 godine, bio je uključen u odnose sa Turskom već duže vrijeme, i smatra se insajderom koji je osigurao određeni kontinuitet rastućih odnosa između dvije države.

Kada je u augustu Tebboune zatražio povratak vojnog bjegunca, koji je otkrio stroge tajne podatke i pobjegao u Tursku, telefonski poziv dvojice lidera rezultirao je brzim rješavanjem slučaja.

Rastuća ekonomska i vojna moć Turske u posljednje dvije decenije revidirala je i političke proračune u Alžiru, kaže Telci.

S smanjenjem regionalnog uticaja Francuske, Alžir također nastoji diverzificirati svoje međunarodne odnose, dodao je Telci. Ovo se sve više održava u rastućim ekonomskim odnosima dviju zemalja.

Turske investicije u Alžir porasle su na više od 3,5 milijardi dolara posljednjih godina. Zahvaljujući turskoj stručnosti u izgradnji i dobro razvijenom proizvodnom sektoru, postoje obostrane mogućnosti za obje strane.

“Jedan od glavnih razloga usporenog tempa Alžira u modernizaciji, liberalizaciji i razvoju”, dijelom se može pripisati naslijeđu francuskog kolonijalizma, kaže Telci.

“S tim u vezi, alžirsko vodstvo Tursku smatra strateškim partnerom od kojeg mogu imati koristi, na osnovu iskustva Ankare. Alžir smatra da bi snažno savezništvo s Turskom pomoglo vladi da pojača svoj ekonomski potencijal”, dodao je Telci.

Ankara na situaciju gleda slično, jer obje strane sada rade na Tursko-Alžirskom vijeću za saradnju na visokom nivou, koje bi doprinosilo sve učestalijim bilateralnim i ministarskim sastancima.

Društvene i političke prilike: Kako će Francuska reagovati na zbližavanje dvije države?

Međutim, mogli bi se pojaviti problemi u produbljivanju odnosa između dvije strane, upozorava Telci.

U prošlosti, Pariz je uživao privilegiran odnos s Alžirom, uprkos stotinama hiljada Alžiraca koji su ubijeni u ratu za nezavisnost te zemlje.

Francuska, koja je prema Turskoj unutar Libije i istočnog Mediterana zauzela agresivan pristup, teško da će “podržati produbljivanje odnosa između Ankare i Alžira”, a možda čak i “snažni Alžir smatra prijetnjom za svoju regionalnu politiku”, kaže Telci.

Sve veće partnerstvo između Alžira i Turske također se pripisuje zajedničkoj historiji koja seže od Osmanskog razdoblja, na što je Erdogan aludirao u prošlosti.

Alžir je postao protektorat Osmanskog carstva kao rezultat pomorskog prodora Osmanskog admirala Barbarosa Hayreddin-paše, kada je Alžir obećao vjernost Osmanskoj državi. Pored toga, između 1519. do 1830. godine, Alžir se smatrao dijelom Osmanskog područja, koje su Francuzi napali i kolonizirali.

Brzim povratkom u današnjicu, dvije zemlje pokušavaju stvoriti odnos primjeren 21.stoljeću, a nedavne društvene i političke promjene u Alžiru mogle bi imati pozitivan uticaj na odnose dvije zemalje.

Alžirski pokret Hirak, koji je rezultirao povlačenjem predsjednika Bouteflikea, koji je izazvao proteste širom zemlje, nisu umanjili samopouzdanje Turske u pogledu produbljivanja odnosa s tom zemljom.

Prosvjednici pokreta Hirak, kaže Abdennour Toumi, istraživač Centra za bliskoistočne studije, pozitivno gledaju na odnose sa Turskom, gledajući je kao primjer koji vrijedi preslikati u vlastitoj zemlji.

Više od 70 posto alžirskog stanovništva mlađe je od 30 godina, ali mali broj njih je osjetio koristi od ogromnog naftnog i plinskog bogatstva u zemlji, a neki su daleko od zadovoljnih sa novom vladom Tebbounea.

Osim što alžirsko društvo nastoji nacrtati novi put naprijed, geopolitički položaj zemlje daleko je od izvjesnog. Uz stalnu pobunu u Maliju i građanski rat u Libiji, “tursko-alžirsko zbližavanje je prilika”, kaže Toumi.

Alžir je dugo vremena unutar Libije izbjegavao igrati zvaničnu ulogu, preferirajući djelovanje iz pozadine. Međutim, postoje naznake kako nova vlada želi zauzeti aktivniji pristup u Libiji, koji također naginje prema stavovima Turske.

“Danas obje države imaju udio u Libiji, Alžir je stjeran u kut u smislu svoje nacionalne sigurnosti, jer mora štititi svoje granice, a to je u posljednje vrijeme prošireno ne samo na istočnoj, već i na južnoj granici.”

Slično tome, Turskoj je potreban jak i stabilan regionalni saveznik poput Alžira, to je scenarij koji čini “Francusku i neke arapske zemlje, koje su uključene u Libiji vrlo nervoznim”, dodao je Toumi.

Hafis

#26015 Re: Republika Turska

Post by Hafis »

Na hajr. Nema sta, hatma je francuzima. Turska i Alzir ce ih izbaciti iz Afrike nakon 200 godina haranja. To ce ici ekspresno, starom uhodanom taktikom: ja tebi vojvoda, ti meni serdare. I jos pokoji zapis. Pa ako prodje.

Sto li je na redu u idecem petgodisnjem planu. Ne misle li zar i umanjiti utjecaj SAD u Srednjoj Americi?
Gusar-from-Riga

#26016 Re: Republika Turska

Post by Gusar-from-Riga »

Hafis wrote: 08/09/2020 22:21 Na hajr. Nema sta, hatma je francuzima. Turska i Alzir ce ih izbaciti iz Afrike nakon 200 godina haranja. To ce ici ekspresno, starom uhodanom taktikom: ja tebi vojvoda, ti meni serdare. I jos pokoji zapis. Pa ako prodje.

Sto li je na redu u idecem petgodisnjem planu. Ne misle li zar i umanjiti utjecaj SAD u Srednjoj Americi?
Sta si se ti unervozio toliko :-) Sta god pozitivno u muslimanskom svijeti ti odmah nervozu neku, nesto. Zaobidji ove teme ne ticu te se, samo izvlace ono najgore iz tebe bezveze. Imas tamo almunij i tako to..
Capljina74

#26017 Re: Republika Turska

Post by Capljina74 »

Alminij je tisucljecni san...

Utanjilo ovo sve... Nema vise postenog ve'abije ko onomad kad su braca uzimali Irak i Šam.

Ni klipove vise ne izbacuju.
HarTar

#26018 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Gusar-from-Riga wrote: 08/09/2020 22:28
Hafis wrote: 08/09/2020 22:21 Na hajr. Nema sta, hatma je francuzima. Turska i Alzir ce ih izbaciti iz Afrike nakon 200 godina haranja. To ce ici ekspresno, starom uhodanom taktikom: ja tebi vojvoda, ti meni serdare. I jos pokoji zapis. Pa ako prodje.

Sta si se ti unervozio toliko :-) Sta god pozitivno u muslimanskom svijeti ti odmah nervozu neku, nesto. Zaobidji ove teme ne ticu te se, samo izvlace ono najgore iz tebe bezveze. Imas tamo almunij i tako to..
Nisu ga dali (Aluminij) ovima iz UAE, pa ga dali Izraelcima. Ne znaju jadni da je to isto :lol: :lol: :lol: :lol:
Kikibombona

#26019 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

@mba wrote: 08/09/2020 21:50toliko o propaloj turskoj ekonomiji, padu lire i svim tim glupostima, dok beduini i ova fukara iz grcke laju, brko otvara najmodernije bolnice, grade najmodernije mostove i autoputeve, gradi za narod!

beduini nisu u stanju ama bas nista da naprave, ama bas nista, jednostavno klasicni konzumenti!

a za naciju koja zivi od socijalne pomoci evropske unije, je svaka rijec suvisna!
Turska ekonomija je u velikoj krizi koja je tek na početku. Lira se raspada, devizne rezerve tope, te su sada na nivou iz 2005. Turska je nestabilna zemlja za strana ulaganja jer je konstantno na ivici rata.

Ako im EU uvede sankcije propast ce gore nego Venecuela.

...

Radi zlocina koje cine u Siriji, Iraku i Libiji ne mogu reci da mi je zao sto propadaju.
HarTar

#26020 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Kikibombona wrote: 08/09/2020 22:44
@mba wrote: 08/09/2020 21:50toliko o propaloj turskoj ekonomiji, padu lire i svim tim glupostima, dok beduini i ova fukara iz grcke laju, brko otvara najmodernije bolnice, grade najmodernije mostove i autoputeve, gradi za narod!

Turska ekonomija je u velikoj krizi koja je tek na početku. Lira se raspada, devizne rezerve tope, te su sada na nivou iz 2005. Turska je nestabilna zemlja za strana ulaganja jer je konstantno na ivici rata.

Ako im EU uvede sankcije propast ce gore nego Venecuela.

...

Radi zlocina koje cine u Siriji, Iraku i Libiji ne mogu reci da mi je zao sto propadaju.
Tvrtko, da li u toj napaćenoj Siriji, LIbiji i Iraku radi još iko zločine osim Turaka? Samo pitam...
Kikibombona

#26021 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

HarTar wrote: 08/09/2020 22:47Tvrtko, da li u toj napaćenoj Siriji, LIbiji i Iraku radi još iko zločine osim Turaka? Samo pitam...
Naravno da rade, mnogi drugi. Medjutim, tema je Turska.

Da vjerujem u religijske bajke, rekao bih da je ekonomska propast Turske kazna od Boga. Imalo bi smisla, Bog bi trebao kaznjavati zlocince i otimace imovine od sirotog naroda. Medjutim, posto je Bog ljudska fantazija, Turcima se obija o glavu bahatost. Svaki silnik zavrsi neslavno.

Erdogana ce sjebati upravo Turci kada im siromastvo bude nepodnošljivo. A kada su emocije nabijene, zelja za osvetom velika, desavaju se ruzne stvari. Erdogan je vec jednom za dlaku izvukao zivu glavu. Vidjet ćemo kakve ce biti srece kada ga Kemalisti budu ganjali.
bvcx

#26022 Re: Republika Turska

Post by bvcx »

Neka Allah dž.š. kazni Tursku. Dosta su zla nanijeli po svijetu.
Kikibombona

#26023 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Dok Erdogan svoga Bilala i Sumeju cuva u svili, turski avioni prze kurdsku djecu u Siriji. Da postoji kurceva visa sila, bolesnik bi bio na dnu dzehenema.

Image
Mohammed Hamid, 13, suffered significant burns to half of his body during a Turkish assault on the northern Kurdish town of Serekaniye on Oct. 18, 2019. (Photo: Kurdistan 24)
Last edited by Kikibombona on 08/09/2020 23:00, edited 1 time in total.
HarTar

#26024 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Kikibombona wrote: 08/09/2020 22:58 Dok Erdogan svoga Bilala i Sumeju cuva u svili, turski avioni prze kurdsku djecu u Siriji. Da postoji kurceva visa sila, bolesnik bi bio na dnu dzehenema.

Image
Još jedna tvoja podvala, Rusija je uvela zabranu leta za Turske avione u Siriji još od vremena kada su im oborili onaj Suhoj :lol: :lol: :lol:
Kikibombona

#26025 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

HarTar wrote: 08/09/2020 23:00Još jedna tvoja podvala, Rusija je uvela zabranu leta za Turske avione u Siriji još od vremena kada su im oborili onaj Suhoj :lol: :lol: :lol:
Vidim, slika ti je pravo smijesna. Vijest su objavili svi svjetski mediji.

Evo i video strahote

https://youtu.be/yPzRAUst-Og
Mohammed Hamid, 13, suffered significant burns to half of his body during a Turkish assault on the northern Kurdish town of Serekaniye on Oct. 18, 2019. (Photo: Kurdistan 24)
Turska avijacija je iz Turske bombardovala i masakrirala grad Serekanije.
Post Reply