Nesporazum u Briselu!
-
Hadzi Lojo
#2601 Re: Nesporazum u Briselu!
Ma jok, kakvo neviranje, evo pratim tekmu pa malo zraknem forum i bas mi ovaj smrad zape za oko!
- Sinapsa
#2602 Re: Nesporazum u Briselu!
Opet Bosnjaci krivi??? Bezveze pjenis....Nije samo bosnjacki identitet vezan za Bosnu. Hvala Bogu ima dosta Hrvata i Srba koji su emotivno vezani za BiH. Nemas pojma koliko mi je drago radi tih ljudi. Takvi kao ti ih mrzite i stavljate pod nevjerovatan pritisak. Proglasavate izdajnicima, odbacujete, izolirate..Tesko mi je i zamisliti kako je tim Bosancima koje mrzitelji svega bosanskoga, dakle takvi kao ti javno osudjuju, pogrdno ismijavaju, stigmatiziraju i iz niskih pobuda denunciraju... Takvi Bosanci koji su po vama otpad, takvi su - zapamti to - najplemenitiji medju nama.Basvod wrote:Lovrenovic
Kasni jadi starog multi-komuniste.
Sjeta na mladost, zaludjenost i Bosnu prije 1992.
Danas je 2013. i drugo vrijeme. Identitet Bosne su preuzeli Bosnjaci. Srbi i Hrvati se nisu gurali za isti ali realno pored Bosnjaka nisu imali ni sanse. Ipak je Bosnjak identitet koji se veze za Bosnu. Srbi i Hrvati, jok. Bosanci... kratka faza u izgradnji bosnjacke nacije.
Sta bi bile SAD kada bi neka grupa npr. crnci insistirali na entitetu, trecini politicke moci, mogucnosti blokiranja politickih procesa, da samo crnac moze birati crnca i niko vise, da zahtjevaju razumjevanje (jer pobogu oni samo zele nesto), i pri tome se jos pozivaju na nekakav "moral" i vec famoznu "ugrozenost" kao glavni argument....Cemu bi takvo ponasanje vodilo osim sukobima i napetostima?
@Basvod, mogli smo zajedno veceras i da slavimo....sve je do tebe
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2603 Re: Nesporazum u Briselu!
papak pobrisan. vi ostali koji ste citirali njegove bljuvotine, sami brišite...
to se prijavi, ignoriše, jer ja ću doći i pustiti vodu. nek laprda materi
baj d vej, Brazilbarećula svima
to se prijavi, ignoriše, jer ja ću doći i pustiti vodu. nek laprda materi
baj d vej, Brazilbarećula svima
-
Basvod
#2604 Re: Nesporazum u Briselu!
Odakle ti ta ideja. Nemam ja nista protiv Srba i Hrvata koji su emotivno vezani za Bosnu, kao ni protiv Bosnjaka koji su emotivno vezani za Srbiju ili Hrvatsku. Svako ima pravo na izbor. Generalno svima nama je neohodan malo siri pogled na svijet oko nas, oslobodili smo se diktature i komunizma.Sinapsa wrote:Opet Bosnjaci krivi??? Bezveze pjenis....Nije samo bosnjacki identitet vezan za Bosnu. Hvala Bogu ima dosta Hrvata i Srba koji su emotivno vezani za BiH. Nemas pojma koliko mi je drago radi tih ljudi. Takvi kao ti ih mrzite i stavljate pod nevjerovatan pritisak. Proglasavate izdajnicima, odbacujete, izolirate..Tesko mi je i zamisliti kako je tim Bosancima koje mrzitelji svega bosanskoga, dakle takvi kao ti javno osudjuju, pogrdno ismijavaju, stigmatiziraju i iz niskih pobuda denunciraju... Takvi Bosanci koji su po vama otpad, takvi su - zapamti to - najplemenitiji medju nama.Basvod wrote:Lovrenovic
Kasni jadi starog multi-komuniste.
Sjeta na mladost, zaludjenost i Bosnu prije 1992.
Danas je 2013. i drugo vrijeme. Identitet Bosne su preuzeli Bosnjaci. Srbi i Hrvati se nisu gurali za isti ali realno pored Bosnjaka nisu imali ni sanse. Ipak je Bosnjak identitet koji se veze za Bosnu. Srbi i Hrvati, jok. Bosanci... kratka faza u izgradnji bosnjacke nacije.
Sta bi bile SAD kada bi neka grupa npr. crnci insistirali na entitetu, trecini politicke moci, mogucnosti blokiranja politickih procesa, da samo crnac moze birati crnca i niko vise, da zahtjevaju razumjevanje (jer pobogu oni samo zele nesto), i pri tome se jos pozivaju na nekakav "moral" i vec famoznu "ugrozenost" kao glavni argument....Cemu bi takvo ponasanje vodilo osim sukobima i napetostima?
@Basvod, mogli smo zajedno veceras i da slavimo....sve je do tebe
- Styling
#2605 Re: Nesporazum u Briselu!
CNN Turk je već kupio TV1, onako ispotiha.salter071 wrote:http://www.klix.ba/vijesti/regija/cnn-d ... /130906029Danguba wrote:Ja mislim da smo sada gotovi.salter071 wrote:@Alfons Kauders:
"Na njemu je bilo da nudi prijedloge, nije valjda sad da Radoncic i Lagumdzija trebaju predlagati rjesenje hrvatskog problema? Oni nisu... legitimni predstavnici sto bi rekao Covic. Fakat ne razumijem to rezonovanje, ispada da oni koji su odgovorni za famozni slucaj Komsic trebaju ujedno i predlagati rjesenja? A na Covicu je da bira ponudjena rjesenja ili sta vec..."
Upravo si opisao konstantu bosnjacke politike proteklih dvadeset godina. Ceka se da drugi ponude rijesenje da bi ga odbili.
Jednom odbija SDA, drugi put ce to uciniti SDP, ovisno ko je trenutno na vlasti.
Isti scenarij su ponovili i u Briselu, ali ovaj put uzaludno, jer igra je procitana i ne moze se stalno izvlaciti na isti fazon.
Kada je politicko Sarajevo izaslo sa svojim stavovima i jasno i glasno iznijelo sta stvarno zeli? Nikada!
Prije dvadeset godina je Alija govorio na svim medijima o "gradjanskoj i suverenoj", u isto vrijeme krijuci snimke Bosnjackog Kongresa iz podruma Holiday Inn-a, gdje se govorilo o stvarnim ciljevima bosnjacke politike. Pun je internet tih snimaka i lako se mogu naci. U tome i jeste sustina sto Bosnjaci, odnosno tzv. politicko Sarajevo, odbija sve prijedloge, ali ni jednom nije izaslo sa svojima, jer je dobro svjesno kakvu bi reakciju time izazvalo.
Medjutim, ovo je sve beskorisna prica koja nicemu ne sluzi, jer je igra zavrsena. Zadnji cin je bilo odbijanje u Briselu uz Zlajino dramatiziranje nakon kojeg je sastanak zavrsen sat ranije, blokirani IPA Fondovi, otkazana press konferencija, a Zlaji pokazano gdje su vrata.![]()
- Styling
#2606 Re: Nesporazum u Briselu!
Samo crtajte, ionako vam se država raspada. Sad kad vam ode i Vojvodina ostaće vam samo Beogradski pašaluk.Tessaract wrote:Не бих се сложио да је цртање карата у грађанској држави тешко. Ево у Србији смо очас посла исцртали границе статистичких региона тј. будућих аутономних покрајина. Није чак ни у медијима нешто посебно испраћено:Skijaš wrote:
Ponovo crtati karte bi bilo jako teško, a kada bi to bila opcija, podržao bih nešto ovako :
http://www.mhrr.gov.ba/images/KartaRegionalniCentri.jpg
Međutim, pošto je ponovno crtanje karata prevelik izazov i oduzelo bi nam previše vremena, dovoljno je da se u postojećim administrativnim jedinicima prestane sa nametanjem identiteta samo jednog od naroda kao jedinog službenog. Da zadržimo postojeću decentralizaciju ali bez svojatanja teritorije jer to svojatanje podrazumjeva diskriminaciju i mimo je ustavnog okvira po kojem su tri naroda konstitutivni na tlu čitave države.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... egioni.png
Кад смо већ код тога, та твоја подела одржава етничке границе на Дрини и Сави. Зашто ниси за нешто попут овог:
http://manjgura.hr/wp-content/uploads/2 ... 29-god.jpg
Ovdje neće biti podjele i tačka!!!
- madner
#2607 Re: Nesporazum u Briselu!
Ima li ko da trazi majorizaciju, raspolozen sam. 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2608 Re: Nesporazum u Briselu!
nemoj živ bio. ja sam pospan 
- webby-x
#2609 Re: Nesporazum u Briselu!
Ovu poruku bi neki trebali staviti u okvir i pročitati jeHafis wrote:Zastupnici u federalnom domu naroda iz kluba ostalih: Hadžiabdić, Amel Čardžić Damir, Obradović Huso, Papo Edina, Radeljaš Esed, Srna-Bajramović Segmedina, Žuljević Aner. Od postojećih zvaničnih 17 BiH nacionalnih manjina: Albanci, Crnogorci, Česi, Italijani, Jevreji, Mađari, Makedonci, Nijemci, Poljaci, Romi, Rumuni, Rusi, Rusini, Slovaci, Slovenci, Turci i Ukrajinci, niti jedan jedini da se provuče kroz izborni ciklus (možda jedan/na, ali nisam ni to siguran) ... a Sejdić-Finci kucaju na vrata. I sad hoće netko da me ubjedi da je Čović licemjeran kada traži neka jamstva, a ovi građanski orjentirani k'o ne daju mu zbog brige za ''ostalim''.
svaki puta kada spomenu "ostale", "manjine", Sejdića,
Fincija, "građansku državu" i tobožnju brigu za onima
koji nisu konstitutivni.
-
PalaDino
#2610 Re: Nesporazum u Briselu!
Imam ja jednostavno rješenje za presudu Sejdić Finci.
BiH mediji su sinoć obavjestili da se slavilo na ulicama širom BiH.
Ja bih napravio tri izborne jedinice
Jednu izbornu jedinicu koja bi sačinjavala sve gradove (općine) u kojima se sinoć slavilo po trgovima i parkovima pobjeda BIh reprezentacije.
Druga i treća izborna jedinoca bi bila u samo u onim gradovima gdje se nije na ulicama sinoć slavilo.
Mislim da je projedlog fer ikorektan
Jednu izbornu jedinicu koja bi sačinjavala sve gradove (općine) u kojima se sinoć slavilo po trgovima i parkovima pobjeda BIh reprezentacije.
Druga i treća izborna jedinoca bi bila u samo u onim gradovima gdje se nije na ulicama sinoć slavilo.
- vee-jay
#2611 Re: Nesporazum u Briselu!
jebote jeste dosadni 
-
miki.ba
#2612 Re: Nesporazum u Briselu!
Imam prijedlog za tebe, pocni i ti slaviti, lakse ce ti biti.PalaDino wrote:Imam ja jednostavno rješenje za presudu Sejdić Finci.
-
Sequoia
#2613 Re: Nesporazum u Briselu!
Slazem se u potpunosti . Ulice mostara su bile krcate bih navijacima . Brcko takodje. Pogledaj ulice Livna na Livno Online i vidjeces u centru grada kako je bilo . Dakle ostaje siroki Brijeg i Pale kao dva otocica pa napravite sebi nesto tuPalaDino wrote:Imam ja jednostavno rješenje za presudu Sejdić Finci.
- Vasco da Gama
#2614 Re: Nesporazum u Briselu!
niko se nije odrekao bosne vec je multikulturalnost samo drugo ime za nacionalizam. cim nekoga zanima etnicki identitet - sasvim je nebitno da li misle kako je za njihov narod dobra zajednicka drzava ili odvojene drzave - bitka je vec izgubljena. nacionalni identitet ne bi trebala da bude integrativna stvar nista vise nego visina 170 cm. kada afirmisanje nacionalnog identiteta postane besmisleno kao i udruzivanje ljudi na osnovu visine ili recimo dioptrije, onda cemo imati građansko drustvo.Banksy wrote:
Daleko je zemlja Bosna
Autor: Ivan Lovrenović
/13/10/2013/
Davno nekad, u predtelevizijsko doba, u kući se slušao radio, ostavljajući ti slobodu da uz njega gledaš i radiš što god drugo hoćeš. U obilju raznovrsnih muzičkih emisija, koje su “radnim ljudima i građanima” i “zbratimljenim narodima” pružale iluziju ljepšega života, redovito su išle “pjesme i igre naroda Jugoslavije”. (Usput, kakvi su to samo bili muzički urednici! Omogućavali su ti uvid i užitak u cijelome poznatome muzičkom kozmosu: od Amalije Rodrigues do Ksenije Cicvarić, od Harryja Belafontea do Georgesa Brassensa, i od Correlija do Bacha, od Vivaldija do Mozarta, Chopina, Stravinskoga… dok još nisi mogao ni sanjati o vlastitome gramofonu i pločama.) U jednoj takvoj emisiji čuo si, samo tad i nikad više, ali zapamtio zauvijek, prelijepu melankoličnu međimursku: “Daleko je zemlja Bosna, još je dalje moja draga…” Zapisao si tada: Bosna kao metafora “daljine neprebolne”, kraja fantastičnog i dalekog i nepoznatog, u koji se stiže preko mitskih sedam mora te je pitanje postoji li uopće ta zemlja.
Ono što je tada bila lirska slika u imaginaciji anonimnoga (“kolektivnog”) međimurskog pjesnika, danas sve više postaje političkom stvarnošću: sve je dalje zemlja Bosna, doista. Dalje od sebe same, od izgledā da bude uspostavljena kao politička i društvena zajednica s kako-tako koherentnim državno-političkim identitetom.
I od samoga svojeg imena Bosna sve je dalja. Notorno je poznato, i otužno bi bilo ovdje detaljno rekapitulirati, kako se sve do danas to ime ustrajno unižava i uništava najprije od srpskih, a od nekoga doba sve pomamnije i od hrvatskih nacionalista. To katkad prelazi u maničnu opsjednutost, pa se iz firme lučić&raspudić može čuti kako Bosne zapravo nikada nije ni bilo, a ako je i bilo, bolje bi bilo da nije jer je to s Bosnom uvijek bila paklena antihrvatska rabota, a oni koji za Bosnu imaju nekih zasluga, poput bosanskih franjevaca, nisu nego kvislinzi, narodni i nacionalni izdajnici od stoljeća petnaestoga do danas. Svaku, makar tek bezazleno kolokvijalnu upotrebu imena Bosna, etnonima Bosanac, pridjeva bosanski itd., ovi mrki prijeki suci osuđuju kao perfidnu antihrvatsku zavjeru, politički zločin prvoga reda. Kao Bosanac, nisam manje Hrvat zato što nisam samo Hrvat – zbog toga aksiomatski jednostavnog samoodređenja kod ovakvih sam davno zaradio budalastu etiketu izdajnika i otpadnika.
Prošao je u bosanskoj javnosti sasvim nezapaženo, a više je nego poučan i otrežnjujuć, plaidoyer za Bosnu i Hercegovinu koji je prije dvije godine Aleksandru Trifunoviću, odličnom uredniku banjolučkoga web-portala бyka, iznio tadašnji petrovačko-bihaćki, a odnedavno tuzlanski vladika Hrizostom: “Republika Srpska lijepo zvuči, ali čim se srpski narod odrekao Bosne i Hercegovine, odrekao se i svoga naslijeđa u njoj. Nomen est omen! Meni je žao što je paljansko rukovodstvo napravilo toliku grešku na štetu srpskog naroda jer time su oduzeli pravo srpskom narodu da kaže da je Bosna i Hercegovina jednako njegova kao i drugih naroda u BiH. Oni nisu mogli da uđu u dubinu toga o čemu ja govorim. Nisu znali šta znači odreći se onoga što je suština, a to je Bosna i Hercegovina. Istorijska, geografska, politička, kulturna sredina u kojoj smo mi živjeli kao narod, jednako sa drugim narodima u Bosni i Hercegovini. ” A o toj historijskoj, geografskoj, političkoj i kulturnoj sredini Ivo Andrić izrazio se ovako: “Ja bih Bosnu nazvao duhovnom domovinom, a kad nekom kraju date takvo ime, sve ste priznali!” I još: “Sve moje je iz Bosne.”
Srpski i hrvatski bosnofobi, kojima ovakvi diferencirani argumenti i slobodan način mišljenja i osjećanja, naravno, ne znače ništa, jer njima argumenti duha i razuma inače ne znače ništa, neprijemčivi su za bilo kakvu ideju o relativnosti ili fluidnosti kolektivnih identiteta, kojoj je Bosna upravo ogledni primjer. Milorad Dodik će, tako, javno izgovoriti, zagrcnut od sreće i ponosa, da je za njega “najviša vrijednost to što je Srbin”. Kao da o njima govori Georges Devereux kada, još tridesetih godina 20. vijeka, piše: “Normalni i stvarno odrasli ljudi ne pridaju prekomjerno značenje svojem etničkom identitetu (…) Česta sklonost ljudi da se pozivaju na svoj etnički ili klasni identitet – upotrebljavajući ga kao poštapalicu – nesporan je pokazatelj raspada jedinog valjanog značenja identiteta: činjenice da je čovjek različit.”
No tu nije kraj. Odricanje od Bosne, od bosanskog imena i identiteta, naizgled neočekivano, ali zapravo zakonomjerno, stiglo je i do svoje valjda posljednje tačke – do Bošnjaka. Pripreme za popis stanovništva, koji se ovih dana privodi kraju, još su jedanput pokazale na egzemplaran način kako je logika nacionalizma gvozdeno neumitna i jednostavna, svugdje i uvijek ista. Prvi put od osamostaljenja Bosne i Hercegovine 1990. godine iz svih bošnjačkih nacionalnih institucija – političkih, državnih, vjerskih, kulturnih, akademskih te od istaknutih pojedinaca u spektru od krajnjih desničara do samoproglašenog korifeja građanske ljevice Z. Lagumdžije, čuo se jednoglasan stav i ultimativna uputa sunarodnicima kako se na popisu imaju “izjasniti”: bosansko ime i identitet suprotstavljeni su bošnjačkom imenu i identitetu kao najveća opasnost, čak perfidna podvala “onih koji rade na uništavanju Bošnjaka”, a od naročito nadahnutih tumača moglo se čuti čak i da je bosanska identitetna opcija “nastavak genocida nad Bošnjacima”…
Alija Izetbegović, koji se nije stidio priznati da “do podne misli jedno, a od podne drugo”, jer je, valjda, znao da samo ograničeni ljudi uvijek misle isto i jednako, amanetio je pred smrt, prije svega Bošnjacima, da bi za dobro Bosne i Hercegovine “svi trebali biti malo više Bosanci, a malo manje Bošnjaci, Srbi i Hrvati”. Potonjim dvojima to nije unišlo ni na jedno uho da bi, kao u poslovici, moglo izaći na drugo. Bošnjaci su, pak, dugo zavaravali i sebe i druge silajdžićevskim floskulama o “100% Bosni i Hercegovini” i lagumdžijskim parolama o “građanskoj Bosni i Hercegovini”. Sada su i ti posljednji velovi i koprene pali: Bosne i bosanstva sada se odriču svi. Ali, koji to svi? Naravno, ne govorim o pojedincima i ne generaliziram, nego: svi važni, svi etablirani i institucionalizirani, svi “konstitutivni”.
Konačna složnost svih konstitutivnih u tom odricanju preseljuje Bosnu i bosanstvo na marginu, u političku i identitetnu ilegalu. No ne treba žaliti, imaju dva dobra od toga. Prvo, politička scena je raščišćena od utvara i lažnih predstavljanja; od monopoliziranja ljubavi za Bosnu i bosanstvo kojim je bošnjačka elita profanirala jedno i drugo, i omrznula i Bosnu i bosanstvo svima kojima je ono nešto emocionalno i kulturalno značilo, a nisu bili pod nacionalno-vjersko-partijskim diktatom. Drugo, sada će se napokon biti moguće mirne duše vratiti svom “izvornom”, kompleksnom bosanstvu, kao marginalnom i alternativnom, većinski nepoželjnom, baš kakvo je bilo i jednom davno, na popisu 1971., kada ga nije bilo na popisnom listiću, pa si se morao svađati s nesretnom popisivačicom, a ona te onda išla tužiti u općinski komitet Partije kao sumnjivog i destruktivnog tipa…
“Daleko je zemlja Bosna… ” – baš bi bilo dobro ponovno čuti lijepu međimursku. Ne znam pamti li je itko? Internet šuti, ništa ne govori, pomislit ću da sam je izmislio, da te Bosne, toga milog fantoma, ni u pjesmi nema.
nije građansko drustvo izgubljeno zato sto su se jedna po jedna etnicka grupa nacionalno homogenizirale tj "odrekle bosne" - to je prirodan ishod kada se kulturoloski identitet uzima za vrijednost ili relevantnu stvar.
borba protiv nacionalizma zalaganjem za "multikulturno" drustvo je zamka i idotizam.. ko se za to bori ne konta u cemu je poenta i već je izgubio bitku. pa nismo imali rat zato sto se nismo dovoljno poznavali ili postovali, vec zato sto se u raspadu svakog sistema ljudi vezu za jedinu postojecu socijalnu mrezu u drustvima sa slabom ili nikakvom tradicijom ucesca u politici i civilnom drustvu - a to je vjersko-kulturoloska mreza.
ja ne moram ni poznavati ni poštovati tuđe običaje kako bih živio zajedno s nekim. ono što me veže za tog drugog je želja i pravo da podjelim učešće u sistemu koje omogućava uslove na lični napredak. da imam državu koja brine za izvjesne stvari tako da se ja mogu posvetitui svojim zanimanjima.
čim se identitet, kultura, stavlja na neki pijedestal vrijednosti, fašizam je već pobjedio čak i kada je upakovan u celofan multikulture i ljudskih prava.
borba za multikulturno drustvo je samo afirmisanje ideje da postoje neke prirodne podjele među ljudima. reci kako je steta sto se su se 3 nacije odrekle bih u kojoj bi te identitete mogle bolje da afirmisu je konzervativno stajaliste. prakticno isto kao reci da je potrebno razdvojiti 3 nacije kako bi afirmisali svoja prava na identitet. isti q. takođe, isto kao reći da je rješenje u adopciji novog zajedničkog identiteta. potrebno je graditi građansko drustvo gdje nacionalni identitet ne ulazi u jednacinu nikako, mozda bas tako sto cemo prvo razdvojiti te etnicke grupe administrativnim, granicama pa da vide da nit je to poenta nit rjesenje i krenu mjenjati vlastitu ideologiju i prioritete.
- Skijaš
#2615 Re: Nesporazum u Briselu!
Stvar je u tom što nije moguć dogovor oko toga gdje bi bile te granice. Karadžiću se sudi za genocid, Praljak i ekipa osuđeni za zločinački poduhvat a neko bi da to sve ignoriše insistirajući da se na osnovu onog što su oni uradili crta kartu za stabilnu budućnost. Pa nije ovo decembar devedeset treće.Vasco da Gama wrote:potrebno je graditi građansko drustvo gdje nacionalni identitet ne ulazi u jednacinu nikako, mozda bas tako sto cemo prvo razdvojiti te etnicke grupe administrativnim, granicama pa da vide da nit je to poenta nit rjesenje i krenu mjenjati vlastitu ideologiju i prioritete.
Etnička podjela teritorije očigledno nije praktično rješenje, u protivnom bi se u javnosti već pojavio svima prihvatljiv model podjele, nije 20 godina malo pa da se tu nije iskalkulisalo na stotine mapa. Ali te čarobne formule kojom bi se teritoriju BiH fer podijelilo nema i zato je svaka dalja priča o tom samo gubljenje vremena.
Decentralizacija jeste potrebna i za to mogu poslužiti postojeći entiteti i kantoni, ali sve dok se tu decentralizaciju pokušava predstaviti kao uvod u konačno razgraničenje među narodima, sistem će biti blokiran a čitavo društvo taoc te neodgovorne i (treba naglasiti) nemoralne politike.
Ne branim sarajevske političare, Lagumdžija je hijena najgore vrste, podlac koji je 300.000 zdravih glasova iskoristio kao opravdanje da krčmi što nije njegovo. Ili Tihić, čovjek koji je do rata imao jedno odijelo sada je toliko težak da se godinama odupire raku jer ne mora poput raznih malih Pipija čekati po pola godine na dijagnozu ili tretman. Ali šta je izglednije, čekati da se umjesto njih takvih pojavi neko iskren i dosljedan u odbrani multietničkog društva (a koga bi međunarodna zajednica neminovno snažno podržala) ili čekati da se nađe ključ svima prihvatljive etnoteritorijalizacije ?
Ja mislim da su šanse za ovo prvo dobre a da je ovo drugo nemoguće.
-
Basvod
#2616 Re: Nesporazum u Briselu!
Trenurno nije moguce ni prvo ni drugo.
Srbi i Hrvati ne zele multietnicko drustvo, Bosnjaci ne zele podjelu.
Kad bi sva tri naroda zelila prvo ili drugo i jedno i drugo bi bilo moguce.
-
dede merdzane
#2617 Re: Nesporazum u Briselu!
Da ovo kaze neko ko nije Hrvat ili Srbin, ispao bi nacionalista. Ali kada to kazu sami za sebe, onda je kao ok.Basvod wrote:Trenurno nije moguce ni prvo ni drugo.
- Paranoid
#2618 Re: Nesporazum u Briselu!
Kada se kaže da "Srbi i Hrvati ne žele multietničko društvo" nije ništa novo rečeno, osim činjenice da je koalicijski sporazum Dodik i Čović još uvijek na snazi.dede merdzane wrote:Da ovo kaze neko ko nije Hrvat ili Srbin, ispao bi nacionalista. Ali kada to kazu sami za sebe, onda je kao ok.Basvod wrote:Trenurno nije moguce ni prvo ni drugo.
-
dede merdzane
#2619 Re: Nesporazum u Briselu!
Isto kao da slusam nekog americkog redneka koji iz svoje prikolice mrzi jevreje i muslimane iako nikad nijednog nije vidio. Kada malo bolje razmislim, ima jos niz drugih podudarnosti izmedju jednih i drugih.Paranoid wrote:Kada se kaže da "Srbi i Hrvati ne žele multietničko društvo" nije ništa novo rečeno, osim činjenice da je koalicijski sporazum Dodik i Čović još uvijek na snazi.dede merdzane wrote:Da ovo kaze neko ko nije Hrvat ili Srbin, ispao bi nacionalista. Ali kada to kazu sami za sebe, onda je kao ok.Basvod wrote:Trenurno nije moguce ni prvo ni drugo.
- Paranoid
#2620 Re: Nesporazum u Briselu!
Šteta što ne pročitah njegove postove na temi o PreCjedniku prije... ne bih se ni javljao, jer dzaba "krečimo", lijeka mu nema.dede merdzane wrote: Isto kao da slusam nekog americkog redneka koji iz svoje prikolice mrzi jevreje i muslimane iako nikad nijednog nije vidio. Kada malo bolje razmislim, ima jos niz drugih podudarnosti izmedju jednih i drugih.
- Mister Yes
#2621 Re: Nesporazum u Briselu!
Kada se našao dogovor oko granica sa Srbima koji su počinili genocid našao bi se i sa Hrvatima. Razmjene teritorija su bile nešto sasvim normalno u glavama i Aliji i ostalim Bošnjačkim liderima u vrijeme rata. Bošnjački lideri bi već tada podjelili na 3 da im je dopušteno. Ali nije.Skijaš wrote: Stvar je u tom što nije moguć dogovor oko toga gdje bi bile te granice.....
Boldirano na žalost nije tačno. Najbolji primjer je upravo implementacija presude Sejdić-Finci. Više je nego očigledno da međunarodna zajednica vrši pritisak da se udovolji zahtjevima HDZ-ova (što je i Komšič potvrdio). Da im je stalo do građanskog društva podržali bi onaj najjednostavniji prijedlog (samo se brišu etnički predznaci) koji podržavaju i Srbi i Bošnjaci i Ostali što znači nekih 90% stanovnika ove države. Ali ne, oni i dalje insistiraju na 3 konstitutivna naroda baš kao u Daytonu.Skijaš wrote:Ali šta je izglednije, čekati da se umjesto njih takvih pojavi neko iskren i dosljedan u odbrani multietničkog društva (a koga bi međunarodna zajednica neminovno snažno podržala) ili čekati da se nađe ključ svima prihvatljive etnoteritorijalizacije ?
-
Hafis
#2622 Re: Nesporazum u Briselu!
Postoji li racionalno objašnjenje zašto ''međunarodna zajednica vrši pritisak da se udovolji zahtjevima HDZ-ova''?Mister Yes wrote: Najbolji primjer je upravo implementacija presude Sejdić-Finci. Više je nego očigledno da međunarodna zajednica vrši pritisak da se udovolji zahtjevima HDZ-ova (što je i Komšič potvrdio). Da im je stalo do građanskog društva podržali bi onaj najjednostavniji prijedlog (samo se brišu etnički predznaci) koji podržavaju i Srbi i Bošnjaci i Ostali što znači nekih 90% stanovnika ove države.
Nije zar da je to djelo ''vatikanskog lobija'' ili ''pritisak Njemačke''.
Last edited by Hafis on 17/10/2013 09:21, edited 2 times in total.
-
dede merdzane
#2623 Re: Nesporazum u Briselu!
Prije godinu-dvije su imali SDP kao zagovornika boldiranog. A onda su, kao i mi, vidjeli da je SDP ubleha.Mister Yes wrote:Više je nego očigledno da međunarodna zajednica vrši pritisak da se udovolji zahtjevima HDZ-ova (što je i Komšič potvrdio). Da im je stalo do građanskog društva podržali bi onaj najjednostavniji prijedlog (samo se brišu etnički predznaci) koji podržavaju i Srbi i Bošnjaci i Ostali što znači nekih 90% stanovnika ove države. Ali ne, oni i dalje insistiraju na 3 konstitutivna naroda baš kao u Daytonu.Skijaš wrote:
Ali šta je izglednije, čekati da se umjesto njih takvih pojavi neko iskren i dosljedan u odbrani multietničkog društva (a koga bi međunarodna zajednica neminovno snažno podržala) ili čekati da se nađe ključ svima prihvatljive etnoteritorijalizacije ?
- Mister Yes
#2624 Re: Nesporazum u Briselu!
Zato što je zamisao u Daytonu bila "predstavnik" a ne "pripadnik". Desio im se mali previd što je i normalno jer nisu mogli ni pomisliti da bi muslimani mogli glasati za katolika. Muslimani na koje su oni navikli to nikada ne bi uradili.Hafis wrote:Postoji li racionalno objašnjenje zašto ''međunarodna zajednica vrši pritisak da se udovolji zahtjevima HDZ-ova''?Mister Yes wrote: Najbolji primjer je upravo implementacija presude Sejdić-Finci. Više je nego očigledno da međunarodna zajednica vrši pritisak da se udovolji zahtjevima HDZ-ova (što je i Komšič potvrdio). Da im je stalo do građanskog društva podržali bi onaj najjednostavniji prijedlog (samo se brišu etnički predznaci) koji podržavaju i Srbi i Bošnjaci i Ostali što znači nekih 90% stanovnika ove države.
Dayton je zakon i MZ će uvijek biti protiv onoga ko radi kontra Daytona. A Bošnjaci kada biraju 2 od 3 člana predsjedništva rade protiv Daytona tačnije suštine Daytona. Suština Daytona je konstitutivnost 3 naroda koji su većinski predstavljali 3 zaraćene strane. Čitav Dayton je osmišljen na tim temeljima i bez tog tronošca gubi smisao. U Daytonu nije dogovoren građanski ustav već ustav koji se zasniva na 3 konstitutivna naroda.
Sejdić-Finci je pokušaj da se to promjeni. Naivan pokušaj jer kome nije bilo jasno uskoro će postati jasno da MZ ne želi građansku BiH već upravo Daytonsku BiH.
- vee-jay
#2625 Re: Nesporazum u Briselu!
Hafis wrote:Postoji li racionalno objašnjenje zašto ''međunarodna zajednica vrši pritisak da se udovolji zahtjevima HDZ-ova''?Mister Yes wrote: Najbolji primjer je upravo implementacija presude Sejdić-Finci. Više je nego očigledno da međunarodna zajednica vrši pritisak da se udovolji zahtjevima HDZ-ova (što je i Komšič potvrdio). Da im je stalo do građanskog društva podržali bi onaj najjednostavniji prijedlog (samo se brišu etnički predznaci) koji podržavaju i Srbi i Bošnjaci i Ostali što znači nekih 90% stanovnika ove države.
q vrsi pritisak. Pritisak se vrsio u Dejtonu i kod aprilskog paketa. Nakon toga je sve blagi softcore. Doris Pack je izjavila da je po njoj (citaj Njemackoj) rijec o mrvicama tako da bi ona dala jednu-dvije mrvice misevima iz HDZa. Njemacka je – i to ne – prvi put u krivu. Koliko god ovdje bilo rijec o mrvicama, misevi o kojima se govori su pod bjesnilom.