BiH proizvodi (domaće je najbolje)
Moderator: anex
-
gigatech
#2601 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Bugojno puno bananica, u prodavnici što kupujem 200g jedna marka
-
StupskaBitanga
#2602 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
a to si ti iz Bugojna?
-
gigatech
#2603 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
aha, jesam
-
StupskaBitanga
#2604 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Pošto si iz tog gradića mene interesuje jel oni stvarno to tamo proizvode ili prepakuju? Imaju li radnike? Znaš li slučajno?
-
channel10
#2605 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Ovo je lutrija uzeti. Jedan valja, pa onda ne valja i tako u krug.Nisrin wrote:
Saaavrsen:D
A sa maslacem ne znam sta se desilo, kupujem vec 5-6x i OK je svaki put, danas otvorim, kad neki cudan miris, nedefinisan, ne znam da li se moze pokvariti ili je to normalno, imam osjecaj da se osjeti na kravu
Da li je do njih ili frizidera u kojima stoje u prodavnici, ali u konacnici me i ne bi trebalo biti briga. Ja ih odavno zaobilazim.
- @mba
#2606 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
jeli ima alternativa onom PLAZMA keksu za djecu???
naravno da je made in baZnia
naravno da je made in baZnia
-
StupskaBitanga
#2607 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
jel ti ovo zamjena za to

- @mba
#2608 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
StupskaBitanga wrote:jel ti ovo zamjena za to
svakako
-
StupskaBitanga
#2609 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
iskreno nisam to viđao jer ovi iz AS malo će morati poraditi na maloprodaji ako ništa sada u Sarajevu imaju Klas radnje i vjerovatno tamo ima. Moram reći da sam nemalo ostalo iznenađen razlikom cijene njihovog medenog srca love u Konzumu/Wisa i Amku na Otoci. Ako živiš u strogom centru grada imaš Vispak shop prekoputa Markala
- @mba
#2610 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
StupskaBitanga wrote:iskreno nisam to viđao jer ovi iz AS malo će morati poraditi na maloprodaji ako ništa sada u Sarajevu imaju Klas radnje i vjerovatno tamo ima. Moram reći da sam nemalo ostalo iznenađen razlikom cijene njihovog medenog srca love u Konzumu/Wisa i Amku na Otoci. Ako živiš u strogom centru grada imaš Vispak shop prekoputa Markala
bas sam htjeo da pitam gdje se moze kupiti, cim prvi put dodjem na godisnji idem traziti taj keks!
- Hajlac
#2611 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Prvo da pohvalim klasov Zlatni Lokum

Vidim da ga ima odavno u prodaji ali tek nedavno ga 'otkrih'. U njihovoj radnji kod Velepekare ga nađoh za 2.30KM a u supermarketima ga tuše do 2.60KM
Od čokolade i od oraha su mi najukusniji.
Ne znam da me ikada toliko pozitivno iznenadio domaći slatkiš(ima Mak Zara ali fkt je preskupo, namijenjeno za begove). Nažalost, najčešće to bude negativno. Po meni nije skupo dati 2.30KM za 150gr kvalitetnog slatkiša(danas je rijetkost vidjeti slatkiš s pravim puterom, bez sojinog lecitina i hiljadu drugih frankenštajn dodataka).
Jedino još postoji Kraš Lada s pravim puterom umjesto genocidnog(Indonezija) palminog ulja i sl.
Inače je fool-proof pravilo kod kupovine(pogotovo slatkiša) tražiti proizvode koji su što manje obrađeni tj. sa što kraćim spiskom sastojaka.
Ovaj lokum(trenutno jedem s lješnjacima
) sadrži: pšenično brašno, puter 20%, lješnjaci 15%, jaja, so.
Od domaćih čokolada nažalost sve su jeftinjaci/smeće puno soje, palme i šećera, sa eurokremima je slično, onaj smoki iz Srebrenika je beton bio i ostao, kisele vode imamo odlične(Tešanjski Dijamant najbolji jer ima umjerenu količinu minerala), higijenski proizvodi nažalost katarstrofa(sistematski uništene tvornice ala Dita, Astra), jedino papirna industrija još preživljava poput Violete(odlične vlažne maramice/toal. papir), Celexa(kvalitetan i od violetinog jeftiniji toal. papir)...
Od mliječnih proizvođača "dobar"(upitan zdravstveni nadzor-inspekcije
) je Poljorad, Milkos, Mljekara Livno, Meggle(iako profit izvlače u DE), takođe odlični ovčiji i kozji sirevi iz Bugojna, Trapisti iz BL, Smajić iz Čelića... Ima ih još poput Koz. Dubica, Inmer MIG, PPM, itd. ali je upitno proizvodi li se od domaćih sirovina ili samo prepakuje iz HR (Dukat/Lj. Mlekarne...)
Mesni proizvodi su nazovi domaći, osim peradarskih, jer smo postali crna rupa za svjetski otpad iz robnih rezervi, Argentine/Brazila itd. Čini se da visočaci prednjače u pakovanju m**a pod bubrege, naravno uz starog Lijana
Industrijske džemove, med itd. izbjegavam tj. kupujem od malih proizvođača poput bestilja Baš Bašča iz Breze i sl.
Povrće i voće, umjesto od preprodavača-piljara, takođe forsiram po pijacama od ljudi sa sela(neugledne tezgice s malim količinama...).
I inače radije ću kupiti kiselo/slatko mlijeko i sir u Tržnici nego ovo industrijsko.
"Samo" kad bi narod natjerao inspekcije da poštenije i revno rade svoj posao, ne bi smo tako često bježali na strane proizvode(a uvozni HR, SR i TR nisu ništa bolji) zbog straha od unošenja smeća u svoj organizam.
Umalo da zaboravim: Biofit pilav, bolja tjestenina od svake italijanske

Vidim da ga ima odavno u prodaji ali tek nedavno ga 'otkrih'. U njihovoj radnji kod Velepekare ga nađoh za 2.30KM a u supermarketima ga tuše do 2.60KM
Od čokolade i od oraha su mi najukusniji.
Ne znam da me ikada toliko pozitivno iznenadio domaći slatkiš(ima Mak Zara ali fkt je preskupo, namijenjeno za begove). Nažalost, najčešće to bude negativno. Po meni nije skupo dati 2.30KM za 150gr kvalitetnog slatkiša(danas je rijetkost vidjeti slatkiš s pravim puterom, bez sojinog lecitina i hiljadu drugih frankenštajn dodataka).
Jedino još postoji Kraš Lada s pravim puterom umjesto genocidnog(Indonezija) palminog ulja i sl.
Inače je fool-proof pravilo kod kupovine(pogotovo slatkiša) tražiti proizvode koji su što manje obrađeni tj. sa što kraćim spiskom sastojaka.
Ovaj lokum(trenutno jedem s lješnjacima
Od domaćih čokolada nažalost sve su jeftinjaci/smeće puno soje, palme i šećera, sa eurokremima je slično, onaj smoki iz Srebrenika je beton bio i ostao, kisele vode imamo odlične(Tešanjski Dijamant najbolji jer ima umjerenu količinu minerala), higijenski proizvodi nažalost katarstrofa(sistematski uništene tvornice ala Dita, Astra), jedino papirna industrija još preživljava poput Violete(odlične vlažne maramice/toal. papir), Celexa(kvalitetan i od violetinog jeftiniji toal. papir)...
Od mliječnih proizvođača "dobar"(upitan zdravstveni nadzor-inspekcije
Mesni proizvodi su nazovi domaći, osim peradarskih, jer smo postali crna rupa za svjetski otpad iz robnih rezervi, Argentine/Brazila itd. Čini se da visočaci prednjače u pakovanju m**a pod bubrege, naravno uz starog Lijana
Industrijske džemove, med itd. izbjegavam tj. kupujem od malih proizvođača poput bestilja Baš Bašča iz Breze i sl.
Povrće i voće, umjesto od preprodavača-piljara, takođe forsiram po pijacama od ljudi sa sela(neugledne tezgice s malim količinama...).
I inače radije ću kupiti kiselo/slatko mlijeko i sir u Tržnici nego ovo industrijsko.
"Samo" kad bi narod natjerao inspekcije da poštenije i revno rade svoj posao, ne bi smo tako često bježali na strane proizvode(a uvozni HR, SR i TR nisu ništa bolji) zbog straha od unošenja smeća u svoj organizam.
Umalo da zaboravim: Biofit pilav, bolja tjestenina od svake italijanske
- Hajlac
#2612 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Pogledajte dugi spisak sastojaka na klasovom Farmer hljebu (jedino taj hljeb ima deklaraciju sastojaka jer je upakovan) - naravoučenje: kupiti pekač hljeba(oko 200KM) i praviti svoj domaći hljeb od raznih žitarica tipa heljde, raži, ječma, kukuruza i pšenice u koji idu samo voda, kvasac, (smeđi) šećer, so i (maslinovo) ulje a ne milion nekakvih hemija za ovo i ono.Milloni wrote:Ja ne vjerujem ni jednoj pekari i domacem proizvodjacuModest Musorgski wrote:Znate li domaćeg proizvođača/pekaru/prodavnicu zdrve hrane koja radi "zdravi" 100% integralni, raženi, zobeni ili kukuruzni hljeb, tjestenine...
Takođe, isto pitanje samo sa deklaracijom "gluten free" dakle hljeb/tjestenina od žitarica bez glutena??
Nesh malo ima u mercatoru i dm-u. (ali nije domace)
(najbolje je sam svoj majstor biti)
Celijakija ili samo gluten intolerance?
- vješalica
#2613 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Inmer- stvarno nikad vise necu kupiti nista njihovo a uzimala sam pavlaku i jogurt.Zasto? Pa zato sto nakon dva dana stajanja u frizideru dobije neki cudan miris i okus kao neki opori parfem.Mislila sam prvi put da sam kupila pokvareno.Ali to se desilo jos dva puta.Katastrofa.Nijedan jogurt i pavlaka tako specificno ne osjeti.Uzas i sramota sa cim tretiraju svoje proizvode.
- manekenka u penziji
#2614 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Je li inmer=domaće blago?
Ako jeste u potpunosti se slažem s tobom. Pavlaka je blago rečeno katastrofa, izgled podsjeća na pomiješani jogurt i sir, a ukus na nešto sto je jako lose uskladišteno pa se osjeti na frizider. Nije pokvareno ali nije ni jestivo. Prije par dana sam čitavu kanticu domaćeg "blaga" bacila.
Ako jeste u potpunosti se slažem s tobom. Pavlaka je blago rečeno katastrofa, izgled podsjeća na pomiješani jogurt i sir, a ukus na nešto sto je jako lose uskladišteno pa se osjeti na frizider. Nije pokvareno ali nije ni jestivo. Prije par dana sam čitavu kanticu domaćeg "blaga" bacila.
- Hajlac
#2615 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Pa to za PPM Tuzla, Inmer Gradačac (oboje pod Lactalis-om, odnosno Dukatom i Lj. Mlekarnama) itd. je ista šema kao i s ostalim proizvodnim pogonima - tajkuni ih pokupuju i planski srozaju kvalitet, najčešće uvaljivanjem stranih sirovina šklj kvaliteta. Kupuješ "brend" a jedeš smeće uvoznih lobija.
Tako su i Ditu te Vegafruit uništili.
Tako su i Ditu te Vegafruit uništili.
- ElRe
#2616 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
I Dukat i Ljubljanske Melekarne su dobile novog vlasnika, francuski Lactalis. Time francuzi preuzimaju i Dukatove mljekare u BiH i Tuzlansku mljekaru.
U zadnje vrijeme kupujem Zott-ov jogurt iz Gradačca i odlican je.
U zadnje vrijeme kupujem Zott-ov jogurt iz Gradačca i odlican je.
- ElRe
#2617 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
To je čisti biznis. Domaci vlasnici nisu mogli da odbiju ponudu za prodajom velikoj kompaniji. Mislite da ce Milkos jos dugo biti BH proizvod? Veliko novci su u pitanju.Hajlac wrote:tajkuni ih pokupuju i planski srozaju kvalitet, najčešće uvaljivanjem stranih sirovina šklj kvaliteta. Kupuješ "brend" a jedeš smeće uvoznih lobija.
- karanana
#2618 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Zottine stvari iz gradacca su dobre
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
StupskaBitanga
#2619 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
ono mlijeko bijelo im je povoljnije i odlično je
- vješalica
#2620 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Jeste,jogurt u plasticnoj boci,pavlaka je bila ok prvi dan kad je otvorena ona veca casa.Sutradan se to pojavilo.I miris i okus isti kao parfem opori zaguseni.Jogurt isto,nisam ni casu popila...Ali je rok stvarno bio uredu.Kontam da nije do mene,ali nije.Trudim se uzeti nase,recimo Smajic,Vrbaska mlacenica,zott mlijeko,nikad mi se to nije desilo.Neopisivo cudan okus neke hemikalije.manekenka u penziji wrote:Je li inmer=domaće blago?
-
channel10
#2621 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Lasta Capljina- Kokos keksi
. Jucer kupio i stvarno su dobri. Nisu bas kao sto su nekad bili Klasovi kokos keksi, ali i ovi su dobri. Cijena: 150gr-1,25KM. 
-
cranberries
-
StupskaBitanga
#2623 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
ko ga za Bingo proizvodi?
- ranger
#2624 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
meni ovo na milkos lici..
-
cranberries
#2625 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje