Grebe te ova stikla s lijeva.insomnia78 wrote:Al' dopisivao se s nekom rajom iz Irana
Vi's kako su je lijepo metli "za vrata"![]()
Burkini, Evropa i demokratija
- salik79
#2601 Re: Burkini, Evropa i demokratija
- salik79
#2602 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Stikla s lijevaanimals wrote:Ovdje se vidi pravi odnos muslimana prema zenama..insomnia78 wrote:Al' dopisivao se s nekom rajom iz Irana
hadzije se rasirile u odijelima a nju zamotali, i smije
gledati samo u pod..ko zatvorenica..
- salik79
#2603 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Kada nekoga zelis poniziti, onda to uradis na ovaj nacin:

- KB9
#2604 Re: Burkini, Evropa i demokratija
nemaju problem promjenit zapad iz temelja al da sebe promjene za jedan promil je udarac na sve moguce i nemoguceanimals wrote:Poenta ove price je sukob religije i moderni zivot na zapadu, koji je za muslimane neprikladan..
- ABH017
#2605 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Biće da Oland i Merkelova svoje prevodioce i tumače puste da sjede na stolu.salik79 wrote:Stikla s lijevaanimals wrote:Ovdje se vidi pravi odnos muslimana prema zenama..insomnia78 wrote:Al' dopisivao se s nekom rajom iz Irana
hadzije se rasirile u odijelima a nju zamotali, i smije
gledati samo u pod..ko zatvorenica..A ona je tumac, za slucaj potrebe. Cesto na tom istom mjestu sjede i muskarci. Bezbel' robovi, jel'e?!
- salik79
#2606 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Trebali su i njoj jednu fotelju, izmedju njih dvojice, uglavinjat 
- insomnia78
#2607 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija
To je francuskinjasalik79 wrote:Grebe te ova stikla s lijeva.insomnia78 wrote:Al' dopisivao se s nekom rajom iz Irana
![]()
Znam ba da je seka prevodilica. Ovaj lik je predsjedsvajuci u francuskom senatu jal parlamentu sta li
- sinuhe
#2608 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Je li u Iranu islamski obicaj da ne nose kravatu? Sako medjutim ipak nose.
-
Novak20
#2609 Re: Burkini, Evropa i demokratija
@ Karlin, Hakiz.
Kad se piše noću prisutan je manjak koncentracije
. Islam naravno nije nova i nepoznata religija u Evropi. Nova je u smislu da nije prošla procese koje su prošle druge evropske religije zajedno sa svojim društvima od kraja 18 vijeka. Ti procesi nisu bili ni brzi ni ujednačeni u svim evropskim državama ali se mogu popisati i obrazložiti.
Industrijalizacija, razvoj nacionalne, građanske i pojedinačne svijesti nauštrb vjerske, ukidanje feudalizma, potenciranje individualizma, obavezno školovanje, razvoj nauke i tehnike, borba za ravnopravnost polova i ko zna šta još....doveli su evropska društva u stanje razvoja i dominacije. Bilo je tu a ima i danas procesa koji su proizašli iz te težnje za dominiranjem. Ratovi, imperijalizam, kolonijalizam, neokolonijalizam itd.
Ne mogu detaljno da razglabam o svemu šta je bilo dobro šta loše i koliko je koga šta pogodilo. Ono što sam htio reći je da se prirodnim razvojem društva domicilna religija postepeno prilagođavala novim uvjetima a vjera slabila jer nije bilo prisile na pojedinca da razmišlja uniformno. Neka evropska društva su i pored svega zadržala jak vjerski identitet kao dopunu nacionalnom. Irci u borbi protiv Engleza, Poljaci u strahu od Rusa itd. S druge strane, Norvežani su većinom postali ateisti sa jakim nacionalnim identitetom.
Sve to, je pratilo svjetovno, sekularno uređenje država zasnovano na slobodi i jednakosti te pravnom sistemu koji štiti pojedinca. Razlika između pojedinih država naravno ima u stepenu odnosa zaštite države i njenih interesa naspram interesa pojedinca. Bilo kako bilo, sistem funkcioniše.
E sad...religija za koju sam rekao da je nova na tlu Evrope suštinski nije nova ali nije ni prošla procese koji drugi jesu. Austro-Ugarska je aneksijom Bosne i Hercegovine "naslijedila" muslimansko stanovništvo. Nekih 30 godina nakon toga donosi Zakon o Islamu kojim uređuje odose između ove religijske zajednice i države. Nedavno je taj Zakon doživio i svoje izmjene o kojima ćemo vjerovatno pričati. Kako su stvari riješene u drugim zemljama koje su bile kolonijalne i gdje se doseljava muslimansko stanovništvo, ne znam. Moram da ugrabim vremena da pročitam a može i neko drugi dati doprinos.
Islam kao religija, sam po sebi, nije uniformisan jer među muslimanima prolazi iste procese koje je prošlo kršćanstvo. Nije dakle istina da se Islam ne može mijenjati i prilagođavati a da ne izgubi suštinu vjerovanja u Allaha. U Austriji su, recimo, registrovane dvije islamske zajednice. Svjedoci smo da se u današnjem vremenu vode krvavi sukobi između muslimana samih. O uzrocima neću ovom prilikom ali o posljedicama od kojih su neke masovna emigracija ili radikalizacija domicilnih evropskih muslimana se može pričati jer će pogoditi i evropske zemlje koje su dio današnjeg globalnog sela.
Kao što reče Seln, muslimani ne vole da se kjafiri miješaju u njihove odnose. Mislim da je u pravu mada i sami muslimani znaju otvoreno tražiti saveznika na kjafirskoj strani a ne bi trebali ako ćemo tako gledati na stvari.
Stoga Evropa treba preispitati samu sebe po pitanju vanjske i unutarnje politike prema muslimanima.
Po meni, Evropa se, osim slanja humanitare nije trebala miješati u sukobe između muslimana. Pogotovo ne na strani onih radikalnih. Glupost je obarati više - manje sekularnog diktatora koji nastoji uvesti pomake u svjetovnom i ekonomskom razvoju tog društva i štiti manjine a davati prednost onima koji žele ostvariti i izvoziti sistem oprečan i stran sekularnoj demokratiji.
Život u Evropi se već desetljećima, u principu, ne vrti oko vjere. Bilo čije. Nije to drago ni kršćanskim crkvama ali tako je kako je. Na unutarnjem planu interes Evrope i demokratije je integracija muslimana. U svrhu iste se mora naći kompromis u odnosu između države i Islamske religijske zajednice. Jedne ili više njih. U tom smislu, Islam se kao religija u Evropi, kroz prakticiranje, mora prilagoditi većinskom evropskom sekularizmu, demokratiji i laicizmu a ne obrnuto. Točak istorije teško vraća nazad da negdje ne pukne. Zato ekstremizmu religije nema mjesta u Evropi osim ako ista ne ide na samouništenje ili samoukidanje vlastitih tekovina.
O pojedinačnim slučajevima i ispoljavanjima vjere po načinu odijevanja, lajanju.... ne vrijedi pričati. To se relativno lako sankcioniše ako ima potrebe za tim. Za burkini, ponavljam, nema potrebe da se kažnjava.
Ljudi su ljudi. Vjeruju ili ne vjeruju u Boga ovog - onog, griješe pa se kaju i traže oprosta, socijalno su prilagodljivi u većoj ili manjoj mjeri, izazivaju ili se pritaje....
Nije to razlog da se mi na forumu svađamo, da nekoga namjerno ili nenamjerno vrijeđamo i prijetimo jedni drugima kao onaj jučer. Na koga se ovo odnosi, prepoznaće se sam.
Kad se piše noću prisutan je manjak koncentracije
Industrijalizacija, razvoj nacionalne, građanske i pojedinačne svijesti nauštrb vjerske, ukidanje feudalizma, potenciranje individualizma, obavezno školovanje, razvoj nauke i tehnike, borba za ravnopravnost polova i ko zna šta još....doveli su evropska društva u stanje razvoja i dominacije. Bilo je tu a ima i danas procesa koji su proizašli iz te težnje za dominiranjem. Ratovi, imperijalizam, kolonijalizam, neokolonijalizam itd.
Ne mogu detaljno da razglabam o svemu šta je bilo dobro šta loše i koliko je koga šta pogodilo. Ono što sam htio reći je da se prirodnim razvojem društva domicilna religija postepeno prilagođavala novim uvjetima a vjera slabila jer nije bilo prisile na pojedinca da razmišlja uniformno. Neka evropska društva su i pored svega zadržala jak vjerski identitet kao dopunu nacionalnom. Irci u borbi protiv Engleza, Poljaci u strahu od Rusa itd. S druge strane, Norvežani su većinom postali ateisti sa jakim nacionalnim identitetom.
Sve to, je pratilo svjetovno, sekularno uređenje država zasnovano na slobodi i jednakosti te pravnom sistemu koji štiti pojedinca. Razlika između pojedinih država naravno ima u stepenu odnosa zaštite države i njenih interesa naspram interesa pojedinca. Bilo kako bilo, sistem funkcioniše.
E sad...religija za koju sam rekao da je nova na tlu Evrope suštinski nije nova ali nije ni prošla procese koji drugi jesu. Austro-Ugarska je aneksijom Bosne i Hercegovine "naslijedila" muslimansko stanovništvo. Nekih 30 godina nakon toga donosi Zakon o Islamu kojim uređuje odose između ove religijske zajednice i države. Nedavno je taj Zakon doživio i svoje izmjene o kojima ćemo vjerovatno pričati. Kako su stvari riješene u drugim zemljama koje su bile kolonijalne i gdje se doseljava muslimansko stanovništvo, ne znam. Moram da ugrabim vremena da pročitam a može i neko drugi dati doprinos.
Islam kao religija, sam po sebi, nije uniformisan jer među muslimanima prolazi iste procese koje je prošlo kršćanstvo. Nije dakle istina da se Islam ne može mijenjati i prilagođavati a da ne izgubi suštinu vjerovanja u Allaha. U Austriji su, recimo, registrovane dvije islamske zajednice. Svjedoci smo da se u današnjem vremenu vode krvavi sukobi između muslimana samih. O uzrocima neću ovom prilikom ali o posljedicama od kojih su neke masovna emigracija ili radikalizacija domicilnih evropskih muslimana se može pričati jer će pogoditi i evropske zemlje koje su dio današnjeg globalnog sela.
Kao što reče Seln, muslimani ne vole da se kjafiri miješaju u njihove odnose. Mislim da je u pravu mada i sami muslimani znaju otvoreno tražiti saveznika na kjafirskoj strani a ne bi trebali ako ćemo tako gledati na stvari.
Stoga Evropa treba preispitati samu sebe po pitanju vanjske i unutarnje politike prema muslimanima.
Po meni, Evropa se, osim slanja humanitare nije trebala miješati u sukobe između muslimana. Pogotovo ne na strani onih radikalnih. Glupost je obarati više - manje sekularnog diktatora koji nastoji uvesti pomake u svjetovnom i ekonomskom razvoju tog društva i štiti manjine a davati prednost onima koji žele ostvariti i izvoziti sistem oprečan i stran sekularnoj demokratiji.
Život u Evropi se već desetljećima, u principu, ne vrti oko vjere. Bilo čije. Nije to drago ni kršćanskim crkvama ali tako je kako je. Na unutarnjem planu interes Evrope i demokratije je integracija muslimana. U svrhu iste se mora naći kompromis u odnosu između države i Islamske religijske zajednice. Jedne ili više njih. U tom smislu, Islam se kao religija u Evropi, kroz prakticiranje, mora prilagoditi većinskom evropskom sekularizmu, demokratiji i laicizmu a ne obrnuto. Točak istorije teško vraća nazad da negdje ne pukne. Zato ekstremizmu religije nema mjesta u Evropi osim ako ista ne ide na samouništenje ili samoukidanje vlastitih tekovina.
O pojedinačnim slučajevima i ispoljavanjima vjere po načinu odijevanja, lajanju.... ne vrijedi pričati. To se relativno lako sankcioniše ako ima potrebe za tim. Za burkini, ponavljam, nema potrebe da se kažnjava.
Ljudi su ljudi. Vjeruju ili ne vjeruju u Boga ovog - onog, griješe pa se kaju i traže oprosta, socijalno su prilagodljivi u većoj ili manjoj mjeri, izazivaju ili se pritaje....
Nije to razlog da se mi na forumu svađamo, da nekoga namjerno ili nenamjerno vrijeđamo i prijetimo jedni drugima kao onaj jučer. Na koga se ovo odnosi, prepoznaće se sam.
Last edited by Novak20 on 08/09/2016 13:23, edited 1 time in total.
- zagortenej
#2610 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Burkini nije izraz vjerske pobune ni vjerskog identiteta. Burkini je izraz političkog stava, uniforma ženskih političkih radikala. S islamskim vjerskim pravilima taj raskošni komad odjeće ne može imati veze, jer ne ispunjava ni osnovnu funkciju bilo kakve odjeće u vreli ljetni dan: odvraćanje kako požudnih tako i prezirnih pogleda. Osim što, suprotno tome, privlači i jedne i druge poglede, na burkiniju se, kako vidimo, ocrtavaju ženske obline, i to vrlo izraženo i izazovno, skoro kao na onim u međuvremenu zabranjenim plivačkim sportskim kostimima, pa nema niti govora o tome da burkini podržava tabu ženskoga tijela na kojemu inzistiraju pojedina islamska društva, ili većina njih, te dio muslimana svijeta, ali nipošto svi. U biti, burkini je nešto što je suprotno od burke, koja, doista, sakriva svaki obris ženskoga tijela i fizičkog identiteta. Burkini sakriva samo celulit. Sve drugo je vrlo vidljivo.
- seln
#2612 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Je li ovo sa foruma chetnik.rs?zagortenej wrote:Burkini nije izraz vjerske pobune ni vjerskog identiteta. Burkini je izraz političkog stava, uniforma ženskih političkih radikala. S islamskim vjerskim pravilima taj raskošni komad odjeće ne može imati veze, jer ne ispunjava ni osnovnu funkciju bilo kakve odjeće u vreli ljetni dan: odvraćanje kako požudnih tako i prezirnih pogleda. Osim što, suprotno tome, privlači i jedne i druge poglede, na burkiniju se, kako vidimo, ocrtavaju ženske obline, i to vrlo izraženo i izazovno, skoro kao na onim u međuvremenu zabranjenim plivačkim sportskim kostimima, pa nema niti govora o tome da burkini podržava tabu ženskoga tijela na kojemu inzistiraju pojedina islamska društva, ili većina njih, te dio muslimana svijeta, ali nipošto svi. U biti, burkini je nešto što je suprotno od burke, koja, doista, sakriva svaki obris ženskoga tijela i fizičkog identiteta. Burkini sakriva samo celulit. Sve drugo je vrlo vidljivo.
Tako zvuci.... kratko i jasno, govor mrznje.
-
Hafis
#2613 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Salonski ćetnici u ofanzivi 
Uja ni za lijeka.
Uja ni za lijeka.
Last edited by Hafis on 08/09/2016 13:41, edited 1 time in total.
-
Ripicipi
#2614 Re: Burkini, Evropa i demokratija
kako ste vi samo osjetljiviseln wrote:Je li ovo sa foruma chetnik.rs?zagortenej wrote:Burkini nije izraz vjerske pobune ni vjerskog identiteta. Burkini je izraz političkog stava, uniforma ženskih političkih radikala. S islamskim vjerskim pravilima taj raskošni komad odjeće ne može imati veze, jer ne ispunjava ni osnovnu funkciju bilo kakve odjeće u vreli ljetni dan: odvraćanje kako požudnih tako i prezirnih pogleda. Osim što, suprotno tome, privlači i jedne i druge poglede, na burkiniju se, kako vidimo, ocrtavaju ženske obline, i to vrlo izraženo i izazovno, skoro kao na onim u međuvremenu zabranjenim plivačkim sportskim kostimima, pa nema niti govora o tome da burkini podržava tabu ženskoga tijela na kojemu inzistiraju pojedina islamska društva, ili većina njih, te dio muslimana svijeta, ali nipošto svi. U biti, burkini je nešto što je suprotno od burke, koja, doista, sakriva svaki obris ženskoga tijela i fizičkog identiteta. Burkini sakriva samo celulit. Sve drugo je vrlo vidljivo.
- seln
#2615 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Mi muslici, tj. Borg?Ripicipi wrote:kako ste vi samo osjetljiviseln wrote:Je li ovo sa foruma chetnik.rs?zagortenej wrote:Burkini nije izraz vjerske pobune ni vjerskog identiteta. Burkini je izraz političkog stava, uniforma ženskih političkih radikala. S islamskim vjerskim pravilima taj raskošni komad odjeće ne može imati veze, jer ne ispunjava ni osnovnu funkciju bilo kakve odjeće u vreli ljetni dan: odvraćanje kako požudnih tako i prezirnih pogleda. Osim što, suprotno tome, privlači i jedne i druge poglede, na burkiniju se, kako vidimo, ocrtavaju ženske obline, i to vrlo izraženo i izazovno, skoro kao na onim u međuvremenu zabranjenim plivačkim sportskim kostimima, pa nema niti govora o tome da burkini podržava tabu ženskoga tijela na kojemu inzistiraju pojedina islamska društva, ili većina njih, te dio muslimana svijeta, ali nipošto svi. U biti, burkini je nešto što je suprotno od burke, koja, doista, sakriva svaki obris ženskoga tijela i fizičkog identiteta. Burkini sakriva samo celulit. Sve drugo je vrlo vidljivo.
-
Hakiz
#2616 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Dakle, religija koja u Evropi nije prošla proces koji je trebala ima dva izbora. Da taj proces prođe po ubrzanom kursu, ili da je gledaju kao opasnost i neprijatelja. I treći da ne ide u Evropu. Ne vjerujem da će Evropa pristati da se vrati nekoliko stotina godina unazad samo da bi jedna religija imala vremena da evoluira.Novak20 wrote:@ Karlin, Hakiz.
Kad se piše noću prisutan je manjak koncentracije. Islam naravno nije nova i nepoznata religija u Evropi. Nova je u smislu da nije prošla procese koje su prošle druge evropske religije zajedno sa svojim društvima od kraja 18 vijeka. Ti procesi nisu bili ni brzi ni ujednačeni u svim evropskim državama ali se mogu popisati i obrazložiti.
- maraccana
#2618 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Svako ko ima stav tačnije negativan stav o pokrivanju žene u Islamu (i religiji generalno) je četnik, salonac, poručuje iznad @seln.
I tako se nesmetano nastavlje direktno vrijeđanje (što osoba što stava koji demokratski imaju puno pravo i slobodu), i salvi pljuvanja fašističkog, šovinističkog itd. po forumašima od dotičnog.
I tako se nesmetano nastavlje direktno vrijeđanje (što osoba što stava koji demokratski imaju puno pravo i slobodu), i salvi pljuvanja fašističkog, šovinističkog itd. po forumašima od dotičnog.
- seln
#2619 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ja cu morati zamoliti moderatora da me banuje, samo da se ti izlijecis od traume.maraccana wrote:Svako ko ima stav tačnije negativan stav o pokrivanju žene u Islamu (i religiji generalno) je četnik, salonac, poručuje iznad @seln.
-
Hakiz
#2620 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Nije se rušio sekularni diktator da bi se dala prednost onima koji žele ostvariti i izvoziti sistem oprečan i stran sekularnoj demokratiji.Novak20 wrote:Kao što reče Seln, muslimani ne vole da se kjafiri miješaju u njihove odnose. Mislim da je u pravu mada i sami muslimani znaju otvoreno tražiti saveznika na kjafirskoj strani a ne bi trebali ako ćemo tako gledati na stvari.
Rušio se čovjek koji je zaprijetio, i već krenuo sa realizacijom, da će svoju naftu prodavati za eure umjesto za dolare.
Ne ide ni Amerika ni Evropa ni na Biski istok ni drugdje da bi se petljala u unutarmuslimanske odnose. Idu po resurse, možda jeftinu radnu snagu, teritorij za geostratešku dominaciju. Religija tu nije bitna.
Ako će izazivanje unutarreligijskog sukoba ili stavljanje na jednu stranu u tom sukobu pomoći da se navedeni ciljevi ostvare, Evropa će to uraditi. Ali to opet nema veze sa religijom. Evropa bi to uradila i da su te zemlje ateističke, opet bi zbog strateških ciljeva petljala se u taj dio svijeta.
Nije Evropa, pa ni Amerika napravila sukob sa muslimanima. Sukob sa muslimanima je nastao zato što je domicilno stanovništvo takvog tipa da religija direktno utiče na društvene odnose. I zato je lako pomisliti da je u pitanju sukob sa religijom kada je u stvari u pitanju novac.
Religijski sukob je postao kada su ga muslimani pretvorili u pitanje religije. Do tada je bila jednostavna dobra stara kolonizacija.
Iran je dobar primjer. Demkratski je izabran Mosadegh, Zapad ga je zamijenio diktatorom Pahlavijem, Iranci su odlučili da Pahlavija zamijene Homeinijem. Nisu Pahlavija mijenjali sekularnim vođom, odlučili su da idu na religijsku varijantu.
Last edited by Hakiz on 08/09/2016 15:24, edited 1 time in total.
-
breuer
#2621 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Pošto je ovo politička tema i nalaze se na podforumu politika, onda je tačno, svaka osoba koja se zalaže za politički progon ili zabrane oblačenja, kako muslimanki, tako i bilo koga drugog, jeste naznaka četničke ideologije šovonizma. Ako se već radi o zapadno evrpskom tlu, onda ju je pogodnije zvati nacizam ili jednostavnije šovinizam, a ni prvi ni drugi francuskom narodu nisu baš strani.maraccana wrote:Svako ko ima stav tačnije negativan stav o pokrivanju žene u Islamu (i religiji generalno) je četnik, salonac, poručuje iznad @seln.
Svoje zasebno mišljenje ili promatranje o vjeri i prisilama u istoj se komentariše na podforumu religija ili filozofija.
- seln
#2622 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Pretpostavljam da su onda i balkanske ratove izazvali muslimani?Hakiz wrote:
Nije Evropa, pa ni Amerika napravila sukob sa muslimanima. Sukob sa muslimanima je nastao zato što je domicilno stanovništvo takvog tipa da religija direktno utiče na društvene odnose. I zato je lako pomisliti da je u pitanju sukob sa religijom kada je u stvari u pitanju novac.
Religijski sukob je postao kada su ga muslimani pretvorili u pitanje religije. Do tada je bila jednostavna dobra stara kolonizacija.
Da, i truju bunare, zrtvuju malu djecu demonu Mahometu, ponizavaju hostiju itd.
- maraccana
#2623 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ne trebaš jer ti neće ni moderator ni ban pomoći da riješiš nerješiv vlastiti problem trauma i frustracija koje imaš i koje ispoljavaš u iznad navedenim oblicima, samo navodim koliko si se oteo kontroli.seln wrote:Ja cu morati zamoliti moderatora da me banuje, samo da se ti izlijecis od traume.maraccana wrote:Svako ko ima stav tačnije negativan stav o pokrivanju žene u Islamu (i religiji generalno) je četnik, salonac, poručuje iznad @seln.
- seln
#2624 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Idi, ba, poDvinuj se...maraccana wrote:Ne trebaš jer ti neće ni moderator ni ban pomoći da riješiš nerješiv vlastiti problem trauma i frustracija koje imaš i koje ispoljavaš u iznad navedenim oblicima, samo navodim koliko si se oteo kontroli.seln wrote:Ja cu morati zamoliti moderatora da me banuje, samo da se ti izlijecis od traume.maraccana wrote:Svako ko ima stav tačnije negativan stav o pokrivanju žene u Islamu (i religiji generalno) je četnik, salonac, poručuje iznad @seln.
-
John Cleese
#2625 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Pod uvjetom da zakon zabranjuje ono sto odjeca simbolizira, a religija nije zabranjena.Hakiz wrote:O tome bi se dalo diskutovati. Ako je odjeća simbol, onda ne može nositi svako šta želi.John Cleese wrote: To sto je retardirani Bosnic bulaznio prije tri godine ili sto neko negdje lupeta makar bilo i danas - nije razlog da neko nekome zabranjuje da nosi odjecu koju zeli.
Zato to sto si napisao nije primjenjivo na ovo o cemu diskutujemo.