Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
animus

#2601 Re: Cijene stanova All about

Post by animus »

Totalni bezobrazluk od tih agencija, jesu li oni svjesni koliko je 3 %, i koliko oni doprinose sa tim svojim procentima da trziste nekretnina stagnira. Kad jos dodamo 5 % drzavi poreza i 8 % banci za kredit skontamo da se ne isplati nista ni kupovati nego cuvaj sto imas do nekih boljih vremena.
Koliko sam cuo u manjem entitetu se ne placa ovaj porez, pa isapada da gule samo nas u F BiH. :bih:
Miki123

#2602 Re: Cijene stanova All about

Post by Miki123 »

animus wrote:Totalni bezobrazluk od tih agencija, jesu li oni svjesni koliko je 3 %, i koliko oni doprinose sa tim svojim procentima da trziste nekretnina stagnira. Kad jos dodamo 5 % drzavi poreza i 8 % banci za kredit skontamo da se ne isplati nista ni kupovati nego cuvaj sto imas do nekih boljih vremena.
Koliko sam cuo u manjem entitetu se ne placa ovaj porez, pa isapada da gule samo nas u F BiH. :bih:

Pa i da uzimaju i 10 % nisi obavezan ići preko njih i gotova priča.

Ima i u RS-u porez na promet nekretnina.
animus

#2603 Re: Cijene stanova All about

Post by animus »

Naravno da nismo obavezni ici preko njih ali svugdje u svijetu se koriste usluge tih agencija pa bi tako trebalo da bude i kod nas. Jedini nacin da im kazemo da uzimaju i pre4vise za svoje "usluge" jeste da ih ignorisemo i sami prodajemo odnosno kupujemo stanove. Ionako ni oni ne urade nista vise od oglasa i eventualnog spajanja interesanata.

Za tu informaciju u vezi RS-a sam cuo da je stupila na snagu od 01 januara ove godine, ali nisam provjeravo dalje.
Dozer

#2604 Re: Cijene stanova All about

Post by Dozer »

U sustini, nase agencije i nemaju nekog pretjeranog posla i sav njihov rad se svodi na to da pregledaju oglase, nadju prodavace, onda ih kontaktiraju i ponude se kao posrednik, ili da prime nekoga ko prodaje ili kupuje nekretninu i povezu ih.

3% od prodavaca, a da ne pricamo o onim agencijama koje love u mutnom pa uzmu i 3% od kupca, malo je previse za tako nezahtjevan posao.
Pogotovo jer nakon spajanja oni vise nemaju sta da rade posto notari zavrsavaju ugovore (i premasno ih naplate, jasno).
talić

#2605 Re: Cijene stanova All about

Post by talić »

tek da znate kako izgledaju luksuzni stanovi :lol:
http://www.biznis.ba/bih/19494-porasla- ... anova.html

mislim da ova TV1 stranke za BiH tone sve dublje i dublje,.....još malo pa će laži biti kao one smiljka šagolja ili riste đoge.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2606 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

maho taso :roll: :lol: nisam mogo dalje :D

kad čujem riječi kao što su agencija projekt direktor i tako... odmah na neku muljažu pomislim :D
otherside

#2607 Re: Cijene stanova All about

Post by otherside »

nisam vala mogla gledati do kraja. pokazase li te luksuzne lokacije, tita ti? :D
charrrmed

#2608 Re: Cijene stanova All about

Post by charrrmed »

AmirEmira wrote: ja bih postavila 2350 KM po kvaratu , i ostavila malo prostora za dogovor..
Tek vidjeh odgovor i hvala na istom. I ja sam isto tako razmisljao, nekih 2500 pa spustiti. Znam da ce se nekima mozda uciniti mnogo ali je stan stvarno jako kvalitetno uradjen.
Dozer

#2609 Re: Cijene stanova All about

Post by Dozer »

Nisam upratio lokaciju i kvaddaturu tog stana, ali svejedno...u centru su kvadrati i dalje od 2.500 - 3.500.
Ko god kaze da je cijena nekretnina pala, taj je u zabludi...
charrrmed

#2610 Re: Cijene stanova All about

Post by charrrmed »

Dozer wrote:Nisam upratio lokaciju i kvaddaturu tog stana, ali svejedno...u centru su kvadrati i dalje od 2.500 - 3.500.
Ko god kaze da je cijena nekretnina pala, taj je u zabludi...
Evo citiram sam sebe :D Citam ovaj svj post, zvuci malo prepotentno, ali je stvarno vrhunski uradjen stan :D
Mislim da je 3500KM previse, ili? Nisam bas upucen..
charrrmed wrote:Sta mislite za koju cijenu se moze prodati stan na Mejtasu? Zapravo je vise Kosevo, kod Medicinskog fakulteta (odlicna lokacija, veoma mirno).
Stan je sto bi rekli full renoviran, znaci sve je prvoklasno uradjeno (jako, jako moderno, od ugradbene kuhinje, preko kupatila, potpuno novog parketa, prozora, novog plinskog bojlera a uz to luksuzno je i opremljen (to govorim ako bi neko bi zainteresiran i za namjestaj - sve je novo i kupljeno u maju ove godine, tako da je minimalno koristeno)). 75m2 (ima i vise, ali po papirima 75m2), treci sprat, trostrano orijentisan, osuncan tokom cijelog dana, klimatiziran, dvije spavace sobe (moguca i treca). Hvala
drndalo

#2611 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Cijena nekretnina koje su se prodale jeste pala, koliko, znaju samo oni koji kupovali/prodavali... Dakle na koliko su se nasli cijenom... To koliko neko trazi, ne mora nista znaciti... Pitanje je koliko moze dobiti...

Oni koji su kupovali stanove zbog viska para, kao investiciju, i ne "jedu im hljeba", naravno da ih nece poletiti prodavati "ispod" cijene... Oni kojima zafali za hljeba/lijeka/kredita koji su digli da bi kupili nesto sto realno ne mogu izfinansirati su u problemu, i oni ako hoce prodati moraju ici dole... Koliko ? Onoliko koliko se kupcu svidja stan...

Zato ja ne volim davati svoja misljenja o cijenama na lokacijama, jer bi se to moralo vidjeti, i nesto sto meni ne vrijedi npr. >100.000 KM, ne znaci da nekom drugom to ne vrijedi 150.000 KM, jer ima nesto sto on zeli/voli, a ja ne zelim, pa to ne zelim ni platiti... Naravno da oni koji nemaju i 50.000 KM para za tako nesto nisu ciljna grupa svakako...
Dozer

#2612 Re: Cijene stanova All about

Post by Dozer »

Vrlo tacno.
Ja sam samo rekao kako se krecu cijene u ponudi. Jasno, to ne znaci da se po tim cijenama i prodaju.
Nacionalniid_BOSANCI

#2613 Re: Cijene stanova All about

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Zna li neko precizno kako ide procedura etaziranja stanova i popratnih dijelova kao i baste/okucnice u stambenoj kuci od dva vlasnika. Znaci procedura etaziranja od pocetka do kraja postupka, ko radi ova etaziranja, arhitekta, inzenjer ili neko drugi, koliko bi to etaziranje moglo da kosta, gdje se zavodi kasnije to etaziranje u sudu, opstini, kao i koliko vremena uzme na kraju ta registracija?
valter.ba

#2614 Re: Cijene stanova All about

Post by valter.ba »

Frendu prijateljski savjet: "bjezi od vlasnistva 1/2 i etaziranja, bjezi kao loood" !!! Ne znam koji su ti razlozi ali i ako je nasljedstvo bolje ti je da prodas a ako kupujes nemoj ni u looodilu. Sjetices se mojih rijeci nekada ako to ucinis.
Miki123

#2615 Re: Cijene stanova All about

Post by Miki123 »

valter.ba wrote:Frendu prijateljski savjet: "bjezi od vlasnistva 1/2 i etaziranja, bjezi kao loood" !!! Ne znam koji su ti razlozi ali i ako je nasljedstvo bolje ti je da prodas a ako kupujes nemoj ni u looodilu. Sjetices se mojih rijeci nekada ako to ucinis.
Ne vidm u čemu je problem da suvlasnici završe etažiranje gdje bi dijelovi dobili svoj k.č. nakon toga naprave ugovor o diobi i imaju vlasništvo 1/1 i to prodaju nekom trećem?
valter.ba

#2616 Re: Cijene stanova All about

Post by valter.ba »

Glavobolja vjeruj mi :sad: . Ali eto, svako radi kako misli da mu je najbolje. Mene strefilo americki i danas osjecam posljedice jedne takve odluke pa ne bih zelio ni neprijatelju da se ponovi :cry: .
Nacionalniid_BOSANCI

#2617 Re: Cijene stanova All about

valter.ba wrote:Frendu prijateljski savjet: "bjezi od vlasnistva 1/2 i etaziranja, bjezi kao loood" !!! Ne znam koji su ti razlozi ali i ako je nasljedstvo bolje ti je da prodas a ako kupujes nemoj ni u looodilu. Sjetices se mojih rijeci nekada ako to ucinis.
Hvala na savjetu, slazem se sa tobom ali ovo je nasljedstvo mene i brata. Slazem se da je nabolje prodati i podijeliti se ali prodaja moze uzeti vremena a ja zelim da izdvojim i etaziram moje dijelove dok se ta prodaja ne desi. Ne znam kakva je razlika u etaziranju kuce sa dva vlasnika i etaziranja neke zgrade sa 20, 30 ili vise vlasnika etaziranih stanova.
Last edited by Nacionalniid_BOSANCI on 19/08/2012 19:49, edited 1 time in total.
Nacionalniid_BOSANCI

#2618 Re: Cijene stanova All about

Ponavljam ponovo moja kompletna pitanja ako neko zna i hoce da odgovori!

Zna li neko precizno kako ide procedura etaziranja stanova i popratnih dijelova kao i baste/okucnice u stambenoj kuci od dva vlasnika. Znaci procedura etaziranja od pocetka do kraja postupka, ko radi ova etaziranja, arhitekta, inzenjer ili neko drugi, koliko bi to etaziranje moglo da kosta, gdje se zavodi kasnije to etaziranje u sudu, opstini, kao i koliko vremena uzme na kraju ta registracija?
hary

#2619 Re: Cijene stanova All about

Post by hary »

Bice konfuzan post, al ko razumije - shvatice :)
Da li je neko kupio stan u novogradnji, kojeg je investitor dao nekome kao dio njihovog prebijanja? Kazem dao, jer prodaja zvanicno nije izvrsena, jer ste vi kao kupac tog stana, morali biti prva ruka da ne biste platili porez. Rekose mi da je to danas normalno i da se masa stanova u novogradnji prodaje tako. Taj kojem je kupac "dao" stan moze biti izvodjac, banka, osiguranje...nebitno. Uglavnom, ti sa investitorom potpisujes ugovor, a oni kasnije medjusobno regulisu svoje.
Valjda...
ljuspica

#2620 Re: Cijene stanova All about

Post by ljuspica »

Rado bih kupila vikendicu neku manju u srednjebosanskom kantonu ali da je 20.000 KM ili 25.000 KM bez puno zemlje okolo jer me zemlja smara, treba mi samo nuzni dio....izgleda da mi je ne moguce da kupim stan u nekom gradu, a i nije mi vise bitno gdje zivim, ja sam pola svog zivota provela u gradu....zato me isti vise i ne privlaci....
talić

#2621 Re: Cijene stanova All about

Post by talić »

ljuspica wrote:Rado bih kupila vikendicu neku manju u srednjebosanskom kantonu ali da je 20.000 KM ili 25.000 KM bez puno zemlje okolo jer me zemlja smara, treba mi samo nuzni dio....izgleda da mi je ne moguce da kupim stan u nekom gradu, a i nije mi vise bitno gdje zivim, ja sam pola svog zivota provela u gradu....zato me isti vise i ne privlaci....
I ja bih rado bježao iz grada ali,......... da li si pomislila na probleme sa vodom, kanalizacijom, zimskim održavanjem puta,... Nisu naša sela ni Njemačka ni Holandska ni Francuska sa kompletnom infrastrukturom. Uz to nisam siguran da imam pravo odvesti djecu van grada i uskratiti mi povlastice grada kao što je npr. bavljenje sportom.
Što se tiče tvog pitanja znam da se vrlo povoljno već za desetak hiljada maraka pa i povoljnije mogu kupiti vikendice u blizini Busovače. To je dosta dobra lokacija, blizu je Vitez a blizu je i Zenica a uskoro će biti blizu i autoput.
Sretno !
duboka_misao

#2622 Re: Cijene stanova All about

Post by duboka_misao »

hary wrote:Bice konfuzan post, al ko razumije - shvatice :)
Da li je neko kupio stan u novogradnji, kojeg je investitor dao nekome kao dio njihovog prebijanja? Kazem dao, jer prodaja zvanicno nije izvrsena, jer ste vi kao kupac tog stana, morali biti prva ruka da ne biste platili porez. Rekose mi da je to danas normalno i da se masa stanova u novogradnji prodaje tako. Taj kojem je kupac "dao" stan moze biti izvodjac, banka, osiguranje...nebitno. Uglavnom, ti sa investitorom potpisujes ugovor, a oni kasnije medjusobno regulisu svoje.
Valjda...
to ti je standard da npr Vranica svojim podizvodjacima kojima nema da plati placa u stanovima ili garazama .Kod nas je tako bilo na Cwili Vranicina zgrada.
plemba

#2623 Re: Cijene stanova All about

Post by plemba »

duboka_misao wrote:
hary wrote:Bice konfuzan post, al ko razumije - shvatice :)
Valjda...
to ti je standard da npr Vranica svojim podizvodjacima kojima nema da plati placa u stanovima ili garazama .Kod nas je tako bilo na Cwili Vranicina zgrada.
nije to nikakav problem. predugovor i ugovor potpisujes sa investitorom direktno, s tim da se navede da je taj stan dat u kompenzaciju na osnovu ugovora između investitora i izvođača radova. nakon toga te tri strane (investitor, izvođač i ti) potpišete ugovor o cesiji koji definira ko kome šta duguje. i izbjegao si dodatnih 5% poreza na promet nekretnina.

sretno :D
ljuspica

#2624 Re: Cijene stanova All about

Post by ljuspica »

talić wrote:
ljuspica wrote:Rado bih kupila vikendicu neku manju u srednjebosanskom kantonu ali da je 20.000 KM ili 25.000 KM bez puno zemlje okolo jer me zemlja smara, treba mi samo nuzni dio....izgleda da mi je ne moguce da kupim stan u nekom gradu, a i nije mi vise bitno gdje zivim, ja sam pola svog zivota provela u gradu....zato me isti vise i ne privlaci....
I ja bih rado bježao iz grada ali,......... da li si pomislila na probleme sa vodom, kanalizacijom, zimskim održavanjem puta,... Nisu naša sela ni Njemačka ni Holandska ni Francuska sa kompletnom infrastrukturom. Uz to nisam siguran da imam pravo odvesti djecu van grada i uskratiti mi povlastice grada kao što je npr. bavljenje sportom.
Što se tiče tvog pitanja znam da se vrlo povoljno već za desetak hiljada maraka pa i povoljnije mogu kupiti vikendice u blizini Busovače. To je dosta dobra lokacija, blizu je Vitez a blizu je i Zenica a uskoro će biti blizu i autoput.
Sretno !
Hvala na info. Ja sam samac pa mogu sebi to prisutiti....a imas li neki link sa prodajom istih?
talić

#2625 Re: Cijene stanova All about

Post by talić »

ljuspica wrote:
talić wrote:
Sretno !
Hvala na info. Ja sam samac pa mogu sebi to prisutiti....a imas li neki link sa prodajom istih?
http://www.gohome.ba/nekretnine.aspx?q= ... ova%C4%8Da
treba naravno vremena da se nađe željena nekretnina, u tvom slučaju sa malom kvadraturom, u dobrom stanju i na manjoj parceli. Nije loše ni sjesti u auto i provozati se, na mnogo mjesta se mogu vidjeti table "prodajem kuću", zastati gdje ti se dopada i pitati ljude. U posljednje vrijeme mnogo ljudi napušta manje sredine i prodaje kuće i vikendice idu u veće gradove.
Post Reply