Smrcak15 wrote:
ma nemoj , cuj to,

de mi objasni onda kako to slucajni dogadjaji postavljaju 40 razlicitih komponentni na odgovarajuca mjesta da bi sacinili funkcionalan motor u sperminim celijama i bakterijama?
ili jednostavnije, kako evolucija napravi stap za pecanje od 4 komponente?
Objasnih ti to vec u narednom svom postu.

Ako ne kontas, jbg...do tebe je...
pa kako sad odjednom da naprave crveno svjetlo kojem traze hranu a to druge ribice i rakovi nevide, jer nemogu da vide crvenu boju dok ova riba moze, druga stvar, kako to evoluija da Ovako pametno evolvira, da plijen nevidi tu svjetlost dok onaj ko ima tu svjetlost vidi, i ne samo to nego napravi evolucija jos jednu svjetlost, zelenu, koju vide, i to im plijeni paznju i priblizavaju se tom svjetlu, sto lahko omogucuje ribi da ih ulovi.
Plijen ne vidi tu svjetlost kao sto je ne vidimo ni ti, ni ja (IC), jer plijenu taj spektar boja ne znaci nista za prezivljavanje, kao ni tebi, ni meni. Zelena mu vjerovatno znaci jer se hrani necim sto njegove oci prepoznaju u tom spektru (alge, planktoni i sl.). Isto tako ta riba se hrani tim rakovima, i kroz vijekove je evoluirala na nacin na koji jeste, tj. - prilagodila se.
Imas na YT raznih klipova snimljenih u velikim dubinama u kojima nema sunceve svjetlosti, ali snimljenih pod UV ili IC svjetlom. Vjeruj mi, fascinirace te sta sve tamo dole ima, a sto se golim okom i bez tih svjetala uopste ne vidi, poput raznih korala koji su pod normalnim svjetlom samo bijeli, ali pod UV ili IC postane jasno da nisu ni priblizno bijeli, nego da imaju i te kakvih boja na sebi, samo sto one nisu vidljive nasem golom oku.
morski cigani, kojima muka dodje kad stoje na tlu ali kad su na moru tu su ok. samo na tlo idu kad moraju trgovati pa se brzo vracaju na more, jer su se tamo prilagodili vise.
ne nije to evolucija nego su se istrenirali da smanje pupile, cak sta vise to smanjenje pupila je sideeffect od cestog ronjenja, znaci nesto sto svako moze da nauci, cak i djeca ispod 5 Godina.
Hajde ti nauci