Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bakir1
#2601 Re: Pitamo Mehanicare ?
Javi se bitangi ako ima i on kad da te ubaci u raspored
-
Dzontra_Volta
#2602 Re: Pitamo Mehanicare ?
Može biti da ti je otišla bobina. Samo mi nije jasno zašto je skroz stao.salle_eh1986 wrote:Jedno pitanjce od mene.
Reno Clio 1.2 godište 99-o, benzinac
Kontam naletio negdje na ivičnjak i sj**o ausput, grana kontam ili katalizator
Uglavnom odem do majstora i čovjek podigne, kaže legendo nije ti to što ti misliš, haj ti odi do Edvina da ti pogleda nešto ti preskače.
Tako i uradim, ostavio auto sreća reko na terenu sam nisam kući za 5-6 dana kad se vratim gotovo, kad ja nazad čovjek ga nije pogledao, kaže pretrpan poslom pa će eto za dans, eventualno sutra.
Ne znam sad jel bilo pametno ali meni pukne film da toliko još čekam i kontam negdje drugo. Jedva upalihi na pola puta do kuće stade, moradoh ga šlepati. Sad stoji garažiran, kontam čim imadnem vremena tražiti kakvog drugog majstora (pa ako ko ima kakvog dobrog a da je na relaciji Ilidža-Otoka ili malo dalje) a usput da priupitam šta bi moglo biti.
Ne razumijem se nešto oko auta iskreno, samo natoči gorivo, promjeni ulje i tako to (nekad me fakat stid što je tako), gledao sam svjećice i nevjerujem da su one.
Kontam jel moguće kablovi da su negdje popustili (ilitiga presječeni), mada opet mi nekako najcrnje ide na neki kvar oko motora jer je trzao ko traktor...
-
junior3
#2603 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma ima brzo da se raspadne ako budeš tako šaltao. Najviše će mjesec izdržati.amar1994 wrote:da li se skracuje radni vijek CR Turbo dizel motora ako se salta svaka brzina izmedju 2500-3000rpm? ,potrosnja me ne interesuje jer mogu ustedit najvise pola litra ako ga peglam
- amar1994
#2604 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hahajunior3 wrote:Ma ima brzo da se raspadne ako budeš tako šaltao. Najviše će mjesec izdržati.amar1994 wrote:da li se skracuje radni vijek CR Turbo dizel motora ako se salta svaka brzina izmedju 2500-3000rpm? ,potrosnja me ne interesuje jer mogu ustedit najvise pola litra ako ga peglam
-
junior3
#2605 Re: Pitamo Mehanicare ?
Samo ćeraj i ne brini se bez veze. 
-
kolektor
#2606 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma nista samo bjezati od takvih majstora i normalno javno ih prozavati. Ja sam nedavno bio kod @bitanga_sa_otesa(@Bakir1 ga je isto spomenuo). Zadovoljan sam uradjenim poslom, a i samim pristupom prema meni kao musterijom. Dogovoren termin tad i tad, cjena tolika i tolika, sve ispostovano.salle_eh1986 wrote:Uglavnom odem do majstora i čovjek podigne, kaže legendo nije ti to što ti misliš, haj ti odi do Edvina da ti pogleda nešto ti preskače. Tako i uradim, ostavio auto sreća reko na terenu sam nisam kući za 5-6 dana kad se vratim gotovo, kad ja nazad čovjek ga nije pogledao, kaže pretrpan poslom pa će eto za dans, eventualno sutra.
-
530i
#2607 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jebi ga, kad ga spominjete na svakom forumu normalno da će se čovjek uobrazit...
- amar1994
#2608 Re: Pitamo Mehanicare ?
Svaka iduca brzina je bez turbo lag-ajunior3 wrote:Samo ćeraj i ne brini se bez veze.
Last edited by amar1994 on 01/09/2015 21:25, edited 1 time in total.
- amar1994
-
salle_eh1986
#2610 Re: Pitamo Mehanicare ?
nisam u toku za @bitanga_sa_otesakolektor wrote:Ma nista samo bjezati od takvih majstora i normalno javno ih prozavati. Ja sam nedavno bio kod @bitanga_sa_otesa(@Bakir1 ga je isto spomenuo). Zadovoljan sam uradjenim poslom, a i samim pristupom prema meni kao musterijom. Dogovoren termin tad i tad, cjena tolika i tolika, sve ispostovano.salle_eh1986 wrote:Uglavnom odem do majstora i čovjek podigne, kaže legendo nije ti to što ti misliš, haj ti odi do Edvina da ti pogleda nešto ti preskače. Tako i uradim, ostavio auto sreća reko na terenu sam nisam kući za 5-6 dana kad se vratim gotovo, kad ja nazad čovjek ga nije pogledao, kaže pretrpan poslom pa će eto za dans, eventualno sutra.
može detaljnije, na PM ili ovde kako god
- Ned071
#2611 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da imas fiata pezejca zaporosca... Odmah bi dosao na red. Ovako nadji nik bitanga s otesa posalji pp i bice u dure....
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2612 Re: Pitamo Mehanicare ?
jao jao pocele su prozivke... zaboravio si moskviča

-
NediM17
#2613 Re: Pitamo Mehanicare ?
U sustini ne, da ga saltas na 4.500-5.000rpm, to je vec druga stvar. Moj je od 60.000km, presao 40.000km na tri milje obrtaja, pa evo jos vozi, i ne vidim razlog da ne vozi jos dugo, dugo. U sustini duze traju motori koji su vozeni na autobanu, pa cak i na "visokim" turazama, npr. za dizela je vec 3milje prilicno, nego li motori koji su stalno vozeni po gradu i nikada se nisu ni zagrijali na radnu temperaturu (ovo vazi narocito za turbake, odnosno sam turbo).amar1994 wrote:da li se skracuje radni vijek CR Turbo dizel motora ako se salta svaka brzina izmedju 2500-3000rpm? ,potrosnja me ne interesuje jer mogu ustedit najvise pola litra ako ga peglam
Samo ga nemoj tjerati hladnog i gasiti vruceg, i bice to dobro. Nekad mu cak dobrododje i malo "ubijanja" da dosta povisi EGT izgori cadj i izbaci je na auspuh, narodski receno da ga "propuses".
Mozda je takav nacin voznje cak i zdraviji od peglanja na 1.500rpm, a druga stvar nikada neces biti u turbo rupi, i uvijek ce ti "dizla" biti spremna da poleti
- amar1994
#2614 Re: Pitamo Mehanicare ?
to sam cekao,nastavljam sa ovakvom voznjom,ali kad se posteno zagrije masina,a uvijek sacekam barem minut na leru prije nego ga ugasim,svi misle da sam ludNediM17 wrote:U sustini ne, da ga saltas na 4.500-5.000rpm, to je vec druga stvar. Moj je od 60.000km, presao 40.000km na tri milje obrtaja, pa evo jos vozi, i ne vidim razlog da ne vozi jos dugo, dugo. U sustini duze traju motori koji su vozeni na autobanu, pa cak i na "visokim" turazama, npr. za dizela je vec 3milje prilicno, nego li motori koji su stalno vozeni po gradu i nikada se nisu ni zagrijali na radnu temperaturu (ovo vazi narocito za turbake, odnosno sam turbo).amar1994 wrote:da li se skracuje radni vijek CR Turbo dizel motora ako se salta svaka brzina izmedju 2500-3000rpm? ,potrosnja me ne interesuje jer mogu ustedit najvise pola litra ako ga peglam
Samo ga nemoj tjerati hladnog i gasiti vruceg, i bice to dobro. Nekad mu cak dobrododje i malo "ubijanja" da dosta povisi EGT izgori cadj i izbaci je na auspuh, narodski receno da ga "propuses".
Mozda je takav nacin voznje cak i zdraviji od peglanja na 1.500rpm, a druga stvar nikada neces biti u turbo rupi, i uvijek ce ti "dizla" biti spremna da poleti
-
NediM17
#2615 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nema potrebe osim ako ga nisi ganjao ili dugo vozio na autoputu na visokim obrtajima. Nakon normalne voznje slobodno odmah zavrni kljuc. 
- amar1994
#2616 Re: Pitamo Mehanicare ?
ma poslije gasanja ili autoputa to radim,kad je normalna voznja 10-15sec i gasenjeNediM17 wrote:Nema potrebe osim ako ga nisi ganjao ili dugo vozio na autoputu na visokim obrtajima. Nakon normalne voznje slobodno odmah zavrni kljuc.
-
snake c3
#2617 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hvala drug pomoglo je.junior3 wrote:http://oilselector.castrol.com/c/uk/eng/search
Eto pogledaj gore, opet zavisi i koliko je prešao.
Najbolje u nekom ovlaštenom pitaj, ne moraš tamo mijenjati.
- Nabucco
#2618 Re: Pitamo Mehanicare ?
Eh ovako. Seat Toledo 1.9 TDI 81kw ASV oznaka motora.
Lamela je vjerovatno gotova, smrdi i kvacilo je nenormlano lagano. Zamajac ne daje nikakve simptome, mjenjac ne trese, kvacilo ne trese, ne lupka.
EH zanima me sljedece:
1.Koliko košta nova lamela i da li se može kupiti cisto lamela, ili mora sa korpom?
2.Da li se mora mjenjati i zamajac sa lamelom ?
3.Čuo sam da postoji neko nitnovanje ili kako vec
, nesto na moju lamelu nanesu novi sloj, jel isplativo to, kakav je kvalitet?
Imam još jedno pitanje. Cuo sam da VAG vozila pa i ova druga modernija, lažu sa temperaturom motora, tj. zakucaju na 90 i ne reaguju. Imam osjecaj da mi se motor pregrijava, otvorim haubu, puf vruc zrak ko rernu kad otvorim. Nakon sprorije voznje 10km/h nekih 10 minuta bude vruca cak i maska.
.Nisam se nikad nakanio da cekam hoce li paliti ventilator, znam da ga pali kad se klima upali. Nikad ne ostane raditi nakon sto se auto ugasi, jel ovo normalno ?
. Znam da na starijim zna ostati raditi i nakon gasenja, kakva je situacija kod novijih? . Na diagnostici nema greške. Na ovo vec sumnjam citavo ljeto, ali reko sve da nije sto je veca temperatura napolju, a auto sam kupio jesenas.
Lamela je vjerovatno gotova, smrdi i kvacilo je nenormlano lagano. Zamajac ne daje nikakve simptome, mjenjac ne trese, kvacilo ne trese, ne lupka.
EH zanima me sljedece:
1.Koliko košta nova lamela i da li se može kupiti cisto lamela, ili mora sa korpom?
2.Da li se mora mjenjati i zamajac sa lamelom ?
3.Čuo sam da postoji neko nitnovanje ili kako vec
Imam još jedno pitanje. Cuo sam da VAG vozila pa i ova druga modernija, lažu sa temperaturom motora, tj. zakucaju na 90 i ne reaguju. Imam osjecaj da mi se motor pregrijava, otvorim haubu, puf vruc zrak ko rernu kad otvorim. Nakon sprorije voznje 10km/h nekih 10 minuta bude vruca cak i maska.
- Nabucco
#2619 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da dodam. Crijeva nisu pod pritiskom. Rekose mi da pipnem gornje i donje crijevo, i da ovo donje treba da bude hladno. Kod mene je ista temperatura gore i dole.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2620 Re: Pitamo Mehanicare ?
ako je kvacilo mekano bas -gnjecavo odvaja...pukla ti je potisna.preporucujem da kupis set i postedis sebe daljih problema.kad je auto ugrijan na radnu temperaturu oba crijeva trebaju biti vruca,samo kad se pocinje grijati prije nego otvori termostat donje mora biti hladno,ako je odmah na pocetku i ono toplo to je znak da je termostat stalno otvoren.a da ti se auto pregrijava prokuhao bi davno,tako da mislim da nemas razloga za brigu ako se ventilator pali i crijeva nisu tvrda...
-
530i
#2621 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako se krene pregrijavati podignut će kazaljku, ne brini. Samo ne oscilira od 85 do 95 kao kod nekih drugih vozila, nego stoji tako na sredini.
- Nabucco
#2622 Re: Pitamo Mehanicare ?
Veceras sam primjetio da mi se auto usrmdilo. Eh sad, nije to baš onaj standardni miris lamele, vec lici nekih 60%. Kad otvorim haubu smrdi, eh sad, postoji mogucnost da su plastike ugrijane pa smrde, mada mi se nije desavalo. Gasao sam ga maloprije, dobro potegne u 2 i 3 ,bez problema. Kvacilo vraca normalno, šalta normalno, samo imam osjecaj da ga lakse gurnem do dna trenutno. I dalje bez problema krenem prvom na kvacilo, bez gasa, Pokuao sam veceras i drugom krenuti i uspiio sam uz trunku gasa. Idem sutra na pregled da vide šta je, ja ipak mislim da mi ventilator nikako ne pali, jer sam imao sudar i unistena mi je ona kutija sto je na kraku pricvrscena, međutim nije bila elektronika unistena vec samo kuciste puklo, pa je majstor to zalijepio. Ali posto mi je majstor levat, frajer izvuko auto bez haube, ispred kuce da ga na konju rasteže, kiša pada, a ta elektronika bila na otvorenom i pokisnu, ja kasno viđoh. On par minuta nakon toga pali auto i postoji mogucnost da je tu nastao kratki spoj. Zanimljivo mi se desilo i neki dan, doduse bilo je 30 stepeni napolju. Ja došo kuci sa dužeg putovanja, nakon pola sata krenem u grad upalim auto, temperatura 90 zakucana, jel moguce da se za pola sta nije uspio bar malo ohladiti ?bitanga_sa_otesa wrote:ako je kvacilo mekano bas -gnjecavo odvaja...pukla ti je potisna.preporucujem da kupis set i postedis sebe daljih problema.kad je auto ugrijan na radnu temperaturu oba crijeva trebaju biti vruca,samo kad se pocinje grijati prije nego otvori termostat donje mora biti hladno,ako je odmah na pocetku i ono toplo to je znak da je termostat stalno otvoren.a da ti se auto pregrijava prokuhao bi davno,tako da mislim da nemas razloga za brigu ako se ventilator pali i crijeva nisu tvrda...
Inace vozim po otvorenom , po gradu i ako vozim to je po noci oko 1-2, a i ako idem po danu tada je klima nahajcana do maksimuma, pa i ventilator vrti. Zanimljivo da mi je prije sudara, temperatura rijetko dostizala 90, skoro nikad, mada je bio zimski i prosljetni period sa temperaturama do 20 stepeni. Ja ipak tipuje mda je ova kutija od ventilatora razjebana, moram ja sutra kod elektricara.
Kud baš veceras, prođe mi utakmica ganjajuci se po forumima
- Nabucco
#2623 Re: Pitamo Mehanicare ?
Eh ovako, bio sam u servisu, ventilator ipak pali na vrijeme i to je sve uredu
.
Međutim lamela je izgleda sinoc spaljena, jer je osoba koja je vozila u koloni na par mjesta održavala auto u brdu na kvacilu , i pored toga je 10ak minuta voženo na vagi
(i ja konj posudim auto) . Trenutno auto vozi normalno, jedino sto smrdi
. Imam osjecaj da je kvacilo za trunku lakše za pritisnuti, mada je to teško procjeniti, možda mi se samo cini, tj. možda umišljam. U servisu mi rekoše da ako ne proklizava da se može još voziti, ipak sam ostavio njima da provozaju da ispitaju ( meni ga žao stiskati
). Rekoše mi zamjena seta kvacila je 350KM, a ako je otišao zamajac onda je 800-900KM. Isto su mi rekli i da je u 70% slucajeva kada ode lamela ode i zamajac. Mada ja nisam siguran da je otišao, jer ne da je simptome, ne lupa, ne trese mjenjac, ne trese papucica kvacila. EH sad ovih 350KM ja imam, al' nemam ovih 900KM
. Ostaje mi jedino da se kockam da otvorim, pa sta Bog da, ako bude otišao zamajac, nek opet sve spakuje nazad i vozicu dokle može ili da bez otvaranja vozim dok ne stane
. Al opet sam u dilemi, možda sada još nije otišao zamajac i mozda mogu proci sa 350KM; a ako budem vozio vako mozda ga razjebem za mjesec-dva-tri i onda da moram dati 900KM. Eh sad auto ide, i dalje krene na kvacilo normalno, cak sam jutros uspio na kvacilo krenuti i u ulici Marcela Šnajdera, koja je poprilicno strma, šaltanje je i dalje ekstra
Zanima me da li slaba lamela moze unisti zamajac ako je trenutno ispravan ?
Međutim lamela je izgleda sinoc spaljena, jer je osoba koja je vozila u koloni na par mjesta održavala auto u brdu na kvacilu , i pored toga je 10ak minuta voženo na vagi
- Qler
#2624 Re: Pitamo Mehanicare ?
U principu najbolje je sve mijenjati, jer ce kasnije otici zamajac i onda opet ruke za sve placas, i tako u zacarni krug...
-
esso_sa
#2625 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako je lamela bas "paljena" i dosta klizala, desi se da se povrsina zamajca, na koju lamela nalijeze, osteti (zbog visokih temperatura) ili izgrebe. Do grebanja moze doci uglavnom ako je lamela toliko spaljena da je dosla do nitni, a ne vjerujem da je to kod tebe slucaju (klizala bi i strugala ko luda). U oba pomenuta slucaja, zamajac se mora mijenjati ili obraditi (nekad skidanje jako malog sloja tokarenjem rijesi problem). Ako na ostecen zamajac stavis novu lamelu, proklizat ce ti u sekundi i nisi nista napravioNabucco wrote:Eh ovako, bio sam u servisu, ventilator ipak pali na vrijeme i to je sve uredu.
Međutim lamela je izgleda sinoc spaljena, jer je osoba koja je vozila u koloni na par mjesta održavala auto u brdu na kvacilu , i pored toga je 10ak minuta voženo na vagi(i ja konj posudim auto) . Trenutno auto vozi normalno, jedino sto smrdi
. Imam osjecaj da je kvacilo za trunku lakše za pritisnuti, mada je to teško procjeniti, možda mi se samo cini, tj. možda umišljam. U servisu mi rekoše da ako ne proklizava da se može još voziti, ipak sam ostavio njima da provozaju da ispitaju ( meni ga žao stiskati
). Rekoše mi zamjena seta kvacila je 350KM, a ako je otišao zamajac onda je 800-900KM. Isto su mi rekli i da je u 70% slucajeva kada ode lamela ode i zamajac. Mada ja nisam siguran da je otišao, jer ne da je simptome, ne lupa, ne trese mjenjac, ne trese papucica kvacila. EH sad ovih 350KM ja imam, al' nemam ovih 900KM
. Ostaje mi jedino da se kockam da otvorim, pa sta Bog da, ako bude otišao zamajac, nek opet sve spakuje nazad i vozicu dokle može ili da bez otvaranja vozim dok ne stane
. Al opet sam u dilemi, možda sada još nije otišao zamajac i mozda mogu proci sa 350KM; a ako budem vozio vako mozda ga razjebem za mjesec-dva-tri i onda da moram dati 900KM. Eh sad auto ide, i dalje krene na kvacilo normalno, cak sam jutros uspio na kvacilo krenuti i u ulici Marcela Šnajdera, koja je poprilicno strma, šaltanje je i dalje ekstra
![]()
Obzirom da tebi ne klize, lamela vjerovatno nije toliko satrana da je uspjela satrati i zamajac i vjerovatno ces ga moci sacuvati. Najbolje ces znati kad majstor skine mjenjac i vidi na sta sve lici
Ako zamajac bude OK, zamijeni set lamela/potisna/druk lezaj i to je to. Racun za popravku onda ispostavi osobi kojoj si posudio auto
Last edited by esso_sa on 04/09/2015 14:06, edited 1 time in total.