Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
m_l

#2601 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by m_l »

zagortenej wrote: Jesam li to uvrijedio tvog boga Akosa? :wink:
Ti, sljedbenice vjere Ladje spasa, zar tako?! A ja sve kontala ti ces doci sa dokazom i stati iza svojih rijeci kako oni podrzavaju al qaidu, pa da osudim, zar se nisi bunio da je zabrinjavajuce kako niko nece da osudi.

Nije bitan AKOS, mogao je biti bilo ko, vec tvoja smutnja.

Hvala Allahu Uzvisenom koji otkriva lazi i manipulacije zlobnih ljudi.

Adio.
zagortenej

#2602 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

m_l wrote:
Ti, sljedbenice vjere Ladje spasa, zar tako?! A ja sve kontala ti ces doci sa dokazom i stati iza svojih rijeci kako oni podrzavaju al qaidu, pa da osudim, zar se nisi bunio da je zabrinjavajuce kako niko nece da osudi.

Adio.
Ne, ne Akos je bitan, zar ne? Tu je sva tvoja vjera, nećeš ti nikad osuditi svoje istomišljenike. Mogao bih ti iznijeti doqaze, ali tebe ne zanima istina, nego ideologija. Smutnja je samo u tvojoj glavi.
NIN

#2603 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by NIN »

kritichar wrote:drago mi je kad ovako javno istupate sa stavovima, a ne da se reklamirate kao normalni muslimani
E jeste sega, fakat - uvijek sam se pitao a sta je s nama koji ne vjerujemo u nadnaravnost i mitove vezane za Muhameda, a nosimo arapska imena i mnogi nas etiketiraju kao muslimane, Bosnjake, sta li... na stranu razliciti nauci unutar islama, ...iako, kad se brojite ima nas/vas, koliko ono, milijardu i po, ako se ne varam, ... a ipak, kad raspravljate medjusobom ima se osjecaj da vas nema ni milioncic, doduse, onih normalnih ili, kako bi rekli, pravovjernih!

ah da, krivi Zidovi, Ameri, masoni, i tako ti... :)
zagortenej

#2604 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

@Nin, welcome back. :thumbup:
Towelie

#2605 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

NIN wrote:
kritichar wrote:drago mi je kad ovako javno istupate sa stavovima, a ne da se reklamirate kao normalni muslimani
E jeste sega, fakat - uvijek sam se pitao a sta je s nama koji ne vjerujemo u nadnaravnost i mitove vezane za Muhameda, a nosimo arapska imena i mnogi nas etiketiraju kao muslimane, Bosnjake, sta li... na stranu razliciti nauci unutar islama, ...iako, kad se brojite ima nas/vas, koliko ono, milijardu i po, ako se ne varam, ... a ipak, kad raspravljate medjusobom ima se osjecaj da vas nema ni milioncic, doduse, onih normalnih ili, kako bi rekli, pravovjernih!

NINe nekako si cudan kad nisi zelen. Prebledeo si nekako. :P
NIN

#2606 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by NIN »

Towelie wrote:
NIN wrote:

NINe nekako si cudan kad nisi zelen. Prebledeo si nekako. :P
Ma i nisam care moj, vise sam pocrnio - ljeto, sta li... :D
fatamorgana

#2607 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by fatamorgana »

m_l wrote:

Adio.
Zloba rules a bog je k'o Sherlock Holmes, sve otkriva! :sax:
fatamorgana

#2608 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by fatamorgana »

NIN wrote:

LMa i nisam care moj, vise sam pocrnio - ljeto, sta li... :D
A jel' te proš'o onaj ifriz? :wink:
zagortenej

#2609 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

fatamorgana wrote:
m_l wrote:

Adio.
Zloba rules a bog je k'o Sherlock Holmes, sve otkriva! :sax:
Draži mi je Hercule Poirot, sve sam otkriva :mrgreen:
Capajebo

#2610 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Capajebo »

Smisao Islama pojedinih muslimana je "copy/paste" da se dokaze kako neko drugi eventualno nije upravu.
Kad se prestanemo baviti drugima, nego sami sobom onda mozda i budemo imali normalno drustvo. A do tada ga i ne zasluzujemo.
"Allah nece promijeniti stanje jednog naroda, dok on sam sebe ne promijeni", i ne to se ne odnosi na "njih" i neke tamo. To se odnosi i na mene, i na tebe, i na sviju nas, pa cak i na tebe diwan.
To sto je tebi bitnije sta je se desilo prije 1500 godina, i nakon Poslanika, od farzova Islama - stubova islama, nekima nije niti zele da se uopste petljaju u tu pricu jer objektivno nije nikako bitno niti ima utjecaja na iman prosjecnog mu'mina.
Zadrtost je jedna veoma gadna osobina, koje covjek nije ni svjestan. Prvi ja pa onda svi ostali. Ali najlakse je misliti da smo bas mi oni odabrani, i oni najpametniji koji su ugledali sunce kroz maglu i oblak.
Diwan

#2611 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

IMAM RAZI'S HORRIBLE CONFESSION:

Most Muslims have heard of one of the most ancient and famous Tafseer-eKabeer
(The Great Exposition of the Qur’an) by Imam Fakhruddin Razi. This
tafseer is one of the tops being followed by our Mullahs till this day. After
writing his 300 volumes, the great and authoritative Imam confesses: "All
my intellectual and supposedly logical statements in the explanation of the
Qur’an turned out to be lame. All the explanations of the Qur’an done by
the so-called Imams (Tabari, Zamakhshari, Ibne Kathir, Bukhari, Muslim
etc) are misguided and misleading. All of us were the tools of Satan. Our
souls were polluted by our physical desires. Our efforts of this world
promise to bring us nothing but torture and doom."

(Hadith-Ul-Qur’an by Allama Inayatullah Khan Al-Mashriqi, 1954
edition p190)
m_l

#2612 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by m_l »

@Diwan, ne znam da li ovo (zlo)namjerno radis ili ne, ali no pasaran.

Ti volis spomenuti blagodati interneta, pa, evo, ukratko sta kaze npr. wikipedia:
In 2010 Dr. Shabbir Ahmed was criticized for alleging in his books The Criminals of Islam and Islam-The True History and False Beliefs, that after writing his 300 volumes, authoritative Imam Razi confesses: "All my intellectual and supposedly logical statements in the explanation of the Quran turned out to be lame. All the explanations of the Quran done by the so-called Imams (Tabari, Zamakhshari, Ibn Kathir, Bukhari, Muslim etc) are misguided and misleading. All of us were the tools of Satan."

He was criticized for using Imam Ibn Kathir's name in the list, since Ibn Kathir was born about 150 years after Imam Razi himself. Also he was criticized for using name of Allama Inayatullah Khan Al-Mashriqi, as the source of Imam Razi's strange confession described in page 190 of Mashriqi's book Hadith-Ul-Qur'an. In that page as well no reference could be found of the confession.

Dr. Shabbir agrees that Ibn Kathir's name should not be in the list of the Imams mentioned. Also, he advises the reader to get hold of the 1954 edition of Allama Mashriqi's book, "Hadith-ul-Quran," and go to page 190, and confirm for him- or herself.

What is found in that page is just a translation of a famous poem of Imam Razi, about the endless endeavor of people in this world, while their minds are limited, and their souls are not in harmony with their bodies, and that is why this world is full of pain and suffering, etc.

Dr. Shabbir Ahmed was also criticized for unbalanced academic methodology, an example was; quoting stories from historical sources that the authors themselves discredited as unverified, while at the same time, Dr. Shabbir denies all the Ahadith authenticated by a large number of narrations and scholars. Based on his insistence on this grave error, which was the basis of his book, and his refusal to correct it, Dr. Shabbir Ahmed was accused of academic dishonesty.

Further criticism was regarding his rejection of some Islamic practices mentioned in the Holy Quran itself, for example, Dr. Shabbir claimed that the age old practice of Animal Sacrifice has no Quranic basis and is added by later Imams. While this practice is clearly stated in the Holy Quran [22:33], [22:34], [22:36], and [22:28].
Prema tome, ne blamiraj se!

:wink:
salik79

#2613 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

Imam Razi sve gazi! Valjal' ova?! :mrgreen:
Diwan

#2614 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

m_l wrote:@Diwan, ne znam da li ovo (zlo)namjerno radis ili ne, ali no pasaran.

Ti volis spomenuti blagodati interneta, pa, evo, ukratko sta kaze npr. wikipedia:
In 2010 Dr. Shabbir Ahmed was criticized for alleging in his books The Criminals of Islam and Islam-The True History and False Beliefs, that after writing his 300 volumes, authoritative Imam Razi confesses: "All my intellectual and supposedly logical statements in the explanation of the Quran turned out to be lame. All the explanations of the Quran done by the so-called Imams (Tabari, Zamakhshari, Ibn Kathir, Bukhari, Muslim etc) are misguided and misleading. All of us were the tools of Satan."

He was criticized for using Imam Ibn Kathir's name in the list, since Ibn Kathir was born about 150 years after Imam Razi himself. Also he was criticized for using name of Allama Inayatullah Khan Al-Mashriqi, as the source of Imam Razi's strange confession described in page 190 of Mashriqi's book Hadith-Ul-Qur'an. In that page as well no reference could be found of the confession.

Dr. Shabbir agrees that Ibn Kathir's name should not be in the list of the Imams mentioned. Also, he advises the reader to get hold of the 1954 edition of Allama Mashriqi's book, "Hadith-ul-Quran," and go to page 190, and confirm for him- or herself.

What is found in that page is just a translation of a famous poem of Imam Razi, about the endless endeavor of people in this world, while their minds are limited, and their souls are not in harmony with their bodies, and that is why this world is full of pain and suffering, etc.

Dr. Shabbir Ahmed was also criticized for unbalanced academic methodology, an example was; quoting stories from historical sources that the authors themselves discredited as unverified, while at the same time, Dr. Shabbir denies all the Ahadith authenticated by a large number of narrations and scholars. Based on his insistence on this grave error, which was the basis of his book, and his refusal to correct it, Dr. Shabbir Ahmed was accused of academic dishonesty.

Further criticism was regarding his rejection of some Islamic practices mentioned in the Holy Quran itself, for example, Dr. Shabbir claimed that the age old practice of Animal Sacrifice has no Quranic basis and is added by later Imams. While this practice is clearly stated in the Holy Quran [22:33], [22:34], [22:36], and [22:28].
Prema tome, ne blamiraj se!

:wink:
u čemu je problem, ne kontam, jel hočeš da kažeš da je tkz. islamska historija i dogma čista od laži, da su tefsiri čisti od laži, da su zbirke hadisa čiste od laži, šta hočeš da kažeš, ne kontam...
Diwan

#2615 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Diwan wrote:IMAM RAZI'S HORRIBLE CONFESSION:

Most Muslims have heard of one of the most ancient and famous Tafseer-eKabeer
(The Great Exposition of the Qur’an) by Imam Fakhruddin Razi. This
tafseer is one of the tops being followed by our Mullahs till this day. After
writing his 300 volumes, the great and authoritative Imam confesses: "All
my intellectual and supposedly logical statements in the explanation of the
Qur’an turned out to be lame. All the explanations of the Qur’an done by
the so-called Imams (Tabari, Zamakhshari, Ibne Kathir, Bukhari, Muslim
etc) are misguided and misleading. All of us were the tools of Satan. Our
souls were polluted by our physical desires. Our efforts of this world
promise to bring us nothing but torture and doom."

(Hadith-Ul-Qur’an by Allama Inayatullah Khan Al-Mashriqi, 1954
edition p190)
nastavak:

IMAM TABARI'S STRANGE CONFESSION:
“I am writing this book as I hear from the narrators. If anything sounds
absurd, I should not be blamed or held accountable. The responsibility of
all errors or blunders rests squarely on the shoulders of those who have
narrated these stories to me.” So, Tabari wrote nothing but hearsay.
Tabari's Tareekhil Umam Wal Mulook (The History of Nations and Kings)
popularly called "Mother of All Histories" is the first ever "History of Islam"
written by 'Imam' Tabari (839-923 CE) at the junction of the third and fourth
century AH. He died in 310 AH, 3 centuries after the Prophet (S). What were
his sources? Not a scrap of paper! "He told me this who heard it from him
who heard it from so and so," and so on. By compiling his 13 volume
History and his 30 volume Exposition of the Qur’an under royal patronage,
he became the Super Imam. The later historians until this day have
persisted in following the trails of the Super Imam.

IBN KATHIR'S CONFESSION:
Had Ibn Jareer Tabari not recorded the strange reports, I would never have done so. (Tafseer Ibn Katheer, Khilaafat-e-Mu'awiya-o-Yazeed, Mahmood Ahmed Abbasi)
kritichar

#2616 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

Image
nasa

#2617 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN :srce:
SmokingMan

#2618 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by SmokingMan »

Bajrajm šerif mubarek olsun sljedbenici kible.
Juliuscezar

#2619 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Juliuscezar »

Bajram šerif mubarek olsun :bih: :sax:
Leo_alfa

#2620 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Leo_alfa »

BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN :)
zunazu

#2621 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zunazu »

Ovo treba češće napominjati:

Image

Ne vehabijama, selefijama, ekstremistima, ubicama = ne sektašima.
kritichar

#2622 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

ne šijama, šafijama, hanbelijama, malikijama, hanefijama.....
ABH017

#2623 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

kritichar wrote:ne šijama, šafijama, hanbelijama, malikijama, hanefijama.....
Ne podjelama i potkopavanju napretka društva!
:bih:
Female_Sa

#2624 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Female_Sa »

Selaam.

Molim VAs za jednan odgovor..uputu. Radi se o sljedećem:

Često klanjam nafilu namaz. Zanima me da li se moze istihatra ili nafila klanjati za nemuslimana? Imam prijateljicu kojoj je dijete mnogo bolesno. Mnogo pati, a jako je dobra žena i vjernica je, ali pravoslavan je vjera u pitanju. I sad mene zanima da li je dozvoljeno da klanjam nafilu i da zamolim dragog Allaha dz.s.da joj olaksa?

Mozda je pitanje malo čudo, ali eto..voljela bih da me neko uputi..Unaprijed hvala.
kritichar

#2625 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

istihara se klanja kada je čovjek u nedoumici, ne može se odlučiti između nekoliko opcija, pa traži pomoć od Boga da ga uputi na onu opciju koji je najbolji za njega

istihara se ne može klanjati ni za koga, svako za sebe klanja

a što se tiče ostalog najbolje bi bilo da se dovi, a u dovi prvo tražit uputu za tu osobu pa onda i olakšanje
Post Reply