Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

skupljac_zeljeza

#2601 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

Avetinho wrote:Kad smo vec kod matematike i fizike, moram jedan istinit dogadjaj o pravilu lijeve, a onda i desne ruke.

Nedavno sam boravio poslom u jednoj od zemalja Zaliva, gdje svi postuju Jasnu Knjigu i marljivo se trude da se dokopaju Dzenneta. Elem, jedno jutro na poslu crijeva mi saopste kako ih moram isprazniti, i tako ti se zaputim u halu.

U hali vise nema flasica, sada su tamo kao mali tusevi instalirani pored solje, i plus neka mala pipa iz koje curi voda nazad preko daske. Valjda sluzi da se lakse plakne pakas prsticima lijeve ruke.

Dok sam se trudio da olaksam dan, cujem da je i hala do moje okupirana, to stenje, to se napreze, sta ce, nije on kriv za tvrdu stolicu. Elem, po zavrsetku, ja ono pravilo lijeve ruke "zaboravim", i posluzim se obilno tariguzom, povucem vodu i uputim se ka lavabou da temeljito operem ruke, kako su me mama i tata ucili od djetinjstva. Uto je i onaj "komsija" zavrsio, izlazi iz hale, otresa mokre ruke i pravo za steku na izlazu. Gledam ja, covjek vjerovatno sve po Kuranu uradio, plakno pakas lijevom, ali nije ruke opro. Ne pise valjda tamo da treba i ruke oprat poslije. Gledam ja onu steku na vratima kako cu je se sad ja dohvatiti, pa brze bolje nafatam onog papira za susenje ruku, bar nesto da me zastiti od bakterija iz tudjuh crijeva.

Tako da se vise nisam ni s kim rukovao, samo po pravilu desne ruke mahnem prsticima u njihovom pravcu. Podsjetilo me kako su u pusaca uvijek dva prsta smedji od katrana, od upotrebe. Tako vjerovatno i u peraca guzice.
Ovo je kao da si ispričao priču o komšiji muslimanu koji ne pije samo uz ramazan. :mrgreen: Što se tiče čiščenja i higijene,tu najmanje ajetima i hadisima možeš manipulisati u ateističkom tefsiru. Posebno kada uzmeš u obzir da sve te naredbe o higijeni dolaze Poslaniku koji živi u kraju sa malo vode gdje se najčešće čuvala samo za piće i kuhanje pa moraš klanjati, a ne možeš ako ti nije (piše u svakom Ilmihalu):

Image
“...إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَيُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ”

“...Zaista Allah voli one koji se kaju i voli one koji se mnogo čiste!” (El-Bekare: 222)

“يٰأَيُّهَا ٱلْمُدَّثّرُ”(1) “قُمْ فَأَنذِرْ”(2) “وَرَبَّكَ فَكَبّرْ”(3) “وَثِيَابَكَ فَطَهّرْ”(4)

“O ti, pokriveni!”(1) “Ustani i opominji!”(2) “I Gospodara svoga veličaj!”(3) “I odjeću svoju očisti!”(4) (El-Muddesir: 1-4)

عَنْ أَبِي مَالِكِ الْأَشْعَرِي رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ قَالَ: “الطُّهُورُ شَطْرُ الْإِيمَانِ...”

Prenosi Ebu Malik El-Eš’ari, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Čistoća je dio imana...”
Avetinho

#2602 Re: Svijet bez religija

Post by Avetinho »

Problem je u tome sto "cistoca" za sto ljudi znaci sto razlicitih stvari. Ja sam siguran da je onaj "moj" iz hale mislio da je uradio sve sto mu je zapovijedjeno. Cist je, cim je plakno pakas kako treba. A i lijeva ruka je, sta fali ako je malo peksina, svakako jede samo desnom.
skupljac_zeljeza

#2603 Re: Svijet bez religija

Avetinho wrote:Problem je u tome sto "cistoca" za sto ljudi znaci sto razlicitih stvari. Ja sam siguran da je onaj "moj" iz hale mislio da je uradio sve sto mu je zapovijedjeno. Cist je, cim je plakno pakas kako treba. A i lijeva ruka je, sta fali ako je malo peksina, svakako jede samo desnom.
Fikhska pravila su sasvim jasna kada je u pitanju ta vrsta nečistoće na tijelu i odjeći bez obzira koja je ruka. Da se on valjao po travi pa mu ostale mrlje na rukama ili odjeći mogao bi klanjati ako nije u prilici da promijeni ili opere, ali sa takvim rukama poslije istinže i istibre, namaz mu nije ispravan. Ne samo na rukama nego je dovoljna kap na odjeći da ne može klanjati dok se ne presvuče.
Avetinho

#2604 Re: Svijet bez religija

Post by Avetinho »

skupljac_zeljeza wrote:
Avetinho wrote:Problem je u tome sto "cistoca" za sto ljudi znaci sto razlicitih stvari. Ja sam siguran da je onaj "moj" iz hale mislio da je uradio sve sto mu je zapovijedjeno. Cist je, cim je plakno pakas kako treba. A i lijeva ruka je, sta fali ako je malo peksina, svakako jede samo desnom.
Fikhska pravila su sasvim jasna kada je u pitanju ta vrsta nečistoće na tijelu i odjeći bez obzira koja je ruka. Da se on valjao po travi pa mu ostale mrlje na rukama ili odjeći mogao bi klanjati ako nije u prilici da promijeni ili opere, ali sa takvim rukama poslije istinže i istibre, namaz mu nije ispravan. Ne samo na rukama nego je dovoljna kap na odjeći da ne može klanjati dok se ne presvuče.
Pravo da ti kazem, za njegov namaz se ja nisam bio bas zabrinuo, nego sto je ukakanim rukama dirao kvaku na vratima, koju sam ja nakon njega takodjer morao dirati.
skupljac_zeljeza

#2605 Re: Svijet bez religija

Avetinho wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Pravo da ti kazem, za njegov namaz se ja nisam bio bas zabrinuo, nego sto je ukakanim rukama dirao kvaku na vratima, koju sam ja nakon njega takodjer morao dirati.
Bez obzira, kada je u pitanju javni wc, kakva ti je garancija da je brava čista i da se ne koristi čiščenje vodom.
Avetinho

#2606 Re: Svijet bez religija

Post by Avetinho »

skupljac_zeljeza wrote:
Avetinho wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Bez obzira, kada je u pitanju javni wc, kakva ti je garancija da je brava čista i da se ne koristi čiščenje vodom.
U pravu si, nikakva. Ali me zacudilo da se to desava u drzavi u kojoj je Kuran vrhunski zakon, i u kojoj se guzica mora prati lijevom rukom poslije nuzde, kako je propisano. Sta nedostaje tom propisu je da se ruke moraju oprati, jer ce ona dva prsta, kao kod pusaca, od upotrebe promijeniti boju, a ostalo stanovnistvo biti izlozeno teskim bolestinama.
skupljac_zeljeza

#2607 Re: Svijet bez religija

Avetinho wrote: Sta nedostaje tom propisu je da se ruke moraju oprati, jer ce ona dva prsta, kao kod pusaca, od upotrebe promijeniti boju, a ostalo stanovnistvo biti izlozeno teskim bolestinama.
Objasnio sam ti da je u propisima sve u kauzalnom odnosu. Moraš klanjati 5x dnevno, a ne možeš ako su ti ruke prljave od te vrste nečistoće. Imaš brojne hadise o pranju ruku prije i poslije jela itd...itd.... Zakonima ne nedostaje ništa nego nedostaje ispravnoj primjeni.
Avetinho

#2608 Re: Svijet bez religija

Post by Avetinho »

skupljac_zeljeza wrote:
Avetinho wrote: Sta nedostaje tom propisu je da se ruke moraju oprati, jer ce ona dva prsta, kao kod pusaca, od upotrebe promijeniti boju, a ostalo stanovnistvo biti izlozeno teskim bolestinama.
Objasnio sam ti da je u propisima sve u kauzalnom odnosu. Moraš klanjati 5x dnevno, a ne možeš ako su ti ruke prljave od te vrste nečistoće. Imaš brojne hadise o pranju ruku prije i poslije jela itd...itd.... Zakonima ne nedostaje ništa nego nedostaje ispravnoj primjeni.

Ti i ja kao da razgovaramo na dva razlicita jezika. COVJEK NIJE OPRAO RUKE NAKON VELIKOG ISTOVARA I PRANJA GUZICE LIJEVOM RUKOM. Slijedio je sve propise u Kuranu, po kome se pakas pere lijevom rukom, a jede se desnom.

Da li je poslije isao u dzamiju ili restoran ili kuci na punjene paprike, pa onda prekrsio propis, sasvim je nevazno u mom slucaju. Sta je mene zabrinulo je da je onom ukakanom rukom dirao steku, koju svi korisnici cenife moraju dohvatiti.
skupljac_zeljeza

#2609 Re: Svijet bez religija

Avetinho wrote: Sta nedostaje tom propisu je da se ruke moraju oprati...
I ja ti objasnim da se moraju oprati jer nije potpuna čistoća, a Muhammed a.s. nikada nije sjeo da jede dok nije oprao ruke. Nije samo wc u pitanju. Tastature, bankomati, tipke na liftu etc....
Česma na lavabou nam prvenstveno služi za pranje prljavih ruku. Stoga, nije nikakvo iznenađenje da je prljava, ali iznenađuje podatak da je ona mnogo prljavija i od WC-šolje. Na njoj se u proseku, kažu stručnjaci, nalazi čak 21 puta više bakterija nego na šolji. Kuhinjske česme su po tom pitanju još gore, na njima su naučnici našli u proseku i 44 puta više bakterija nego na šolji.

http://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/158 ... d-wc-solje
Plavo-bijeli

#2610 Re: Svijet bez religija

Post by Plavo-bijeli »

Imam nekoliko pitanja za muslimane sa foruma.

1. S obzirom da je po Islamu dozvoljeno imati sex sa ženom od onog dana kada je u pubertetu, zanima me kakvo je njihovo mišljenje o tome da je sasvim normalno imati odnos sa devetogodišnjom curicom, te u slučaju da imaju ženu od devet godina i da žive na prostoru gdje je dozvoljena pedofilija, da li bi poslušali Muhammeda, Kur'an i Allaha, ili bi još čekali na taj odnos ?
2- Kakvo je mišljenje muslimana sa foruma o tome da je po islamu dozvoljeno imati robove, da li bi imali iste, s obzirom da ih je i sam poslanik Muhammed imao.
3. Kur'an je dozvolio da muškarac može imati četiri žene. Poslije je objavljen ajet u kojem piše da je Muhammedu dozvoljeno imati ih više, koliko vidim imao ih je 13. Meni to izgleda da je Muhammed htio da ima više žena, te da je sam sebi objavio ajet kako bi dozvolio tako nešto. Kako vama to izgleda?
4. Muhammed je na početku tražio od vjernika da klanjaju 50 puta dnevno. Zbog čega? Da bi muslimanima lakše bilo poslije kad čuju da trebaju "samo" 5, ili je eksperimentisao dok nije vidio koliko su njegovi sljedebenici spremni dnevno odvajati vrijeme na molidbu.
5. Da li je bolje čitav život posvetiti Kur'anu, izučavanju istog, truditi se da postaneš hafiz, ili izučavati nauku i druge knjige, postati naučnik i truditi se da svima poboljšaš život na planeti?
6. Da li je ljudima danas uopšte potreban Kur'an, BIblija ili neke druge religijske knjige? Imamo primjer većinski ateističkih država, evo za primjer Evropa. Švedska, Holandija, Danska, Češka i tako dalje, sve zemlje i ljudi koji nikad nisu ni pročitali stranice Kur'ana, a žive boljim životima nego oni koji ga redovno čitaju.
7. Da možete živjeti u nekoj šerijatskoj državi, koju bi odabrali i zašto. Da možete birati između te šerijatske države i jedne od ovih gore ateistčkih koju bi prije odabrali i zašto?
8. Da se trudite da 20 godina pišete religijsku knjigu, , a da kao pripomoć imate literaturu kao što su religijske knjige prije nje i vremena na pretek, šta mislite koliko dobra, ili loša bi ta knjiga trebala da bude? Dvadeset godina.
9. Zbog čega je toliko bitno da žene pokrivaju kosu? Ko se to od muškaraca pali na kosu? Koliko znam više muškaraca ima foot fetish nego hair fetish, pa muslimanke ne moraju pokrivati stopala. Jel mislite da se onda cijele trebaju pokrivati, jer za one koji vole na primjer više stopala nego sise, kad vide stopala to im je ko da su vidjeli ženu golu.

Ako vam je puno odgovarati na ovoliko pitanja, odgovorite samo na prva dva.

Nemojte mi govoriti (što se tiče prvih par pitanja)da je u to vrijeme sve to bilo normalno(znam da jeste) jer je Kur'an i savjeti iz nj i uputstva za sva vremena, jer bi se onda moglo izbacivati šta se hoće i kako hoće. Na primjer, dovoljno je jednom dnevno uzeti abdest, jer sada imamo sapune/šampone i dosta smo čistiji jer živimo u boljim higijenskim uslovima.

Unaprijed hvala na odgovorima.
Last edited by Plavo-bijeli on 02/05/2016 17:32, edited 1 time in total.
Avetinho

#2611 Re: Svijet bez religija

Post by Avetinho »

skupljac_zeljeza wrote:
I ja ti objasnim da se moraju oprati jer nije potpuna čistoća, a Muhammed a.s. nikada nije sjeo da jede dok nije oprao ruke. Nije samo wc u pitanju. Tastature, bankomati, tipke na liftu etc....
Česma na lavabou nam prvenstveno služi za pranje prljavih ruku. Stoga, nije nikakvo iznenađenje da je prljava, ali iznenađuje podatak da je ona mnogo prljavija i od WC-šolje. Na njoj se u proseku, kažu stručnjaci, nalazi čak 21 puta više bakterija nego na šolji. Kuhinjske česme su po tom pitanju još gore, na njima su naučnici našli u proseku i 44 puta više bakterija nego na šolji.

Vidim ja, moram vise puta ponavljati poentu.

Ne radi se o tome da li treba prati ruke prije jela, prije dzamije, prije utakmice :D itd., nego o tome da po Kuranu ne moras prati ruke nakon sto si prsticima lijeve ruke pocistio supak nakon sranja, slijedeci upute iz Kurana, e da bi ti desna bila cista za rastike i pirjana.
skupljac_zeljeza

#2612 Re: Svijet bez religija

Avetinho wrote:
skupljac_zeljeza wrote:

Ne radi se o tome da li treba prati ruke prije jela, prije dzamije, prije utakmice :D itd., nego o tome da po Kuranu ne moras prati ruke nakon sto si prsticima lijeve ruke pocistio supak nakon sranja, slijedeci upute iz Kurana, e da bi ti desna bila cista za rastike i pirjana.
Ma nisi uvezao kako treba. Šta kaže Ebu Hurejre prenoseći nam hadise da Muhammed a.s. je uvijek bio pod abdestom tako kada bi izašao iz wc-a prvo bi prao ruke jer to je prva abdeska radnja. Ti nemaš u Kur'anu mnogo od propisa kako se čine nego slijedimo praksu Poslanika a.s. U Kur'anu nema čak ni kako se sabah klanja. Klanjamo ga kako je to radio Poslanik.

Nemoj da ti više ponavljam. Propisu ne nedostaje ništa. :mrgreen:
broj dva

#2613 Re: Svijet bez religija

Post by broj dva »

Plavo-bijeli wrote:Imam nekoliko pitanja za muslimane sa foruma.

1. S obzirom da je po Islamu dozvoljeno imati sex sa ženom od onog dana kada je u pubertetu, zanima me kakvo je njihovo mišljenje o tome da je sasvim normalno imati odnos sa devetogodišnjom curicom, te u slučaju da imaju ženu od devet godina i da žive na prostoru gdje je dozvoljena pedofilija, da li bi poslušali Muhammeda, Kur'an i Allaha, ili bi još čekali na taj odnos ?
2- Kakvo je mišljenje muslimana sa foruma o tome da je po islamu dozvoljeno imati robove, da li bi imali iste, s obzirom da ih je i sam poslanik Muhammed imao.
3. Kur'an je dozvolio da muškarac može imati četiri žene. Poslije je objavljen ajet u kojem piše da je Muhammedu dozvoljeno imati ih više, koliko vidim imao ih je 13. Meni to izgleda da je Muhammed htio da ima više žena, te da je sam sebi objavio ajet kako bi dozvolio tako nešto. Kako vama to izgleda?
4. Muhammed je na početku tražio od vjernika da klanjaju 50 puta dnevno. Zbog čega? Da bi muslimanima lakše bilo poslije kad čuju da trebaju "samo" 5, ili je eksperimentisao dok nije vidio koliko su njegovi sljedebenici spremni dnevno odvajati vrijeme na molidbu.
6. Da li je bolje čitav život posvetiti Kur'anu, izučavanju istog, truditi se da postaneš hafiz, ili izučavati nauku i druge knjige, postati naučnik i truditi se da svima poboljšaš život na planeti?
7. Da li je ljudima danas uopšte potreban Kur'an, BIblija ili neke druge religijske knjige? Imamo primjer većinski ateističkih država, evo za primjer Evropa. Švedska, Holandija, Danska, Češka i tako dalje, sve zemlje i ljudi koji nikad nisu ni pročitali stranice Kur'ana, a žive boljim životima nego oni koji ga redovno čitaju.
8. Da možete živjeti u nekoj šerijatskoj državi, koju bi odabrali i zašto. Da možete birati između te šerijatske države i jedne od ovih gore ateistčkih koju bi prije odabrali i zašto?
9. Da se trudite da 20 godina pišete religijsku knjigu, , a da kao pripomoć imate literaturu kao što su religijske knjige prije nje i vremena na pretek, šta mislite koliko dobra, ili loša bi ta knjiga trebala da bude? Dvadeset godina.
10. Zbog čega je toliko bitno da žene pokrivaju kosu? Ko se to od muškaraca pali na kosu? Koliko znam više muškaraca ima foot fetish nego hair fetish, pa muslimanke ne moraju pokrivati stopala. Jel mislite da se onda cijele trebaju pokrivati, jer za one koji vole na primjer više stopala nego sise, kad vide stopala to im je ko da su vidjeli ženu golu.

Nemojte mi govoriti (što se tiče prvih par pitanja)da je u to vrijeme sve to bilo normalno(znam da jeste) jer je Kur'an i savjeti iz nj i uputstva za sva vremena, jer bi se onda moglo izbacivati šta se hoće i kako hoće. Na primjer, dovoljno je jednom dnevno uzeti abdest, jer sada imamo sapune/šampone i dosta smo čistiji jer živimo u boljim higijenskim uslovima.

-----
1 Ne gledas godine nego kvaku, ako moze kvaku dokucit dovoljno je stara.
2 Pogledaj poslodavce u regiji pa ce ti se samo kazati.
3 Muha je bio muskarcina i mogo je pojebat 13 zena bez vijagre, ne kao onaj slinavac iz Nazareta.
4 Tu se vec radi o gresci u koracimq, naime kad je vidio bicepse i trbusnjake u raje prepo se da ce mu sve picke pokupit pa je sa 50 smanjio ma 5.
6 (obicno poslje 4 dodje 5 ali mozda te arapske brojke zbunjuju) da citiram nepoznatog umjetnika "betom beton samo beton" samo umjesto beton kuran.
7 'Ta ce Norveska, ionako su muslimanska drzava u naredni 100 godina.
8 Cujem da Saudijska Arabija ima majbolje kurave i koku pa tamo ako moze.
9 Ja bi samo prepiso kuran jer je savrsen.
10 Dvostruki razlog, da ustede na frizerfu i da se ne vuku za kosu kad se pomlate sa nekom drugom hanumom.

Nadam se da sada shvatas Islam i da ces se uskoro sunetit, vidimo se u Maoci.
Plavo-bijeli

#2614 Re: Svijet bez religija

Post by Plavo-bijeli »

Ups, peticu zaboravio, mora da je to neka opomena, znak, ili nešto treće. Inače ja sam vrlo ozbiljna pitanja postavio i očekujem ozbiljne odgovore, od muslimana.
skupljac_zeljeza

#2615 Re: Svijet bez religija

Plavo-bijeli wrote:Ups, peticu zaboravio, mora da je to neka opomena, znak, ili nešto treće. Inače ja sam vrlo ozbiljna pitanja postavio i očekujem ozbiljne odgovore, od muslimana.
Pa meni ovo više liči na retorička pitanja u kojima si ti već dao svoje viđenje. Svako drugo objašnjenje te neće zadovoljiti pa tako da ovo gore je za tebe tamam ozbiljno.
broj dva

#2616 Re: Svijet bez religija

Post by broj dva »

skupljac_zeljeza wrote:
Plavo-bijeli wrote:Ups, peticu zaboravio, mora da je to neka opomena, znak, ili nešto treće. Inače ja sam vrlo ozbiljna pitanja postavio i očekujem ozbiljne odgovore, od muslimana.
Pa meni ovo više liči na retorička pitanja u kojima si ti već dao svoje viđenje. Svako drugo objašnjenje te neće zadovoljiti pa tako da ovo gore je za tebe tamam ozbiljno.
---
Tako nekako sam i ja mislio.Pored onoliki sajtova gdje teolozi i imami i ostali daju odgovore dosao na forum sa hiljadu puta prozvakanim pitanjima...samo mu bombasi-samoubice fale na listi...
Avetinho

#2617 Re: Svijet bez religija

Post by Avetinho »

skupljac_zeljeza wrote:
Avetinho wrote:

Ma nisi uvezao kako treba. Šta kaže Ebu Hurejre prenoseći nam hadise da Muhammed a.s. je uvijek bio pod abdestom tako kada bi izašao iz wc-a prvo bi prao ruke jer to je prva abdeska radnja. Ti nemaš u Kur'anu mnogo od propisa kako se čine nego slijedimo praksu Poslanika a.s. U Kur'anu nema čak ni kako se sabah klanja. Klanjamo ga kako je to radio Poslanik.

E, ne moze tako. Kad se pakas pere lijevom a jede se desnom, onda je "po Kuranu". Ali ako se ruke ne peru poslije diranja usranog pakasa, onda je po po onome "kako je radio Poslanik". Meni se cini da je Kuran jedna Knjiga Nedovrsena.

Osim toga, nisam se ja zacudio sto Poslanik ne pere ruke poslije WC-a, nego onaj balvan sto je dirao kvaku usranom rukom, a cinio sve po Kuranu.

Kad je Poslanik vec toliko mario za higijenu, zasto postoji to pravilo lijeve i desne ruke? Toliko se to opere, kao varikinom, koza otpada i bijele kosti proviruju. Zasto postoji to pravilo proklete lijeve ruke? I zasto se ne hranimo u cenifi, kad je cenifa 21 puta cisca od kuhinje? Mora biti da je Poslanik najsladje datule jeo na klozetskoj solji.

Nadam se da odgovor nije "On zna najbolje zasto je to tako".
Smrcak15

#2618 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Avetinho wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Avetinho wrote:

E, ne moze tako. Kad se pakas pere lijevom a jede se desnom, onda je "po Kuranu". Ali ako se ruke ne peru poslije diranja usranog pakasa, onda je po po onome "kako je radio Poslanik". Meni se cini da je Kuran jedna Knjiga Nedovrsena.

Osim toga, nisam se ja zacudio sto Poslanik ne pere ruke poslije WC-a, nego onaj balvan sto je dirao kvaku usranom rukom, a cinio sve po Kuranu.

Kad je Poslanik vec toliko mario za higijenu, zasto postoji to pravilo lijeve i desne ruke? Toliko se to opere, kao varikinom, koza otpada i bijele kosti proviruju. Zasto postoji to pravilo proklete lijeve ruke? I zasto se ne hranimo u cenifi, kad je cenifa 21 puta cisca od kuhinje? Mora biti da je Poslanik najsladje datule jeo na klozetskoj solji.

To za pranje lijevom i desnom ti fakticki zivot znace. Hajde da se vratimo u pustinju u tom vremenu putujes danima pustinjom a imas samo malo vode za pice i nepomisljas da koristis za pranje poslije nuzde, imas jedan okrugli kamen koji se koristi za ciscenje poslije velike nuzde. Zamisli sad da fekalije dodju do prsta ako bi prao desno rukom a hoces da jedes sa istom rukom pa fekalije se opet vrate u tebe kroz usta dok jedes ono malo hljeba, otrovo bi se ko pacov od otrov. Jeli sad jasno zasto je vazno jednom da se peres da drugom jedes, mozda sad u nasem vremenu ne igra ulogu ali u tim vremenima itekako. Lahko je trabunjati sad kad imas od bidea pa do tusa, d ase operes sa kojom hoces rukom, ali brale vrati se unazad u vrijeme i putuj pustinjom pa ces tek onda da shvatis sto taj gospodar univerzuma daje instrukcije sta treba a sta netreba za koje ti mislis da su banalne stvari a rade ti se o glavi.
Smrcak15

#2619 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:Imam nekoliko pitanja za muslimane sa foruma.

5. Da li je bolje čitav život posvetiti Kur'anu, izučavanju istog, truditi se da postaneš hafiz, ili izučavati nauku i druge knjige, postati naučnik i truditi se da svima poboljšaš život na planeti?
6. Da li je ljudima danas uopšte potreban Kur'an, BIblija ili neke druge religijske knjige? Imamo primjer većinski ateističkih država, evo za primjer Evropa. Švedska, Holandija, Danska, Češka i tako dalje, sve zemlje i ljudi koji nikad nisu ni pročitali stranice Kur'ana, a žive boljim životima nego oni koji ga redovno čitaju.
7. Da možete živjeti u nekoj šerijatskoj državi, koju bi odabrali i zašto. Da možete birati između te šerijatske države i jedne od ovih gore ateistčkih koju bi prije odabrali i zašto?
8. Da se trudite da 20 godina pišete religijsku knjigu, , a da kao pripomoć imate literaturu kao što su religijske knjige prije nje i vremena na pretek, šta mislite koliko dobra, ili loša bi ta knjiga trebala da bude? Dvadeset godina.
9. Zbog čega je toliko bitno da žene pokrivaju kosu? Ko se to od muškaraca pali na kosu? Koliko znam više muškaraca ima foot fetish nego hair fetish, pa muslimanke ne moraju pokrivati stopala. Jel mislite da se onda cijele trebaju pokrivati, jer za one koji vole na primjer više stopala nego sise, kad vide stopala to im je ko da su vidjeli ženu golu.

kad nadjem vremena ja cu pokusati odgovoriti na pitanja
Krastavica

#2620 Re: Svijet bez religija

Post by Krastavica »

To za pranje lijevom i desnom ti fakticki zivot znace.
1. Hajde da se vratimo u pustinju u tom vremenu putujes danima pustinjom a imas samo malo vode za pice i nepomisljas da koristis za pranje poslije nuzde, imas jedan okrugli kamen koji se koristi za ciscenje poslije velike nuzde.
2. Zamisli sad da fekalije dodju do prsta ako bi prao desno rukom a hoces da jedes sa istom rukom pa fekalije se opet vrate u tebe kroz usta dok jedes ono malo hljeba, otrovo bi se ko pacov od otrov.
3. Jeli sad jasno zasto je vazno jednom da se peres da drugom jedes, mozda sad u nasem vremenu ne igra ulogu ali u tim vremenima itekako.
4.Lahko je trabunjati sad kad imas od bidea pa do tusa, d ase operes sa kojom hoces rukom, ali brale vrati se unazad u vrijeme i putuj pustinjom pa ces tek onda da shvatis sto taj gospodar univerzuma daje instrukcije sta treba a sta netreba za koje ti mislis da su banalne stvari a rade ti se o glavi.

Odg. :

1. Ne idem u pustinju bez vode , nisam levat , a sta ce mi kamen jel? Da ga vucaram za sobom nako' usranog .
2. Necu da zamisljam uopste jer postojala je trgovina sa zemljama sa istoka valjda su konjine skontale za sta sluze kineski stapici .
3. Nije mi jasno , imam safuna
4. Instrukcije ne trebaju vec su implementirane u samu srz , posmatraj malo dijete do 2-3 godine kad nosi pelene i ukaki se odma ga srklet hvata jer mu smeta , ne voli niko pesinav hodat pa ni malo dijete .

Ako je neko pesin onda je pesin , djaba mu i bide ako okolo usran hoda , licno ja svoj pakas tretiram lijevom ako te to interesuje :D
Avetinho

#2621 Re: Svijet bez religija

Post by Avetinho »

Smrcak15 wrote:
Avetinho wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Ma nisi uvezao kako treba. Šta kaže Ebu Hurejre prenoseći nam hadise da Muhammed a.s. je uvijek bio pod abdestom tako kada bi izašao iz wc-a prvo bi prao ruke jer to je prva abdeska radnja. Ti nemaš u Kur'anu mnogo od propisa kako se čine nego slijedimo praksu Poslanika a.s. U Kur'anu nema čak ni kako se sabah klanja. Klanjamo ga kako je to radio Poslanik.

To za pranje lijevom i desnom ti fakticki zivot znace. Hajde da se vratimo u pustinju u tom vremenu putujes danima pustinjom a imas samo malo vode za pice i nepomisljas da koristis za pranje poslije nuzde, imas jedan okrugli kamen koji se koristi za ciscenje poslije velike nuzde. Zamisli sad da fekalije dodju do prsta ako bi prao desno rukom a hoces da jedes sa istom rukom pa fekalije se opet vrate u tebe kroz usta dok jedes ono malo hljeba, otrovo bi se ko pacov od otrov. Jeli sad jasno zasto je vazno jednom da se peres da drugom jedes, mozda sad u nasem vremenu ne igra ulogu ali u tim vremenima itekako. Lahko je trabunjati sad kad imas od bidea pa do tusa, d ase operes sa kojom hoces rukom, ali brale vrati se unazad u vrijeme i putuj pustinjom pa ces tek onda da shvatis sto taj gospodar univerzuma daje instrukcije sta treba a sta netreba za koje ti mislis da su banalne stvari a rade ti se o glavi.
Bas ti hvala na objasnjenju. Jedino mi je nejasno zasto danas u cenifama imamo ibrike i nake tuseve i cjevcice umjesto jednog bijelog kamena, kako nam je Gospodar propisao. Pogledaj onaj post gore: "Treba ciniti onako kako je Poslanik cinio".

Osim toga, ni ti nisi dobro shvatio moju poentu, bas kao ni Skupljac. Ne cudim se ja toliko sto se muslimani pridrzavaju besmislenih rituala i dogmi koji su nekad bili propisani beduinima, nego sto neki muslimani koji se slijepo pridrzavaju tih rituala i dogmi, kao npr. "pravila lijeve ruke" ne peru ruke nakon diranja usranog supka. Jedino mi je objasnjenje da je Gospodar zaboravio staviti jos jedno korisno pravilo u Uputstvo za upotrebu. Ali cekaj! Kako ce ljudska rasa prati ruke poslije supka, kad u pustinji nema vode! Kako je Gospodar mogao pomisliti da negdje drugo mozda ima vode za pranje ruku. Hmm. Hoces sugerisati da Jasna Knjiga nije namijenjena ljudskom rodu, nego pustinjskim plemenima?

Ako zvucim zbunjen, to je zato sto sam zbunjen.
Plavo-bijeli

#2622 Re: Svijet bez religija

Post by Plavo-bijeli »

skupljac_zeljeza wrote:
Pa jesam dao na svako svoje mišljenje direktno ili indirektno. Zanima me vaš način razmišljanja i kako prelazite preko tih stvari koje su normalne u islamu, a kose se sa zdravom logikom, tj koje opravdanje imate u glavi, sami sebi.

Neki dan mi hladno momak mlađi odgovori preko fejsbuka, musliman veliki, reko šta islam kaže kad muškarci mogu imat odnos sa ženom, kaže čim uđe u pubertet. Pa reko bi li ti imao odnos sa svojom ženom ukoliko ona ima 9 godina, kaže bi, ako to država dozvoljava. Znači neki će čak pristati da kažu nešto, pa makar im to nije u redu, sve dok islam to podržava.
Krastavica

#2623 Re: Svijet bez religija

Post by Krastavica »

A zamisli ti sad da se nekom takvom sa takvim stavom desi da mu dijete tj. kcerkica primi belegiju u npr. 12-oj godini . Sta bi taj degenerik onda uradio ??
S4mpion

#2624 Re: Svijet bez religija

Post by S4mpion »

Plavo-bijeli wrote: Pa jesam dao na svako svoje mišljenje direktno ili indirektno. Zanima me vaš način razmišljanja i kako prelazite preko tih stvari koje su normalne u islamu, a kose se sa zdravom logikom, tj koje opravdanje imate u glavi, sami sebi.
Šta je za tebe zdrava logika?

Znaš li uopšte definisat pojam zdrave logike?
Plavo-bijeli

#2625 Re: Svijet bez religija

Post by Plavo-bijeli »

Može li neko meni prvo odgovoriti na moja pitanja, osim Smrcka, ili ako ništa barem sebi odgovoriti na pitanja?! Postavljate meni potpitanja, a niko nije spreman ni na jedno od mojih 9 da odgovori.
Locked