KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
lavorpunvode

#2601 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by lavorpunvode »

znaci MORA se imati godina staza na birou? :-)
Potočna pastrmka

#2602 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Potočna pastrmka »

Šta ćemo mi koji smo 11 mjeseci na birou ? :-) :(
Potočna pastrmka

#2603 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Šta mislite za ovaj program "Mladi bankar" od strane ProCredit Bank-e ? Jel neko išao, kako izgleda itd ?
Melanholik

#2604 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Melanholik »

CVIKERASH wrote:
Melanholik wrote:molim vas, da li neko ima informaciju hoće li u skorije vrijeme biti konkurs FZZZ, tj. onaj program za poslodavce, gdje pronađeš poslodavca, a njemu se refundira određeni iznos...?

mislim da je to bilo prošle godine, baš na današnji dan...
Rece mi drug da bi to trebalo krenuti iduce sedmice.Ako je dobro cuo.
hvala vam puno. :thumbup: :sretan:
Melanholik

#2605 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Melanholik »

Potočna pastrmka wrote:Šta mislite za ovaj program "Mladi bankar" od strane ProCredit Bank-e ? Jel neko išao, kako izgleda itd ?
ja sam bila tu i preporučila bih onima koji nemaju pametnijeg posla i bolje prilike. nije loše za neki početak i učenje...
VenomousV

#2606 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by VenomousV »

Potočna pastrmka wrote:Šta mislite za ovaj program "Mladi bankar" od strane ProCredit Bank-e ? Jel neko išao, kako izgleda itd ?

isla moja prijateljica i odustala nakon nekoliko dana
odveli su ih na trebevic gdje su radili/ucili ili sta vec od jutra do mraka i gdje je fazon bio da se istaknes, stalno javljas itd
i mogla je ona sve to podnijeti dok nisu rekli da ce oni koji prodju dalje zivjeti zajedno u hostelu i imati jednom ili dva puta sedmicno slobodno da se vide sa porodicom a inace red, rad i disciplina (iliti hoce da naprave komunu) :roll:
lolol

#2607 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by lolol »

Melanholik wrote:
CVIKERASH wrote:
Melanholik wrote:molim vas, da li neko ima informaciju hoće li u skorije vrijeme biti konkurs FZZZ, tj. onaj program za poslodavce, gdje pronađeš poslodavca, a njemu se refundira određeni iznos...?

mislim da je to bilo prošle godine, baš na današnji dan...
Rece mi drug da bi to trebalo krenuti iduce sedmice.Ako je dobro cuo.
hvala vam puno. :thumbup: :sretan:
Ako sam dobro razumjela, samo za one koji su na birou preko 12 mj??
isie

#2608 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by isie »

Da ..
Melanholik

#2609 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Melanholik »

kako ste to shvatili? :?
Cilj Programa je da se mladim nezaposlenim osobama bez radnog iskustva dobi do 30 godina, te izuzetno do 35 godina – ukoliko su prijavljene na evidenciju nezaposlenih duže od 12 mjeseci, omogući stručno osposobljavanje za rad u struci i sticanje prvog radnog iskustva u zvanju/zanimanju za koje su se školovale, te na taj način ojača njihova konkurentnost na tržištu rada.
dakle, 30-35 godina, ako nema radnog iskustva mora imati 12+ mjeseci na birou.

do 30 godina, samo mora biti bez radnog iskustva, nevažno koliko na birou.

ili negdje piše drugačije?
Dejzi ZZZ

#2610 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Dejzi ZZZ »

Poznajem troje ljudi koji su išli na taj program i sve troje su ostali u ProCredit banci. Eh sad, istina je da ako nemaš pametnijeg posla trebaš pokušati. Samo treba znati da se ide na planinu na trening (na mjesec ili tako nešto), pa onda postoji mogućnost da te pošalju u neki drugi grad u BiH na isto toliko...i na kraju te mogu poslati u Beograd, Skopje, Ljubljanu i negdje u Njemačku, čini mi se Munchen, ali nisam sigurna. Sve to naravno podrazumijeva da si prošao/prošla te krugove. Uglavnom, ko nema nikakvog posla, ovo je idealna prilika, ako ništa da se nauče neke stvari.
lolol

#2611 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by lolol »

Melanholik wrote:kako ste to shvatili? :?
Cilj Programa je da se mladim nezaposlenim osobama bez radnog iskustva dobi do 30 godina, te izuzetno do 35 godina – ukoliko su prijavljene na evidenciju nezaposlenih duže od 12 mjeseci, omogući stručno osposobljavanje za rad u struci i sticanje prvog radnog iskustva u zvanju/zanimanju za koje su se školovale, te na taj način ojača njihova konkurentnost na tržištu rada.
dakle, 30-35 godina, ako nema radnog iskustva mora imati 12+ mjeseci na birou.

do 30 godina, samo mora biti bez radnog iskustva, nevažno koliko na birou.

ili negdje piše drugačije?
Danas sam isla na Biro pitati za oo i kazu mi da uopste nemaju jos usvojen program za to i da su male sanse da ce se uopste to realizirati.
Potočna pastrmka

#2612 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Ja sam nešto načuo da se za ove pripravnike već sve zna, vjerovatno stranačke igre. No, vidjećemo na kraju.
Melanholik

#2613 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Melanholik »

lolol wrote:Danas sam isla na Biro pitati za oo i kazu mi da uopste nemaju jos usvojen program za to i da su male sanse da ce se uopste to realizirati.
i meni tako rekoše kad sam zvala prije desetak dana. nadam se da će ipak izaći ovako kako piše.
Urbana

#2614 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Urbana »

Ma nista oni ne znaju, tj. ne zele da znaju i da pruzaju informacije onima kojima su najpotrebnije.
Najbolje da niko nista ne zna osim podobnih.
Kako ih samo nije sramota a od nasih plata zive, kad vidim koliko mi se svaki mjesec skida za razne administracije dusa me zaboli.

http://www.fena.ba/public2/Category.asp ... FSA1259715
k1ks

#2616 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by k1ks »

Ovaj konkurs sto provodi Zavod za zaposljavanje je samo jos jedna diskriminacija u ovoj j..... drzavi.
"Važno je naglasiti da se radi o programu na koji apliciraju poslodavci, a ne nezaposlene osobe. " Kenan Rešo
Da Zavod predlaze poslodavcu koga da zaposele sa svoje evidencije to bi normalno sve islo,ali ovako samo prave jos jedan namjesten konkurs nista drugo.
Naci poslodavca a da ti to nije tetak,amidza,tata je NEMOGUCE.
Zavod ovakav kakav jeste treba ukinuti jer i onako samo sluzi da se moze doci do zdravstvenog osiguranja.
Urbana

#2617 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Urbana »

Nisam upoznata kako je bilo prosle godine, da li sada samo doprinose sufinansiraju?
Znaci poslodavac isplacuje platu i sve doprinose i porez a FZZZ mu kasnije refundira doprinose?
nuki_cika

#2618 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by nuki_cika »

k1ks wrote:Ovaj konkurs sto provodi Zavod za zaposljavanje je samo jos jedna diskriminacija u ovoj j..... drzavi.
"Važno je naglasiti da se radi o programu na koji apliciraju poslodavci, a ne nezaposlene osobe. " Kenan Rešo
Da Zavod predlaze poslodavcu koga da zaposele sa svoje evidencije to bi normalno sve islo,ali ovako samo prave jos jedan namjesten konkurs nista drugo.
Naci poslodavca a da ti to nije tetak,amidza,tata je NEMOGUCE.
Zavod ovakav kakav jeste treba ukinuti jer i onako samo sluzi da se moze doci do zdravstvenog osiguranja.
Mi smo jedina država u evropi koja zdravstveno osiguranje veže za radni staž zaposlenog /nezaposlenog.I ovo za ukidanje ,slažem se,jer su biroi za zapošljavanje suočeni sa velikim brojem prijavljenih nezaposlenih osoba što onih aktivnih ,što onih pasivnih nezaposlenih ,a da uopšte ne čine ništa da se crna lista na biroiima počne smanjivati -PODHITNO UKINUTI
laly

#2619 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by laly »

Ja sam odradila pripravnicki, ali kako sam radila u jednoj maloj privatnoj firmi nakon isteka ugovora sam i prestala raditi. U toj firmi sam najmanje radila posao koji je vezan za moju struku...Sad sam opet 5mj.na birou a na razgovorima za posao mi obicno kazu nama treba neko sa 3-5 godina iskustva.
Potočna pastrmka

#2620 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

laly wrote:Ja sam odradila pripravnicki, ali kako sam radila u jednoj maloj privatnoj firmi nakon isteka ugovora sam i prestala raditi. U toj firmi sam najmanje radila posao koji je vezan za moju struku...Sad sam opet 5mj.na birou a na razgovorima za posao mi obicno kazu nama treba neko sa 3-5 godina iskustva.
Zeznuta situacija. :-?
Potočna pastrmka

#2621 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Jel neko predavao za RAK, kad se očekuju odgovori, da li će ih biti, testiranja itd ? :-?
Sa_u_srcu

#2622 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Sa_u_srcu »

Ma ako nemate nikoga, da vas pogura kada su u pitanju drzavne institucije, da odradite pripravnicki staz...nemojte se previse nadati i zivce gubiti...po meni je bolje da pogledate neke interesantne firme, koje dobro stoje u ekonomskom smislu...poput Coca Cole, Wurta, Bosha, i slicnih inostranih kompanija, gdje mozete otici na informativni razgovor, predstaviti se, i pojasniti o cemu se radi...i tako, sami sebi naci poslodavca...za tu godinu koju finansira kanton ili federacija...
I ako uspijete to da uradite, da tu godinu definitivno zapnete na tom poslu, jer postoji velika mogucnost, da vas neko od nabrojani i ostavi u stalnom radnom odnosum ako se dovoljno dobro pokazete ali i dokazete...sretno.
Urbana

#2623 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Urbana »

lolol

#2624 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by lolol »

Kako vi tumacite ovaj oglas? Kao poslodavci se jave, a Biro navodno sam odredi koga ce im dodijeliti??? Ne kontam jer nigdje se nezaposlene osobe ne javljaju
k1ks

#2625 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by k1ks »

lolol wrote:
Kako vi tumacite ovaj oglas? Kao poslodavci se jave, a Biro navodno sam odredi koga ce im dodijeliti??? Ne kontam jer nigdje se nezaposlene osobe ne javljaju
Poslodavac aplicira na konkurs sa brojem potrebnih pripravnika iz koje strucne spreme. Ako mu odobre sredstva poslodavac je taj koji ce zaposljavat a ne zavod. Znaci ti si taj koji mora imati poslodavca u tvoje ime da predaje.............
Post Reply