Obama i SAD (2008-2016)
-
Zah
#2601 Re: Americki predsjednicki izbori
Jeza u ledja. Ja sam pregledao komentare od st. 102 pa dalje. Nisam primijetio da si citirao moj komentar u cjelini. To je uradio Veleposlanik. Istina je da sam ja napisao prvi dio komentara a onda sam potrazio Saronovu tvrdnju i dodao je ispod onoga sto sam tvredio. Usput sam te uputio da procitas ili poslusa govor B. Fridmana. Ne znam da li si to ucinio ali ono sto je kazao Saron potvrdjuje na neki nacin i Fridman. Jevreji kontrolisu SAD, jer zasto bi svaki kandidat za predsjednika prije izbora isao na sastanak sa njihovim odabranicima. Ono sto je bitno, ne dolaze oni njemu, nego njega pozivaju da doje. Da li ti tio nesto znaci?
Ne znam zasto Jevreji SAD glasaju za demokrate, ali znam da su stariji i mldji Bus isli njima na njihov poziv. To je bio slucaj i sa Hilari i sa Bilom i sa svim predjednicima SAD.
Ne znam zasto Jevreji SAD glasaju za demokrate, ali znam da su stariji i mldji Bus isli njima na njihov poziv. To je bio slucaj i sa Hilari i sa Bilom i sa svim predjednicima SAD.
- hik--meta
#2602 Re: Americki predsjednicki izbori
bezveze vam je prepirka oko jevreja, u pravu ste obadvojica. oni zive u tek nekoliko najvecih urbanih centara, vecina su liberalni u svim pogledima, osim malog broja hasidic jevreja od njihove ukupne populacije (u brooklynu recimo), pa je razumlljivo da su tradicionalno vecinom demokrate.
nisu nikad kopali chumur u pensilvaniji ili upstate njujorku, uzgajali kukuruz po nebraski, tragali za zlatom u koloradu ili kaliforniji ili brali pamuk u alabami.
a to da imaju daleko najjaci lobi stoji. aipac je dozvolio da biden postane predsjednik kad se "ukloni" huso.
nisu nikad kopali chumur u pensilvaniji ili upstate njujorku, uzgajali kukuruz po nebraski, tragali za zlatom u koloradu ili kaliforniji ili brali pamuk u alabami.
a to da imaju daleko najjaci lobi stoji. aipac je dozvolio da biden postane predsjednik kad se "ukloni" huso.
- jeza u ledja
#2603 Re: Americki predsjednicki izbori
Da, znaci da raznorazne jevrejske lobi grupe itekako imaju uticaj na americku politiku. Ja to ne poricem. Ja samo tvrdim da je daleko od toga da 'Jevreji kontrolisu americku vladu'. Isto tako ne poricem da raznorazni ekonomski lobiji imaju uticaj na americku politiku. Ja hocu da kazem da postoji mali milion faktora koji uticu na izbor i politiku americkog predsjednika. Ono sto ja tvrdim je da nijedan od tih faktora nije presudan, pa tako ni jevrejski lobi.Zah wrote:Jeza u ledja. Ja sam pregledao komentare od st. 102 pa dalje. Nisam primijetio da si citirao moj komentar u cjelini. To je uradio Veleposlanik. Istina je da sam ja napisao prvi dio komentara a onda sam potrazio Saronovu tvrdnju i dodao je ispod onoga sto sam tvredio. Usput sam te uputio da procitas ili poslusa govor B. Fridmana. Ne znam da li si to ucinio ali ono sto je kazao Saron potvrdjuje na neki nacin i Fridman. Jevreji kontrolisu SAD, jer zasto bi svaki kandidat za predsjednika prije izbora isao na sastanak sa njihovim odabranicima. Ono sto je bitno, ne dolaze oni njemu, nego njega pozivaju da doje. Da li ti tio nesto znaci?
Jevreji u SAD glasaju za Demokrate iz jednostavnog razlog sto ih je velika vecina izrazito liberalna, sto nije ni cudo jer gotovo svi Jevreji zive u velikim gradskim centrima, koji su po defaultu liberalni. Samo u NYC zivi 2 miliona Jevreja, a znamo da je New York izrazito lijevo orijentiran. Poenta je u tome da velika vecina americkih Jevreja ne razmislja kad glasa prvo o tome kakva ce biti americka politika prema Izraelu, vec o drugim stvarima, kao i svi ostali glasaci. To jedno, a drugo garantujem ti da se barem pola americkih Jevreja uopste ne slaze sa politikom prema Izraelu, a pogotovo sa agresivnom politikom Izraela prema Palestini, pa tako ni njegovog bivseg premijera Sharona. Znam to iz licnog iskustva. To ne znace da oni ne vole Izrael.Zah wrote: Ne znam zasto Jevreji SAD glasaju za demokrate, ali znam da su stariji i mldji Bus isli njima na njihov poziv. To je bio slucaj i sa Hilari i sa Bilom i sa svim predjednicima SAD.
No bez obzira na to, postoje jako uticajne pro-izraelske grupe tipa AIPAC koje imaju uticaj na americku politiku i zavadit se s njima je isto kao kad bi se neko recimo na Floridi zavadio sa Kubancima, ili u Pennsylvaniji sa katolicima, ili lupam u Montani sa NRA, ili bilo gdje drugo gdje odredjena grupa ima jake lobije, bilo ekonomski, politicki, religiozno, itd. Zato se njima svi ulizuju, kao sto se ulizuju i mnogim drugim grupama, u ovisnosti ko da koliko para.
U Americi je i dalje takva situacija da ako uopste i naslutis u svojim izjavama neku kritiku prema Izraelu mogu te oznaciti kao antisemitu, slicno vazi i za crnce i rasizam. Bolna je historija iza tih ideja, pa stoga to i ne cudi.
- jeza u ledja
#2604 Re: Americki predsjednicki izbori
eto i hikmeta napisa isto. 
- Brisbane
#2605 Re: Americki predsjednicki izbori
Sve je nula prema Reganu !
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ge1984.svg
Covejk je uzeo sve na istoku i zapadu
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ge1984.svg
Covejk je uzeo sve na istoku i zapadu
-
ld
#2606 Re: Americki predsjednicki izbori
"John McCain! Ne Hussein!", glasi najnoviji slogan izvikivan u subotu na predizbornom skupu republikanske kandidatkinje za potpredsjednicu Sjedinjenih Američkih Država Sarah Palin u srednjoj Floridi.
Palin je stigla do sredine svog govora na skupu u New Port Richeyu, u Floridi, u kojem je uobičajeno oštro napadala Obamu kao nekoga ko će povećati poreze i državnu potrošnju te raspodijeliti bogatstvo u socijalističkom stilu, kad je grupa pristalica počela uzvikivati: "John McCain! Ne Hussein!", "John McCain! Ne Hussein!", što su zdušno prihvatili ostali.
Srednje ime senatora Baracka Obame je Hussein, što prema nekim njegovim protivnicima potvrđuje da je musliman iako je po vjeroispovijesti oduvijek kršćanin.
Nakon skupa u Floridi, dvoje ljudi koji su predvodili izvikivanje slogana "John McCain! Ne Hussein!", rekli su novinarima da su to učinili zato jer se "rimuje", prenose američki mediji.
"Rimuje se! On kaže da nije (musliman), ali mi nemamo načina to saznati", izjavila je Shirley Mitten (64) iz Brooksvillea u Floridi. Njen suprug John Mitten (64), kazao je da je lično započeo izvikivati slogan. "Probao sam da ga prihvate. Jednostavno ne želim da Obama bude izabran", izjavio je. Kazao je da ne vjeruje Obami zbog njegovih prošlih veza s Williamom Ayersom, američkim radikalom iz 1960-ih i veza s kontroverznim pastorom Jeremiahom Wrightom. Također je naglasio da je Obamin otac bio musliman. Srednje ime Hussein dodatno pobuđuje sumnju, rekao je Mitten, dodajući kako misli da je "Obama dobio ime po Saddamu Husseinu".
Kampanja republikanskih kandidata Johna McCaina i Sarah Palin posljednjih dana je uoči izbora 4. novembra dodatno dobila na oštrini, pa demokratu Baracka Obamu koji vodi u svim nacionalnim anketama i većini onih u saveznim državama ključnim za pobjedu na izborima, napadaju iz gotovo svog raspoloživog oružja s izuzetkom pitanja rase.
Obama, 47-godišnji demokratski senator iz Illinoisa, ima velike izglede da postane prvi predsjednik Sjedinjenih Država afričkoameričkog porijekla.
(FENA)
Palin je stigla do sredine svog govora na skupu u New Port Richeyu, u Floridi, u kojem je uobičajeno oštro napadala Obamu kao nekoga ko će povećati poreze i državnu potrošnju te raspodijeliti bogatstvo u socijalističkom stilu, kad je grupa pristalica počela uzvikivati: "John McCain! Ne Hussein!", "John McCain! Ne Hussein!", što su zdušno prihvatili ostali.
Srednje ime senatora Baracka Obame je Hussein, što prema nekim njegovim protivnicima potvrđuje da je musliman iako je po vjeroispovijesti oduvijek kršćanin.
Nakon skupa u Floridi, dvoje ljudi koji su predvodili izvikivanje slogana "John McCain! Ne Hussein!", rekli su novinarima da su to učinili zato jer se "rimuje", prenose američki mediji.
"Rimuje se! On kaže da nije (musliman), ali mi nemamo načina to saznati", izjavila je Shirley Mitten (64) iz Brooksvillea u Floridi. Njen suprug John Mitten (64), kazao je da je lično započeo izvikivati slogan. "Probao sam da ga prihvate. Jednostavno ne želim da Obama bude izabran", izjavio je. Kazao je da ne vjeruje Obami zbog njegovih prošlih veza s Williamom Ayersom, američkim radikalom iz 1960-ih i veza s kontroverznim pastorom Jeremiahom Wrightom. Također je naglasio da je Obamin otac bio musliman. Srednje ime Hussein dodatno pobuđuje sumnju, rekao je Mitten, dodajući kako misli da je "Obama dobio ime po Saddamu Husseinu".
Kampanja republikanskih kandidata Johna McCaina i Sarah Palin posljednjih dana je uoči izbora 4. novembra dodatno dobila na oštrini, pa demokratu Baracka Obamu koji vodi u svim nacionalnim anketama i većini onih u saveznim državama ključnim za pobjedu na izborima, napadaju iz gotovo svog raspoloživog oružja s izuzetkom pitanja rase.
Obama, 47-godišnji demokratski senator iz Illinoisa, ima velike izglede da postane prvi predsjednik Sjedinjenih Država afričkoameričkog porijekla.
(FENA)
- ljubav_aha
#2607 Re: Americki predsjednicki izbori
jeza u ledja wrote: Da, znaci da raznorazne jevrejske lobi grupe itekako imaju uticaj na americku politiku. Ja to ne poricem. Ja samo tvrdim da je daleko od toga da 'Jevreji kontrolisu americku vladu'. Isto tako ne poricem da raznorazni ekonomski lobiji imaju uticaj na americku politiku. Ja hocu da kazem da postoji mali milion faktora koji uticu na izbor i politiku americkog predsjednika. Ono sto ja tvrdim je da nijedan od tih faktora nije presudan, pa tako ni jevrejski lobi.
evropa takodje jednim okok gleda na politiku Izraela,znaci ,nije samo amerika,a vecina forumasha to nisu ni pokusali napisati,narocito ameriko-mrzaca
-
dallton
#2608 Re: Americki predsjednicki izbori
Ova gore parola: "McCain not Hussein" - ne znam sta im je ovo trebalo, nasao sam jos dva priloga u kojem republikanci negiraju zakonitost obaminog americkog drzavljanstva, pravi bullshit...Ali ovo "Not Hussein" su malo pretjerali, mislim ne radi toga sto ga prozivaju jer je navodno musliman (licno mislim da obamu boli briga za religiju), nego je malo tako da kazem ne-americki prozivat ljudi zbog imena oca i zemlje porijekla...ovi republikanci hoce izgleda da naprave jos jedan zid prema kanadi i eventualno i prema ostatku svijeta
u vezi uticaja jevrejskog - tacnije pro-izraelskog lobija u americi - evo link na tekts i knjigu dvojice profesora medjunarodnih odnosa, jedan je s harvarda, drugi sa uni chicago, tesko da se mogu nazvati teoreticarima zavjere ili anti-semitima, tekst je izazvao buru u akademskim krugovima u americi i svijetu (naziv knjige The Israel Lobby, autori John Mearsheimer and Stephen Walt) i potakao konstruktivnu raspravu...
http://www.lrb.co.uk/v28/n06/mear01_.html
u vezi uticaja jevrejskog - tacnije pro-izraelskog lobija u americi - evo link na tekts i knjigu dvojice profesora medjunarodnih odnosa, jedan je s harvarda, drugi sa uni chicago, tesko da se mogu nazvati teoreticarima zavjere ili anti-semitima, tekst je izazvao buru u akademskim krugovima u americi i svijetu (naziv knjige The Israel Lobby, autori John Mearsheimer and Stephen Walt) i potakao konstruktivnu raspravu...
http://www.lrb.co.uk/v28/n06/mear01_.html
- jeza u ledja
#2609 Re: Americki predsjednicki izbori
Danasnji clanak iz Newsweeka:
The Prospect Of An Odd Couple
By Kevin Peraino | NEWSWEEK
One morning this past summer, Barack Obama sat down around a conference table in Jerusalem's King David Hotel with Benjamin Netanyahu, the leader of Israel's Likud Party. Neither man ran a country but both had high hopes. The talk was "like a hypothetical business discussion" among "two people who knew they might be working together," says a Netanyahu associate who was present but requested anonymity to speak freely. But that's where the similarities stop. Netanyahu, 59, is an unreconstructed hawk, raised in the cold war's shadow. Obama listened politely, but the gap was obvious. "Obama, clearly, is a product of a new age," says the Israeli.
The Jewish state, on the other hand, may be on the verge of slipping into an older one. Israel's doves are struggling. Foreign Minister Tzipi Livni announced last week that she had failed to form a government; lawmakers set elections for February. The biggest benefactor is likely to be Netanyahu, who's now even with Livni in polls. The Likud leader seems the most American of Israeli politicians. His uncompromising rhetoric would probably mesh well with a McCain administration. Yet at a moment when both Israeli hawks and American neoconservatives have been chastened, Netanyahu's rebirth appears slightly incongruous, even atavistic.
Consider Israel's relationship with Hamas. Netanyahu came to power in 1996 following a wave of suicide bombings. He later ordered Mossad agents to assassinate Hamas leader Khaled Meshaal. (Meshaal survived.) Israelis today have no love for Hamas, but they have become "more flexible," says the Netanyahu confidant. In a recent poll, 57 percent favor talks with Hamas, up 10 percent since June. In this economy, too, Netanyahu seems slightly out of place. As finance minister he slashed welfare rolls and privatized banks. It worked: for five years, Israel's economy grew at an average of 5 percent. Still, when even the United States is nationalizing banks, Bibi's free-marketeering gives some Israelis pause. Among them are the Levantine equivalent of Reagan Democrats: working-class Israelis who suffered from the reforms.
So why is Netanyahu surging in the polls? Partly because the Likud leader was one of the few secular Israeli politicians to push back against Ariel Sharon's "disengagement" plan from Gaza. Netanyahu has long opposed unilateral measures, and when Hamas seized power just months after the withdrawal, many Israelis thought events proved Bibi right. There also aren't many appealing alternatives; Ehud Barak is viewed as a has-been, and Livni is weakened by her role in the 2006 Lebanon war. As for Obama, it is yet to be seen how the dovish American would work with a hard-line Israeli counterpart. At the King David meeting, Obama smiled and tried to find common ground. Still, according to the Israeli source, "They didn't really go into the details."
The Prospect Of An Odd Couple
By Kevin Peraino | NEWSWEEK
One morning this past summer, Barack Obama sat down around a conference table in Jerusalem's King David Hotel with Benjamin Netanyahu, the leader of Israel's Likud Party. Neither man ran a country but both had high hopes. The talk was "like a hypothetical business discussion" among "two people who knew they might be working together," says a Netanyahu associate who was present but requested anonymity to speak freely. But that's where the similarities stop. Netanyahu, 59, is an unreconstructed hawk, raised in the cold war's shadow. Obama listened politely, but the gap was obvious. "Obama, clearly, is a product of a new age," says the Israeli.
The Jewish state, on the other hand, may be on the verge of slipping into an older one. Israel's doves are struggling. Foreign Minister Tzipi Livni announced last week that she had failed to form a government; lawmakers set elections for February. The biggest benefactor is likely to be Netanyahu, who's now even with Livni in polls. The Likud leader seems the most American of Israeli politicians. His uncompromising rhetoric would probably mesh well with a McCain administration. Yet at a moment when both Israeli hawks and American neoconservatives have been chastened, Netanyahu's rebirth appears slightly incongruous, even atavistic.
Consider Israel's relationship with Hamas. Netanyahu came to power in 1996 following a wave of suicide bombings. He later ordered Mossad agents to assassinate Hamas leader Khaled Meshaal. (Meshaal survived.) Israelis today have no love for Hamas, but they have become "more flexible," says the Netanyahu confidant. In a recent poll, 57 percent favor talks with Hamas, up 10 percent since June. In this economy, too, Netanyahu seems slightly out of place. As finance minister he slashed welfare rolls and privatized banks. It worked: for five years, Israel's economy grew at an average of 5 percent. Still, when even the United States is nationalizing banks, Bibi's free-marketeering gives some Israelis pause. Among them are the Levantine equivalent of Reagan Democrats: working-class Israelis who suffered from the reforms.
So why is Netanyahu surging in the polls? Partly because the Likud leader was one of the few secular Israeli politicians to push back against Ariel Sharon's "disengagement" plan from Gaza. Netanyahu has long opposed unilateral measures, and when Hamas seized power just months after the withdrawal, many Israelis thought events proved Bibi right. There also aren't many appealing alternatives; Ehud Barak is viewed as a has-been, and Livni is weakened by her role in the 2006 Lebanon war. As for Obama, it is yet to be seen how the dovish American would work with a hard-line Israeli counterpart. At the King David meeting, Obama smiled and tried to find common ground. Still, according to the Israeli source, "They didn't really go into the details."
-
ld
#2610 Re: Americki predsjednicki izbori
malo off
koja je ovo tuga
Svaki od 443 partnera u najvećoj investicijskoj banci na svijetu Goldman Sachsu primit će božićnicu od najmanje 5 milijuna dolara što je ukupno za milijardu dolara veći iznos od onoga s kojim je država pomogla posrnulog diva s Wall Streeta, ...
... otkriva Daily Mail.
Goldman Sachs je od američkog Ministarstva financija primio 10 milijardi dolara za ublažavanje posljedica izloženosti sekundarnom hipotekarnom tržištu.
Od ukupnog broja partnera 100-tinjak je zaposleno u londonskoj podružnici tvrtke i oni će kao i svoji američki kolege primiti izdašne bonuse, koji su ove godine zbog kriza ipak u odnosu na prošlogodišnje umanjeni za oko jednu trećinu.
No, pad prihoda i vrijednost dionica Goldman Sachsa pao je ove godine za 47, odnosno više 50 posto
koja je ovo tuga
Svaki od 443 partnera u najvećoj investicijskoj banci na svijetu Goldman Sachsu primit će božićnicu od najmanje 5 milijuna dolara što je ukupno za milijardu dolara veći iznos od onoga s kojim je država pomogla posrnulog diva s Wall Streeta, ...
... otkriva Daily Mail.
Goldman Sachs je od američkog Ministarstva financija primio 10 milijardi dolara za ublažavanje posljedica izloženosti sekundarnom hipotekarnom tržištu.
Od ukupnog broja partnera 100-tinjak je zaposleno u londonskoj podružnici tvrtke i oni će kao i svoji američki kolege primiti izdašne bonuse, koji su ove godine zbog kriza ipak u odnosu na prošlogodišnje umanjeni za oko jednu trećinu.
No, pad prihoda i vrijednost dionica Goldman Sachsa pao je ove godine za 47, odnosno više 50 posto
-
dallton
#2611 Re: Americki predsjednicki izbori
Treba sve partnere iz Goldman Sachs poslati u vladu federacije, tamo bi se sigurno dobro snaslild wrote:malo off
koja je ovo tuga
... otkriva Daily Mail.
- buzzer
#2612 Re: Americki predsjednicki izbori
http://www.youtube.com/watch?v=UMV0LKlV ... re=related
postane li ova intelektualna gromada potpredsjednik amerike, vala smo ga nahebali
postane li ova intelektualna gromada potpredsjednik amerike, vala smo ga nahebali
-
ld
#2613 Re: Americki predsjednicki izbori
U finišu maratonske kampanje republikanci su intenzivirali borbene parole i nastoje Obamu predstaviti u što gorem svjetlu. Na „Fox Newsu“, prvobitnom kanalu ultrakonzervativaca, koji je u posjedu medijskog giganta Ruperta Murdocha, ortodoksni republikanci iznose svoja stajališta, koje se uglavnom baziraju na bizarnim glasinama.
„Veoma se bojimo Obame. On je socijalist, komunista i marksist“, oglasili su se Marian Penn i njen suprug. „Oduzet će nam slobodu i pretvoriti Ameriku i socijalističku zemlju“.
Svakakve glasine su u opticaju, među kojima je možda najpopularnija verzija u kojoj je Obama musliman i uopše nije rođeni Amerikanac, nego Kenijac kao njegov otac, a njegova tetka Zeituni ilegalno je u Americi.
S djetinastom radošću nose se naljepnice „Joe“, koje se odnose na Joe Wurzelbachera alias „Joea – vodoinstalatera“ koji je postao kultna figura republikanaca i predstavlja jednostavnog, poštenog i radnog Amerikanca.
McCain herojski nastupa na bini s himnom iz filma „Rocky“ u pozadini i ima potporu slavnih ličnosti poput Schwarzeneggera koji izjavama poput „Mac is back“ diže publiku na noge
.
„Veoma se bojimo Obame. On je socijalist, komunista i marksist“, oglasili su se Marian Penn i njen suprug. „Oduzet će nam slobodu i pretvoriti Ameriku i socijalističku zemlju“.
Svakakve glasine su u opticaju, među kojima je možda najpopularnija verzija u kojoj je Obama musliman i uopše nije rođeni Amerikanac, nego Kenijac kao njegov otac, a njegova tetka Zeituni ilegalno je u Americi.
S djetinastom radošću nose se naljepnice „Joe“, koje se odnose na Joe Wurzelbachera alias „Joea – vodoinstalatera“ koji je postao kultna figura republikanaca i predstavlja jednostavnog, poštenog i radnog Amerikanca.
McCain herojski nastupa na bini s himnom iz filma „Rocky“ u pozadini i ima potporu slavnih ličnosti poput Schwarzeneggera koji izjavama poput „Mac is back“ diže publiku na noge
-
vinja
#2614 Re: Americki predsjednicki izbori
Ovi Ameri su totalni debili... skoro da su gori od nas u svom idiotluku... mislim, covjeka prozivati ZBOG IMENA, porijekla, sumnji da je, gluho bilo, musliman...? I onda prica o njihovoj demokratiji... fuj, gade mi se do bola!
Ukoliko zaista pobjedi Obama, barem cu povjerovati da je vecina prevazisla idiotsko-bushovsku fazu...
Ukoliko zaista pobjedi Obama, barem cu povjerovati da je vecina prevazisla idiotsko-bushovsku fazu...
-
ld
#2615 Re: Americki predsjednicki izbori
jako interesantan tekst,mali historijski presjek demokrata i republikanaca
It was Jesus Christ, if Matthew is to be believed, who said, "Love thine enemy." It is in that spirit that I write this belated valentine to Sarah Palin.
Sarah, I love you for having revealed unto the media the snarling heart of the beast that is the base (and the soul) of the Republican Party. Yes, you have the lipstick and the heels, not to mention the calves and bosoms, that send Republican men into swoons, but you have more; the pit-bull snarl that rouses your supporters to cry out, "Traitor!" against Obama, and "Kill him!"
George Bush kept those folks in their kennels, ran as a "compassionate conservative," and always masked his most heinous plans in double speak. Bush the Elder, Ronald Reagan, and even Richard Nixon never explicitly ran on hate and fear of "the other." They used words that were coded enough that it was possible to pretend that they were true.
But now the beast is loose.
The Republican Party likes to remember Abraham Lincoln. And so they should. It's a nice memory and brings credit to them. As does the accidental ascension of Teddy Roosevelt, environmentalist and basher of corporations. Back in the 1950s and '60s, their party included such figures as Dwight Eisenhower -- whose reputation grows ever better in retrospect -- Nelson Rockefeller, who built New York's state university system, and New York City mayor John Lindsey.
But there is another strand that runs through their history.
Back in the 1840s, there was a group called the Know Nothings. They were against immigrants and for real Americans. ("Real American" did not then, as it does not now, refer to Indians; it refers to descendants of English immigrants.) The movement was based on fear. Irish and German Catholics were going to take over. They would take orders from the Pope-in-Rome (one word). Their values were not "our values." They drank. Their nunneries were virtual brothels and when the nuns had babies they practiced infanticide.
The Know Nothings started with secret societies like the Order of the Star Spangled Banner, associated with William Poole, better known as Bill the Butcher, depicted by Daniel Day Lewis in Gangs of New York. Their public political face was the American Republican Party, which became the Native American Party, and finally the American Party.
Their platform was:
Severe limits on immigration, especially from Catholic countries.
Restricting political office to "native-born" Americans.
Mandating a wait of 21 years before an immigrant could gain citizenship.
Restricting public school teaching to Protestants.
Mandating daily Bible readings in public schools (from the Protestant version of the Bible).
Restricting the sale of liquor.
For a brief time, the American Party was wildly popular. In 1854 party membership swelled from 50,000 to over a million in a matter of months. It elected mayors in Philadelphia, Boston, Washington, DC, San Francisco, and Chicago, and won the state legislature and governorship of Massachusetts.
But there were other things going on: the Mexican War, slavery, secession, and the Civil War. The movement didn't last long and was soon absorbed by the Republican Party.
Fair is fair. Things morph and change. The Republican Party freed the slaves and tried to create an interracial democratic South during Reconstruction. The Democratic Party became the party of segregation in the South and the second home of the Klu Klux Klan. To be Republican is not to be necessarily narrow-minded and in dread fear of foreigners. To be Democratic is not necessarily to be liberal, progressive and open-minded.
But enough of being fair.
The Great Depression demonstrated that the principles of the Republican Party were bankrupt. Like most of the country. The Democrats became the progressive party, representing social justice and programs that would protect capitalism from its own worst tendencies, moving toward a vision of a perfectable world. The Republicans became -- in a very literal sense -- a reactionary party, reacting against whatever the Democrats were doing, engaged in a 60-year-long war against the New Deal.
Lyndon Johnson is the pivotal figure, both heroic and deeply tragic. The Democratic Party's dirty public secret was that its political hegemony rested on the Solid South, still refusing to vote Republican out of hatred of Lincoln. Johnson knew that if he pushed through the Civil Rights Act his party would lose the South for a generation. Or more. His heroism is that he did anyway. No, he did not end the race issue, but he broke the back of segregation.
The Republicans saw their opportunity. They pursued the Southern Strategy, wooing resentful whites with great success.
But two things happened.
Racism became less and less tenable. The generation that cherished it has grown old. That pillar of the Republican Party is crumbling.
And then along came Bush-Cheney. Like Herbert Hoover, in the process of leading the country to bankruptcy they demonstrated that the Republican Party's ideas were also bankrupt. They made government bigger, not smaller -- and more intrusive, too. They didn't oppose special interests, they were the special interests. They didn't oppose lobbyists, they forced lobbyists to join their party at fiscal gunpoint. They were militaristic on parade, but could not run a war. They could not protect the country nor punish the people who actually attacked us. Their policies demonstrated that free markets are a fiction, and real markets need more supervision than a grade-school playground.
Along came John McCain. He looked out, from sea to shining sea, from the mountains, to the prairies, in search of voters who would vote for him. All he could find were the new Know Nothings. People who, frightened of the way things are changing, want to change back to that white, Protestant place it was, oh, sometime back before 1840. America Firsters. Anti-immigrant. Anti-foreigner. Anti-elite. Anti-intelligence.
Not quite capable of running as a true Know Nothing himself, he chose someone who could: Sarah Palin. She does it well, and in so doing, shows us, clearly and simply, who they really are.
It was Jesus Christ, if Matthew is to be believed, who said, "Love thine enemy." It is in that spirit that I write this belated valentine to Sarah Palin.
Sarah, I love you for having revealed unto the media the snarling heart of the beast that is the base (and the soul) of the Republican Party. Yes, you have the lipstick and the heels, not to mention the calves and bosoms, that send Republican men into swoons, but you have more; the pit-bull snarl that rouses your supporters to cry out, "Traitor!" against Obama, and "Kill him!"
George Bush kept those folks in their kennels, ran as a "compassionate conservative," and always masked his most heinous plans in double speak. Bush the Elder, Ronald Reagan, and even Richard Nixon never explicitly ran on hate and fear of "the other." They used words that were coded enough that it was possible to pretend that they were true.
But now the beast is loose.
The Republican Party likes to remember Abraham Lincoln. And so they should. It's a nice memory and brings credit to them. As does the accidental ascension of Teddy Roosevelt, environmentalist and basher of corporations. Back in the 1950s and '60s, their party included such figures as Dwight Eisenhower -- whose reputation grows ever better in retrospect -- Nelson Rockefeller, who built New York's state university system, and New York City mayor John Lindsey.
But there is another strand that runs through their history.
Back in the 1840s, there was a group called the Know Nothings. They were against immigrants and for real Americans. ("Real American" did not then, as it does not now, refer to Indians; it refers to descendants of English immigrants.) The movement was based on fear. Irish and German Catholics were going to take over. They would take orders from the Pope-in-Rome (one word). Their values were not "our values." They drank. Their nunneries were virtual brothels and when the nuns had babies they practiced infanticide.
The Know Nothings started with secret societies like the Order of the Star Spangled Banner, associated with William Poole, better known as Bill the Butcher, depicted by Daniel Day Lewis in Gangs of New York. Their public political face was the American Republican Party, which became the Native American Party, and finally the American Party.
Their platform was:
Severe limits on immigration, especially from Catholic countries.
Restricting political office to "native-born" Americans.
Mandating a wait of 21 years before an immigrant could gain citizenship.
Restricting public school teaching to Protestants.
Mandating daily Bible readings in public schools (from the Protestant version of the Bible).
Restricting the sale of liquor.
For a brief time, the American Party was wildly popular. In 1854 party membership swelled from 50,000 to over a million in a matter of months. It elected mayors in Philadelphia, Boston, Washington, DC, San Francisco, and Chicago, and won the state legislature and governorship of Massachusetts.
But there were other things going on: the Mexican War, slavery, secession, and the Civil War. The movement didn't last long and was soon absorbed by the Republican Party.
Fair is fair. Things morph and change. The Republican Party freed the slaves and tried to create an interracial democratic South during Reconstruction. The Democratic Party became the party of segregation in the South and the second home of the Klu Klux Klan. To be Republican is not to be necessarily narrow-minded and in dread fear of foreigners. To be Democratic is not necessarily to be liberal, progressive and open-minded.
But enough of being fair.
The Great Depression demonstrated that the principles of the Republican Party were bankrupt. Like most of the country. The Democrats became the progressive party, representing social justice and programs that would protect capitalism from its own worst tendencies, moving toward a vision of a perfectable world. The Republicans became -- in a very literal sense -- a reactionary party, reacting against whatever the Democrats were doing, engaged in a 60-year-long war against the New Deal.
Lyndon Johnson is the pivotal figure, both heroic and deeply tragic. The Democratic Party's dirty public secret was that its political hegemony rested on the Solid South, still refusing to vote Republican out of hatred of Lincoln. Johnson knew that if he pushed through the Civil Rights Act his party would lose the South for a generation. Or more. His heroism is that he did anyway. No, he did not end the race issue, but he broke the back of segregation.
The Republicans saw their opportunity. They pursued the Southern Strategy, wooing resentful whites with great success.
But two things happened.
Racism became less and less tenable. The generation that cherished it has grown old. That pillar of the Republican Party is crumbling.
And then along came Bush-Cheney. Like Herbert Hoover, in the process of leading the country to bankruptcy they demonstrated that the Republican Party's ideas were also bankrupt. They made government bigger, not smaller -- and more intrusive, too. They didn't oppose special interests, they were the special interests. They didn't oppose lobbyists, they forced lobbyists to join their party at fiscal gunpoint. They were militaristic on parade, but could not run a war. They could not protect the country nor punish the people who actually attacked us. Their policies demonstrated that free markets are a fiction, and real markets need more supervision than a grade-school playground.
Along came John McCain. He looked out, from sea to shining sea, from the mountains, to the prairies, in search of voters who would vote for him. All he could find were the new Know Nothings. People who, frightened of the way things are changing, want to change back to that white, Protestant place it was, oh, sometime back before 1840. America Firsters. Anti-immigrant. Anti-foreigner. Anti-elite. Anti-intelligence.
Not quite capable of running as a true Know Nothing himself, he chose someone who could: Sarah Palin. She does it well, and in so doing, shows us, clearly and simply, who they really are.
-
ld
#2616 Re: Americki predsjednicki izbori
kod njih je pola-pola,uglavnom,ali zavisi i od okolnostivinja wrote:Ovi Ameri su totalni debili... skoro da su gori od nas u svom idiotluku... mislim, covjeka prozivati ZBOG IMENA, porijekla, sumnji da je, gluho bilo, musliman...? I onda prica o njihovoj demokratiji... fuj, gade mi se do bola!
trenutno republikanci puse,uglavnom radi katastofalnih 8 godina busha i dicka,ovo dick,ja to namjerno
da su kojim slucajem za ovih 8 godina imali relativno dobru vladavinu,ubjedjen sam da bi McCain pomeo Obamu
- JThomas
- jeza u ledja
#2618 Re: Americki predsjednicki izbori
ld , de mi daj link za ovaj tekst oZgor . 
dobar tekst pravo.
dobar tekst pravo.
-
ld
#2619 Re: Americki predsjednicki izbori
evo ti stranica,malo su vise ulijevo okrenuti,ali imaju strasne analize i procjene,svaki dan izbace po 5-6 finih clanakajeza u ledja wrote:ld , de mi daj link za ovaj tekst oZgor .
dobar tekst pravo.
http://www.alternet.org/
a tekst
http://www.alternet.org/election08/1058 ... really_is/
- jeza u ledja
-
ld
#2621 Re: Americki predsjednicki izbori
jeza u ledja wrote:ok hvala
ajd zrakni tu stranicu i tekstove i bas me interesuje tvoje misljenje kakvi su
ako te interesuje pogledaj i ove linkove,ja ih svakodnevno pratim
http://www.truthdig.com/
http://www.juancole.com/
http://www.newsnow.co.uk/h/
Last edited by ld on 03/11/2008 18:09, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
#2622 Re: Americki predsjednicki izbori
Pa eto, nako, mislim da je bolja huffingtonpost.com , slicnih su sadrzaja.
Inace ja ne volim listati medije koji samo naginju jednoj strani.
- jeza u ledja
#2623 Re: Americki predsjednicki izbori
Eh, vako.
Da utvrdimo zavrsnu rundu anketa pred izbore.
Obama trenutno na nacionalnom nivou vodi 7.0% u prosjeku svih anketa (Obama 51.2%, McCain 44.2%). Gallup poll je juce skocio na cak +11%, a Rasmussen na +6%.
Ostale ankete od juce i prekjuce pokazuju Obamu na +8% (NBC News/WSJ), +5% (Diageo/Hotline), +7% (Reuters/Zogby), +7% (CNN/Opinion Research), +13% (CBS News), +6% (GWU/Battleground), +6% (Pew Research), +2% (IBD/TIPP) i +11% (ABC News/Wash Post) . Dakle pollovi idu od 2% pa do 13%, nijedan nema McCaina u vodjstvu. Zadnji poll koji je pokazivao njega u vodjstvu je uradjen 25 septembra. Od tada je uradjeno 89 anketa na nacionalnom nivou i u svakoj je vodio Obama.
Sto se tice drzava, evo konacni spisak drzava koje su 'sigurne' za Obamu, McCaina (u kojim imaju preko 10% prednosti), onda one koje naginju jednom i drugom (izmedju 5% i 10%), te one koje mogu otici na bilo koju stranu (od 0% do 5% prednosti) (ovo su prosjeci svih skorasnjih anketa u toj drzavi):
(u zagradi je broj elektorskih boba za tu drzavu)
sigurne za McCaina
Alabama (9) +23.0%
Alaska (3) +15.3%
Idaho (4) +22.7%
Kansas (6) +17.0%
Kentucky (8) +13.5%
Louisiana (9) +14.5%
Mississippi (6) +11.4%
Nebraska (5) +23.5%
Oklahoma (7) +29.0%
South Carolina (8) +10.0%
Tennessee (11) +14.0%
Texas (34) +13.0%
Utah (5) +26.7%
Wyoming (3) +25.0%
------------------------
Ukupno 118
naginju McCainu
Arkansas (6) +9.3%
South Dakota (3) +8.3%
West Virginia (5) +8.5%
------------------------
Ukupno 14
Zajedno 'sigurne' i 'naginjuce' za McCaina: 132
ni tam' ni vam'
Arizona (10) McCain +3.5%
buahahahhaha
Florida (27) Obama +2.5%
Georgia (15) McCain +3.0%
Indiana (11) McCain +1.4%
Missouri (11) McCain +0.4%
Montana (3) McCain +3.8%
North Carolina (15) izjednaceno
North Dakota (3) Obama +1.3%
Ohio (20) Obama +3.8%
Virginia (13) Obama +4.2%
naginju Obami
Colorado (9) +5.5%
Minnesota (10) +9.8%
Nevada (5) +6.2%
New Mexico (5) +7.3%
Pennsylvania (21) +7.6%
--------------------------
Ukupno 50
sigurne za Obamu
California (55) +24.4%
Connecticut (7) +19.3%
Delaware (3) +21.0%
Hawaii (4) +35.5%
Illinois (21) +24.7%
Iowa (7) +15.3%
Maine (4) +15.6%
Maryland (10) +18.5%
Massachussetts (12) +21.3%
Michigan (17) +13.0%
New Hampshire (4) +10.5%
New Jersey (15) +16.2%
New York (31) +29.7%
Oregon (7) +15.6%
Rhode Island (4) +22.7%
Vermont (3) +22.5%
Washington (11) +13.4%
Wisconsin (10) +11.0%
D.C. (3)
-----------------------
Ukupno 228
Zajedno 'sigurne' i 'naginjuce' za Obamu: 278
Dakle Obama bez ikakve dileme osvaja 228 boba. U Coloradu, New Mexicu, Minnesoti, Nevadi i Pennsylvaniji vodi preko 5%. Tesko mogu zamisliti da moze izgubiti tu prednost, ali eto neke mozda sansice postoje. Ali ako uzme ove drzave vec ima 270 sto je dovoljno da bude izabran. Plus uz to postoji jos 4 drzave u kojima je u blagoj prednosti (Florida, Ohio, Virginia i North Dakota). Ako uzme bilo koju od ovih drzava sto posto je gotovo.
Jednostavno, realno, ne vidim nacin na koji bi McCain mogao pobijediti.
Ako se pak desi da pobijedi, to bi bilo najvece cudo u modernim americkim izborima i vjerovatno bi se ljudi zapitali da nije doslo do kakve kradje.
Eto pa drzimo fige.
Da utvrdimo zavrsnu rundu anketa pred izbore.
Obama trenutno na nacionalnom nivou vodi 7.0% u prosjeku svih anketa (Obama 51.2%, McCain 44.2%). Gallup poll je juce skocio na cak +11%, a Rasmussen na +6%.
Ostale ankete od juce i prekjuce pokazuju Obamu na +8% (NBC News/WSJ), +5% (Diageo/Hotline), +7% (Reuters/Zogby), +7% (CNN/Opinion Research), +13% (CBS News), +6% (GWU/Battleground), +6% (Pew Research), +2% (IBD/TIPP) i +11% (ABC News/Wash Post) . Dakle pollovi idu od 2% pa do 13%, nijedan nema McCaina u vodjstvu. Zadnji poll koji je pokazivao njega u vodjstvu je uradjen 25 septembra. Od tada je uradjeno 89 anketa na nacionalnom nivou i u svakoj je vodio Obama.
Sto se tice drzava, evo konacni spisak drzava koje su 'sigurne' za Obamu, McCaina (u kojim imaju preko 10% prednosti), onda one koje naginju jednom i drugom (izmedju 5% i 10%), te one koje mogu otici na bilo koju stranu (od 0% do 5% prednosti) (ovo su prosjeci svih skorasnjih anketa u toj drzavi):
(u zagradi je broj elektorskih boba za tu drzavu)
sigurne za McCaina
Alabama (9) +23.0%
Alaska (3) +15.3%
Idaho (4) +22.7%
Kansas (6) +17.0%
Kentucky (8) +13.5%
Louisiana (9) +14.5%
Mississippi (6) +11.4%
Nebraska (5) +23.5%
Oklahoma (7) +29.0%
South Carolina (8) +10.0%
Tennessee (11) +14.0%
Texas (34) +13.0%
Utah (5) +26.7%
Wyoming (3) +25.0%
------------------------
Ukupno 118
naginju McCainu
Arkansas (6) +9.3%
South Dakota (3) +8.3%
West Virginia (5) +8.5%
------------------------
Ukupno 14
Zajedno 'sigurne' i 'naginjuce' za McCaina: 132
ni tam' ni vam'
Arizona (10) McCain +3.5%
Florida (27) Obama +2.5%
Georgia (15) McCain +3.0%
Indiana (11) McCain +1.4%
Missouri (11) McCain +0.4%
Montana (3) McCain +3.8%
North Carolina (15) izjednaceno
North Dakota (3) Obama +1.3%
Ohio (20) Obama +3.8%
Virginia (13) Obama +4.2%
naginju Obami
Colorado (9) +5.5%
Minnesota (10) +9.8%
Nevada (5) +6.2%
New Mexico (5) +7.3%
Pennsylvania (21) +7.6%
--------------------------
Ukupno 50
sigurne za Obamu
California (55) +24.4%
Connecticut (7) +19.3%
Delaware (3) +21.0%
Hawaii (4) +35.5%
Illinois (21) +24.7%
Iowa (7) +15.3%
Maine (4) +15.6%
Maryland (10) +18.5%
Massachussetts (12) +21.3%
Michigan (17) +13.0%
New Hampshire (4) +10.5%
New Jersey (15) +16.2%
New York (31) +29.7%
Oregon (7) +15.6%
Rhode Island (4) +22.7%
Vermont (3) +22.5%
Washington (11) +13.4%
Wisconsin (10) +11.0%
D.C. (3)
-----------------------
Ukupno 228
Zajedno 'sigurne' i 'naginjuce' za Obamu: 278
Dakle Obama bez ikakve dileme osvaja 228 boba. U Coloradu, New Mexicu, Minnesoti, Nevadi i Pennsylvaniji vodi preko 5%. Tesko mogu zamisliti da moze izgubiti tu prednost, ali eto neke mozda sansice postoje. Ali ako uzme ove drzave vec ima 270 sto je dovoljno da bude izabran. Plus uz to postoji jos 4 drzave u kojima je u blagoj prednosti (Florida, Ohio, Virginia i North Dakota). Ako uzme bilo koju od ovih drzava sto posto je gotovo.
Jednostavno, realno, ne vidim nacin na koji bi McCain mogao pobijediti.
Ako se pak desi da pobijedi, to bi bilo najvece cudo u modernim americkim izborima i vjerovatno bi se ljudi zapitali da nije doslo do kakve kradje.
Eto pa drzimo fige.
Last edited by jeza u ledja on 03/11/2008 19:23, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
#2624 Re: Americki predsjednicki izbori
Evo opet me frend zove na gledanje televizije

wuuu huuuuhi peeps, we are watching the returns tuesday night at bunny's house. maybe starting around 7.30 i would imagine. you guys are welcome to join us and we either cook, get pizza, or whatever. it should be entertaining to say the least.
i woudn't be shocked either way. so lets make sure we all go out and vote for McCain!![]()
![]()
![]()
mikie
-
dallton
#2625 Re: Americki predsjednicki izbori
Pa i ja pratim huffingtonpost redovno, i mada se slazem s mnogo stvari koje oni govore i godi mi njihova liberalna orijentacija, ipak mi ide na zivce sto ne uzimaju u obzir u svojim komentarima argumente druge stranejeza u ledja wrote:Pa eto, nako, mislim da je bolja huffingtonpost.com , slicnih su sadrzaja.
Bas pratim posljednje pollove, razlika Obama - McCain je jos steady 5-7 procenata na federalnom nivou, ali meni se cini da je to premala razlika a da se ne bi mogla izbrisati izlaskom bilo neodlucnih biraca bilo promjenom stava mnogih u zadnjem momentu (tj. stava prema Obami, iz bilo kojih razloga)...
Missouri se valja cas 1 procenat plus za obamu, cas 2 procenta plus za mccaina, citao sam neku analizu za st.louis kao afro-americka i bosanska zajednica (otprilike zajedno nekih 220,000 hiljada glasova) su kao uteg na vagi,mada mi se cini sumnjivo da bi i jedna i druga zajednica imale bilo kakvih nedoumica za koga trebaju glasati.... pooling data za ostattak missouria je nepouzdan, jer je dosta dijelova drzave mailing counties...zna li neko nesto vise, mislim o raspolozenju glasaca u ostatku drzave missouri ?