Desničari osvajaju Evropu!

Post Reply
sinuhe

#2601 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by sinuhe »

jeza u ledja wrote:
I Bodkin je ja mislim dotakao se bitne stvari - to kako bi smanjenje socijale dotaklo i domicilne grupe, a to se vec desava i domicilni se bune. To je ono sto ja govorim da se ljudi moraju navici na drukciji svijet od kojeg su odrasli. Jednostavno NEMA NAZAD. Sad se mozes ili prilagodit ili slusat desnicare sa supljom kako ce make america great again.
To im je stub drustva. Ne bi se rezovi zavrsili na tome niti je socijala samo tih par stotina eura po osobi.
Vijest od juce(slucajno ukucam da vidim sta se desava :D ): razmatraju sirenje nastave na maternjem jeziku https://www.thelocal.se/20190503/sweden ... -expansion I to je socijala.
Osim toga oni i izvoze socijalu sirom svijeta - i u Bosnu npr. kolektori kanalizacije u Mostaru ili sredstva za borbu protiv korupcije. Svedska izdvaja nevjerovatnih 7 milijardi dolara sto je puno za zemlju od oko 10 miliona ljudi. Ne bi se cak ni ogrijesili da te pare usmjere na integraciju.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_d ... try_donors

Udio BDP u vanjskoj pomoci. Sve skandinavske zemlje u top 10.

1. Sweden – 1.40%
2.Norway – 1.05%
3. Luxembourg – 0.93%
4. Denmark – 0.85%
5. Netherlands – 0.76%
6. United Kingdom – 0.71%
7. Finland – 0.56%
8. Switzerland – 0.52%
9. Germany – 0.52%
10. Belgium – 0.42%
seln

#2602 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by seln »

insomnia78 wrote:Ne brinem se ja za “zapad”. Ide im vec sasvim dobro stotinama godina
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Ma 'iljadama godina....

U jebenoj Francuskoj do prije 100 godina 80% stanovnistva taman podmirivali osnovne potrebe, a trol ovdje lafina o zemlji Arkadiji.
seln

#2603 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by seln »

Bodkin wrote:
stakasa wrote:
Bodkin wrote:
Tako nekako. Ali pazi, ne radi se o imigrantima sad. Radi se o trecoj generaciji i oni su i dalje turci ili sta vec.
A problem je u tome sto kad bi uzeo socijalu, uzeo bi i etnickim njemcima ili austrijancima a onda bi imao pobunu doslovno. Nesto kao u francuskoj.

A desnicari su danas forumski ratnici kao kod nas ali sutra kad postabu vecina, imaces ih u parlamentu pa ce biti problem. A ovako ako se nastavi sa pogresnim prioritetima socijaldemokratije, zelenih i liberala, vrlo brzo ce se t desiti
Vec su danas u parlamentu ali sta mogu uradit? Evo ja zivim u Svedskoj i Svedska bez stranaca ne moze funkcionisat kako sada funkcionise. Tako da je ovo neka vrsta uracunatog rizika, prime duture, pola valja, pola ne valja, mozda im djeca budu bolja.
I ta treca generacija sto su Turci i Arapi, nije to blizu vecine. Vec ovi upadaju u oci. One normalne niko i ne primjecuje
Sta mogu cemo vidjeti. Zamisli da naleti iduca ekonomska kriza dok su stranke desnice na vlasti
Ce ih vrnu nazad, a ti ce se smejes.
seln

#2604 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by seln »

славянин wrote:
insomnia78 wrote:Pa eto ovi sto su poceli raditi sa skoljkama su otprilike 5 godina u Fr a imaju minimalno znanje jezika. To su jos ovi sto hoce raditi
Nece jer imaju zajednice svoje - kuci prica na svom,ide u market koji drze njegovi sunarodnici,komsije mu sunarodnici ili oni koji pricaju istim jezikom ... i tako - zatvorene zajednice i ode veti baca skoljke tu naglaba koliko mu treba da se provuce - primi platu i njemu dosta posla sa francuskim ..
Kako se iz Svinjareva svet najbolje vidi....
LBVIEW

#2605 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by LBVIEW »

seln wrote:
Bodkin wrote:
Sta mogu cemo vidjeti. Zamisli da naleti iduca ekonomska kriza dok su stranke desnice na vlasti
Ce ih vrnu nazad, a ti ce se smejes.
:lol:
A ko o cemu, buzdetski strucnjak o k'o biva pogresnim prioritetima socijaldemokrata i liberala. :pisnuo:
Inace, ekonomija u Svedskoj nikad nije bolje stojala, ali odnekud, nicim izazvani, pojavise se desnicarske i populisticke budale poput onog naci nedonosceta Åkessonsa s pricom o "ugrozenim svedskim vrijednostima", te kako smo - hvala kurcu na prosvjetljenju - na rubu bankrota, samo toga nismo svjesni. A sva prica se majmunima bazira na 3 primjera koje recikliraju do besvijesti. :-)
To da kojim slucajem osvoji vlast sjebalo bi drzavu da se nikad oporavila ne bi.
Last edited by LBVIEW on 04/05/2019 13:54, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#2606 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by MarlboroGold »

Današnji desničari jačaju uglavnom zbog grešaka ljevice. Samo je to razlog. Uostalom klasična desnica i ljevica se također sve više gube zbog pojave raznih alternativnih varijanti i još agresivnijih retorika...

Konkretno u Njemačkoj je nekad CDU/CSU bio blaga desnica pored ultradesničara neonacista, a već 10 i više godina su neka sredina. Zato sad postoji AFD kao nova desnica koji najviše skuplja poene na migrantima i ugrožavanju sigurnosti, a ujedno su sve jači kako koji izbori dolaze. S druge strane nove struje unutar ljevice su fokusirane na LGBT prava, feminizam, rasizam itd. Ništa drugačije nije ni u mnogim drugim evropskim državama.
Bodkin

#2607 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Bodkin »

славянин wrote:
insomnia78 wrote:Pa jezik je osnova osnova za integraciju.
Slazem se , i isti se i nauci. Ima specijalista i ovih “zajednica” sto samo deru po svome pa onda ne zna otici u market van svog “hood”-a.Ali eto garantujem ti da velika vecina normalnih ljudi lako savlada jezik ako zaista planira da radi i zivi u nekoj zemlji - kada je milojka iz donjih zvizdovica naucila njemacki onda valjda svako moze :D
Milojka iz zvizdovica dodje u njemacku ne znajuci sta ce. Ima drugi koji dodje na inzinjersko mjesto da radi i ne treba mu jezik jer radi na engleskom npr jer svabi treba inzenjera pa onda zivi tako godinama uklopljen u sistem.

Puna holandija takvih
Bodkin

#2608 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Bodkin »

sinuhe wrote:
jeza u ledja wrote:
I Bodkin je ja mislim dotakao se bitne stvari - to kako bi smanjenje socijale dotaklo i domicilne grupe, a to se vec desava i domicilni se bune. To je ono sto ja govorim da se ljudi moraju navici na drukciji svijet od kojeg su odrasli. Jednostavno NEMA NAZAD. Sad se mozes ili prilagodit ili slusat desnicare sa supljom kako ce make america great again.
To im je stub drustva. Ne bi se rezovi zavrsili na tome niti je socijala samo tih par stotina eura po osobi.
Vijest od juce(slucajno ukucam da vidim sta se desava :D ): razmatraju sirenje nastave na maternjem jeziku https://www.thelocal.se/20190503/sweden ... -expansion I to je socijala.
Osim toga oni i izvoze socijalu sirom svijeta - i u Bosnu npr. kolektori kanalizacije u Mostaru ili sredstva za borbu protiv korupcije. Svedska izdvaja nevjerovatnih 7 milijardi dolara sto je puno za zemlju od oko 10 miliona ljudi. Ne bi se cak ni ogrijesili da te pare usmjere na integraciju.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_d ... try_donors

Udio BDP u vanjskoj pomoci. Sve skandinavske zemlje u top 10.

1. Sweden – 1.40%
2.Norway – 1.05%
3. Luxembourg – 0.93%
4. Denmark – 0.85%
5. Netherlands – 0.76%
6. United Kingdom – 0.71%
7. Finland – 0.56%
8. Switzerland – 0.52%
9. Germany – 0.52%
10. Belgium – 0.42%
Slazem se sa @jezom. Danas je svijet drugaciji prije nego i 10 godina, a ne prije 50 kad je smisljen sistem socijale.

@sinuhe to se jos vise osjeti u usa gdje daju milijarde vanjske pomoci dok im ljudi nemaju jesti i zive po ulici. Pare za integraciju su tu ali se pogresno trose. Ocekuje se od turaka ili arapa druge generacije da se ponasaju kao svedjani, a svedjani ih prvi ne smatraju 100% jednakima. Iskreno nisam otvorio link o nastavi ali ako je to sto mislim na osnovu naziva, kakva je korist o uvodjenju nastave na maternjem jeziku? Pa tako samo stvaras vecu razliku i ucis male svedjane ili austrijance da su to drugacija djeca. Mada mozda vrijeme uradi svoje. Nove generacije kad odrastu ce se drugacije ponasati. Mozes li zamisliti da ti dodje svedjanin musterija u banku i kaze da hoce samo sa svedjaninom da prica? A to se desava po nekim zemljama u EU
seln

#2609 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by seln »

Bodkin wrote:
славянин wrote:
insomnia78 wrote:Pa jezik je osnova osnova za integraciju.
Slazem se , i isti se i nauci. Ima specijalista i ovih “zajednica” sto samo deru po svome pa onda ne zna otici u market van svog “hood”-a.Ali eto garantujem ti da velika vecina normalnih ljudi lako savlada jezik ako zaista planira da radi i zivi u nekoj zemlji - kada je milojka iz donjih zvizdovica naucila njemacki onda valjda svako moze :D
Milojka iz zvizdovica dodje u njemacku ne znajuci sta ce. Ima drugi koji dodje na inzinjersko mjesto da radi i ne treba mu jezik jer radi na engleskom npr jer svabi treba inzenjera pa onda zivi tako godinama uklopljen u sistem.

Puna holandija takvih
Kako da ne... :D
Da mi firma nije puna taze inzinjera sa Balkana i iz istocne Europe, jos bih i diskutirao sa mazlumom.
Jebo te, svaka stala u BiH sa natpisom "skola njemackog jezika" se opsjeda kao ambasada... pola populacije uci njemacki... ali mazlum koji "dva puta godisnje boravi u USA" bolje zna. :-) :-) :-)
Uostalom, preduslov za boravisnu dozvolu ti je poznavanje jezika. To ti moze potvrditi svako: od aspiranata, preko onih sretnika koji su vec dobili dozvolu, pa do uposlenika ambasada.
Ali neeee.... drveni "inzinjer" izvalio glupost, pa mu tesko priznati. Zato srlja jos dublje i izvaljuje sve vece gluposti.
Bodkin

#2610 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Bodkin »

seln wrote:
Bodkin wrote:

Puna holandija takvih

Uostalom, preduslov za boravisnu dozvolu ti je poznavanje jezika. To ti moze potvrditi svako: od aspiranata, preko onih sretnika koji su vec dobili dozvolu, pa do uposlenika ambasada.
.
:lol: :lol: :lol:
seln

#2611 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by seln »

Bodkin wrote:
seln wrote:
Bodkin wrote:

Puna holandija takvih

.
:lol: :lol: :lol:

Izvini, zaboravio sam da tebi ne treba boravisna dozvola za Svinjarevo.
славянин

#2612 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by славянин »

Seln iskreno reci, jel sanjas salonce i cetnike :D :lol:
seln

#2613 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by seln »

славянин wrote:Seln iskreno reci, jel sanjas salonce i cetnike :D :lol:
Sta cu ih sanjati... jednih pun forum, drugih puna republika genocidna.

Rei i ti iskreno, mislis li da neko pada na tvoju "obektivnu" lafinu?
славянин

#2614 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by славянин »

seln wrote:

Iskreno, mislim da su neki jednostavno "predaleko" odlutali da bi shvatili da tu nema lafine... nego nekada istina ili jednostavno "dirnuti" u etablirana i "drilovana" misljenja znaci automatski da ce isti odgovoriti u vecini slucajeva nekulturno i bez nekih podataka ili argumenata (nesto kao da im se neki defanzivni mehanizam aktivira).
seln

#2615 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by seln »

славянин wrote:
seln wrote:

Iskreno, mislim da su neki jednostavno "predaleko" odlutali da bi shvatili da tu nema lafine... nego nekada istina ili jednostavno "dirnuti" u etablirana i "drilovana" misljenja znaci automatski da ce isti odgovoriti u vecini slucajeva nekulturno i bez nekih podataka ili argumenata (nesto kao da im se neki defanzivni mehanizam aktivira).
Dobro, podjebavanje na stranu... ali vjerujes li ti STVARNO da zastupas neku objektivnu istinu?
U vrijeme kad su se cetnici digli kao '92, kad se svaki dan prijeti, najavljuju secesije, volina iz Laktasa najavljuje belaj, pickousti vozd najavljuje prekrajanje granica...
i ti dolazis ovdje da objasnis Bosnjacima kako su ekstremisti, nerealni,hegemonisiti...?
Jesi li ti trol? Jesi li ovdje po zadatku?
Jer, ako nisi, onda definitivno nisi citav.
славянин

#2616 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by славянин »

seln wrote: Dobro, podjebavanje na stranu... ali vjerujes li ti STVARNO da zastupas neku objektivnu istinu?
U vrijeme kad su se cetnici digli kao '92, kad se svaki dan prijeti, najavljuju secesije, volina iz Laktasa najavljuje belaj, pickousti vozd najavljuje prekrajanje granica...
i ti dolazis ovdje da objasnis Bosnjacima kako su ekstremisti, nerealni,hegemonisiti...?
Opet zaista iskreno, mislim da bi opstala drzava koju ja a mislim i ti volis - moramo prihvatiti cinjenicu da u njoj zive 3 naroda - naroda sa razlicitim politikama i ciljevima.Put u kojem se sa volom ides udarati do besvijesti oba vola ne rezultira nicim. Razlicite politike 3 naroda koja zive ovdje moraju biti ublazene i "razvodnjene" najvise ekonomijom i obrazovanjem pa onda drugim stvarima.

Sukob,razdvajanje,osjecaj mrznje,generalizovanje i stvaranje slike nemoguceg zivota je upravo ono sto je Karadzic zamisljao i na cemu je radio.Mitomanija velikih proporcija na sve tri etnicke strane je na visokoj nozi - nazalost opet lagano pojam i sustina drzave u kojoj zivimo a koju zaboravljamo jeste suzivot - ali suzivot ne znaci "e ovako cemo" nego sredina - kompromis.

Nismo mi jedini u svijetu ratovali,prolijevali krv itd. Ali recimo logikom nasih etno politika Francuzi i Njemci bi trebali da se jos uvijek kolju.
seln

#2617 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by seln »

славянин wrote:
seln wrote: Dobro, podjebavanje na stranu... ali vjerujes li ti STVARNO da zastupas neku objektivnu istinu?
Opet zaista iskreno, mislim da bi opstala drzava koju ja a mislim i ti volis - moramo prihvatiti cinjenicu da u njoj zive 3 naroda - naroda sa razlicitim politikama i ciljevima.Put u kojem se sa volom ides udarati do besvijesti oba vola ne rezultira nicim. Razlicite politike 3 naroda koja zive ovdje moraju biti ublazene i "razvodnjene" najvise ekonomijom i obrazovanjem pa onda drugim stvarima.

Sukob,razdvajanje,osjecaj mrznje,generalizovanje i stvaranje slike nemoguceg zivota je upravo ono sto je Karadzic zamisljao i na cemu je radio.Mitomanija velikih proporcija na sve tri etnicke strane je na visokoj nozi - nazalost opet lagano pojam i sustina drzave u kojoj zivimo a koju zaboravljamo jeste suzivot - ali suzivot ne znaci "e ovako cemo" nego sredina - kompromis.

Nismo mi jedini u svijetu ratovali,prolijevali krv itd. Ali recimo logikom nasih etno politika Francuzi i Njemci bi trebali da se jos uvijek kolju.

Eh, odlicno... idi sad pa to ispricaj Srbima u RS.
славянин

#2618 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by славянин »

seln wrote:

Eh, odlicno... idi sad pa to ispricaj Srbima u RS.
Imam prijatelja Srba koliko oces,kao i Bosnjaka i Hrvata.. recimo da prica "obicnog" covjeka nije ni blizu ekstremna kao sto se to predstavlja - naravno imamo fin broj na sve 3 strane koji bi klali uskakali u rovove i sta vec ne (posebno mladji). E sada pitanje ? Jeli jedna naopaka politika i zamisao pogubna po drzavu daje opravdanje da se to isto radi a samim time i podriva drzava ? etnonacionalizovanje pro-bosanskog faktora je kao kec na desetku onim koji su govorili da BiH ne moze opstati i da suzivota nema (imamo naravno danas opet ove sto planiraju da to "poprave" junackim srcima i da ce cetnici svi pobjeci kad povicu tekbir)
LBVIEW

#2619 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by LBVIEW »

Drugim rijecima "ko nas bre zavadi".
Gubljenje vremena je tebi i slicnima bilo sta objasnjavati, ali zbog mladjih generacija je neophodno ponavljati.
Dakle, kao i nekad, na jednoj strani oni s onu stranu civilizcijskih vrijednosti, koji bi silom i zlocinom crtali granice zamisljenih etnickih teritorija, a na drugoj normalan svijet. Kao sto nikad nigdje nije moglo biti kompromisa izmedju istih, ne moze ga biti ni u BiH, kraj price.
seln

#2620 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by seln »

славянин wrote: Imam prijatelja Srba koliko oces,kao i Bosnjaka
I tvoji prijatelji Bosnjaci znaju za ovu tvoju "ko nas bre zavadi" pricu?
славянин

#2621 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by славянин »

seln wrote:
славянин wrote: Imam prijatelja Srba koliko oces,kao i Bosnjaka
I tvoji prijatelji Bosnjaci znaju za ovu tvoju "ko nas bre zavadi" pricu?
Nisam razumio.
Bodkin

#2622 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Bodkin »

Ziv bio nemoj citirati kad odgovaras
славянин

#2623 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by славянин »

Bodkin wrote:Ziv bio nemoj citirati kad odgovaras
Ajde kolegijalno druze salonce necu - znam zasto to kazes :D
emric

#2624 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by emric »

Kikibombona wrote:Da li ce se ovaj trend nastaviti i sta to znaci za Evropu?
Znači da Evropa samoj sebi može napraviti veliki problem.

Ako je pitanje straha za muslimane, oni najmanje imaju razloga za brigu.
LBVIEW

#2625 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by LBVIEW »

Eno neko dan Vucic cinicno upita " da li promjena granica vredi samo za Srbiju" , fakticki najavljujuci pokusaj secesije sumske, a o cemu laktaski medjed brblja javno.
Post Reply