Arapi u BiH, dobro ili lose?

Locked
pemanapemani

#2601 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by pemanapemani »

The 51st State wrote:
pemanapemani wrote:
The 51st State wrote:pored grasa i vodovoda kenjati o arapima je sizofreno, uostalom te pare mogu samo pomoci za rijesiti nase nagomilane probleme, ovdje je u pitanju sitna zavist i pakost prema onima koji su im slozili ledine uz malo udrobljenog skucenog ksenofobnog razmisljanja.
Kriminalci uništili Vodovod i Gras.

Isti ti kriminalci omogućuju sitnijim kriminalcima da za Arape otvaraju fiktivne firme.

Kriminalci će novac od fiktivnih firmi upotrjebiti za revitalizaciju Vodovoda i Grasa koje su prethodno sjebali i opljačkali.

Nevjerovatno dobar "biznis" plan. :mrgreen:
Salije se para u sistem po siii I ovim forumasima uhljebima takodjer.
Kad će se početi saljevati?

Evo već peta godina i nikako da krene.

Jebo ga ti, ni sam ne vjeruješ u ovo što si napisao.
Sara03

#2602 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Sara03 »

JThomas wrote:a nije samo po sebi mimo zakona. da jeste ne bi bilo ovako masovno, čak ni kod nas. nego je to tako pušteno. isključivo da se danas uzme neka šaka para bez dugoročnog promišljanja. i sve u tom cilju će biti isto tako pušteno...jer privrede nema. jer država troši više nego što zarađuje, i to neuporedivo više. i sve što odgađa uspostavljanje privrede i sistema je zauhar...
Pušteno, mimo zakona.

Fiktivne firme nisu instrument za nezakonitu radnju utaje poreza, nazakonitu radnju pranja novca..?
Fudo387

#2603 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo387 »

Kajunski Biber wrote:Još ne vidjeh arapa sa inteligentnom facom, ovo što ovamo dolazi sve od zla oca i gore matere.
Ma jasno, ovo je ipak najveci razlog za zabrinutost.
Pokvarice nam prosjek inteligentnih faca koje iskacu gdje god da krenes.
Sve frca od inteligencije i sive eminencije sa dva zuba u glavi.
Sara03

#2604 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Sara03 »

Chmoljo wrote:Banksy, ako nisi znala, sad si četnik.
Ooo Banksy, dobrodošla u klub. :bih:
Drvosjeca iz Dejcica

#2605 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Lako ćemo mi sa ovim pravim Arapima a šta ćemo sa domaćim "Arapima". :oops:
Zavod protiv Komisije: Odobrena gradnja nad ostacima nacionalnog spomenika Tašlihan u Sarajevu
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zavod-p ... /170726043
JThomas

#2606 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by JThomas »

ne, nije samo po sebi zabranjeno otvoriti firmu da bi kupio nekretninu. jedan zaposleni na minimalcu je dovoljan da tehnički nema nikakvog kršenja propisa. i to je pušteno, takva je u startu politika i takvi su propisi donesene. a i to što ih mnogo nema ni to - i to je pušteno faktički...
insomnia78

#2607 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by insomnia78 »

Kajunski Biber wrote:Još ne vidjeh arapa sa inteligentnom facom, ovo što ovamo dolazi sve od zla oca i gore matere.
SDA i Munira hin doveli. Opet kloniranje, doklen?
It_is_a_Leclerc

#2608 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by It_is_a_Leclerc »

Obi Wan Bosnian wrote:Imao sam zemlju koja realno ne vrijedi ni 20.000. Arap ponudio 50.000 i ja prodao. Nisam siromašan i ne treba mi ali gdje ću takvu priliku propustiti? Ovo je privremeni trend i uskoro će prestati. Tada će isti taj Arap to isto zemljište jedva prodati za 20.000. Možda upravo ja kupim :D

I ne, nisam ih spiskao odmah. Eno ih u banci razmnožavaju se.
Ovo je privremeni trend i uskoro će prestati.

Teško da u predugoj i prebolnoj historiji ljudskih stradanja postoji neki nesretni narod koji to nije pomislio kadgod bi ga zadesila neka invazija.

Vi, ovako generalno neduhoviti, kratkovidi kao nosorog, teško da ste mogli bolje od ovog.

Čestitam i da ih u zdravlju potrošite.
kamberovica polje

#2609 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by kamberovica polje »

Koji ste se kurac uhvatili reciprociteta? Postojao on ili ne ostaje činjenica da niko iz ove naše banana republike iz očitih razloga neće tamo kupiti nekretninu, dakle taj reciprocitet je jednosmjeran.
Org

#2610 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Org »

Matzan wrote:
Chmoljo wrote:
Matzan wrote: Kome je dokučivo on je shvatio, kome nije neće biti taman da mu nacrtam u bojama.
Slijedeći tvoju logiku, svi Srbi iz Srbije, uključujući Bošnjake i Muslimane su četnici.
Aferim!
meni je sve jasno kao dan.

a ne trudi se slijediti "moju" logiku. ni sa svojom nisi načisto.

Ne pada mi na pamet.
Ne bih se mijenjao ni za šta tvoje.
Vjeruj mi.
Ni da budeš administrator?
Org

#2611 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Org »

insomnia78 wrote:
SDA i Munira hin doveli. Opet kloniranje, doklen?
Ovo onaj Ante mostarac, garant
Gojeni H

#2612 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Gojeni H »

Sara03 wrote:
Gojeni H wrote:
Sara03 wrote: Eh, za razliku od Kuvajta, Katara, Bahreina, Emirata, u kojima ne postoji mogućnost reciprociteta/uzajamnosti u pogledu sticanja prava vlasništva nad nekretninama, u državama poput Hrvatske i Švicarske je to uz posebne uvjete moguće, tako da ne bi trebao biti nikakav problem u tome da Bosanci i Hercegovci kupuju nekretnine u navedenim zemljama i obratno. Dapače, takva kupoprodaja bi se izvršila bez ikakvih malverzacija i iregularnosti, uz izvršenje poreske obaveze, upisa u javni registar i slično.
Ovo nije istina. Sad mozes ti postati vlasnik nekretnine u Emiratima, bez da si uopste i rezident. Radi se free-hold lokacijama.
Istina je, lica iz naše države ne mogu imati pravo vlasništva nad nekretninama u Emiratima, jer ne postoji reciprocitet Bosne i Hercegovine sa Emiratima. Kao što ne mogu ni državljani Emirata u BiH, što je ujedno i osnovni razlog otvaranja i posredovanja preko fiktivnih firmi. Jer da državljanin BiH može biti vlasnik nekretnine u Emiratima, uzajamno bi i državljanin Emirata mogao biti vlasnik nekretnine u BiH. Pošto navedeno očigledno nije moguće, otvaraju se pravna društva - tzv. fiktivne firme, putem kojih se vrši kupoprodaja nekretnina. Logično, jelte?

Listu država sa kojima postoji ili ne postoji reciprocitet objavljuje Federalno ministarstvo pravde:
Image
Image
itd.
Mozda je logicno tebi.
Ja licno poznajem nase ljude koji imaju kuce u Emiratima. Ne postoje ogranicenja u free-hold podrucjima.
Za nas ne postoje ogranicenja ni u lease-hold podrucjima ali je vlasnistvo na "99 godina".
Gojeni H

#2613 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Gojeni H »

JThomas wrote:a nije samo po sebi mimo zakona. da jeste ne bi bilo ovako masovno, čak ni kod nas. nego je to tako pušteno. isključivo da se danas uzme neka šaka para bez dugoročnog promišljanja. i sve u tom cilju će biti isto tako pušteno...jer privrede nema. jer država troši više nego što zarađuje, i to neuporedivo više. i sve što odgađa uspostavljanje privrede i sistema je zauhar...
Naravno.Sve je na kapaljku i politicka elita ne zna nista bolje. Cisto kupovanje socijalnog mira. Isti nacin kao i 150 maraka nezaposlenom demobilisanom borcu, neka naknada za nesto nekoj drugoj kategoriji ... kap tamo, kap ovamo da se svijet ne buni.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2614 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Domaci izdajnik »

Image

Oplakah :lol: :lol: :lol: :lol:
Sara03

#2615 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Sara03 »

Gojeni H wrote: Mozda je logicno tebi.

Ja licno poznajem nase ljude koji imaju kuce u Emiratima. Ne postoje ogranicenja u free-hold podrucjima. Za nas ne postoje ogranicenja ni u lease-hold podrucjima ali je vlasnistvo na "99 godina".
Pa nije samo meni, takav je koncept po međunarodnom pravu. Ne može Španac u Francuskoj imati veća prava od Francuza u Španiji. Svrha je izjednačavanje statusa stranih državljana u bilateralnom odnosu između dvije zemlje. Dakle, ako tvrdiš da postoji reciprocitet između naše države i Emirata, nema nikakve logike da isti ovdje neprestano otvaraju fiktivne firme, koje bi posredovale u kupoprodaji nekretnine. Ne znam koje fizičko lice bi propustilo sticanje prava vlasništva 1/1, sa upisom u zemljišnu knjigu, i ostalim pogodnostima. Šta čekaju?

*** The reciprocity principle states that foreigners are only allowed to invest in freehold property when locals are allowed to do the same in the foreigner's country of origin. For example, the reciprocity principle states that only citizens from countries where Croatians are allowed to purchase freehold property are allowed the same in Croatia.

Leasehold (lease na engleskom znači zakup, najam; leasing - uzeti pod zakup, iznajmiti) nije pravo vlasništva, već u ovom slučaju dugoročni zakup.
Matzan

#2616 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Matzan »

Fudo Bosna

#2617 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

Pogledati obavezno , tj. ukucati u you tube:
TV Zurnal: "Afera-Arapsko proljece u zlatnoj dolini."

Svakom dobronamjernom, pogotovu poslije gledanja ove emisije je jasno, da se ne radi ni o kakvom "turizmu",
vec o smisljenoj i masovnoj kupovini bosanskoga grunta.

To da su ta naselja koja se iskljucivo grade na dijelu Bosne gdje su Bosnjaci vecina, neki izvor zarade ili neka " investicija" moze samo izjaviti neko ko je totalni diletant ili neko ko je zlonamjeran. Osim ako nam je buducnost da mi ili nasa djeca sutra budemo bastovani, smetljari ili cistacice , drugim rijecima , roblje, mozda pored obicnih stranih drzavljana i mnogim bjelosvjetskim uhljupima, nedobronamjernim "turistima/investitorima" u nasoj sopstvenoj Domovini?

Poseban je problem kako ce jedan: Ilijas, Vogosca, Trnovo, Ilidza, Visoko, Novo Sarajevo, Sarajevo/Poljine, Vlasic, Olovo itd..., tj njihovi domicilni stanovnici koji imaju redukcije vode, nerjesene probleme kanalizacije i sl , biti "odusevljeni", kada budu npr imali jos duze redukcije vode, i sl a njihove komsije/pardon turisti, budu imali prioritet u vodosnabdijevanju , pa nama koji smo stanovnici ove drzave i borili se za nju, " ako sta ostane" i kada budemo pored nocnih imali i dnevne redukcije?

A pored nas nicu "bratska" turisticka naselja...

Ili problem na koji ukazuju pr Durakovic, gos Dizdarevic ili pr dr Resid Hafizovic, buduci moguci problem sektastva i medzumeshebskih razlika , jer su ovi "turisti" 95% nama stranog, hanbelijskog mesheba, mnogi i ortodoksne selefije/"wehabije" i jos stranci sa potpuno drugacijim nacinom zivota, (evo sada u Bosni medju domicilnim Bosnjacima vjernicima imamo 5% domacih "novopecenih" wehabija, Bosnjaka i vec imamo zestoke medjumezhebske/sektaske/probleme), sta se tek, ne daj Boze moze desiti u buducnosti?

Nazalost, ovo ponizavanje ima direktnu podrsku bosnjacje vlasti, i dok u susjednoj Srbiji npr, koju bosnjacki licemjerni politicari potenciraju kao urnek arapskih investicija, ulazu u npr Air Srbiju i prave najvecu aviokompaniju na Balkanu i slicno , nama Arapi "ulazu" u svoja sopstvena naselja , i ko nam garantuje, ako to npr. danas rade mimo zakona, bez reciprociteta i otvaranjem fiktivne firme i na druge nacine "zaobilazeci" zakon, da se za koju godinu nece ovdje i trajno naseliti kao npr. neki " investitori" i nalazeci zahvaljujuci bosnjackim politickim izdajnicima, nove "rupe" u zakonu ...

I za ove desetine resorta smo vjerovali da je to malo i da nije trajniji trend... Nikad ne reci nikad...
Qoom

#2618 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Qoom »

Reklo bi se, psi laju...

Ljudi prodaju imovinu onome ko je zainteresovan i ko ponudi više. Tu svo naprđivanje oko "grunta" prestaje sve dok se poštuje zakon. Btw. ja još ne čuh da je neko presuđen za nelegalno djelovanje ili da je neko od notara izgubio licencu.
Fudo Bosna

#2619 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

Da svjesni smo da se zakon krsi ali sankcija nema?
Memic ne bi mogao biti onako bahat i ne bi od Ilidze mogao praviti stranu koloniju da nema podrsku samog vrha Bosnjacke vlasti, nazalost...

Ako neko tvrdi da je to "normalno" ovo sto se omogucava Arapima; da se " preko noci " dobije dozvola da se nekaznjeno zaobilazi zakon, gradjev/ urba. dozvole, gradnja tamo gdje se nije ni planiralo da se ikada gradi, pa neka proba, kao stanovnik i drzavljanin ove drzave, vidjece da nije ravnopravan sa Arapskim "investitorom", pardon, " turistom" . Imam iskustvo u opstini Ilidza moga prijatelja koji je imao problem sa sopstvenom zemljom kao borac pa je godinama imao probleme oko ZK izvadka jer je bilo nekih malih razlika , 50 m2 , pa nije mogao zavrsiti papirologiju i uknjiziti zemlju...Probaj dobiti samo dozvolu za sprat ili garazu, za sopstvenu zemlju i kucu pa ces skontati o cemu pisem, a sve se kroz prste gleda "investitoru" , stranom drzavljaninu?

Sa druge strane Arapski "turisti" grade bez problema , sijece se suma pa cak i u vodozastitnoj zoni?

Resorti, npr u opstini Trnovo imaju prioritet u vodosnabdjevanju, sto je direktno ponizavanje domicilnih
stanovnika, za sta, za koje lazne"investicije", samo sam naveo primjer Air Srbije kao investicije i nasi politicari imaju obraza ovaj kriminal zvati "investicijama" i spominjati Srbiju, koje licemjerstvo?

Nasi politicari gledaju samo svoju straznjicu i ne interesuje ih to sto cemo dugorocno biti robovi i sto smo vec neravnopravni u sopstvenoj Domovini za koju smo se mnogi i borili ...
Last edited by Fudo Bosna on 28/07/2017 00:48, edited 1 time in total.
Qoom

#2620 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Qoom »

Možemo mi kurcu svirat s ovom pričom.

Natjeralo me da odem do Ilidže neku noć. Hills me ostavio paf. Prepun turista.
Memić napravio grad u gradu. Radnje u onom tržnom centru prepune, izgiboše cure da osvoje redove na kasama.

Odem jučer do Obija, nikle one zgradurine na Željeznici.

Da li je ruglo, nije li, koga briga. Memić goni niz lijehe.
Fudo Bosna

#2621 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

Qoom wrote:Možemo mi kurcu svirat s ovom pričom.

Natjeralo me da odem do Ilidže neku noć. Hills me ostavio paf. Prepun turista.
Memić napravio grad u gradu. Radnje u onom tržnom centru prepune, izgiboše cure da osvoje redove na kasama.

Odem jučer do Obija, nikle one zgradurine na Željeznici.

Da li je ruglo, nije li, koga briga. Memić goni niz lijehe.
Ne vidim , da omladina prestaje napustati ovu drzavu.
Ne vidim , osim tih kafana/ restorana da iko zivi bolje , da drzava ubire porez .

Osim uskog kruga ugostitelja i raje koja radi na sitno ili na crno i raje koja prodaje babovinu i za koju godinu kada to spiska moze, "stulcu svirati" nikakve koristi od tih silnih " investicija" , a posljedice...

Sabura, posljedice , negativne , tek cemo da gledamo...
Matzan

#2622 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Matzan »

Bosna je bila prije nas, ima je i biće je i poslije nas.
Očito mnogima nije jasno šta je privatna svojina.
BiH će pripadati svim njenima stanovnicima, bilo da su Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Mađari, Turci, Kinezi, Arapi....
Usput rečeno, ovi što su se borili za BiH dobili su odgovarajuću satisfakciju u vidu certifikata, dvostrukog penzionog staža i sl., nijedan zakon još nije donesen u kojem piše da će ti isti imati pravo da upravljaju tuđom imovinom i određuju ko je poželjan stanovnik BiH, a ko nije.
U razvijenim zapadnim zemljama ljudi gledaju svoja posla, žive, rade i razvijaju se.
Ljudi na ovim prostorim su zavidni svima koji imaju i postignu nešto više od njih.
I to je jedan od razloga zašto smo tu gdje jesmo.
Fudo Bosna

#2623 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

Matzan wrote:Bosna je bila prije nas, ima je i biće i poslije nas.
BiH će pripadati svim njenima stanovnicima, bilo da su Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Mađari, Turci, Kinezi, Arapi....
Usput rečeno, ovi što su se borili za BiH dobili su odgovarajuću satisfakciju u vidu certifikata, dvostrukog penzionog staža i sl., nijedan zakon još nije donesen u kojem piše da će ti isti imati pravo da upravljaju tuđom imovinom i određuju ko je poželjan stanovnik BiH, a ko nije.
U razvijenim zapadnim zemljama ljudi gledaju svoja posla, žive, rade i razvijaju se.
Ljudi na ovim prostorim su zavidni svima koji imaju i postignu nešto više od njih.

Malo si prenaporan sa tom pricom.

Nisam zavidan, nego je moje pravo se bunim sto strani drzavljanin moze u mojoj Domovini raditi sta hoce a da ja za grebenu dozvolu za dogradnju sopstvene kuce moram cekati godinama ili davati mito.
Da "zavidan sam" jer npr u Srbiju investiraju a moj zivotni prostor suzavaju, ugrozavaju vodosnabdjevanje, varajuci drzavu, a ti i slicni tebi to podrzavate jer imas vjerovatno neki sitni car i boli te cosak sto ce redovi nase omladine pred ambasadama biti jos i veci, jer npr moj sin kao obrazovan mladi covjek nece da bude cistac/bastovan , (radnik na crno), u resortu tog stranca "investitora" kod koga mozda ti ili slicni tebi radis na sitno i na crno, i zato te njihove "silne investicije" i podrzavate...
Matzan

#2624 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Matzan »

Fudo Bosna wrote:

Nisam zavidan, nego je moje pravo se bunim sto strani drzavljanin moze u mojoj Domovini raditi sta hoce a da ja za grebenu dozvolu za dogradnju sopstvene kuce moram cekati godinama ili davati mito.
Da "zavidan sam" jer npr u Srbiju investiraju a moj zivotni prostor suzavaju, ugrozavaju vodosnabdjevanje, varajuci drzavu, a ti i slicni tebi to podrzavate jer imas vjerovatno neki sitni car i boli te cosak sto ce redovi nase omladine pred ambasadama biti jos i veci, jer npr moj sin kao obrazovan mladi covjek nece da bude cistac/bastovan , (radnik na crno), u resortu tog stranca "investitora" kod koga mozda ti ili slicni tebi radis na sitno i na crno, i zato te njihove "silne investicije" i podrzavate...

Ne znam čemu vrijeđanje?
Stvarno ne vidim u čemu je problem što neki ljudi dolaze da žive u BiH?
Nekome je ovdje lijepo, drugi ne vide ovdje nikakvu perspektivu za život i odlaze na zapad.
Danas informacija da se u RS-u zatvara 15 područnih škola.
Čitavi prostori nenaseljeni, zjape prazni.
Meni zaista ne smeta ko će naseljavati ovu lijepu zemlju.
Još manje me zanima ko slijedi koji mezheb.
Mislim da to nije pitanje od šireg društvenog značaja.
Fudo Bosna

#2625 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

Matzan wrote:
Fudo Bosna wrote:

Ne znam čemu vrijeđanje?
Stvarno ne vidim u čemu je problem što neki ljudi dolaze da žive u BiH?
Nekome je ovdje lijepo, drugi ne vide ovdje nikakvu perspektivu za život i odlaze na zapad.
Danas informacija da se u RS-u zatvara 15 područnih škola.
Čitavi prostori nenaseljeni, zjape prazni.
Meni zaista ne smeta ko će naseljavati ovu lijepu zemlju.
Još manje me zanima ko slijedi koji mezheb.
Mislim da to nije pitanje od šireg društvenog značaja.

I u drugim drzavama ljudi dolaze kao turisti, ali nigdje u svijetu ne dodju kao "turisti" pa onako pride registruju usput firmu i kupe pokoji "hektarcic"...

To sto je nekome "lijepo", ne znaci da moze dobivati dozvolu kako hoce i gdje hoce, a da ja kao domicilni stanovnik to ne mogu ili mogu uz mjesece/godine cekanja i uz mito.

Kazes ne smeta ti ko naseljava , meni isto ne bi smetalo da zivim u Njemackoj sa osamdeset ili U.K. sa 60 miliona stanovnika, i teritorijom 10 puta vecom od Bosne, e vidis moj narod je nazalost "ociscen" sa velikog teritorija ove zemlje i smeta mi da gubi i ovo malo teritorija na koji je stjeran i to na ofiran i pokvaren nacin, kobajagi "investiranjem"...

Mnogi su kada je bila agresija smatrali da to nije bilo pitanje "sireg drustvenog znacaja" , pa su otisli iz svoje Domovine, nekima npr uopste, " ne smeta" , to sto u mnogim opstinama Istocne Bosne, nema vise Bosnjaka, pa tamo zive , (pazi cak ne zive ni stranci), nego domaci Bosanci/pravoslavci, vidis nekima "ne smeta", a meni smeta, jer to se nije desilo slucajno kao ni ovo sa Arapskim " investiranjem"...

Sta ces ljudi se razlikuju...

Nismo svi tako " siroki" u shvacanjima kao ti i jos neki pojedinci na ovoj temi koji brane ove "plahe i velike investitore" ... :mrgreen:
Locked