Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
madner

#2601 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

To treba imati minimum ispod kojeg se ne ide. Svi su krenuli od vrha. :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2602 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

almir90 wrote:
muha_sa wrote: :lol:

zovite mene--sve vam zavarim, platite i vozdra :D

jedino tako mogu otic vani radit--desetak dana u vrh glave :lol:
Koliko je potrebno vremena da se nauči zavarivanje i bravarija, mislim na neke osnove koje mogu omogućiti da se može početi raditi? Ima li kod nas kakvih kurseva vezano za to? Meni je se to između drugih stvari vrtilo po glavi, no u šta god se usputim jebe me vrijeme kojeg nemam, jer sam manje više 4 dana sedmično po 11-12 sati, dva dana po 8 sati u svom poslu, samo nedjeljom odmaram.
Bravariju u Dzenemiju npr samo stariji rade
A dzenemi cekas godinu na red

Varenje stolica i ravnih ograda u ostalim firmama od profila djeca i početnici, tu se bukvalno zadrzavaju 2-3 mj, uslovi zakurac, ne vide se na 5m od prasine, vetilacije nema zatvoren prostor
sadie_forever

#2603 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sadie_forever »

duminjo wrote:
sadie_forever wrote:problem je sto ovdje u BIH ljudi bez diplome imaju neke standarde,to nebi cistilo i nebi radilo u prodavnici jer je iz ponizenja,a onda kuka

ovdje studentice ciste,a studenti voze dostavljaju itd ,i to je sasvim normalno.a onaj ko nema diplome boga moli da dobije jedan takav posao
Ljudi imaju Standarde da mogu živjeti od toga. Od 600km će živjeti klinac. Hoce ko Student i za djeparca dok je pod krovom roditelja. Šta će u tridesetoj sa platom od sest stoja i sa curom koju bi možda zenio? Plata prvog, treceg je nema. Ne zajebavaj bogati :-)
pa onda zagrij stolicu zavrsi nesto i snadji se gospodine ? ne mozes u 20im lumpovati,hodati,cure vodat a onda se zalit sto ne zasluzujes vecu platu od 600 km

i ovdje na zapadu ako ne zavrsis fax i nisi snalazljiv boris se sa minimalnom platom,zivis u losijim dijelovima gradova i ne ides nikad na odmor
sadie_forever

#2604 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sadie_forever »

insomnia78 wrote:Sta ce i bez tih 600?
Lijen smo narod,i to je cinjenica,i imamo prevelika ocekivanja ...znam zene koje imaju srednju samo,nikad radile nisu,i one nece da rade u prodavnici da se ponizavaju ,bolje im da zive od muzeve plate..i onda se obavezno kuka kako se jedva kraj s krajem sastavlja,a tih 400-500 bi im itekako dobro doslo pored muzeve plate :thumbup:
moonca

#2605 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Nije puno bolje ni osobama sa fakultetom. :-) Plate su niske, zbilja - sistem ne funkcionise kako treba.
No nije ni Amerika bez lopovluka- kradu nam iz fonda SS -novac a, koliko se slijeva mogao bi svaki gradjanin imati pristojnu 'penziju' i opet me cudi da to narod dopusta. :-) :roll:
sadie_forever

#2606 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sadie_forever »

moonca wrote:Nije puno bolje ni osobama sa fakultetom. :-) Plate su niske, zbilja - sistem ne funkcionise kako treba.
No nije ni Amerika bez lopovluka- kradu nam iz fonda SS -novac a, koliko se slijeva mogao bi svaki gradjanin imati pristojnu 'penziju' i opet me cudi da to narod dopusta. :-) :roll:
Ako imas fakultet razumijem nezadovoljstvo,ja pricam za ove sto nemaju osnove da se zale jer ne zele da rade ono sto je realno njihovo...da dodju na zapad cistili bi doduse ,tu im ne smeta :D
moonca

#2607 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

sadie_forever wrote:
Lijen smo narod,i to je cinjenica,i imamo prevelika ocekivanja ...znam zene koje imaju srednju samo,nikad radile nisu,i one nece da rade u prodavnici da se ponizavaju ,bolje im da zive od muzeve plate..i onda se obavezno kuka kako se jedva kraj s krajem sastavlja,a tih 400-500 bi im itekako dobro doslo pored muzeve plate :thumbup:
Cekaj- moras shvatiti -takva nam je kultura. U Americi je skoro pa normalno,cak i djeca bogatih rade dok se skoluju u MC, prodavnicama, sendvic shopovima itd - konobarisu -- kod nas to nikada nije bilo prihvatljivo. :-?
sadie_forever

#2608 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sadie_forever »

moonca wrote:
sadie_forever wrote:
Cekaj- moras shvatiti -takva nam je kultura. U Americi je skoro pa normalno,cak i djeca bogatih rade dok se skoluju u MC, prodavnicama, sendvic shopovima itd - konobarisu -- kod nas to nikada nije bilo prihvatljivo. :-?
i to je ok po tvom? I ovdje je tako,kcerka hirurga radi ekstra u prodavnici,on ponosan sto je uci odgovornosti od ranih dana.

jedan hadis kaze "svakom narodu dajemo vodje kakve zasluzuju"
moonca

#2609 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

sadie_forever wrote:
i to je ok po tvom? I ovdje je tako,kcerka hirurga radi ekstra u prodavnici,on ponosan sto je uci odgovornosti od ranih dana.

U Bosni je tako. Mi smo mala drzava- narod zivi godinama na jednoj kucnoj adresi- na sve se 'gleda'. Individualno je kako ce se neko postaviti i kakav imidz zeli prezentirati- ali i vani -oni koji su postali bogati- vrlo rado se hvale da su -kao klinci -cistili wc, ili sisali travu itd- tada je to zaokruzena zivotna prica, po njima.
sadie_forever

#2610 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sadie_forever »

moonca wrote:
sadie_forever wrote:

U Bosni je tako. Mi smo mala drzava- narod zivi godinama na jednoj kucnoj adresi- na sve se 'gleda'. Individualno je kako ce se neko postaviti i kakav imidz zeli prezentirati- ali i vani -oni koji su postali bogati- vrlo rado se hvale da su -kao klinci -cistili wc, ili sisali travu itd- tada je to zaokruzena zivotna prica, po njima.
nije tako samo u Bosni,to je mentalitet istoka,mentalitet svih islamskih naroda,kao i vecine balkana,pogledaj koja bagra su djeca arapskih milionera? oni koji su s njima dolazili u dodir znaju sta su i kakvi su,i zbog toga otprilike imamo nesposobnu drzavu,kao i sve muslimanske zemlje svijeta,ima izreka "Sto juznije to tuznije" i bas je tako.sto se tice reda i rada najvise mi se svidjaju germanske nacije
moonca

#2611 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Nismo mi arapi niti imamo slicnosti s njima. Dobri smo. Danasnja omladina, nazalost nije odrasla u 'sretnom' djetinstvu- roditelji osiromaseni- nisu im mogli pruziti dovoljno pazne .
Ista ili slicna situacija je i u Englesakoj-kako mi prenosi prijateljica- ni njihova omadina ne radi - njeni dr su svi 'uzvozni'- zasto je tako ... :-) :roll:
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#2612 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Jimmy McNulty »

Evo došla je armija trollova da nas ubijedi kako su zapravo prosječni ljudi (koji sačinjavaju 70-80% svakog drustva) i na Zapadu zapravo siromašni i da je ovdje dobre i bogati šta hoš, 600 maraka je fantastična plata.
Sapna_TZ

#2613 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sapna_TZ »

sadie_forever wrote:problem je sto ovdje u BIH ljudi bez diplome imaju neke standarde,to nebi cistilo i nebi radilo u prodavnici jer je iz ponizenja,a onda kuka

ovdje studentice ciste,a studenti voze dostavljaju itd ,i to je sasvim normalno.a onaj ko nema diplome boga moli da dobije jedan takav posao
Problem ljudi iz BIH koji dodju na Zapad se moze spocitati u jednom starom narodnom kazivanju:

"Vidjela zaba da se konji potkivaju, pa i ona digla nogu."

Ovakvi komentari su posljedicna veza priprostog i provincijskog mentaliteta koji se vezuje za osobe koje su uglavnom poludefinisane.
Ja cvrsto vjerujem da bi ti sad motala vlazni duhan i prodavala sir po pijaci da nisi skontala da ti je jedina izlazna karta iz Bosne tvoje medjunozje koje si tako vjesto prodala nekom potomku BH ratne dijaspore iz Svicarske ili Svedske.
E sad posto si dobro prodala finocu i solidno zivis i poluamaterskim stilom zivota pokusavas da se distanciras od Bosne,
trebalo bi ti reci da nisi ti nista posebno kvalitetnija od nas nit si nadnaravnija od nas.
Samo ti se posrecilo pa si uspjela da se lijepo unovcis za kvalitetnu boravisnu dozvolu.
Ne trebas dolaziti u Bosnu na ljeto sa muzem koji prica los bosanski, skupe nase putarine a rentano auto se nece samo voziti.
Cuo sam da su Tucepi posebno lijepi u to doba godine a da su Dalmatinci preljubazni domacini, a cestarine besplatne.

Puno toplih pozdrava i radosnih selama ti salje dezurna ekipa Klix foruma.
duminjo

#2614 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by duminjo »

sadie_forever wrote:
duminjo wrote:

Ljudi imaju Standarde da mogu živjeti od toga. Od 600km će živjeti klinac. Hoce ko Student i za djeparca dok je pod krovom roditelja. Šta će u tridesetoj sa platom od sest stoja i sa curom koju bi možda zenio? Plata prvog, treceg je nema. Ne zajebavaj bogati :-)
pa onda zagrij stolicu zavrsi nesto i snadji se gospodine ? ne mozes u 20im lumpovati,hodati,cure vodat a onda se zalit sto ne zasluzujes vecu platu od 600 km

i ovdje na zapadu ako ne zavrsis fax i nisi snalazljiv boris se sa minimalnom platom,zivis u losijim dijelovima gradova i ne ides nikad na odmor
Čitaš li ti sebe? :mrgreen:
HAVANA

#2615 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

moonca wrote:
sadie_forever wrote:
Ta kultura i nacin razmisljanja ce im prisjesti poslije u zivotu.Vrlo vazan dio sazrijevanja je osjetiti vlastiti dinar,i problem,i umor,i gazdu kad zagalami...Moja je sa 17 radila u butiku na raspustu,sa 18 sam joj dao da vodi i odgovara na bukingu,airbnb,docekuje goste...na procenat .Prosle godine brala grozdje na peljescu,kaze mogu li ostati i u septembru,stoja dnevnica,cuj mozes li... :-D Vrijedniji joj taj telefon sto je kupila od svog branja, nego ne znam kakav da sam joj ja kupio.I opet me nekad nervira :roll: Borba vjecita da im utuvis u glavu neke stvari,kad odrastaju u ovakvoj sredini.Nekako se to vani brze nauci.
sinuhe

#2616 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sinuhe »

Cime se bavi firma koja placa 600 KM? Zar to postoji i zasto?
Posten rad treba posteno i platiti sto nije nista sto gradjanska drzava i osvijestene gazde ne bi mogli srediti.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#2617 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Romeo 80 »

sinuhe wrote:Cime se bavi firma koja placa 600 KM? Zar to postoji i zasto?
Posten rad treba posteno i platiti sto nije nista sto gradjanska drzava i osvijestene gazde ne bi mogli srediti.
Nazalost, to nam je svakodnevica, ali polako prolazi i to vrijeme! Neizmjerno mi je drago sto se situacija mijenja u korist radnika. Poslodavci se polako pocinju hvatati za glavu, jer shvataju da je do dobrog radnika jako tesko danas doci.
Nisu u pitanju samo neka usko specijalizovana zanimanja. Sve vise se radi i o uobicajenim obicnim poslovima, za koje vise ne postoje redovi potencijalnih kandidata za posao. Jednostavno, ljudi ne pristaju vise raditi za mizeriju, barem u Sarajevu. Jos kad krene novi val iseljavanja od iduce godine bice jos gore za firme. I ne mogu ti opisati koliko se tome radujem. Neka gazdurine okuse malo svoju vlastitu medicinu! :-D

Kuknjava i kmecanje na sve strane kako narod nece da radi, a nudi platu (platu?!) od 5/6 stoja :-) E neka ti caca radi za tu cifru.
Moja bivsa firma je bila poznata po gazdi koji je imao stav da je radnik u rangu repromaterijala i tako se prema istom i odnosio. Glavna uzrecica je bila, ako ti se ne svidja ima 100 ljudi koji cete sad zamijeniti.
Sad su se nasli u situaciji da iste stare radnike traze da im se vrate nazad. A ne radi se uopste o zanatlijskoj firmi.

"Neće narod da radi" aha :D
mirsek

#2618 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

Plata treba biti dovoljna da pokrije troskove rentanja jednodobnog stana sa rezijama, mjesecne karte i 300 KM da ostane za hranu i ostale stvari. Sve ispod toga gazda treba da se udara u guzicu svaki dan kad mu se radnik pojavi na poslu a da smatra svjetskim cudom ako radi sa entuzijazmom i daje 100% od sebe.
sadie_forever

#2619 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sadie_forever »

Sapna_TZ wrote:

Problem ljudi iz BIH koji dodju na Zapad se moze spocitati u jednom starom narodnom kazivanju:

"Vidjela zaba da se konji potkivaju, pa i ona digla nogu."

Ovakvi komentari su posljedicna veza priprostog i provincijskog mentaliteta koji se vezuje za osobe koje su uglavnom poludefinisane.
Ja cvrsto vjerujem da bi ti sad motala vlazni duhan i prodavala sir po pijaci da nisi skontala da ti je jedina izlazna karta iz Bosne tvoje medjunozje koje si tako vjesto prodala nekom potomku BH ratne dijaspore iz Svicarske ili Svedske.
E sad posto si dobro prodala finocu i solidno zivis i poluamaterskim stilom zivota pokusavas da se distanciras od Bosne,
trebalo bi ti reci da nisi ti nista posebno kvalitetnija od nas nit si nadnaravnija od nas.
Samo ti se posrecilo pa si uspjela da se lijepo unovcis za kvalitetnu boravisnu dozvolu.
Ne trebas dolaziti u Bosnu na ljeto sa muzem koji prica los bosanski, skupe nase putarine a rentano auto se nece samo voziti.
Cuo sam da su Tucepi posebno lijepi u to doba godine a da su Dalmatinci preljubazni domacini, a cestarine besplatne.

Puno toplih pozdrava i radosnih selama ti salje dezurna ekipa Klix foruma.

O cemu ti laprdas? Ja Sam ovdje od djetinstva imam Bogu hvala fakultet i posao koji je u struci,,,a ti crkni
espn

#2620 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

300KM za hranu i ostale stvari? 300KM je malo za bilo šta.
sadie_forever

#2621 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sadie_forever »

espn wrote:300KM za hranu i ostale stvari? 300KM je malo za bilo šta.
Ko ima 300 km i Gdje ?
espn

#2622 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

sadie_forever wrote:
Ko ima 300 km i Gdje ?

Repliciro sam na komentar od mirseka.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#2623 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Romeo 80 »

Ma naravno, ali eto i to pokazuje da obican covjek ovdje ne trazi puno. No i ta mizerija je velika za platiti mnogim "poslodavcima", pa ljudi zive od ukupno 5/6 stoja. Kako, samo oni znaju.

Po meni je ipak tu najveci krivac drzava. Ona bi morala odrediti da minimalac bude barem 700KM, pa ko ne moze u Sarajevu barem isplatiti tu mizeriju, ni ne treba da radi. No, kao sto sam vec rekao, situacija se mijenja i mijenjace se i dalje u narednim godinama.
Mislim da je visedecenijskom izrabljivanju radnika u ovoj drzavi polako dosao kraj ili se barem nazire.
madner

#2624 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Nema sta tu drzava propisati. Ideja je da ti sto nude 500 ne mogu naci nikoga. Dok mogu, situacija je takva da je drzavi bolje da ljudi imaju i tih 500 nego nista.
mirsek

#2625 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

Znam da je malo ali za neki podnosljivi minimalac je ok.
To ti je 5-7 KM dnevno da sebi kupis npr. hljeb i neki namaz, konzervu ribe, salamu i da ti ostane 100-150 KM za kafu, komad odjece ili jos hrane ako neces izlaziti po kafama.
Mozes i vise izdvojiti za hranu i ostalo ako ustedis na stanu, ja sam racunao oko 400 KM za jednosoban stan sa rezijama u Sarajevu.
Ali naglasavam govorim o minimalcu da se radniku uopste isplati raditi i da moze samostalno zivjeti.
Post Reply