Prema kojem istraživaju i kojim dokazima si zaključio da je energija svemira jednaka nuli? Ja, koliko znam, to je naučna pretpostavka koja se slaže s teorijom da gravitacija poništava širenje svemira, ali nema dokaza.sigh wrote: Gledaj cjelokupna energija svemira jednaka je precizno nuli. Energija kvantne fluktuacije je jednaka nuli. Nastane iz "nicega". Imamo primjer iz naseg svemira gdje se na mali trenutak radjaju cestice iz nicega. Naravno da napravimo pretpostavku da je nas svemir nastao iz kvatne fluktuacije pretpostavlja se da je prije Big Bang-a postojao neki matrix vremena i prostora. Nema dokaza za to, ali je razumnije tako nesto pretpostaviti. To "apsolutno nista" koje sugerises belfy-u da treba da postoji jednostavno ne postoji. Nikad nije ni postojalo. Nikad nece ni postojati. Totalni nedostatak realnosti ili bilo cega je samo jezicka konstrukcija covjeka. Ja ne mogu dokazati svoju tvrdnju ali ipak mi je mnogo razumnija pozicija od nekog svemoguceg kreatora koji takodjer nije ni postojao ako nije nista postojalo, a lose se predstavio kroz svjetovne religije. Na Big Bang je razumnije gledati kao na prepreku nase spoznaje o realnosti a ne kao sami pocetak realnosti.
Koji su to primjeri nastanka čestica "iz ničega", samo imaj na umu da čak ni vakuum nije prazan prostor, dakle čestice koje spominješ stvarno moraju nastati "iz ničega"?
Ovo "nikad nije postojalo ništa" je tvoje vjerovanje, ali nećemo o vjerovanjima ovdje, mogu ti i ja reći da je razumnije vjerovati u Stvoritelja nego vjerovati da je nešto nastalo iz ničega samo tako, ali ko je upravu u tom slučaju?