Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
aaam wrote:Hocu da kupim novi Kindle na amazon.com. Kosta 99dolara bez reklama. Da li znate koliko bi jos morao platiti postarinu, carinu, pdv i sta sve jos ima u nasoj drzavi da se plati? Vidio sam na njihovoj stranici da se uredjaj moze poslati kao poklon i oni ne bi stavili cijenu. Da li bi to smanjilo troskove?
ne bi nista umanjilo, carinili bo istoj cijeni. 10% carine, 1% obrade, pa na sve to 17% PDV i jos 15KM taksi
99$*1,1*1,01*1,17+15KM=KM
aaam wrote:Hocu da kupim novi Kindle na amazon.com. Kosta 99dolara bez reklama. Da li znate koliko bi jos morao platiti postarinu, carinu, pdv i sta sve jos ima u nasoj drzavi da se plati? Vidio sam na njihovoj stranici da se uredjaj moze poslati kao poklon i oni ne bi stavili cijenu. Da li bi to smanjilo troskove?
ne bi nista umanjilo, carinili bo istoj cijeni. 10% carine, 1% obrade, pa na sve to 17% PDV i jos 15KM taksi
99$*1,1*1,01*1,17+15KM=KM
Da ne listam cijelu temu(opsirno i o svemu pisano), moze li mi neko u kratkim crtama objasniti proceduru uvoza auta?
Uvezao bi svoje auto VW Pasat 2005.god. Koja me procedura ocekuje?
Je li bolje doci sa odjavljenim autom ili je bolje doci, skinuti tablice pa ga tek onda odjaviti?
Posto je to tvoj auto nisam siguran sad bas kako to ide. Skoro sam uvezao auto.
Kupljen na auto placu. Napravljen ugovor o kupovini i ovjeren. Potvrda da je roba iz EU. Dosao na HR granicu i prijavio vozilo za uvoz u BiH. Spedicija odradila svoje. Odradio homologaciju. Poslao tablice nazad da odjavim auto. Spedicija nakon toga odradila carinu i PDV. I na kraju registracija. Mislim da je tim redosledom i da nisam nesto zaboravio.
Zelio bih da preko interneta narucim neku odjecu sa sa sajta cije je sjediste u velikoj britaniji, procito sam negdje da je ukinuta zarina za robu iz evropske unije...pa bih zamolio nekog ko se razumije da mi kaze da li se zaista ne placa carina za robu iz EU, da li cu morati da platim PDV, i da li postoji neki nacin da se izbjegne placanje bilo cega preko narucivanja manjih posiljki do 50km
acika1 wrote:Zelio bih da preko interneta narucim neku odjecu sa sa sajta cije je sjediste u velikoj britaniji, procito sam negdje da je ukinuta zarina za robu iz evropske unije...pa bih zamolio nekog ko se razumije da mi kaze da li se zaista ne placa carina za robu iz EU, da li cu morati da platim PDV, i da li postoji neki nacin da se izbjegne placanje bilo cega preko narucivanja manjih posiljki do 50km
do 50KM se ne placa ni carina ni PDV. To sto je shop u UK ne znaci da je proizvedeno tu.
Pored toga, treba napomenuti da ukoliko narucis putem neke privatne kompanije, kao sto je DHL UPS FEDEX, platit ces samo njihovo posredovanje 60-70KM u BIH, iako si platio dostavu vec na toj stranici.
postovanje, zelim nesto da kupim od kineza u vrijednosti od 160$, oni mi nude da moj paket oznace kao gift u vrijednosti manjoj od 50 KM. Sad me zanima, da li bih ja trebao platiti ikakve dadžbine? PDV? porez?
eurodancer wrote:postovanje, zelim nesto da kupim od kineza u vrijednosti od 160$, oni mi nude da moj paket oznace kao gift u vrijednosti manjoj od 50 KM. Sad me zanima, da li bih ja trebao platiti ikakve dadžbine? PDV? porez?
eurodancer wrote:postovanje, zelim nesto da kupim od kineza u vrijednosti od 160$, oni mi nude da moj paket oznace kao gift u vrijednosti manjoj od 50 KM. Sad me zanima, da li bih ja trebao platiti ikakve dadžbine? PDV? porez?
imas odgovor na istoj stranici. Samo citaj
a sta ako otvore otvore paket i skontaju da je vrijednost veca?
imas odgovor na istoj stranici. Samo citaj
a sta ako otvore otvore paket i skontaju da je vrijednost veca?
pa carinit ce. Imas formulu za racunanje troskova na istoj stranici
Danguba wrote:Da ne listam cijelu temu(opsirno i o svemu pisano), moze li mi neko u kratkim crtama objasniti proceduru uvoza auta?
Uvezao bi svoje auto VW Pasat 2005.god. Koja me procedura ocekuje?
Je li bolje doci sa odjavljenim autom ili je bolje doci, skinuti tablice pa ga tek onda odjaviti?
Hvala unaprijed.
Danas razgovaram sa spediterom i ne mogu da vjerujem. Kaze covjek da je to najlosija solucija i da bi ja trebao da platim i carinu i porez.
Kakva je ovo drzava.
Trebao bi traziti ili bolje reci moliti nekoga da mi da izjavu da je auto iz EU ili da auto prebacim na negoga odnosno da napravim kupo-prodajni ugovor. Ovjeriti kod notara i t.d.
Svasta.
Mene su zadnje dvije narudzbe oprali da valja. Par savjeta ako narucujete telefone ili nesto slicno.
- Nemojte korsititi DHL,USPS,FEDEX
- Koristi obicnu postu,air mail sa tracking brojem
- Obavezno navedite cijenu ispod 50 Km,ako je navedete vecu i za 1 Km paket otvaraju da vide sta se tacno nalazi u njemu ako posumnjaju da cijena ne odgovara navedenom onda ti traze originalan racun ili izvod iz paypal-a.Na osnovu racuna ti naplacuje carinu i porez i samo na osnovu njega.Sami carinci u ovakvim slucajevima imaju obavezu da prihvate racun bez obzira na trenutnu prodajnu vrijednost proizvoda na trzistu BiH i sami je ne mogu procjenivati.
Ako budete te srece pa vam ciko postar uruci zahtjev od carine onda racunajte.
Vas racun x 1.1 x 1.17 x ( 1.01 ponekad ) +15 do 20 KM
Nekad sve prodje bez carine ali vas nekad i skontaju!
pama wrote:Mene su zadnje dvije narudzbe oprali da valja. Par savjeta ako narucujete telefone ili nesto slicno.
- Nemojte korsititi DHL,USPS,FEDEX
- Koristi obicnu postu,air mail sa tracking brojem
- Obavezno navedite cijenu ispod 50 Km,ako je navedete vecu i za 1 Km paket otvaraju da vide sta se tacno nalazi u njemu ako posumnjaju da cijena ne odgovara navedenom onda ti traze originalan racun ili izvod iz paypal-a.Na osnovu racuna ti naplacuje carinu i porez i samo na osnovu njega.Sami carinci u ovakvim slucajevima imaju obavezu da prihvate racun bez obzira na trenutnu prodajnu vrijednost proizvoda na trzistu BiH i sami je ne mogu procjenivati.
Ako budete te srece pa vam ciko postar uruci zahtjev od carine onda racunajte.
Vas racun x 1.1 x 1.17 x ( 1.01 ponekad ) +15 do 20 KM
Nekad sve prodje bez carine ali vas nekad i skontaju!
jesi isao preko dhla? pa su te oprali ili su otvorili bas tvoj paket iako je pisalo da je cijena ispod 50?
Dobio sam paket na njemu pise da je posta carinjena u posti banja luka a nisam dobio nikakvu uplatnicu za uplatu carine,vrijednost paketa je 15 km, dali je to samo pregledano na carini i oslobodjeno carine?
Paket vrijednosti 15KM sigurno nije carinjen. Eventualno može biti obavljen carinski pregled. Da si imao išta platiti, platio bi. Paket nebi bio u tvojim rukama prije plaćanja obaveza.