Vezano za upotrebu izraza "teorija zavjere" i njenim varijantama ("kovači zavjere i sl.") na ovoj temi.karakters wrote:O psihologiji i psihi vjerovatno znam više od tebe, a ona rekonstrukcija koju je tripl dabl postavila poslije mog posta samo pokazuje da sam bio u pravu, da Alisa miješa stvarnost, snove, kasnija ispitivanja u policiji o zelenom kombiju i ko zna šta.foton wrote:Nakon niza subliminalnih poruka, vidim da si se i ti prikljucio "kovacima zavjere" i ni ti ne tvrdis da je uzrok smrti bila saobracajna nezgoda - to je ono sto anketa sasvim neobavezno pita. Ako su Vasvijine rijeci (ko ih razumije) vjerodostojne, zasto nisu vjerodostojne rijeci Memicevog advokata koji tvrdi da je osoba u svojstvu glavnog tuzioca rekla "Bilo je to naguravanje koje je eskaliralo, nije on njega htio ubiti". Je li mislila na Ljubu?karakters wrote: Pa možda su oni išli sredinom, Ljubo zakočio, možda ih nije ni udario, možda je udario jedno od njih. Možda su se potom posvađali, Ljubo njima "što idete sredinom ceste" ili je prikočio i udario ih ili jedno od njih pri maloj brzini, pa se posvađali i potukli. Možda je Dženan u revoltu nogom razbio far, a rukom vjetrobransko staklo, možda, možda...To sve pouzdano znaju samo Ljubo i Vasvija. Meni je van pameti priča da Ljubo i kombi nisu bili tu. I niko me ne može ubijediti u bilo kakav Vasvijin motiv da slaže da je Ljubo izlazio iz kombija i udario šipkom Dženana. A onda se, kao što sam i pisao, povrede uklapaju u tu verziju, kao i mnogo drugih stvari.
Ja kategorički ne tvrdim ništa, samo iznosim svoje moje mišljenje i obrazlažem ga. Ubistvo šipkom mi je vjerovatnije od samog udarca kombijem, ali je i kombi bio tu. Ako smatraš da se priključio "kovačima zavjere", niste me baš velikodušno primili u članstvo.
Zašto vjerujem Vasvijinoj izjavi sam već objasnio. Porodici i njenom advokatu, ako ću iskreno, ne vjerujem bezuslovno, nisu zadobili moje povjerenje, daleko od tog. A ta rečenica glavnog tužioca, ako je tačno prenesena od advokata, se uklapa u ovu verziju o Ljubi kao ubici. A da li ju je stvarno izrekla i da li je mislila na Ljubu, to ne znam.
Po definiciji, "teorija zavjere" je izraz koji se koristi kada neko odbija zvaničnu verziju nekog događaja.
Recimo da se taj izraz i mogao nekako nategnuto primjeniti na skepticizam nas koji nismo vjerovali u verziju događaja kako ga je opisalo Tužilaštvo. Objektivnom posmatraču je, istina, bilo od početka vidljivo da je ta verzija Tužilaštva kontradiktorna sa zdravim razumom, i da je kontradiktorna sama sa sobom, tako da je nazivati to nepovjerenje prema Tužilaštvu "teorijom zavjere" bilo nešto kao kada bismo rečenicu "de Bakire ne budali, o kakvih 12 kilograma spida govoriš" takođe nazvali teorijom zavjere. Nije svaka opservacija činjeničnog stanja teorija zavjere. Ali neka bude, pošto pozicija "Tužilaštvo laže" po definiciji nije u skladu sa zvaničnom verzijom, nazovimo to tako.
Međutim ako nakon presude i dalje nastavljaš da gradiš svoj stav na propalom slučaju Tužilaštva, i da na to čak i dodaješ nove, još nevjerovatnije elemente, tada se bojim da je "teorija zavjere" izraz koji najpreciznije opisuje tvoje tvrdnje, a ne tvrdnje ljudi koji su čitavo vrijeme govorili da priča Tužilaštva smrdi, kao što je to na kraju i dokazano.