Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#2601 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

dadinjo33 wrote:
Nurudin wrote: Eto te ko' drugi halifa, kad je spalio alexandrijsku biblioteku pa kao razlog naveo : "ako u tim knjigama piše nešto što ne piše
u Kur'anu, onda i treba da se spale, a ako piše isto kao u Kur'anu, onda su ionako suvišne"
Lijep je onaj Ljakićev rivajet o mahdžubi nefsu. Inače, sufije kažu da svaki istinski muršid nakon dvije muridove rečenice vidi njegovo stanje i debljinu i vrstu hidžaba (negativne osobine) koji tom muridu zaklanja viđenje stvari kakve jesu. Kažu da ti muršidi gledaju Allahovim vidom, pa valjda po onom ajetu "Pogledi do Njega ne dopiru, On poglede obuhvata".

Ima ih što bi i poslanika, a kamoli halifu, gurnuli pod led, samo da sebe (svoj ego) sačuvaju.
Ima ih i što ne kontaju elementarne stvari . Recimo ta pričica koju su naveo ....u njoj, taj isti šejh koji govori o
teškoći i debljini zastora onoga koji je pročitao sve te knjige, je i sam napisao jednu knjigu.
Zašto? Da zbunjuje ljude i da njome podebljava zastore ?
Poenta je u tome da ono što pročitaš ili dobiješ kao informaciju, ako ne iskoristiš u praksi , ti ništa ne vrijedi.
Samo si načitan ali si glup jer nemaš iskustveno, eksperimentalno znanje
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#2602 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Inače, video od Ljakića je odličan :lol:
Bolje da si to odmah postavio nego izmišljao svoju verziju sa Nadžak-šejhom
dadinjo33

#2603 Re: Sufizam

Post by dadinjo33 »

Nurudin wrote:Inače, video od Ljakića je odličan :lol:
Pricu nisam izmislio, tako sam je cuo. Sto se tice njenih verzija, ima ih mnostvo meni poznatih iz sufijske tradicije, a i iz budisticke, koje vjerovatno prethode sufijskim. Vehabije se groze te price.

A kome je bolje i zasto?
dadinjo33

#2604 Re: Sufizam

Post by dadinjo33 »

Nurudin wrote: Ima ih i što ne kontaju elementarne stvari . Recimo ta pričica koju su naveo ....u njoj, taj isti šejh koji govori o
teškoći i debljini zastora onoga koji je pročitao sve te knjige, je i sam napisao jednu knjigu.
Poenta je u tome da ono što pročitaš ili dobiješ kao informaciju, ako ne iskoristiš u praksi , ti ništa ne vrijedi.
E, 'zasto?'. Sejh zna zasto ;)
Nurudin

#2605 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

dadinjo33 wrote:
Nurudin wrote:Inače, video od Ljakića je odličan :lol:
Pricu nisam izmislio, tako sam je cuo. Sto se tice njenih verzija, ima ih mnostvo meni poznatih iz sufijske tradicije, a i iz budisticke, koje vjerovatno prethode sufijskim. Vehabije se groze te price.

A kome je bolje i zasto?
Nisi je onda dobro prenio , previše banalno ispričana. Zijo je to čak bolje uradio, iako nije razumio ništa
Nurudin

#2606 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

dadinjo33 wrote:
Nurudin wrote: Ima ih i što ne kontaju elementarne stvari . Recimo ta pričica koju su naveo ....u njoj, taj isti šejh koji govori o
E, 'zasto?'. Sejh zna zasto ;)
Ne pitam ja tebe zašto, nego je pitanje retoričko. Napisao sam u nastavku zašto i vrlo je jednostavno.
Ne volim kad se nešto bespotrebno mistifikuje
dadinjo33

#2607 Re: Sufizam

Post by dadinjo33 »

Nurudin wrote:Nisi je onda dobro prenio , previše banalno ispričana. Zijo je to čak bolje uradio, iako nije razumio ništa
Cuj nisam je dobro prenio :D Cuj banalno. Pa sam Allah spominje govno, ako ti to smeta. Ako ti smeta sejhov implicirani nebracni seks, ih koliko muslimanskih kvaziduhovnjaka to praktikuju. A Ziketa sam ti i postavio s razlogom. ;)
dadinjo33

#2608 Re: Sufizam

Post by dadinjo33 »

Nurudin wrote:Ne pitam ja tebe zašto, nego je pitanje retoričko. Napisao sam u nastavku zašto i vrlo je jednostavno.
Hehe, znam ja da si ti pitao retoricki.

A svasta nesto ti volis i ne volis, ko da spomenar popunjavas ;)
Nurudin

#2609 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

dadinjo33 wrote:
Nurudin wrote:Nisi je onda dobro prenio , previše banalno ispričana. Zijo je to čak bolje uradio, iako nije razumio ništa
Cuj nisam je dobro prenio :D Cuj banalno. Pa sam Allah spominje govno, ako ti to smeta. Ako ti smeta sejhov implicirani nebracni seks, ih koliko muslimanskih kvaziduhovnjaka to praktikuju. A Ziketa sam ti i postavio s razlogom. ;)
Ne mislim na govno, već na to da nema nikakve poveznice, pojašnjenja, natuknice o ponižavanju ega . Čak je i Zijo to naveo.
Elem, nebitno ...nego , ne kaže se džaba da je sposobnost prenošenja neke poruke , mjeri sa time koliko je
to slušalac razumio, a ne koliko je govornik i na koji način pričao.
Nurudin

#2610 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

dadinjo33 wrote:
Nurudin wrote:Ne pitam ja tebe zašto, nego je pitanje retoričko. Napisao sam u nastavku zašto i vrlo je jednostavno.
Hehe, znam ja da si ti pitao retoricki.

A svasta nesto ti volis i ne volis, ko da spomenar popunjavas ;)
Ljudi obično kad nešto ne znaju, a neće da to prihvate, onda mistifikuju. Pogotovu u religiji.
Sufizmu mističnost pripisuju najčešće oni koji ga ne razumiju
dadinjo33

#2611 Re: Sufizam

Post by dadinjo33 »

Nurudin wrote:
dadinjo33 wrote:
Ne mislim na govno, već na to da nema nikakve poveznice, pojašnjenja, natuknice o ponižavanju ega . Čak je i Zijo to naveo.
Elem, nebitno ...nego , ne kaže se džaba da je sposobnost prenošenja neke poruke , mjeri sa time koliko je
to slušalac razumio, a ne koliko je govornik i na koji način pričao.
Aha, na to si mislio, nisam te onda dobro razumio, osim da si ljut.

Pa vidi, price duhovnosti, pa tako i sufijske, imaju osnovno obiljezje da su viseslojne i da ne sadrzavaju kao isprican svoj dio tefsir poruke koju nose. One su kao vicevi, ispricas vic, pa ako slusalac skonta, skontao je, neces ga ponizavati time da mu tefsiris poentu. Nekad ce skontati, makar kad mu Zike protefsiri. Sufizam ne poducava, nego razucava, cilj je tzv. firaset ili marifet, djelovanje u trenutku. Tako vise vrijedi jedan u trenutku skontan vic nego tovar napamet naucenih knjiga i citata iz njih. Mursidi tako gledaju ljudska stanja. Onaj koji ne razumije, a suti na ono sto ne razumije ima lijep edepski osnov. A oni koji napadaju ono sto ne razumiju samo pokazuju svoj hajvani-nefs, misle da je svaki povik uperen protiv njih i reaguju kroz agresiju. Inace, ponizenje ega je vrlo povrsno shvatanje one viseverzijske price, a mozda nekad razumijes zasto je onaj sejh iz druge price morao imati knjigu.
arzuhal

#2612 Re: Sufizam

Post by arzuhal »

Jel ti @dadinjo o sufizmu pričaš što si o tome pro/čitao iz knjiga, tekstova, s videoklipova ili si prošao sav taj put praktično se osvjedočujući u to?
Nurudin

#2613 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Jes, eto ja vehabija zato što ne kontam poentu priče u kojoj derviš zikri ispod kanalizacijske cijevi .
Priča je glupa i nakaradna, nema nikakvu dublju poruku , a to što je šejh iz druge priče imao napisanu
svoju knjigu, također nema nikakvu "sakrivenu" poruku , osim one koju sam ja već naveo.
Ako nije tako, evo napiši šta je i ja ću ti se javno izvinuti , inače pričaš budalaštine.
Šems je Rumiju pobacao sve knjige jer se je on identifikovao sa svojim knjigama, sa znanjem iz njih, ono ..ja sam alim aman mudar
i čuven pa je tako njegov zastor ili modernije , ego, bio sačinjen upravo od tih knjiga. Zato ih je i pobacao jer je tako bacio
njegov ego , pa ga slao u kafanu da kupi bocu vina samo da izloži svoju čast i ugled "velikog" pobožnjaka itd
Nije ga slao da obavlja zikr ispod kanalizacijske cijevi ali poenta je ista ...To što ti glumataš da postoji dublja poenta
bi se također moglo protumačiti kao tvoj ego, koji glumi duboku mudrost koja nikad ne može biti shvaćena od obične raje itd
Elem, dakle to je poenta Šemsovog bacanja Rumijevih knjiga ali je taj isti Rumi, nakon što je bio riješen tog zastora ega
i svoje ličnosti, napisao Mesneviju i Šemsi divan.
Dakle, poenta je u pražnjenju nutrine od ličnosti, a te knjige su samo bile dio njegove ličnosti i nakon toga apsolutno je nebitno
da li on piše ili čita knjige, bitno je da nema ništa u njemu što bi se vezalo za te knjige .
Kao što lijepo i jasno piše u jednoj poemi iz Mesnevije :

Nekad sam želio kupce za svoje riječi
danas želim da me neko
otkupi od riječi
Jedini pravi mušterija
je Bog
dadinjo33

#2614 Re: Sufizam

Post by dadinjo33 »

Nurudin wrote:Jes, eto ja vehabija zato što ne kontam poentu priče u kojoj derviš zikri ispod kanalizacijske cijevi .
Priča je glupa i nakaradna, nema nikakvu dublju poruku , a to što je šejh iz druge priče imao napisanu
svoju knjigu, također nema nikakvu "sakrivenu" poruku , osim one koju sam ja već naveo.
Ako nije tako, evo napiši šta je i ja ću ti se javno izvinuti , inače pričaš budalaštine.
Šems je Rumiju pobacao sve knjige jer se je on identifikovao sa svojim knjigama, sa znanjem iz njih, ono ..ja sam alim aman mudar
i čuven pa je tako njegov zastor ili modernije , ego, bio sačinjen upravo od tih knjiga. Zato ih je i pobacao jer je tako bacio
njegov ego , pa ga slao u kafanu da kupi bocu vina samo da izloži svoju čast i ugled "velikog" pobožnjaka itd
Nije ga slao da obavlja zikr ispod kanalizacijske cijevi ali poenta je ista ...To što ti glumataš da postoji dublja poenta
bi se također moglo protumačiti kao tvoj ego, koji glumi duboku mudrost koja nikad ne može biti shvaćena od obične raje itd
Elem, dakle to je poenta Šemsovog bacanja Rumijevih knjiga ali je taj isti Rumi, nakon što je bio riješen tog zastora ega
i svoje ličnosti, napisao Mesneviju i Šemsi divan.
Dakle, poenta je u pražnjenju nutrine od ličnosti, a te knjige su samo bile dio njegove ličnosti i nakon toga apsolutno je nebitno
da li on piše ili čita knjige, bitno je da nema ništa u njemu što bi se vezalo za te knjige .
Kao što lijepo i jasno piše u jednoj poemi iz Mesnevije :

Nekad sam želio kupce za svoje riječi
danas želim da me neko
otkupi od riječi
Jedini pravi mušterija
je Bog
Ti znaš, blago tebi.
dadinjo33

#2615 Re: Sufizam

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote:Jel ti @dadinjo o sufizmu pričaš što si o tome pro/čitao iz knjiga, tekstova, s videoklipova ili si prošao sav taj put praktično se osvjedočujući u to?
Odgovor ti je u onoj prastaroj sufijskoj priči koju je i Ljakić citirao u onom klipu, kad sufijski velikan, kao jedan od svojih kerameta, pusti vjetar, pa kaže "to je prdež tog i tog", a on ("taj i taj"), tu prisutni, prvak tog mjesta, "od stida propadne u zemlju".
arzuhal

#2616 Re: Sufizam

Post by arzuhal »

dadinjo33 wrote:
arzuhal wrote:Jel ti @dadinjo o sufizmu pričaš što si o tome pro/čitao iz knjiga, tekstova, s videoklipova ili si prošao sav taj put praktično se osvjedočujući u to?
Odgovor ti je u onoj prastaroj sufijskoj priči koju je i Ljakić citirao u onom klipu, kad sufijski velikan, kao jedan od svojih kerameta, pusti vjetar, pa kaže "to je prdež tog i tog", a on ("taj i taj"), tu prisutni, prvak tog mjesta, "od stida propadne u zemlju".
Dobro si to ti...
Towelie

#2617 Re: Sufizam

Post by Towelie »

:D
Image
Nurudin

#2618 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

UMIRANJE, SA OSMJEHOM
Ljubavnik je kazivao svojoj ljubljenoj
koliko je voli, koliko joj je vjeran,
koliko požrtvovan, kako svakog jutra
ustaje u zoru, posti, odriče se
bogatstva, moći i ugleda,
sve zbog nje.
Vatra je u njemu gorjela.
Nije znao odakle potiče,
ali ga je tjerala da plače i da se topi kao svijeća.
»Dobro si činio«, reče mu ona, »ali čuj i ti mene.
Sve je to samo ukras ljubavi, granje,
lišće i cvijeće. Moraš živjeti
u korijenu da bi bio istinski ljubavnik.«
»Gdje je to!
Reci mi!«
»Sve je to bilo tek grebanje po površini,
ali još nisi umro. Moraš da umreš.«
Kada je to čuo, legao je na zemlju
s osmijehom, i umro. Otvorio se poput ruže
koja pada na zemlju i umro sa osmijehom.
Taj smijeh je bio njegova sloboda,
i njegov dar vječitom.
Kao što mjesečina sija natrag ka suncu,
tako je i on čuo poziv da dođe kući, i otišao je.
Kada se svijetlost vraća svom izvoru,
ne nosi ništa od onoga
što je osvijetljavala.
Možda je sijala na gradsko đubrište, ili na baštu,
ili u zjenicu ljudskog oka. Svejedno.
Ona odlazi, i kad to učini,
široko polje ostaje pusto i neutiješno,
želeći da mu se ona vrati.

(Rumi)
fatamorgana

#2619 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Pojedine greške u pravopisu nažalost kvare opći dojam poezije ....
HardcoreMX

#2620 Re: Sufizam

Post by HardcoreMX »

Cinik je čovjek koji svemu zna cijenu, a ničemu vrijednost. (O.Wilde,meščini)
fatamorgana

#2621 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

HardcoreMX wrote:Cinik je čovjek koji svemu zna cijenu, a ničemu vrijednost. (O.Wilde,meščini)
Ne razumiješ ti to druže sudija! :lol:
HardcoreMX

#2622 Re: Sufizam

Post by HardcoreMX »

fatamorgana wrote: Ne razumiješ ti to druže sudija! :lol:
Čuvajte se brbljivaca koji žrtvuju smisao radi praznih i gromkih reci. (Balzac,meščini)

Al' te ova opisa. :D
riverflow

#2623 Re: Sufizam

Post by riverflow »

Ljubavnici misle da traže jedno drugo,
ali postoji samo jedna potraga: skitanje
ovim svijetom je skitanje onim, jer oba su u istom
otvorenom nebu. U njemu
nema dogme ni jeresi.
Isusovo čudo je on sam, ne ono što je rekao ili uradio
u pogledu budućnosti. Zaboravi budućnost.
Poklonio bih se onome ko bi to mogao.
Na putu možeš poželjeti da pogledaš unazad, i ne moraš,
ali ako možeš da kažeš: Nema ničega ispred,
tamo ničega neće biti.
Čvrsto se drži zubima za vazduh.
Lijek za nevolju je u nevolji.
Dobro i loše su izmiješani. Ako nemaš oboje,
ne spadaš među nas.
Kada se jedan od nas izgubi, mora da je
tu u nama. Nigdje na svijetu nema mjesta poput ovog.

Rumi
dadinjo33

#2624 Re: Sufizam

Post by dadinjo33 »

riverflow wrote: Isusovo čudo je on sam, ne ono što je rekao ili uradio
Image

:lol:
Towelie

#2625 Re: Sufizam

Post by Towelie »

dadinjo33 wrote:
riverflow wrote: Isusovo čudo je on sam, ne ono što je rekao ili uradio