Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
O'zone
Globalni moderator

#2601 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

Vodovod i kanalizacija u sporu s Elektroprivredom: Hoće li Sarajevo ostati bez vode?
Javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, Podružnica Elektrodistribucija Sarajevo u utorak od 8 do 15 sati obustavila je isporuku električne energije na nekoliko poslovnih objekata KJKP ''Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo.

Vodovod i kanalizacija u sporu s Elektroprivredom: Hoće li Sarajevo ostati bez vode?
"Razlog tome je dug našeg preduzeća prema Elektrodistribuciji Sarajevo, u iznosu od 6.379.157,75 KM sa 31. decembrom 2013.godine. Tim povodom, vršeni su pregovori dva preduzeća u kojem je Elektrodistribucija Sarajevo nudila izmirenje duga na 12 mjesečnih rata, a KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o, Sarajevo tražio na 18 mjesečnih rata, što je odbijeno",- saopćeno je danas iz KJKP Vodovod i kanalizacija.

Navedeno je i da Uprava preduzeća KJKP Vodovod i kanalizacija ne može potpisati ponuđeni Protokol o izmirenju zaostalog duga na 12 mjeseci, jer finansijske mogućnosti ne osiguravaju da se te obaveza ispuni u traženom roku, a uz to, trenutno, naovode, nedostaju sredstva za najnužnije opravke vodovodne i kanalizacione mreže, zbog čega bi bila dovedena u pitanje osnovna funkcija vodovodnog i kanalizacionog sistema.

Istaknuli su da nedostatak novčanih sredstava ima negativne posljedice i na cijeli niz ostalih tehnoloških procesa u preduzeću.

Naglašavaju da preduzeće trenutno, iz vlastitih sredstava, može izmirivati samo račune za tekuću potrošnju električne energije, kao i iznos od 200.000 KM na ime zaostalog duga.

"Uprava preduzeća poduzima sve raspoložive mjere u cilju smanjenja, odnosno izmirenja dugovanja za električnu energiju. Isključenjem električne energije na nekoliko poslovnih objekata, odnosno lokaliteta, znatno je otežan rad i komunikacija unutar preduzeća ", kazali su.

Za sada je vodosnabdijevanje u Kantona Sarajevo uredno u dnevnim satima.

"Ukoliko ovakva situacija potraje, biti ćemo prinuđeni poduzeti dodatne mjere, o čemu ćemo na vrijeme obavijestiti javnost", saopćeno je iz KJKP ''Vodovod i kanalizacija"
Pa majku mu jebem povećaju cijene vode i kao razlog tome navedu između ostalog dugovanje za struju i sad opet nemaju para da izmire dug.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2602 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

u vodovodu uvijek gužva kad plaćam...
tako da pare sigurno odu na višak radnika
i regrese i bajramluke
Hajlac

#2603 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Hajlac »

Black swan wrote:u vodovodu uvijek gužva kad plaćam...
tako da pare sigurno odu na višak radnika
i regrese i bajramluke
A po staroj dobroj praksi - i strankama, obaška što je tzv. predizborna godina :evil:
Dozer

#2604 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

A ja im uredno i dalje placam samo pola racuna. I tako ce biti sve dok ne revidiraju nacin obracuna.
Ako se obracun vrsi po osobi, onda neka ga po osobi i naplacuju, a ne zbirno po domacinstvu jer tako onda uvijek ispada da viseclane porodice vise od 50% utrosene vode placaju po najskupljoj cijeni (preko 10m3).
drug_profi

#2605 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by drug_profi »

Dozer wrote:A ja im uredno i dalje placam samo pola racuna. I tako ce biti sve dok ne revidiraju nacin obracuna.
Ako se obracun vrsi po osobi, onda neka ga po osobi i naplacuju, a ne zbirno po domacinstvu jer tako onda uvijek ispada da viseclane porodice vise od 50% utrosene vode placaju po najskupljoj cijeni (preko 10m3).
Nije ti vise tako, ali nije ni mnogo bolje. od 5-30 kubika mjesecno ide po tarifi od 1,40 KM.
Ali bi se postavilo pitanje zasto samac ima pravo na jeftiniju vodu?
1.Ako se slazemo da nema logike, onda moramo utvrditi broj clanova domacinstva i tarifirati po glavi.
2.Takodjer, ocitanje onda mora biti tacno na mjesec dana.
Dalje, svjedok sam toga da u najmanje dva reona (a vjerovatno i opsteprisutna navika) ocitanje se NE VRSI, nego se odokativno upisuje potrosnja prema prosjeku potrosnje, da bi se eventualna akumulirana razlika naplatila na prvom sljedecem ocitanju, sto je po sadasnjem tarifiranju neposteno i nezakonito.
Prije nije bio problem vodu placati i pausalno kad je sva voda iste cijene.
3. SVA POTROSENA VODA MORA BITI PO ISTOJ CIJENI ZA SVAKOG GRADJANINA!
Ako vec mora poskupiti i ako nisu u stanju da ispostuju ovo gornje pod 1 i 2, onda nisu u stanju da ispostuju broj 3, te je jedini nacin da se cijena izjednaci na jednom nivou.
Dozer

#2606 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Nije ti vise tako, ali nije ni mnogo bolje. od 5-30 kubika mjesecno ide po tarifi od 1,40 KM.
Super. Ali - neka ide PO OSOBI, a ne ZBIRNO po domacinstvu.
Ako je svaka osoba potrosila po 4 kubika, onda neka ih obracunaju za svaku osobu posebno, pa onda saberu iznose u KM, a ne ovako kako oni rade - 4 osobe potrose recimo po 4 kubika, a onda oni saberu kubike, pa je to 16, i naplate po cijeni za potrosnju preko 5 kubika, a ne po cijeni za 4 kubika, koliko je svaka osoba potrosila.

Primjer:
Porodica od 4 clana, svaki clan potrosio po 4 kubika, a recimo da je cijena vode 1,20 do 5 kubika, i 1,40 preko 5 kubika.
Racunica:
1 clan = 4 kubika x 1,20 KM = 4,80 KM x 4 (clana) = 17,20 KM ( i ovo bi bila ispravna racunica)

A oni racunaju ovako:
4 clana x 4 kubika = 16 kubika x 1,40 (jer je potrosnja ovako preko 5 kubika) = 22,40 KM

E pa - ne dam. Iz principa. Nek' matere prave budalama.
Last edited by Dozer on 05/02/2014 11:24, edited 1 time in total.
sorcerer

#2607 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sorcerer »

drugi profil wrote: Dalje, svjedok sam toga da u najmanje dva reona (a vjerovatno i opsteprisutna navika) ocitanje se NE VRSI, nego se odokativno upisuje potrosnja prema prosjeku potrosnje, da bi se eventualna akumulirana razlika naplatila na prvom sljedecem ocitanju, sto je po sadasnjem tarifiranju neposteno i nezakonito.
tako su kod mene imali praksu cesto ,jedan mjesec ocitaju 2 upisu u kafani.......
drug_profi

#2608 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by drug_profi »

najtuznije je sto imas i skupstinske poslanike kojima ovo uopste nije bitno i ne postavljaju pitanje gdje je tu zakonitost, jer je ocigledno da ViK nije u stanju sistem tarifiranja prema potrosnji uciniti postenim i pravednim.
Ja tvrdim da u gradu nema mozda 5-10% domacinstava u kojima se trosi vise od 5-6 kubika po glavi, a vecina je izmedju 3-5.
Nista oni nece postici ovim sistemom tarifiranja. Usteda nece biti.
drug_profi

#2609 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by drug_profi »

sorcerer wrote:
drugi profil wrote: Dalje, svjedok sam toga da u najmanje dva reona (a vjerovatno i opsteprisutna navika) ocitanje se NE VRSI, nego se odokativno upisuje potrosnja prema prosjeku potrosnje, da bi se eventualna akumulirana razlika naplatila na prvom sljedecem ocitanju, sto je po sadasnjem tarifiranju neposteno i nezakonito.
tako su kod mene imali praksu cesto ,jedan mjesec ocitaju 2 upisu u kafani.......
Ja sam posumnjao u to kad sam konstantno dobijao racun u fening isti, a kad se prekontam radilo se o ljetnim mjesecima gdje se svaki dan svi tusiraju, i onda mjesec u kojem je bio period od 10 dana kad nismo bili u stanu. Na racunu od struje razlika 30%, a voda ista. I onda najednom dodje racun od vode dobro manji. Valjda ocitali pa ima viska naplacenih kubika.
Otad sam poceo sam da ocitavam i slikam mjerila da ne bude da sam pogresno prepisao.
sorcerer

#2610 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sorcerer »

drugi profil wrote:
Ja sam posumnjao u to kad sam konstantno dobijao racun u fening isti, a kad se prekontam radilo se o ljetnim mjesecima gdje se svaki dan svi tusiraju, i onda mjesec u kojem je bio period od 10 dana kad nismo bili u stanu. Na racunu od struje razlika 30%, a voda ista. I onda najednom dodje racun od vode dobro manji. Valjda ocitali pa ima viska naplacenih kubika.
Otad sam poceo sam da ocitavam i slikam mjerila da ne bude da sam pogresno prepisao.
ja nisam sumnjao,nego sam znao ,jer ne moze uci da ocita dok ja ne otvorim kapiju i ne sklonim cuke.kad se ponovilo par puta lijepo mu rekao ocitaj svaki mjesec nemoj da te prijavljujem u firmu .i otad svaki put ocitava ,ako me slucajno ne zatekne uvijek dodje poslije podne :lol: :lol:
Truba

#2611 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

majke ti jesu ovo skratili vrijeme mogućnosti plaćanja do 2 sata

:lol: :lol: :lol: :lol: koji moroni

pa nije 1972.
sorcerer

#2612 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sorcerer »

zimsko racunanje vremena ,smrkne se pa ranije idu kuci :lol: :lol:
Truba

#2613 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

umjesto da uvedu dolazimo na vrata ako želite platiti
oni ovako

jebem ti menađere
oldtajmer

#2614 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by oldtajmer »

Code: Select all

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/vik-gradjanima-nece-vratiti-ukradeni-novac
prisjela vam svaka marka bando lopovska
Dozer

#2615 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Vala, mene zavrnuli nisu :D
vješalica

#2616 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vješalica »

koji je onaj petrović džubre banditsko,pa ono je zrelo za vješala...
ne moraju ljudima vratiti žive pare,al mogu uračunati koliko je pretplaćeno pa prebijati uz naredne račune....
bull21

#2617 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by bull21 »

"Ovaj put nam se omaklo pa ste nas uhvatili, naredni put... bome nećete" ~ ViK.
StupskaBitanga

#2618 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by StupskaBitanga »

Stup od sinoć nema vode. Divota

Sent from my iPhone using Tapatalk
Haris033

#2619 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Haris033 »

Zvao ViK, telefoni zauzeti! :hmpf: Sreća pa sam imao 2l vode, te sam se mogao umiti i obrijati.. :-D
Zna li neko u čemu je problem? Naselje Hifzi Bjelavca. Pretpostavljam da je nešto puklo, obzirom da se u blizini izvode radovi na polaganju vodovodnih cijevi...
StupskaBitanga

#2620 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by StupskaBitanga »

Znam ja da se radi ali ne možeš ostaviti preko hiljadu ljudi bez vode i to u sred radne sedmice a pogotovo ujutru kad mnogi ili idu na posao, školu gdje već. Nađite neku aalternativu za prespajanje nešto a da ne govorim da je informisanost na nivou. U petak je iz čista mira nestalo da se na kraju moralo kupovati onih 5h u supermarketu
van Basten

#2621 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by van Basten »

na spisku ulica gdje se danas izvode radovi (a koji stavljaju ujutro za taj dan, genijalno :-) ), od 9-16 nalazi se i Nikole Šopa, pretpostavljam da i okolne ulice potpadaju pod te radove. E sad, što je vode nestalo sinoć oko 23h i da li to znači da ćemo oko 18h biti bez vode a bez ikakve prethodne najave ko će ga znati...
a veselo je biti cijeli dan bez vode dok ti dijete ima temperaturu i do 40 stepeni... :twisted: nabijem ih
StupskaBitanga

#2622 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by StupskaBitanga »

šta do 16h bez vode. Divno pa ovo postaje rubrika vjerovali ili ne :evil:
mayab

#2623 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mayab »

Image

Šta je sada ovo :roll:
Last edited by mayab on 17/03/2014 21:04, edited 1 time in total.
salik79

#2624 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by salik79 »

Kao i Toplane, na ignore. 8-)
Hajlac

#2625 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Hajlac »

U vezi privatizacije komunalnih vodosnabdijevača:

"Across Europe water is going public - no silly, going into the public sector! Except in England, writes David Hall, where politicians (except the Greens) adhere rigidly to the failed, expensive model of corporate water supply ..."

http://www.theecologist.org/blogs_and_c ... water.html

Naravno, pošto mi uvijek kasnimo decenijama, prvo ćemo privatizovati ViK pa nakon 10ak godina hvatati se za glavu i pokušati ponovo vratiti ViK pod javno upravljanje.
Post Reply