Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Banksy

#2601 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Banksy »

Mačke ne jedu i ne vare ljudsku hranu. Ako i jedu, ne smiju hljeb, mlijeko, masno, hranu s konzervansima, itd. hiljadu je tu ograničenja, sve dostupno na netu. To je štetno i opasno po njen organizam.
Mačke jedu suhu mačju hranu (krekere) i ponekad vlažnu (mačju konzervicu). Preporučujem Royal Canin krekere i DM konzervice, ali izbor je zaista velik, lako je probrati i neke druge.
MJAU - da

#2602 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by MJAU - da »

Moj mačak obožava kuhanu jetru, piletinu i ribu. i to mu dajem jednom sedmično, ima 7 godina, nikad ga ništa zabolilo nije.
__Phoenix__

#2603 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by __Phoenix__ »

Bez krekera bi mačke kao vrsta davno izumrle, to je eliksir života...
MJAU - da

#2604 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by MJAU - da »

jest vala. moja pranana išla po krekere u Engelsku koloniju... :lol: :lol: :lol: baš sam odvratna, trebaju im krekeri, zbog zuba, crijeva, duže će živjeti svakako.
__Phoenix__

#2605 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by __Phoenix__ »

hahahahaha
Amazonka27

#2606 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Amazonka27 »

__Phoenix__ wrote:Bez krekera bi mačke kao vrsta davno izumrle, to je eliksir života...
Ok...kucne macke ne mogu imati prirodni izvor taurina kao sto to mogu vanjske mace. Ljudotinska hranav im nije dovoljna.

@Mjau-da, cime hranis macu ostalih 6 dana? Smatras li da je boljebhraniti macu salamom ili krekerima?
MJAU - da

#2607 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by MJAU - da »

Krekeri i kesice ;-) Salama nije zdrava za čovjeka, kamo li za životinju. Poenta je da se ne moraju hraniti samo krekerima, kako je napisano.
eluna

#2608 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

MJAU - da wrote:jest vala. moja pranana išla po krekere u Engelsku koloniju... :lol: :lol: :lol: baš sam odvratna, trebaju im krekeri, zbog zuba, crijeva, duže će živjeti svakako.
e vala baš i moja je nana rahmetli išla, i to u puhamadimijskim švercala mačje krekere jer je bilo zabranjeno :D :D :D :D

haj' ne bulaznite, uvijek smo mačke hranili ostacima naše hrane, a bogami mi je moja nanci imala svog mačora haman pa 10 godina i bio je fino sjajan i čist

stoji činjenica da se moja maci već nakon sedmice prehrane krekerima sjaji do bola, ali nije vala da ne može jesti što i ja barem ponekad

inače, kakica je ok, maci se opustila potpuno i počela da zanovijeta čak, te je sinoć 2 puta išla u kaznu 8-)
Pirija

#2609 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Pirija »

__Phoenix__ wrote:Bez krekera bi mačke kao vrsta davno izumrle, to je eliksir života...

sreca pa je bilo krekera u drevnom Egiptu inace danas nebi ni znali za macke
bile bi ko ptica dodo :run:
Kal El

#2610 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Kal El »

Pirija wrote:

sreca pa je bilo krekera u drevnom Egiptu inace danas nebi ni znali za macke
bile bi ko ptica dodo :run:
Ne znam kako su mačke moje majke dok je još bila mala preživljavale na selu godinama bez krekera i inače "prave" macije hrane :mrgreen:

Dobro nije na selu,ali hajd :mrgreen:
Amazonka27

#2611 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Amazonka27 »

Pa sto ste onda na ovoj temi? Zovite nane pa pitajte. Ima neko ko je strucan i zove se veterinar...gledam sta daju svojim ljubimcima pa tako i ja. Samo vi nastavite tako...operacije nisu jeftine.
alkalna_baterija

#2612 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by alkalna_baterija »

Amazonka27 wrote:Zasto joj dajes ljudotinsku hranu? ucini i macki i svom novcaniku uslugu. Krekeri su dovoljni (royal canin poskup ali odlican) i ponekad je pocasti vlaznom hranom. Voda joj uvijek mora biti dostupna.
Meni je sve jasno, ali zašto "ljudotinsku" pobogu :D
Amazonka27

#2613 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Amazonka27 »

Leteci medvjedici :D
alkalna_baterija

#2614 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by alkalna_baterija »

sad ima smisla, na njih sam skroz zaboravila :-D :lol:

inače, moj mačak jede sve, od miševa do sirnice i krompiruše, kostiju i ostalih čuda, eno ga snažan, veliki, sa gustom, sjajnom i dugom dlakom, sva ga se paščad u ulici boje 8-) :D
mefistofilis

#2615 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mefistofilis »

evo ja svog macka nisam vakcinisao i fasovao je nekakav virus. do sada sam za lijecenje i dolaske veterinara dao oko 200 km a macak jos nije izlijecen. sada mu sam dajem nekakve lijekove oralno spricom. mozda sam sve ovo mogao izbjeci da sam ga samo vakcinisao.(da ne govorim o njegovoj muci sa temperaturom... jedno vrijeme je bio toliko los da je samo ostajao lezati gdje god ga spustis :( )
ucite iz moje greske.
Chuckie

#2616 Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Chuckie »

.
Pobresita_Milica

#2617 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Pobresita_Milica »

Sinoc je neko ispred mojih vrata ostavio 4 macica, skroz mala, preslatka, vidi se da su zdravi i da su kucni. Blage veze ja nemam sta da radim s njima. Ako neko zeli da ih preuzme neka se javi na pp.
Banksy

#2618 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Banksy »

Čuj, moja nana ... :lol:

U nanino doba išlo se u poljsku halu, potpisivalo palcem, a umiralo od pokvarenih zuba.
21. vijek, ljudi otkrili pencilin, Higsov bozon, lete u svemir, a njima nana vrhunski autoritet ... :lol:

Zaista, nije onda čudo da vas vodi Bakir, a liječi Torabi, to vam je taman mjera ... :mrgreen:
MJAU - da

#2619 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by MJAU - da »

Nije poenta u tome. I nemoj molim te zagađivati temu pozivajući se na imena od kojih nam je svima muka. Nije istina da mačke ne jedu i ne vare ljudsku hranu, to naprotiv notorna laž. Tačno je da se trebaju dohranjivati skupom hranom, po mogućnosti RC, jer je stvarno najbolja, ali izvini, mnogi ljubitelji životinja nemaju novac za tu hranu.
Amazonka27

#2620 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Amazonka27 »

MJAU - da wrote:Nije poenta u tome. I nemoj molim te zagađivati temu pozivajući se na imena od kojih nam je svima muka. Nije istina da mačke ne jedu i ne vare ljudsku hranu, to naprotiv notorna laž. Tačno je da se trebaju dohranjivati skupom hranom, po mogućnosti RC, jer je stvarno najbolja, ali izvini, mnogi ljubitelji životinja nemaju novac za tu hranu.
hajd' opet procitaj sta su ljudi napisali. u ljudskoj hrani ne postoji taurin. Macke koje su iskljucivo kucne mace (dodatno objasnjenje: macke koje ne izlaze van kuce/stana i koje sebi nikada ne priuste neki ulov), one se hrane onim cime im covjek pocasti. Ako covjek daje iskljucivo hranu koju i on jede...ta hrana nije dovoljna za pravilnu ishranu macke. To sto neko nema novaca da hrani macku onako kako se savjetuje - ne znaci da je takav nacin ishrane ispravan. Takodjer, to ne znaci ni da je tvoja nana ispravno hranila mace. Ako je pitanje "kako ispravno hraniti macu" onda je odgovor "sa hranom za mace koja se moze kupiti u prodavnici u obliku krekera ili pastetica". Ako je pitanje samo "kako hraniti macu"...onda je odgovor "baci joj sve sto ti dodje pod ruku pa ce ona odluciti hoce li jesti ili ne".
Također, bitno je napomenuti da su neke kucne biljke otrovne za mace. Neke mace ignorisu kucno bilje...mi smo nase morali skloniti...
Za dezurnog trola, koji je izmamio lajk i smajli...mace u egiptu su lovile miseve, zmije, skakavce i sl. izvore vitamina i minerala koje mace u zatvorenim prostorijama ne mogu naci.

Ljudska hrana nije otrovna samo nije dovoljna. Mlijeko nije otrovno samo nisu tolerantne na njega. Nekada mace imaju problema sa tvrdom stolicom pa im se da malo mlijeka...takodjer, kada povracaju, skuha im se malo bijelog pileceg mesa i rize na vodi - znaci moze. Ali to nije osnovna hrana...nego ponekad.
MJAU - da

#2621 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by MJAU - da »

Draga Amazonka, lijepo si to objasnila, ali pročitaj i ti postove kako ljudi objašnjavaju kako hraniti mačke. drago mi je da si pojasnila, ALI shvati i i ti i ljudi da mi živimo u Bosni. To znači da ja ne mogu udomiti 10 malih mačića koje su pokupljene s ulice, da ih auto ne zgazi, psi razgule, jer ljudi misle da su trošak samo takav.... Dohrana je sasvim poželjna, ali potrebna i dovoljna (mačak moje NANE, koliko god zvučalo smiješno) narandžasti je živio punih 19 godina. Ja se sjećam 10 godina njega, a ostalo ne. Lijepo je savjetovati, ali treba imati bar informacije, okrenuti se oko sebe. Meni su vraćene tri mačke iz udomljenja, jer nisu htjele jesti. Normalno da nisu, kad su kod mene jele samo "skupu" hranu. Kontaš me sada? :roll: :sad:
Amazonka27

#2622 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Amazonka27 »

Ne kontam, izvini...tvoji razlozi za takvu ishranu kucnih maca su totalno pogresni. Evo 10 min procesiram sta si sve udrobila u ovaj post i jos nisam skontala sta mi nije jasno...ne znam ni sta da ti napisem...totalno si me tiltovala :run:
MJAU - da

#2623 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by MJAU - da »

nemojte prodavati po forumu kako treba hraniti mačke samo kupovnom i to skupom hranom. I ako baš hoćeš da skontaš šta sam napisala, poradi malo na empatiji, sve će ti biti jasno.
Amazonka27

#2624 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Amazonka27 »

MJAU - da wrote:nemojte prodavati po forumu kako treba hraniti mačke samo kupovnom i to skupom hranom. I ako baš hoćeš da skontaš šta sam napisala, poradi malo na empatiji, sve će ti biti jasno.
Ok...
nisam rekla da treba hraniti samo skupom kupovnom.
u jednom momentu kazes da si hranila macke samo skupom kupovnom hranom pa su ti ljudi vracali cak 3 macke jer macke nisu htjele da jedu nista drugo...a onda kazes da se macke hrane i ljudskom hranom. Ja mislim da si ti napravila gresku kod ishrane, navikavajuci macke na ljudsku hranu i onda macke nisu htjele da jedu kupovnu. Na empatiji bi ti trebala poraditi, jer bitnije je zdravlje macaka od novcanika nekog buduceg vlasnika. I kakav je to vlasnik koji ce uzeti zivotinju i skontati da ce potrositi 15 KM mjesecno i da mu se to ne isplati...a mislio je da reciklira svoje ostatke hrane tako sto ce stati macki na sapu a ona otvoriti svoja usta i samo istresti sve sta ima sa tanjira. Ponovo ponavljam, Ako je pitanje "kako ispravno hraniti macu" onda je odgovor "sa hranom za mace koja se moze kupiti u prodavnici u obliku krekera ili pastetica". Ako je pitanje samo "kako hraniti macu"...onda je odgovor "baci joj sve sto ti dodje pod ruku pa ce ona odluciti hoce li jesti ili ne". I nije to tako skupo za jednu macku...za 10 sigurno jeste. Postoje razne vrste hrane, i razlikuju se i po kvaliteti i po cijeni...
a jako mi je bitno prodavati i reklamirati krekere...imam procenat po prodatom bobku iz svake kesice.
nemam pojma sto i dalje pisem...ljudi koji zele ozbiljno da se posvete svojim ljubimcima nikada nece poslusati tvoje savjete.
Banksy

#2625 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Banksy »

Manite se ubleha i jeftine patetike. Suhe, kupovne hrane ima raznih vrsta, tipova i cijena. Kad se podvuče, takvo hranjenje može biti i jeftinije od onog kad mačka jede našu, ljudsku hranu, a koji god cjenovni razred bio u pitanju, svako je daleko bolje za zdravlje vaših mačaka.

S buzdovanima koji svoje mačke hrane paštetama, koje su btw skuplje od krekera, koji se u 21. stoljeću pozivaju na nanine autoritete i procjene, a uz pristup internetu koji svakoj budali dopušta potragu za neophodnom infromacijom, a zahtijeva tek upis dvije riječi - mačka + hrana, zaista je besmisleno nastavljati bilo kakvu dalju raspravu.
Post Reply