Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
apsidejzi

#2601 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by apsidejzi »

hajib wrote:imam jedno pitanje.Posto u Svetim Knjigama pise da smo nastali od jednog covjeka i jedne zene netko je morao napraviti incest,tj rodoskrvnice.A posto znamo da se iz takvih odnosa radjaju ljudska bica sa deformitetima kako je nastalo onda covjecanstvo? :-D
Tako to biva kada pokusavas bukvalno shvatiti pricu. Nazalost takvih vas je mnogo (i medju vama i medju ovim mojim) tako da mi se ne da sada objasnjavati zasto je ustvari prica o "prvom covjeku" zapravo prica o svakom covjeku kada odraste toliko da je u stanju napraviti svoj PRVI IZBOR u zivotu. Prica se ne odnosi na prvog historijskog covjeka nego na nas prvi izbor izmedju dobra i zla.
hajib

#2602 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by hajib »

svi vi religijski fanatici,neki manje a neki vise pricaju to sto ti pricas.Religije su izmisljene za zaglupljivanje ljudi i to ti je to.Kada odes u biblioteku potrazi nesto i od drugih knjiga i videces,odnosno otkrices istinu.Ti verujes zato sto zelis da verujes a ne zato sto si "vernik".Vi vernici pokusavate da u danasnje vreme spojite ono sto je nespojivo, veru i nauku.Ako verujete u Svete Knjige to je vasa stvar i ja to postujem,ali vi bi da uzmete i od religije i od nauke a to ne moze,i jos hocete da drugima nametnete svoja religijska ubedjenja.Ne ide to tako. Evo, ja sam nekoliko desetina puta procitao Kur an , a sada proucavam Sveto Pismo.Uglavnom iste price i isti ljudi.Abraham-Ibrahim,Lut-Lot,Josip-Jusuf,Jonas-Jonuz itd.
apsidejzi

#2603 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by apsidejzi »

Ih, ja jucer zavrsio nadcovjeka a on mene tjera u biblioteku :)

A sta ti ja mogu sto si bukvalista pa vidis samo vanjstinu u tim pricama. Da si musliman vjerovatno bi bio neki oblik vehabije koji bi visio po putuvjernika a mozda bi i kosti ostavio u Siriji a mene tekfirio umjesto sto me samo smatras budalom. Imas isti otklon od umjerenosti kao i oni samo sa drugim predznakom.
hajib

#2604 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by hajib »

pa sam Nice pise da je " bog mrtav" a ti si musliman,kako mozes da citas nesto sto je protiv tebe :lol:
hajib

#2605 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by hajib »

uzmi i antihrista pa procitaj. koliko su te tvoje knjige evandjeoske,koje propovedaju mir vidi se po situaciji u svijetu.Zasto Bog ne spreci ovoliko zlo?Odgovori
hajib

#2606 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by hajib »

90 % posto nas koji citamo Nicea u stvari ne moze da pronikne sta je Nice hteo da kaze.Cak i sam Nice u jednoj svojoj knjizi kaze da ce biti neshvacen.Verovatnoca da ja i ti shvatimo nadcovjeka u zaratustri je ravna nuli
Towelie

#2607 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Towelie »

hajib wrote:pa sam Nice pise da je " bog mrtav" a ti si musliman,kako mozes da citas nesto sto je protiv tebe :lol:
:lol:
Da l si realan ti?
harač

#2608 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by harač »

ova tema potvrđuje da je moguće i nietzschea čitati vehabijski
Istina-True

#2609 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Istina-True »

hajib wrote:svi vi religijski fanatici,neki manje a neki vise pricaju to sto ti pricas.Religije su izmisljene za zaglupljivanje ljudi i to ti je to.Kada odes u biblioteku potrazi nesto i od drugih knjiga i videces,odnosno otkrices istinu.Ti verujes zato sto zelis da verujes a ne zato sto si "vernik".Vi vernici pokusavate da u danasnje vreme spojite ono sto je nespojivo, veru i nauku.Ako verujete u Svete Knjige to je vasa stvar i ja to postujem,ali vi bi da uzmete i od religije i od nauke a to ne moze,i jos hocete da drugima nametnete svoja religijska ubedjenja.Ne ide to tako. Evo, ja sam nekoliko desetina puta procitao Kur an , a sada proucavam Sveto Pismo.Uglavnom iste price i isti ljudi.Abraham-Ibrahim,Lut-Lot,Josip-Jusuf,Jonas-Jonuz itd.
:roll: :roll:

Astronomers and astrophysicists

Ibrahim al-Fazari (d. 777 CE)
Muhammad al-Fazari (died 796 or 806)
Al-Khwarizmi, mathematician (c. 780 – c. 850)
Ja'far ibn Muhammad Abu Ma'shar al-Balkhi (Albumasar) (787 - 886 CE)
Al-Farghani (mid-9th century)
Banū Mūsā (Ben ..Mousa) (9th century)
Al-Majriti (d. 1008 or 1007 CE)
Muhammad ibn Jābir al-Harrānī al-Battānī (Albatenius)
Al-Farabi (Abunaser)
Abd Al-Rahman Al Sufi
Abu Sa'id Gorgani
Kushyar ibn Labban
Abū Ja'far al-Khāzin
Al-Mahani
Al-Marwazi
Al-Nayrizi
Al-Saghani
Al-Farghani
Abu Nasr Mansur
Abū Sahl al-Qūhī (Kuhi)
Abu-Mahmud al-Khujandi
Abū al-Wafā' al-Būzjānī
Ibn Yunus
Ibn al-Haytham (Alhacen)
Abū Rayhān al-Bīrūnī
Avicenna (Ibn Sīnā)
Abū Ishāq Ibrāhīm al-Zarqālī (Arzachel)
Omar Khayyám
Al-Khazini
Ibn Bajjah (Avempace)
Ibn Tufail (Abubacer)
Nur Ed-Din Al Betrugi (Alpetragius)
Averroes
Al-Jazari
Sharaf al-Dīn al-Tūsī
Anvari
Mo'ayyeduddin Urdi
Nasir al-Din Tusi
Qutb al-Din al-Shirazi
Ibn al-Shatir
Shams al-Dīn al-Samarqandī
Jamshīd al-Kāshī
Ulugh Beg, also a mathematician
Taqi al-Din Muhammad ibn Ma'ruf, Ottoman astronomer
Ahmad Nahavandi
Haly Abenragel
Abolfadl Harawi

Biologists, neuroscientists, and psychologists

Ibn Sirin (654–728), author of work on dreams and dream interpretation
Al-Kindi (Alkindus), pioneer of psychotherapy and music therapy
Ali ibn Sahl Rabban al-Tabari, pioneer of psychiatry, clinical psychiatry and clinical psychology
Ahmed ibn Sahl al-Balkhi, pioneer of mental health, medical psychology, cognitive psychology, cognitive therapy, psychophysiology and psychosomatic medicine
Al-Farabi (Alpharabius), pioneer of social psychology and consciousness studies
Ali ibn Abbas al-Majusi (Haly Abbas), pioneer of neuroanatomy, neurobiology and neurophysiology
Abu al-Qasim al-Zahrawi (Abulcasis), pioneer of neurosurgery
Ibn al-Haytham (Alhazen), founder of experimental psychology, psychophysics, phenomenology and visual perception
Abū Rayhān al-Bīrūnī, pioneer of reaction time
Avicenna (Ibn Sīnā), pioneer of neuropsychiatry, thought experiment, self-awareness and self-consciousness
Ibn Zuhr (Avenzoar), pioneer of neurology and neuropharmacolog
Averroes, pioneer of Parkinson's disease
Ibn Tufail, pioneer of tabula rasa and nature versus nurture
Mohammad Samir Hossain, a theorist, author and one of the few Muslim scientists in the field of Death anxiety (psychology) research.

Chemists

Further information: Alchemy (Islam)
Khalid ibn Yazid (Calid)
Jafar al-Sadiq
Jābir ibn Hayyān (Geber), father of chemistry[16][17][18]
Abbas Ibn Firnas (Armen Firman)
Al-Kindi (Alkindus)
Al-Majriti
Ibn Miskawayh
Abū Rayhān al-Bīrūnī
Avicenna
Al-Khazini
Nasir al-Din Tusi
Ibn Khaldun
Salimuzzaman Siddiqui
Al-Khwārizmī, Algebra, (Mathematics)
Ahmed H. Zewail, Nobel Prize in Chemistry, 1999[19]
Mostafa El-Sayed
Abdul Qadeer Khan, Nuclear Scientist - Uranium Enrichment Technologist - Centrifuge Method Expert
Atta ur Rahman, leading scholar in the field of Natural Product Chemistry
Omar M. Yaghi Professor at the University of California, Berkeley

Economists and social scientists

See also: List of Muslim historians and Historiography of early Islam
Abu Hanifa an-Nu‘man (699-767), Islamic jurisprudence scholar
Abu Yusuf (731-798), Islamic jurisprudence scholar
Al-Saghani (d. 990), one of the earliest historians of science[20]
Shams al-Mo'ali Abol-hasan Ghaboos ibn Wushmgir (Qabus) (d. 1012), economist
Abū Rayhān al-Bīrūnī (973-1048), considered the "first anthropologist"[21] and father of Indology[22]
Ibn Sīnā (Avicenna) (980–1037), economist
Ibn Miskawayh (b. 1030), economist
Al-Ghazali (Algazel) (1058–1111), economist
Al-Mawardi (1075–1158), economist
Nasīr al-Dīn al-Tūsī (Tusi) (1201–1274), economist
Ibn al-Nafis (1213–1288), sociologist
Ibn Taymiyyah (1263–1328), economist
Ibn Khaldun (1332–1406), forerunner of social sciences[23] such as demography,[24] cultural history,[25] historiography,[26] philosophy of history,[27] sociology[24][27] and economics[28][29]
Al-Maqrizi (1364–1442), economist
Akhtar Hameed Khan, Pakistani social scientist; pioneer of microcredit
Muhammad Yunus, Nobel Prize winner Bangladeshi economist; pioneer of microfinance
Shah Abdul Hannan, Pioneer of Islamic Banking in South Asia
Mahbub ul Haq, Pakistani economist; developer of Human Development Index and founder of Human Development Report[30][31]

Geographers and earth scientists

Al-Masudi, the "Herodotus of the Arabs", and pioneer of historical geography[32]
Al-Kindi, pioneer of environmental science[33]
Ibn Al-Jazzar
Al-Tamimi
Al-Masihi
Ali ibn Ridwan
Muhammad al-Idrisi, also a cartographer
Ahmad ibn Fadlan
Abū Rayhān al-Bīrūnī, father of geodesy,[21][24] considered the first geologist and "first anthropologist"[21]
Avicenna
Abd al-Latif al-Baghdadi
Averroes
Ibn al-Nafis
Ibn Jubayr
Ibn Battuta
Ibn Khaldun
Piri Reis
Evliya Çelebi

Mathematicians

Further information: Islamic mathematics: Biographies
Al-Hajjāj ibn Yūsuf ibn Matar
Khalid ibn Yazid (Calid)
Muhammad ibn Mūsā al-Khwārizmī (Algorismi) - father of algebra[34] and algorithms[35]
'Abd al-Hamīd ibn Turk
Abū al-Hasan ibn Alī al-Qalasādī (1412–1482), pioneer of symbolic algebra[36]
Abū Kāmil Shujā ibn Aslam
Al-Abbās ibn Said al-Jawharī
Al-Kindi (Alkindus)
Banū Mūsā (Ben Mousa)
Ja'far Muhammad ibn Mūsā ibn Shākir
Al-Hasan ibn Mūsā ibn Shākir
Al-Khwarizmi
Al-Mahani
Ahmed ibn Yusuf
Al-Majriti
Muhammad ibn Jābir al-Harrānī al-Battānī (Albatenius)
Al-Farabi (Abunaser)
Al-Khalili
Al-Nayrizi
Abū Ja'far al-Khāzin
Brethren of Purity
Abu'l-Hasan al-Uqlidisi
Al-Saghani
Abū Sahl al-Qūhī
Abu-Mahmud al-Khujandi
Abū al-Wafā' al-Būzjānī
Ibn Sahl
Al-Sijzi
Ibn Yunus
Abu Nasr Mansur
Kushyar ibn Labban
Al-Karaji
Ibn al-Haytham (Alhacen/Alhazen)
Abū Rayhān al-Bīrūnī
Ibn Tahir al-Baghdadi
Al-Nasawi
Al-Jayyani
Abū Ishāq Ibrāhīm al-Zarqālī (Arzachel)
Al-Mu'taman ibn Hud
Omar Khayyám
Al-Khazini
Ibn Bajjah (Avempace)
Al-Ghazali (Algazel)
Al-Marrakushi
Al-Samawal
Ibn Rushd (Averroes)
Ibn Seena (Avicenna)
Hunayn ibn Ishaq
Ibn al-Banna'
Ibn al-Shatir
Ja'far ibn Muhammad Abu Ma'shar al-Balkhi (Albumasar)
Jamshīd al-Kāshī
Kamāl al-Dīn al-Fārisī
Muḥyi al-Dīn al-Maghribī
Maryam Mirzakhani
Mo'ayyeduddin Urdi
Muhammad Baqir Yazdi
Nasir al-Din al-Tusi, 13th century Persian mathematician and philosopher
Qāḍī Zāda al-Rūmī
Qutb al-Din al-Shirazi
Shams al-Dīn al-Samarqandī
Sharaf al-Dīn al-Tūsī
Taqi al-Din Muhammad ibn Ma'ruf
Ulugh Beg
Cumrun Vafa

Physicists and engineers

Jafar al-Sadiq, 8th century
Banū Mūsā (Ben Mousa), 9th century
Ja'far Muhammad ibn Mūsā ibn Shākir
Ahmad ibn Mūsā ibn Shākir
Al-Hasan ibn Mūsā ibn Shākir
Abbas Ibn Firnas (Armen Firman), 9th century
Al-Saghani, 10th century
Abū Sahl al-Qūhī (Kuhi), 10th century
Ibn Sahl, 10th century
Ibn Yunus, 10th century
Al-Karaji, 10th century
Ibn al-Haytham (Alhacen), 11th century Iraqi scientist, father of optics,[37] pioneer of scientific method[38] and experimental physics,[39] considered the "first scientist"[40]
Abū Rayhān al-Bīrūnī, 11th century, pioneer of experimental mechanics[41]
Ibn Sīnā/Seena (Avicenna), 11th century
Al-Khazini, 12th century
Ibn Bajjah (Avempace), 12th century
Hibat Allah Abu'l-Barakat al-Baghdaadi (Nathanel), 12th century
Ibn Rushd/Rooshd (Averroes), 12th century Andalusian mathematician, philosopher and medical expert
Al-Jazari, 13th century civil engineer, father of robotics,[18]
Nasir al-Din Tusi, 13th century
Qutb al-Din al-Shirazi, 13th century
Kamāl al-Dīn al-Fārisī, 13th century
Ibn al-Shatir, 14th century
Taqi al-Din Muhammad ibn Ma'ruf, 16th century
Hezarfen Ahmet Celebi, 17th century
Lagari Hasan Çelebi, 17th century
Sake Dean Mahomet, 18th century
Abdus Salam, 20th century Pakistani physicist, winner of Nobel Prize in 1979
Fazlur Khan, 20th century Bangladeshi mechanician
Mahmoud Hessaby, 20th century Iranian physicist
Ali Javan, 20th century Iranian physicist
Bacharuddin Jusuf Habibie, 20th century Indonesian aerospace engineer and president
Abdul Kalam, Indian aeronautical engineer and nuclear scientist
Mehran Kardar, Iranian theoretical physicist
Cumrun Vafa, Iranian mathematical physicist
Nima Arkani-Hamed, American-born Iranian physicist
Munir Nayfeh Palestinian-American particle physicist
Abdul Qadeer Khan, Pakistani metallurgist and nuclear scientist
Naser Qureshi, Pakistani physicist and electrical engineer specializing in time-resolved NSOM measurements, magneto-optic spectroscopy of nanomagnetic structures, and methods to improve the senistivity of magneto-optical measurements
Riazuddin, Pakistani theoretical physicist
Samar Mubarakmand, Pakistani nuclear scientist known for his research in gamma spectroscopy and experimental development of the linear accelerator
Shahid Hussain Bokhari, Pakistani researcher in the field of parallel and distributed computing
Sultan Bashiruddin Mahmood, Pakistani nuclear engineer and nuclear physicist
Ali Musharafa, Egyptian nuclear physicist
Sameera Moussa, Egyptian nuclear physicist
Munir Ahmad Khan, Father of Pakistan's nuclear program
Kerim Kerimov, a founder of Soviet space program, a lead architect behind first human spaceflight (Vostok 1), and the lead architect of the first space stations (Salyut and Mir)[42][43]
Farouk El-Baz, a NASA scientist involved in the first Moon landings with the Apollo program[44]

Political scientists

Syed Qutb
Mohammad Baqir al-Sadr
Abul Ala Maududi
Hasan al-Turabi
Hassan al-Banna
Mohamed Hassanein Heikal
M. A. Muqtedar Khan
Rashid al-Ghannushi
Ṣalāḥ ad-Dīn Yūsuf ibn Ayyūb
Maulana Abdul Kalam Azad

"The God of the Bible is also the God of the genome. He can be worshiped
in the cathedral or in the laboratory. His creation is majestic,
awesome, intricate, and beautiful and it cannot be at war with itself.
Only we imperfect humans can start such battles. And only we can end
them." - F. Collins (leader of the Human Genome Project)
harač

#2610 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by harač »

imal na ovoj listi išta mlađe od 1000 godina (ne brojeći ove islamiste/"političke naučnike" :lol: )
Istina-True

#2611 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Istina-True »

harač wrote:imal na ovoj listi išta mlađe od 1000 godina (ne brojeći ove islamiste/"političke naučnike" :lol: )
Referenca je islam, ne muslimani danasnjice. Meni je vrlo dobro jasan problem muslimana danas... Cak sta vise to je argument za, ne protiv.

Pa zar lijepo boldirane i uvecane kategorije nisu vidljive? Cak mi se cini da kategorija koju komentarises je zadnja i najmanja na ovoj listi.. no..

Ja ne znam mnogo o 'politickim naukama' ali necu nista omalovazavati sto ne znam...

I kako to da si fulio najuocljiviji dio mog posta.. hm.. mozda sam trebao staviti svako slovo druge boje...
harač

#2612 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by harač »

o collinsu nemam naročito mišljenje. u jednu ruku jedan od najglasnijih zagovornika evolucije protiv svih vrsta vjerskog idiotizma, u drugu - kako tvrdi u svojim memoarima - postao je katolik nakon što je jedne zime tračao kroz šumu, naišao na vodopad gdje su se tri kraka prekrstila, osjetio prisustvo svetog duha u sebi, pao na koljena i svoj život dao jedinom živućem bogu isusu kristu :-)

qutb i ostali islamisti nisu politički naučnici, već njaučnjaci, te ih spominjem jer je to haman jedina stvar koju su muslimani "doprinijeli" njauci u novije vrijeme (a la tvoja lista)
Istina-True

#2613 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Istina-True »

harač wrote:o collinsu nemam naročito mišljenje. u jednu ruku jedan od najglasnijih zagovornika evolucije protiv svih vrsta vjerskog idiotizma, u drugu - kako tvrdi u svojim memoarima - postao je katolik nakon što je jedne zime tračao kroz šumu, naišao na vodopad gdje su se tri kraka prekrstila, osjetio prisustvo svetog duha u sebi, pao na koljena i svoj život dao jedinom živućem bogu isusu kristu :-)

qutb i ostali islamisti nisu politički naučnici, već njaučnjaci, te ih spominjem jer je to haman jedina stvar koju su muslimani "doprinijeli" njauci u novije vrijeme (a la tvoja lista)
Nisi shvatio poentu.. Collins je primjer vrhunskog naucnika. Njegovo vjerovanje ima priblizno NULA uticaja na njegov naucni rad. Tvoje misljenje o njegovom vjerovanju je irelevantno. Rezultat njegovog naucnog djelovanja je izvanredan.

Musliman(vjernik) nije bolji naucnih/istraizivac od nemuslimana(nevjernika), ili obrnuto po definiciji.

Da li covjeka to sto vjeruje u Boga sprjecava da razvija modele motora, da izucava efekte kvatne mehanike u elektronici, radi na razumjevanju tumora i njihovom lijecenju, razmislja o modelima univerzuma ili bavi se izucavanjem bilo koje teorije... hm...

teorija je da su svi vjernici losi(losiji) studenti hemije recimo... hm hm... :roll:

I opet tema nije sta su muslimani dali nauci "u zadnje vrijeme". Slicno pitanje kao sta su stanovnici afrike dali nauci u zadnje vrijeme...

Naukom se ne dokazuje validnost religije, isto, zasigurno se ne dokazuje nevalidnost religije. Ko tvrdi drugacije ne razumije religiju ili nauku, a vjerovatno ne razumije niti jedno.
apsidejzi

#2614 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by apsidejzi »

hajib wrote:pa sam Nice pise da je " bog mrtav" a ti si musliman,kako mozes da citas nesto sto je protiv tebe :lol:
Jesil' vidio cudnog mi cuda :)

PS: "Bog je mrtav" je zapravo aforizam. Aforizam izmedju ostalog i na ove danasnje u Siriji i Iraku sto se kolju u ime mrtvog Boga. Treba skontati sta je Nice htio da kaze isto kao sto treba skontati sta je Kur'an htio da kaze. Meni licno vise godi ono sto Kur'an ima da kaze a Nice mi sluzi kao tas na vagi :)

A moram priznati da ima pametnih, mada nisam siguaran jel sve od njega il je malo prepisivao iz Hinduzima :)
dustaban

#2615 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by dustaban »

Istina-True wrote:...
Musliman(vjernik) nije bolji naucnih/istraizivac od nemuslimana(nevjernika), ili obrnuto po definiciji.
...
Vidi nesta... mogu prihvatiti kombinaciju agnostik-naucnik. Ali zaista, niti uz najbolju volju, ne mogu spojiti sa zdravim razumom bavljenje fundamentalnom naukom sa pripadanjem jednoj religiji. To bi naime znacilo da taj neki istrazivac vjeruje da se ta njegova istrazivanje ne odnose jednako na sve ljude jer samo njegovo pripadanje jednoj religiji pretpostavlja upravo to - NEJEDNAKU primjenu bozjih, pa samim tim i prirodnih zakona na vjernike, inovjernike i nevjernike.

Sve i jednog istrazivaca i naucnika mogu veoma lako zamisliti u stanju vjerovanja u nesto nadnaravno. Ja bih takvo vjerovanje radije nazvao istrazivackom intuicijom (vjeruje u svoje hipoteze dok ih ne dokaze), ali zaista ne mogu povezati nauku i istrazivanje sa pripadanjem jednoj religiji! To je cista KONTRADIKCIJA.
kerima1

#2616 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

Tako je Dustaban. :)
Istina-True

#2617 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Istina-True »

dustaban wrote:
Istina-True wrote:...
...
Vidi nesta... mogu prihvatiti kombinaciju agnostik-naucnik. Ali zaista, niti uz najbolju volju, ne mogu spojiti sa zdravim razumom bavljenje fundamentalnom naukom sa pripadanjem jednoj religiji. To bi naime znacilo da taj neki istrazivac vjeruje da se ta njegova istrazivanje ne odnose jednako na sve ljude jer samo njegovo pripadanje jednoj religiji pretpostavlja upravo to - NEJEDNAKU primjenu bozjih, pa samim tim i prirodnih zakona na vjernike, inovjernike i nevjernike.

Sve i jednog istrazivaca i naucnika mogu veoma lako zamisliti u stanju vjerovanja u nesto nadnaravno. Ja bih takvo vjerovanje radije nazvao istrazivackom intuicijom (vjeruje u svoje hipoteze dok ih ne dokaze), ali zaista ne mogu povezati nauku i istrazivanje sa pripadanjem jednoj religiji! To je cista KONTRADIKCIJA.
Pored moje najbolje volje zaista ne mogu da razumijem zasto tako mislis... i prakticno sta to uopste znaci..

Kako mislis da vjernik ima stav da se njegova istrazivanja ne odnose jednako na sve ljude? Recimo covjek koji vjeruje u Boga otkrije novi nacin fabrikacije solarnih celija i iste se pocnu proizvoditi u svijetu. Korist od toga ima bilo koji covjek, bez obzira da li se radi o vjerniku ili ne.. Isto recimo covjek koji vjeruje u Boga odkrije novu subatomsku cesticu koja ima vazne implikacije u teoretskoj fizici.. opet ne razumijem zasto bi takav mislio da se to bilo kakvo drugacije odnosi na covjeka koji vjeruje ili ne vjeruje.
Sasvim je moguce da osoba koja ne vjeruje ima mnogo "ljepsi i komfortni" zivot od osobe koja vjeruje na ovom svijetu. to je mnogo puta spomenuto...

Ne znam odakle ti misljenje da vjernik smatra da su Boziji zakoni (recimo fizikalni zakoni) na ovom svijetu ista drugaciji za vjernika i nevjernika. Uvijek su isti za sve ljude. Ne znam koji vjernik smatra za sebe da je carobnjak pa da mjenja bilo kakve zakone. absurdno.
Sta vise vjernik nema pravo da nekoga naziva nevjernikom ili da mu sudi.
Da li je moguce da je neko nevjernik (ne vjeruje) samo zato sto nikada nije imao priliku da mu neko prezentira sta je zapravo vjera? moguce je.
Razlike sto se tice ovog svijeta nema. A za drugi svijet niko od ljudi ne zna. Prema tome pravljenje razlike od strane samih ljudi nema svoje uporiste.
Da ima razlike covjek bi imao argument da je bio u nepravednom polozaju u odnosu na druge ljude.

Primjer odnosa prema ljudima koji ne vjeruju se moze vidjeti iz odnosa poslanika Musa-a prema faraonu. Da se razumijemo faraon je smatran za najlosiju osobu koja je ikada zivjela na zemlji. Bilo koliko da je osoba zla tesko moze biti u nivou sa faraonom. Musa nije imao pravo da sudi faraonu, vec samo da poziva i to na najljepsi nacin.

Vjernik ne pravi razliku, vjernik moze samo napominjati. Nista drugo. Vjernik ne uvodi nikoga u svoje vjerovanje. Vjernik ne moze biti ljut na nekoga ako taj neko ne vjeruje. To je samo Bozija privilegija. Vjernik moze samo napominjati i to je sve sto moze raditi ili sto ce ikada moci raditi.

Mozda da malo pojasnis sta si htio reci ili da kazes neki primjer... Ja ne poznajem vjernika koji tako misli.
dustaban

#2618 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by dustaban »

@Istina

moram te samo podsjetiti na moje uporno razdvajanje vjere i religije.
I kako sam rekao, nemam nikakvih problema da povezem vjernika i naucnika/istrazivaca.

Ali, opet, NE MOGU NIKAKO spojiti naucika i religiju.

Religija jednostavno OGRANICAVA i RAZDVAJA. To joj je smisao.

Kako neko moze naprimjer biti istovremeno i musliman i naucnik, hemicar, konkretnije nutricionista koji pod mikroskopom vidi da nema nikakve razlike izmedju svinjskog i nekog drugog mesa?!

Kako neko moze biti inzinjer, brodograditelj i vjerovati u Noinu megastrukturu?!

Konacno, kako se neko moze uopce baviti fenomenom univerzuma i istovremeno se podrediti bezveznim ritualima kao sto su post, sunnet, krizma, hostije...
Ko tvrdi da je te ekstreme sastavio u sebi, laze i nekoga izigrava, religiju ili nauku.

:-)
kerima1

#2619 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

Konacno, kako se neko moze uopce baviti fenomenom univerzuma i istovremeno se podrediti bezveznim ritualima kao sto su post, sunnet, krizma, hostije...
Moze li objasnjenje za ovo?
dustaban

#2620 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by dustaban »

kerima1 wrote:
NE MOZE !

To je tako LOGICNO da je svako dodatno objasnjenje besmisleno.
kerima1

#2621 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

dustaban wrote:
kerima1 wrote:
NE MOZE !

Nisam mozda dobro postavila pitanje,zato mi nisi mogao odgovoriti :D
zanimalo me to da se neko bavi fenomenima univerzuma ili svemira,koja je prepreka da vjeruje u Boga (doduse ti nisi spomenuo vjeru u Boga nego rituale)?
dustaban

#2622 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by dustaban »

kerima1 wrote:
dustaban wrote:
kerima1 wrote:(
quote - Konacno, kako se neko moze uopce baviti fenomenom univerzuma i istovremeno se podrediti bezveznim ritualima kao sto su post, sunnet, krizma, hostije... quote)
NE MOZE !
Nisam mozda dobro postavila pitanje,zato mi nisi mogao odgovoriti :D
zanimalo me to da se neko bavi fenomenima univerzuma ili svemira,koja je prepreka da vjeruje u Boga (doduse ti nisi spomenuo vjeru u Boga nego rituale)?
Pa eto, potrefio/la si.

Bog i nauka je ok, Ali nauka i religija - ama nikako ne mogu zajedno.
Kako pobogu moze neko stvoriti Unverzum i kazati ovo jedi, ovo ne jedi ?!
:?: :!:
kerima1

#2623 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

Tako je.
vatrogasac

#2624 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

dustaban wrote: Bog i nauka je ok, Ali nauka i religija - ama nikako ne mogu zajedno.
Kako pobogu moze neko stvoriti Unverzum i kazati ovo jedi, ovo ne jedi ?!
:?: :!:
Zašto ne može? Nije samo stvorio Univerzum nego i čovjeka u njemu koji često ne zna razdvojiti dobro od štetnog što nam povijest svjedoči.
harač

#2625 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by harač »

može mu se
Post Reply