Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post Reply
VjecitiStudent

#2601 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by VjecitiStudent »

Chmoljo wrote:vidim ti gradiš zatvore ko da su od šibica :D

da, istina je da bi se federalna vlada trebala pozabaviti ovim pitanjem, ali ako nisi znao za gradnju zatvora potrebne su... pare. i to puno para. jer kada se budu radili, arhitektama neće biti pušteno mašti na volju, nego će se morati poštovati standardi, zbog kojih će cijena zatvora biti mnogostruko skuplja, nego da izljevaš goli beton i guraš po 16 zatvorenika u ćeliju.

al' normala, prvo zatvori pa uniforme :D
Naravno da su potrebne pare, ali za godinu dana mogli su barem naci lokaciju, napraviti projekat, ako treba, napraviti i vanrednih '60 minuta' sa SDP-ovim premijerom i SDP-ovim ministrom pravde, koja bi opjevala polaganje temeljca.

Umjesto toga, tema svih tema je iskljucivo policija.
Zasto?
Nije valjda da se onih 400 osudjenih kriminalaca samo prijavilo tuzilastvu?

A sto se tice zatvorskih standarda, oni su savrsen izgovor da se stvari u ovoj oblasti ne pokrenu sa mrtve tacke. Preporuke za clanice za EU postoje, ali cak i ta preporuka ne trazi skupi smjestaj od 5 zvjezdica.
https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?id=955747
domaci.ba

#2602 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by domaci.ba »

Ko je svjez sa info. budzet i tako to. Kako su pricali tako su i izglasali.Imal nedje da se krije info o kapitalnim invest. ili je samo cifra koja je objavljena na portalu. (podrska polj. privredi i auto put).
sanaman

#2603 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by sanaman »

ne znam, ja bih isto volio da vidim kako se dijeli :D

al eto nesto manje je zaduzenje nije preko 400...vec 350 miliona u 2012 i 148 miliona u 2011, haman pa 500 miliona u dvije godine.

Ko ce i kako vratiti ne zna se...(a tek kada dodje na naplatu ono od prijasne vlade tj. mmf uuuuu :-) )
Alfons Kauders

#2604 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

sanaman wrote:ne znam, ja bih isto volio da vidim kako se dijeli :D

al eto nesto manje je zaduzenje nije preko 400...vec 350 miliona u 2012 i 148 miliona u 2011, haman pa 500 miliona u dvije godine.

Ko ce i kako vratiti ne zna se...(a tek kada dodje na naplatu ono od prijasne vlade tj. mmf uuuuu :-) )
A de nas usput malo podsjeti zasto je zaduzenje toliko? :D Da li grade vile po Neumu i Bjelasnici, ili mozda placaju vanjski dug? :D
rahmanjin

#2605 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by rahmanjin »

Jedno od predizbornih obecanja SDP da se vlada na cijem ce celu biti SDP nece zaduztivati kod MMF-a pada u vodu. Znaci jeos jedna obmana od strane platforme i SDP-a.
Alfons Kauders

#2606 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

rahmanjin wrote:Jedno od predizbornih obecanja SDP da se vlada na cijem ce celu biti SDP nece zaduztivati kod MMF-a pada u vodu. Znaci jeos jedna obmana od strane platforme i SDP-a.
Za njihovog vakta nismo povukli ni euro, ali siguran sam da hocemo, ako ne ove, onda sljedece godine.

A sta cemo s onih 411 miliona koje smo vec uzeli? Da se krijemo od njih? Ne javljamo na telefone? Ili da ih pitamo da nam halale?
rahmanjin

#2607 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by rahmanjin »

Alfons Kauders wrote:
rahmanjin wrote:Jedno od predizbornih obecanja SDP da se vlada na cijem ce celu biti SDP nece zaduztivati kod MMF-a pada u vodu. Znaci jeos jedna obmana od strane platforme i SDP-a.
Za njihovog vakta nismo povukli ni euro, ali siguran sam da hocemo, ako ne ove, onda sljedece godine.

A sta cemo s onih 411 miliona koje smo vec uzeli? Da se krijemo od njih? Ne javljamo na telefone? Ili da ih pitamo da nam halale?
Nemoj te price. Obecanje SDP-a je bilo da ce prekinuti aranzman sa MMF-om i tacka.To je njihovo predizborno obecanje, tu nije bilo price o 411 miliona, ne javljanju ne atelefone i druge stvari koje spominjes.Znaci slagali su odnosno nece ispuniti svoje predizborno obecanje.
heckler

#2608 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by heckler »

Ima li ko gdje kakvu definiciju termina "prekinuti aranzman sa MMF" ?

Sta to tacno znaci? Ne platiti dug? Platiti dug a ne uzeti novi? Sta to tacno znaci pa da se znam postaviti pri odgovoru.
Alfons Kauders

#2609 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

rahmanjin wrote:
Alfons Kauders wrote:

Nemoj te price. Obecanje SDP-a je bilo da ce prekinuti aranzman sa MMF-om i tacka.To je njihovo predizborno obecanje, tu nije bilo price o 411 miliona, ne javljanju ne atelefone i druge stvari koje spominjes.Znaci slagali su odnosno nece ispuniti svoje predizborno obecanje.
Vjerovatno nece ispuniti obecanje, sto sam i rekao, ali jos uvijek nisu povukli dodatna sredstva, a vjerovatno i nece ove godine. To su cinjenice, gospon "nemoj te price".

Nije bilo price o 411 miliona? Pa toliko je vec povuceno, tj. FBiH je uzela dvije trecine, znaci oko 500,000,000 maraka. Mozemo mi sutra prekinuti aranzman, ali tih pet stoja valja vratiti druze. O tome se radi.

E sad mozemo se ne javljati na telefone, ili im reci da smo se samo salili i da nam halale. Ili mozemo kresati budzet i krpiti rupe da vratimo sve zadanom dinamikom. Ako ti imas neki bolji plan, javi Krajini i Tegeltiji, jer ga oni nemaju.
rahmanjin

#2610 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by rahmanjin »

heckler wrote:Ima li ko gdje kakvu definiciju termina "prekinuti aranzman sa MMF" ?

Sta to tacno znaci? Ne platiti dug? Platiti dug a ne uzeti novi? Sta to tacno znaci pa da se znam postaviti pri odgovoru.
OK, mozda nisam bio dovoljno jasan. Premijer Niksic je danas izjavio da je usteda od 4,5% posto na plate uslov za nastavak aranzmana sa MMF-om. Dakle, uzimanje novih transi od MMF-a.
Alfons Kauders

#2611 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

rahmanjin wrote:
heckler wrote:Ima li ko gdje kakvu definiciju termina "prekinuti aranzman sa MMF" ?

OK, mozda nisam bio dovoljno jasan. Premijer Niksic je danas izjavio da je usteda od 4,5% posto na plate uslov za nastavak aranzmana sa MMF-om. Dakle, uzimanje novih transi od MMF-a.
Jesu li nove transe planirane u budzetu za 2012? Nisu.

Aranzman ce se sigurno nastaviti, dok ne vratimo zadnji euro. Da li ce se povlaciti dodatna sredstva, ili ce se reprogramirati dug, ostaje da se vidi. Mislim da ce se na kraju uraditi i jedno i drugo.
rahmanjin

#2612 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by rahmanjin »

Alfons Kauders wrote:
rahmanjin wrote:
Alfons Kauders wrote: Za njihovog vakta nismo povukli ni euro, ali siguran sam da hocemo, ako ne ove, onda sljedece godine.

Vjerovatno nece ispuniti obecanje, sto sam i rekao, ali jos uvijek nisu povukli dodatna sredstva, a vjerovatno i nece ove godine. To su cinjenice, gospon "nemoj te price".

Nije bilo price o 411 miliona? Pa toliko je vec povuceno, tj. FBiH je uzela dvije trecine, znaci oko 500,000,000 maraka. Mozemo mi sutra prekinuti aranzman, ali tih pet stoja valja vratiti druze. O tome se radi.

E sad mozemo se ne javljati na telefone, ili im reci da smo se samo salili i da nam halale. Ili mozemo kresati budzet i krpiti rupe da vratimo sve zadanom dinamikom. Ako ti imas neki bolji plan, javi Krajini i Tegeltiji, jer ga oni nemaju.
Moja recenica nemoj te price je da ne razvodnjavas stvar. Obecanje SDP-a je bilo da ce prekinuti aranzman sa MMF-om i nista vise nije objasnjavao, samo ta izjava. A normalno je da se mora vratiti dug, to se podrazumjeva.
slobodni armirach

#2613 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by slobodni armirach »

StupskaBitanga wrote:Ajmo nek se Prevent razvija
Neka vala prave i ono čudo na Alipašinom mostu samo da se no ruglo urbanizira jer je ono strašno
I 1 radno mjesto je bitno kamo li 500-600
naravno 500-600 radnih mjesta, po 600 maraka plate, bez uplate u penzioni fond, a to se uplaciva kad se steknu uslovi za penziju,...da bi dobilo STALNO zaposlenje u Preventu tih 500-600 radnika mora raditi 8 punih godina.

u toku tih 8 godina radi se na ugovor, naravno sa prekidom od par hefti radi zakonske procedure, isti radnik se prima ponovo na novi ugovor na godinu dana. JEBENO JE TO RAZVIJANJE
Alfons Kauders

#2614 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

rahmanjin wrote:
Alfons Kauders wrote:
rahmanjin wrote: Nemoj te price. Obecanje SDP-a je bilo da ce prekinuti aranzman sa MMF-om i tacka.To je njihovo predizborno obecanje, tu nije bilo price o 411 miliona, ne javljanju ne atelefone i druge stvari koje spominjes.Znaci slagali su odnosno nece ispuniti svoje predizborno obecanje.

Moja recenica nemoj te price je da ne razvodnjavas stvar. Obecanje SDP-a je bilo da ce prekinuti aranzman sa MMF-om i nista vise nije objasnjavao, samo ta izjava. A normalno je da se mora vratiti dug, to se podrazumjeva.
Pa aranzman se prekida tek kad se isplati dug!
rahmanjin

#2615 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by rahmanjin »

Alfons Kauders wrote:
rahmanjin wrote:

Aranzman ce se sigurno nastaviti, dok ne vratimo zadnji euro. Da li ce se povlaciti dodatna sredstva, ili ce se reprogramirati dug, ostaje da se vidi. Mislim da ce se na kraju uraditi i jedno i drugo.
Vrlo dobro se mi razumijemo, slagali su i nece ispuniti jedno od izbornih obecanja.
Alfons Kauders

#2616 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

rahmanjin wrote:
Alfons Kauders wrote:

Vrlo dobro se mi razumijemo, slagali su i nece ispuniti jedno od izbornih obecanja.
Da ponovim banalno pitanje, da li su sredstva MMF-a planirana budzetom za 2012?

Na koje uslove MMF-a se odnosi kresanje plata u javnom sektoru? Na povlacenje novih sredstava, ili reprogramiranje postojeceg duga?
slobodni armirach

#2617 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Alfons Kauders wrote: Pa aranzman se prekida tek kad se isplati dug!
To nije pravilo, MMF ce davat sve pare za nova zaduzenja, ...nemoj mislit da je MMF cilj da ne plasira vise novca,..
njemu i jest svrha da plasira nova zaduzenja

a to sto MMF javno prica da pomaze i da nece bit novih transi,..to je prica za malu djecu.

SDP ima sad super sansu da uradi nesto, ne budel se mrdno sa ove tacke, i uspija da nas zaduzi sa novim kreditom MMF,
SDP moze da se pozdravi sa vecinom svojih glasaca, i bice sveden ko SBiH stranka,

Svaku gresku SDP i SDA, Fahro ce debelo da naplati na slijedecim izborima
Palestinac1

#2618 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Palestinac1 »

slobodni armirach wrote:
To nije pravilo, MMF ce davat sve pare za nova zaduzenja, ...nemoj mislit da je MMF cilj da ne plasira vise novca,..

a to sto MMF javno prica da pomaze i da nece bit novih transi,..to je prica za malu djecu.

SDP ima sad super sansu da uradi nesto, ne budel se mrdno sa ove tacke, i uspija da nas zaduzi sa novim kreditom MMF,
SDP moze da se pozdravi sa vecinom svojih glasaca, i bice sveden ko SBiH stranka,

Svaku gresku SDP i SDA, Fahro ce debelo da naplati na slijedecim izborima
upravo!
rahmanjin

#2619 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by rahmanjin »

Alfons Kauders wrote:
rahmanjin wrote:
Alfons Kauders wrote:

Da ponovim banalno pitanje, da li su sredstva MMF-a planirana budzetom za 2012?

Na koje uslove MMF-a se odnosi kresanje plata u javnom sektoru? Na povlacenje novih sredstava, ili reprogramiranje postojeceg duga?
Izjava Niksica je da se ide na reprogramiranje i ponovno zaduzivanje kod MMF-a.
convict

#2620 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by convict »

U 2011. nije bilo povlačenja sredstava od MMF-a, a nije planirano ni za 2012. Koliko sam ja razumio sa MMF-om se pregovara o nekoj vrsti reprograma, uzimanje novog kredita uz vraćanje postojeće, de facto produženje roka otplate. Možda neko ne vidi tu razliku, ali zaista je značajno to da li je novo zaduženje uzeto čisto da se pare potroše (što je dosad uvijek bio slučaj) ili za izmirenje već nastalih obaveza. Kad je u pitanju okvir budžeta, teško da može bolje u ovoj situaciji. Raspodjela unutar tog okvira je već druga priča.
Alfons Kauders

#2621 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

slobodni armirach wrote:
'
Pa uvijek je u interesu onog ko daje lovu da je plasira, topla voda.

A sta nije pravilo? Nije pravilo da se kreditni aranzman zavrsava isplatom duga?

Da mi je da sam u tvojoj banci druze... :D
Alfons Kauders

#2622 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

rahmanjin wrote: Izjava Niksica je da se ide na reprogramiranje i ponovno zaduzivanje kod MMF-a.
Ja nisam ni cuo tu izjavu, a isto sam rekao samo 3 posta ranije. Vec odavno se znalo sta ce se desiti, jer nema alternative - pisalo se i po forumu mjesecima, al et...

Nemamo love da vracamo prve transe planiranom dinamikom, ide se na obveznice i trezorske zapise, a onda ce se opet uzeti lova od MMF-a kada dodju na naplatu. U biti samo odgadjamo otplatu, iz supljeg u prazno.
slobodni armirach

#2623 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Alfons Kauders wrote:
slobodni armirach wrote:
'
Pa uvijek je u interesu onog ko daje lovu da je plasira, topla voda.

A sta nije pravilo? Nije pravilo da se kreditni aranzman zavrsava isplatom duga?

Da mi je da sam u tvojoj banci druze... :D
ma mozemo to nazvati kako hocemo, zatvaranje ovog ili onog,...u konacnici dug se samo povecava i NIKAD ne pada.

eh sad ako nadjemo naftu :lol: :lol: :lol: mozemo ko Ekvador da unajmimo vanjsku komisiju koja ce utvrditi NEPOVOLJNI dug i onda kazemo MMF da necemo vracati dug, i naravno protjeramo par diplomata,...
dodje nam Chavez sa svojom rajom na Ilidzu u banje :D :D

nekim normalnim putem nijedna drzava nije vratila dug MMF
Alfons Kauders

#2624 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

slobodni armirach wrote:
ma mozemo to nazvati kako hocemo, zatvaranje ovog ili onog,...u konacnici dug se samo povecava i NIKAD ne pada.

eh sad ako nadjemo naftu :lol: :lol: :lol: mozemo ko Ekvador da unajmimo vanjsku komisiju koja ce utvrditi NEPOVOLJNI dug i onda kazemo MMF da necemo vracati dug, i naravno protjeramo par diplomata,...
dodje nam Chavez sa svojom rajom na Ilidzu u banje :D :D

nekim normalnim putem nijedna drzava nije vratila dug MMF
Kako se dug povecava ako sad dugujemo 500 miliona, a u 2011 i 2012 nije bilo novih zaduzenja?

Da su povucene sve transe dugovali bi 1.6 milijardi zakljucno s krajem 2012.

I mislim da govoris o pojmu "odious debt" - "nepovoljni" nije prevod.
slobodni armirach

#2625 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Alfons Kauders wrote: I mislim da govoris o pojmu "odious debt" - "nepovoljni" nije prevod.
prevedi ga ti jaro :lol: :lol: :lol:
Post Reply