To ti zatamni stakla jos viseZatamnjena stakla wrote:Grijem se na plastiku znači gajbe pa onda flaše i tako to.
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
ketronsd1
#2601 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
-
Cisvalp
#2602 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ono sto sam ja procitao je da ova se ova tema ne odnosi generalno na grijanje na struju, nego samo grijanje klima uredjajem na struju.
Ja sam se nekada davno grijao na struju (nije bila klima) i to je po meni najskuplje grijanje sto postoji, totalno je neisplativo.
Eh, posto ovdje govorimo o grijanju klimom, moje misljenje je da su jedino isplativi oni sa invertorima. Jos jedan problem kod grijanja klimom je raspored prostorija i kvadratura naravno. Mozes se grijati isplativo i veca kvadratura ako je jedna prostorija u pitanju, ali ako imate vise prostorija, pa hodnik, pa kupatilo itd. onda ako se mislite ogrijati nije dovoljna jedna unutrasnja jedinica bez obzira kojeg kapaciteta ona bila. Imacete u prostoriji gdje je klima previsoku temperaturu, a u drugim i nece biti bas prijatno (a velika potrosnja). To je po meni neisplativo.
Ja sam se nekada davno grijao na struju (nije bila klima) i to je po meni najskuplje grijanje sto postoji, totalno je neisplativo.
Eh, posto ovdje govorimo o grijanju klimom, moje misljenje je da su jedino isplativi oni sa invertorima. Jos jedan problem kod grijanja klimom je raspored prostorija i kvadratura naravno. Mozes se grijati isplativo i veca kvadratura ako je jedna prostorija u pitanju, ali ako imate vise prostorija, pa hodnik, pa kupatilo itd. onda ako se mislite ogrijati nije dovoljna jedna unutrasnja jedinica bez obzira kojeg kapaciteta ona bila. Imacete u prostoriji gdje je klima previsoku temperaturu, a u drugim i nece biti bas prijatno (a velika potrosnja). To je po meni neisplativo.
-
kadett
#2603 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da,platio 900 km.Ali nisi sve procitao.Napisao sam.Montaza je uradi sam.Znaci ukupno sa montazom 900 km.otorinolaringorolog wrote:Tek sad vidim.
-platio si kineza 900KM + ugradnja znaci 1100KM
-rece ti da znas da su japanci najbolji
-a mi pricasmo ovdje a ti si to citao da japanac (fujitsu 12 leca) kosta 1300KM sa ugradnjom (to je standard model,fujitsu ima i jeftiniji model od ovog)
-ne kontam zasto kineza kupit radi 200KM razlike
A za razliku para placacu struju koju potrosim.Jednostavno,zar ne.
- starii
#2604 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
mora da si kupio elitovu il bekovu klimukadett wrote:Da,platio 900 km.Ali nisi sve procitao.Napisao sam.Montaza je uradi sam.Znaci ukupno sa montazom 900 km.otorinolaringorolog wrote:Tek sad vidim.
-a mi pricasmo ovdje a ti si to citao da japanac (fujitsu 12 leca) kosta 1300KM sa ugradnjom (to je standard model,fujitsu ima i jeftiniji model od ovog)
usput ovi sto se griju na klimu jel kod vas vanjska jedicina unutra zaprljana od ovog smoga i prljavstine...prije kad bi klima isla u defrost izlazila je cista voda a sad crno ko garež...imal kakvo sredstvo da se ovo ocisti...
-
kadett
#2605 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
starii wrote:
mora da si kupio elitovu il bekovu klimuhaj halalicemo ti sto nije fujitsu
![]()
- Hajlac
#2606 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ima naravno:kadett wrote:lovacs wrote: To jesu top klime,ali u svakom takmicenju ima drugo mjesto pa trece....
1. Mitsubishi
2. Toshiba
3. Fujitsu
moram malo
Htio si reći - ima četvrto pa peto...
Npr.
4. Daikin
5. Panasonic
6. LG
...
pa onda uber kinezi hehe
- Hajlac
#2607 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Eh pa ne ide to tako - a gdje su troškovi bakarnih cijevi, nosača za vanjsku itd... ?kadett wrote:Da,platio 900 km.Ali nisi sve procitao.Napisao sam.Montaza je uradi sam.Znaci ukupno sa montazom 900 km.otorinolaringorolog wrote:Tek sad vidim.
A koji je model klime?
- Hajlac
#2608 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma sama se ona djelomično čisti upravo im ciklusima nakupljanja i otapanja vode po rebrima a nekad na ljeto lagano joj pređi po rebrima nekom mekanom četkom (npr. za odjeću) - ja sam čini mi se ljetos to radio i puno naslaga prašine je spadalo.starii wrote: usput ovi sto se griju na klimu jel kod vas vanjska jedicina unutra zaprljana od ovog smoga i prljavstine...prije kad bi klima isla u defrost izlazila je cista voda a sad crno ko garež...imal kakvo sredstvo da se ovo ocisti...
A imaš za to pjenu u spreju koja se širi kao pur pjena kad je istisneš pa bi trebalo da fino zađe unutra i očisti naslage smoga/masnoće (nisam to još probao).
-
otorinolaringorolog
#2609 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
-Mislim da ovi sto ugradjuju fujitsu racunaju ugradnju 250KM tako da kod tebe ispade jos manja razlika 150KM jeftinije nego japanca da si kupio.kadett wrote:Da,platio 900 km.Ali nisi sve procitao.Napisao sam.Montaza je uradi sam.Znaci ukupno sa montazom 900 km.otorinolaringorolog wrote:Tek sad vidim.
-nije rijec samo o fujitsu,jer takodje mitsubishi takodje ima model koji kosta izmedju 1000-1200KM
-i dalje pokusavam shvatit zasto bi neko kupio kineza a ne japanca a kinez jeftiniji samo 150-200 KM
- Zatamnjena stakla
#2610 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Neki stroj u šupi sve prima.ketronsd1 wrote:To ti zatamni stakla jos viseZatamnjena stakla wrote:Grijem se na plastiku znači gajbe pa onda flaše i tako to.
- lovacs
#2611 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
pa dobro mozda mi sad bezveze nagadjamo kad covjek nece da kaze koju klimu ima. mozda je neka ogromna klimetina pa je bila 900. ako je ova standardna velicina a 900 maraka onda mora da ima led svjetla na sebiotorinolaringorolog wrote:-Mislim da ovi sto ugradjuju fujitsu racunaju ugradnju 250KM tako da kod tebe ispade jos manja razlika 150KM jeftinije nego japanca da si kupio.kadett wrote:Da,platio 900 km.Ali nisi sve procitao.Napisao sam.Montaza je uradi sam.Znaci ukupno sa montazom 900 km.otorinolaringorolog wrote:Tek sad vidim.
-nije rijec samo o fujitsu,jer takodje mitsubishi takodje ima model koji kosta izmedju 1000-1200KM
-i dalje pokusavam shvatit zasto bi neko kupio kineza a ne japanca a kinez jeftiniji samo 150-200 KM
-
dado123
#2612 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene je sa prednje strane ona resetka potpuno crna, i na njoj uvijek ima inja koji se pruza do polovine tacne.Hajlac wrote:Ma sama se ona djelomično čisti upravo im ciklusima nakupljanja i otapanja vode po rebrima a nekad na ljeto lagano joj pređi po rebrima nekom mekanom četkom (npr. za odjeću) - ja sam čini mi se ljetos to radio i puno naslaga prašine je spadalo.starii wrote: usput ovi sto se griju na klimu jel kod vas vanjska jedicina unutra zaprljana od ovog smoga i prljavstine...prije kad bi klima isla u defrost izlazila je cista voda a sad crno ko garež...imal kakvo sredstvo da se ovo ocisti...
A imaš za to pjenu u spreju koja se širi kao pur pjena kad je istisneš pa bi trebalo da fino zađe unutra i očisti naslage smoga/masnoće (nisam to još probao).
Znaci i kad defrost odradi opet ostane prednja strana i dio tacne pokriven injem.
E sad jeli to treba tako da bude posto je ovih dana vlaga preko 90% a defrost radi svako sat vremena.
Jos sam primjetio, kad radi defrost da radijator u unutrasnjoj jedinici smrzne.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#2613 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kako sam ugradio grijač za odvod, koji sam malo podijelio i na tacnu defrost je kraći i nema tragova inja.dado123 wrote:Kod mene je sa prednje strane ona resetka potpuno crna, i na njoj uvijek ima inja koji se pruza do polovine tacne.Hajlac wrote:Ma sama se ona djelomično čisti upravo im ciklusima nakupljanja i otapanja vode po rebrima a nekad na ljeto lagano joj pređi po rebrima nekom mekanom četkom (npr. za odjeću) - ja sam čini mi se ljetos to radio i puno naslaga prašine je spadalo.starii wrote: usput ovi sto se griju na klimu jel kod vas vanjska jedicina unutra zaprljana od ovog smoga i prljavstine...prije kad bi klima isla u defrost izlazila je cista voda a sad crno ko garež...imal kakvo sredstvo da se ovo ocisti...
Znaci i kad defrost odradi opet ostane prednja strana i dio tacne pokriven injem.
E sad jeli to treba tako da bude posto je ovih dana vlaga preko 90% a defrost radi svako sat vremena.
Jos sam primjetio, kad radi defrost da radijator u unutrasnjoj jedinici smrzne.
Stigao mi je i termostat tako da će sada biti full automatic.
Objavim fotografije kada završim projekat,
-
otorinolaringorolog
#2614 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
-ne znam kako ostalim forumasima ali meni ovdje puno toga nije jasno
-imamo toshibu japanku koja ide u par sati u defrost i po najvecim minusima
-zatim smo imali jos raznih uredjaja koji idu rijetko u defrost
-onda imamo nekog kineza koji sam grije bez problema 45m2 bez ikakve izolacije i sa katastrofa drvenim prozorima i pri tome na -5 ide u defrost svaka 2 sata
-i sad na kraju imamo najbolje medju japancima koji ide u defrost svakih sat vremena na ovim temperaturama
-kome vjerovati na ovom forumu pitanje je sad
-onda imamo nekog kineza koji sam grije bez problema 45m2 bez ikakve izolacije i sa katastrofa drvenim prozorima i pri tome na -5 ide u defrost svaka 2 sata
-i sad na kraju imamo najbolje medju japancima koji ide u defrost svakih sat vremena na ovim temperaturama
-
otorinolaringorolog
#2615 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Piplica kako si pricvrstio grijac za tacnu,s tim se ne smije zezat,tu bude puno vode a nedaj boze da se podigne pa ga ventilator zakaci.Jel u pitanju neka ljepljiva traka ili sta vec.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#2616 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Grijač je sa donje strane tacne (vanjske).otorinolaringorolog wrote:Piplica kako si pricvrstio grijac za tacnu,s tim se ne smije zezat,tu bude puno vode a nedaj boze da se podigne pa ga ventilator zakaci.Jel u pitanju neka ljepljiva traka ili sta vec.
Nije mi padalo na pamet da rastavljam vanjsku jedinicu.
Sa jakom ljepljivom trakom sam učvrstio grijač, preko toga alu. folija pa izolacija.
Postavim fotografije danas ako stignem postaviti i termostat.
- Hajlac
#2617 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Znači, milion puta na temi je rečeno da učestalost defrosta direktno zavisi od opterećenja a takođe milion puta sam rekao da moja klima(na koju ašćare aludiraš) radi na 1/3 svog kapaciteta tj. do 500W dok vidimo kod drugih da rade na 800W do 1,5kWotorinolaringorolog wrote:-ne znam kako ostalim forumasima ali meni ovdje puno toga nije jasno
Samo bi se konfrontirao i prozivao ljude a bez pokrića!
I btw, zadnjih 5-10 dana moja SKVP ide svakih 1-1.5h. To kad sam navodio da ide vrlo rijetko (3-4 puta dnevno), nisu bile ovakve rekordne magle. Duša ti izvrtati činjenice i izvlačiti iz konteksta
Ove Mitsubishi FH klime su odlične s defrostom jer:
1. vrlo kratko im traje defrost
2. vrlo često ga rade što u praksi znači kumulativno veću efikasnost i snagu nego kad bi se mučile s zaleđenim izmjenjivačem toplote na vanjskoj.
Kako već sugerirah i ja a i drugi ranije(nakon onih maratonskih prepucavanja) - više pričajte o iskustvima s ovakvim stvarima poput defrosta, temperaturama po prostorijama itd. a manje se bakćite paušalnim uspoređivanjima na ovaj način - vađenjem iz konteksta.
-
kadett
#2618 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hm...pa drug moj,forumi su takvi.Ostaje da sam zakljucis i dokucis kome vjerovati.otorinolaringorolog wrote:-ne znam kako ostalim forumasima ali meni ovdje puno toga nije jasno
- lovacs
#2619 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
kako god al uvijek je vrijedila ona koliko para toliko muzike 
-
dado123
#2620 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Meni zadnja dva dana FH35VEHZ (grije oko 45 m2, temperatura na daljinskom 22 stepena, brzina ispuhivanja na 3)otorinolaringorolog wrote:-ne znam kako ostalim forumasima ali meni ovdje puno toga nije jasno
ide svako sat u defrost.
Ova SF izdrzi malo duze ali ona grije samo 16 m2 i temperatura na daljinskom 19 stepeni.
-
kadett
#2621 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Potvrdjujem.Defrost zavisi direktno od opterecenja i vanjske temperature.E sad,moja klima ne radi na tih 500W pri vanjskoj temp. od -5.A nisu nam ni isti objekti koje grijemo.Ti zivis u jednom dobro izolovanom stanu (ne kuca,sto je velika razlika) a ja u lose izolovanoj kuci.Hajlac wrote:
Znači, milion puta na temi je rečeno da učestalost defrosta direktno zavisi od opterećenja a takođe milion puta sam rekao da moja klima(na koju ašćare aludiraš) radi na 1/3 svog kapaciteta tj. do 500W dok vidimo kod drugih da rade na 800W do 1,5kW![]()
Jutros oko 7 sati,napolju -5,klima navijena na 24 stepena a toliko i pokazuje na termometru u sobi.Vuce 750W.Takva je situacija bila jutros.
Kod mene isto tako ili veoma slicno.Ne volim bas puno detaljisat.Samo sto kod mene defrost traje oko 10 minuta.Hajlac wrote: I btw, zadnjih 5-10 dana moja SKVP ide svakih 1-1.5h. To kad sam navodio da ide vrlo rijetko (3-4 puta dnevno), nisu bile ovakve rekordne magle.
-
hemy
#2622 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
trenutno imam dvije klime u dva stana pa ih malo poredim
toshibu i fujitsu (gle cuda),
odma da napomenem da nisu ista KLASA tj. fujitsu je viša (po mome misljenju)
,
toshiba ide u defrost više otprilike 2-3 puta nego fujitsu.
Juće sam se zadesio u stanu i toshiba je iška u defrost i opet nakon 45 min, dok mi je kod fujitsu to teže procjenuti.
Odma da napomenem da nisam non stop u stanu.
toshibu i fujitsu (gle cuda),
odma da napomenem da nisu ista KLASA tj. fujitsu je viša (po mome misljenju)
toshiba ide u defrost više otprilike 2-3 puta nego fujitsu.
Juće sam se zadesio u stanu i toshiba je iška u defrost i opet nakon 45 min, dok mi je kod fujitsu to teže procjenuti.
Odma da napomenem da nisam non stop u stanu.
-
otorinolaringorolog
#2623 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Izgleda da nekima treba prevod za moje postoveotorinolaringorolog wrote:-ne znam kako ostalim forumasima ali meni ovdje puno toga nije jasno
-pisac je ovdje konkretno mislio na ovog kineza kojem ne znamo ni identitet jos
-ispada da bolje radi ovaj kinez od najboljih japanaca
-to bode u oci
-ja mu ne vjerujem ni pola rijeci
-a ovaj sto se odma nadje uvrijedjen i izvadi iz konteksta nesto protiv njegove klime to je njegov problem
-
kadett
#2624 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Drugar,o kakvim svjetlima govoris,ne razumijem te bas.Jel mislis da ima led svjetla za maglu.o cemu pricas.?lovacs wrote: ako je ova standardna velicina a 900 maraka onda mora da ima led svjetla na sebi
-
otorinolaringorolog
#2625 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa mora bit neka karafeka koja te privukla da kupis nju iako je samo 200-ak KM jeftinija od japanca,led svjetiljke spojlere ili slicnokadett wrote:Drugar,o kakvim svjetlima govoris,ne razumijem te bas.Jel mislis da ima led svjetla za maglu.o cemu pricas.?lovacs wrote: ako je ova standardna velicina a 900 maraka onda mora da ima led svjetla na sebi