Jemen

Post Reply
insomnia78

#2601 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

Opetja033 wrote:Predlazem da se otvori zajednicka tema o zaljevskim monarhijama - KSA, Bahrein, Katar, UAE, Kuvajt. Ima desavanja, pogotovo u Saudiji a i unutrasnja politika tih zemalja itekako utice i na ostatak BI i na ostatak svijeta.

Ne znam da li se ostali slazu? Komentari @Gojenog bi itekako dobili na tezini na zasebnoj temi.
Otvaraj
Potrebna je
Challenger__

#2602 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Opetja033 wrote:Predlazem da se otvori zajednicka tema o zaljevskim monarhijama - KSA, Bahrein, Katar, UAE, Kuvajt. Ima desavanja, pogotovo u Saudiji a i unutrasnja politika tih zemalja itekako utice i na ostatak BI i na ostatak svijeta.

Ne znam da li se ostali slazu? Komentari @Gojenog bi itekako dobili na tezini na zasebnoj temi.
100 %! Već sam rekao Sa'voxu da preimenuje temu, ali me nije poslušao. Najjednostavnije rješenje: Ovu temu preimenovati u "Arabijski poluotok" ili "Arabijsko poluostrvo".

Image

Taj naslov objedinjava sve.

AntiChe, nagovori Sax-a da preimenuje temu. Ako ne bude htio, otvori ti (ili ja, mogu večeras) novu temu, a neka je Čmoljo objedini sa ovom.
Co0l

#2603 Re: Jemen

Post by Co0l »

Gojeni H wrote:
Co0l wrote:Rijad pred padom...
Nije pred padom ali je previse dogadjanja u zadnje vrijeme.
Tvita se mnogo stosta u zadnje vrijeme, ali ljudi kojima je bezbijednost hljeb, isticu da se zadnje saopstenje od strane Daisa mora uzeti veoma ozbiljno.
Nama poziv "za vracanje svete zemlje u muslimanske ruke" moze nesto znaciti ili ne, ali istice se akcenat na to da se "sveta zemlja" ne zove saudijskom. Dakle, negira im se "vlasnistvo" nad istom.

Zemlja Sauda ima barem 2 problema:

- Dais, sa mogucim aktivnostima u Istocnoj provinciji prema sitima i strancima. Skoro je ubijen jedan Juznoafrikanac u Kobaru.
- Hutiji. Skoro su uletili u rejonu Sab-tah ili Sam-tah, 4 vojnika samo pobacali oruzje i uhvatili maglu. Ratnicki duh i motiviranost na djelu.
Skoro su poslali 40-u oklopnu brigadu (zovu je strajk fors) na granicu kao odgovor. Navodno da je sada na granici tenk do tenka.

U isto vrijeme, postoje indikacije da bi moglo doci do formalnog ujedinjenja Daisa i AK u Jemenu. S obzirom da je AK u jednom trenutku, prije hutijevske pobune, drzala skoro trecinu teritorije zemlje, ovo uujedinjenje se ne smatra samo formalnim.
Naravno.Bezbjednosne sluzbe koje iole drze do sebe i manje stvari od aktuelnih bi trebale shvatati ozbiljno i to rade.
Opetja033

#2604 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

Ne vjerujem u ujedinjenje Daesha i AQ u Jemenu. Najglasniji ogranak AQ protiv Daesha je jemenski a uzgred i najjaci. U principu danas kada se govori o AQ, uglavnom se misli na ogranak u Jemenu.
Fantassin

#2605 Re: Jemen

Post by Fantassin »

Opetja033 wrote:Ne vjerujem u ujedinjenje Daesha i AQ u Jemenu. Najglasniji ogranak AQ protiv Daesha je jemenski a uzgred i najjaci. U principu danas kada se govori o AQ, uglavnom se misli na ogranak u Jemenu.
Samo da ne zaboravite da je sve ovo tuca regionalnih igraca... S.Arabije i Irana ;-)
Challenger__

#2606 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Saudijsko razaranje svjetske kulturne baštine:

Image

:arrow: LINK
Opetja033

#2607 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

Houthiji korite svjetsku bastinu kao svoje polozaje kako bi mogli okriviti Saudijce za unistenje istih :oops:
Juliuscezar

#2608 Re: Jemen

Post by Juliuscezar »

A poznato je koliko su saudijci osjetljivi prema historijskoj bastini :D
Opetja033

#2609 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

bhnapoleon1 wrote:A poznato je koliko su saudijci osjetljivi prema historijskoj bastini :D
:lol: :thumbup:
Challenger__

#2610 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Opetja033 wrote:Houthiji korite svjetsku bastinu kao svoje polozaje kako bi mogli okriviti Saudijce za unistenje istih :oops:
Nagađanje, a ne činjenica. Čnjenica: Huti su u svojoj zemlji, a Saudi u tuđoj, nepozvani.
dječak sa šibicama

#2611 Re: Jemen

Post by dječak sa šibicama »

Challenger__ wrote:
Opetja033 wrote:Houthiji korite svjetsku bastinu kao svoje polozaje kako bi mogli okriviti Saudijce za unistenje istih :oops:
Nagađanje, a ne činjenica. Čnjenica: Huti su u svojoj zemlji, a Saudi u tuđoj, nepozvani.
Ma daj, Huti se jos usudjuju braniti, mislim kakav bezobrazluk, brane se u svojoj zemlji od napada susjedne Arabije.

Stvarno su bezobrazni i nisu fer.
Opetja033

#2612 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:
Pa to vam je standardna izvlakusa kada Assadova avijacija u Siriji djeluje po civilnom stanovnistvu, iako Amnesty International tvrdi da to radi CILJANO.

A da nisi malo licemjeran i da nemas duple standarde sada? Pozvani su Saudi, od strane legitimnog i legalnog predsjednika Jemena, koncenzusom izabranog kao prijelazno rijesenje. Jucer/jutros pises o stolicama u UN-u, da mogu pozvati koga god zele u Siriju, ovo, ono. Licemjerno do bola.
Challenger__

#2613 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Strukture vlasti ne čini samo predsjednik nego vlada koja se davno raspala. Hadi nije apsolutni monarh. Ne proističe suverenitet zemlje iz šefa države u egzilu, nego iz naroda koju reprezentuju svi nivoi vlasti.

Ne razlikuješ legitimnu podršku od otvorene agresije.
Challenger__

#2614 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Primjer. Janukovič, Ukrajina. Tada legitmni šef države, ali mu se vlada raspala, a u parlamentu (što milom, što silom) promjenjen odnos snaga. Njegov poziv u egzilu (uputio RF) ne vrijedi ni 5 para.

Ista stvar je sa Hadijem.
Opetja033

#2615 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:Strukture vlasti ne čini samo predsjednik nego vlada koja se davno raspala. Hadi nije apsolutni monarh. Ne proističe suverenitet zemlje iz šefa države u egzilu, nego iz naroda koju reprezentuju svi nivoi vlasti.

Ne razlikuješ legitimnu podršku od otvorene agresije.
Hadi ima legitimitet o kakvom Bashar al Assad samo moze sanjati. TO je neupitna cinjenica, ostalo su samo jeftini spinovi.
Challenger__

#2616 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

:lol:

Hadi i legitimitet... Hadi vlast ne bi vidio da nije bilo "proljeća". Odmah da budemo na čisto. Ne držim ja svijeću ni Salehu, ali mi je jasno o čemu je riječ: pokušaju reinstalacije satelita, pokušaju pokoravanja nepokornog Jemena saudijskoj čizmi.

Preambiciozno, uzlaudna misija.
Opetja033

#2617 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote::lol:

Hadi i legitimitet... Hadi vlast ne bi vidio da nije bilo "proljeća". Odmah da budemo na čisto. Ne držim ja svijeću ni Salehu, ali mi je jasno o čemu je riječ: pokušaju reinstalacije satelita.
Saleh je bio diktator koji je oboren sa vlasti od strane naroda. Svi relevantni faktori u Jemenu su ucestvovali u njegovom smjeni: plemena, MB, cak i kadrovi njegove partije a jedna od glavnih snaga su bili upravo ti isti Houthiji.
Hadi je bio prijelazno rijesenje do odrzavanja izbora. Ima legitimitet jer je dosao na vlast zahvaljujuci koncenzusu medju narodom Jemena i priznat je kao predsjednik od strane KOMPLETNE medjunarodne zajednice - bez izuzetka.

Dakle da, ima legitimitet o kojem kompletna porodica Assad (i raspali Hafez i njegovo kopile) mogu samo da sanjaju.

Jos uvijek je legalni i legitimni predsjednik Jemena i kao takav priznat. Sto se ne moze reci za Assada kojem legitimitet uskracuju gotovo sve demokratske zemlje na ovoj planeti i kao legitimne predstavnike sirijskog naroda priznaju SNC. Dakle i u ovom trenutku, makar i u egzilu, ima veci i legitimitet i legalitet.
breuer

#2618 Re: Jemen

Post by breuer »

Čuj ti dobrog fazona, skoro sve demokratske zemlje na svijetu :D
Challenger__

#2619 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Legitimitet vlasti se stiče iznutra, a ne izvana. Hadi je bio samo to - prijelazno rješenje, kome je vještački produžen mandat koji je u međuvremenu istekao. Ignorisao je zahtjeve za reforme, počeo da gubi unutrašnju političku podršku, pa glavni grad, pa na kraju pobjegao iz zemlje.

Slučajni prolaznik a ne šef države.
Avetinho

#2620 Re: Jemen

Post by Avetinho »

Challenger__ wrote:
Koliko ja znam, pozvao ih je legitimni predsjednik Jemena.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2621 Re: Jemen

Post by japin_mutapi »

i legitiman i legalan i k tomu još i dobar insan
insomnia78

#2622 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

japin_mutapi wrote:i legitiman i legalan i k tomu još i dobar insan
Kak'i, fasista
Ko i onaj u Ukrajini
Jedini je Assad legalan i jedini on ima pravo zovnuti sto 'iljada Iranaca u odbranu
Avetinho

#2623 Re: Jemen

Post by Avetinho »

insomnia78 wrote:
japin_mutapi wrote:i legitiman i legalan i k tomu još i dobar insan
Kak'i, fasista
Ko i onaj u Ukrajini
Jedini je Assad legalan i jedini on ima pravo zovnuti sto 'iljada Iranaca u odbranu
Ass-ad je drugo. On je nas.
Co0l

#2624 Re: Jemen

Post by Co0l »

A i vi nasli s kim cete raspravljat o duplim arsinima :-D
Avetinho

#2625 Re: Jemen

Post by Avetinho »

Co0l wrote:A i vi nasli s kim cete raspravljat o duplim arsinima :-D
A insomnija zaboravio spomenuti 'iljade prijateljskih paramilitaristicko-sektaskih formacija iz prijateljskog Libana sto ih je nas Ass-sad zvao da ubivaju domicilno stanovnistvo.
Post Reply