Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Dozer

#2601 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

:roll:

Zaista je vrijeme da se malo doedukujes, Smrle... U svemiru ne da ne vlada nekakav precizni red, nego je vec potvrdjeno da je tamo opsti haos. Haos koji slijedi neka pravila, ali i dalje haos.
Supernove pucaju svako malo i poremete sve oko sebe. Nestaju kompletne planete. Zvijezde malo-malo pa se razlete na sve strane, unistavajuci sve oko sebe i mijenjajuci izgled kompletnih galaksija, ili njihovih dijelova...
Crne rupe takodjer deformisu i mijenjaju sve oko sebe, pomjerajuci planete iz njihovih eonskih orbita...
Smedji patuljci bucaju sve sto pogode...
Pa pulsari...
Ima toga kamara tamo... I nista nije u nekakvom zakucanom redu, programirano da radi po nekom algoritmu, kako ti zamisljas...
aditon

#2602 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aditon »

Smrčak, kako da nazovemo doktora koji će izvršiti transplataciju čovjekove glave na novo tijelo?

http://www.avaz.ba/clanak/255568/valeri ... lo-mrtvaca

samo još jedan korak prema potpunoj besmrtnosti :)
Smrcak15

#2603 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: Image

riba koja ima svjetl ugradjena na sebi, crvnim svjetlom trazi plijen jer ribe i rakovi nemogu da vide crveno svjetlo, ali moze da upali zeleno svjetlo kao mamac da plijen dodje blizu kako bi ga mogla uhvatit. sad mi samo reci i ovo je evolucija :-)
Naravno da je evolucija Smrle.
To su ribe koje zive na velikim morskim dubinama na koje ne dopire nikakva sunceva svjetlost. Kroz milenije su se postepenim promjenama (evolucijom) prilagodile na zivot u takvoj sredini, a da bi prezivjele moraju se hraniti. A da bi se hranile - moraju uloviti hranu. A da bi je ulovile - razvile su raznovrsne "alate" za to, a medju njima su i razne stvari koje si i sam nabrojao.

Da li si cuo za Tajlandsko pleme Moken, koje stotinama godina zivi od ribolova roneci na dah?
Nema veze i ako nisi, sad imas priliku da vidis sta su te postepene promjene namijenjene prilagodjavanju nacinu zivota i sredini (evolucija) napravile njima. Da ti skratim - njihove oci su se prilagodile da i pod vodom vide identicno kako ti vidis sad - cisto i jasno.

http://www.bbc.com/future/story/2016022 ... e-dolphins
Naravno da je evolucija Smrle.
ma nemoj , cuj to, :-) de mi objasni onda kako to slucajni dogadjaji postavljaju 40 razlicitih komponentni na odgovarajuca mjesta da bi sacinili funkcionalan motor u sperminim celijama i bakterijama?

ili jednostavnije, kako evolucija napravi stap za pecanje od 4 komponente?

Kroz milenije su se postepenim promjenama (evolucijom) prilagodile na zivot u takvoj sredini, a da bi prezivjele moraju se hraniti. A da bi se hranile - moraju uloviti hranu. A da bi je ulovile - razvile su raznovrsne "alate" za to, a medju njima su i razne stvari koje si i sam nabrojao.
pa kako sad odjednom da naprave crveno svjetlo kojem traze hranu a to druge ribice i rakovi nevide, jer nemogu da vide crvenu boju dok ova riba moze, druga stvar, kako to evoluija da Ovako pametno evolvira, da plijen nevidi tu svjetlost dok onaj ko ima tu svjetlost vidi, i ne samo to nego napravi evolucija jos jednu svjetlost, zelenu, koju vide, i to im plijeni paznju i priblizavaju se tom svjetlu, sto lahko omogucuje ribi da ih ulovi.

Da li si cuo za Tajlandsko pleme Moken, koje stotinama godina zivi od ribolova roneci na dah?
Nema veze i ako nisi, sad imas priliku da vidis sta su te postepene promjene namijenjene prilagodjavanju nacinu zivota i sredini (evolucija) napravile njima. Da ti skratim - njihove oci su se prilagodile da i pod vodom vide identicno kako ti vidis sad - cisto i jasno.
morski cigani, kojima muka dodje kad stoje na tlu ali kad su na moru tu su ok. samo na tlo idu kad moraju trgovati pa se brzo vracaju na more, jer su se tamo prilagodili vise.

ne nije to evolucija nego su se istrenirali da smanje pupile, cak sta vise to smanjenje pupila je sideeffect od cestog ronjenja, znaci nesto sto svako moze da nauci, cak i djeca ispod 5 Godina.
Smrcak15

#2604 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote::roll:

Zaista je vrijeme da se malo doedukujes, Smrle... U svemiru ne da ne vlada nekakav precizni red, nego je vec potvrdjeno da je tamo opsti haos. Haos koji slijedi neka pravila, ali i dalje haos.
Supernove pucaju svako malo i poremete sve oko sebe. Nestaju kompletne planete. Zvijezde malo-malo pa se razlete na sve strane, unistavajuci sve oko sebe i mijenjajuci izgled kompletnih galaksija, ili njihovih dijelova...
Crne rupe takodjer deformisu i mijenjaju sve oko sebe, pomjerajuci planete iz njihovih eonskih orbita...
Smedji patuljci bucaju sve sto pogode...
Pa pulsari...
Ima toga kamara tamo... I nista nije u nekakvom zakucanom redu, programirano da radi po nekom algoritmu, kako ti zamisljas...
ne nego se ti trebas da edukujes, jer ocito uzimas pogresne primjere kad navodis crne rupe, supernove, pulsare itd

kad se prica o svemirski konstantama, pogledaj onaj video sto sam postirao, gore, znaci te svemirske konstante su od pocetka svemira, jer one regulisu stvaranje zvijezda, spajanje atoma, gravitaciju itd itd

pogledaj ovo pa cemo onda nastviti dalje.
Smrcak15

#2605 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

aditon wrote:Smrčak, kako da nazovemo doktora koji će izvršiti transplataciju čovjekove glave na novo tijelo?

http://www.avaz.ba/clanak/255568/valeri ... lo-mrtvaca

samo još jedan korak prema potpunoj besmrtnosti :)
dugovjecnost se moze postici mozda, cak i do 1000 Godina, ali besmrtnost ne.
Dozer

#2606 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: ma nemoj , cuj to, :-) de mi objasni onda kako to slucajni dogadjaji postavljaju 40 razlicitih komponentni na odgovarajuca mjesta da bi sacinili funkcionalan motor u sperminim celijama i bakterijama?

Objasnih ti to vec u narednom svom postu. ;)
Ako ne kontas, jbg...do tebe je...
pa kako sad odjednom da naprave crveno svjetlo kojem traze hranu a to druge ribice i rakovi nevide, jer nemogu da vide crvenu boju dok ova riba moze, druga stvar, kako to evoluija da Ovako pametno evolvira, da plijen nevidi tu svjetlost dok onaj ko ima tu svjetlost vidi, i ne samo to nego napravi evolucija jos jednu svjetlost, zelenu, koju vide, i to im plijeni paznju i priblizavaju se tom svjetlu, sto lahko omogucuje ribi da ih ulovi.
Plijen ne vidi tu svjetlost kao sto je ne vidimo ni ti, ni ja (IC), jer plijenu taj spektar boja ne znaci nista za prezivljavanje, kao ni tebi, ni meni. Zelena mu vjerovatno znaci jer se hrani necim sto njegove oci prepoznaju u tom spektru (alge, planktoni i sl.). Isto tako ta riba se hrani tim rakovima, i kroz vijekove je evoluirala na nacin na koji jeste, tj. - prilagodila se.
Imas na YT raznih klipova snimljenih u velikim dubinama u kojima nema sunceve svjetlosti, ali snimljenih pod UV ili IC svjetlom. Vjeruj mi, fascinirace te sta sve tamo dole ima, a sto se golim okom i bez tih svjetala uopste ne vidi, poput raznih korala koji su pod normalnim svjetlom samo bijeli, ali pod UV ili IC postane jasno da nisu ni priblizno bijeli, nego da imaju i te kakvih boja na sebi, samo sto one nisu vidljive nasem golom oku.
morski cigani, kojima muka dodje kad stoje na tlu ali kad su na moru tu su ok. samo na tlo idu kad moraju trgovati pa se brzo vracaju na more, jer su se tamo prilagodili vise.

ne nije to evolucija nego su se istrenirali da smanje pupile, cak sta vise to smanjenje pupila je sideeffect od cestog ronjenja, znaci nesto sto svako moze da nauci, cak i djeca ispod 5 Godina.
Hajde ti nauci :lol:
Last edited by Dozer on 22/09/2016 10:47, edited 1 time in total.
Dozer

#2607 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: ne nego se ti trebas da edukujes, jer ocito uzimas pogresne primjere kad navodis crne rupe, supernove, pulsare itd

kad se prica o svemirski konstantama, pogledaj onaj video sto sam postirao, gore, znaci te svemirske konstante su od pocetka svemira, jer one regulisu stvaranje zvijezda, spajanje atoma, gravitaciju itd itd
Kako objasnjavas asteroid koji nas je pogodio prije par desetina hiljada godina...? U koji tacno "kosmicki red" i "boziju volju" on spada?

Evo gdje je opalio (i potamanio sve na planeti, a najvise dinosaure):
Meksicki zaljev / Yukatan
Smrcak15

#2608 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: ma nemoj , cuj to, :-) de mi objasni onda kako to slucajni dogadjaji postavljaju 40 razlicitih komponentni na odgovarajuca mjesta da bi sacinili funkcionalan motor u sperminim celijama i bakterijama?

Objasnih ti to vec u narednom svom postu. ;)
Ako ne kontas, jbg...do tebe je...
Plijen ne vidi tu svjetlost kao sto je ne vidimo ni ti, ni ja (IC), jer plijenu taj spektar boja ne znaci nista za prezivljavanje, kao ni tebi, ni meni. Zelena mu vjerovatno znaci jer se hrani necim sto njegove oci prepoznaju u tom spektru (alge, planktoni i sl.). Isto tako ta riba se hrani tim rakovima, i kroz vijekove je evoluirala na nacin na koji jeste, tj. - prilagodila se.
Imas na YT raznih klipova snimljenih u velikim dubinama u kojima nema sunceve svjetlosti, ali snimljenih pod UV ili IC svjetlom. Vjeruj mi, fascinirace te sta sve tamo dole ima, a sto se golim okom i bez tih svjetala uopste ne vidi, poput raznih korala koji su pod normalnim svjetlom samo bijeli, ali pod UV ili IC postane jasno da nisu ni priblizno bijeli, nego da imaju i te kakvih boja na sebi, samo sto one nisu vidljive nasem golom oku.

Hajde ti nauci :lol:
koga briga dali plijenu znaci crvena boja ili ne, ovdje se gleda na predatora koji koristi svjetlo da vidi druge zivotinje a te zivotinje nemogu da vide to svjetlo. znaci opskrbljen predator sa svjetlom kojem mu pomaze da lovi, a sta to ima veze dali crvena boja znaci ista za prezivljavanje tih rakova i ribica, ama bas nista.

znam, fascinantno je sta sve dole ima, to je za nas vanzemaljski svijet

ali kazem opet, to sto su te ribe i zivotinje opskrbljene sa raznim pomgalima neznaci da su evolvirale same od sebe, nego jedino mogu da evolviraju ako ih neko drugi evolvira, u ovom slucaju Bog/evolver.
Smrcak15

#2609 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: ne nego se ti trebas da edukujes, jer ocito uzimas pogresne primjere kad navodis crne rupe, supernove, pulsare itd

Kako objasnjavas asteroid koji nas je pogodio prije par desetina hiljada godina...? U koji tacno "kosmicki red" i "boziju volju" on spada?

Evo gdje je opalio (i potamanio sve na planeti, a najvise dinosaure):
Meksicki zaljev / Yukatan
pa sam si dao odgovor za asteroid sto je pao mozda

Hajde se zamisli sad da nije pao, da dinosaurusi hodaju zemljom a covjek se pojavi i hoce da zivi na njoj, sta mislis kakva bi to patnja bila za covjeka da zivi sa dinosaurusima, gdje T-rex i raptori kolo vode

haj zamisli ova dva pajdasa T-rex i spinosaurus hodaju kako im je ceif
Image

a ti onako u pecini zivis sa zenom i djecom, bili smio pustit djecu da se igraju vani, dali bi smio otici na njivu obradjivati je??

jeli ti sad jasno zasto je bog pustio asteroid da ih ukloni sa zemlje da bi covjek normalno mogao da zivi, jer inace bi zivot bio nepodnosljiv sa njima.
mousstapha

#2610 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mousstapha »

A kao nije bilo jednostavnije nikako ne stvarati dinosauruse? :-)
Smrcak15

#2611 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

mousstapha wrote:A kao nije bilo jednostavnije nikako ne stvarati dinosauruse? :-)
dinosaurusi su bili dio ekosistema prije nego su istrijebljeni.

ja sam misljenja da su zivotinje potrebne prirodi, jer da nema zivotinja siguran sam da ni priroda nebi mogla da funkcionise dobro.
Dope_Man

#2612 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dope_Man »

Pa gdje je taj bog da unisti laovove, tigrove, kojote, vukove, medvjede.. znas li ti bolan smrle koliko su ljudi ubili? (ali mi smo njih vise, hell yeah :evil: ).

E ovo stvarno nisam cuo.. naslusao sam se svega, ali da je bog ubio dinosauruse da napravi mjesta za covjeka.. :-) Sto je najgore to bi mu bio samo jos jedan na listi zajeba koje je napravio
Smrcak15

#2613 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:Pa gdje je taj bog da unisti laovove, tigrove, kojote, vukove, medvjede.. znas li ti bolan smrle koliko su ljudi ubili? (ali mi smo njih vise, hell yeah :evil: ).

E ovo stvarno nisam cuo.. naslusao sam se svega, ali da je bog ubio dinosauruse da napravi mjesta za covjeka.. :-) Sto je najgore to bi mu bio samo jos jedan na listi zajeba koje je napravio
covjeku je daleko lakse se nositi sa tigrom i lavom, nego sa T-rexom i ostalim ogromnim dinosaurusima.
Dozer

#2614 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: koga briga dali plijenu znaci crvena boja ili ne, ovdje se gleda na predatora koji koristi svjetlo da vidi druge zivotinje a te zivotinje nemogu da vide to svjetlo. znaci opskrbljen predator sa svjetlom kojem mu pomaze da lovi, a sta to ima veze dali crvena boja znaci ista za prezivljavanje tih rakova i ribica, ama bas nista.
Eto koliko ti ne mozes da skontas sta ti se govori... :lol:
Znaci, po tebi, samo predatori imaju "pravo" da zive i da se hrane, pa u skladu s tim treba i da imju "alate" kojima ce loviti hranu, dok njihova hrana ne treba da ima nikakve "alate" da bi se i sama mogla hraniti i zivjeti?
Aferim :D
Nisi se zapitao da ni taj predator ne bi mogao zivjeti da nema te svoje hrane? :D
ali kazem opet, to sto su te ribe i zivotinje opskrbljene sa raznim pomgalima neznaci da su evolvirale same od sebe, nego jedino mogu da evolviraju ako ih neko drugi evolvira, u ovom slucaju Bog/evolver.
Ne znam kako uspijevas izvuci ovakve zakljucke, ali hajde...
Ocigledno je da si u glavi (bez namjere vrijedjanja) na jednoj cesti koja je ogradjena visokim zidovima i s koje ne vidis okolinu te ceste, a na mjestima gdje eventualno postoji rupa u zidu kroz koju uspijes na momenat vidjeti nesto izvan te ceste, to ti izgleda potpuno strano i neshvatljivo jer znas samo za tu svoju cestu.
Off road je nepoznanica :)
Last edited by Dozer on 22/09/2016 13:13, edited 1 time in total.
Dozer

#2615 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
Dope_Man wrote:Pa gdje je taj bog da unisti laovove, tigrove, kojote, vukove, medvjede.. znas li ti bolan smrle koliko su ljudi ubili? (ali mi smo njih vise, hell yeah :evil: ).

covjeku je daleko lakse se nositi sa tigrom i lavom, nego sa T-rexom i ostalim ogromnim dinosaurusima.
Dakle, bog je ovu planetu, po tebi, asteroidom "pripremio" da nas instalira na nju umjesto dinosaura...?
Daj, ba...Smrle dragi... :lol:

A zasto je prije toga na nju uopste "instalirao" te dinosaure? Imas li ikakav odgovor na to? :D
Zasto nije odmah nas pocalio ovdje, a ne nekakve homo ovo-i-ono prije nas, a nakon dinosaura...? :)

I, jos jedno pitanjce - da li se u Kur'anu igdje spominju dinosauri, praljudi u bilo kojem obliku, ove tvoje ribe sa stapovima i osvjetljenjem za pecanje...?
Ako se spominju - daj citate.
Ako ne - zasto se ne spominju?
Smrcak15

#2616 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:

Dakle, bog je ovu planetu, po tebi, asteroidom "pripremio" da nas instalira na nju umjesto dinosaura...?

A zasto je prije toga na nju uopste "instalirao" te dinosaure? Imas li ikakav odgovor na to? :D
Zasto nije odmah nas pocalio ovdje, a ne nekakve homo ovo-i-ono prije nas, a nakon dinosaura...? :)
da , u cemu je problem.
Zasto nije odmah nas pocalio ovdje, a ne nekakve homo ovo-i-ono prije nas, a nakon dinosaura...?
gravitacija je bila manja i manje je bilo kisika, zato su velike zivotinje bile i drvece, a dinosaurusi su imalio svoju funkciju u ekosistemu, producirali su recimo ugljendioksid sto treba biljkama , itd itd

znaci svako ovisi jedno od drugog na neki nacin.
Zasto nije odmah nas pocalio ovdje, a ne nekakve homo ovo-i-ono prije nas, a nakon dinosaura...?
to ga pitaj kad ga sretnes na sdunjem danu
Smrcak15

#2617 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote: I, jos jedno pitanjce - da li se u Kur'anu igdje spominju dinosauri, praljudi u bilo kojem obliku, ove tvoje ribe sa stapovima i osvjetljenjem za pecanje...?
zato sto nema potrebe da spominje, Kur'an nije enciklopedia zivotinja nego manual kako da se zivi na zemlji i dodje do Raja u buducem zivotu.
irac300

#2618 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by irac300 »

Opet lupetaš gluposti o manjoj gravitaciji za vrijem ere dinosaura i manjku kisika. Kisika je bilo mnogo više u zraku nego danas i upravo ta pojava je bila uzrok gigantskih stvorenja. Majka mu stara, je li teško nekada pročitati neku knjigu ili pogledati ozbiljne dokumentarce na tu temu iz BBC kuće, a ne krojiti znanje na osnovu youtube kanala koje prave svakakve budale iz ko zna kojih razloga (većinom zbog klikova takvih kao ti).
Dozer

#2619 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
Dozer wrote: I, jos jedno pitanjce - da li se u Kur'anu igdje spominju dinosauri, praljudi u bilo kojem obliku, ove tvoje ribe sa stapovima i osvjetljenjem za pecanje...?
zato sto nema potrebe da spominje, Kur'an nije enciklopedia zivotinja nego manual kako da se zivi na zemlji i dodje do Raja u buducem zivotu.
Ne, nego zato sto u to vrijeme nisu imali cega sta sve ima na planeti, a jos manje sta je sve bilo :-)
Jer, da su znali, tamo bi onda sigurno pisalo nesto ovako:

"Mi unistismo dinosaure, da ljudima napravimo mjesta. (nesto i nesto)" ;-)
Zar ne bi to bio jos jedan od nevidjenih dokaza bozije svemoci i postojanja? :wink:
Smrcak15

#2620 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

irac300 wrote:Opet lupetaš gluposti o manjoj gravitaciji za vrijem ere dinosaura i manjku kisika. Kisika je bilo mnogo više u zraku nego danas i upravo ta pojava je bila uzrok gigantskih stvorenja. Majka mu stara, je li teško nekada pročitati neku knjigu ili pogledati ozbiljne dokumentarce na tu temu iz BBC kuće, a ne krojiti znanje na osnovu youtube kanala koje prave svakakve budale iz ko zna kojih razloga (većinom zbog klikova takvih kao ti).
greska od mene, bilo je kisika ali manja gravitacija to sam htio napisati.

ja vjerujem u ono sto smatram logicnim.

a da je zemlja bila manja i ovaj video ti moze pokazati slikovito kako se kontinwnti uklapaju kao puzle kad se smanji zemlja
Dozer

#2621 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Zemlja nije bila manja, nego su kontinenti bili sastavljeni :roll:
Nisu se kontinenti rastavili radi povecanja planete, nego radi tektonskih pomjeranja Zemljine kore :roll:
I jos uvijek se odmicu...
POTR

#2622 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by POTR »

Stalno zaboravljamo jednu stvar, a to je da svemir nije precizno naštiman, jer se galaksije udaljavaju i pri tom udaljavanju čak i ubrzavaju. Što znači da svemir postaje sve hladnije i hladnije mjesto u kojem će biti sve manje i manje svjetla. Pridodajmo još tome eksplozije supernovih, crne rupe koje niču na svakom koraku, i ispada da je svemir precizno naštiman da se raspadne.

Depresivno je razmišljati o tome, ali ovaj svemir kakvog ga poznajemo će prestati postojati i to u mraku i hladnoći (osim ako ga serija crnih rupa ne proguta). Da su famozne konstatne koje smrcak stalno pominje drugacije, to bi se desilo samo brže ili sporije

Dakle, jeste naštimano, ali za raspad. Jedino je sigurna entropija.
Smrcak15

#2623 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Zemlja nije bila manja, nego su kontinenti bili sastavljeni :roll:
Nisu se kontinenti rastavili radi povecanja planete, nego radi tektonskih pomjeranja Zemljine kore :roll:
I jos uvijek se odmicu...
detaljna analiza

tektonska ploca vs sirenje zemlje, pogledaj pa vidi jeli tako kao sto pricas.
Dozer

#2624 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

:roll:
Smrcak15

#2625 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

POTR wrote:Stalno zaboravljamo jednu stvar, a to je da svemir nije precizno naštiman, jer se galaksije udaljavaju i pri tom udaljavanju čak i ubrzavaju. Što znači da svemir postaje sve hladnije i hladnije mjesto u kojem će biti sve manje i manje svjetla. Pridodajmo još tome eksplozije supernovih, crne rupe koje niču na svakom koraku, i ispada da je svemir precizno naštiman da se raspadne.

Depresivno je razmišljati o tome, ali ovaj svemir kakvog ga poznajemo će prestati postojati i to u mraku i hladnoći (osim ako ga serija crnih rupa ne proguta). Da su famozne konstatne koje smrcak stalno pominje drugacije, to bi se desilo samo brže ili sporije

Dakle, jeste naštimano, ali za raspad. Jedino je sigurna entropija.
prije nego sto pises nesto o konstantama , slikovito objasnjeno

i ispada da je svemir precizno naštiman da se raspadne.
da , nastiman je precizno da moze postojati i da bude unisten nekad u buducnosti. a nije nastiman kako bi bio vjecan.
Locked