Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
preludezalude
#2601 Re: Terenci i mehanika
Jedno pitanje za "mehanicare".
Pojavila mi se kod greska P0523 sto znaci: Oil Pressure Sensor High - Oil pressure sensor input above acceptable voltage.
Pokazivac pritiska mi u voznji pokazuje sasvim normalno (reklo bi se), ali na hladan motor i kljuc samo na kontakt pokazuje 1,5bar. Naravno, ranije je pokazivao 0 i tek kad se motor pokrene pokazuje neki pritisak. Pitanje je: da li ovu gresku i ovakvo prikazivanje pritiska moze da uzrokuje samo neispravan senzor pritiska ulja ili moze jos nesto da ne funcionise pored senzora pa da mi prkazuje ovakvu gresku.
Pojavila mi se kod greska P0523 sto znaci: Oil Pressure Sensor High - Oil pressure sensor input above acceptable voltage.
Pokazivac pritiska mi u voznji pokazuje sasvim normalno (reklo bi se), ali na hladan motor i kljuc samo na kontakt pokazuje 1,5bar. Naravno, ranije je pokazivao 0 i tek kad se motor pokrene pokazuje neki pritisak. Pitanje je: da li ovu gresku i ovakvo prikazivanje pritiska moze da uzrokuje samo neispravan senzor pritiska ulja ili moze jos nesto da ne funcionise pored senzora pa da mi prkazuje ovakvu gresku.
-
preludezalude
#2602 Re: Terenci i mehanika
Jos jedno pitanje za Jeep-ere,
ima li gdje kod nas da se nabavi ulje za hidraulicki volan sa Chrysler specifikacijom MS5931 I atf ulja sa oznakom atf+3 ili atf+4. Isto tako me interesuju dijelovi poput motorica ler gasa, TPS senzora, MAP senzora, O2 senzora i sl.
ima li gdje kod nas da se nabavi ulje za hidraulicki volan sa Chrysler specifikacijom MS5931 I atf ulja sa oznakom atf+3 ili atf+4. Isto tako me interesuju dijelovi poput motorica ler gasa, TPS senzora, MAP senzora, O2 senzora i sl.
-
milanz
#2603 Re: Terenci i mehanika
pozdrav imam isto pitanje gdje kupiti atf+3 atf+4 za reduktor u bih ako iko zna.
-
autoklub_ba
#2604 Re: Terenci i mehanika
Ajmo njega malo prokomentirati?autoklub_ba wrote:Pozdrav ljubiteljima vozila.
Samo da pohvalim temu i informacije koje dajete. Poseban naklon ljudima koji tako nesebično dijele svoje znanje.![]()
E sad, čitao sam dosta o njemu na temi i okolo ali ako mognete još jedan osvrt na njega;
Jeep Liberty, odnosno Cherokee je kod mene; 2,8 CRDi, 2007 god. Limited.
Kupio sam ga, a nisam ga vidio uživo. Skoro mi dolazi.
Manualni mjenjač, EU model.
Na šta da pripazim, na koliko njemu dođe veliki serivis, jel kod njega lanac ili remen?
Šta da uradim čim dođe...
Hvala, gospoda ste
-
preludezalude
#2605 Re: Terenci i mehanika
Ima li neko za prodati litar-dva atf+4?
- duk1
#2606 Re: Terenci i mehanika
Pozdrav novi sam član,
Razmišljam da kupim terenca.Razmišljao sam o ovim: Jeep Cherokee Sport 2.5, Land rover Diskovery, Pajero 2.5 kratki nešto do buđeta od 7-8500 KM.Koristio bi ga za planinske vožnje mimo puteva , nešto kao "laganiji off road" ,ali čitajući ove postove
sada sam zbunjen i ne znam šta da radim i nemogu da se odlućim.Volio bi Jeep-a ,ali šta da radim kad "nahvaliste" ove motore 2.5 i 2.1. ,a benzin 4.0 mislim da bi bio skup za registraciju za vožnju 2 puta mjesećno. Koliko košta?
Imam i opciju za Land rover Frelandera ,ali mi nedjeluje kao neki off road auto,ima li uopšte spore brzine(4L).
LP
Razmišljam da kupim terenca.Razmišljao sam o ovim: Jeep Cherokee Sport 2.5, Land rover Diskovery, Pajero 2.5 kratki nešto do buđeta od 7-8500 KM.Koristio bi ga za planinske vožnje mimo puteva , nešto kao "laganiji off road" ,ali čitajući ove postove
sada sam zbunjen i ne znam šta da radim i nemogu da se odlućim.Volio bi Jeep-a ,ali šta da radim kad "nahvaliste" ove motore 2.5 i 2.1. ,a benzin 4.0 mislim da bi bio skup za registraciju za vožnju 2 puta mjesećno. Koliko košta?
Imam i opciju za Land rover Frelandera ,ali mi nedjeluje kao neki off road auto,ima li uopšte spore brzine(4L).
LP
- Bakir1
#2607 Re: Terenci i mehanika
komsija
ja bih toyotu LC 75 da sam na tvom mjestu.
Pajera ces tesko naci da valja
ja bih toyotu LC 75 da sam na tvom mjestu.
Pajera ces tesko naci da valja
- Bakir1
#2609 Re: Terenci i mehanika
samo ono sto ima po piku 
ispravka krivih navoda, ovo je odlican auto:
http://www.pik.ba/artikal/11223901/mits ... ntercoler/
ispravka krivih navoda, ovo je odlican auto:
http://www.pik.ba/artikal/11223901/mits ... ntercoler/
- drndalo
#2610 Re: Terenci i mehanika
Zar ima 75-ica za te pare...?
- sorcerer
#2611 Re: Terenci i mehanika
4.0 odlican motor,2.1 je slabasan motor ,2.5 pristojan i pouzdan ako se ispravno koristi i odrzava.svi koji seru po VM-u, seru jer su culi od kojekakvih krkana koji su se za male pare dokopali razdrkanih auta ,pa kad nisu imali para da poprave i odrzavaju ide spika da to ne valja da je smece i slicno ...svaki motor je smece kad ga zavrces na hladno i kad vozis za zakovanim termostatom,prljavim hladnjakom,neispravnim visko ventilatorom -koji su najcesci uzroci pucanja glava na tim motorima ,ali to nije do motora,vec do glave koja sjedi za volanom.....duk1 wrote:Volio bi Jeep-a ,ali šta da radim kad "nahvaliste" ove motore 2.5 i 2.1. ,a benzin 4.0 mislim da bi bio skup za registraciju za vožnju 2 puta mjesećno. Koliko košta?
Last edited by sorcerer on 03/03/2014 14:05, edited 1 time in total.
- Bakir1
#2612 Re: Terenci i mehanika
ima, ali one sa oznakom VX strasni auti 
-
milanz
#2613 Re: Terenci i mehanika
za duk 1:pozdrav ja sam vlasnik jeep cherokee xj 2-1td reno motor. ako mislis voziti teski off road trazi 4.0l a za izlete u prirodu i lagani off road on je idealan, da ne govorim o svakodnevnoj voznji po gradu gdje trosi 9 litnafte/loze. motor je pouzdan/izdrzljiv jeftin za odrzavanje i ima dijelova u bih,nista nemoras narucivati iz vana. sve zavisi koliko ti je dubok novcanik. eto to je moje misljenje pozdrv
-
damirzenica
#2614 Re: Terenci i mehanika
Pozdrav svima,
Ja sam odnedavno vlasnik Jeep Grand Cherokee Limited 5.2 V8 1997 god. (+ sekvenc plin) auta i pojavio mi se problem.
Neće da upali - samo vergla. Kad je hladan prvi put hoće da upali i to sa verglanjem od nekoh 3-8 sekundi, čim se malo zagrije nema sile da upali. Kad upali nema nikakvih problema, mislim na vuču i slično (i plin i benzin).
Kad se skopča na dijagnostiku, javi senzor radilice/bregaste.
Probao sam sa zamjenom senzora bregaste i nije se ništa dogodilo, auto se isto ponaša, Majstor je stavljao i nov i polovan senzor bregaste. E sad jedan majstor mi kaže da je senzor bregaste ujedno i senzor radilice, dok mi drugi kaže da je senzor radilice sasvim drugi senzor.
E sad neznam šta je istina? Pored ovoga, ako je neko imao isti kvar kako ga je riješio?
U Zenici nema majstora za Jeep!
Molim za pomoć!
Ja sam odnedavno vlasnik Jeep Grand Cherokee Limited 5.2 V8 1997 god. (+ sekvenc plin) auta i pojavio mi se problem.
Neće da upali - samo vergla. Kad je hladan prvi put hoće da upali i to sa verglanjem od nekoh 3-8 sekundi, čim se malo zagrije nema sile da upali. Kad upali nema nikakvih problema, mislim na vuču i slično (i plin i benzin).
Probao sam sa zamjenom senzora bregaste i nije se ništa dogodilo, auto se isto ponaša, Majstor je stavljao i nov i polovan senzor bregaste. E sad jedan majstor mi kaže da je senzor bregaste ujedno i senzor radilice, dok mi drugi kaže da je senzor radilice sasvim drugi senzor.
E sad neznam šta je istina? Pored ovoga, ako je neko imao isti kvar kako ga je riješio?
Molim za pomoć!
- _mufljuz_
#2615 Re: Terenci i mehanika
?damirzenica wrote:Pozdrav svima,
Molim za pomoć!
http://www.cargurus.com/Cars/Discussion-t15872_ds512240
-
preludezalude
#2616 Re: Terenci i mehanika
Da li si akumulator iskopcao prije zamjene senzora? Da li si instalirao pravi originalni senzor?damirzenica wrote:Pozdrav svima,
Molim za pomoć!
-
damirzenica
#2617 Re: Terenci i mehanika
preludezalude wrote:Da li si akumulator iskopcao prije zamjene senzora? Da li si instalirao pravi originalni senzor?damirzenica wrote:Pozdrav svima,
Molim za pomoć!
Jesam iskopčao sam akumulator, probao sam sa novim senzorom (naručio ga iz Beograda, došao sa fedexom) i iz drugog Džipa polovan, međutim isto.
Što se tiče onog gore linka gdje kaže daje riješio problem sa zamjenom instalacije u vratima, sve sam žice premjerio, nema niti jedna u prekidu.
Međutim jučer sam skunuo senzorradilice koji se nalazi u razvodnoj kapi, pa ću probat njega naći i zamjeniti, obzirom da dijagnostika kaže da je u erroru senzor bregaste/radilice!
Ako imate još koju ideju recite!
-
tatadavor
#2618 Re: Terenci i mehanika
Dali netko zna koji su najbolji mehanočari za Jeepove u Zagrebi ili okolici ?
I tko se dobro razumije u automatske mjenjače ?
Imam Jeep Cherokie 3,7 V6 2002 god. s ugrađenom plinskom instalacijom Lovato.
-
preludezalude
#2619 Re: Terenci i mehanika
Mozda da nazoves "Auto Mag" i njih upitas. Mozda ce ti dati koju korisnu informaciju.tatadavor wrote:Dali netko zna koji su najbolji mehanočari za Jeepove u Zagrebi ili okolici ?
- drug_profi
#2620 Re: Terenci i mehanika
Zapade mi za oko ovaj LR, pa se zapitah kako je ovo voziti kod nas.
Ima li neko kakvo iskustvo ili savjet? Vrijedi li ovo ovih para i koliko kosta odrzavanje? Na sta paziti i sl?
http://www.pik.ba/artikal/11955576/land-rover/
Ima li neko kakvo iskustvo ili savjet? Vrijedi li ovo ovih para i koliko kosta odrzavanje? Na sta paziti i sl?
http://www.pik.ba/artikal/11955576/land-rover/
- Bakir1
#2621 Re: Terenci i mehanika
freelander je dobar za vikendice ili izleta po makadamu, uravnotezen auto, samo daleko je od terenca 
- drug_profi
#2622 Re: Terenci i mehanika
Pa uglavnom ne bih isao u te neke avanture svakako. Nisicka, Bjelasnica, uglavnom putevi (sumski).Bakir1 wrote:freelander je dobar za vikendice ili izleta po makadamu, uravnotezen auto, samo daleko je od terenca
Moje pitanje vise usmjereno troskovima servisa i ucestalost posjeta istim? Znam da je bio na Stupu, ili je jos, ovlasteni servis?
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2623 Re: Terenci i mehanika
trebao bi da radi taj na stupu ,a imas i nešu u barama ,mada je za te aute generalno sve žara.....ucestalost posjeta servisu zavisi od stanja u kom se nalazi auto ....
- drug_profi
#2624 Re: Terenci i mehanika
Žara.
Ta rijec znaci nalijevo krug.
Uzecu Dustera radije.
Ta rijec znaci nalijevo krug.
Uzecu Dustera radije.
- drndalo
#2625 Re: Terenci i mehanika
Zenin rodjak ima ovakvog, samo kratku varijantu, 2.0d motor... Vozi ga 2-3 godine, iz Njemacke ga je dovukao, i do sada sto ja znam nije imao nekih kvarova... Barem sto se auta samog tice, ogrebavanje zadnjeg desnog coseta nije do auta, nego do njega... Imao je i problem naci zimske gume te zime kada ga je uzeo, jer je neka ne bas cesta dimenzija bila na njemu...
Sve zavisi u kakvom je stanju auto i za koje pare...
Sve zavisi u kakvom je stanju auto i za koje pare...