Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kakavdanakneiskustvu

#25876 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

clio_dci120 wrote:Notsure, koje godine bi otprilike mogao biti sniman prvi spot? Sigurno 95 ili 96...Hehe, na pocetku videa kada prelaze preko mosta neki covjek prolazi sa punim ruksakom drva :D

emina,mislim 1995. da je snimljeno
notsure

#25877 Re: Zeničani

Post by notsure »

clio_dci120 wrote:Notsure, koje godine bi otprilike mogao biti sniman prvi spot? Sigurno 95 ili 96...Hehe, na pocetku videa kada prelaze preko mosta neki covjek prolazi sa punim ruksakom drva :D
Koliko se ja sjećam, Emina je nastala prije nego što je rat završio, znači, nekad između 93 i 95.
Šeha kaže da je nastala 93 a spot je možda snimljen malo kasnije.

https://www.klix.ba/magazin/muzika/kako ... /130915001

Nego, prepozna li iko jednog (danas) poznatog čovjeka u bendu Alfa 7?
Da pomognem: gradsko vijeće :)
Norm

#25878 Re: Zeničani

Post by Norm »

kakavdanakneiskustvu wrote:ima i nas koji smo dosta stariji
...ima nas ima :thumbup:
...pa djeco draga spominjete odrastanje u ratu i nakon rata...a ima nas koji smo i 'uzivo' igrali ratnih igrica...i onda kazete da lupamo gluposti i da pojima nemamo... :lol: :lol: :lol:
clio_dci120

#25879 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Ko je to od ovih vijecnika bio muzicar? Kelestura? :lol:
kakavdanakneiskustvu

#25880 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

Norm wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:ima i nas koji smo dosta stariji
...ima nas ima :thumbup:
...pa djeco draga spominjete odrastanje u ratu i nakon rata...a ima nas koji smo i 'uzivo' igrali ratnih igrica...i onda kazete da lupamo gluposti i da pojima nemamo... :lol: :lol: :lol:

ja odrastao dok je jos tito bio živ :mrgreen:
Atego

#25881 Re: Zeničani

Post by Atego »

Warashii wrote: To i nije bio problem.
Pravi problem je bio kad se pocelo pricati da zbog Terminatora crkavaju televizori :-) stisni pa se nakaci na tv. Moja sreca je bila da sam imao nekoliko tv-a, jes da su bili crno bijeli al jbt ga.
dobro si.kod nas kad je otišla katodna na čajavecu ispade kriv onaj pištolj za duck hunt :D
Throttle

#25882 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Ja taj pistolj nisam smio koristit haha
Zaitsev

#25883 Re: Zeničani

Post by Zaitsev »

belfy wrote:u UMCOR-u sam zivio. provodio i po 12h tamo dnevno. naravno ne u pocetku. a sestre sa spota imaju svoju pricu (u to doba dosta tesku). mati im je bila zena i pol. da nije nje ni jedna od njih vjerovatno ne bi nasla UMCOR. mene vise interesuje gdje je zavrsila ova treca djevojka iz spota. ne mogu da se sjetim da li je ona bila izbjeglica ili zenicanka, ne mogu da se sjetim...

o UMCOR -u bi mnogi imali reci koji su i danas bitni. dosta ljudi koji su danas poznatiji su prosli kroz tu ustanovu. recimo Samir Lemes (vjerujem da svi znate ko je) koji je tada bio jedan od cetiri predavaca na kursu racunara (koliko se sjecam jedan od prvih koji je razvalio, u to doba, skup hard disk da bi objasnio kako isti radi), zatim Jedin Causevic (koji sada vodi cijelu IT operativu u KBZ, a u ono doba radio Cobol u Opstini), onda Jasarevic Adnadin koji je sada diretkor Muzeja (u ono doba novinar na RTVZE) koji je vodio sekciju stripa i covjek koji jako dobro pravi iste (vjerujem da ovo malo ljudi zna), zatim Rusmir, operni pjevac koji je zavrsio u sSloveniji, Mirza (opet operni) koji pjeva u Becu, zatim Skaljo - tada malo dijete sada se vrti po estradi i youtube-u...preduga je lista, a svih se sjecam. i trajalo je to, ne od 98, nego od 95.

sve ono sto je taj Dom Mladih pruzio meni i drugima je tesko izracunati. jako mnogo nastavnika i profesora u sadasnjoj Osnovnoj i Srednjoj muzickoj skoli je radilo ili poteklo odandje (a da UMCORA nije bilo neki nikada ne bi). neki zato sto su morali, neki iz ljubavi. od direktora osnovne muzicke skole (trenutacnog) pa nadole, kao i dosta njih iz Srednje (najvise sam upamtio Majdu i Sabinu). UMCOR ili Dom Mladih (kako ga je ko zvao) je bio utociste za mnoge. od onoga ko je bio zainteresovan za tehniku/tehnologiju (racunari/obrada videa i zvuka do modernog novinarstva {da UMCOR je pravio i svoje novine}), preko onoga ko je bio zainteresovan za umjetnost (muzika/ples/crtanje/strip), do ucenja stranih jezika i praksom sa strancima koji su volontirali dole. i gledanja najnovijih filmova (bez prevoda) jer se tako jezik brze ucio.

jedno jako lijepo i vrlo pozitivno iskustvo. jedan mali kutak u kome su mnogi pronasli sebe, pa dobili nacin i da se unaprijede u tom smislu. i sve to bez novca ili drugih davanja. da se danas otvori deset slicnih po cijelom gradu mislim nasi talenti bi imali gdje da se nadogradjuju. neki da prerastu u bolje, a neki u vrhunske.

ja sam oduvijek imao zelju da sviram klavir. tako sam na svoj deseti (ili jedanaesti, vise nisam siguran), rodjendan dobio na poklon sintisajzer. ni sam ne znam koliko sam vremena potrosio svirajuci. prvi klavir (tacnije piano) sam zasvirao u UMCOR -u.
Iako pripadam mlađoj, ljepšoj i pametnijoj generaciji od tebe, čak sam i ja bio vezan za UMCOR. Godinu dana, 3 puta sedmično sam trenirao break dance kod Elmasa... :D Vazda mi je za oko zapinjao momak koji je dole radio, ja mislio Nermin Puškar. Par puta dolazio u iskušenje da mu tražim autogram... :D
ExNihilo

#25884 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Zaitsev wrote: Vazda mi je za oko zapinjao momak koji je dole radio...
Ne osuđujem. :oops:
Zaitsev

#25885 Re: Zeničani

Post by Zaitsev »

ExNihilo wrote:
:lol:

Jebiga, duga kosa, ovo ono... :D
kamen spoticanja

#25886 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

ExNihilo wrote:
:lol:
high kick :mrgreen:
Bolonjeze

#25887 Re: Zeničani

Post by Bolonjeze »

Evo veliki hit, ko ovo nije znao otpjevati od riječi do riječi nije živio.

I ova je bila aktuelna:

Hareee krišnaaaa hare hareee haaaaa :D
Amagon

#25888 Re: Zeničani

Post by Amagon »

I u ratnoj 1995. stalno na BHTu Muha Bend i "ovo su naše puške" :P Nostalgija haha

I prije dnevnika Dino merlin - Vojnik sreće, spot sa vojnicima Armije.

Bilo je tad još dobre zike. Od rokenrola Konvoj, Macbeth izdao prvi album Crne oči :lol: , Sikter,..
Bilo te dance muzike, (Mahir beathouse). Bilo fine pop muzike na Tv-u i radiju, Edo Mulahalilović, Davorin Popović, Regina, Henda.

Good times 8-) :thumbup:
Amagon

#25889 Re: Zeničani

Post by Amagon »

I ratni nadrealistiiiiii :bih:

"Kako je u Zenici, pucal' se tamo?"
"Pa pucala se po Sarajevo, pucaće se se i po Zenici. Lejlaaaaa :lol:
kamen spoticanja

#25890 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

divanhana upravo cijepa atome :shock: :bih:
nadžak

#25891 Re: Zeničani

Post by nadžak »

N.N. wrote:
dezurni_ucenik wrote:Skonto sam gdje je :D . A u tim kucicama sto spominjes na Jaliji, tu sam igrao pleyke. Tekken, Need for speed 4 itd.
Igrao si kod Fikre ili kod Dade i Dzene ili kod Snjeze ili u Rebeci :D ahahahah
Eh, likovi moji dragi! S obzirom da sam neko vrijeme radio u Rebecci na jaliji i u Babinoj rijeci garant vas znam mnoge! :thumbup:
Bio sam expert na Tekkenu sa onim dugokosim policajcem. Baš sam jedno vrijeme sjeo i naučio njegove poteze, kombinacije, stilove. Ja šta je sve mogo taj frajer, ludilo :shock: Najdraže mi bilo raju izludjivat sa onim blesavim udarcem glavom u stomak, odma trečina energije ode u vjetar. :D
To je bilo oko 1999 do 2001, taj period a izlazilo se najviše po mahalama, ispred zgrada. :lol:

Neke verzije Terminator igrica su se mogle gledati na TV-u baš kao neki TV kanal, kad ti neko iz komsiluka igra na svom TV-u pa bežično pičio signal po mahali. :-)
A joj, čega je sve bilo.
Atego

#25892 Re: Zeničani

Post by Atego »

koja navala nostalgije na temi :) puno djece devedesetih...evo još par multiplayer dragulja:

Image

Image

:mrgreen:
Amagon

#25893 Re: Zeničani

Post by Amagon »

CTR i Twisted metal 4 :kraljicatrotoara: Još dodaj metal gear solid, nfs serijale, Fife i Winning eleven (preteča PES-a), Driver, Syphon filter, Gran turismo, crash bandicoot sve, QUAKE 2 multiplayer rokanje sa dekom preko splitscreena :lol:

Veselo bilo baš. Sreća pa imaju oni PsX emulatori za nas nostalgičare
clio_dci120

#25894 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

A Counter? :D
Raja ostajala po cijelu noc u net kaficima :)

Koliko znam u Ze jos samo u sopingu ima onaj net kafic, zajedno sa igricama.
dezurni_ucenik

#25895 Re: Zeničani

Post by dezurni_ucenik »

nadžak wrote:
N.N. wrote:
dezurni_ucenik wrote:Skonto sam gdje je :D . A u tim kucicama sto spominjes na Jaliji, tu sam igrao pleyke. Tekken, Need for speed 4 itd.
Igrao si kod Fikre ili kod Dade i Dzene ili kod Snjeze ili u Rebeci :D ahahahah
Eh, likovi moji dragi! S obzirom da sam neko vrijeme radio u Rebecci na jaliji i u Babinoj rijeci garant vas znam mnoge! :thumbup:
Bio sam expert na Tekkenu sa onim dugokosim policajcem. Baš sam jedno vrijeme sjeo i naučio njegove poteze, kombinacije, stilove. Ja šta je sve mogo taj frajer, ludilo :shock: Najdraže mi bilo raju izludjivat sa onim blesavim udarcem glavom u stomak, odma trečina energije ode u vjetar. :D
To je bilo oko 1999 do 2001, taj period a izlazilo se najviše po mahalama, ispred zgrada. :lol:

Neke verzije Terminator igrica su se mogle gledati na TV-u baš kao neki TV kanal, kad ti neko iz komsiluka igra na svom TV-u pa bežično pičio signal po mahali. :-)
A joj, čega je sve bilo.

Sjecam se da sam hvato kanal na tv-u, neko povazdan igrao tenkica. . uvijek se pitao kako to moguce, evo sad objasnjenja. :-)

A mi svi igrali sa edijem. bio nam cool lik, pirsiznzi, capoera folovi :D .

Kad se sjetim tomb raider 2, debilne komande, pritsnes lijevo desno da ides lara se okrece u mjestu. Pa onda bila prica da je mozes golu skinuti, sise joj kockaste :lol: , a citam nedavno to sve urbana legenda. :lol:

20 godina proslo od ovoga. Hljebe dragi

Sjecam se Fife 98, Senad Brkic bio, :lol:

E garant ste izlazili u romantik, gaudeamus, sarm, sjedili ispred gimnazije vikendima navece itd :D
zenicablues

#25896 Re: Zeničani

Post by zenicablues »

Ljudi moji, šta nam Mittal ovo uradi preko vikenda...Auta jutros doslovno crvena od njihove prašine...iskreno do sada nikada nisam na vozilima vidio veću koncentraciju crvene prašine, jutros krenuo na posao isto Černobil...Gledam večeras auta u ulici, ovo je stvarno zločin..
kamberovica polje

#25897 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

zenicablues wrote:Ljudi moji, šta nam Mittal ovo uradi preko vikenda...Auta jutros doslovno crvena od njihove prašine...iskreno do sada nikada nisam na vozilima vidio veću koncentraciju crvene prašine, jutros krenuo na posao isto Černobil...Gledam večeras auta u ulici, ovo je stvarno zločin..
Nije samo Mittal...Izgleda da je neki pijesak iz Sahare pao s kišom.
nadžak

#25898 Re: Zeničani

Post by nadžak »

kamberovica polje wrote:
zenicablues wrote:Ljudi moji, šta nam Mittal ovo uradi preko vikenda...Auta jutros doslovno crvena od njihove prašine...iskreno do sada nikada nisam na vozilima vidio veću koncentraciju crvene prašine, jutros krenuo na posao isto Černobil...Gledam večeras auta u ulici, ovo je stvarno zločin..
Nije samo Mittal...Izgleda da je neki pijesak iz Sahare pao s kišom.
I ja mislim da nije do Mitala, ovaj put barem, jer dosla mi rodbina iz Visokog sa crvenim autom, koje je inače crne boje. Šta to vi reko, Čelik šampion i to? :D Stvarno je bilo crvene prašine gomila.
nadžak

#25899 Re: Zeničani

Post by nadžak »

@ dezurni_ucenik

Ma to je to, ne znam jesi li primijetio da su neka kučišta tih terminatora imala malu teleskop antenu na izvlačenje. Mogao si igrat igrice bežično, da ne povezuješ TV i konzolu onim kablom, samo što je usput i sav komšiluk to mogao gledat. :lol:

Taj winnig eleven, u raji poznat kao i "japanski" je bio glup fudbal pravo al ga raja igrala baš zbog toga. Samo pritiščeš X za dodavanje i najistureniji šuta za siguran gol. Pravili se rezultati po 50-0. :-)

Ma jašta, ti kafići i još štošta, zavisno od opredjeljenja. Kad se Horse tek otvorio bio pravo popularan objekat, eno ga sad rupača živa. :skoljka:
Last edited by nadžak on 16/04/2018 22:19, edited 1 time in total.
c_g

#25900 Re: Zeničani

Post by c_g »

Sve počelo u Z&S.
Jbt, šta je čovjek dole napravio, od videoteke i PS1, do ebenog carstva.
Post Reply