Novinarska (ne)pismenost

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
Jara

#2601 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Jara »

Toffee karamela wrote:

Isto tako abnormalno učestalo novinari, lektori i ovi koji prevode strane programe pridjevske izvedenice od geografskih naziva pišu velikim slovom kao što je to slučaj u engleskom jeziku: dakle bosanski, američki, francuski pišu velikim slovima (Bosanski)! Ljudi bez bismile miješaju naš i engleski pravopis :shock:
Da, baš ga miješaju! Pod uticajem Engleskog, pardon, engleskog :lol: je i pisanje naslova - ono kad su sve riječi napisane velikim početnim slovom!
Nego, gdje je onaj forumaš, meščini :D iz Zenice, nekad je pisao odlične komentare o jeziku?! Kako mu ono bijaše nik...ako je tu, prepoznat' će se. :)
Jara

#2602 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Jara »

Toffee karamela wrote: To je naravno šukanje samo takvo ostalima ali hajde pravit ćemo se da ne primjećujemo :kulerka:
Nešto si mislim :mrgreen: ako se imena konstitutivnih pišu velikim početnim slovom, zar ne bi trebalo i ovo "ostali" tako pisati?
'Nači, Bošnjaci, Hrvati, Srbi i Ostali. :D
:D :bih:

P.S. Šala mala.
KENJAC

#2603 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by KENJAC »

Danas je 25 Maj , pa da drugu Titi :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
....ne mogu od smijeha....
Cestitam rodjendan !
corsa

#2604 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by corsa »

KENJAC wrote:
Raigor Stonehoof wrote:
Velkoski wrote:Haj' što je 'regularna raja' nepismena, ali ovih par profesora iz srednje što imam (imao :D) na FB :shock:

Obrazovanje nam je na pravo niskim granama :cry:
moja prof bosanskog u srednjoj je redovno pricala kako SE jutros ustala :roll: dok je zena na fakultetu kod jahica ucila da je pravilno "samnom" :roll: odron. i taj neko ce mi rec sutra da je pravilno DzekA :lol:
Nece ljudino. Ta govori Dzeke milion posto !
Djankarlo - DjankarlA
Šmit-ŠmitA
Dzon-DzonA
Kuznjecov-KuznjecovA
Pjotr-PjotrA
Marko-MarkA
Dzeko-DzekE.....mada mi nikad nece bit jasno kako onda Edin-EdinA :?
Izbacite uljeza..
Baj d vej ovo vazi za sve imenice muskog roda sem onih koje se zavrsavaju na A
Vanja-VanjE
Ovo pravilo i jest zato da bi se razlikovale imenice muskog i zenskog roda.
Dragan-DraganA
Dragana- DraganE
Logika , samo logika !
@KENJAC, dzaba jarane, vjeruj mi... :wink:
Stari_Jarac

#2605 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Stari_Jarac »

Interesantno na ovoj temi gotovo nikada se ne govori o pravoj nepismenosti i biserima, nego se uvijek uhvatite svađati oko nekih gluposti i nebitnih stvari. Koliko ja znam radi se o dvije jezičke varijante i obe su ispravne, npr. jedan zagrepčan/ka će uvijek reći Džeke a beograđan/ka Džeka, prema tome ni sarajliju koji kaže bilo koju od tih varijanti to ne čini seljakom. Kada na HRT-u čujem da kažu IvA, JozA, FranjA, onda ću priznati KENJCU da je u pravu ali mislim da to nećemo doživiti, a HRT-u svašta možeš spočitati ali to da su nepismeni vala ne možeš.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2606 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Truba »

džeko džeke

u jeziku ima nešto što se zove dublet

dakle

breki - breci :D

možda je i džeka pravilno :D
Banksy

#2607 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Banksy »

Ova tema k'o Zona sumraka, da ne povjeruješ...
KENJAC

#2608 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by KENJAC »

Ja se ovdje osjecam ko sto su se na pocetku posla osjecali Kirilo i Metodije !
Truba

#2609 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Truba »

paša
jesi li ti svjestan koliko se puta pravopis mijenjao od recimo titine smrti samo unutar hrvatskog jezika?

jel ti pratiš to?

to što se pravopis mijenja... nije nikakav novogovor nego postoje različite potrebe toga... vrijeme se mijenja, jezik je živa stvar ne možeš ga strpati u ormar... eno latinski je strpan u ormar pa ne vidim neke simpozijume o promjeni bam bas bat bamus batis bat ili hik hek hok kroz padeže

i ta šuplja nekad je bilo vako...
nekad je konj bio prevozno sredtsvo pa ne vidim danas da cure lude za konjima na 4 noge :D
KENJAC

#2610 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by KENJAC »

Stari_Jarac wrote:Interesantno na ovoj temi gotovo nikada se ne govori o pravoj nepismenosti i biserima, nego se uvijek uhvatite svađati oko nekih gluposti i nebitnih stvari. Koliko ja znam radi se o dvije jezičke varijante i obe su ispravne, npr. jedan zagrepčan/ka će uvijek reći Džeke a beograđan/ka Džeka, prema tome ni sarajliju koji kaže bilo koju od tih varijanti to ne čini seljakom. Kada na HRT-u čujem da kažu IvA, JozA, FranjA, onda ću priznati KENJCU da je u pravu ali mislim da to nećemo doživiti, a HRT-u svašta možeš spočitati ali to da su nepismeni vala ne možeš.
Procitati moj post o mostu FranjA Tudjmana ....
Ma, nebitno. Pricaj kako hoces. Kad moze bit "upo dijet" , "sekundarno ljepilo" " unic, iznic, uniso..." onda moze sve. Al kad livadic pocne insistirat da je u pravu a to ne potkrijepi nikakvim leksickim pravilom i pri tom jos , ohrabren masom, te vrijedja.... E onda je previse. Nece proci dugo , a kao pobjeda vecine, nas vokabular ce biti obogacen mnogim rijecima na koje se sad inretimo ! Kao , u ostalom, i na ostalim poljima danasnjeg bivstvovanja. Kultura : Primitivizam , fiks dvica !
Truba

#2611 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Truba »

Stari_Jarac wrote:Interesantno na ovoj temi gotovo nikada se ne govori o pravoj nepismenosti i biserima, nego se uvijek uhvatite svađati oko nekih gluposti i nebitnih stvari. Koliko ja znam radi se o dvije jezičke varijante i obe su ispravne, npr. jedan zagrepčan/ka će uvijek reći Džeke a beograđan/ka Džeka, prema tome ni sarajliju koji kaže bilo koju od tih varijanti to ne čini seljakom. Kada na HRT-u čujem da kažu IvA, JozA, FranjA, onda ću priznati KENJCU da je u pravu ali mislim da to nećemo doživiti, a HRT-u svašta možeš spočitati ali to da su nepismeni vala ne možeš.
mislim da si dobro krenuo a onda si uprskao... trebaš nam dati primjer za prezime

toliko je finesa u jeziku tako da sad nisam siguran kako se SKLANJA ime a kako prezime i sklanja li se uopće i kako je to kod ženski a kako kod muških imena i prezimena...

toliko je nepismenosti vani da i ono malo stvari što si znao izlevate te ljudi i ubace ti nesigurnost i bubu sumnje

ovu istočnu i zapadnu varijantu neću ni koemntirati

jer to ne pije vode još od 1972.
vrbas1979

#2612 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by vrbas1979 »

Neko je bijesan, a neko nepismen.
http://imgur.com/a/zguYE
Image
jazzer

#2613 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by jazzer »

T revolucija
Kako je Rumunija od najsiromašnije države u Evropi dobila status evropske Silikonske doline
https://www.klix.ba/biznis/kako-je-rumu ... /170525067
Toffee karamela

#2614 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Toffee karamela »

KENJAC wrote: Ma, nebitno. Pricaj kako hoces. Kad moze bit "upo dijet"
Nisam do sad nikad čula dijet u nominativu, samo genitivu dijete - dijetA :cry: To su valjda poboljšane verzije primitivizma :lol:
KENJAC

#2615 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by KENJAC »

Toffee karamela wrote:
KENJAC wrote: Ma, nebitno. Pricaj kako hoces. Kad moze bit "upo dijet"
Nisam do sad nikad čula dijet u nominativu, samo genitivu dijete - dijetA :cry: To su valjda poboljšane verzije primitivizma :lol:
A tebe ! Jedan dijet, dva dijeta .... Od 72' u zvanicnoj upotrebi !
omar little

#2616 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by omar little »

bilo bi fino kada bi se znala razlika izmedju standardnog jezika, knjizevnog jezika i svakodnevnog, jelte, govornog jezika.

tema su mediji, a ne svakodnevni govor i kolokvijalizam.
Jara

#2617 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Jara »

Banksy wrote:Ova tema k'o Zona sumraka, da ne povjeruješ...
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
Truba

#2618 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Truba »

a vala
i sit sam više ovih forumaša što su završili srpsko-hrvatski 1988. i to jedan semestar slušali

i od tada nisu pogledali u pravopis
a izmijenilo ih se 15

postoje stručnjaci za jezik i pravopis
postoje udruge i institucije

koliko se ljudi potrudilo poslati upit je li džeka ili peka

kad god mi nešto nije jasno konsultiram stručnjake

samo prosurfas po katedri i nasumice odabereš neki e mail
dodje odgovor
Stari_Jarac

#2619 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Stari_Jarac »

KENJAC wrote:
Procitati moj post o mostu FranjA Tudjmana ....
Ma, nebitno. Pricaj kako hoces. Kad moze bit "upo dijet" , "sekundarno ljepilo" " unic, iznic, uniso..." onda moze sve. Al kad livadic pocne insistirat da je u pravu a to ne potkrijepi nikakvim leksickim pravilom i pri tom jos , ohrabren masom, te vrijedja.... E onda je previse. Nece proci dugo , a kao pobjeda vecine, nas vokabular ce biti obogacen mnogim rijecima na koje se sad inretimo ! Kao , u ostalom, i na ostalim poljima danasnjeg bivstvovanja. Kultura : Primitivizam , fiks dvica !
Pročitao sam ja tvoj post ali ti nisi rekao ništa u vezi ovog boldiranog i ne znam čemu ovako arogantno i bezobrazno prozivanje ljudi od strane vas pojedinih, etiketiranje da su primitivci i seljaci ako se ne slažu sa vašom teorijom, mislim čudi me od tebe.
Stari_Jarac

#2620 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Stari_Jarac »

Black swan wrote:
mislim da si dobro krenuo a onda si uprskao... trebaš nam dati primjer za prezime

toliko je finesa u jeziku tako da sad nisam siguran kako se SKLANJA ime a kako prezime i sklanja li se uopće i kako je to kod ženski a kako kod muških imena i prezimena...

toliko je nepismenosti vani da i ono malo stvari što si znao izlevate te ljudi i ubace ti nesigurnost i bubu sumnje

ovu istočnu i zapadnu varijantu neću ni koemntirati

jer to ne pije vode još od 1972.
šta si onda uopšte htio da kažeš sa ovim postom? mislim, čemu replika kada ništa suvislo nisi napisao niti ponudio kao argument!?
KENJAC

#2621 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by KENJAC »

Vidi sefe, sto se tice etiketiranja i prozivanja preporucujem ti da hronoloski prelistas zadnjih pet sest stranica , pa onda mozemo pricat.
Sto se tice HRT i ostalih TV tj. Javnih glasila... pa nije li naziv ove teme "novinarska (ne) pismenost"
A sto se tice evolucije jezika tj njegove trajne podloznosti mijenjanju , ja to vidim 'vako.
Svi znamo da ono sto nosimo na nogama su cipele. Isn't it ? Evo sta se desava. Ovdje u gradu gdje zivim davno se doselila porodica iz Bosne . Divni ljudi. Vrijedni, posteni, o svom poslu sto bi rekli. Ni gramatika im nije losa strana , ali obadvoje govore " cipale" Nemoj me pitat kako to, odkud im to ali je tako. Vrijeme prolazi , sin se ozenio....i dijete doslo. Naravno , mama Italijanka, zive u Italiji dijete pocne pricat prvo Italijanski. S vremena na vrijeme kaze neku nasu rijec. Sada je malom vec tri godine i jedna od rijetkih rijeci koju izgovara na nasem vrlo jasno je upravo cipale ! Ako je to princip evolucije jezika koju zagovarate, nemojte se iznenadit kad vam dijet pojde testom !
I jos nesto , jel vam normalno kad neko kaze " odvuko sam majku...." pri tom misleci da je odvezao autom majku ? Haj kad kazes odvuko sam punicu, to mogu shvatit , ali odvuc mamu negdje...zvuci okrutno. A danas vise od pola Bosne odvlaci i dovlaci ljude. Mislim da je puno bolje, kad vec neces da ih vozis, plati im taksi !
Truba

#2622 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Truba »

Stari_Jarac wrote: šta si onda uopšte htio da kažeš sa ovim postom? mislim, čemu replika kada ništa suvislo nisi napisao niti ponudio kao argument!?
paša
uspoređuješ ime i prezime u sklonidbi

je li to u redu?

drebaš uspoređivati

Ivo Ivić
i Edin Džeko
ne Ivo i Džeko

Jezičke varijante više ne postoje... hrvatska se slobodna i neovisna nema više beograd zagreb...
hrvatski jezik je priznat u svjetskoj knjizi jezika i postoji samo sprski i hrvatski jezik u odnosu na nekadašnji SH HS jezik... te ostali jezici kojima još predstoji borba bosanski i crnogorski ali u to neću ulaziti sada

u sarajevu se koristi većinom bosanski jezik i treba pogledati u pravopis i vidjeti što je ispravno

i ponavljam

mi što smo imali jezik na faklultetu... i mi što smo mislili da smo pismeni jer smo kod hanke vajzović imali 8
smo s gomilom nepismenih ljudi postali nesigurni u ono što smo znali
Stari_Jarac

#2623 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Stari_Jarac »

KENJAC wrote:Vidi sefe, sto se tice etiketiranja i prozivanja preporucujem ti da hronoloski prelistas zadnjih pet sest stranica , pa onda mozemo pricat.
Sto se tice HRT i ostalih TV tj. Javnih glasila... pa nije li naziv ove teme "novinarska (ne) pismenost"
A sto se tice evolucije jezika tj njegove trajne podloznosti mijenjanju , ja to vidim 'vako.
Svi znamo da ono sto nosimo na nogama su cipele. Isn't it ? Evo sta se desava. Ovdje u gradu gdje zivim davno se doselila porodica iz Bosne . Divni ljudi. Vrijedni, posteni, o svom poslu sto bi rekli. Ni gramatika im nije losa strana , ali obadvoje govore " cipale" Nemoj me pitat kako to, odkud im to ali je tako. Vrijeme prolazi , sin se ozenio....i dijete doslo. Naravno , mama Italijanka, zive u Italiji dijete pocne pricat prvo Italijanski. S vremena na vrijeme kaze neku nasu rijec. Sada je malom vec tri godine i jedna od rijetkih rijeci koju izgovara na nasem vrlo jasno je upravo cipale ! Ako je to princip evolucije jezika koju zagovarate, nemojte se iznenadit kad vam dijet pojde testom !
I jos nesto , jel vam normalno kad neko kaze " odvuko sam majku...." pri tom misleci da je odvezao autom majku ? Haj kad kazes odvuko sam punicu, to mogu shvatit , ali odvuc mamu negdje...zvuci okrutno. A danas vise od pola Bosne odvlaci i dovlaci ljude. Mislim da je puno bolje, kad vec neces da ih vozis, plati im taksi !
E jbg drug, ti opet fulio "cijeli fudbal" ja već skoro 50 godina slušam i gledam TV i oduvijek je novinar na TVZ/HRT izgovarao Bore Cvetkovića, a novinar na TVB/RTS Bora Cvetkovića npr. i ti se sada našao da nekoga od njih nazoveš nepismenim, hajde dobro. S druge strane ti ne smeta što je Opština Novo Sarajevo istakla tablu sa natpisom "Odmaralište za biciklA", ne smeta ti što ti svaki salon namještaja prodaje tApacarini namještaj, što svako malo pročiatš da je nekoga udarilo auto a ne udario, ti se uhvatio Džeke kao najgoreg stepena nepismenosti. Sve i da si u pravu, to Džeke je bar dosada bilo pravilno, a cipAle koje ti navodiš nikada nisu bile pravilan izgovor ili će i njih zakonom mijenjanja jezika pretvoriti u pravilno? :shock:
Stari_Jarac

#2624 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Stari_Jarac »

Black swan wrote:
Stari_Jarac wrote: šta si onda uopšte htio da kažeš sa ovim postom? mislim, čemu replika kada ništa suvislo nisi napisao niti ponudio kao argument!?
paša
uspoređuješ ime i prezime u sklonidbi

je li to u redu?

drebaš uspoređivati

Ivo Ivić
i Edin Džeko
ne Ivo i Džeko

Jezičke varijante više ne postoje... hrvatska se slobodna i neovisna nema više beograd zagreb...
hrvatski jezik je priznat u svjetskoj knjizi jezika i postoji samo sprski i hrvatski jezik u odnosu na nekadašnji SH HS jezik... te ostali jezici kojima još predstoji borba bosanski i crnogorski ali u to neću ulaziti sada

u sarajevu se koristi većinom bosanski jezik i treba pogledati u pravopis i vidjeti što je ispravno

i ponavljam

mi što smo imali jezik na faklultetu... i mi što smo mislili da smo pismeni jer smo kod hanke vajzović imali 8
smo s gomilom nepismenih ljudi postali nesigurni u ono što smo znali
E ovako je već puno bolje :D
Ime nisam ja spomenuo nego KENJAC, nije li sve krenulo od FranjA? :-D
Što se jezika tiče, koliko znam kod nas su sva tri ravnopravna, pa i u Sarajevu. Shodno tome ne može se nekoga nazivati seljakom zato što govori nekom od te tri jezičke varijante ili kako već hoćeš, tri jezika, iako su za mene sva tri ista.
KENJAC

#2625 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by KENJAC »

'Oće 'oće jarane. I cipale i dijet i unić i mnogo toga će postat normalno.
....samo zato sto se tako "oduvjek" ovde govorilo ! I odvuć, i to će postat normalno!
A ja nikad nikog ne ispravih , van ove teme, za Dzeka, a mene za BorA skocise ko da sam covjeka ubio.
Eto to, to mi smeta, ta agresivnost i netrpeljivost !
Ali, evo kao dokaz da uopste nemam ambiciju biti sveznalica , kako je trebalo pisat za biciklA ? Da sam juce umro , mislio bih da je pravilno ! :?
Post Reply