GRAS - karte

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dusa_raskopuša

#2601 Re: GRAS - karte

Post by dusa_raskopuša »

DON_eARL wrote:
gradskadjeca wrote: Ne mogu vise majke mi, sad i tebi da objasnjavam.
Nema potrebe da mi bilo šta objašnjavaš. Ja napisah par stranica unazad zašto je stanje ovakvo. Čak i da se pojavi neko sa čarobnim štapićem i ukloni sva dugovanja i obnovi vozni park, odnosom neodgovornih pojedinaca, što u GRASu, što putnika će sve opet dovesti sve u slično stanje.

I to pisah, al' ne kontaju. :dance:
BHF_Manijak

#2602 Re: GRAS - karte

Post by BHF_Manijak »

Upravu si, ne vrijedi, treba ne odgovara ni na jednu repliku koja joj je upucena u posljednje dvije stranice. Hajd sad zdra'o, sizifov posao. :zzzz:

Placaj i dalje, takvi GRAS-u i trebaju, pa ih kasnije opale po usima. Koji masu glavom i vicu yes yes.
kox

#2603 Re: GRAS - karte

Post by kox »

dusa_raskopuša wrote::lol:

Sve sto mi babo nije kupio, duzna sam da platim il' sam u suprotnom lopov, jer koristim nesto sto nije moje. (neko ce sad reci da su oni lopovi, ne interesuje me i da jesu, ja necu da budem k'o oni) Koristim taj prevoz, placam ga, jer nemam nacina za drugi, jer je drugi skuplji, svjesna sam toga i to jasno kazem i ne izvlacim se na smrad i ostale stvari. I ne svidja mi se al' trpim. Kasnim i ja, nerviram se, ustajem duplo ranije i sta sve ne. Sve sto uzmem, to platim, tako su me naucili. Moje misljenje je ovakvo i sad a i u buduce. Mozda ja placam kartu od doplatka, od stipendije ili neceg treceg. Ne mo's tako zakljucivati. :roll: Ovo isto k'o da dodjes u prodavnicu, uzmes nesto, ne platis i jos zovnes policiju jer ti je prodavac nesto opsov'o. :roll: Da nije tuzno, bilo bi smijesno. :dance:
Ako ikada bude postojala samo jedna prodavnica koja silom onemogucava postojanje drugih, i u njoj hljeb bude kostao 53 KM a i kada se plati dobije se svaki peti put, moju podrsku ce imati svako onaj ko im taj hljeb ne plati. I da, u GRAS-u već decenijama ima mnogo posla za policiju.
r_faruk

#2604 Re: GRAS - karte

Post by r_faruk »

Sve sto mi babo nije kupio, duzna sam da platim il' sam u suprotnom lopov, jer koristim nesto sto nije moje. (neko ce sad reci da su oni lopovi, ne interesuje me i da jesu, ja necu da budem k'o oni) Koristim taj prevoz, placam ga, jer nemam nacina za drugi, jer je drugi skuplji, svjesna sam toga i to jasno kazem i ne izvlacim se na smrad i ostale stvari. I ne svidja mi se al' trpim. Kasnim i ja, nerviram se, ustajem duplo ranije i sta sve ne. Sve sto uzmem, to platim, tako su me naucili. Moje misljenje je ovakvo i sad a i u buduce. Mozda ja placam kartu od doplatka, od stipendije ili neceg treceg. Ne mo's tako zakljucivati. :roll: Ovo isto k'o da dodjes u prodavnicu, uzmes nesto, ne platis i jos zovnes policiju jer ti je prodavac nesto opsov'o. :roll: Da nije tuzno, bilo bi smijesno. :dance:

ako ne dobijes racun za za, na primjer hljeb, mozes ga slobodno iznijeti iz prodavnice bez da platis.....
dusa_raskopuša

#2605 Re: GRAS - karte

Post by dusa_raskopuša »

Ama jednostavno ne zelim da mi zauzima prostor neko ko ne placa kartu, i ne samo meni nego i drugim ljudima koji placaju kartu. I kisik takodjer, kojeg bude jako malo. Je l' posteno? :roll: Po vama ni'e, naravno, a i sta bi se drugo moglo ocekivati.

Kol'ko puta sam stajala u trenutku kada naidje kontrola, i odjednom pola tramvaja, koji je sjedio, ustane na noge, prelaze sa strane na stranu il' se hvataju vrata. Tako da, ono, dosta vas je. :dance:

Mada bude i onih arogantnih, koji nemaju kartu, a ostanu sjediti, i koji se svadjaju. E oni su druga prica. :dance:

Edit: Vidjela sam da je neko pit'o za iskaznice, evo sad citam komentar osobe koja je isla do njihovog saltera i dobila informaciju da se kupon moze kupiti za januar, a da ce u februaru biti nove iskaznice.
bombas_vera

#2606 Re: GRAS - karte

Post by bombas_vera »

hejtam GRAS kao i vi svi, ali nazalost treba mi karta jer imam puno stanica a nemam zivaca za sveranje ...

elem jel iko cuo za studentske karte ima li kakvih novosti jesu li i dalje 16 KM ili su odlucili da nas pocaste jeftinijim? :P
Logovan

#2607 Re: GRAS - karte

Post by Logovan »

dusa_raskopuša wrote:Ama jednostavno ne zelim da mi zauzima prostor neko ko ne placa kartu, i ne samo meni nego i drugim ljudima koji placaju kartu. I kisik takodjer, kojeg bude jako malo.
Kada bi se prestali vozati svi oni koji ne plaćaju kartu, onda bi u vrh glave 10 ljudi koristilo gradski prevoz. :D :P Ne bi bilo gužve na stanici, bilo bi mali milion slobodnih mjesta da se sjedne, ne bi bilo guranja pri ulasku i izlasku iz vozila, vozila ne bi smrdila na znoj, itd. :mrgreen:
Korisnicko ime

#2608 Re: GRAS - karte

Post by Korisnicko ime »

Ne kontas ti ocigledno. :roll:

Pametniji popusta. :run:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
(Iako si pitarka... :mrgreen: )
Urban B.

#2609 Re: GRAS - karte

Post by Urban B. »

a duso kad si ti zadnji put vidjela centrotransov tramvaj ili centrotransov trolejbus?
odkad se taxi moze porediti sa gradskim prevozom?
zasto gras svima nama ne obezbjedi nocne voznje pa da ne moramo placati taxi kad hocemo kuci ako ostanemo duze u gradu?
kao sto neko rece ne placam jer mogu,zasto kriminalcima davati pare,dobijaju iz budzeta tolike pare a gradjane obraduju tako sto kupuju tramvaje koji su zreli za otpada(oni amsterdamski)!
DON_eARL

#2610 Re: GRAS - karte

Post by DON_eARL »

Gledam jučer na AJ, čini mi se, u Talinu uveden besplatan gradski prevoz, da bi se smanjio broj automobila na ulicama. Kod nas takva odluka ne bi imala nikakvog uticaja ni na gužve u saobraćaju, ni na zagađenje. :D
lajkujMe

#2611 Re: GRAS - karte

Post by lajkujMe »

Urban B. wrote:a duso kad si ti zadnji put vidjela centrotransov tramvaj ili centrotransov trolejbus?
odkad se taxi moze porediti sa gradskim prevozom?
zasto gras svima nama ne obezbjedi nocne voznje pa da ne moramo placati taxi kad hocemo kuci ako ostanemo duze u gradu?
kao sto neko rece ne placam jer mogu,zasto kriminalcima davati pare,dobijaju iz budzeta tolike pare a gradjane obraduju tako sto kupuju tramvaje koji su zreli za otpada(oni amsterdamski)!

U toj recenici si sve rekao koliko ne znas o Grasu nego si dosao na forum da se izlajavas i zalis.

Ti tramvaji nisu uopce kupljeni nego su donacija (BESPLATNI) od strane Grada Amsterdama, i uopce nisu zreli za otpad bolji su nego i jedan drugi tramvaj u SA, posebno od prastarih ceskih a i bolji i od SATRI koje su pjeskarene stavljen body kit i lakirane i prodane narodu kao novi tramvaji :skoljka:
dusa_raskopuša

#2612 Re: GRAS - karte

Post by dusa_raskopuša »

Kupice vam tramvaje isto kao sto i vi njima kupujete karte. :lol:

Da se tramvaji kupuju, ne vjerujem da bi imali i jedan. :lol:
kokuz_sa

#2613 Re: GRAS - karte

Post by kokuz_sa »

dusa_raskopuša wrote:Kupice vam tramvaje isto kao sto i vi njima kupujete karte. :lol:

Da se tramvaji kupuju, ne vjerujem da bi imali i jedan. :lol:
ma da se kazne naplacuju
imali bi mozda oni para i za plate

Image
Sunrise00

#2614 Re: GRAS - karte

Post by Sunrise00 »

dusa_raskopuša wrote:
Sunrise00 wrote:ja ne kupujem kartu cisto jer se mogu sverati :-) a vjerujem da tako razmislja i vecina ljudi

E to je to, iskrenost. ;-)

Ja bih shvatila da ne postoji alternativa, da je GRAS plafon, al' ima Centrotrans, ima pjehe, ima taksi. Pa bujrum, ko kako voli, nek' izvoli. :dance:
Al kako ne kontas da im je glupa racunica i sistem citav? Meni se vise isplati izaci iz tramvaja kad vidim revizore, tada kupiti kartu ili ih eventualno izbjeci kada udju nego kupiti mjesecnu kartu, pa cak i onu studentsku.

Je li neposteno s moje strane? Jeste
Ali, daleko od toga da gras propada samo zato sto ljudi ne placaju kartu
TRŠ

#2615 Re: GRAS - karte

Post by TRŠ »

Ja sam karte prije uzimao i onda sam vidio da uvijek nadju cure i turiste da peglaju ako nemaju kartu tako da sam prestao to da uzimam. Oni ne mogu od vas traziti neki id dokument kao npr. licnu kartu, mislim mogu ali im vi niste duzni ista da pokazete. Ako kazu da ce zvati policiju vi im recite da je pozovu ali u stvari nece jer policija nasa ima i drugih briga osim tramvajskih karti. Oni vas ne mogu zadrzati tako da mozete samo otici. :)
--usnee--

#2616 Re: GRAS - karte

Post by --usnee-- »

ma nab... ih na neku stvar samo se zale a reklame sto su im na tramvajima donose oko 15 do 30 000 KM godisnje sad pomnozite to sa brojem tramvaja koji su sa reklama + trole + bus pa da i ne naplacuju karte ima dovoljno da se ne propada i da se opstaje ali gdje te pare idu ??? :lol: zapitajte se malo vi patrioti sto ih branite stavite na papir sve to pa se onda javite
The Realist

#2617 Re: GRAS - karte

Post by The Realist »

Ovdje treba razlikovati one koji uzimaju mjesečne karte, one koji redovno plaćaju pojedinačne karte i one koji nikada ne plaćaju.

Oni što su uzeli mjesečne karte "imaju pravo" da im sruše pola onog kompleksa, zajedno sa njima unutra, jer ne dobijaju uslugu koju su platili.

Oni što nisu unaprijed platili, ali plaćaju redovno, također se imaju pravo žaliti, jer GRAS je dužan da bude na raspolaganju građanima i da se građani mogu pouzdati u njihove usluge. U sličan koš bih stavio one koji većinom plaćaju, pošto nisu oni krivi što ne postoje karte koje su jeftinije za ove kraće relacije, ili što karta ne vrijedi za vozila (imaju dnevne, ali njih ne možeš svugdje kupiti i treba prvo stići do mjesta prodaje).

Ali oni koji ne kupuju karte tako, nego se voze ponekad, ili čak stalno, a nikada ne plaćaju, nemaju nikakvo pravo da se žale, jer nemaju na šta da se žale.

I to je to, relativno jednostavno.
The Realist

#2618 Re: GRAS - karte

Post by The Realist »

kokuz_sa wrote: ma da se kazne naplacuju
imali bi mozda oni para i za plate

Image
Ovo je tačno. Revizori samo koštaju novac, jer svoj posao uopšte ne obavljaju.
BHF_Manijak

#2619 Re: GRAS - karte

Post by BHF_Manijak »

Pitanje za Raskopusu koja jos uvijek se nije udostojila da odgovori:

Da li je tebi prirodno, normalno, uobicajno da imas mejsecnu kartu a da u toku mjeseca jedno 20-30KM izdvojis na teksti jer GRAS-ovih vozila NEMA ili KASNE???

Za sta sluze revizori ako nece istjeravati i naplacivati kazne oima bez karte? Znaci i ako se ljudi voze bez karte to je opet problem GRAS-a, a ne gradjana! Ja imam pravo pokusati ukrasti, medjutim duznost policije je da me sprijeci u tome, a u ovom slucaju posao revizora! Vrzlo jednostavno! Ako se pojavi masovna kradja u Sarajevu, je li to do gradjana ili do policije koja je neefikasna u sprecavanju iste?
dusa_raskopuša

#2620 Re: GRAS - karte

Post by dusa_raskopuša »

Da li je tebi prirodno, normalno, uobicajno da imas mejsecnu kartu a da u toku mjeseca jedno 20-30KM izdvojis na teksti jer GRAS-ovih vozila NEMA ili KASNE???

Pa ti placaj taksi svih 30 dana, i nema da nema il' da kasni, niko ti ne brani. Ne shvatate. Hocu samo reci to, da ne idete pjeske sigurno, koristite njihova prevozna sredstva, a ne placate kartu. Znaci, oni nisu duzni da vas vozaju dzaba. Nit' vas mole da se vozite njihovim prevoznim sredstvima. Vozite se cim umijete i znate, ako vam je jeftinije i ako vam je bolji ugodjaj. Ali kao sto platite taksisti ili bilo kome drugom za prevoz, isto tako treba da platite i kartu za prevoz koji oni pruzaju. Prosta stvar. Koristis nesto, a ne placas. Vozas, se, ne hodas pjeske, a ne placas, jos govoris kako od njih nista ne dobijas. :roll:

I naravno. Necu da mi zauzimate prostor i O2 vi koji se vozate a ne placate. Fakat je jednostavno. Sto bih ja stajala, recimo, platim kartu, a neko ko nema karte sjedi k'o hadzija. Nije posteno, stvarno. :dance:

A to da li su cijene njihovih karata, precijenjene, je vec druga prica. :dance:
Last edited by dusa_raskopuša on 05/01/2013 18:44, edited 1 time in total.
JThomas

#2621 Re: GRAS - karte

Post by JThomas »

pa i do policije i do građana, realno...

ali poenta je u tome da ja koji kupujem kartu (u rijetkim slučajevima kada se vozim GRASom) ne smijem trpiti što neko drugi ne kupuje i što GRAS ne može osigurati naplatu svojih usluga. šta ja imam s tim što masa ljudi ne kupuje kartu? šta mene boli kurac što se BHF_Fanatik šverca do mene? GRAS ima 2.000 zaposlenih, neka ih natjera da kupe. a ja za cijenu skoro dva hljeba hoću da u razumnom roku stignem iz tačke A u tačku B (i to ako ne računamo silne desetine miliona koje se naših poreza svake godine upumpavaju u GRAS ne bi li se pokrio gubitak)
The Realist

#2622 Re: GRAS - karte

Post by The Realist »

BHF_Manijak wrote:Pitanje za Raskopusu koja jos uvijek se nije udostojila da odgovori:

Za sta sluze revizori ako nece istjeravati i naplacivati kazne oima bez karte? Znaci i ako se ljudi voze bez karte to je opet problem GRAS-a, a ne gradjana! Ja imam pravo pokusati ukrasti, medjutim duznost policije je da me sprijeci u tome, a u ovom slucaju posao revizora! Vrzlo jednostavno! Ako se pojavi masovna kradja u Sarajevu, je li to do gradjana ili do policije koja je neefikasna u sprecavanju iste?
Pa prvobitno je do građana, nemoj zahebavati :) . Odakle tebi to da imaš pravo probati ukrsati :D?

Uvijek je najviše do onoga koji čini krivično djelo (ne govorim o onima što kradu jer su gladni i takve stvari), a kasnije do sistema.
JThomas

#2623 Re: GRAS - karte

Post by JThomas »

izvinjavam se, manijak :mrgreen:
The Realist

#2624 Re: GRAS - karte

Post by The Realist »

dusa_raskopuša wrote:
Pa ti placaj taksi svih 30 dana, i nema da nema il' da kasni, niko ti ne brani.

Zašto bi, ako mu je GRAS prodao kartu i time se obavezao da će ga prevoziti? Da, mi moramo imati karte, ali onda bi GRAS trebao plaćati oštetu onima koji su kupili, a radi njih morali uzeti taksi, zakasnili na posao i slično.... Imaju i oni obaveze, ne samo mi.

Osim toga, nije tačno da oni ne mole da ih koristimo. Stalno traže da svi koji su na budžetu, moraju imati kupon, da se zabrani privatnim automobilima ulazak u centar grada i slično (oni ovo ne traže radi zagađenja vazduha i gužvi, pa da je opravdano, nego da bi prisilili ljude da njihove resurse koriste).
burek_in_space

#2625 Re: GRAS - karte

Post by burek_in_space »

Neka joj neko objasni da ja uredno kupujem mjesechnu radnichku kartu, a opet mjesechno izletim bar cvaju za taksi..ja nemam kuveta. :oops:
Post Reply