Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#2601 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

:thumbup:
Odlicno sroceno. :thumbup:

Nazalost, sada ces imati priliku da se blisko susretnes sa demokratskim viseumljem BHS torovskih matricara :D
Jer, ne smijemo zaboraviti da je danas - bitno biti.... :lol: :lol: :lol:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2602 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Domaci izdajnik »

Image

Džaba trolovima pišete :oops:
Dozer

#2603 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

E, ali i danas nas smatraju jednom od najozbiljnijih drzava na planeti, nemojte zajebavat'.
Mislim, koja to jos drzava ima tri predsjednika?! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Zar to nije jedan od najozbiljnijih znakova ogromne ozbiljnosti?! Pa ni Amerika sa svojih 250 miliona stanovnika nema tri predsjednika, pa eto...vidite vi onda kakvi smo mi zajebani igraci ;)

P.S. Ovo sta je kod nas ni Monthy Paytoni ne bi mogli smisliti, zajedno sa Jim Carryijem i Jerryijem Louisom :lol: :lol: :lol:
spreca

#2604 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

PeppermintSA wrote:Ova rasprava je smiješna. Porediti Jugoslaviju sa današnjom BiH je kao porediti Španiju sa Burundijem. Doslovno.

Neću ulaziti u priče o socijalnoj državi, jer je ta tema prežvakana. I pticama na grani je jasno da su u rahmetli Jugoslaviji građani živjeli mnogo, mnogo bolje nego što žive u ovim banana republikama. To se naprosto može izmjeriti. Svaki pokušaj negiranja toga je ništa do klasične demagogije. Ljudi su bili zaposleni, stambena pitanja su bila riješena, penzije su bile relativno visoke i na vrijeme isplaćivane, školarine nisu postojale, svi radnici su ljetovali, postojale su zimnice, bonovi itd. itd. Moja rahmetli nana je bila nepismena čistaćica, a dobila je 70-i-neke godine novi stan u tada novom naselju Alipašino Polje. Iškolovala je tri sina, nikad nije bila gladna, a radila je, ponavljam, kao čistaćica u srednjoj umjetničkoj školi. To su naprosto notorne činjenice.

E sad, jačina i snaga jedne države se mjeri i u drugim poljima. Rahmetli Jugoslavija nikad nije, poput nas danas, bila suzdržana u UN-u kada je došlo do glasanja za prava nekih potlaćenih naroda. Nikad se rahmetli Jugoslaviji nije moglo desiti da ne digne ruku za Palestinu u UN-u, nikad se rahmetli Jugoslaviji nije moglo desiti da sarađuje sa Južnoafričkom Republikom, s kojom pri tom nismo imali diplomatske odnose 30+ godina, kako bi se uvukla u šupak Amerikancima i Englezima. Nikad se nije moglo desiti rahmetli Jugoslaviji da njeni građani koji rade u inostranstvo ne dobiju tretman građanina prvog svijeta.

Ja sam bio Jugosloven u inostranstvu, radeći za neke naše firme po tzv. zemljama trećeg svijeta. To je bila zemlja sa reputacijom i renomeom. Sa svojim ozbiljnim diplomatskim službama, ozbiljnom aviokompanijom, ozbiljnim predstavništvima širom svijeta, ozbiljnim ambasadama u najluksuznijim kvartovima velikih svjetskih metropola, ozbiljnom i čistom vanjskom politikom. Ti si, kao građanin Jugoslavije, svugdje bio uvažavan.

Nije se moglo desiti da neko sleti u Jugoslaviju iz Tunguzuje - bio jugoslovenski građanin ili stranac - a da zdravstvena služba odmah nereaguje kako bi vidjela ako je došao zaražen s nekom egzotičnom bolešćinom. Nije se moglo desiti da tebe kao stranca maltretiraju u, lupam, Kuvajtu a da se jugoslovenska ambasada, nalik američkoj, odmah ne sazove i stane u zaštitu svog građanina kojem se zatim domaćin počne uvlačiti u šupak. Nije se moglo desiti da jugoslovenski sportisti nemaju novca povesti svoje trenere na Olimpijske igre kao što je slučaj s nama danas.

To je bila jedna preozbiljna zemlja koju je svjetska zajednica upravo tako i posmatrala - preozbiljno. To je bila zemlja u kojoj si mogao da živiš od svog rada, u kojoj su ''najveći korupcioni skandali'' bili vezani za političare i nelegalno stečene vikendice od 65 kvadrata, u poređenju s današnjim Twist Towerima, Poljine Hillsima isl. To je bila zemlja u kojoj se nisu mogle desiti poplave nalik zadnjih jer je država obezbijeđivala to. To je bila zemlja u kojoj se jedno Skoplje uspijelo izdići iz strave i užasa nakon onakvog jednog zemljotresa. To je bila zemlja koja je bila u stanu organizovati Olimpijske igre u Sarajevu, svjetsko i evropsko prvenstvo u košarci, univerzijadu, finale tadašnjeg Kupa šampiona, finale Evropskog prvenstva u fudbalu, Svjetsko prvenstvo u ženskoj košarci i rukometu, Svjetsko prvenstvo u stonom tenisu itd. itd.

To je bila zemlja u kojoj si imao 67 izdavačkih kuća, 26 filmskih produkcijskih kuća, 19 baleta, na hiljade funkcionalih kina i na stotine pozorišta. To je bila zemlja u koja je izgradila kompletan bliski istok, koja je poklanjala brodove raznoraznim Maltama i Sudanima, to je bila zemlja koja je bila zamoljena da pošalje kontigent mirovnih trupa na Sinaj, to je bila jedna ozbiljna zemlja kakvu mi više nikad, pa ni za 500 godina nećemo doživjeti.
Zato je selo jebalo jeza
PeppermintSA

#2605 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PeppermintSA »

spreca wrote: Zato je selo jebalo jeza
Sela su hranila cijelu državu. Gdje su sela danas?
supercali

#2606 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Leons wrote:
supercali wrote:
Leons wrote:
Evoluirala za vrijeme Turaka? :lol: Bosanac je komunisticka kovanica. Nemojte ljudi biti smijesni.
Rijec Bosnjak nije nikakva enigma vise, oznacava pripadnika historijske slavenske nacije iz Bosne koja je historijskim okolnostima postala vecinski muslimanska. I to je to.
Znaci franc ferdinand i ovi njegovi bili komunisti
Cestitam mislim da si ti prvi i jedini covjek na svijetu koji je to rekao tj napisao
Sta Franz Ferdinand?
Britanski bend
Sta historijska slavenska nacija?
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#2607 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sabina1 »

Nismo mi krivi sto zivimo u parodiji od drzave....drzave u kojoj ne vlada vladavina prava vec vladavina sile.
Mi smo zrtve

Krivi su upravo oni koji angazuju forumske advokate za pisanje nebuloza i jedni i drugi jedu zlatnim kasikama sbi ostali smo zrtve...

Dozer pozdrav
enko 1964
Grijem se na: južnu interkonekciju

#2608 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by enko 1964 »

Dozer wrote:E, ali i danas nam smatraju jednom od najozbiljnijih drzava na planeti, nemojte zajebavat'.
Mislim, koja to jos drzava ima tri predsjednika?! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Zar to nije jedan od najozbiljnijih znakova ogromne ozbiljnosti?! Pa ni Amerika sa svojih 250 miliona stanovnika nema tri predsjednika, pa eto...vidite vi onda kakvi smo mi zajebani igraci ;)

P.S. Ovo sta je kod nas ni Monthy Paytoni ne bi mogli smisliti :lol: :lol: :lol:
Znam za smo jednu zemlju koja je imala nešto veći broj članova predsjedništva. :D
Doduše, brojka je kasnije prilično smanjena :D

"Председништво СФРЈ конституисано је 29. јула на заједничкој седници свих већа Савезне скупштине. Оно је тада имало 23 члана — по 3 из сваке републике, 2 из сваке покрајине и председник Републике, који је истовремено обављао функцију председника Председништва СФРЈ. Чланове Председништва СФРЈ бирале су републичке и покрајинске скупштине.
По Уставу из фебруара 1974. године, његова права улога наступила би тек после смрти доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза Тита."
spreca

#2609 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

PeppermintSA wrote:
jesu hranili ali su ostali sirotinja......danas su sela male carsije po svim parametrima
Dozer

#2610 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Ali je bio SAMO 1 predsjednik drzave. Mi imamo - 3 :D
Pa se oni nesto, k'o fol, rotiraju :lol: :lol: :lol:

K'o u svakom dobrom cirkusu, gdje ima ringispil :D
Last edited by Dozer on 02/09/2015 15:58, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#2611 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:
detroit-mercy wrote:
nosara wrote:
Jel stoka birala i izabrala...? Bujrum demokratije, kontejnera, narodnih kuhinja...i dijaspore, ko je imao srecu... :D
Stoka je birala sto joj je bilo ponudjeno. I nije imala neki pretjerani izbor.
Komunisti su vlast predali na pladnju jer nisu znali sta i kako dalje.
Da su zapucali, bilo bi "diktatura"... :-)

Ciji je problem sto je birano i izabrano smece...? Mogli su volovi birat Antu i Nijaza... Sami pali sami se ubili...
Nosara, smataram da nisi politicki nimalo naivan. Sa Njofrom u Hrvatskoj i Slobom u Srbiji, mogli su i Titu iz mezara reinkarnirat ili klonirat, bilo bi sto bi bilo.
spreca

#2612 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

Dozer wrote:Ali je bio SAMO 1 predsjednik drzave. Mi imamo - 3 :D
Pa se oni nesto, k'o fol, rotiraju :lol: :lol: :lol:
tad ih je bilo 8 a sad 3...isti kurac samo drugo pakovanje
Dozer

#2613 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Ne, neee... TO su bili clanovi predsjednistva, kao i danas, ali je Tito bio predsjednik drzave. 1 covjek, kao i svugdje u svijetu. Mi to, u stvari, danas nemamo, nego imamo ta 3 hajvana koji se mijenjaju na foteljli rpedsjedavajuceg predsjednistva, a to bi valjda trebalo da predstavlja trenutnog predsjendika drzave.

Naravno, to je = nidje veze s pamecu. :D
PeppermintSA

#2614 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PeppermintSA »

spreca wrote:
PeppermintSA wrote:
jesu hranili ali su ostali sirotinja......danas su sela male carsije po svim parametrima
Čekaj, ti mene želiš ubijediti da je na selima bilo gore za vrijeme Broza nego što je sada?
spreca

#2615 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

Dozer wrote:Ne, neee... TO su bili clanovi predsjednistva, kao i danas, ali je Tito bio predsjednik drzave. 1 covjek, kao i svugdje u svijetu. Mi to, u stvari, danas nemamo, nego imamo ta 3 hajvana koji se mijenjaju na foteljli rpedsjedavajuceg predsjednistva, a to bi valjda trebalo da predstavlja trenutnog predsjendika drzave.

sta je bilo posle tite
spreca

#2616 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

PeppermintSA wrote:
Čekaj, ti mene želiš ubijediti da je na selima bilo gore za vrijeme Broza nego što je sada?
nemam te sta ubjedjivati....i tada isad zivim na selu
Dozer

#2617 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

spreca wrote:
Dozer wrote:Ne, neee... TO su bili clanovi predsjednistva, kao i danas, ali je Tito bio predsjednik drzave. 1 covjek, kao i svugdje u svijetu. Mi to, u stvari, danas nemamo, nego imamo ta 3 hajvana koji se mijenjaju na foteljli rpedsjedavajuceg predsjednistva, a to bi valjda trebalo da predstavlja trenutnog predsjendika drzave.

sta je bilo posle tite
Pocetak raspada ;)
PeppermintSA

#2618 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PeppermintSA »

spreca wrote:
PeppermintSA wrote:
Pa koliko ja vidim, tebi smeta to što su sela tada bila sela, dok su sada prerasla u ''čaršije''.
Objektivni navijac

#2619 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Objektivni navijac »

Drzava da bi prakticno osim i tehnicki bila drzava,mora imati odredjenu velicinu. Povrsinski,populaciono,ekonomski -to sve skupa indicira i vojnu snagu.BiH i ex yu drzave to jednostavno nemaju,to su smijurije od drzava.
Jugoslavija je bila dovoljno velika,dovoljno po svakom od parametara. Jugoslavija je imala potencijal,ex -yu drzave su smjehoteka. Isprdci. Najbolji primjer ,kojim se to moze plasticno opisati je kurac,muski polni organ ,latinski penis. Penis od 5-6 cm je tehnicki penis,moze obaviti sve funkcije-spolne i sve ostale ali ipak nije to to :mrgreen: Da bi penis bio penis,treba bar 20 cm. Tako ti je sa Jugoslavijom i ex yu drzavama !
detroit-mercy

#2620 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Objektivni navijac wrote:Drzava da bi prakticno osim i tehnicki bila drzava,mora imati odredjenu velicinu. Povrsinski,populaciono,ekonomski -to sve skupa indicira i vojnu snagu.BiH i ex yu drzave to jednostavno nemaju,to su smijurije od drzava.
Jugoslavija je bila dovoljno velika,dovoljno po svakom od parametara. Jugoslavija je imala potencijal,ex -yu drzave su smjehoteka. Isprdci. Najbolji primjer ,kojim se to moze plasticno opisati je kurac,muski polni organ ,latinski penis. Penis od 5-6 cm je tehnicki penis,moze obaviti sve funkcije-spolne i sve ostale ali ipak nije to to :mrgreen: Da bi penis bio penis,treba bar 20 cm. Tako ti je sa Jugoslavijom i ex yu drzavama !
Norveska ima 5 miliona stanovnika, Finska ima 5 million stanovnika, Luxemburg :mrgreen: ???. Dzabe Indiji sto je 1.1milijardu odnosno kurcina pogolema kad bi svi u Finsku i Norvesku da imaju male kurcice :mrgreen: .
spreca

#2621 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

Dozer wrote:
spreca wrote:

sta je bilo posle tite
Pocetak raspada ;)
ja isto branim tu drzavu u nekim segmentima....ali kad vidim pretjerivanje onda mi se digne pritisak kontas
detroit-mercy

#2622 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

PeppermintSA wrote:
spreca wrote:
PeppermintSA wrote:
Pa koliko ja vidim, tebi smeta to što su sela tada bila sela, dok su sada prerasla u ''čaršije''.
Selo/seljak je bio dobro zavaljen u proslom sistemu samo sto je to nekima tesko objasniti. Ideoloski, selo je bilo reakcionarno, neprijateljski element nasuprot proleteru. Moras da skontas na kojoj ideologiji je drzava pocivala.
spreca

#2623 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

PeppermintSA wrote:
spreca wrote:
PeppermintSA wrote:
a tebe muci to sto selo vise nehrani citavu drzavu?
piupiu

#2624 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

spreca wrote:
PeppermintSA wrote:
Spreča, Jugoslavija je 1945. imala višak seoskog stanovništva, i izmedju 1945. i 1956. broj ruralnog stanovništva opao je sa 80 na 50%. Dakle, ti ljudi su dovedeni u grad i pretvoreni u radništvo. 1985. broj seoskog stanovništva je bio 4.2 miliona, 1956. 10 miliona. Opala je i površina obradjenog (ne obradivog) zemljišta, ali minimalno, a broj traktora se povećao sa 15,000 1956. na 880,000 1985. Dakle, i potreba za radnom snagom se smanjila. Da bi se poboljšao status ratara, dizale su se cijene poljoporivrednih proizvoda.

Problem industrijalizacije je što je ona bila prvi poratni odgovor na problem viška seoskog stanovništva oko kojeg je krenula čitava havarija u prvoj Jugoslaviji; a kad se taj problem počeo rješavati, nastale su nove vrste problema, pa su da bi poboljšali položaj poljoprivrednika, dizali cijene poljoprivrednih proizvoda (za 10 godina izmedju 75-85 za 1500%) ... itd ... najosnovniji problem druge Jugoslavije je bio taj što su sabili razvojni period jednog društva u 30 godina, jednostavno, nisu imali izbora; takve putanje razvoja društva su istorijski presedani, a ne standardi. Da je to trajalo 200 godina, manji bi bio efekat na seosko stanovništvo.

Kad se kaže da su oni izgradili zemlju, oni su je bukvalno izgradili. A, izgradili su je jer je seljak navikao da radi, i ta prva generacija poslije rata je zapravo i bila generacija ljudi naviknutih na rad, ljudi sa sela, ljudi sa mentalitetom sagradi svojim rukama. I svaka im čast na tome. Generacijama im treba skidati kapu na onome što su napravili.

:kakoste:
detroit-mercy

#2625 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:
spreca wrote:

sta je bilo posle tite
Pocetak raspada ;)
Znaci Juga je mogla opstati samo za Titina zivota, ne cini li ti se da je onda tako mocna drzava bila na slabim temeljima :skoljka: . Ulazis u malo zajebanije podrucje.
Post Reply