Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ne kudi konja kojeg nijesi jahao... Pardon, rostiljao...
Sta, mast ili kotlete?
A ovako, da ti plasticno objasnim, i oni koji jedu, prije ce uzeti dobar ribeye ili sirloin
kad firma casti na kakvoj konferenciji - bio, dozivio.
I da, ne moram nesto probati da bi znao kako je kvalitetnije, svinjetina je jeftina
alternativa neuporedivo kvalitetnijoj junetini.
Sta ima porediti, svi doktori svijeta, nutricionisti, fitnes treneri, govore ti, haloooo, nemoj, zastopaces svaku arteriju, krvni sud, pola mozga...i ti opet, a sto ne probas?
Pa nije lud da proba.
U pravu je, to nije nikakav specijalitet, ovdje to najvise crnci i meksikanci marisu, i oni sto zive u kamp kucicama.
Jeftino.
Cijena po kg 3X jeftinija, sto li Boze?
Hrana siromasnih i skrtih na zapadu.
Sta, mast ili kotlete?
A ovako, da ti plasticno objasnim, i oni koji jedu, prije ce uzeti dobar ribeye ili sirloin
I da, ne moram nesto probati da bi znao kako je kvalitetnije, svinjetina je jeftina
Dobro bolan...
oladi malo..
znamo da si musliman...
Litar kvalitetnog maslinovog ulja 15 dolara, a on navalio da ga svinjskom mascu podmaze, sleper toga tri marke.
I jos ti govori, taaaa je, neNas ti sta valja...aj bizi.
Sta ima porediti, svi doktori svijeta, nutricionisti, fitnes treneri, govore ti, haloooo, nemoj, zastopaces svaku arteriju, krvni sud, pola mozga...i ti opet, a sto ne probas?
Pa nije lud da proba.
U pravu je, to nije nikakav specijalitet, ovdje to najvise crnci i meksikanci marisu, i oni sto zive u kamp kucicama.
Jeftino.
A przena piletina sa genom soje je zdrava? Nutricionisti rekli? Lude krave masirali fitnes treneri?
Grickalice, soft drinks? Zdravi! Potvrdila udruga doktora za odstopavanje arterija...?
Kad si vec pri sutu, deder prostudiraj zadnje studije o rafiniranim jestivim uljima... I njihovoj nutritivnosti...
Pa za njih je domaca svinjska mast izmislila anti holesterol... 50 godina nam srckju da je masnoca uzrok problema... Sada izlazi na vidjelo da su te studije placene od pazi sad, proizvodjaca secera... Koji pazi slucajnosti u preh.industriji koja je u Americi nosioc svega, ukljucena u proizvodnju sve i jednog proizvoda...
Mortadela je kobasica koja se pravi od svinjetine i teletine i u nju se pod posebnim uvjetima stavlja i slanina, panceta ili spek.
Nije brate, samo svinjetina, ja bas neki dan gledao youtube o tome, vjerovatno naletilo zbog ove silne price.
Dodaju se nekad stvari tipa pistaci, biber, ali samo je u pitanju svinjce. Izmelju u pastu, dodaju mast i onda to kuhaju i voila. Nema tu teleta. A pogotovo nema jos slanine ili pancete unutra (ne znam na sta bi to onda licilo uopste?).
Ide i teletina. Imala sam priliku gledati placenog tipa koji samo to radi za jednu pa recimo “nasu” poznatu kompaniju kako je pravi. Ide i slanina, naravno ona koja se ne prodaje.
Ako ne ide to sve jede se poluproizvod.
Velkoski wrote:šta moraš biti musliman ako ne jedeš klemparu?
Ma ne moras ga jesti, ali sta ga toliko crnis..
te ne valja vako, te ne valja nako..
pa ne jedem ni ja, neke stvari, pa ne kazem da ne valjaju..
nije stvar, jel ga jedes ili ne jedes..
ali oladite malo sa tim, bolja piletina, bolja junetina..
svinjetina bljak..
animals wrote:
Dobro bolan...
oladi malo..
znamo da si musliman...
Ne radi se o tome, jednostavno iznosim cinjenice.
Ovo je iz prve ruke, o doktorima, nutricionistima i inim.
Neke godine kazu meni probaj peci na svinjskoj masti umjesto na ulju.
Btw ja sam dijabeticar. Iz topa ispalim:” Pa rekli su mi 1991. da ne smijem svinjetinu i nista svinjskog porijekla.”
Uglavnom nekad se ja odvazim i pocnem koristiti svinjetinu i mast za kuhanje i pecenje. Zbog ulja sam prestala jaja jesti jer mi je secer bio visok. Mislim od jaja je. I s maslinovim je bilo isto.
Iz prve ruke konzumacija svinjske masti ne dize secer.
Zdrav covjek bolesnom ne vjeruje ali de ne pricajte o onome o cemu pojma nemate.
Last edited by Mis mekinjas on 24/03/2018 22:23, edited 1 time in total.
Sta, mast ili kotlete?
Jedini sukob na ovoj temi je iz vjerski razloga..
ni moja zena ne jede svinjetinu, ali ne iz vjerski razloga..
e u tome je caka..
mrziti ili reci za nesto da ne valja, samo sto mu vjera ne dozvoljava da to jede,
je malo za mene licno licemjerno..
ne moras jesti, ali ne moras ni pljuvati, po necemu sto nisi probao..
animals wrote:
Dobro bolan...
oladi malo..
znamo da si musliman...
Btw ja sam dijabeticar. Iz topa ispalim:” Pa rekli su mi 1991. da ne smijem svinjetinu i nista svinjskog porijekla.”
Uglavnom nekad se ja odvazim i pocnem koristiti svinjetinu i mast za kuhanje i pecenje. Zbog ulja sam prestala jaja jesti jer mi je secer bio visok. Mislim od jaja je. I s maslinovim je bilo isto.
Zdrav covjek bolesnom ne vjeruje ali de ne pricajte o onome o cemu pojma nemate.
Doktor ti predlozio svinjsku mast kako bi kontrolisala secer?
To ti kod torabija isla?
drndalo wrote:
A przena piletina sa genom soje je zdrava? Nutricionisti rekli? Lude krave masirali fitnes treneri?
Grickalice, soft drinks? Zdravi! Potvrdila udruga doktora za odstopavanje arterija...?
Kad si vec pri sutu, deder prostudiraj zadnje studije o rafiniranim jestivim uljima... I njihovoj nutritivnosti...
Pa za njih je domaca svinjska mast izmislila anti holesterol... 50 godina nam srckju da je masnoca uzrok problema... Sada izlazi na vidjelo da su te studije placene od pazi sad, proizvodjaca secera... Koji pazi slucajnosti u preh.industriji koja je u Americi nosioc svega, ukljucena u proizvodnju sve i jednog proizvoda...
De ne lupaj, kakve secer ima veze s holesterolom, mozda si mislio na pretilost.
A svinjska mast antiholesterol za maslinovo ulje.
Mis mekinjas wrote:
Ide i teletina. Imala sam priliku gledati placenog tipa koji samo to radi za jednu pa recimo “nasu” poznatu kompaniju kako je pravi. Ide i slanina, naravno ona koja se ne prodaje.
Ama mortadella se pravi iskljucivo od svinjetine i ne stavlja se u nju slanina.
Ne znam sta si gledala, ali taj koji je to pravio nije pravio mortadellu.
animals wrote:
Dobro bolan...
oladi malo..
znamo da si musliman...
Pa cuj, ti pricas nesto sto veze nema s mojom tvrdnjom
A mozda ne dize secer, samo holesterol sigurno, kao uostalom svaka druga masnoca zivotinjskog porijekla.
Svinjska mast kao masnoca za spravljanje hrane je davno na zapadu izbacena iz upotrebe.
Mis mekinjas wrote:
Cekaj, sta ba???
Kakve veze imaju svinjska mast, ulje, jaja...sa secerom i dijabetesom?
Mis mekinjas wrote:
Ama mortadella se pravi iskljucivo od svinjetine i ne stavlja se u nju slanina.
Ne znam sta si gledala, ali taj koji je to pravio nije pravio mortadellu.