Stari_Jarac wrote:Interesantno na ovoj temi gotovo nikada se ne govori o pravoj nepismenosti i biserima, nego se uvijek uhvatite svađati oko nekih gluposti i nebitnih stvari. Koliko ja znam radi se o dvije jezičke varijante i obe su ispravne, npr. jedan zagrepčan/ka će uvijek reći Džeke a beograđan/ka Džeka, prema tome ni sarajliju koji kaže bilo koju od tih varijanti to ne čini seljakom. Kada na HRT-u čujem da kažu IvA, JozA, FranjA, onda ću priznati KENJCU da je u pravu ali mislim da to nećemo doživiti, a HRT-u svašta možeš spočitati ali to da su nepismeni vala ne možeš.
Procitati moj post o mostu FranjA Tudjmana ....
Ma, nebitno. Pricaj kako hoces. Kad moze bit "upo dijet" , "sekundarno ljepilo" " unic, iznic, uniso..." onda moze sve. Al kad livadic pocne insistirat da je u pravu a to ne potkrijepi nikakvim leksickim pravilom i pri tom jos , ohrabren masom, te vrijedja.... E onda je previse. Nece proci dugo , a kao pobjeda vecine, nas vokabular ce biti obogacen mnogim rijecima na koje se sad inretimo ! Kao , u ostalom, i na ostalim poljima danasnjeg bivstvovanja. Kultura : Primitivizam , fiks dvica !