SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#2601 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

Pa oni koji podrzavaju te ''vjernike'' i pisu im te srceparajuce statuse i nisu nista bolji od istih. Sve je to ista mraka.
uglavnomja

#2602 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by uglavnomja »

JThomas wrote:ta idealizirana slika "prave" religije je stvarna i realna otprilike k'o i besklasno društvo i bratstvo i jedinstvo onomad. u stvarnom životu, religija se pretežno koristi za to da se sve opravda i opere ako se "pokaješ" ili pozoveš na boga. i u prvi plan se uzima i stavlja samo ono što ti odgovara, a naročito "samo bog može suditi".

to je nama kao društvu namjerno servirano. i narod se generalno primio k'o saučešće - linijom manjeg otpora, zato što i njemu tako odgovara da opere sa sebe svaku odgovornost za bilo šta. to se dobro vidi po broju lajkova na komentare i statuse tipa "samo bog može suditi" kod likova za koje svi znaju da su kriminalci. ali se svi prave - da nije tako. jer samo bog može suditi.
:thumbup:
julisiz es grant

#2603 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by julisiz es grant »

shalla wrote:Julises, yebo li te matematika , nije ih 1000 izginulo :mrgreen:

JThomas, kao neko ko nastoji da koliko toliko praktikuje Islam, ne slažem se baš sa tim. Nemam sad vremena da ti elaboriram zašto ali mogu kad dođem kući, neće mi biti problem
Pardon...nisam nikad bio dobar matematičar :D
Dead Man Walking

#2604 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dead Man Walking »

JThomas wrote:ta idealizirana slika "prave" religije je stvarna i realna otprilike k'o i besklasno društvo i bratstvo i jedinstvo onomad. u stvarnom životu, religija se pretežno koristi za to da se sve opravda i opere ako se "pokaješ" ili pozoveš na boga. i u prvi plan se uzima i stavlja samo ono što ti odgovara, a naročito "samo bog može suditi".

to je nama kao društvu namjerno servirano. i narod se generalno primio k'o saučešće - linijom manjeg otpora, zato što i njemu tako odgovara da opere sa sebe svaku odgovornost za bilo šta. to se dobro vidi po broju lajkova na komentare i statuse tipa "samo bog može suditi" kod likova za koje svi znaju da su kriminalci. ali se svi prave - da nije tako. jer samo bog može suditi.
Sve sto ovi i slicni imaju zajednicko sa vjerom je ta recenica pod navodnicima, njihova vjera tu pocinje i zavrsava. Da li su to pokupili na vjeronauci, kod kolege na fejsu, ili mozda pak iz nekog filma je tema o kojoj bi se dalo diskutovati, ali recimo da cisto sumnjam da su je pokupili na nekom vjerskom predavanju jer bi im u tom slucaju jos bar ponesto ostalo u glavi i ne bi isli putem kojim idu.
DaysleepeR

#2605 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

ne možete ništa drugačije očekivati od ljudi sa margine nego da imitiraju lifestyle elite

a naša elita su djeca političara - velikih vjernika, zaštitnika nacionalnih interesa koji su svi odreda veliki vjernici, a po partyima im teče šampanjac i šmrče se kvalitetna koka

a onda i momci koji su sa druge strane zakona imitiraju takav način života smatrajući da su tako dio bh elite

a sve je to opet produkt klerofašističke vlasti i uređenja u kojem živimo, upravo ovo "samo bog možeda mi sudi" a boga moli da isti ne postoji.

nema to veze sa vjerom, ali ovi su itekako na braniku vjere od komunjara, ateista i kjafira, i dosta vjernika će se upravo sakriti iza njih ili staviti u njihovu zaštitu ako se osjećaju ugroženi

duga je to tema i široka za foruma
uglavnomja

#2606 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by uglavnomja »

Dead Man Walking wrote:

Sve sto ovi i slicni imaju zajednicko sa vjerom je ta recenica pod navodnicima, njihova vjera tu pocinje i zavrsava. Da li su to pokupili na vjeronauci, kod kolege na fejsu, ili mozda pak iz nekog filma je tema o kojoj bi se dalo diskutovati, ali recimo da cisto sumnjam da su je pokupili na nekom vjerskom predavanju jer bi im u tom slucaju jos bar ponesto ostalo u glavi i ne bi isli putem kojim idu.
ovo je puno veci problem nego sto izgleda, jer se ne radi samo o ovim "vjernicima" na baterije, po potrebi, da zamotaju kriminal u nesto opravdavajuce, nego sa druge strane postoji i antipod - ekstremni ultra nazadni i rigidni "vjernici"
negdje u sredini su normalni vjernici, vecina, brojcano, ali tiha i mirna vecina, koja se izgubi negdje izmedju ove dvije krajnosti. (mada nazalost i kod njih postoji opravdanje ili ublazavanje svega jer su to, zaboga, "nasi" :roll: )

a mladi ljudi, bez perspektive i realnih kapaciteta da dobiju ono sto vide od "elite", sa zeljom za brzim "rjesenjem", bilo materijalnim bilo duhovnim, se hvataju za jednu ili drugu varijantu.
kolegione

#2607 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kolegione »

vješalica wrote:
Sto ne mogu dezurnih statistickih mudrologa o ameriKi i evropi
paaaa
trebali bi se mozda izjednacit sa njima?
Ako bude pucao ubice nekoga napamet ni ktivog ni duznog
a isto tako nek ga policajac ucmeka a fala bogu imaju sve na raspolaganju da budi spremniji od klosara i propalica olosinskih
samo nek nabave prsluke i nek udaraju govna u glavusine
pa da vidimo
Napomenuo sam, da sam zadovoljan sto se covjek uspio odbraniti, evo jedna mala pricica [Ranih 2000 godina naš policajac iz specijalne kao najbolji policajac dobija da bude pozvan da radi u Americi, jer je bio spreman i uvijek pokazivao najbolje rezultate, treci dan na poslu pljacka banke i on dobije preko 10 metaka, pouka u Americi policajci imaju sve ovlasti ali se olako gine, svi znaju da su male sanse da prezivis ako ne pucas u policiju. ]

Mi naravno to ne zelimo, zelimo veci standard, a ne da policija i kriminalci pucaju po gradu jedni na druge :)

I NARAVNO ZELIMO SE IZJEDNACITI SA EUROPOM TO JE NAS INTERES, MOZDA JE TVOJ DA ZIVIS U PRIPIZDINI NEKOJ ALI NAS NIJE
kolegione

#2608 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kolegione »

shbc wrote:
Pravo da ti kazem zaboli me i za Ameriku i Evropu. Neka roknu jos kojeg ovako, ubiju od batina svakog kojeg uhvate sa bilo kakvim oruzjem i kroz godinu dana nece niko smjeti ni pogledati u policajca, kamoli pucati na njega. Sila kod nas itekako ima efekta. Najbolji je primjer ta nikad prezaljena milicija, za koju ljudi imaju predstavu da je imala vece ovlasti od danasnje policije. Nije, samo nisu upadali u probleme kada preslusaju ovakve. Danas se svaka suga poziva na ljudska prava, pa i onaj policajac najebe sto je odvalio bubrege nekom magarcu kojem su zivotni idoli Pinki i Svabo.
Ako bi tako bilo ja bih volio, osim ovog dijela da ne smijem pogledati policajca (jer je i on ucinio niz teskih krivicnih dijela i koruptivnih radnji da bi dobio taj posao.) Ali ukoliko bi pala stopa a ne bi se povecali krvni delikti i obracuni izmedju kriminalaca i policajaca, ja bih sad potpisao.

Sto se tice, milicije i te price, jasno je da ljudi koji se nisu mogli resocijalizirati deportovani za vani, a da su politicki disidenti prebijani itd... epilog takve drzave iscitaj od 92-95.

Ne postoji policajac koji najebe, i to su price za malu djecu, koju vam plasiraju papci koji vole da pisu kazne... Nemaju interes bitno je da se radi da se vrati onih 20.000 KM sto je dao za posao toliko o tome.

I jedno najosnovnije pravilo iz psihologije ukoliko imas 500.000 nezaposlenih, nek samo 1% njih ne zeli da sabura.... imas ogroman pool za kriminalce sto u SFRY nije bilo u takvom omjeru.
vješalica

#2609 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

kolegione wrote:
vješalica wrote:
Sto ne mogu dezurnih statistickih mudrologa o ameriKi i evropi
paaaa
trebali bi se mozda izjednacit sa njima?
Ako bude pucao ubice nekoga napamet ni ktivog ni duznog
a isto tako nek ga policajac ucmeka a fala bogu imaju sve na raspolaganju da budi spremniji od klosara i propalica olosinskih
samo nek nabave prsluke i nek udaraju govna u glavusine
pa da vidimo
Napomenuo sam, da sam zadovoljan sto se covjek uspio odbraniti, evo jedna mala pricica [Ranih 2000 godina naš policajac iz specijalne kao najbolji policajac dobija da bude pozvan da radi u Americi, jer je bio spreman i uvijek pokazivao najbolje rezultate, treci dan na poslu pljacka banke i on dobije preko 10 metaka, pouka u Americi policajci imaju sve ovlasti ali se olako gine, svi znaju da su male sanse da prezivis ako ne pucas u policiju. ]

Mi naravno to ne zelimo, zelimo veci standard, a ne da policija i kriminalci pucaju po gradu jedni na druge :)

I NARAVNO ZELIMO SE IZJEDNACITI SA EUROPOM TO JE NAS INTERES, MOZDA JE TVOJ DA ZIVIS U PRIPIZDINI NEKOJ ALI NAS NIJE
ako već hoćeš da se izjednačis sa europom iako ona nije nikakvo mjerilo života ni kvalitete, onda u tom slučaju prestani srati i nekome inputirati da želi živti u pripizdini,kontaš?
kolegione

#2610 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kolegione »

vješalica wrote:
ako već hoćeš da se izjednačis sa europom iako ona nije nikakvo mjerilo života ni kvalitete, onda u tom slučaju prestani srati i nekome inputirati da želi živti u pripizdini,kontaš?
Ukoliko nije Europa mjera za tebe, da nije Turska? hahhahahaha
Izvini druze samo nemoj udarati sve kontam :)
Smijesan si sagovornik nemamo sta vise diskutovati.
vješalica

#2611 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

kolegione wrote:
vješalica wrote:
Ukoliko nije Europa mjera za tebe, da nije Turska? hahhahahaha
Izvini druze samo nemoj udarati sve kontam :)
Smijesan si sagovornik nemamo sta vise diskutovati.
tvoj odgovor je sve rekao koliki ti je domet života i shvatanja i ciljeva i poimanja kvaliteta
ja možda jesam smiješna ali ti si za lobotomije
Last edited by vješalica on 29/06/2016 11:41, edited 2 times in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2612 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

s avaza komentari

Ocigledno ga nisi poznavao i on nikoga nije ubio nego su njega ubili tako da je suvisno raspravljati jel ubica ili ne. Ubice i ne trebaju biti na ulici, a momak kao sto je on bio vrijedi mnogo vise nego sto mozete zamisliti,zato suvisne komentare zadrzite za sebe..

Covjek se valjda prepoznaje po velicini njegove duse, a ne po tome kako zaradjuje i slicno.. Da ste ga poznavali ne biste tako komentarisali, nadjite si zivot i ne komentarisite ako niste dovoljno upuceni, a ocigledno niste..
vješalica

#2613 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

komentarišu ovi europejci i likovi koji vode moderni život
shalla

#2614 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shalla »

uglavnomja wrote:
Dead Man Walking wrote:

negdje u sredini su normalni vjernici, vecina, brojcano, ali tiha i mirna vecina, koja se izgubi negdje izmedju ove dvije krajnosti. (mada nazalost i kod njih postoji opravdanje ili ublazavanje svega jer su to, zaboga, "nasi" :roll: )
Ama, uz dužno poštovanje, ne lupaj bezveze. Velika većina moje raje i porodice su ti neki, kako ti kažeš, normalni vjernici i među njima ne postoji NIJEDNA osoba koja opravdava ove debile, čak naprotiv. Bilo ko ko iskreno vjeruje u Boga ne može i ne smije opravdavati ovakav "wannabe gangster" način života! Ja im prvi želim da se svi međusobno porokaju pa nek im onda drugi pišu epitafe, i ovakvim i onim što sjednu za volan pa ubijaju nedužne ljude...
JThomas

#2615 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

shalla wrote:Julises, yebo li te matematika , nije ih 1000 izginulo :mrgreen:

JThomas, kao neko ko nastoji da koliko toliko praktikuje Islam, ne slažem se baš sa tim. Nemam sad vremena da ti elaboriram zašto ali mogu kad dođem kući, neće mi biti problem
ne kažem ja da ti nisi iskren, regularan, ili da nema takvih. naravno da ima takvih. ali to nije kritična masa i nikad neće biti. kritična masa i vladajući sistem vrijednosti su bruda izdrži i samo bog može suditi.

k'o što je i onomad bilo onih koji su najiskrenije vjerovali u samoupravni socijalizam, onih koji najiskrenije nisu bili nacionalisti, a jesu vjerovali u bratstvo i jedinstvo...ali nisu bili kritična masa. nije prevladalo. prevladali su neki drugi ciljevi.
kolegione

#2616 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kolegione »

Black swan wrote:s avaza komentari

Ocigledno ga nisi poznavao i on nikoga nije ubio nego su njega ubili tako da je suvisno raspravljati jel ubica ili ne. Ubice i ne trebaju biti na ulici, a momak kao sto je on bio vrijedi mnogo vise nego sto mozete zamisliti,zato suvisne komentare zadrzite za sebe..

Covjek se valjda prepoznaje po velicini njegove duse, a ne po tome kako zaradjuje i slicno.. Da ste ga poznavali ne biste tako komentarisali, nadjite si zivot i ne komentarisite ako niste dovoljno upuceni, a ocigledno niste..
Sta vele bio dobar momak, ja nikad nisam cuo za nekog u ovoj drzavi da je bio los, svi su bili ugledni gradjani, momak pucao na policiju covjece pljacka radnje skracuje radnicama vec tezak zivot mozda je to pozitivno hahahahaah boze sacuvaj
Tomahawk11
Globalni moderator

#2617 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

jer su to, zaboga, "nasi"
I onda kaze ne generalizira se :roll:
Sto su ''nasi'', sto napisu status Allaha mi, brat moj lijepi i sl. :-)
To, jednostavno, nije tacno. Ovakvi komentari su u rangu jedne kolegice s faxa koja je tamo nekad 2002. nakon godinu dana smogla snage da pita za skidanje glava sabljama u Sarajevu :-)
Ja ne znam da li ljudi koji komentarisu i onda napisu nesto sto nema veze s onim sto se zaista desava, da li oni fakat zive tu, ako da, onda se dobro trebaju zabrinuti. Ocigledno nesto nije u redu sa percepcijom stvarnosti.
uglavnomja

#2618 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by uglavnomja »

shalla wrote:
uglavnomja wrote:
Dead Man Walking wrote:
Ama, uz dužno poštovanje, ne lupaj bezveze. Velika većina moje raje i porodice su ti neki, kako ti kažeš, normalni vjernici i među njima ne postoji NIJEDNA osoba koja opravdava ove debile, čak naprotiv. Bilo ko ko iskreno vjeruje u Boga ne može i ne smije opravdavati ovakav "wannabe gangster" način života! Ja im prvi želim da se svi međusobno porokaju pa nek im onda drugi pišu epitafe, i ovakvim i onim što sjednu za volan pa ubijaju nedužne ljude...

malo neprecizno napisano :oops: , ovo ublazavanje se odnosilo na drugu krajnost, ne na ovu kriminalnu.
uglavnomja

#2619 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by uglavnomja »

Tomahawk11 wrote:
To, jednostavno, nije tacno. Ovakvi komentari su u rangu jedne kolegice s faxa koja je tamo nekad 2002. nakon godinu dana smogla snage da pita za skidanje glava sabljama u Sarajevu :-)
Ja ne znam da li ljudi koji komentarisu i onda napisu nesto sto nema veze s onim sto se zaista desava, da li oni fakat zive tu, ako da, onda se dobro trebaju zabrinuti. Ocigledno nesto nije u redu sa percepcijom stvarnosti.
da ponovim, do mene je, neprecizno napisano ... :oops:

nije se odnsilo na ove sitne kriminalce, nego na poznate ALIjevce koji nalaze opravdanje za neke druge uzase ucinjene u ime "vjere" :run:
Tomahawk11
Globalni moderator

#2620 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

uglavnomja wrote:
Tomahawk11 wrote:
da ponovim, do mene je, neprecizno napisano ... :oops:

nije se odnsilo na ove sitne kriminalce, nego na poznate ALIjevce koji nalaze opravdanje za neke druge uzase ucinjene u ime "vjere" :run:
To je nesto drugo. Vjeruj, svaki covjek koji ne ganja interes kroz vjeru se i od takvih distancira.
To su ti ekvivalenti novokomponovanim vehabijama koji drmnu Boga cim to niko ne vidi.
Daleko im kuca i jednim i drugim.
JThomas

#2621 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

kolegione wrote:
Black swan wrote:s avaza komentari

Sta vele bio dobar momak, ja nikad nisam cuo za nekog u ovoj drzavi da je bio los, svi su bili ugledni gradjani, momak pucao na policiju covjece pljacka radnje skracuje radnicama vec tezak zivot mozda je to pozitivno hahahahaah boze sacuvaj
to je to, sistem vrijednosti gdje niko nije loš, gdje lošeg nema, gdje sve može.

i religija je upregnuta, iskorištena i selektivno istumačena upravo u tu svrhu - pošto samo bog može suditi, čovjek ne može suditi - i onda sve ostalo može i sve prolazi. takvo tumačenje religije je jedan od temelja potpune amoralnosti ovog društva u praksi. tako se održava sistem kontrolisanog haosa, gdje je svakodnevni život običnog čovjeka potpuno haotičan - ali su novčani tokovi potpuno kontrolisani.

haos traje dok ne pružiš ruku za nešto gdje se vladajuća oligarhija "nalazi". jer te na ulici može ubiti kabadahija jer si ga krivo pogledao, zaganjati čopor pasa lutalica (namjerno pušten zakonskim rješenjima kojih nigdje nema), može ti fasada pasti na glavu, kad odeš bilo šta u administraciji da završiš - ne znaš hoćeš li završiti i hoće li ti tražiti papir koji juče na istom mejstu nije treba...ali kad pružiš ruku - onda ima države i onda nastupa savršeni red.
archi_a

#2623 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by archi_a »

samo pozitiva wrote:

prvo neka se izmjene uslovi za upotrebu oruzja od strane policije
supercali

#2624 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by supercali »

shalla wrote:Vjeruj mi debilna furka i ništa drugo, kad neko ima IQ na nivou sobne temperature šta drugo očekivati? Da žive npr. u Zagrebu na njihovim profilima bi pisalo "za dom spremni, U, Hvaljen Isus" i sl. Misle da tako daju sebi više na važnosti i valjda im to pumpa ego jer su svjesni da se ničim drugim u svom životu ne mogu istaknuti. Volio bih da se nekad nađeš u društvu normalnih, inteligentnih ljudi koji praktikuju Islam (koliko toliko) pa da vidiš da se ti ljudi također gnusaju svega ovoga čime smo okruženi, i da vidiš da nije vjera jedina tema o kojoj ti ljudi pričaju ;-)
pa niko i ne govori da je ovo iskljucivo vezano za islam
to je vezano za sve vjere
ne znam zasto odmah ovu vrstu opisa tumacite kao napad na vjeru
ovi su samo dokaz da pogresni ljudi i na pogresan nacin praktikuju vjerui i nikakve veze nema sa samom vjerom
Dr. Kuca

#2625 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dr. Kuca »

Zato sto je napisao nesta u stilu nasilna islamizacija.
Post Reply