I sta ovaj primjer treba da kaze, da nam autoput ne treba?VjecitiStudent wrote:Svako jutro se u Sarajevu moze nabaviti svjeza morska riba, sto znaci da nepostojanje autoputa od mora do Sarajeva ocito nije prepreka, za ovaj proizvod.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- NIN
#2601 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
-
nuki_cika
#2602 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
NIN wrote:I sta ovaj primjer treba da kaze, da nam autoput ne treba?VjecitiStudent wrote:Svako jutro se u Sarajevu moze nabaviti svjeza morska riba, sto znaci da nepostojanje autoputa od mora do Sarajeva ocito nije prepreka, za ovaj proizvod.
-
The BEN10
#2603 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Koja argumentacija, strašno...VjecitiStudent wrote:Ja sam mislio da je glavni krivac za prestanak rada Sirbegovica u Libiji bio tamosnji rat, no vidim da ima i alternativnih tumacenjaneki wrote:Ne znam treba li nabrajati silne firme u ovoj drzavi koje su izgubile poslove za inostrane partnere jer im je kasnila isporuka proizvoda...npr lancani sudar na m17 kod aleksinog hana..cesta totalno zatvorena 4 sata..Sirbegovicevi kamioni sa rasponskim konstrukcijama za Libiju ostanu blokirani u Jablanici..brod u Plocama ne moze cekati i isplovljava bez njihovog tereta...gradiliste u Libiji mora cekati 7 dana na sljedeci transport...rezultat, Sirbegovic gubi posao u Libiji.
To je samo jedan od silnih primjera negativnog uticaja lose infrastrukture na ekonomiju
Jos jedno pitanje... Kakva zaobilaznica u Tuzli? Odakle ka gdje treba da je zaobidjes? Vitez je imao zaobilaznicu dok stoka nije pocela graditi kuce i soping centre oko nje, sad im treba napraviti jos jednu pa da i oko nje naprave isti cirkus?![]()
O zaobilaznicama i njihovom znacaju, no comment.

- NIN
#2604 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
veleno wrote:Kod nas, čak i od izgradnje autoputa lokalne zajednice imaju više štete nego koristi...ali tako je to kad se izgradnja dionice povjeri west hercegovcima i lokalnim pajdašima.
Hebiga, ne mogu se granapi otvarat kraj hautoputa...
-
drugi_profil
#2605 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
@student
zlonamjeran ili totalno neobavjesten, nema veze.
Sirbegovic se vratio u Libiju kao i druge nase firme cim je rat stao. Svi su nasi pretrpjeli velike materijalne gubitke dole i pokusali su spasiti sto se spasiti moze nastavkom radova pod teskim sigurnosnim uvjetima, gdje se sva bezbjednost zasniva na povjerenju i prijateljstvu lokalnog stanvonistva.
Sirbegovic se vratio u Libiju kao i druge nase firme cim je rat stao. Svi su nasi pretrpjeli velike materijalne gubitke dole i pokusali su spasiti sto se spasiti moze nastavkom radova pod teskim sigurnosnim uvjetima, gdje se sva bezbjednost zasniva na povjerenju i prijateljstvu lokalnog stanvonistva.
-
VjecitiStudent
#2606 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dugogodisnji moderator nauke je vjerovatno posljednja osoba na ovom forumu od koje bi ocekivao da vadi pojedine recenice iz kontekstaNIN wrote:I sta ovaj primjer treba da kaze, da nam autoput ne treba?VjecitiStudent wrote:Svako jutro se u Sarajevu moze nabaviti svjeza morska riba, sto znaci da nepostojanje autoputa od mora do Sarajeva ocito nije prepreka, za ovaj proizvod.
-
VjecitiStudent
#2607 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Lijepa vijest. Mozda je procita i uvazeni kolega @ins, koji tvrdi da je Sirbegovic zbog nepostojanja autoputa izgubio posao u Libiji.drugi_profil wrote:@student
- NIN
#2608 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne mislim da je ista izvadjeno iz konteksta, sudeci po tvom postu iz kojeg je recenica kvotana. Nego, molio bih za odgovor.VjecitiStudent wrote:Dugogodisnji moderator nauke je vjerovatno posljednja osoba na ovom forumu od koje bi ocekivao da vadi pojedine recenice iz kontekstaNIN wrote:I sta ovaj primjer treba da kaze, da nam autoput ne treba?VjecitiStudent wrote:Svako jutro se u Sarajevu moze nabaviti svjeza morska riba, sto znaci da nepostojanje autoputa od mora do Sarajeva ocito nije prepreka, za ovaj proizvod.
-
VjecitiStudent
#2609 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ima diskusije i odgovarajuceg konteksta i malo prije tog posta.NIN wrote:Ne mislim da je ista izvadjeno iz konteksta, sudeci po tvom postu iz kojeg je recenica kvotana. Nego, molio bih za odgovor.VjecitiStudent wrote:Dugogodisnji moderator nauke je vjerovatno posljednja osoba na ovom forumu od koje bi ocekivao da vadi pojedine recenice iz kontekstaNIN wrote: I sta ovaj primjer treba da kaze, da nam autoput ne treba?
- johntra
#2610 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Popravio je Gile sinoć profit Autocestama FBiH...
http://doznajemo.com/2013/07/07/ludilo- ... az-u-grad/
http://doznajemo.com/2013/07/07/ludilo- ... az-u-grad/
-
drugi_profil
#2611 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sirbegovic nije imao samo jedan ugovor dole i kolega @ins mozda bolje od mene zna o cemu je rijec u pomenutom slucaju.VjecitiStudent wrote:Lijepa vijest. Mozda je procita i uvazeni kolega @ins, koji tvrdi da je Sirbegovic zbog nepostojanja autoputa izgubio posao u Libiji.drugi_profil wrote:@student
I Energoinvest su cekali na zicer dole da raskinu ugovore. Nova vlast preferira francuze, talijane i ostale bombardere...
-
The 51st State
#2612 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
10-20 fabrika orjentisanih na izvoz po hiljadu ljudi koje bi se naslonile na autoput bi taj projekat uveliko opravdale, kajmak na autoputu kupi teretni, a ne putnicki saobracaj. realno ne znam koliko je to ukalkulisano u sam projekat izgradnje 5C.
-
VjecitiStudent
#2613 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Imas li kakvu racunicu za gornju tezu?The 51st State wrote:10-20 fabrika orjentisanih na izvoz po hiljadu ljudi koje bi se naslonile na autoput bi taj projekat uveliko opravdale, kajmak na autoputu kupi teretni, a ne putnicki saobracaj. realno ne znam koliko je to ukalkulisano u sam projekat izgradnje 5C.
-
The 51st State
#2614 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
fabrika tog kapaciteta neka izvozi jedan-dva slepera dnevno, to je cirka 1000 slepera mjesecno...pretvori to automobile..., pa uracunaj sinergijski efekat tolike ekonomije...VjecitiStudent wrote:Imas li kakvu racunicu za gornju tezu?The 51st State wrote:10-20 fabrika orjentisanih na izvoz po hiljadu ljudi koje bi se naslonile na autoput bi taj projekat uveliko opravdale, kajmak na autoputu kupi teretni, a ne putnicki saobracaj. realno ne znam koliko je to ukalkulisano u sam projekat izgradnje 5C.
-
VjecitiStudent
#2615 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A fabrika nema jer nema autoputa?The 51st State wrote:fabrika tog kapaciteta neka izvozi jedan-dva slepera dnevno, to je cirka 1000 slepera mjesecno...pretvori to automobile..., pa uracunaj sinergijski efekat tolike ekonomije...VjecitiStudent wrote:Imas li kakvu racunicu za gornju tezu?The 51st State wrote:10-20 fabrika orjentisanih na izvoz po hiljadu ljudi koje bi se naslonile na autoput bi taj projekat uveliko opravdale, kajmak na autoputu kupi teretni, a ne putnicki saobracaj. realno ne znam koliko je to ukalkulisano u sam projekat izgradnje 5C.
-
The 51st State
#2616 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
10-20 fabrika orjentisanih na izvoz po hiljadu ljudi koje bi se naslonile na autoput bi taj projekat uveliko opravdale[/u], kajmak na autoputu kupi teretni, a ne putnicki saobracaj. realno ne znam koliko je to ukalkulisano u sam projekat izgradnje 5C.
boldano, a i toso se pravis...A fabrika nema jer nema autoputa?
-
VjecitiStudent
#2617 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Predratni TAS je svu svoju proizvodnju izvozio bez problema ... željeznicom.The 51st State wrote:10-20 fabrika orjentisanih na izvoz po hiljadu ljudi koje bi se naslonile na autoput bi taj projekat uveliko opravdale[/u], kajmak na autoputu kupi teretni, a ne putnicki saobracaj. realno ne znam koliko je to ukalkulisano u sam projekat izgradnje 5C.boldano, a i toso se pravis...A fabrika nema jer nema autoputa?
-
The 51st State
#2618 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ignorantan si u odbrani svog stava, a pomalo i nebulozan..., mislim poredis situaciju od prije 30 godina sa ovom danas, makroekonomsku situaciju tada i danas, o dinamici i diverzifikaciji transporta da ne govorim..., takvo raspravljanje se najbolje moze ilustrovati ako mi argumenti ne odgovaraju tim gore po argumente i "kolaricu panicu prica".
ala rodoljub colakovic ili ko vec od komunjarskih giganata kada se razgranicavalo.., sta ce bosni more bosna ima planine, sta ce bosni putevi, bosna ima konje, vala je takvog mindset-a i previse preostalo....
ala rodoljub colakovic ili ko vec od komunjarskih giganata kada se razgranicavalo.., sta ce bosni more bosna ima planine, sta ce bosni putevi, bosna ima konje, vala je takvog mindset-a i previse preostalo....
-
VjecitiStudent
#2619 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jah, "sta ce Bosni fabrika automobila", pa TAS napravise ...The 51st State wrote:ignorantan si u odbrani svog stava, a pomalo i nebulozan..., mislim poredis situaciju od prije 30 godina sa ovom danas, makroekonomsku situaciju tada i danas, o dinamici i diverzifikaciji transporta da ne govorim..., takvo raspravljanje se najbolje moze ilustrovati ako mi argumenti ne odgovaraju tim gore po argumente i "kolaricu panicu prica".
- Vitezanin
#2620 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Možda nema direktne veze s temom ali ajde: autoputevi u Europi, ukupno izgrađeno do kraja 2012. godine.

- Vitezanin
#2621 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
I da, sliku sam na netu našao, nadam se da je točna.
- shiljak
#2622 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
trebalo bi da jeste, to je sa openstreetmap.org
- armin071
#2623 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja Rusa i sile od autoputa. Pa jos malo i mi cemo ih presticiVitezanin wrote:Možda nema direktne veze s temom ali ajde: autoputevi u Europi, ukupno izgrađeno do kraja 2012. godine.
-
Gray
#2624 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
armin071 wrote:Ja Rusa i sile od autoputa. Pa jos malo i mi cemo ih presticiVitezanin wrote:Možda nema direktne veze s temom ali ajde: autoputevi u Europi, ukupno izgrađeno do kraja 2012. godine.
Oni iz strateških razloga ne prave autoputeve, uništilo bi im industriju pravljenja youtube videa u vožnji
- dustaban
#2625 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Za razliku od nas, Rusi prave ceste prema svojim potrebama i mogucnostima.armin071 wrote: Ja Rusa i sile od autoputa. Pa jos malo i mi cemo ih prestici

Ja bogme ne bih imao nista protiv ovoga, pogotovo ako je bez putarine...