Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
rasuta_riza

#2601 Re: Teretana

Post by rasuta_riza »

bez_ideje wrote:EH,to to sto je Loulou postavila....ne stigoh danas prohodat,zadrza se na ispitu praaavo ,a poslije mi zima bilo :oops: :mrgreen:
Necu trcati s ovim,vec onaj balance program na lopti :)
I jos jedno pitanjce.....ne znam da li je iko od vas uzimao beta blokatore ,kakva su iskustva s vjezbanjem i tim za*ebancijama,ne dobih bas puno informacija od dr.sto se tice toga,osim da se za sad klonim trake,trcanja ,ma onog tipicnog kardio treninga ....za ostalo navodno,nema problema,uglavnom,ima neka tabela,a ja ne mogu da je nadjem gdje je poredan tip vjezbi po potrosnji kisika ....ako je ko vidi,nek proslijedi link
zbog čega su ti propisani beta-blokatori?
tlak,ubrzan rad srca,preskakanja srca,ili nešto drugo?
generalno,oni ti smanjuju potrebu srca za kisikom,smanjuju broj otkucaja,i udarni volumen srca i snižavaju talk,prevedeno u praksi,pri nekim uobičajenim aktivnostima (ne znam da li si "on" ili "ona"),koje su te činile da se zadišeš,nećeš tako brzo gubiti dah ili se zamoriti,imaćeš dojam da ti je kondicija veća (zbog smanjenja potreba miokarda za kisikom i udarnog volumena), ali trebaš biti na oprezu,jer zbog smanjenja krvnog tlaka,može ti se zamantati i gorem slučaju da se povrijediš,ipak ne bi trebalo biti većih problema,uglavnom slušaj doktora
enisss

#2602 Re: Teretana

Post by enisss »

Nije mi jasno kako je ljudima tesko malo prelistati postove koje smo ranije pisali...ima ljudi koji su tako detaljno sve objasnili..pa treba brate sjesti par sati..procitati...ovdje ima sve fino objasnjeno...
Covjek pije 0.3 l poslije treninga i misli da je to to :DDD...e moj druze...ja svaki dan pojedem 10 bjelanaca...pola kg pilecih fileta...ko zna koliko voca povrca..sira...uzimam i whey..pa opet...ide lagano..postepeno :)
Misli otici u teretanu i da se "napuse" za mjesec dana... :DDDD...
Na 1 kg tjelesne mase..potrebno je unijeti 2,5 do 3 grama proteina...tako da...ako si tezak 1 kg onda ti je sasvim dovoljno ovo 0.3 l mlijeka da napravis neki napredak :)
Digla_da_kreci

#2603 Re: Teretana

Post by Digla_da_kreci »

adis.p wrote:Znaci na raspolaganju imam sve sto necu morat krit od svojih, zapravo ono sto ulazi u normalnu ishranu ;)
Poslije treninga mozes jesti malo posnog sira i grozdjica, to je jako dobro. :)
KenCo

#2604 Re: Teretana

Post by KenCo »

adis.p wrote:Eh ovako, citao sam na netu kako poslije svakog treninga u organizam treba unijet dosta proteina jer se misic potrosi, i ako ne unesemo, dodje nam kao da smo bezveze trenirali, jer misic izgubljenu energiju nadoknadjuje iz drugih misica.. il tako nekako.. Eh sad, poceo sam praktikovat da poslije svakog treninga pijem mlijeko.. sinoc sam popio 0,3l obicnog mlijeka 1,8% m.m., danas meggle cokoladno od 0,5l sa 2,0% m.m.

Image

Na 100ml ima:
bjelancevine 3,3gr
uglj.hidr. 11,5gr (secer 6gr)
mlijecna m. 2 gr

Sad, valjda ima neko ko se razumije u ova cuda, ii da mi kaze jel ovo dovoljan obrok poslije treninga, jel bi mozda trebao izbacit ovo mlijeko, ubacit drugo.. il mozda skroz izbacit, ii ubacit nesto trece.. :-) :-)
¸

reci da se salis :D
roll_over

#2605 Re: Teretana

Post by roll_over »

Joj joj,mlijeko poslije treninga ! Mjesec dana u teretani da se napušeš ! A jebemu,pa zar smo u srednjem vijeku ili sta ?
Citirat cu jednog sportasa i bildera : " Mlijeko je za bebe a meso za lavove ! "

Nemam rijeci stvarno,evo eniss je to fino srocio... A i ja sam na prethodnoj stranici rekao,da mi onda stvarno nije jasno zasto ja svo ovo vrijeme onda gubim na kupovinu i kuhanje namirnica, kada se u gym-u za mjesec dana napuses i zdra`o ... A to mlijeko je krcato secerima i ostalim sranjima, a te proteine koje vidis uopce nemoj ni racunati, nego ako vec hoces da napredujes uzmi Whey i pij ga sa dekstrozom neposredno poslije samog treninga... A svojim roditeljima lijepo objasni da to nije nikakav otrov niti antibiotik, pa ce tada vjerovatno drugacije i razmisljati... Drugo ni ne mozes ocekivati,ipak je bodybuilding najvise osporivan sport ikada,i 90% ljudi ne razumije koliko je potrebno odricanja i svega da bi se uspjelo. A to je upravo radi onih starih predrasuda, "sve je to hemija, narkomanstvo,neprirodono bla bla bla" ... A da,vidis,prirodno je izaci subotom i razvalit se od alkohola da ujutro ne znas gdje ti je glava a gdje guzica !
roll_over

#2606 Re: Teretana

Post by roll_over »

Digla_da_kreci wrote:
adis.p wrote:Znaci na raspolaganju imam sve sto necu morat krit od svojih, zapravo ono sto ulazi u normalnu ishranu ;)
Poslije treninga mozes jesti malo posnog sira i grozdjica, to je jako dobro. :)
Ovo je isto notorna glupost, jer poslije treninga u organizam treba unijeti nesto sto se BRZO RAZGRAĐUJE, a taj posni sir se sigurno ne razgrađuje brzo,a grožđice necu ni komentirat. Ako vec unosimo bilo kakav oblik šećera uz protein po zavrsetku,a bilo bi pozeljno,onda to treba biti ili dekstroza ili maltodekstrin,do cega je vec lakse doci u prodavaonicama.
roll_over

#2607 Re: Teretana

Post by roll_over »

DoradO wrote: nabaci ti malo sive mase, da ne ulazim u detalje :lol:
Je li se ovo kojim slucajem na mene odnosilo ? Molit cu lijepo da mi pojasnis sto si pod ovime konkretno mislio.
Digla_da_kreci

#2608 Re: Teretana

Post by Digla_da_kreci »

roll_over wrote:Ovo je isto notorna glupost, jer poslije treninga u organizam treba unijeti nesto sto se BRZO RAZGRAĐUJE, a taj posni sir se sigurno ne razgrađuje brzo,a grožđice necu ni komentirat. Ako vec unosimo bilo kakav oblik šećera uz protein po zavrsetku,a bilo bi pozeljno,onda to treba biti ili dekstroza ili maltodekstrin,do cega je vec lakse doci u prodavaonicama.
Covjek je rekao da ne moze priustiti sebi ''ta cuda'' i plus da to ne zeli :)
roll_over

#2609 Re: Teretana

Post by roll_over »

Digla_da_kreci wrote:
roll_over wrote:Ovo je isto notorna glupost, jer poslije treninga u organizam treba unijeti nesto sto se BRZO RAZGRAĐUJE, a taj posni sir se sigurno ne razgrađuje brzo,a grožđice necu ni komentirat. Ako vec unosimo bilo kakav oblik šećera uz protein po zavrsetku,a bilo bi pozeljno,onda to treba biti ili dekstroza ili maltodekstrin,do cega je vec lakse doci u prodavaonicama.
Covjek je rekao da ne moze priustiti sebi ''ta cuda'' i plus da to ne zeli :)
A ja znam zasto ne zeli. Zato sto tako roditelji kazu. Kod svih nas je isto bilo, pa i kod mene. Treba upoznati materiju da bi im se moglo lakse upoznati sa cijelom pricom.

A ako vec zelis da unosis nesto poslije treninga sto bi se moglo nazvati pristojom alternativom za whey,onda je najbolje bjelanca,6-7 bjelanaca odmah poslije treninga.
adis.p

#2610 Re: Teretana

Post by adis.p »

Mene samo interesuje sta su ljudi unosili u sebe dok nije bilo tih praskova i tih s*anja.. I necu ja da budem nikakav bodybilder, nego jednostavno hocu da skinem ovo sala sa sebe i usput se malo oblikujem.. i za informaciju ovog gore sto mi govori kao za salu i sta znam vec.. ovo za mlijeko sam nasao na netu, i na predhodnoj str sam napisao da sam noob sto se ovoga tice, ii tek od neku noc sam poceo citat o ovom.. ljudi godine i godine studiraju i proucavaju misice i covjekovo tijelo, a ti ocekujes da ja to preko noci sve skontam.. :roll: :roll: A i za tebe vjerujem da si sjeo 2 sata za net, i odmah pronasao sta je za sta.. sta valja jest, a sta ne.. :| ako je tako, onda svaka ti cast :thumbup: :thumbup: divim ti se..

p.s.

Kad sam kuci, poslije sklekova i trbusnih pojedem 4-5 kuhanih jaja, zumanca odvojim a bjelanca pojedem.. sinoc sam slucajno uzeo mlijeko jer sam procitao negdje na netu da valja, ii bilo mi prvo pri ruci..

Al posto nisam u mogucnosti svaku noc i svaki put kad treniram uzet bjelanca, jer cesto ne budem kuci.. onda mi se mlijeko ucinilo nekako najjednostavnijim jer ga svugdje mogu uzet, a i lahko se konzumira.. ;-) ;-)

p.s. 2 xD

I za ove sto mi pricaju za ovo 'za mjesec se napusem', sto ste veca djeca od mene.. ako kazem nesto tako, ne morate svi odmah bukvalno shvatit :cry: Mislio sam da odem trenirat jedan mjesec, i poslije zbog nedostatka vremena moram da napustim.. sto znaci dzabe sam isao, zapravo valjda misici ce samo labavit vremenom jer ce opterecenje bit manje.. (valjda kontate sta sam htio rec, i nemojte vise onakvih komentara.. ja da znam oko ovog, ne bih ovdje postavljao kojekakva pitanja ;-) )
Last edited by adis.p on 01/03/2012 21:14, edited 1 time in total.
roll_over

#2611 Re: Teretana

Post by roll_over »

adis.p wrote:Mene samo interesuje sta su ljudi unosili u sebe dok nije bilo tih praskova i tih s*anja.. I necu ja da budem nikakav bodybilder, nego jednostavno hocu da skinem ovo sala sa sebe i usput se malo oblikujem.. i za informaciju ovog gore sto mi govori kao za salu i sta znam vec.. ovo za mlijeko sam nasao na netu, i na predhodnoj str sam napisao da sam noob sto se ovoga tice, ii tek od neku noc sam poceo citat o ovom.. ljudi godine i godine studiraju i proucavaju misice i covjekovo tijelo, a ti ocekujes da ja to preko noci sve skontam.. :roll: :roll: A i za tebe vjerujem da si sjeo 2 sata za net, i odmah pronasao sta je za sta.. sta valja jest, a sta ne.. :| ako je tako, onda svaka ti cast :thumbup: :thumbup: divim ti se..
Bolje ti ja da ne znas sto su Arni i kompanija unosili,trust me ;) Nisam sjeo 2 sata za net,vjeruj mi,nego sam zagrijao svoje masno dupence i skinuo 35 kilograma radom i zalaganjem,prolio znoja i znoja, jer da sam nastavio zvijeti kao plavetni kit,danas bi me viljuskarima i dizalicama iznosili kroz vrata,a o dijabetesu da ne govorim ;)

A ti nisi ni glup,niti ista. Nego sam neces da citas ono sto je napisano. Dakle,evo,opet cu ponoviti nesto sto sam vec i ranije rekao i desetine ljudi prije mene, ISHRANA I SAMO ISHRANA. MESO ČINI MESO. Dakle, Whey nije nikakav carobni napitak,vec SUPLEMENT,odnosno,DODATAK ISHRANI. Kuzis,nije ishrana whey, nego dodatak ishrani. Whey = protein. A koja mu je uloga ? Uloga mu je brzo razgrađivanje u organizmu prilikom zavrsenog treninga,kada je misicima potrebno neophodno "gorivo",nesto sto ce sprijeciti katabolizam ( propadanje misica ) i potaknuti hipertrofiju ( rast misica ). Eto,to ti je to ukratko. Slobodno pitaj sve sto te zanima,samo mirno i lagano,sve ce biti objasnjeno samo treba imati pozitivan stav. :)
sabanss

#2612 Re: Teretana

Post by sabanss »

roll_over wrote: Ovo je isto notorna glupost, jer poslije treninga u organizam treba unijeti nesto sto se BRZO RAZGRAĐUJE, a taj posni sir se sigurno ne razgrađuje brzo,a grožđice necu ni komentirat. Ako vec unosimo bilo kakav oblik šećera uz protein po zavrsetku,a bilo bi pozeljno,onda to treba biti ili dekstroza ili maltodekstrin,do cega je vec lakse doci u prodavaonicama.
Hajde Boga ti objasni kakav je secer u grozdjicama? Nije dekstroza?
adis.p

#2613 Re: Teretana

Post by adis.p »

Pa logicno da nisi, ovih dana sam objasnio da sam tek poceo oko ovoga, ii napisem nesto nedugo nakon toga, kad milion nekakvih komentara.. I ako ti nisi, a vjerujem ni niko drugi, zasto onda ocekujete od mene da to sve za noc savladam.. al haj :-D nebitno.. :D :D Nego znaci da izbacim ovo mlijeko, da pocnem sa mesom.. Samo imam problem, tj da ja vecinom radim ovaj 'minitrening' par sati prije spavanja, i moji vec tad budu u krevetu i nisam u mogucnosti provest pola sata u kuhinji da sebi pravim jelo, nego moram uzet nesto u roku 2 min i donijet u svoju sobu i pojest xd :D :D Jel ima mozda neko meso u konzervi da se moze jest, mozda ona tunjevina il sardina.. il mozda nesto trece? :D ii samo ohladite od kometara kao maloprije.. ko nema strpljena da odg, nek zaobidje.. ;-) ;-)
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2614 Re: Teretana

Post by Velkoski »

Navece' jedes posni sir, od ribe zderes tunjevinu i oslic.

Nego, meni nikako nije jasno zasto bacas 5 zumancAdi, pojedi barem neko ? :D
bez_ideje

#2615 Re: Teretana

Post by bez_ideje »

rasuta_riza wrote:
bez_ideje wrote:EH,to to sto je Loulou postavila....ne stigoh danas prohodat,zadrza se na ispitu praaavo ,a poslije mi zima bilo :oops: :mrgreen:
I jos jedno pitanjce.....ne znam da li je iko od vas uzimao beta blokatore ,kakva su iskustva s vjezbanjem i tim za*ebancijama,ne dobih bas puno informacija od dr.sto se tice toga,osim da se za sad klonim trake,trcanja ,ma onog tipicnog kardio treninga ....za ostalo navodno,nema problema,uglavnom,ima neka tabela,a ja ne mogu da je nadjem gdje je poredan tip vjezbi po potrosnji kisika ....ako je ko vidi,nek proslijedi link
generalno,oni ti smanjuju potrebu srca za kisikom,smanjuju broj otkucaja,i udarni volumen srca i snižavaju talk,prevedeno u praksi,pri nekim uobičajenim aktivnostima (ne znam da li si "on" ili "ona"),koje su te činile da se zadišeš,nećeš tako brzo gubiti dah ili se zamoriti,imaćeš dojam da ti je kondicija veća (zbog smanjenja potreba miokarda za kisikom i udarnog volumena), ali trebaš biti na oprezu,jer zbog smanjenja krvnog tlaka,može ti se zamantati i gorem slučaju da se povrijediš,ipak ne bi trebalo biti većih problema,uglavnom slušaj doktora
Ona ,ubrzan rad srca ( sinusna tahikardija napisano 120 otkucaja )
Nisu mi cilj svakako cilj discipline velikog trosenja energije, pokusavam da nabacim koji kilogram usput...vec vise definicije i jacanja gornjeg dijela tijela ,misica ledja,stomaka i ruku.
Nemam bas povjerenja u doktore sto se tice tih stvari ,pa provjeravam gdje mogu ( kardiolog je doslovno vadio knjige iz ormara i citao mi iz njih :roll: :roll: :roll: ),a nadam se da je i to privremena mjera.......za koji dan mi je kontrola ,pa bumo vidli....

@leet-sta ima u oslicu hranjivo ? :shock: :shock:
adis.p

#2616 Re: Teretana

Post by adis.p »

Ma htjednem pojest jedno, ii onda mi bude zao.. al pojedu to moji, ako nista naprave neki krem, nesto.. uglavnom ne baca se :D :D :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#2617 Re: Teretana

Post by Velkoski »

bez_ideje wrote: @leet-sta ima u oslicu hranjivo ? :shock: :shock:
Pa sta mislis ?
bez_ideje

#2618 Re: Teretana

Post by bez_ideje »

leet wrote:
bez_ideje wrote: @leet-sta ima u oslicu hranjivo ? :shock: :shock:
Pa sta mislis ?
Vala ja to ne brojim u ribu....posebno sto je uvijek smrznut,drvenast,suh i bezukusan .....doduse moze bit da je to samo moj animozitet spram oslica,pa ne mogu da zamislim da je karton hranjiv :oops: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ako je zbog omega 3,meni se cini da ima "boljih " riba i masnijih :mrgreen: :lol: :lol:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#2619 Re: Teretana

Post by Velkoski »

Protein bolan. :mrgreen:
bez_ideje

#2620 Re: Teretana

Post by bez_ideje »

:skoljka: :skoljka: :skoljka: :skoljka: :oops:
rasuta_riza

#2621 Re: Teretana

Post by rasuta_riza »

bez_ideje wrote:
rasuta_riza wrote:
Ona ,ubrzan rad srca ( sinusna tahikardija napisano 120 otkucaja )
Nisu mi cilj svakako cilj discipline velikog trosenja energije, pokusavam da nabacim koji kilogram usput...vec vise definicije i jacanja gornjeg dijela tijela ,misica ledja,stomaka i ruku.
Nemam bas povjerenja u doktore sto se tice tih stvari ,pa provjeravam gdje mogu ( kardiolog je doslovno vadio knjige iz ormara i citao mi iz njih :roll: :roll: :roll: ),a nadam se da je i to privremena mjera.......za koji dan mi je kontrola ,pa bumo vidli....

@leet-sta ima u oslicu hranjivo ? :shock: :shock:
a zatraži mišljenje još kojeg doktora,inače imaš duže vremena tu dg ili ti je usputno postavljeno?
taj broj otkucaja se može i zbog uzbuđenja stresa i ostalih psihogenih faktora postići,.načelno uz dozu beta-blokatora koje ti je propisao mislim bi se moglo bez velikoh naprezanja i težina raditi,slušaj malo tijelo kako ti reagira,
bez_ideje

#2622 Re: Teretana

Post by bez_ideje »

Usputno postavljeno prije mjesec dana,ono...ne znaju uzrok,pa evo ti tablete dok druge analize ne uradimo...a ja se nesto besposleno osjecam da cekam da sve zavrsi pa da se onda uhvatim vjezbe.Tako sam nekako i pretpostavljala..hvala u svakom slucaju... :) :)
rasuta_riza

#2623 Re: Teretana

Post by rasuta_riza »

bez_ideje wrote:Usputno postavljeno prije mjesec dana,ono...ne znaju uzrok,pa evo ti tablete dok druge analize ne uradimo...a ja se nesto besposleno osjecam da cekam da sve zavrsi pa da se onda uhvatim vjezbe.Tako sam nekako i pretpostavljala..hvala u svakom slucaju... :) :)
nema na čemu,možeš probno dok ih piješ uraditi nešto sklekova,i prmijetićeš da se sporije zadišeš nego da ih ne piješ,e sada oni mogu da zbog izazovu i osjećaj nemoći,ispočetka ili ako je doza možda veća od potrebne,..samo naprijed i lagano,sretno
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#2624 Re: Teretana

Post by Velkoski »

Da li u svakoj apoteci mogu kupiti one testere ( test trake ) za provjeru ketona u urinu ?

ako da, koliko kosta ? :D
bic

#2625 Re: Teretana

Post by bic »

Imam 185cm,84kg,24 godine,solidne sam gradje uglavnom zahvaljujuci sklekovima i jos ponekom vjezbicom.
Sad sam odlucio vjezbati malo ozbiljnije,ali doma sa ponekom spravom.Od sprava sam mislio nabaviti sljedece:

- Bench klupa,kombinovana sa (kosim,sccotom)
- 70 kg tereta
- 2 bucice od po 15kg
- vratilo
- razboj

Zanima me da li su navedena sprave dovoljne za neko osnovno vjezbanje,i kako doci do njih,da li praviti,traziti po piku,koliko bi novaca kostalo sve ovo.
Post Reply