Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
kowalski1
#25976 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ma to su minorne stvar naspram etnički zaokruženih teritorija. ti vjeruješ da će jedan narod vremenom (za 100 godina vjerovatno) ostvariti dominaciju, a ja ti kažem da logika velikih brojeva to poništava, i već kad zastupaš ovakve stavove, onda bi bilo dobro prestaneš da pričaš o multietničnosti i prihvatiš moju tezu da je to podvala.
- andromeda101
#25977 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da sam taki, nebi se javljao, nego ćutao.Skijaš wrote:Pa ako ovo shvatiš kao sukob plemena u kojem je u redu zajebati Srbe, onda si isti kao i velikosrbi,andromeda101 wrote:Bolje da ćutimo kad im to ne možeš utuviti u glavu.
Iće brže.
- andromeda101
#25978 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kad je podvala, onda da vidim šta će biti s Vojvodinom.kowalski1 wrote:ma to su minorne stvar naspram etnički zaokruženih teritorija. ti vjeruješ da će jedan narod vremenom (za 100 godina vjerovatno) ostvariti dominaciju, a ja ti kažem da logika velikih brojeva to poništava, i već kad zastupaš ovakve stavove, onda bi bilo dobro prestaneš da pričaš o multietničnosti i prihvatiš moju tezu da je to podvala.
Lakše će se Vojvodina odvojiti nego RS. RS je prepolovljena.
- Skijaš
#25979 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa zastupa li i Bajić takve stavove ili samo upozorava na određene trendove ? Ti svoja shvatanja gradiš na tezi da ako Bošnjaci ne budu pravili ustupke, ima da na.ebu, dok ti ja objašnjavam da potencijal za ugrožavanje Bošnjaka opada. Dakle ako i ne dođe do tog crnog scenarija kojeg Bajić spominje kao mogućnost, sigurno ne može doći ni do tog tvog konflikta u kojem bi Bošnjaci izvukli deblji kraj.kowalski1 wrote:ma to su minorne stvar naspram etnički zaokruženih teritorija. ti vjeruješ da će jedan narod vremenom (za 100 godina vjerovatno) ostvariti dominaciju, a ja ti kažem da logika velikih brojeva to poništava, i već kad zastupaš ovakve stavove, onda bi bilo dobro prestaneš da pričaš o multietničnosti i prihvatiš moju tezu da je to podvala.
- andromeda101
#25980 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma pusti Skijaš, vidiš "došli nama na noge"...što bi preCednik reko', da nas straše.Skijaš wrote:Pa zastupa li i Bajić takve stavove ili samo upozorava na određene trendove ? Ti svoja shvatanja gradiš na tezi da ako Bošnjaci ne budu pravili ustupke, ima da na.ebu, dok ti ja objašnjavam da potencijal za ugrožavanje Bošnjaka opada. Dakle ako i ne dođe do tog crnog scenarija kojeg Bajić spominje kao mogućnost, sigurno ne može doći ni do tog tvog konflikta u kojem bi Bošnjaci izvukli deblji kraj.kowalski1 wrote:ma to su minorne stvar naspram etnički zaokruženih teritorija. ti vjeruješ da će jedan narod vremenom (za 100 godina vjerovatno) ostvariti dominaciju, a ja ti kažem da logika velikih brojeva to poništava, i već kad zastupaš ovakve stavove, onda bi bilo dobro prestaneš da pričaš o multietničnosti i prihvatiš moju tezu da je to podvala.
- andromeda101
#25981 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da samo ovu energiju hoće da upotrijebe da guramo BiH naprijed, gdje bi nam kraj bio.
- Skijaš
#25982 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ako je hrvatski korpus zaslužan za plus u kojem se nalazi FBiH, to je jako dobra vijestJozefK wrote:Dok ti kuješ teorije, realnost se odvija malo drukčije.Skijaš wrote:
Da i ? Poenta je da ih ima koji shvataju kako je pred Bošnjacima nekoliko "dobitničkih" opcija, dok Srbima recimo dalja stagnacija najmanje odgovara. Spominjao sam jučer brojke. U FBiH duplo više stanovnika a u manjem entitetu duplo veća stopa razvoda, duplo veća stopa samoubistava, duplo manje minimalne penzije a evo sad im je prirodni priraštaj pao na -4000 dok je FBiH u plusu. Brojke koje je Bajić spominjao su stare i čak manje loše od sadašnjih. Stagnacija nikom ne odgovara ali najveću štetu nanosi Srbima.
- independer
- Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne
#25983 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bolan @Skijas odosmo u off. Pocelo je o multietnicnosti bosanskog drustva. Rekao sam da je smjenom Halilovica 93 toj multietnicnosti stavljen amca za vrat. Sve ostalo nakon je borba sovinstickih politika za prevlast. U toj politici nema mjesta ni za tebe ni za mene jer smo mi prvo ljudi pa posle Bosnjaci i Hrvati a nikako brojke. A ovim politikama nisu bitni ni ljudi, ni Bosnjaci, ni Hrvati ni Srbi vec samo brojke. Ako se zelis boriti protiv toga onda se nesmije spustat na njihov nivo i brojati bebe.
- Skijaš
#25984 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa ako razlika od 6000 ljudskih duša (za koliko se svake godine poveća broj stanovnika FBiH u odnosu na manji entitet) tebi nije neki trend, OK.JozefK wrote:Ipak, FBIH godinama ima samo duplo više rođenih od RS-a, a toliki su i odnosi u populaciji, tako da nema tu nekih fasinantnih trendova.Skijaš wrote:Ako je hrvatski korpus zaslužan za plus u kojem se nalazi FBiH, to je jako dobra vijestJozefK wrote: Dok ti kuješ teorije, realnost se odvija malo drukčije.BiH je i hrvatska zemlja i moramo odbraniti (i) hrvatski identitet iste. Ali ovdje trenutno govorimo o posljedicama velikosrpske ideologije na stanovništvo manjeg entiteta, koje su očigledno katastrofalne.
- Skijaš
#25985 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa evo kolega kaže da ako Bošnjaci ne prihvate ograničavanje na rezervat, doći će do konflikta u kojem će nadrljati. A ja sam mu spomenuo Bajićevu analizu i neke brojke kako bih objasnio da je ta prijetnja neutemeljena. To je najbolji put ka suživotu, to odustajanje od nade da će se stabilnost naći u slamanju Bošnjaka. Kad Bošnjake prestaneš tretirati kao pavijane a počneš ih smatrati kao sebi ravnopravne, korak si bliže multietničkom društvu.independer wrote:Ako se zelis boriti protiv toga onda se nesmije spustat na njihov nivo i brojati bebe.
-
ibizza
#25986 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nermin Nikšić
Proglasio bankrot Federacije
Ekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić smatra da je federalni premijer Nermin Nikšić proglasio bankrot nakon izjave da bez pomoći Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ Federacija BiH, a samim tim i BiH, neće preživjeti.
"Vlada FBiH ovako je položila oružje i rekla da dalje ne može čime je, praktično, izgubila legitimitet da djeluje. Uslovljavanje cijele javnosti, isključivo ovom solucijom, znači ništa drugo osim politiku svršenog čina. Pokazuju da nemaju vizije za razvoj Federacije, niti za strateške projekte", rekao je Hasić.
(Vijesti.ba)
veselo

Ekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić smatra da je federalni premijer Nermin Nikšić proglasio bankrot nakon izjave da bez pomoći Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ Federacija BiH, a samim tim i BiH, neće preživjeti.
"Vlada FBiH ovako je položila oružje i rekla da dalje ne može čime je, praktično, izgubila legitimitet da djeluje. Uslovljavanje cijele javnosti, isključivo ovom solucijom, znači ništa drugo osim politiku svršenog čina. Pokazuju da nemaju vizije za razvoj Federacije, niti za strateške projekte", rekao je Hasić.
(Vijesti.ba)
veselo
-
zemo_online
#25987 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
dali bi sljedeci dogadjaji mogli da prekinu rahat-patnju?:
1.kako ce uticati na politicku situaciju u bih kada kosovo i formalno postane dio UN tj. kada i rusija i kina priznaju kosovo? hoce li srbija gurnuti rs u vatru ??
2.ulazak bih u nato
3.odlazak ohr-a
4.odlazak krkana
1.kako ce uticati na politicku situaciju u bih kada kosovo i formalno postane dio UN tj. kada i rusija i kina priznaju kosovo? hoce li srbija gurnuti rs u vatru ??
2.ulazak bih u nato
3.odlazak ohr-a
4.odlazak krkana
- andromeda101
#25988 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
"Cry wolf" da bi se zaduživali.ibizza wrote:Nermin Nikšić
(Vijesti.ba)
veselo![]()
Nek se jagmaju ko će bolje da vodi, ali nek ne obećavaju na prazno.
Last edited by andromeda101 on 13/05/2012 12:11, edited 1 time in total.
-
Nebitan32
#25989 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
I ne bas. U Brckom je 2000 bilo 0% Bosnjaka. Danas su blizu apsolutne vecine. Ovdje pricam o samom gradu jer na razini opcine to je vec slucaj od prije par godina. I trend rasta procenta je u konstantnom porastu. I to nije period od 100 godina.kowalski1 wrote:ma to su minorne stvar naspram etnički zaokruženih teritorija. ti vjeruješ da će jedan narod vremenom (za 100 godina vjerovatno) ostvariti dominaciju, a ja ti kažem da logika velikih brojeva to poništava, i već kad zastupaš ovakve stavove, onda bi bilo dobro prestaneš da pričaš o multietničnosti i prihvatiš moju tezu da je to podvala.
Bosnjaci nece postati vecina u svakom selu na prostoru cijele RBIH i to je svakome jasno. Ali to je i nebitno.
Svako mijesto i nema istu tezinu. Iznad spmenutno Brcko ima mnogo vecu stratesku vaznost od recimo Nevesinja. Za opstanak i stabilnost drzave je potpuno nebitno ko je vecina u Nevesinju jer je to iseljenicki kraj bez ikakvog uticaja na desavanja u drzavi. Samo se zamisli kad si zadnji put procitao neku vijest o Nevesinju.Toliko o vaznosti. Niko nece ici da zivi u Nevesinje. Niti tu ima nekih znacajnih institucija, niti kompanija .....nista jedno veliko nula. Ljudi ce samo bjezati iz tog kraja. Dok u Brckom to ima sasvim drugacije efekte.
Broj zivorodenih Srba u 2011 je manji od 8.500 na razini cijele Bosne. Samo sarajevski i tuzlanski kanton imaju toliko zivorodenih. A u demokratskomp sistemu sto manja brojcanost to manji broj glasova to manja i zastupljenost u vlasti i tako redom i tako redom.
I da se razumijemo. Niko u Bosni nema izuzetno dobar natalitet. Svi stoje prilicno lose. Ima par opcina koje stoje nesto bolje ali to ne mijenja bitno stvari. Kao sto sam pisao na drugoj temi problem za srbe lezi u tome sto vise nisu vezani za vece gradove. Tuzla, Zenica,Sarajevo, Mostar.
Ti isti Nevesinjski Srbi koji su ranije gravitirali ka Mostaru sad to vise ne cine. Idu studirati u Beograd i Novi Sad i u vecini slucajeva tamo i ostaju. Oni Srbi iz Visegrada koji su ranije dolazili studirati i raditi u Sarajevo to vise ne cine vec idu istim stopama kao i ovi nevesinjski. Pravac Beograd i Novi Sad. Oni Srbi iz Bratunca koji su neka gravitirali ka Tuzli sad idu istim stopama kao ovi nevesinjski i visegradski. I tako redom. Procjeni sam koliko ih se godisnje "prebaci" preko Drine. A prebacuju se mladi, koji bi trebali biti nosioci cijelog sistema. Taj isti sistem koji se urusava iz dana u dan pa tako danas imas isti broj penzionera i radnika. Procjeni sam do kada ce to moci.
Cijela Posavina je postala jedna velika pustianja a Banja Luka samo jedna : Enklava
Posljedice na politicko-socijalnom planu ce se vidjeti za 15-20 godina
-
zemo_online
#25990 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
[quote="ibizza"]Nermin Nikšić
(Vijesti.ba)
pa kako ce funkcionirati fedracija sa tolikom administracijom?? to ne more financirati ni budzet SAD.
prvo sto je trebalo napraviti je ukinuti sve kantone.
(Vijesti.ba)
pa kako ce funkcionirati fedracija sa tolikom administracijom?? to ne more financirati ni budzet SAD.
prvo sto je trebalo napraviti je ukinuti sve kantone.
- Skijaš
#25991 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Stagnaciju će se prekinuti kada Sarajevo nastupi agresivnije prema Dodiku, kada odbiju njegove ultimatume i zatraže medijatorsku ulogu međunarodne zajednice u svim pregovorima s velikosrpskim faktorom.test01 wrote:dali bi sljedeci dogadjaji mogli da prekinu rahat-patnju?:
2.ulazak bih u nato
3.odlazak ohr-a
4.odlazak krkana
Last edited by Skijaš on 13/05/2012 12:15, edited 1 time in total.
-
zemo_online
#25992 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Skijaš wrote:Stagnaciju će se prekinuti kada Sarajevo nastupi agresivnije prema Dodiku, kada odbiju njegove ultimatume i zatraže medijatorsku ulogu u svim pregovorima s velikosrpskim faktorom.test01 wrote:dali bi sljedeci dogadjaji mogli da prekinu rahat-patnju?:
2.ulazak bih u nato
3.odlazak ohr-a
4.odlazak krkana
ok kontam, ali zar to silajdzic nije radio? osim toga,ko bi mogao da zaigra na tu kartu?
- andromeda101
#25993 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Što se tiče demografije FBiH, evo zadnja tri mjeseca i čitava 2011:
Novembar

Decembar

Januar 2012

Čitava 2011 (evo trenda u kojim mjesecima je prirodni priraštaj pozitivan)

Novembar

Decembar

Januar 2012

Čitava 2011 (evo trenda u kojim mjesecima je prirodni priraštaj pozitivan)

Last edited by andromeda101 on 13/05/2012 12:19, edited 1 time in total.
-
zemo_online
#25994 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nebitan32 wrote:I ne bas. U Brckom je 2000 bilo 0% Bosnjaka. Danas su blizu apsolutne vecine. Ovdje pricam o samom gradu jer na razini opcine to je vec slucaj od prije par godina. I trend rasta procenta je u konstantnom porastu. I to nije period od 100 godina.kowalski1 wrote:ma to su minorne stvar naspram etnički zaokruženih teritorija. ti vjeruješ da će jedan narod vremenom (za 100 godina vjerovatno) ostvariti dominaciju, a ja ti kažem da logika velikih brojeva to poništava, i već kad zastupaš ovakve stavove, onda bi bilo dobro prestaneš da pričaš o multietničnosti i prihvatiš moju tezu da je to podvala.
Bosnjaci nece postati vecina u svakom selu na prostoru cijele RBIH i to je svakome jasno. Ali to je i nebitno.
Svako mijesto i nema istu tezinu. Iznad spmenutno Brcko ima mnogo vecu stratesku vaznost od recimo Nevesinja. Za opstanak i stabilnost drzave je potpuno nebitno ko je vecina u Nevesinju jer je to iseljenicki kraj bez ikakvog uticaja na desavanja u drzavi. Samo se zamisli kad si zadnji put procitao neku vijest o Nevesinju.Toliko o vaznosti. Niko nece ici da zivi u Nevesinje. Niti tu ima nekih znacajnih institucija, niti kompanija .....nista jedno veliko nula. Ljudi ce samo bjezati iz tog kraja. Dok u Brckom to ima sasvim drugacije efekte.
Broj zivorodenih Srba u 2011 je manji od 8.500 na razini cijele Bosne. Samo sarajevski i tuzlanski kanton imaju toliko zivorodenih. A u demokratskomp sistemu sto manja brojcanost to manji broj glasova to manja i zastupljenost u vlasti i tako redom i tako redom.
I da se razumijemo. Niko u Bosni nema izuzetno dobar natalitet. Svi stoje prilicno lose. Ima par opcina koje stoje nesto bolje ali to ne mijenja bitno stvari. Kao sto sam pisao na drugoj temi problem za srbe lezi u tome sto vise nisu vezani za vece gradove. Tuzla, Zenica,Sarajevo, Mostar.
Ti isti Nevesinjski Srbi koji su ranije gravitirali ka Mostaru sad to vise ne cine. Idu studirati u Beograd i Novi Sad i u vecini slucajeva tamo i ostaju. Oni Srbi iz Visegrada koji su ranije dolazili studirati i raditi u Sarajevo to vise ne cine vec idu istim stopama kao i ovi nevesinjski. Pravac Beograd i Novi Sad. Oni Srbi iz Bratunca koji su neka gravitirali ka Tuzli sad idu istim stopama kao ovi nevesinjski i visegradski. I tako redom. Procjeni sam koliko ih se godisnje "prebaci" preko Drine. A prebacuju se mladi, koji bi trebali biti nosioci cijelog sistema. Taj isti sistem koji se urusava iz dana u dan pa tako danas imas isti broj penzionera i radnika. Procjeni sam do kada ce to moci.
Cijela Posavina je postala jedna velika pustianja a Banja Luka samo jedna : Enklava
Posljedice na politicko-socijalnom planu ce se vidjeti za 15-20 godina
otkako je preCednik preuzeo kormilo,Crpcka rusi rekorde
http://www.klix.ba/biznis/news/skoro-iz ... /120513033
- Skijaš
#25995 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sa Silajdžićem imaš dva problema, jedan je činjenica da je popustio Dodiku vezano za policiju, što je predstavljeno kao uspješan "dogovor", ojačalo Dodika i međunarodnoj zajednici dalo nadu da se ne moraju petljati. Drugi problem je to što su se ostali sarajevski političari (predvođeni Lagumdžijom i Tihićem) takmičili u tom ko će više popljuvati "isključivog" Silajdžića a sebe predstaviti kao konstruktivnog igrača s kojim se može naprijed. Međunarodna zajednica ovdje uvijek ide linijom manjeg otpora.test01 wrote:Skijaš wrote:Stagnaciju će se prekinuti kada Sarajevo nastupi agresivnije prema Dodiku, kada odbiju njegove ultimatume i zatraže medijatorsku ulogu u svim pregovorima s velikosrpskim faktorom.test01 wrote:dali bi sljedeci dogadjaji mogli da prekinu rahat-patnju?:
2.ulazak bih u nato
3.odlazak ohr-a
4.odlazak krkana
ok kontam, ali zar to silajdzic nije radio? osim toga,ko bi mogao da zaigra na tu kartu?
- Nacionalniid_BOSANCI
#25996 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
BiH
Nikšić proglasio bankrot Federacije BiH?
SRNA - 12.05.2012 15:34
SARAJEVO - Ekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić smatra da je federalni premijer Nermin Nikšić proglasio bankrot nakon izjave da bez pomoći Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ Federacija BiH, a samim tim i BiH, neće preživjeti.
Prema njegovim riječima, ako je MMF nužno zlo, onda se s druge strane paralelno mora raditi na stavljanju svih raspoloživih resursa u funkciju, zatim na povlačenju sredstava koja su FBiH na raspolaganju, te na otvaranju javnih radova.
On je ocijenio da u ovom momentu nema ničega od nabrojanog, navodeći da nedostaju strukturne reforme, investicioni ciklusi, te spremnost za smanjivanje budžetskih rashoda. "Politika svršenog čina nema smisla. Nema smisla da nam MMF na kaščicu daje novac. Ovo je sistem začaranog kruga. Opterećenja na opterećenja nemaju perspektive", rekao je Hasić za "Dnevni avaz".
BiH ove godine, bez obzira na eventualno novi aranžman sa MMF-om, vraća prvih 65 miliona KM, od ukupnog duga od oko 800 miliona KM iz prethodnog stend-baj aranžmana. Na Federaciju se odnosi 43,5 miliona, a na Republiku Srpsku 21,5 miliona KM.
Novac za isplatu spoljnog duga uzima se direktno s jedinstvenog računa Uprave ze indirektno oporezivanje BiH.
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Ni ... 40769.html
Nikšić proglasio bankrot Federacije BiH?
SRNA - 12.05.2012 15:34
SARAJEVO - Ekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić smatra da je federalni premijer Nermin Nikšić proglasio bankrot nakon izjave da bez pomoći Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ Federacija BiH, a samim tim i BiH, neće preživjeti.
Prema njegovim riječima, ako je MMF nužno zlo, onda se s druge strane paralelno mora raditi na stavljanju svih raspoloživih resursa u funkciju, zatim na povlačenju sredstava koja su FBiH na raspolaganju, te na otvaranju javnih radova.
On je ocijenio da u ovom momentu nema ničega od nabrojanog, navodeći da nedostaju strukturne reforme, investicioni ciklusi, te spremnost za smanjivanje budžetskih rashoda. "Politika svršenog čina nema smisla. Nema smisla da nam MMF na kaščicu daje novac. Ovo je sistem začaranog kruga. Opterećenja na opterećenja nemaju perspektive", rekao je Hasić za "Dnevni avaz".
BiH ove godine, bez obzira na eventualno novi aranžman sa MMF-om, vraća prvih 65 miliona KM, od ukupnog duga od oko 800 miliona KM iz prethodnog stend-baj aranžmana. Na Federaciju se odnosi 43,5 miliona, a na Republiku Srpsku 21,5 miliona KM.
Novac za isplatu spoljnog duga uzima se direktno s jedinstvenog računa Uprave ze indirektno oporezivanje BiH.
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Ni ... 40769.html
-
AkHolic
#25997 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ko ti kaže da se oni neće svrstati na stranu Dodika kao u slučaju spora oko lokalnih izbora u Srebrenici.Skijaš wrote:Stagnaciju će se prekinuti kada Sarajevo nastupi agresivnije prema Dodiku, kada odbiju njegove ultimatume i zatraže medijatorsku ulogu međunarodne zajednice u svim pregovorima s velikosrpskim faktorom.test01 wrote:dali bi sljedeci dogadjaji mogli da prekinu rahat-patnju?:
2.ulazak bih u nato
3.odlazak ohr-a
4.odlazak krkana
- andromeda101
#25998 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Neka ih prže.
Nek se stvari dovedu u red.
O ovome se trebala dići galama prije deset godina i staviti ovo da bude tema broj jedan.
U muci se poznaju junaci. Da vidimo ko je najpametniji. Ne treba im dati "carte blanche" da samo pozajmljivaju i da zadužuju.
Nek se stvari stave pod lupu i pod kontrolu.
Nek se stvari dovedu u red.
O ovome se trebala dići galama prije deset godina i staviti ovo da bude tema broj jedan.
U muci se poznaju junaci. Da vidimo ko je najpametniji. Ne treba im dati "carte blanche" da samo pozajmljivaju i da zadužuju.
Nek se stvari stave pod lupu i pod kontrolu.
- Skijaš
#25999 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa po pitanju Srebrenice su se svrstali uz Dodika jer je to stav i SDP-a. Lafo ne treba politizirati Srebrenicu kao da je genocid elementarna nepogoda a ne manifestacije jedne politike.AkHolic wrote:Ko ti kaže da se oni neće svrstati na stranu Dodika kao u slučaju spora oko lokalnih izbora u Srebrenici.
Kako god, kad Sarajevo zategne situaciju međunarodna zajednica će se upetljati, vratićemo se u vrijeme Ashdown-a i nastaviće se ponovno jačanje države kroz pritisak na velikosrbe. Do tada, gledaćemo kako lokalnu vlast u Srebrenici preuzima politička opcija koja negira genocid a najveći dio odgovornosti za to snosi SDP.
- Skijaš
#26000 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa ja govorim za ovaj niz od nekoliko zadnjih godina. Ako imaš podatke za 2002-u, slobodno uporedi.JozefK wrote:Nije svake godine, nego prošle godine. Prije 10-tak godina je razlika bila znatno već od 6000 tisuća duša, da ne pričam prije 15 godina.Skijaš wrote:
Pa ako razlika od 6000 ljudskih duša (za koliko se svake godine poveća broj stanovnika FBiH u odnosu na manji entitet) tebi nije neki trend, OK.
Moguće. Zasad baratamo s brojkama koje su pred nama.To što je RS u takvom demografskom momentu da ima minus od 4 tisuće, ne znači da Federacija za 10 godina neće biti i u gorem stanju