BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Xavier1

#25976 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by Xavier1 »

BHF_Manijak wrote:Samo mi nije jasno sto se svezu Turske jeble ih Turska, k'o da su u Premiershipu... :-) :roll: Sehic iz kluba koji osvaja titul, igra redovno LP, ode u ekipu koja je tek usla u Prvu tursku. :roll:
Ili su i sami svjesni svojih limita, pa k'o vele da uzmu pare levatima dok mogu... :oops:
Pa idu za parama. Sta tek reci za Oscara i Carasca koji su zavrsili u Kini?
luckylaka

#25977 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by luckylaka »

AmiĐa_Idriz wrote:Ma haj taj primjer Šehića i nekako, al kad vidim ove mlade i potentne momke kako idu za Tursku propucao bi se odma.
A gdje da idu Boga ti,ko da imaju ponuda da mogu birati.Cekaju prvu priliku da razgule
AmiĐa_Idriz

#25978 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by AmiĐa_Idriz »

luckylaka wrote:
AmiĐa_Idriz wrote:Ma haj taj primjer Šehića i nekako, al kad vidim ove mlade i potentne momke kako idu za Tursku propucao bi se odma.
A gdje da idu Boga ti,ko da imaju ponuda da mogu birati.Cekaju prvu priliku da razgule
Ne može me niko uvjeriti da 80% njih nisu makar u Češku mogli otići i sl. Džeko da je otišao u Tursku bio bi nešto ala Bajić sad, garant.

Uostalom eno ti onog malog iz Dinama, pola Europe se šiba oko njega on ode u Bešiktaš :roll:

A to zadnje si upravu, i to je problem mentaliteta. Samo se što prije ispariti, nebitno gdje. Ne razmišljaju o pravilnom razvoju, jebi ga. Trava je 'zelenija' kod drugog, valjda.
Bazinga1234

#25979 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by Bazinga1234 »

Pa češka liga je još slabija od turske. Ne sjećam se da je neki naš igrač napredovao odatle.
AmiĐa_Idriz

#25980 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by AmiĐa_Idriz »

Ma bubnuo sam, bilo koja liga bliža Europi po kojoj se motaju skauti makar Bundesligaša.
Artest

#25981 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by Artest »

Ne znam da li nase igrace zaista toliko jebe sto smo non-EU zemlja, nesposobni menadzeri, ili sta vec, ali da taj Visca ne moze igrat Bundesligu... :cry:

Gledam onaj Gentner jos startuje, a lik bio bezveznjak jos dok je s Dzekom igrao. Takvih krseva sa ugovorom u Bl, koliko hoces..
SSemir

#25982 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by SSemir »

Kad se sjetim onog poerioda kad su nasi igraci isli direktorno u bundesligu....a vjerovatno da su se pokazali nadtavio bi se taj trend
luckylaka

#25983 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by luckylaka »

Pa sjeca li se neko koji je to fudbaler iz Premijer lige zadnji uspio nesto (osim Edina) vaznije ostvariti u eyropskim klubovima.Mozda je meni nesto promaklo
Grean

#25984 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by Grean »

Slabo se radi sa igracima, juniorska / kadetska liga je pokrenuta prije cetiri-pet sezona, pionirska U15 prosle sezone, nemamo ligu U21 a ni jedan tim nema B ekipu.

Uz to svi bi igraca a PL se ne prati, posjecenije su teme o Juventusu i Liverpulu nego o PL BiH. Ne zna se nabrojati tri mlada igraca iz lige.

Ipak, rezultati juniorske lige i ogranicavanje broja stranaca su vec dali rezultate. Mislim da je ovo sezona u kojoj su mladi igraci dobili ubjedljivo najvise minuta.

Ono sto MORA pod hitno da se uradi je U21 liga. Veliki broj onih koji izadju iz juniora jednostavno nisu spremni za seniorski fudbal sa 19 godina. Mnogi od njih jednostavno nestanu jer ne igraju.

Problem je sto klubovi nemaju para, nema sponzora a da bi oni imali interes mora postojati interes za ligu kojeg opet, kao sto vec rekoh nema. U21 liga uz infrastrukturu mora biti prioritet svih prioriteta.
Muhamed Đakmić

#25985 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by Muhamed Đakmić »

Grean wrote:Slabo se radi sa igracima, juniorska / kadetska liga je pokrenuta prije cetiri-pet sezona, pionirska U15 prosle sezone, nemamo ligu U21 a ni jedan tim nema B ekipu.

Uz to svi bi igraca a PL se ne prati, posjecenije su teme o Juventusu i Liverpulu nego o PL BiH. Ne zna se nabrojati tri mlada igraca iz lige.

Ipak, rezultati juniorske lige i ogranicavanje broja stranaca su vec dali rezultate. Mislim da je ovo sezona u kojoj su mladi igraci dobili ubjedljivo najvise minuta.

Ono sto MORA pod hitno da se uradi je U21 liga. Veliki broj onih koji izadju iz juniora jednostavno nisu spremni za seniorski fudbal sa 19 godina. Mnogi od njih jednostavno nestanu jer ne igraju.

Problem je sto klubovi nemaju para, nema sponzora a da bi oni imali interes mora postojati interes za ligu kojeg opet, kao sto vec rekoh nema. U21 liga uz infrastrukturu mora biti prioritet svih prioriteta.
Prošle sezone su mladi dobili prilično više minuta, ali može se reći da je ove sezone više planski rađeno. Imao si prošlosezonski raspad sistema u Vitezu i Čeliku, gdje su isključivo mladi i igrali, pa je to generalno nakucalo nivo minuta. Ove sezone ipak nema takvog kluba, a par momaka se već istaklo.

No problem neodlaska u lige petice je malo složeniji i dok se unazad ne pomjeri granica kad fudbaleri debituju za prvi tim, neće biti promjene. Neko ko sa 19 godina ode iz Premijer lige BiH kao standardan prvotimac sa barem 18 mjeseci iskustva iza sebe ima dobre šanse da napravi taj korak do liga petice.

Sa 20, 21, 22 postaje sve teže i teže, mada nije naravno nemoguće. Cimirot je recimo sa 22 godine otišao u PAOK, odigrao dobre dvije i po sezone i to mu je bilo dovoljno tek za Standard Liege. Dakle, prestar je otišao iz BiH.

Igrači iz BiH neće ići direktno u lige petice još dugo i treba se pomiriti sa tim, te ih uključivati u seniorski tim sa 17 godina. Da sa 18 već budu standardni prvotimci. To je jedini način.

Nihad Mujakić ide u Kortrijk sa 21 godinom, i njemu je upitno može li do liga petice. Mora odigrati vrhunsku prvu sezonu pa preći u Anderlecht, ili odigrati dvije vrhunske za Kortrijk pa direktno preći u lige petice.
BHF_Manijak

#25986 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by BHF_Manijak »

Ma upravo to godinama pisem/govorim. Mora se granica pomjeriti dosta nize. Jebo te mi se u ligi kolektivno ponasamo k'o da nakve rezultate ganjamo, lige prvaka, pa ono ne moze ti dijete od 17-18 godina igrati, ispastaju ti rezultati. :oops:
On vec sa 18 godina mora imati najmanje pola sezone redovnog igranja u prvom timu, a sa 18 vec da je u toj ekipi standardan.
Naravno ne po svaku cijenu forsirati, samo da bi se forsiralo, vec one najtalentovanije. A da li ih ima dovoljno, to je vec druga problematika i prica, koliko i kako se (ne)kvalitetno radi u omladinskim selekcijama.

Za Ligu petice igrac iz nase lige sa 21-22 godine je beskoristan. Jer vecinu vjestina je vec usvojio i tesko ih je mijenjati, a one su kljucne za dalji razvoj. Sa 18-19 jos imaju sanse da ga izbruse u ono u sta oni zele, da usade druge navike itd...
svi u napad

#25987 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by svi u napad »

Grean i Djakmic dobri komentari :izet: :thumbup: Ja takodjer mislim da je osnov napretka rad sa mladjim kategorijama. Problem je sto mi nemamo dobrog trenera u ligi koji radi sa seniorima a kamo li nekog sa juniorima. Nekad su treneri juniora bili veliki igraci i uzivali su ugled i status u svojim klubovima. Npr. Bice Mladinic je stvorio masu velikih igraca u Hajduku i to se znalo i cijenilo. Ode covjek poslije u Partizan i osvoji sa istim prvenstvo sa rekordnim brojem bodova. Nekadasnja drzava iako je imala pravilo da ne moze igrac otici u inostranstvo prije 28 godina je bez problema prodavala iste u ligu petice. Zasto? Pa zato jer su to bili kvalitetni igraci i kad si kvalitet u bilo kom poslu nema problema. Pored igraca imali smo i vrhunske trenere koji su trenirali najvece svjetske klubove a sad cijeli region ima mozda max 5 trenera srednje kvalitete. Znaci treba se okrenuti radu i ucenju a ne pricanju. Hrvati imaju dobru repku samo zato sto je Maminjo prodao masu mladih velikim klubovima koji su im omogucili napredak i usavrsavanje. Sta mislite da su ti igraci otisli u neke -trazbone bili bili ono sto jesu. No mora se reci da se ipak nesto bolje radi sa mladima u zadnje 2-3 godine i rezultati mladjih selekcija BiH i njihove igre su sve bolje i bolje. Sad se moraju pronaci bolji menadzeri za te momke kako bi isti jos vise napredovali. Nada zadnje umire zar ne? Zivjeli!
Edin H.

#25988 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by Edin H. »

luckylaka wrote:Pa sjeca li se neko koji je to fudbaler iz Premijer lige zadnji uspio nesto (osim Edina) vaznije ostvariti u eyropskim klubovima.Mozda je meni nesto promaklo
Najbolji igrač na svijetu Luka Modrić se izgradio u Premijer ligi BiH. :oops:
Grean

#25989 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by Grean »

Ja se sa Dzakmicem slazem u mnogo cemu ali u ovom pomjeranju granice i fokusu na godine i ne bas.

Mislim da je bitniji tajming i planiran razvoj. Igraci danas traju dugo i nije kasno otici u Kotrljik u 21 kad znas da ce taj igrac trajati bez problema jos 12 godina ako mu se posreci. Cak mislim da je npr Serbecic otisao prerano.

Gojak ima 21 a tek ovu sezonu igra redovno za Dinamo i otici ce u peticu. Istina da je Dinamo nesto drugo ali 21 godina je 21 godina. On se razvijao kroz njihovu omladinsku ligu.

Zato sam vise pristalica U21 lige ili B timova koji bi se takmicili u nivou nize u oba entiteta. Nije mali broj primjera gdje se igraci kasno razviju a ovdje pricamo prakticki o djeci od 19 godina. Mnogima je prerano a samo utakmice prave igraca.
Muhamed Đakmić

#25990 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by Muhamed Đakmić »

Grean wrote:Ja se sa Dzakmicem slazem u mnogo cemu ali u ovom pomjeranju granice i fokusu na godine i ne bas.

Mislim da je bitniji tajming i planiran razvoj. Igraci danas traju dugo i nije kasno otici u Kotrljik u 21 kad znas da ce taj igrac trajati bez problema jos 12 godina ako mu se posreci. Cak mislim da je npr Serbecic otisao prerano.

Gojak ima 21 a tek ovu sezonu igra redovno za Dinamo i otici ce u peticu. Istina da je Dinamo nesto drugo ali 21 godina je 21 godina. On se razvijao kroz njihovu omladinsku ligu.

Zato sam vise pristalica U21 lige ili B timova koji bi se takmicili u nivou nize u oba entiteta. Nije mali broj primjera gdje se igraci kasno razviju a ovdje pricamo prakticki o djeci od 19 godina. Mnogima je prerano a samo utakmice prave igraca.
Pa i Gojak ti je upravo primjer ovog što sam ja naveo. On je imao godinu dana manje-više standardnog igranja za Olimpik, pa je otišao u Dinamo sa 18 godina. Realno je podosta vremena izgubio u Dinamu, ali mu nije kasno.

Da je zaigrao sa 19 godina u Premijer ligi BiH, da je ne znam kakav potencijal, danas ne bi bio na ovom nivou.

Naravno, bitno je i pitanje da li neko ide prerano. Apsolutno su prerano otišli Nedim Hadžić, Demirel Veladžić i Rijad Sadiku, to je jedino gore od ovih što idu prekasno. Mada realno, stvari su povezane, mnogi odu jer ne dobiju na vrijeme minutažu u Premijer ligi BiH i misle da će im bolje biti negdje vani.
BHF_Manijak

#25991 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by BHF_Manijak »

Grean wrote:Ja se sa Dzakmicem slazem u mnogo cemu ali u ovom pomjeranju granice i fokusu na godine i ne bas.

Brate dragi naravno da ima jos "roka trajanja", ali u Evropi njemu ne treba "gotov proizvod" sto je napravila Premijer liga odnosno nasi treneri, jer je to uzas jedan od rada s kaskanjem od 15-20 godina. Njemu treba neko sa mnogo talenta i da ga on dalje brusi.
Nisu vani vanzemaljci sto se rada tice, mislim u toj mjeri da mu dovedses karinu od nas, a on napravi Messia, ali sami uslovi u kojima igraci rade, metode rada, procesi regeneracije nakon treninga/utakmica itd... Sve je to na jednom 18 puta visem nivou nego kod nas i ti sitni detalji omogucavaju igracu da bude bolji i bolji.
On ga moze brusiti kad je mladji, on njemu kad dodje sa 21-22 godine to je vec gotov igrac koji teze mijenja (radne) navike.
Grean

#25992 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by Grean »

To sa 17-18 se slazem za one absolutno najtalentovanije ali nama treba i kolicina onih prosjecnih pod navodnicima. Uz to imas i late bloomerse tipa Drogba.

Za tu kolicinu treba liga U21 ili jos bolje B timovi. U Hrvatskoj je to trend, Dinamo, Hajduk, Osijek.

Sto se rada sa mladim tice, istina je, kazu da su kljucne godine izmedju 12 i 15 godina kad ucis najvaznije. Evo pitam se, mi imamo Akademiju i valjda bi trebalo da postiji check lista sta taj igrac mora znati kad izadje iz pionira. Centarsut, igra sa obje noge, to se uci tad. Svrakic mi je pricao za Kadusica, on ga u seniorima ucio centrirati. Pa sta su radili do tad.

Jednom sam i postavio pitanje, ta igra sa obje noge se u svim priznatim akademijama radi sa "sense" loptom izmedju ostalog. Pa nije nuklearna fizika uvesti to i u nase skole fudbala.

Ovo je video iz Metzove akademije a gledao sam i Standard Liez, Milan, vecina radi sa ovom loptom na koordinaciji koju tinejdzeri gube naglim izrastanjem kao i to da se naviknu na igru sa obje noge. Doduse mozda i kod nas rade s tim.

https://youtu.be/KOOhfFXeNBM

Ima i u nas solidnih 'malih' skola, kad skontas Gojak, Hadzic, Sadiku, mislim i Duljevic, svi su poceli u Novom Gradu. To treba pohvaliti jer to nije slucajno.
Ajatolah_

#25993 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by Ajatolah_ »

Talentovan igrač sa 17-18 godina komotno može igrati sa seniorima. Igraču koji sa 20 godina ne konkuriše ni za klupu u BHPL ne vrijedi praviti nekakvu U21 ligu.
Muhamed Đakmić

#25994 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by Muhamed Đakmić »

Ajatolah_ wrote:Talentovan igrač sa 17-18 godina komotno može igrati sa seniorima. Igraču koji sa 20 godina ne konkuriše ni za klupu u BHPL ne vrijedi praviti nekakvu U21 ligu.
Ma u pravu je Grean, nije to baš tako jednostavno. Gledajući sad Sarajevo koje ima tri standardna prvotimca rođena 1998. godine koji realno spadaju među najbolje igrače lige na svojim pozicijama, čovjek se pita po čemu ta tri momka nisu mogla i trebala ranije dobiti šansu, jer su lošiji igrači komotno igrali na njihovim pozicijama.
palermo

#25995 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by palermo »

Ajatolah_ wrote:Talentovan igrač sa 17-18 godina komotno može igrati sa seniorima. Igraču koji sa 20 godina ne konkuriše ni za klupu u BHPL ne vrijedi praviti nekakvu U21 ligu.
Dobijaš širinu. ne mogu fudbal igrati samo supertalentovani. Što više fudbalera to su veće šanse da podigneš kvalitet. Ti sad imaš situaciju da se igrači koji se ne uspiju nametnuti do 20 godine praktički odustaju od bavljenja fudbalom. Jer jednostavno nemaju gdje igrati.

Iz lige 21 nećeš nikada doobiti superkvalitet, ali bi ona trebala da služi da povećaš prosjek (kvalitativni prosjek). I kao takva ima smisao.

Sasvim je drugo pitanje ima li to u našim slovima svoju ekonomsku opravdanost i mogu li klubovi to izdržati.
Grean

#25996 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by Grean »

Sigurno svi drugi nemaju te U21 lige bespotrebno a ni B timove. Primjer je i onaj nas talentovani kadet iz Akademije sto ide u Cesku ljetos ili zimu prije, zaboravih mu ime, igra u njihovoj U21 ligi.

Evo mi imamo super solidnog talenta Resica. On je najmladji od ovih u Sarajevu, sigurno nije losiji ali samo ima peh da su na njegovom mjestu Velkoski, Tatar, Halilovic.

Sve je to lijepo da je on sa A timom ali on je izgubio pola godine gdje ukupno nije odigrao 90 minuta fudbala. Puno bolje bi bilo da je u to vrijeme igrao U21 ligu ili jos bolje sa B timom 1 ligu Federacije. Pola godine nenadoknadivih u njegovom razvoju a realno ne mogu ga nazor gurati kad je u pitanju titula.
Dead Man Walking

#25997 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by Dead Man Walking »

Muhamed Đakmić wrote:
Nihad Mujakić ide u Kortrijk sa 21 godinom, i njemu je upitno može li do liga petice. Mora odigrati vrhunsku prvu sezonu pa preći u Anderlecht, ili odigrati dvije vrhunske za Kortrijk pa direktno preći u lige petice.
Ili, sto je vise vjerovatno, ne odigrati niti jednu i vratiti se nazad? :D Nemam nista protiv decka licno, da budem iskren nisam niegove igre toliko ni pratio, ali iskustvo odlaska nasih igraca vani je uglavnom tako, nazalost.
Bazinga1234

#25998 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by Bazinga1234 »

https://sportsport.ba/fudbal/posljednja ... -ne/302326
"On je veliki potencijal, ali mora prihvatiti fudbal koji je važan u Njemačkoj. U Bosni možete da se ne krećete puno kada nemate loptu u nogama, ali ovdje ne. O tome smo razgovarali sa njim", jasan je trener Dynamo koji ističe da Duljević ima problema u defanzivi.

"Nemamo dovoljno kvalitetan tim da možemo igrati bez igrača na terenu u jednom momentu, odnosno da se ne vraća u odbranu. Dakle, nemamo igrače sa individualnim kvalitetom koji mogu to nadonaditi", jasan je bio Walpurgis.

Dodao je i to da od Duljevića očekuje da se na treninzima izbori za mnogo veću minutažu.
Muhamed Đakmić

#25999 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by Muhamed Đakmić »

Dead Man Walking wrote:
Muhamed Đakmić wrote:
Ili, sto je vise vjerovatno, ne odigrati niti jednu i vratiti se nazad? :D Nemam nista protiv decka licno, da budem iskren nisam niegove igre toliko ni pratio, ali iskustvo odlaska nasih igraca vani je uglavnom tako, nazalost.
Pa nije baš takvo iskustvo igrača koji odu sa finom reputacijom i za solidnu odštetu. Naravno, ima izuzetaka kakvi su Mihojević i Šerbečić npr, za koje se ne može baš reći da su se nametnuli, ali Bajić, Hadžiahmetović, Cimirot, Memija, Lončar, Kožulj su svi plaćeni solidno za naše uslove i svi su standardni prvotimci bili u svojim klubovima u koje su otišli, neki i ponajbolji igrači. Neke su tek kasniji transferi zeznuli.

Uglavnom, ja sam prilično siguran da će on biti standardan u Kortrijku, a za dalje ćemo vidjeti.
luckylaka

#26000 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by luckylaka »

Edin H. wrote:
luckylaka wrote:Pa sjeca li se neko koji je to fudbaler iz Premijer lige zadnji uspio nesto (osim Edina) vaznije ostvariti u eyropskim klubovima.Mozda je meni nesto promaklo
Najbolji igrač na svijetu Luka Modrić se izgradio u Premijer ligi BiH. :oops:
Et zaboravio sam na Luku,ima li koji u zadnje vrijeme
Post Reply