Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
Moderator: anex
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#2601 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
Upravo to "ne mogu garantovati da će se naplate sljedećeg mjeseca desiti automatski". Milion servisa koji detektuju da li je kartica prepaid i odbijaju jer ne mogu biti sigurni da ce slijedeci mjesec biti sredstava na njoj.
- Pandakonda
#2602 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
Ali tehnicki ti ni sa debitnom karticom od banke ne mogu garantovati. Mozes ostati ili povuci sve pare sto imas pred naredni mjesec 
-
starboy018
#2603 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
ma gluposti, ko moze garantovati da cu ja na debitnoj imati pare sljedeci mjesec (a nemam na svim debitnim karticama koje posjedujem)
taj njihov rizik mogu ukloniti donekle jedino kreditnom karticom
@golddigger checkout na ChatGPT mozes napraviti i sa Google/Apple Pay ako ih imas
@golddigger checkout na ChatGPT mozes napraviti i sa Google/Apple Pay ako ih imas
-
golddigger
#2604 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
Nažalost pokazuje mi samo plaćanje karticom.starboy018 wrote: ↑20/01/2026 10:14 ma gluposti, ko moze garantovati da cu ja na debitnoj imati pare sljedeci mjesec (a nemam na svim debitnim karticama koje posjedujem)
-
starboy018
#2605 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
kod mene je ovakogolddigger wrote: ↑20/01/2026 10:16Nažalost pokazuje mi samo plaćanje karticom.starboy018 wrote: ↑20/01/2026 10:14 ma gluposti, ko moze garantovati da cu ja na debitnoj imati pare sljedeci mjesec (a nemam na svim debitnim karticama koje posjedujem)

-
golddigger
#2606 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
Nema meni opcije za Gpay.
Izgleda da ChatGPTjednostavno ne prihvata prepaid kartice od određenih servisa iili banaka. Jer sam naišao da su ljudi uredno plaćali sa prepaid karticama ali ne sa svim.
Izgleda da ChatGPTjednostavno ne prihvata prepaid kartice od određenih servisa iili banaka. Jer sam naišao da su ljudi uredno plaćali sa prepaid karticama ali ne sa svim.
-
Daz
#2607 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
Mislim da je jednostavnije otvoriti jos jedan tekuci racun u nekoj od banaka. Koristim za online placanja i sl. A imam i pristup mobilnom bankarstvu. Aircash jos ima nedostataka. Ne vidim neke benefite u usporedbi sa pravim tekucim
-
starboy018
#2608 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
benefit je sto ne moram otvrarati racun u jos jednoj banci, placati im paket 5-6 KM mj, placati 1% za online transakcije i onda se zezati i zatvarati racun kad mi ne bude trebao
ovako ako mi ne bude trebao Aircash karticu bacim, racun u app deaktiviram i to je to, a ne smeta mi jer ga ne placam
a i ne znam kako je to “jednostavnije otvoriti racun u banci” nego instalirati Aircash i kupiti karticu
-
dzenanalic22
#2609 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
- nema mjesečne naknade za razliku od tekućeg računa
- bez potrebe za odlaskom po CIPS i u poslovnicu banke (i čekanja da kartica bude gotova)
- nema naknada za online transakcije u EUR/USD i drugim valutama
- dopuna računa instantna
- dobra aplikacija, praktički mobilno bankarstvo, možeš primati novac, možeš slati novac direktno na druge bankovne račun
- jeftino slanje novca u inozemstvo
- besplatno primanje novca iz inozemstva
Ne znam jesam li šta zaboravio.
Otvarati i plaćati još jedan tekući maksuz samo za online plaćanja je nonsens.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#2610 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
Ovo je jos uvijek moguce samo ako taj neko u inozemstvu ustvari ima Aircash i salje tako ? Ne postoji IBAN koji je bio dok smo koristili HR racune.. ?
-
dzenanalic22
#2611 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
Da, iz inozemstva ti mogu uplatiti sa svog Aircasha na tvoj Aircash (preko broja telefona), ili na tvoj Aircash tekući račun ili preskočiti tvoj Aircash i uplatiti direktno na tvoj primarni račun u banci. Ali da, taj koji šalje treba imati Aircash.
Postoji i dalje onaj HR IBAN i poziv na broj kad se promijeni lokacije, ali ne znam radi li, prije sam mogao dobiti uplatu na njega.
Uglavnom, smisao mog posta je više bila da nije isplativo imati dodatni tekući samo zbog online plaćanja (ili slanje novca po BiH)
-
Daz
#2612 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
Istina, Aircash nema mjesečnu naknadu, ali to ne znači da je nužno jeftiniji. Kod online kupovina u stranim valutama često platiš kroz lošiji kurs konverzije. Kod banaka, pogotovo ako koristiš debitnu karticu vezanu za poseban tekući račun s manjim iznosom, kurs je često povoljniji i troškovi su jasni.
Priča da s Aircashom nema birokratije više i ne pije vode – danas većina banaka nudi online otvaranje računa i kartica. Jednom kad to završiš, imaš stabilan sistem i karticu koja radi svuda. Aircash opet traži verifikaciju i ima limite, tako da ni on nije “bez papira”.
Aplikacija je dobra, ali bankarske aplikacije su danas top. Možeš zamrznuti karticu, dobijaš obavijesti o svakoj transakciji, možeš držati manji iznos baš za online kupovine i tako se dodatno zaštititi. U tom smislu, poseban tekući račun s debitnom karticom je zapravo odličan “sigurnosni filter” – držiš samo onoliko novca koliko ti treba za kupovine.
Kod Aircasha, “besplatna” online plaćanja često nisu stvarno besplatna – kurs te pojede. Isto važi i za slanje/primanje novca, negdje se uvijek pojavi skriveni trošak. Banka je tu transparentnija.
Za slanje novca Aircash može biti zgodan, ali mi pričamo o online plaćanju – a tu je debitna kartica daleko univerzalnija. Radi na svim web shopovima, pretplatama (Netflix, Spotify), rezervacijama hotela, avionima – bez ograničenja.
Zato, ako gledamo drugi račun samo za online kupovine, tekući račun s debitnom karticom je i dalje ozbiljnije i sigurnije rješenje. Aircash može biti dodatna opcija, ali nema neku ključnu prednost koja bi opravdala da ga koristiš umjesto banke.
Priča da s Aircashom nema birokratije više i ne pije vode – danas većina banaka nudi online otvaranje računa i kartica. Jednom kad to završiš, imaš stabilan sistem i karticu koja radi svuda. Aircash opet traži verifikaciju i ima limite, tako da ni on nije “bez papira”.
Aplikacija je dobra, ali bankarske aplikacije su danas top. Možeš zamrznuti karticu, dobijaš obavijesti o svakoj transakciji, možeš držati manji iznos baš za online kupovine i tako se dodatno zaštititi. U tom smislu, poseban tekući račun s debitnom karticom je zapravo odličan “sigurnosni filter” – držiš samo onoliko novca koliko ti treba za kupovine.
Kod Aircasha, “besplatna” online plaćanja često nisu stvarno besplatna – kurs te pojede. Isto važi i za slanje/primanje novca, negdje se uvijek pojavi skriveni trošak. Banka je tu transparentnija.
Za slanje novca Aircash može biti zgodan, ali mi pričamo o online plaćanju – a tu je debitna kartica daleko univerzalnija. Radi na svim web shopovima, pretplatama (Netflix, Spotify), rezervacijama hotela, avionima – bez ograničenja.
Zato, ako gledamo drugi račun samo za online kupovine, tekući račun s debitnom karticom je i dalje ozbiljnije i sigurnije rješenje. Aircash može biti dodatna opcija, ali nema neku ključnu prednost koja bi opravdala da ga koristiš umjesto banke.
-
dzenanalic22
#2613 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
Ovo mi sliči na neki ChatGPT odgovor.Daz wrote: ↑20/01/2026 20:27 Istina, Aircash nema mjesečnu naknadu, ali to ne znači da je nužno jeftiniji. Kod online kupovina u stranim valutama često platiš kroz lošiji kurs konverzije. Kod banaka, pogotovo ako koristiš debitnu karticu vezanu za poseban tekući račun s manjim iznosom, kurs je često povoljniji i troškovi su jasni.
Napriča se ti napamet o nekom lošem kursu.
Aircash koristi Mastercardov srednji kurs, za EUR je to 1.95583, a banka je ta koja koristi lošiji kurs + naplati dodatnih 1% za tu transakciju u stranoj valuti.
Napriča se ti o o online otvaranju racuna u banci. Koja to banka nudi kod nas, bez odlaska u poslovnicu? Kod Aircasha ti treba samo slika LK, nikakvi “papiri” dodatni.
Svašta ja pročitah ovdje
“Pojede me kurs”

- achqes
#2614 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
hoce li ikad osposobiti uplatu sredstava na inovine kioscima?
-
starboy018
#2615 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
ne vjerujem da ce ubrzo to omoguciti, bilo je moguce od jula do decembra, ali otkako sad imaju kartice valjda im ne daju zbog rizika od pranja novca, iako to meni nema logike jer radi i u drugim zemljama
zato su kao zamijenu za to omogucili ovima koji nemaju bankovni racun da uplate gotovinu npr u posti na svoj aircash racun
-
starboy018
#2616 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
citam i ne vjerujem, nesto halucinira veceras AI, nije uspio navesti nijedan tacan argumentDaz wrote: ↑20/01/2026 20:27 Istina, Aircash nema mjesečnu naknadu, ali to ne znači da je nužno jeftiniji. Kod online kupovina u stranim valutama često platiš kroz lošiji kurs konverzije. Kod banaka, pogotovo ako koristiš debitnu karticu vezanu za poseban tekući račun s manjim iznosom, kurs je često povoljniji i troškovi su jasni.
-
Daz
#2617 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
Ipak mislim da je ovo dobra analiza. Opet aircash ovisi o bankama i dobroj volji finansijskog regulatora. A mnoge platforme odbijaju registraciju kartice.starboy018 wrote: ↑20/01/2026 21:01citam i ne vjerujem, nesto halucinira veceras AI, nije uspio navesti nijedan tacan argumentDaz wrote: ↑20/01/2026 20:27 Istina, Aircash nema mjesečnu naknadu, ali to ne znači da je nužno jeftiniji. Kod online kupovina u stranim valutama često platiš kroz lošiji kurs konverzije. Kod banaka, pogotovo ako koristiš debitnu karticu vezanu za poseban tekući račun s manjim iznosom, kurs je često povoljniji i troškovi su jasni.
Zato, ako gledamo drugi račun samo za online kupovine, tekući račun s debitnom karticom je i dalje ozbiljnije i sigurnije rješenje. Aircash može biti dodatna opcija, ali nema neku ključnu prednost koja bi opravdala da ga koristiš umjesto banke.![]()
Ima prednosti. Ali sve je to na klimavim nogama
-
Maxi_Cosi
#2618 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
Kako šta navesti u referencu kod uplate putem uplatnice u posti?starboy018 wrote: ↑20/01/2026 21:00ne vjerujem da ce ubrzo to omoguciti, bilo je moguce od jula do decembra, ali otkako sad imaju kartice valjda im ne daju zbog rizika od pranja novca, iako to meni nema logike jer radi i u drugim zemljama
zato su kao zamijenu za to omogucili ovima koji nemaju bankovni racun da uplate gotovinu npr u posti na svoj aircash racun
-
dzenanalic22
#2619 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
A šta je to istina u ovoj analizi osim dijela da kod banaka možeš zamrznuti karticu (možeš kod Aircasha)? Sve ostalo je pogrešno. Valjda nekada treba koristiti svoju glavu i iskustvo, a ne umjetnu inteligenciju.Daz wrote: ↑20/01/2026 21:14Ipak mislim da je ovo dobra analiza. Opet aircash ovisi o bankama i dobroj volji finansijskog regulatora. A mnoge platforme odbijaju registraciju kartice.starboy018 wrote: ↑20/01/2026 21:01citam i ne vjerujem, nesto halucinira veceras AI, nije uspio navesti nijedan tacan argumentDaz wrote: ↑20/01/2026 20:27 Istina, Aircash nema mjesečnu naknadu, ali to ne znači da je nužno jeftiniji. Kod online kupovina u stranim valutama često platiš kroz lošiji kurs konverzije. Kod banaka, pogotovo ako koristiš debitnu karticu vezanu za poseban tekući račun s manjim iznosom, kurs je često povoljniji i troškovi su jasni.
Zato, ako gledamo drugi račun samo za online kupovine, tekući račun s debitnom karticom je i dalje ozbiljnije i sigurnije rješenje. Aircash može biti dodatna opcija, ali nema neku ključnu prednost koja bi opravdala da ga koristiš umjesto banke.![]()
Ima prednosti. Ali sve je to na klimavim nogama
Cijela ova rasprava je krenula od tvog posta u kojem si praktično naveo da je jednostavnije otvoriti dodatni tekući račun, plaćati ga mjesečno samo zbog online transakcije (koje kod banaka idu po lošijem kursu i uz naknadu od 1% po transakciji u stranoj valuti).
- achqes
#2620 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
mozes uplatiti gotovinu na aircash u posti? nisam znao za to? kako to ide?starboy018 wrote: ↑20/01/2026 21:00ne vjerujem da ce ubrzo to omoguciti, bilo je moguce od jula do decembra, ali otkako sad imaju kartice valjda im ne daju zbog rizika od pranja novca, iako to meni nema logike jer radi i u drugim zemljama
-
starboy018
#2621 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
dodjes u postu i popunis obicnu uplatnicu za uplatu na Aircashachqes wrote: ↑20/01/2026 21:20mozes uplatiti gotovinu na aircash u posti? nisam znao za to? kako to ide?starboy018 wrote: ↑20/01/2026 21:00ne vjerujem da ce ubrzo to omoguciti, bilo je moguce od jula do decembra, ali otkako sad imaju kartice valjda im ne daju zbog rizika od pranja novca, iako to meni nema logike jer radi i u drugim zemljama
u app imas instrukciju za uplatu

@Maxi_Cosi, u app ti pise koji je poziv na broj, svaki korisnik ima svoj poziv na broj
-
turbo_stream
#2622 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
@ starboy018 - Moze li se uplatiti sa bankovnog racuna da se ne ide u postu?
-
starboy018
#2623 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
mozes uplatiti i sa bankovnog racuna naravno na ovaj racun, a mozes i preko svoje kartice uplatiti instantno kroz app, znaci imas 2 opcijeturbo_stream wrote: ↑20/01/2026 21:40 @ starboy018 - Moze li se uplatiti sa bankovnog racuna da se ne ide u postu?
-
ReymondReddington
#2624 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
Ja uplacujem kroz mba. Napravio predlozak i sekunda posla. Samo uc naplati 1 km provedbu ali ok mi je to. Kroz nekih 1-2 pare budu na aircash.turbo_stream wrote: ↑20/01/2026 21:40 @ starboy018 - Moze li se uplatiti sa bankovnog racuna da se ne ide u postu?
-
Mustang1
#2625 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica
Ja neki dan na Bjelavama oko 12 sati kaze zena prodala sam danas 10 komada nema vise