Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
triconja

#2601 Re: Ateizam

Post by triconja »

skupljac_zeljeza wrote:
triconja wrote:Neku noc sam citao o andjelima i melecima i ima nesto sto nema logike. Kaze da je bog na tronu koji nose meleci (posebna vrsta, oni koji imaju samo tu funkciju).

Cudno mi je sto je bog prestavljen kao vladar a ne kao neko nadnaravno bice koje nije moguce pojmiti.
Nema to veze ni blizu sa tronom kakve si ti viđao nego se koristi kao metafora kao što ni džennet nije bašča ili voćnjak kroz koji teče potok, a Bog jeste Malik/Vladar, ali ni blizu ovima djelimično moćnim nego je Svemoćan.
I to znaci da ja citam to i razmisljam koje bi moglo biti preneseno znacenje?

Doba citanja bajki sam prosao davno, i uocio sam da nije u redu da se bajke koriste za bilo kakvo kriticko razmisljanje, jer su to sto jesu-bajke.
Smrcak15

#2602 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

World-Famous Physicist Drops Bombshell “God” Discovery… Atheists Will NOT Like This

Image

Theoretical physicist Michio Kaku recently claimed that he found proof that God exists, and his reasoning has caused a stir in the scientific community.

When responding to a question about the meaning of life and God, Kaku said that most physicists do believe in a God because of how the universe is designed. Ours is a universe of order, beauty, elegance and simplicity.

He explained the universe didn’t have to be this way — it could have been ugly and chaotic. In short, the order we see in the universe is proof of God.
“I have concluded that we are in a world made by rules created by an intelligence,” the physicist said, according to Science World Report. “Believe me, everything that we call chance today won’t make sense anymore. To me it is clear that we exist in a plan which is governed by rules that were created, shaped by a universal intelligence and not by chance.”

Kaku, one of the creators and developers of the revolutionary String Theory, came to his conclusions with what he calls primitive semi-radius tachyons, which are theoretical particles that have the ability to “unstick” matter or the vacuum space between particles, leaving everything in the universe free from any influence from the surrounding universe.

The physicist explained that God is like a mathematician, which is similar to what Albert Einstein believed.

This idea isn’t new for Kaku. In an article for Big Think, he wrote that his String Theory was based on the idea that we are “reading the mind of God.”
http://conservativetribune.com/physicis ... -god-like/
beni-bu-man

#2603 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Image
Dozer

#2604 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Zapravo, iako se u svemiru, ili univerzumu, stvari desavaju po zakonima fizike, tu ipak vlada pravi haos. I to vrlo nasilan haos.

Pokusajte skontati samo poznatu cinjenicu da se u nama trenutno vidljivom svemiru nalazi preko 100.000 galaksija, i da u svakoj od njih postoji na desetine hiljada Sunca. To nas dovodi do broja od 100.000.000.000.000.000.000.000 vidljivih Sunca (10 na 22).
Broj planeta u svemu tome je visetruko veci.

Takodjer, u vecini tih galaksija, u njihovom sredistu, nalaze se mocne crne rupe.
Istovremeno, u svim tim galaksijama svakodnevno se desavaju veoma mocni dogadjaji poput unistavanja planeta, radjanja novih planeta, eksplozija zvijezda, itd. itd.

Sve su to vrlo nasilni dogadjaji, i nasa velika sreca je sto se ne desavaju blize nama, tj. nasoj planeti, inace bismo odavno bili izbrisani s kosmicke mape.
Bozijom voljom? Zasto bi nama, njegovim stvorenjima, on uradio takvo nesto? Ali, ovo nam svakako slijedi u nekom momentu u buducnosti, jer nasa zvijezda, tj. Sunce, ima svoj vijek trajanja. A na kraju tog njegovog vijeka, nalazi se i kraj vijeka trajanja nase planete, a samim tim i nas samih.
triconja

#2605 Re: Ateizam

Post by triconja »

Smrcak15 wrote:World-Famous Physicist Drops Bombshell “God” Discovery… Atheists Will NOT Like This

Image

Theoretical physicist Michio Kaku recently claimed that he found proof that God exists, and his reasoning has caused a stir in the scientific community.

When responding to a question about the meaning of life and God, Kaku said that most physicists do believe in a God because of how the universe is designed. Ours is a universe of order, beauty, elegance and simplicity.

He explained the universe didn’t have to be this way — it could have been ugly and chaotic. In short, the order we see in the universe is proof of God.
“I have concluded that we are in a world made by rules created by an intelligence,” the physicist said, according to Science World Report. “Believe me, everything that we call chance today won’t make sense anymore. To me it is clear that we exist in a plan which is governed by rules that were created, shaped by a universal intelligence and not by chance.”

Kaku, one of the creators and developers of the revolutionary String Theory, came to his conclusions with what he calls primitive semi-radius tachyons, which are theoretical particles that have the ability to “unstick” matter or the vacuum space between particles, leaving everything in the universe free from any influence from the surrounding universe.

The physicist explained that God is like a mathematician, which is similar to what Albert Einstein believed.

This idea isn’t new for Kaku. In an article for Big Think, he wrote that his String Theory was based on the idea that we are “reading the mind of God.”
http://conservativetribune.com/physicis ... -god-like/
Nidje ne kaze da je bog Krisna, Allah ili neko lijevi.

Bog je onaj sto je stvorio. A svaka religija prikazuje boga gore nego Hans Kristijan Andersen ljude u svojim bajkama.
triconja

#2606 Re: Ateizam

Post by triconja »

Dozer wrote:Zapravo, iako se u svemiru, ili univerzumu, stvari desavaju po zakonima fizike, tu ipak vlada pravi haos. I to vrlo nasilan haos.

Pokusajte skontati samo poznatu cinjenicu da se u nama trenutno vidljivom svemiru nalazi preko 100.000 galaksija, i da u svakoj od njih postoji na desetine hiljada Sunca. To nas dovodi do broja od 100.000.000.000.000.000.000.000 vidljivih Sunca (10 na 22).
Broj planeta u svemu tome je visetruko veci.

Takodjer, u vecini tih galaksija, u njihovom sredistu, nalaze se mocne crne rupe.
Istovremeno, u svim tim galaksijama svakodnevno se desavaju veoma mocni dogadjaji poput unistavanja planeta, radjanja novih planeta, eksplozija zvijezda, itd. itd.

Sve su to vrlo nasilni dogadjaji, i nasa velika sreca je sto se ne desavaju blize nama, tj. nasoj planeti, inace bismo odavno bili izbrisani s kosmicke mape.
Bozijom voljom? Zasto bi nama, njegovim stvorenjima, on uradio takvo nesto? Ali, ovo nam svakako slijedi u nekom momentu u buducnosti, jer nasa zvijezda, tj. Sunce, ima svoj vijek trajanja. A na kraju tog njegovog vijeka, nalazi se i kraj vijeka trajanja nase planete, a samim tim i nas samih.
Nije problem to da je bog stvorio sve. Problem je vjernicka slika tog boga :bih:

Edit:
Ovo je vjernicka slika boga koja meni nema logike.
Dozer

#2607 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Sve super. Ono sto mene znaima, a na sta jos niko nije dao odgovor, jesu odgovori na sljedeca pitanja:

1. Gdje je bog bio prije nego je "odlucio" da stvori univerzum?
2. Gdje je sad?
3. Kako je stvorio univerzum kad sam kaze da "nesto ne moze nastati iz nicega"? Od cega ga je stvorio?
Smrcak15

#2608 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

triconja wrote: Nidje ne kaze da je bog Krisna, Allah ili neko lijevi.

Bog je onaj sto je stvorio. A svaka religija prikazuje boga gore nego Hans Kristijan Andersen ljude u svojim bajkama.
pusti sad krisnu, Allaha, ovog i onoga, poenta je da covjek od nauke govori Bog postoji (nebitno kako se Bog zove u ovom momentu) ali ateizam negira to postojanje Boga koji je stvorio univerzum.
Dope_Man

#2609 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Poenta je da ga NIKO nije dokazao, niti vjernici, niti ljudi od nauke (bili vjernici ili ne). I sve dok je tako, postojace i ova tema.
triconja

#2610 Re: Ateizam

Post by triconja »

Smrcak15 wrote:

pusti sad krisnu, Allaha, ovog i onoga, poenta je da covjek od nauke govori Bog postoji (nebitno kako se Bog zove u ovom momentu) ali ateizam negira to postojanje Boga koji je stvorio univerzum.
Ja vjerujem da je bog sve stvorio i tu njegova uloga zavrsava. Boga treba velicati, to nije problem. Problem je kako religije rezonuju to.

Mislim da vecina ovih sto misle da bog ne postoji i nije stvorio su oni kojima se nametala religija do te mjere da su otupili vise od takvih stvari. Niko nije ateista postao rodjenjem, nego sopstvenom odlukom. Covjek postane vjernik zato sto ga porodica od malena obucava i prenosi mu neka svoja vjerovanja. A mala djeca hoce paznje pa se priklone religiji jer misle da ce tako imati vise paznje od starijih clanova porodice i zajednice.
Smrcak15

#2611 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

triconja wrote: Nije problem to da je bog stvorio sve. Problem je vjernicka slika tog boga :bih:

Ovo je vjernicka slika boga koja meni nema logike.
Nije problem to da je bog stvorio sve.
jeste kod ateista, jer ateizam nedozvoljava postojanje inteligentnog tvorca izvan univerzuma.

Problem je vjernicka slika tog boga
i jeste i nije, zavisno kojih vjernika, koji vjeruju o Bogu stvari koje ni pas sa maslom nebi pojeo, ali isto ako postoje i logicka vjerovanja gdje se to nemoze tek tako lahko osporiti.
Smrcak15

#2612 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

triconja wrote:
Smrcak15 wrote:

Ja vjerujem da je bog sve stvorio i tu njegova uloga zavrsava. Boga treba velicati, to nije problem. Problem je kako religije rezonuju to.

Mislim da vecina ovih sto misle da bog ne postoji i nije stvorio su oni kojima se nametala religija do te mjere da su otupili vise od takvih stvari. Niko nije ateista postao rodjenjem, nego sopstvenom odlukom. Covjek postane vjernik zato sto ga porodica od malena obucava i prenosi mu neka svoja vjerovanja. A mala djeca hoce paznje pa se priklone religiji jer misle da ce tako imati vise paznje od starijih clanova porodice i zajednice.
Covjek postane vjernik zato sto ga porodica od malena obucava i prenosi mu neka svoja vjerovanja.
i tacno ali i nemora biti tacno, evo moj slucaj, ko je mene navukao na vjerovanje ja sam sebe, Jesu li me roditelji, nisu, nego sam ja morao roditelja uciti o vjeri dok sam odrastao i spoznao vise vjeru.
Smrcak15

#2613 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Sve super. Ono sto mene znaima, a na sta jos niko nije dao odgovor, jesu odgovori na sljedeca pitanja:

1. Gdje je bog bio prije nego je "odlucio" da stvori univerzum?
2. Gdje je sad?
3. Kako je stvorio univerzum kad sam kaze da "nesto ne moze nastati iz nicega"? Od cega ga je stvorio?
1. Bog je bio u svojoj dimenziji, izvan vremena i prostora.

2. U svojoj dimenziji, izvan vremena i prostora.

3. nemoze samo od sebe nastati , ali moze nastati ako ga ON stvori iz nista, a On ima moc da stvara iz nista, nisu mu potrebni prethodni materijali da bi nesto stvorio, On materijal moze iz nista stvoriti jednom rijecju "Budi" i ono biva.
triconja

#2614 Re: Ateizam

Post by triconja »

Smrcak15 wrote:
i tacno ali i nemora biti tacno, evo moj slucaj, ko je mene navukao na vjerovanje ja sam sebe, Jesu li me roditelji, nisu, nego sam ja morao roditelja uciti o vjeri dok sam odrastao i spoznao vise vjeru.
Misljenja sam da kad ljudi kazu da nevjeruju u boga misle na konvencionalne bogove. Ateisti su bili u pocetku ljudi koji nisu vjerovali u bogove tog vremena.

Ja ako kazem da ne vjerujem u Jahvea ili bilo kojeg drugog boga ne mora znacit da nemam predstavu o nekoj visoj sili.

Evo primjer: napravis simulaciju (evolutionary algorithm) i uredis je do te mjere da nema granice dokle se fitness moze razviti. Bukvalno postajes bog u toj simulaciji.
beni-bu-man

#2615 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

triconja wrote:
Smrcak15 wrote:

bas sam nedavno postavio pitanje kolegama "sto si ti musliman?" jedan kolega mi je dao fin odgovor "zato sto su me roditelji tako naucili"
ostale odgovore da ne nabrajam, ipak nismo na vicevima :lol:
Smrcak15

#2616 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

triconja wrote:
Smrcak15 wrote:
Misljenja sam da kad ljudi kazu da nevjeruju u boga misle na konvencionalne bogove. Ateisti su bili u pocetku ljudi koji nisu vjerovali u bogove tog vremena.

Ja ako kazem da ne vjerujem u Jahvea ili bilo kojeg drugog boga ne mora znacit da nemam predstavu o nekoj visoj sili.

Evo primjer: napravis simulaciju (evolutionary algorithm) i uredis je do te mjere da nema granice dokle se fitness moze razviti. Bukvalno postajes bog u toj simulaciji.
pa normalno da neces vjerovati u divlja nekakva vjerovanja koja ti siluju razum i vecina nas muslimana nikad nece prihvatiti ta nekakva nelogicna vjerovanja, to se otrese ko sline od pod :lol:

ali ti triconjo nisi pravi istinski ateista, ti si neka vrsta neodlucnog mutanta ko vjerovao bi a i nebi bas. u medjuvremenu i prostoru si :D
skupljac_zeljeza

#2617 Re: Ateizam

Post by skupljac_zeljeza »

triconja wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
triconja wrote:Neku noc sam citao o andjelima i melecima i ima nesto sto nema logike. Kaze da je bog na tronu koji nose meleci (posebna vrsta, oni koji imaju samo tu funkciju).

Cudno mi je sto je bog prestavljen kao vladar a ne kao neko nadnaravno bice koje nije moguce pojmiti.
Nema to veze ni blizu sa tronom kakve si ti viđao nego se koristi kao metafora kao što ni džennet nije bašča ili voćnjak kroz koji teče potok, a Bog jeste Malik/Vladar, ali ni blizu ovima djelimično moćnim nego je Svemoćan.
I to znaci da ja citam to i razmisljam koje bi moglo biti preneseno znacenje?

Doba citanja bajki sam prosao davno, i uocio sam da nije u redu da se bajke koriste za bilo kakvo kriticko razmisljanje, jer su to sto jesu-bajke.
Ne možeš Božiji govor čitati neposvećeno nego se čita studiozno.

Ne miješamo svi Crvenkapicu i Pepeljugu sa Božijim govorom. Većina to ne radi. Dawkins i slični to vole pomiješati. :wink:
r_faruk

#2618 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

jer ateizam nedozvoljava postojanje inteligentnog tvorca izvan univerzuma.
ateizam sa dozvoljavanjem ili ne dozvoljavanjem nema nista

Ateizam je odsutnost vjerovanja u boga (doslovan prevod sa engleskog) ili jednostavno, ne vjerovanje u boga. ako se bog ukaze i dokaze, to nevjerovanje ce prestati samim tim sto vise nece biti ispravno i svi cemo tada znati da bog postoji!!!
triconja

#2619 Re: Ateizam

Post by triconja »

beni-bu-man wrote: bas sam nedavno postavio pitanje kolegama "sto si ti musliman?" jedan kolega mi je dao fin odgovor "zato sto su me roditelji tako naucili"
ostale odgovore da ne nabrajam, ipak nismo na vicevima :lol:
I nikad u zivotu taj nije propitao to? Ma ja samo nek se ne puca :izet: :D
Smrcak15

#2620 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:

Ateizam je odsutnost vjerovanja u boga (doslovan prevod sa engleskog) ili jednostavno, ne vjerovanje u boga. ako se bog ukaze i dokaze, to nevjerovanje ce prestati samim tim sto vise nece biti ispravno i svi cemo tada znati da bog postoji!!!
Sta mislis zasto se Bog ne pokaziva ljudi ako vec postoji, zasto se ne pokaze a ne kriti se Ovako, sta mislis ima li neka svrha i mudrost u tome da se sakrije i ne pokaziva?
r_faruk

#2621 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

pa ni ti ni ja neznamo da li postoji. ti vjerujes da postoji, ja ne vjerujem da postoji....
ako postoji, a krije se jer se boji reakcije ljudi, onda opet nije svemoguc jer bi trebao znati sta ce se desiti ako se pojavi.
ali eto, ako se pojavi morao bi da odgovori na mnoga pitanja, mislim ne mora al bi bio red.... a kako ce na njih odgovoriti, e to je vec malo skakljivije.....
ukratko, nije se pojavio jer sve ukazuje na to da ne postoji!!!
r_faruk

#2622 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

Smrcak15 wrote:
r_faruk wrote:

Sta mislis zasto se Bog ne pokaziva ljudi ako vec postoji, zasto se ne pokaze a ne kriti se Ovako, sta mislis ima li neka svrha i mudrost u tome da se sakrije i ne pokaziva?
nema nikakve mudrosti, kriju se i sute samo oni koji ne mogu svjetla obraza stati pred ljude, koji su uradili nesto lose... kriju se i kriminalci, ni jedan da se javi sudu. sta mislis ima li tu kakve mudrosti?
Smrcak15

#2623 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:pa ni ti ni ja neznamo da li postoji. ti vjerujes da postoji, ja ne vjerujem da postoji....
ako postoji, a krije se jer se boji reakcije ljudi, onda opet nije svemoguc jer bi trebao znati sta ce se desiti ako se pojavi.
ali eto, ako se pojavi morao bi da odgovori na mnoga pitanja, mislim ne mora al bi bio red.... a kako ce na njih odgovoriti, e to je vec malo skakljivije.....
ukratko, nije se pojavio jer sve ukazuje na to da ne postoji!!!
neznamo, ali ja vjerujem na osnovu nerelgijski i relgijski dokaza, a na osnovu cega ti nevjerujes, to je zato sto ga nevidis,a dokaz da nepostoji nije zato sto ga nemozemo vidjeti, jer mnoge stvari postoje a nemozemo ih viditi.
Smrcak15

#2624 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote: nema nikakve mudrosti, kriju se i sute samo oni koji ne mogu svjetla obraza stati pred ljude, koji su uradili nesto lose... kriju se i kriminalci, ni jedan da se javi sudu. sta mislis ima li tu kakve mudrosti?
prolupao si na dugo i siroko, vidi se da ne postavljas stvari na svoje mjesto i normalno je da i nevjerujes kad na gledas dubinski stvari.

evo sad cu ti dati jedan primjer mudrosti sakrivanja:

Zasto se skrivena kamera sakriva? zasto se ne govori i ne pokaziva da ima skrivena kamera kad hocemo da vidimo sta ce neko uraditi u tajnosti? kakva je mudrost skrivene kamere u ovom slucaju?
r_faruk

#2625 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

mudrost skrivene kamere u ovom slucaju?
pricamo o onima koji se skrivaju (bogu), a ne kamerama i objektima!!! mada, sa pojavom kamere broj cuda se smanjuje, i to drasticno :)
al evo, mudrost skrivene kamere je u zabavljanju ljudi kako bi se zaradio novac!!! zapravo si ti taj koji ne gleda siru sliku, ako aludiras na skrivenu kameru, ako aludiras na spijuniranje to je onda druga stvar!!! i nije valjda da sakrivanje kamere smatras mudroscu? tebi je ovo sa kamerom dubinska stvar?

opet si fulio sa primjerom!!!

ti vjerujes da su to religijski i nereligijski dokazi, i ako u biti nisu nikakvi dokazi i ne mogu se smatrati dokazima ni u kakvom smislu i to smo ti objasnili vise puta, i objasnili smo ti da ako ti ne mozes shvatiti i nije ti logicno, to ne znaci da nije tacno!!!
Post Reply