Avionske nesrece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VjecitiStudent

#2601 Re: Avionske nesrece

Post by VjecitiStudent »

Tomahawk11 wrote:
VjecitiStudent wrote:
Tomahawk11 wrote:Dakle, doslo se do teorija zavjere. Sto je tesko prihvatiti da je u pitanju samoubistvo?
Lik je imao ranije psihickih problema, eto pravio je pauzu, sad i ta djevojka sto ga je ostavila.
Da li postoje neke kontrole s vremena na vrijeme pilota? Cisto da se vidi je li ok sve s njim.
Sve i da je bio kvar na avionu, ovaj je ostavio previse tragova iza sebe koji upucuju da je zakucao avion u planinu.
Meni je cudno da mu poslodavci tvrde da je sve ok s njim, a eto haman nije bio psihicki podoban.
To je priča koje se moraju čvrsto držati, jer ako se ispostavi da su znali da imaju samoubicu na mjestu pilota, tužbe će ih tek onda odrati.
Dobro, a sta ce s cinjenicom da je pauzirao 6 mjeseci ili koliko vec zbog problema sa stresom? I s ovim da je iz Amerike dosao sa statusom da je nepogodan za letenje? Mogu oni obmanjivati javnost, ali ovo je propust i morace debelo platiti za to.
Kako god, pozicija kompanije u kojoj tvrde da je kopilot bio 100% zdrav je savršeno logična.
Bilo kakvo priznanje da su nešto već prije sumnjali ih direktno vodi u plaćanje debelih kompenzacija porodicama žrtava.
vade_mecum

#2602 Re: Avionske nesrece

Post by vade_mecum »

http://www.spiegel.de/kultur/tv/germanw ... 25823.html
mrsko mi prevoditi ali i svabe se pitaju zasto je francusko tuzilastvo tako brzo ovo okarkterisalo kao samoubistvo i zasto je Lufthansa to prihvatila ka logicno objasnjenje.
apsidejzi

#2603 Re: Avionske nesrece

Post by apsidejzi »

red evil wrote:
Imaju li gdje te sezone pogledat online naravno sa prijevodom? :D
Ne znam za prevod jer sve sto sam gledao bilo je bez prevoda. Ukucas na youtube air crash investigation 14s05 i onda ti izbaci petu emisiju sezone 2014. mislim da engleski koji se koristi u emisijo nije na nekom velikom nivou. Ako imalo znas mogao bi upratiti sigurno 80% a to je dovoljno. Nekoliko emisija sam pregledao sa jaranom koji se bas muci sa engleskim i covjek je razumio sve bez pomoci. Ono, uvijek bude i animacija tako da pored zvucnog imas i vizuelni prikaz.

Mada, ako mislis u skoroj buducnosri letit... nemoj gledat :D
Last edited by apsidejzi on 27/03/2015 11:52, edited 1 time in total.
ćiribiribela

#2604 Re: Avionske nesrece

Post by ćiribiribela »

insomnia78 wrote: Sinoc sam gled'o na tv-u bivseg pilota i covjek se kune da je nemoguce da se na snimku "crne kutije" cuje disanje
Mozda su na neki nacin izolovali zvukove ili nesto slicno tome, pa skontali.
suncica24 wrote:"Normalno disanje" ne znaci da mu srce nije kucalo 220 na sat
Ne znam, ali na takav puls se i disanje ubrzava. :D
insomnia78

#2605 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Sindikat francuskih pilota najavio je tuzbu protiv nepoznate osobe zbog krsenja profesionalne tajne a u vezi sa iznosenjem u javnost onog oko depresije i lijecenja
Sa poosebnim osvrtom na ljude iz BEA koji na konferenciji za medije kazu kako nemaju nista za saopstiti a onda kasnije nezvanicno puste pricu i optuze kopilota

Sef sindikata francuskih pilota u vezi ove price o sjekiri iz "Bilda" kaze: "jedina sjekira u avionu postoji u kokpitu"
Znaci da "Bild" laze

Bice ovdje jos svega
JanuaryJones

#2606 Re: Avionske nesrece

Post by JanuaryJones »

suncica24 wrote:
ćiribiribela wrote:Meni je jezivo ovo za kopilotovo mirno disanje. Znaci umires i ubijas jos 149 ljudi sa sobom i do kraja dises mirno,.. :shock:
"Normalno disanje" ne znaci da mu srce nije kucalo 220 na sat :D , nego da se prema zvuku i ritmu disanja nije moglo ustanoviti da je doslo do zastoja rada srca, da je disanje bilo usporeno sto znaci da je doslo do dekompresije, itd, da se ne cini da je u pitanju bio zdravstveni problem.
Mozda je krkn'o apaurina pred sam let, ko zna.
uglavnomja

#2607 Re: Avionske nesrece

Post by uglavnomja »

Tomahawk11 wrote:@insomnia78,
To je bilo 2009-e decko je letio sest godina poslije toga
Svejedno, zar nije rizik da imas uposlenika koji je oznacen kao nepodoban? Svakako je rigorizna procedura da se dodje do posla pilota. Cudno mi je obzirom da su u pitanju Nijemci da uposle covjeka koji je, ipak, imao mrlju u proslosti.

"Lubitz završio na kraju pilot programa, ali radio kao stjuardesa Lufthanse u godinu dana prije nego što je dobio posao kao pilot u podružnice Germanwings, piše Bild."
Tomahawk11
Globalni moderator

#2608 Re: Avionske nesrece

Post by Tomahawk11 »

insomnia78 wrote:Sindikat francuskih pilota najavio je tuzbu protiv nepoznate osobe zbog krsenja profesionalne tajne a u vezi sa iznosenjem u javnost onog oko depresije i lijecenja
Sa poosebnim osvrtom na ljude iz BEA koji na konferenciji za medije kazu kako nemaju nista za saopstiti a onda kasnije nezvanicno puste pricu i optuze kopilota

Sef sindikata francuskih pilota u vezi ove price o sjekiri iz "Bilda" kaze: "jedina sjekira u avionu postoji u kokpitu"
Znaci da "Bild" laze

Bice ovdje jos svega
Zasto sindikat francuskih pilota tuzi osobu koja je iznijela informacije o njemackom pilotu? To oni solidarni? Ili je on bio u tom sindikatu?

Pilot ponio sjekiru sa sobom u wc :D
suncica24

#2609 Re: Avionske nesrece

Post by suncica24 »

ćiribiribela wrote:
insomnia78 wrote: Sinoc sam gled'o na tv-u bivseg pilota i covjek se kune da je nemoguce da se na snimku "crne kutije" cuje disanje
Mozda su na neki nacin izolovali zvukove ili nesto slicno tome, pa skontali.
suncica24 wrote:"Normalno disanje" ne znaci da mu srce nije kucalo 220 na sat
Ne znam, ali na takav puls se i disanje ubrzava. :D
Iz licnog iskustva, ne mora znaciti.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2610 Re: Avionske nesrece

Post by Tomahawk11 »

uglavnomja wrote:
Tomahawk11 wrote:@insomnia78,
To je bilo 2009-e decko je letio sest godina poslije toga
Svejedno, zar nije rizik da imas uposlenika koji je oznacen kao nepodoban? Svakako je rigorizna procedura da se dodje do posla pilota. Cudno mi je obzirom da su u pitanju Nijemci da uposle covjeka koji je, ipak, imao mrlju u proslosti.

"Lubitz završio na kraju pilot programa, ali radio kao stjuardesa Lufthanse u godinu dana prije nego što je dobio posao kao pilot u podružnice Germanwings, piše Bild."
Ako je istina da je imao dijagnozu, da je iz Amerike dosao kao nepodoban, mogu se oni braniti koliko hoce, fasovace samo tako.
bingov buraz

#2611 Re: Avionske nesrece

Post by bingov buraz »

Tip ie bio tempirana bomba samo je bilo pitanje vremena kad ce napraviti pizdariju,jedno vrijeme je bio stjuard pa su ga iz zajebancije zvali "paradajz Andi" jos ga i zarucnica ostavila sto je vjerovatno bila tacka pucanja,obrni okreni rijec je o pizdi od covjeka koji je docekao priliku da se osveti cijelom svijetu zato sto je luzer.
Pitanje je i sta je aviokompanija znala od toga jer na zapadu je nepristojno i zabranjeno cackati nekome privatni zivot.
insomnia78

#2612 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Tomahawk11 wrote:
insomnia78 wrote:Sindikat francuskih pilota najavio je tuzbu protiv nepoznate osobe zbog krsenja profesionalne tajne a u vezi sa iznosenjem u javnost onog oko depresije i lijecenja

Znaci da "Bild" laze

Bice ovdje jos svega
Zasto sindikat francuskih pilota tuzi osobu koja je iznijela informacije o njemackom pilotu? To oni solidarni? Ili je on bio u tom sindikatu?

Stite svoju guzicu
Ne zele ljudi da se sutra njihove eventualne bolesti povlace po javnosti
VjecitiStudent

#2613 Re: Avionske nesrece

Post by VjecitiStudent »

The pilot who appears to have deliberately crashed a plane carrying 149 others into the French Alps received psychiatric treatment for a “serious depressive episode” six years ago, German tabloid Bild reported on Friday.

Prosecutors in France, after listening to the cockpit voice recorders, offered no motive for why Andreas Lubitz, 27, would take the controls of the Airbus A320, lock the captain out of the cockpit and deliberately set it veering down from cruising altitude at 3,000 feet per minute.

Citing internal documents and Lufthansa sources, Bild said Lubitz spent a total of one and a half years in psychiatric treatment and that the relevant documents would be passed to French investigators once they had been examined by German authorities.

Lufthansa Chief Executive Carsten Spohr told a news conference on Thursday that Lubitz had taken a break during his training six years ago, but did not explain why and said he had passed all tests to be fit to fly.

“Six years ago there was a lengthy interruption in his training. After he was cleared again, he resumed training. He passed all the subsequent tests and checks with flying colors. His flying abilities were flawless,” Spohr said.
SportLux

#2614 Re: Avionske nesrece

Post by SportLux »

insomnia78 wrote:
ćiribiribela wrote:Meni je jezivo ovo za kopilotovo mirno disanje. Znaci umires i ubijas jos 149 ljudi sa sobom i do kraja dises mirno,.. :shock:
Sinoc sam gled'o na tv-u bivseg pilota i covjek se kune da je nemoguce da se na snimku "crne kutije" cuje disanje
Kako je nemoguce da se cuje disanje?Odakle oni uzimaju zvuk iz kabine?Ne vjerujem da imaju mikrofone u coskovima kabine,zar ne uzimaju sa slusalica i mikrofona koji mu je na licu?
Koshpa

#2615 Re: Avionske nesrece

Post by Koshpa »

OldMayor wrote:
graue_maus wrote:
Ljakan wrote:ne postoji mogucnost da mu je bilo lose i da je pao u nesvjest te pritisno taj prekidac?ako si uzbuđen a on je moro bit sa obzirom da je namjerno to imao u cilju uradit promjena u disanju je trebala doci do izrazaja.mene i dalje zanima a vidim niko ne napisa jel se mogu iz aviona slat poruke sa mobitela?
juce su rekli da su neke poruke prosle ...
ali se vise ne govori o tome , svi su se oborili na kopiota , on je za sve kriv .........
bivsi minister za promet je u jednoj diskusiji , rekao da bi se trebalo cekat na dalju istragu .......i ne unapred osudjivati ......
negdje sam vidjela komentar da se teorijom samoubistva , pomjera fokus od pravi razloga tragedije , da avion nije bio ok ..........i sa tim bi airbus pao u krizu, a vecinski vlasnik airbusa je francuska .........po meni nekako su prebrzo nasli razlodg zasto se sve desilo , tipicno zatskavanje necega .........
Toliko nesreca se desilo u proslosti gdje su i Boeing i Airbus direktno bili na udaru, pa su otkriveni ti nedostaci. Dakle, to je totalna glupost da ce se zbog nekakvog profita sakriti pravi razlog.

Da ne govorimo koliko stotina ljudi moras uvuci u tu 'zavjeru'. :-) Pa nije to pet ljudi da ih ti skupis i kazes im, ej raja ovako cemo recemo mi novinarima da se lik rokno, ha ja.

Skontaj da ce 150 porodica traziti super ultra detaljne izvjestaje da vide sta se desilo sa njihovim najmilijima itd itd...Al tipicni zavjeras to ne moze vidjeti, djaba da mu sutra das oficijalni izvjestaj, on ce opet naci neko svoje objasnjenje.

Ja se slazem da treba jos malo sacekati, i ja s prva nisam mogao da vjerujem u ovako nesto, ali sumnjam da bi ljudi izlazili sa ovakvim optuzbama da nemaju dokaze za to. I skontaj da su oni sve preslusali, te da su donijeli te zakljucke. Mi dobijamo informacije iz desete ruke.

Inace slusam na radiju da su Kanada, Norveska i ostali sad krenuli sa promjenama procedura gdje uvijek mora jos neko biti u kabini, ako pilot ili kopilot izadje. I kontam pa jbt gdje im je pamet bila i zasto to nije bilo obavezno do sada. Previse je povjerenja dato pilotima. Ali ajd na stranu povjerenje, ali kako nikome nije palo na pamet, pa sta ako jedan izadje a drugi padne u nesvjest, pukne ga inarkt itd... ne znam, i dalje mi je takav propust nevjerovatan. :roll:
Ova procedura u Turkishu i svim Americkim avio kompanijama postoji od 2001, a u BH Airlinesu od dolaska Turaka tj 2008.g
almirony

#2616 Re: Avionske nesrece

Post by almirony »

OldMayor wrote:
almirony wrote:Meni je nekako sve ovo previše ishitreno. Objaviti odmah drugog dana, bez svih relevatnih podataka, bez podataka iz druge crne kutije, bez sprovedene kompletne istrage, izletiti sa ovakvom izjavom i optužbom malo mi je iffy. Po meni neprofesionalno i neozbiljno, ma koliko uvjerljivi bili podaci iz prve crne kutije, trebali su ipak pričekati. [/i]
Crna kutija, zatim podaci sa radara, ostalih cuda - sve to na hrpi je pokazalo da je lik zakljucao vrata, odbijao da otvori, pilot ga molio, plakao, ovaj sutio i pritisnuo dugme da se avion postepeno spusta i na kraju se zabio u planinu.

Ne znam sta je tu ishitreno, pa valjda jbt strucnjaci znaju o cemu se radi kada vide sve te podatke i informacije koje su dobili.

I sumnjam da bi izlazili sa ovako ozbiljnim optuzbama da nemaju dobro uporiste za to. Pa zamisli jbt nekoga optuziti da je ubio 150 ljudi onako na prvu? Pa samo bi njegova porodica mogla uzeti milione za klevetu...

Dakle, ljudi su sigurno dobro culi sta se desavalo...mi jos nemamo punu sliku, imamo nekoliko informacija na kapaljku sto daju...Polako bice i zvanicni izvjestaj i znat ce se sve.
Oni nisu ponudili dovoljno dokaza za ovakve optužbe. Debelo ishitreno.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2617 Re: Avionske nesrece

Post by Tomahawk11 »

insomnia78 wrote:
Tomahawk11 wrote:

Znaci da "Bild" laze

Bice ovdje jos svega

Stite svoju guzicu
Ne zele ljudi da se sutra njihove eventualne bolesti povlace po javnosti
Sjecam se nekad prije, neki lik htio za pilota, vratili ga jer nije imao sve zube.
Dakle, ako odaberes ovu profesiju, nema privatnosti. Nema bar u smislu da su, kao sto je ovaj slucaj, iznenadjeni reakcijom uposlenika. Ili se samo prave da su iznenadjeni, jer vide da su pojeli go.vno.
ćiribiribela

#2618 Re: Avionske nesrece

Post by ćiribiribela »

SportLux wrote: Kako je nemoguce da se cuje disanje?Odakle oni uzimaju zvuk iz kabine?Ne vjerujem da imaju mikrofone u coskovima kabine,zar ne uzimaju sa slusalica i mikrofona koji mu je na licu?
Taj pilot je rekao da su ti avioni previse bucni da bi se culo disanje, malo je pretjerao sa tim "nemoguce".
Gabrielo

#2619 Re: Avionske nesrece

Post by Gabrielo »

OldMayor wrote: Inace slusam na radiju da su Kanada, Norveska i ostali sad krenuli sa promjenama procedura gdje uvijek mora jos neko biti u kabini, ako pilot ili kopilot izadje. I kontam pa jbt gdje im je pamet bila i zasto to nije bilo obavezno do sada. Previse je povjerenja dato pilotima. Ali ajd na stranu povjerenje, ali kako nikome nije palo na pamet, pa sta ako jedan izadje a drugi padne u nesvjest, pukne ga inarkt itd... ne znam, i dalje mi je takav propust nevjerovatan. :roll:
U tom slucaju drugi ukuca sifru i udje. Tesko je ko mogao ovako nesto ocekivati.
hladan.preminger

#2620 Re: Avionske nesrece

Post by hladan.preminger »

apsidejzi wrote:
Ja se isto nafur'o i gledao Air Crash epizode u jedno dahu. I nakon nekoliko sedmica trebam prvi put letjeti u zivotu iz Sarajeva za Brisel sa presjedanjem u Beču.
Kad je avion kreno sa piste prvo sto sam uradio je da sam jebo majku NG i njihovim emisijama. :D :D :D
red evil

#2621 Re: Avionske nesrece

Post by red evil »

apsidejzi wrote:
red evil wrote:
Imaju li gdje te sezone pogledat online naravno sa prijevodom? :D
Ne znam za prevod jer sve sto sam gledao bilo je bez prevoda. Ukucas na youtube air crash investigation 14s05 i onda ti izbaci petu emisiju sezone 2014. mislim da engleski koji se koristi u emisijo nije na nekom velikom nivou. Ako imalo znas mogao bi upratiti sigurno 80% a to je dovoljno. Nekoliko emisija sam pregledao sa jaranom koji se bas muci sa engleskim i covjek je razumio sve bez pomoci. Ono, uvijek bude i animacija tako da pored zvucnog imas i vizuelni prikaz.

Hhaha ne mislim letit. :D Počet ću gledat to na engl. dobro će mi doći i da engl. naučim. :D
insomnia78

#2622 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

SportLux wrote:
insomnia78 wrote:
Sinoc sam gled'o na tv-u bivseg pilota i covjek se kune da je nemoguce da se na snimku "crne kutije" cuje disanje
Kako je nemoguce da se cuje disanje?Odakle oni uzimaju zvuk iz kabine?Ne vjerujem da imaju mikrofone u coskovima kabine,zar ne uzimaju sa slusalica i mikrofona koji mu je na licu?
Kaze ciko da su slusalice tako dizajnirane da se sprjecava da cujes disanje kolege il svoje
OldMayor

#2623 Re: Avionske nesrece

Post by OldMayor »

Gabrielo wrote:
OldMayor wrote: Inace slusam na radiju da su Kanada, Norveska i ostali sad krenuli sa promjenama procedura gdje uvijek mora jos neko biti u kabini, ako pilot ili kopilot izadje. I kontam pa jbt gdje im je pamet bila i zasto to nije bilo obavezno do sada. Previse je povjerenja dato pilotima. Ali ajd na stranu povjerenje, ali kako nikome nije palo na pamet, pa sta ako jedan izadje a drugi padne u nesvjest, pukne ga inarkt itd... ne znam, i dalje mi je takav propust nevjerovatan. :roll:
U tom slucaju drugi ukuca sifru i udje. Tesko je ko mogao ovako nesto ocekivati.
Pa amerikanci su ocito i to ocekivali...
sadie_forever

#2624 Re: Avionske nesrece

Post by sadie_forever »

Znaci da "Bild" laze

Bice ovdje jos svega
Ma sve mi vise sumnjiva ova teorija ,prebrzo su oni optuzili pilota za ovo,,nije ovo laka optuzba
jos izlaze s sumnjivim detaljima tipa "lako dise" :zzzz:
agent_zero

#2625 Re: Avionske nesrece

Post by agent_zero »

Znaci da "Bild" laze

Bice ovdje jos svega
Ma nek' jedu govna :-x

Šta će bolesnici u kokpitu ili bilo čemu vezanom za avione? To je javni prevoz, a ne privatno auto.
Post Reply