Moj doprinos temi je da se ne puca u prazno nego da se malo pro Bosanska politika dohaviza pa da onda sve to uvoze firme koje nece finansirati neprijatelje drzave... Nego pokradi utusi pogazi nase privrednike i onda se poziva na bojkot drugih koji su uspjesni jer imaju podrsku kako lokalne vlasti tako od tih HDZova koji lobiraju za te firme na federalnom i drzavnom nivou.Otvori firmu u Sarajevu pa ces viditi kako te podrzavajudecembar2017 wrote:
I to je tvoj doprinos temi, tebe i svih ostalih samoprozvanih ljevicara, FGR, anti-nacionalista, naprednih dijasporaca...da trazite 100 i kusur nacina da pokazete kako se finansijere HDZ -a ne treba/ ne moze bojkotovati
Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
- славянин
#2601 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
- славянин
#2602 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Pa gdje je "nasa" firma da te zaposli ????? Nema pokradose i otimaju gdje stignu nasa draga vlastela.Hajvan wrote:meni sefica Stefica.
imam ultimatum da prestanem pisati emailove mimo tzv hrvatskog pravopisa ili cu dobiti otkaz
u sred sarajva.
- beni-bu-man
#2603 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
i u povratku kupiti Jaffa kremMarlboroGold wrote:U Beograd na karađorđevu umotana pancetombeni-bu-man wrote:samo bracu srbe treba podrzavatiBloo wrote:
![]()
Koji salto mortale rezonovanja...
Samo ti nastavi.
Almy ti je kao prijedlog![]()

-
Nivelacija
#2604 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Uspjesni kao agrokor ?славянин wrote:Moj doprinos temi je da se ne puca u prazno nego da se malo pro Bosanska politika dohaviza pa da onda sve to uvoze firme koje nece finansirati neprijatelje drzave... Nego pokradi utusi pogazi nase privrednike i onda se poziva na bojkot drugih koji su uspjesni jer imaju podrsku kako lokalne vlasti tako od tih HDZova koji lobiraju za te firme na federalnom i drzavnom nivou.Otvori firmu u Sarajevu pa ces viditi kako te podrzavajudecembar2017 wrote:
I to je tvoj doprinos temi, tebe i svih ostalih samoprozvanih ljevicara, FGR, anti-nacionalista, naprednih dijasporaca...da trazite 100 i kusur nacina da pokazete kako se finansijere HDZ -a ne treba/ ne moze bojkotovati
Sve ce to propast sad je na redu skutorija.
-
decembar2017
#2605 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
славянин wrote:Moj doprinos temi je da se ne puca u prazno nego da se malo pro Bosanska politika dohaviza pa da onda sve to uvoze firme koje nece finansirati neprijatelje drzave... Nego pokradi utusi pogazi nase privrednike i onda se poziva na bojkot drugih koji su uspjesni jer imaju podrsku kako lokalne vlasti tako od tih HDZova koji lobiraju za te firme na federalnom i drzavnom nivou.Otvori firmu u Sarajevu pa ces viditi kako te podrzavajudecembar2017 wrote:
kada tebi nije mrsko da se ponavljas nije ni meni :
Last edited by decembar2017 on 14/01/2019 15:59, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#2606 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Uz to, zamjenski domaći proizvod mora biti istog kvaliteta i istog odnosa cijena/kvalitet ili boljeg.Ommadawn wrote:Okej, postoje zamjenski proizvodi domaceg porijekla - sta cemo sa onima koji nisu?SaraFina wrote:
Tema je bila prijedlog. Evo decembar je i slikovito dočarao zamjensku domaću robu...Uzmeš proizvod i pogledaš deklaraciju...ako ima zamjenski domaći...kao savjestan gradjanin razvijene gradjanske svijesti kupiš njega. Time postičeš domaću proizvodnju, nova ulaganja, radna mjesta itd itd
Da se ja raspravljam o guznom papiru ili uložcima? Ne pada mi na um.
Bojkot ne dotiče nikoga. Ne valjaj nebuloze. Nisam pozivala u rat i prizivala opsadu, pa da ljudi žive na leći i kuhanoj repi.
Nego da ondje gdje mogu bojkotuju. Bujrum ko hoće. Meni se ne ispravlja kriva Drina. Kraj!
Zapadnoeuropska proizvodnja.
Okej, ali distrubuteri iste su oni zbog kojih ti predlazes bojkot. Sta cemo onda? A neophodan je Dale-tu i Hakizu (vas dvojica ne zamjerite ako vas uzimam kao primjer).
I ja bih volio da moje kosulje nisu sasivene u Bangladeshu i Pakistanu gdje rade djeca i ljudi po dvadeset sati za mizernu platu ali neku normalnu alternativu je tesko naci.
Mogu eto izabrati da mi gitara nije od vrste drveta ciji je opstanak ugrozen.
A onog dana kada vlasnici firmi koje proizvode produkte u BiH budu placali svoje radnike platom od koje se moze slobodno zivjeti - ogromna podrska.
U Bingu su ljetos dosli jedan dan osam vozaca kamiona i dali otkaz. Osam za jedan dan! Nisu zato sto im je bilo dobro.
I javi se ti sada nekom proizvođaču, reći će ti da već ima uvoznika/distributera za BiH, dva ne želi i skine te sa dnevnog reda.
- musicman80
#2607 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Ima li neki primjer u svijetu gdje je bojkot robe uspio? Bilo je pokusaja bojkota izraelske robe, ali bez uspjeha.Kurdi su pozivali na bojkot turske robe, takodje bez uspjeha. Meksikanci sada pozivaju na bojkot americke robe i americkih kompanija u meksiku, ali ni to nije urodilo plodom.
Jedini nacin da ljudi kupuju domacu robu je da domaca bude kvalitetnija od vecine uvozne robe. Kada to postignemo, nece nam trebati ovakve teme, nego ce ljudi kupovati Ono sto je bolje.
Jedini nacin da ljudi kupuju domacu robu je da domaca bude kvalitetnija od vecine uvozne robe. Kada to postignemo, nece nam trebati ovakve teme, nego ce ljudi kupovati Ono sto je bolje.
- SaraFina
#2608 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Ommadawn wrote:Okej, postoje zamjenski proizvodi domaceg porijekla - sta cemo sa onima koji nisu?SaraFina wrote:
Tema je bila prijedlog. Evo decembar je i slikovito dočarao zamjensku domaću robu...Uzmeš proizvod i pogledaš deklaraciju...ako ima zamjenski domaći...kao savjestan gradjanin razvijene gradjanske svijesti kupiš njega. Time postičeš domaću proizvodnju, nova ulaganja, radna mjesta itd itd
Da se ja raspravljam o guznom papiru ili uložcima? Ne pada mi na um.
Bojkot ne dotiče nikoga. Ne valjaj nebuloze. Nisam pozivala u rat i prizivala opsadu, pa da ljudi žive na leći i kuhanoj repi.
Nego da ondje gdje mogu bojkotuju. Bujrum ko hoće. Meni se ne ispravlja kriva Drina. Kraj!
Zapadnoeuropska proizvodnja.
Okej, ali distrubuteri iste su oni zbog kojih ti predlazes bojkot. Sta cemo onda? A neophodan je Dale-tu i Hakizu (vas dvojica ne zamjerite ako vas uzimam kao primjer).
I ja bih volio da moje kosulje nisu sasivene u Bangladeshu i Pakistanu gdje rade djeca i ljudi po dvadeset sati za mizernu platu ali neku normalnu alternativu je tesko naci.
Mogu eto izabrati da mi gitara nije od vrste drveta ciji je opstanak ugrozen.
A onog dana kada vlasnici firmi koje proizvode produkte u BiH budu placali svoje radnike platom od koje se moze slobodno zivjeti - ogromna podrska.
U Bingu su ljetos dosli jedan dan osam vozaca kamiona i dali otkaz. Osam za jedan dan! Nisu zato sto im je bilo dobro.
Distributeri imaju ugovore koliko robe, kvartalno/polugodišnje/godišnje moraju plasirati na odredjeno tržište... (oni su samo spona izmedju proizvodjača i potrošača)...
Ako ditributero ne uspiju u plasmanu i on padne za 20/ 30%... Ispituju se razlozi... I proizvidjač nakon toga traži drugu opciju za plasman svojih proizvoda.
Pa nisu Hercegovci svete krave da drže tolika zastupništva, a robu plasiraju u FBiH.
Zamjeniće ih pobogu. Nije presedan to nevidjen u svijetu.
-
decembar2017
#2609 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Hakiz wrote:
Uz to, zamjenski domaći proizvod mora biti istog kvaliteta i istog odnosa cijena/kvalitet ili boljeg.
I javi se ti sada nekom proizvođaču, reći će ti da već ima uvoznika/distributera za BiH, dva ne želi i skine te sa dnevnog reda.
super onda, samo sjeti se toga kada budes trazio i platu na istom nivou
Ali ne, kada se trose pare tada se fura liberalni kapitalizam, ali kada se kuka i place kako su male plate tada se trazi da ih drzava/narod treba da pogura /podrzi
-
decembar2017
#2610 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
musicman80 wrote:Ima li neki primjer u svijetu gdje je bojkot robe uspio? Bilo je pokusaja bojkota izraelske robe, ali bez uspjeha.Kurdi su pozivali na bojkot turske robe, takodje bez uspjeha. Meksikanci sada pozivaju na bojkot americke robe i americkih kompanija u meksiku, ali ni to nije urodilo plodom.
jevreji ulazu ogromne pare, politicki i lobisticki uticaj protiv BDS pokreta koji trazi bojkot izraela i po tebi trose sve te pare, energiju i vrijeme bez veze
- beni-bu-man
#2611 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
ko vam je kriv sto su vam male plate
- Ommadawn
#2612 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Imaju. I sad ne kupuju se proizvodi odredjenog proizvodjaca, distributer nije uspio u plasmanu, padne taj procenat koji si navela - sta radi proizvodjac? On trazi uzroke. Uzrok je bojkot. On se povuce s trzista totalno i trazi plasman negdje drugo. Jebe se njega za BiH koja nije veliko trziste i cija je platezna moc mala, plus gdje se ljudi opet nesta gombaju - jednom su tu izgubili za vrijeme rata i ne misle opet.SaraFina wrote:
Distributeri imaju ugovore koliko robe, kvartalno/polugodišnje/godišnje moraju plasirati na odredjeno tržište... (oni su samo spona izmedju proizvodjača i potrošača)...
Ako ditributero ne uspiju u plasmanu i on padne za 20/ 30%... Ispituju se razlozi... I proizvidjač nakon toga traži drugu opciju za plasman svojih proizvoda.
Pa nisu Hercegovci svete krave da drže tolika zastupništva, a robu plasiraju u FBiH.
Nisu Hercegovci svete krave ali su snalazljivi.
-
decembar2017
#2613 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
beni-bu-man wrote:ko vam je kriv sto su vam male plate
poslodavci sigurno nisu kao sto nisu ni potrosaci, svi placaju onoliko koliko smatraju da jedan proizvod vrijedi. I zato ne treba se kukati i traziti da narod kupuje nekome radno mjesto kada taj isti narod nije spreman da kupuje domaci proizvod.
Last edited by decembar2017 on 14/01/2019 16:14, edited 2 times in total.
-
decembar2017
#2614 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
I vidjece da je uzrok bojkota nije proizvod vec distributer tj onaj koga distributer podrzava.Ommadawn wrote:Imaju. I sad ne kupuju se proizvodi odredjenog proizvodjaca, distributer nije uspio u plasmanu, padne taj procenat koji si navela - sta radi proizvodjac? On trazi uzroke. Uzrok je bojkot. On se povuce s trzista totalno i trazi plasman negdje drugo. Jebe se njega za BiH koja nije veliko trziste i cija je platezna moc mala, plus gdje se ljudi opet nesta gombaju - jednom su tu izgubili za vrijeme rata i ne misle opet.SaraFina wrote:
Tako da se nece povuci sa trzista vec ce naci drugog distributera ili ce distributer prestati da podrzava politiku hdz-a.
Bilo kako bilo potrosac nije na gubitku vec samo hdz.
Ali ti to sigurno znas ali treba iz rinkebija glumiti FGR pa makar i izmisljao nacine kako da podrzis hdz.
- Hajvan
#2615 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
славянин wrote:Pa gdje je "nasa" firma da te zaposli ????? Nema pokradose i otimaju gdje stignu nasa draga vlastela.Hajvan wrote:meni sefica Stefica.
imam ultimatum da prestanem pisati emailove mimo tzv hrvatskog pravopisa ili cu dobiti otkaz
u sred sarajva.
bila “nasa”, kupili je “vasi”
onda doveli na rukovodece pozicije “vase” iz Kiseljaka i ostalih satelitskih naselja u okolici, jer “nasi” nisu dovoljno obrazovani, kompetrentni i ne znju (tzv) “ vas” jezik….
“nase” srozali na hamalske pozicije, uglavnom
i tako dalje...
- SaraFina
#2616 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Ommadawn wrote:Imaju. I sad ne kupuju se proizvodi odredjenog proizvodjaca, distributer nije uspio u plasmanu, padne taj procenat koji si navela - sta radi proizvodjac? On trazi uzroke. Uzrok je bojkot. On se povuce s trzista totalno i trazi plasman negdje drugo. Jebe se njega za BiH koja nije veliko trziste i cija je platezna moc mala, plus gdje se ljudi opet nesta gombaju - jednom su tu izgubili za vrijeme rata i ne misle opet.SaraFina wrote:
Ko se bolan povuče radi distributera s tržišta? Distributer je tu radi potrošača. A ne obratno. A proizvodjač ima za cilj prodati robu, libo ga je li zastupništvo u Širokom ili Vitezu, ili će ga preuzeti neko iz Tuzle ili Zenice.
Koja budalaštinja, čuj povuče se s tržišta... Pa proizvodjačima je u cilju što veća prodaja i osvajanje tržišta a ne povlačenje. Kupac je sveta krava. Uvijek u pravu i sl.
Si čuo za to?
Hajde što fulaš osnove neke, ali te i logika hebe jarane.
- Hajvan
#2617 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
inace, da dodam oi multivitaminima jos malo na temu:
kolega koji radi ko nakav menaDJer u "nasoj” Akova grupi ne mere prodat nista kod “vas” dole po ercegovini jer govore poslovodje dole- nece to (smece) “nasi” da kupuju pored Hrvatske Qu..alitete.
inace, jednoj mesnoj industirij iz ercegovine proda u blokavima sirovine, pa ovi prepakuju u “vase” celofane
to “vasi” oce da kupe..
kolega koji radi ko nakav menaDJer u "nasoj” Akova grupi ne mere prodat nista kod “vas” dole po ercegovini jer govore poslovodje dole- nece to (smece) “nasi” da kupuju pored Hrvatske Qu..alitete.
inace, jednoj mesnoj industirij iz ercegovine proda u blokavima sirovine, pa ovi prepakuju u “vase” celofane
to “vasi” oce da kupe..
- Hajvan
#2618 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Ommadawn wrote:Imaju. I sad ne kupuju se proizvodi odredjenog proizvodjaca, distributer nije uspio u plasmanu, padne taj procenat koji si navela - sta radi proizvodjac? On trazi uzroke. Uzrok je bojkot. On se povuce s trzista totalno i trazi plasman negdje drugo. Jebe se njega za BiH koja nije veliko trziste i cija je platezna moc mala, plus gdje se ljudi opet nesta gombaju - jednom su tu izgubili za vrijeme rata i ne misle opet.SaraFina wrote:
ne, nego nadje suitable distributera
---------
uostlom, zasto na uvoznim proizvodima na deklaracijama stoji HR prije BA??
jel to H prjije B u azbuci?
-
gold'n'brown
#2619 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Poceo sam i tariguz Violetin da bojkotujem, uzimam DM robnu marku, ako nista distribucija je u Sa.
- SaraFina
#2620 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Hajvan wrote:inace, da dodam oi multivitaminima jos malo na temu:
to “vasi” oce da kupe..
- beni-bu-man
#2621 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
ima i onaj robotov ne onaj jeftini nego onaj troslojni 10komada 3 markegold'n'brown wrote:Poceo sam i tariguz Violetin da bojkotujem, uzimam DM robnu marku, ako nista distribucija je u Sa.
-
gold'n'brown
#2622 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Da se razumijemo, ne mislim ja da se na ovom mikro nivou nesto moze postici, ali ako nista meni laksebeni-bu-man wrote:ima i onaj robotov ne onaj jeftini nego onaj troslojni 10komada 3 markegold'n'brown wrote:Poceo sam i tariguz Violetin da bojkotujem, uzimam DM robnu marku, ako nista distribucija je u Sa.
- Ommadawn
#2623 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Philip Koetler - Principles of MarketingSaraFina wrote:Ommadawn wrote:Imaju. I sad ne kupuju se proizvodi odredjenog proizvodjaca, distributer nije uspio u plasmanu, padne taj procenat koji si navela - sta radi proizvodjac? On trazi uzroke. Uzrok je bojkot. On se povuce s trzista totalno i trazi plasman negdje drugo. Jebe se njega za BiH koja nije veliko trziste i cija je platezna moc mala, plus gdje se ljudi opet nesta gombaju - jednom su tu izgubili za vrijeme rata i ne misle opet.SaraFina wrote:
Ko se bolan povuče radi distributera s tržišta? Distributer je tu radi potrošača. A ne obratno. A proizvodjač ima za cilj prodati robu, libo ga je li zastupništvo u Širokom ili Vitezu, ili će ga preuzeti neko iz Tuzle ili Zenice.
Koja budalaštinja, čuj povuče se s tržišta... Pa proizvodjačima je u cilju što veća prodaja i osvajanje tržišta a ne povlačenje. Kupac je sveta krava. Uvijek u pravu i sl.
Si čuo za to?
Hajde što fulaš osnove neke, ali te i logika hebe jarane.
-
Nivelacija
#2624 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Zaebana skutorija a ?Hajvan wrote:inace, da dodam oi multivitaminima jos malo na temu:
to “vasi” oce da kupe..
-
Hakiz
#2625 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!
Telefonski razgovor proizvođača iz, recimo, Holandije i distributera iz Širokog.decembar2017 wrote:I vidjece da je uzrok bojkota nije proizvod vec distributer tj onaj koga distributer podrzava.Ommadawn wrote:Imaju. I sad ne kupuju se proizvodi odredjenog proizvodjaca, distributer nije uspio u plasmanu, padne taj procenat koji si navela - sta radi proizvodjac? On trazi uzroke. Uzrok je bojkot. On se povuce s trzista totalno i trazi plasman negdje drugo. Jebe se njega za BiH koja nije veliko trziste i cija je platezna moc mala, plus gdje se ljudi opet nesta gombaju - jednom su tu izgubili za vrijeme rata i ne misle opet.SaraFina wrote:
Tako da se nece povuci sa trzista vec ce naci drugog distributera ili ce distributer prestati da podrzava politiku hdz-a.
Bilo kako bilo potrosac nije na gubitku vec samo hdz.
Ali ti to sigurno znas ali treba iz rinkebija glumiti FGR pa makar i izmisljao nacine kako da podrzis hdz.
Dobar dan, je li to distributer? Jeste.
Što ovo naši proizvodi slabo idu u BiH?
Ne znam, neće raja da kupuje.
OK, onda nećemo više plasirati te proizvode.
Kraj razgovora.
Sada ide slijedeći razgovor:
Dobar dan, je li to proizvođač? Jeste.
Mi smo iz Visokog, želimo biti distributeri tog proizvoda u BiH.
Odustali smo od plasmana u BiH, imali smo ranije plasman, ljudi nisu kupovali.
Kraj razgovora.
Epilog: Kupci u BIH ostali bez još jednog proizvoda.
Zaboli Holanđanina što proizvod slabo ide, ako nije do samog proizvoda. Raja ne kupuje, nema smisla ga prodavati dalje.
A zmajena možda ima, možda i nema.
Hajde, sinko, bojkotuj uvoznika industrijskih mašina za svoju firmu.