Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Oticon

#2601 Re: Bášča

Post by Oticon »

bizet wrote:
dobro ljudi gdje nam je oticon?
Ma tu sam negdje...pratim vas koliko mogu. Na poslu mi je ludnica pa ne stižem da se javim...a i kad dođem kući dočeka me ludnica zvana zimnica. Ovaj zeleni paradajiz me baš zadeverao...koliko god da ga berem čini mi se opet rađa :lol:
Nemam više ideja šta sa njim...pravila sam namaz sa senfom, pekmez, pa čak i slatko od sitnijeg, umotavala sam u sve dnevne novine koje postoje :lol: ...ako imate još kakvu ideju...pomno vas čitam.
Bašča mi je toliko zapuštena...ne stižem ništa da sredim...još mi stoje pritke sa buranijom (a buranije odavno nema) kao strašila. Ni jagode nisam sredila...izgledaju kao da će borovi u njima nići.

Čuj Kerime...ona se naljutila na Mumina pa sad i mene doda u "ljutice". :lol:

I da.... dobrodošle Cvjetna oaza i Ratarka...dobrodošao Hrastov žižak
CvjetnaOaza

#2602 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Hvala Oticon na dobrodošlici.
Ja sam zeleni paradajz rezala u "šarenu salatu", znači ribani kupus, mrkva, peršun (korjen izrezan na kolutiće), zelena paprika i zeleni paradajz, so i zrnje bibera....pa eto ako to nisi pravila, možeš i tu iskoristiti zeleni paradajz.
Banksy

#2603 Re: Bášča

Post by Banksy »

Oticon wrote:
Ovaj zeleni paradajiz me baš zadeverao...koliko god da ga berem čini mi se opet rađa :lol:
kod mene još ima crvenog, i to u velikim količinama ... ne pamtim, nije normalno ...

Balkan će pogoditi najhladnija zima do sada, sa temeperaturama -30!
http://doznajemo.com/2012/10/18/ruski-m ... turama-30/
Oticon

#2604 Re: Bášča

Post by Oticon »

CvjetnaOaza wrote:Hvala Oticon na dobrodošlici.
Ja sam zeleni paradajz rezala u "šarenu salatu", znači ribani kupus, mrkva, peršun (korjen izrezan na kolutiće), zelena paprika i zeleni paradajz, so i zrnje bibera....pa eto ako to nisi pravila, možeš i tu iskoristiti zeleni paradajz.
Jesam...pravila sam i šarenu salatu...i turšiju.
art vandeley

#2605 Re: Bášča

Post by art vandeley »

Da doprinesem i ja malo ovoj odlicnoj temi...

Helem, nekad jos prosle hefte sam se uplasio mogucnosti mraza i pozurio sa branjem mladih tikvi u moru (mashallah) onih sazrijelih iz kojih sam povadio sjeme. Unatoc susi, tikve/bundave su mi jako dobro rodile.

Takodjer i curte ili stambolke su, Bogu hvala, odlicno uspijele a njih sam pobrao u strahu od lopova.

S obzirom na lijepo vrijeme aBd bit ce jos mladih tikvi koje ce nadoci.

Jucer je uslijedilo ono konacno branje i zatvaranje sezone za paradajz,paprike i patlidjane...

Evo pokoja slika :

Image

Image

takozvane muskatne tikve s kojima se ove godine prvi put susrecem, izuzetno su slatke i veoma slicne curtama/stambolkama
Image

Image

Ima malo i graska (jucer ubrano) ... Probao sa nekom kasnom vrstom i posijao ga nakon sto sam povadio krompir i evo uspio je a aBd bit ce ga jos ako ovo lijepo vrijeme potraje
Image

malo i buranije
Image

Image

Image

kupus i prasa , slikano sa jucerasnjeg obilaska
Image

Image

Image
safran

#2606 Re: Bášča

Post by safran »

Uzorno, uzorno, bogami, svaka čast. Samo upozorenje - Oti još iskihava lak na noktima iz jula mjeseca. Sad će odmah neki da primijete da su tvoji preuredni za baštovana :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
kerima1

#2607 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Art vandeley- masallah sto sma uzivala gledajuci slike podjesti me na stara vremna kad su tako radjale tigve kod moje nane.i taj ambijent stala-ostava sta ti je to me vrati u djetinjstvo :) posebno mi se svidjaju te "zguzvane" tikve nikad ih nisam vidila prije.
ne znam mozes li te stambolke prodati kod nas su jako skupe.opet ako imate neku zivotinju pa je hraniit sa prirodnom hranom koja milina sa zdravom hranom.
art vandeley

#2608 Re: Bášča

Post by art vandeley »

Posto sam desnjak ova lijeva je uglavnom postedjena od ozbiljnijih poslova :D
kerima1

#2609 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Čuj Kerime...ona se naljutila na Mumina pa sad i mene doda u "ljutice"
salim se,nemam se zasto ljutiti ni na koga,a ocekujem od Bizet sjeme od feferona :) bizet jos nije stigla posta,moguce da su je postari nanjusili i smazali moje feferone :D
art vandeley

#2610 Re: Bášča

Post by art vandeley »

kerima1 wrote:Art vandeley- masallah sto sma uzivala gledajuci slike podjesti me na stara vremna kad su tako radjale tigve kod moje nane.i taj ambijent stala-ostava sta ti je to me vrati u djetinjstvo :) posebno mi se svidjaju te "zguzvane" tikve nikad ih nisam vidila prije.
ne znam mozes li te stambolke prodati kod nas su jako skupe.opet ako imate neku zivotinju pa je hraniit sa prirodnom hranom koja milina sa zdravom hranom.
Ima djed kravu ali ne smije plaho tikve davati tako da veci dio ostane na njivi, posluzit ce kao djubrivo zemlji kad struhne.

Znam za stambolke da su na cijeni ali i mi ih volimo, zahvalne su sto se tice skladistenja tj. mogu dugo stajati a vala duga je i zima. Nesta se i podijeli kao hedija i tako, pogotovo ove mlade tikve.

A s druge strane ako bih imao priliku da i prodam jedan dio za prihvatljivu cijenu, ne bih bas odbio.

A ove "zguzvane" su te muskatne tikve, dobre i za kompota ili da se prave kao i stambolke.
Oticon

#2611 Re: Bášča

Post by Oticon »

art vandeley wrote:Posto sam desnjak ova lijeva je uglavnom postedjena od ozbiljnijih poslova :D
:thumbup:
I kod mene je bila lijeva ruka na slici, ali to me nije izvuklo...još uvijek me za to prozivaju. :lol: :lol: :lol:
Za tikve, svaka čast. Moja bašta je mala pa baš i nemam prostora za vriježe od tikvi... ali ipak svake godine posadim par, samo ove godine su rodile (slovom i brojem) samo dvije tikve.
bizet

#2612 Re: Bášča

Post by bizet »

oticon je ziva :)...neka si se javila, kao i Banksy :)...mada Banksy zabrinula si me sa ovim vijestima o minusima ove zime...ocekivano da ce biti ostra, ipak -30

kerima, ako ne stigne trazicu gdje je zapela...vjerujem da postari rade i subotom, trebalo bi da ti stigne sutra

cvjetnaoaza, ratarka i art vendeley, lijepo je kada se tema osvjezi :)
art vandeley

#2613 Re: Bášča

Post by art vandeley »

Oticon wrote:
art vandeley wrote:Posto sam desnjak ova lijeva je uglavnom postedjena od ozbiljnijih poslova :D
:thumbup:
I kod mene je bila lijeva ruka na slici, ali to me nije izvuklo...još uvijek me za to prozivaju. :lol: :lol: :lol:
Za tikve, svaka čast. Moja bašta je mala pa baš i nemam prostora za vriježe od tikvi... ali ipak svake godine posadim par, samo ove godine su rodile (slovom i brojem) samo dvije tikve.
A u mene je obrnuto, imam viska zemlje koju treba nekako iskoristiti, ne mogu je zapustiti tako da pokusavam favorizirati ono sto je najmanje zahtjevno. Na tikve se ne mogu pozaliti u tom pogledu osim kada se vadilo sjeme, trebao sam tada ruke slikati :-D

Nemam neko posebno znanje jer sam uvijek bio samo radna snaga i pripomoc roditeljima, medjutim u zadnjih godinu dvije se ta moja uloga intenzivirala tako da mogu reci i da sam se zaljubio u sve ovo i planiram mozda ozbiljnije se baviti uzgojem samo ne znam cega. Istrazujem jos uvijek. Probao sam sa orasima pa cemo vidjeti kako ce ici. Zemlje imam jos na raspolaganju tako da su konstruktivne ideje i prijedlozi dobrodosli.
safran

#2614 Re: Bášča

Post by safran »

I ja sam ove godine puno tikvinog sjemena bacila uzalud. Sremenduše oliti stambolke niti jedne vriježe nije bilo a posadila sam 30-ak sjemenki. Butternut sam 3 puta sijala - prvi put sam presadila biljčice 3 dana pred snijeg, drugi put su nestale u akciji i tek je treća sreća upalila. Oti, sjećaš se one slike sa balkona? Ono je rodilo na 4 vriježe a bilo ih je još.
Nego ljudi da vam ispričam šta se desilo mom krompiru. Daklem, nakon što je dio postradao zbog prevelike vlage u fazi nicanja, od zlatice pred samo cvjetanje dokusurila ga je suša. Mi smo se nekad krajem augusta definitivno pomirili s tim da od krompira nema ništa. Trebalo mi je pola sata da nakupim za jedan ručak. I osta tako krompir u bašči, tužan i usamljen. Još ga i korov obrastao, ma tuga ga vidjeti. Počele prve kiše i iz onog jada što je bio u zemlji poče nicati nova cimina. Mi ga i dalje ne zarezujemo. Elem, došlo vrijeme da se taj kromir povadi iz zemlje kako nam iduće godine ne bi pravio probleme i dolazi moj muž sa punom kantom krompira vrlo čudnog oblika ali solidne veličine. Sve do jednog je kvrgav i u nekakvim pupovima. Jedan dio krompira je "stari" - tj. onakav kakav bi trebao biti u ovom periodu a drugi dio mladi krompir. I kad se reže jasno se vidi razlika između dva dijela. Elem, ispade da se on ipak oporavio i da će biti nešto krompira. Kako će se skladištiti vidjećemo. Ali, eto, imam mladog krompira.
CvjetnaOaza

#2615 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Svaka čast na bašći art vandeley, nema čega nema.
One muskatne tikve se mogu, kad su mlade, pohovati i to onaj dio koji nema košpica. To sam nedavno gledala na Tv-u.
Sve izgleda prelijepo i zdravo....., a još ravnica.
Kod mene patlidžan nikad ne uspije ni procvjetati, pa ga više neću ni sijati, a tako ga volim jesti.
Baš mi je drago da sam otkrila ovaj forum, da možemo razmjenjivati iskustvo.

Upravo na mom blogu pišem jedan post o povrću koje je imam ove godine. Nije kao kod tebe, ali sam ja ipak zadovoljna.
kerima1

#2616 Re: Bášča

Post by kerima1 »

safran i kod nas ovdje po komsiluku gledam nice nova cima krompira.kako su bile enormno velike temperature i ured je sve poliVsalo u basci sa prvom kisom sve je buknulo pa tako i ti krompiri koji su ostali u zemlji.meni su cak motke od paradajza se savijale od tezine mladog paradajza reko njih vrijeme vadit,a ja ih ponovo zakivam :lol:
Art@ moj prijedlog da sijes bijeli luk zbog sto su ljudi skuzili kakav je onaj kineski uvozni i sto se dobro placa domaci.
Oticon

#2617 Re: Bášča

Post by Oticon »

safran wrote: Oti, sjećaš se one slike sa balkona? Ono je rodilo na 4 vriježe a bilo ih je još.
Naravno da se sjećam slike "Čuvar blaga". Ja sam prošle godine imala nekoliko buternut tikvi i odličnog su ukusa barem za mene.
vjesticanametli

#2618 Re: Bášča

Post by vjesticanametli »

Zna li iko ista o uzgajanju sipka? Gdje u SA kupiti sadinice? Razmak? Kada se sadi? Danas sam na vikendici nasla grm i pobrala pa skontala da bi sipak bio super :) za ĐŽem i caj
Hvala
safran

#2619 Re: Bášča

Post by safran »

Šipurak (pretpostavljam da na to misliš - ne na nar) je divlja ruža. Nešto nisam primjetila sadnice u prodaji - doduše nisam ni gledala. Imajući u vidu da je ruža u pitanju i još divlja pride, trebala bi se fino moći klonirati iz reznica. Probaj pa nam javi kako je eksperiment uspio. Samo nemoj klonirati tu koju već imaš, prošetaj pa uzmi po nekoliko reznica sa više mjesta.
vjesticanametli

#2620 Re: Bášča

:) hvala

da mislila sa uzeti "pelcere" od ova 2 grma a ne znam kada smijem / trebam to uciniti :? bas je simpa taj sipurak
CvjetnaOaza

#2621 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

vjesticanametli wrote:Zna li iko ista o uzgajanju sipka? Gdje u SA kupiti sadinice? Razmak? Kada se sadi? Danas sam na vikendici nasla grm i pobrala pa skontala da bi sipak bio super :) za ĐŽem i caj
Hvala
Ako imaš imalo iskustva s ožiljavanjem reznica onda lijepo odrežeš reznice i staviš ih na zakorjenjivanje.
Ili razrežeš šipak, izvadiš sjeme, posiješ ih vani i čekaš sljedeću godinu da ti klijaju.
vjesticanametli

#2622 Re: Bášča

nemam iskustva ali imam zemlju i volju :-D kako da uzmem od ovog grma grancicu jednu i prije svega kada (na granama jos ima plodova) :-)
Last edited by vjesticanametli on 21/10/2012 22:18, edited 1 time in total.
art vandeley

#2623 Re: Bášča

Post by art vandeley »

vjesticanametli wrote:Zna li iko ista o uzgajanju sipka? Gdje u SA kupiti sadinice? Razmak? Kada se sadi? Danas sam na vikendici nasla grm i pobrala pa skontala da bi sipak bio super :) za ĐŽem i caj
Hvala
Ne znam nista o sadjenju sipka ali sa ovim "divljim" imam itekako velikog iskustva.

Prosli vikend sam pravio pekmez od sipka kojeg sam brao po planinama, ukupno bilo oko 13kg.

Inace sipak redovno od malih nogu berem i pravimo pekmeze ili ga susimo za caja.

A o sadnji sipka nikada ni razmisljao nisam jer branje po vikendicama ili u setnji prirodom te traganje za njim ima posebnu draz i sto se mene tice neka tako i ostane :-D
safran

#2624 Re: Bášča

Post by safran »

Evo ti jedan simpa članak
http://mojcvijet.hr/content/view/321/73/

Ali nemoj uzimati reznice sa tog šipurka kojeg imaš na placu - odi malo dalje i uzmi reznice sa drugih žbunova. Razmnožavanje reznicama je klonalna propagacija - nije popularna u prirodi. Doduše, kratkoročno nije ni bitno ali dugoročno može biti.
CvjetnaOaza

#2625 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Najbolje ti je reznice/pelzere sad odrezati (prošli mjesec je bilo bolje), posaditi ih vani i poklopiti galonom ili plasticnom flašom ( flaši odrezati dno i staviti preko reznice). Ako reznice posadiš u saksiju uvijek moraš paziti da ti se zemlja ne osuši, a ovako ti je vlaga zagarantovana.
Naravno sa reznica moraš odrezati plodove, ostalo vidi na ovom linku koji ti je safran postavio.
Post Reply