Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HAVANA

#2601 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

Idemo ja i cuko malo spavat.Vi supljirajte. :D Image
Fudo387

#2602 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

Bluemore wrote:Ja bih ipak rekla da se ljudi informisu na drugim mjestima i razmjenjuju realna iskustva iz recimo 2017 :D
Forum odavno i ocigledno postao mjesto za suplju trolanje i ozbacivanje vlastite frustracije
Onaj ko na ovoj temi cita kako da ode bolje i da ne ide :D
Pa koga zanima legalan put svakako da mu je najbolje otici i provjeriti na web stranicama drzava u koje zele da idu, mislim da svaka ambasada u Bosni ima na svojoj stranici link za te stvari.
Sve ti je nacrtano, procitas, dokumentujes i skupljas sta ti treba.
moonca

#2603 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

Fudo387 wrote:
moonca wrote:
Fudo387 wrote:
https://www.google.com/amp/s/www.entrep ... html/79082

Moze, ali minimalno investicija od milion dolara, ili ako je neka pripizdina onda pola miliona.
Nakon tri godine moras ih uvjeriti da biznis ima buducnost da dobijes produzenje dozvole.
Ti tvoji italijani i njihovih 80000, mrka kapa.
I kakav je to restoran koji kosta 80 000 dolara?
Gdje to uopste ima?
Ne mozes u Vitezu za te pare kupiti poslovni prostor.
:facepalm: Zabrinjavas me.

Pisem o onome sto sam ocevidac.

:caj:
Sve je objasnjeno na linku kako otvoriti biznis u usa i koliko para ti je potrebno, da se radi o tricavih 80 000 pola Kine bi nam sutra pokucalo na vrata.
O mogucnost dolaska, frisak primjer,
Lik koji ima drzavljanstvo 12 godina je pokusavao bratu srediti boravak, uspio je, lik dosao prije mjesec dana.
Posto mu buraz drzi kafanu odmah ga i zaposlio, eno ga zakuhava jufke kod njega.
Sjedim neki dan kod njega, dobra zeza, za stolom i ovaj frisko pridosli. Svi se zajebaju, cirkuze, on gleda u neku tacku nedje i ne progovara ni jedne.
Kontam lika, haj' reko' da ga malo odvratim od misli, a pretpostavljao sam o cemu se radi...ljudstvo, kako ide, malo je drugacije al' naucices, bice to ok.
Kaze frajer, sve se ovo meni svidja, u redu je, dobro je, al' me dijete svaki dan kad se vratim kuci cim na vrata doceka sa, babo hajmo mi svojoj kuci. I tako razjeba i mene, de nam ponesi troduplu...pa nisam od kamena.
Znaci 12 godina je ganjao, a ti pricas o nekim meksikancima koji preplivaju Rio Grande i citav zivot gledaju kad ce ih marica pokupiti, radeci najmizernije poslove.
Nije Bosna Meksiko da to mora tako.
Kinezi su u Kanadi-Vancuver.
Ko kaze da ne dolaze,Njihovi su lanci restorana kao i nail servisi po mallovima.

Talijani dolaze-ovo sto sam ti napisla je is prve ruka informacije. Da li su isti uslovi za Bosnu -neka neko provjeri kome treba ,meni ne.
Da, Meksikanci dolaze i za cudo odlaze- ako ne naprave neki prekrsaj niko ih ne ganja niti hapsi po ulici.
Licno ih znam nekoliko po 20 god su tu i jos uvijek rade.
Ne znam cime se bavis -ali imam dosta kontakta sa vlasnicima malih biznisa-radnja snaga je prijeko potrebna.

Taj tvoj restorandjija-je mogao biti sponzor bratu za -specijalnog kuvara kojeg ne moze naci u USA.
Zasto mu je trebalo 12 godina -bice da je do 'sposobnog brata' ili je Bosna pod 'specijalnim okom'.

Navodim primjere kako dolaze , ko ce nadje u tome , ima nacina.
moonca

#2604 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

HAVANA wrote:Idemo ja i cuko malo spavat.Vi supljirajte. :D Image
:shock:

Vidi ga, ko Amerikanac -visoka srednja klasa. :lol:

:skoljka: jes' ti Arapin-- vidi tamne nogice. :lol:
Fudo387

#2605 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

Sponzor za specijalnog kuhara?
Za burek?
Italijani dolaze?
Pa dolaze, na godisnji, upoznao sam i ja svedjane na moru.
Dosli ljudi, odmorili, i kuci.
moonca

#2606 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

Fudo387 wrote:Sponzor za specijalnog kuhara?
Za burek?
Italijani dolaze?
:?
Sta je tebi covjece.

Ti ne izlazis iz St.Louis-a

:qq:
moonca

#2607 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

:D
Ne postoji -spajanje familije -horizontalno.
Fudo387

#2608 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

moonca wrote:
Fudo387 wrote:Sponzor za specijalnog kuhara?
Za burek?
Italijani dolaze?
:?
Sta je tebi covjece.

Ti ne izlazis iz St.Louis-a

:qq:
Bio tri puta u zivotu tamo, a ti lozis raju besmislenim kombinacijama.
Dodje Kinez i kaze zelim da otvorim salon za nokte, za sve mu treba 20 000, oni ga jedva docekaju.
Ne, nisu to nikako oni koji su tu vec 100 godina, vec oni koji se u kontejnerima skupa sa televizorima prosvercaju. :roll:
moonca

#2609 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

Sve te moje besmislene kombinacije se mogu provjeriti i realizovati.

Opisi kako si ti dosao?

Fudo387

#2610 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

moonca wrote:Sve te moje besmislene kombinacije se mogu provjeriti i realizovati.

Opisi kako si ti dosao?

Doktor. :oops:
Naravno da se mogu provjeriti, koga zanima INS ima stranicu i sve je tamo.
moonca

#2611 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

Bravo dr :oops:

Ti si u svom svijetu-isprepadan. :P
bosan

#2612 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by bosan »

Imam dva sina za zenidbu tako da ce za dvije djevojke biti obezbijedjene vize :D :D
To je moj doprinos temi :D Sad drugi nek pomazu savjetima ja znam da je jedino ovaj nacin siguran .
moonca

#2613 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

Ne mora znaciti.
Poznat mi je jedan slucaj da supruzi nisu dozvolili ulazak nakon dvije godine cekanja.
Muz se vratio u Sarajevo.Roditelji mu jos uvijek zive u Americi, sin dolazi povremeno ,zena/snaha ne.

Donekle znam razlog ,nije za javnost, jer nisam sigurna 100%, da li je to razlog odbijanja vize.
kloniran

#2614 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by kloniran »

HAVANA wrote:

Lakse je otici,mnogo teze se vratiti.Ozenis se,dobijes djecu,imas posao,skucio se,imas neku sigurnost i ravnu liniju,upo si u masinu,djeca rastu...Haj ti sad iz uredjenog sistema i te neke sigurnosti nadigni sve i upusti se u avanturu povratka,rizika,neizvjesnosti...Moras bas bit nostalgican,sklon riziku,siguran u sebe i uporan...Da volis cackat mecku sto bi rekli.Naravno, ko ne riskira,taj i ne profitira.Moze ispasti super prica i znam ih dosta, al moze biti i zajeb.Zestok.Onaj nostalgicni koji se vrati i misli da ce svaki dan ispijati kafe i zaglavljivati ko sa 18,i to radi,nece dugo.Pricam o radno sposobnim, bez nekih penzija ili primanja iz vana.Ja nisam mogao zamisliti da citav zivot provedem vani,sahranim roditelje a da ih vidim jednom godisnje...Sta cu,takav sam i ja i zena i ne mogu protiv sebe.Ostao bi ja jos par godina ali djeci bilo 5 godina i drugoj 5 mjeseci.Kontam ako narastu,popusili smo ga.Al eto da ima neka sigurica,cekao pasos da dobijem.U utorak ga dobio,u cetvrtak se odjavili i otisli.Prodje od tada 14 godina i nisam se pokajao.Povratak je teska i skupa odluka.Kad ides iz nista u nesta,lako se odluciti.Kako god bolje ce ti biti.Haj majcin sine iz nesta u nista.Jos te kosta da dodjes u neizvjesnost i rizik.Haj da si sam, nego ko nikolica s prikolicom.Djeca iza tebe.Iskreno,moras malo mahnit bit.Nema ovde sigurnosti.Al rizik je interesantan,nekome...Ako ti prodje sto si naumio,onda si sretan.Draze mi je to sto sam ispunio sto sam zamislio ,nego da je moj onaj neboder u briselu.Djeca su sad velika,jedna na fakultetu a druga jos malo pa u srednju.Nadam se da mi nece otici.Ako odu sta cu,njihov zivot i izbori.Ja sam im omogucio i naucio ih sta sam mogao.Dalje je njihova borba.Nisam primjetio da ovi sto su vani odgovaraju nekoga od odlaska.Vise to tumacim kao iznosenje realnog stanja i ocekivanja.A ovde je mnogo nerealnih i supljih glasina.Od foruma do prica,medija...Slusajte one koji su vani ako vec planirate ici.Imaces realniju startnu poziciju i mogu ti olaksati neke stvari.Od poslova do papira,stana...Sta te interesuje pitas nekoga ko je vani.Konkretno,kako cu to i to,kako je tu i tu...Od prepucavanja i vrijedjanja nema hajra.Svima nam je boriti se i raditi.
pa eto ti si bar neku sigurnost ostvario dobio njihove papire
mozes se vratiti kad hoces ako zagusti ovdje
koliko si godina bio tamo?
vjerovatno si ostvario uslove i za neku penziju minimalnu
evo kod mene rodica, 12 godina radila u njemackoj ko cistacica i sad ima 400 eura
bolje ona prosla sa 12 godina tamo nego ja ovdje sto cu imati za 40 ako dozivim i to
evo juce se dvojica prijatelja cekirase u njemackoj, ode sve sto znam
doduse svi imaju nekog tamo da ih pripazi na pocetku
vjerujem ja da ima i nostalgije
al jebes ti nostalgiju u ovakvom sistemu gdje te truju sa svih strana sto medijski sto drugim stvarima
ne ide narod iz obijesti vani, nego da prezivi
a ko imalo ima mozga on ce za istu kolicinu rada koji je radio ovdje barem dva puta bolje da zivi
512MB

#2615 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

moonca wrote:
HAVANA wrote:Idemo ja i cuko malo spavat.Vi supljirajte. :D Image
:shock:

Vidi ga, ko Amerikanac -visoka srednja klasa. :lol:

:skoljka: jes' ti Arapin-- vidi tamne nogice. :lol:
Ziku nogica, tacno se vido da se u zivotu nije kile nanoso :D
Fudo387

#2616 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

kloniran wrote:
HAVANA wrote:

Lakse je otici,mnogo teze se vratiti.Ozenis se,dobijes djecu,imas posao,skucio se,imas neku sigurnost i ravnu liniju,upo si u masinu,djeca rastu...Haj ti sad iz uredjenog sistema i te neke sigurnosti nadigni sve i upusti se u avanturu povratka,rizika,neizvjesnosti...Moras bas bit nostalgican,sklon riziku,siguran u sebe i uporan...Da volis cackat mecku sto bi rekli.Naravno, ko ne riskira,taj i ne profitira.Moze ispasti super prica i znam ih dosta, al moze biti i zajeb.Zestok.Onaj nostalgicni koji se vrati i misli da ce svaki dan ispijati kafe i zaglavljivati ko sa 18,i to radi,nece dugo.Pricam o radno sposobnim, bez nekih penzija ili primanja iz vana.Ja nisam mogao zamisliti da citav zivot provedem vani,sahranim roditelje a da ih vidim jednom godisnje...Sta cu,takav sam i ja i zena i ne mogu protiv sebe.Ostao bi ja jos par godina ali djeci bilo 5 godina i drugoj 5 mjeseci.Kontam ako narastu,popusili smo ga.Al eto da ima neka sigurica,cekao pasos da dobijem.U utorak ga dobio,u cetvrtak se odjavili i otisli.Prodje od tada 14 godina i nisam se pokajao.Povratak je teska i skupa odluka.Kad ides iz nista u nesta,lako se odluciti.Kako god bolje ce ti biti.Haj majcin sine iz nesta u nista.Jos te kosta da dodjes u neizvjesnost i rizik.Haj da si sam, nego ko nikolica s prikolicom.Djeca iza tebe.Iskreno,moras malo mahnit bit.Nema ovde sigurnosti.Al rizik je interesantan,nekome...Ako ti prodje sto si naumio,onda si sretan.Draze mi je to sto sam ispunio sto sam zamislio ,nego da je moj onaj neboder u briselu.Djeca su sad velika,jedna na fakultetu a druga jos malo pa u srednju.Nadam se da mi nece otici.Ako odu sta cu,njihov zivot i izbori.Ja sam im omogucio i naucio ih sta sam mogao.Dalje je njihova borba.Nisam primjetio da ovi sto su vani odgovaraju nekoga od odlaska.Vise to tumacim kao iznosenje realnog stanja i ocekivanja.A ovde je mnogo nerealnih i supljih glasina.Od foruma do prica,medija...Slusajte one koji su vani ako vec planirate ici.Imaces realniju startnu poziciju i mogu ti olaksati neke stvari.Od poslova do papira,stana...Sta te interesuje pitas nekoga ko je vani.Konkretno,kako cu to i to,kako je tu i tu...Od prepucavanja i vrijedjanja nema hajra.Svima nam je boriti se i raditi.
pa eto ti si bar neku sigurnost ostvario dobio njihove papire
mozes se vratiti kad hoces ako zagusti ovdje
koliko si godina bio tamo?
vjerovatno si ostvario uslove i za neku penziju minimalnu
evo kod mene rodica, 12 godina radila u njemackoj ko cistacica i sad ima 400 eura
bolje ona prosla sa 12 godina tamo nego ja ovdje sto cu imati za 40 ako dozivim i to
evo juce se dvojica prijatelja cekirase u njemackoj, ode sve sto znam
doduse svi imaju nekog tamo da ih pripazi na pocetku
vjerujem ja da ima i nostalgije
al jebes ti nostalgiju u ovakvom sistemu gdje te truju sa svih strana sto medijski sto drugim stvarima
ne ide narod iz obijesti vani, nego da prezivi
a ko imalo ima mozga on ce za istu kolicinu rada koji je radio ovdje barem dva puta bolje da zivi
Sve je to tako, zivotni standard je neuporediv, i u najbolja vremena nikad se nismo ni priblizili Zapadu. Do rasprave dolazi kad neki ljudi iznose poluistine, dezinformacije, iz kojih pobuda to rade, ne znam. Sta ja imam od toga sto cu nekome lagati da mu je 1000 eura dovoljno za zivot vani? Ili, da prepliva rio grande, ponese nesta para i otvori frizerski salon? Proda kucu u Bosni, napusti posao i vodjen dezinformacijama zavrsi na cesti?
Postoji nacin, legalan, i kad sve prodje kako treba slijede godine rada, skolovanja, sparanja, znoja da bi postao neki prosjek u drzavi u koju si dosao. Ko ima volje, bujrum mu, samo nema kuca od cokolade i prozora od marmelade, zivot te melje 300 na sat, izvagaj jesi li spreman za to i ozezi.
moonca

#2617 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

:-?
Meni i izgledaju malo natekle --kao da zadrzavaju vodu? :-) :zoka:
moonca

#2618 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

Sve je to tako, zivotni standard je neuporediv, i u najbolja vremena nikad se nismo ni priblizili Zapadu. Do rasprave dolazi kad neki ljudi iznose poluistine, dezinformacije, iz kojih pobuda to rade, ne znam. Sta ja imam od toga sto cu nekome lagati da mu je 1000 eura dovoljno za zivot vani? Ili, da prepliva rio grande, ponese nesta para i otvori frizerski salon? Proda kucu u Bosni, napusti posao i vodjen dezinformacijama zavrsi na cesti?
Postoji nacin, legalan, i kad sve prodje kako treba slijede godine rada, skolovanja, sparanja, znoja da bi postao neki prosjek u drzavi u koju si dosao. Ko ima volje, bujrum mu, samo nema kuca od cokolade i prozora od marmelade, zivot te melje 300 na sat, izvagaj jesi li spreman za to i ozezi.

Dosao legalno ili ilegalno -uspjeh ne zavisi od toga.
Mada , naravno da je sve lakse kada se to legalno obavi -kao sto sam navela provjerene primjere.

Sve sto si stekao na legalan mozes preko noci da izgubis iz kojekavih razloga,propusta ako si ih cak i nesvejsno napravio.

Koliko je Amrikanaca 2008 izgubilo sve do penija , ulazuci novac na berzi.
izvagaj jesi li spreman za to i ozezi
Ovo je najvaznije- Nikada ne dolazi na nagovor familije ,prijatelja-kada sam odlucis i kada si ti pokretac odlaska ,onda je uspjeh na vidiku.
insomnia78

#2619 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

moonca wrote:

Dosao legalno ili ilegalno -uspjeh ne zavisi od toga.
Mada , naravno da je sve lakse kada se to legalno obavi -kao sto sam navela provjerene primjere.

Sve sto si stekao na legalan mozes preko noci da izgubis iz kojekavih razloga,propusta ako si ih cak i nesvejsno napravio.

Koliko je Amrikanaca 2008 izgubilo sve do penija , ulazuci novac na berzi.
izvagaj jesi li spreman za to i ozezi
Ovo je najvaznije- Nikada ne dolazi na nagovor familije ,prijatelja-kada sam odlucis i kada si ti pokretac odlaska ,onda je uspjeh na vidiku.
Osim ako te ne ufate
Fudo387

#2620 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

:lol:
I haj' se ne nasmij?
madner

#2621 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by madner »

Nije bitno ako planiras svercati drogu.

Bitno je ako mislis nesto legalno raditi. :D
moonca

#2622 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

Nije cilj biti ilegalan-ali ako mozes doci na 6 mjeseci kod nekoga i malo raditi, ok. U medjuvremenu vidis koje opcije imas da ostanes ako zelis.

Problem ilegalnim Meksikancima, ili bilo kome drugom ,je da ne mogu obnoviti vozacku dozvolu bez vazece dokumentacije.
I pored toga, masa ih boravi, vozi i ne budu uhvaceni ,jer ne naprave nikakav prekrsaj da bi ih policija zaustavila.
moonca

#2623 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

Fudo387 wrote::lol:
I haj' se ne nasmij?
:roll:
Samo 'busis' rupe.

Jesi neki depresivac.

:dajba:
Fudo387

#2624 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

madner wrote:Nije bitno ako planiras svercati drogu.

Bitno je ako mislis nesto legalno raditi. :D
Ovdje je bilo svakakvih slucajeva sa nasom rajom, da ti mozak stane. Lik je dosao kod sestre, dobio turisticku vizu, tu se vrtio neko vrijeme i nestao. Jadna zena ga trazila, nema, u zemlju prop'o. Nakon dvije godine pronasli tijelo u jednom parku, izmasakriran, kod njega i meksicki pasos na neko skroz drugo ime. Ljudi se u svasta upustaju, obicno to zavrsava katastrofom.
moonca

#2625 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

:roll:
Znas li i jedan pozitivan slucaj-sretan zavrsetak.

Zasto plasis narod. :sad:
Post Reply